Frigider Réfrigérateur

of 91/91
GDN17930FXN Frigider Manual de instrucţiuni Réfrigérateur Manuel d'utilisation RO/FR 58 4772 0000/AD RO-FR
 • date post

  23-Oct-2021
 • Category

  Documents

 • view

  0
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Frigider Réfrigérateur

1.1 Utilizarea prevzut ......4 1.2 - Sigurana copiilor,
a persoanelor vulnerabile i a animalelor de companie ..............5
1.3 - Sigurana electric .....6 1.4 - Sigurana privind
transportul ....................................6 1.5 - Sigurana privind
instalarea ......................................7 1.6- Sigurana în
funcionare ....................................8 1.7- Întreinerea i curarea în
condiii de siguran ...................11 1.8- HomeWhiz ..................12 1.9- Iluminarea .................12
2. Frigider 13 3 Instalarea 14 3.1 Locul corect pentru montare 14 3.2 Reglarea picioarelor .............14 3.3 Conexiunea electric ..............15 3.4 Inversarea uilor ...................16 3.5 Inversarea uilor ...................17
4. Pregtirea 18 4.1 Modaliti de reducere a consumului de energie ...............18 4.2 Utilizare iniial .....................19
5. Utilizarea produsului 20 5.1Buton de reglare temperatur................................20 5.2 Congelare rapid .................20 5.3 Funcia Vacan ....................21 5.4 Panoul de afiaj ....................22 5.5 Panou indicator .....................24 5.6 Twist Ice – matic .................27 5.7 Recipient pentru ghea .......28 5.8 Suport pentru ou ................28
5.9 Ventilator ...............................28 5.10 Compartiment legume .......29 5.11 Compartiment rcitor ........29 5.12 Raft de u mobil ................30 5.13 Cutii de depozitare culisante ....................................30 5.14 Lumin albastr/ Tehnologia Vitamin Care ...............................30 5.15 Compartiment legume controlat pentru umiditate ........31 5.16 Aparat Auto Icematic .........31 5.17 Descrierea i curarea filtrului de mirosuri ....................32 5.18 HerbBox/HerbFresh ...........32 5.19 Dozatorul de ap ................33 5.20 Utilizarea dozatorului de ap ..........................................33 5.21 Umplerea rezervorului dozatorului de ap ......................33 5.22 Curarea rezervorului de ap ..........................................34 5.23 Tava pentru ap ..................35 5.24 Congelarea alimentelor proaspete ....................................35 5.25 Recomandri de pstrare a alimentelor congelate ................36 5.26 Informaii despre congelarea pe termen lung ...........................36 5.27 Introducerea alimentelor ...37 5.28 Avertisment de u deschis ......................................37 5.29 Schimbarea direciei de deschidere a uii.........................37 5.30 Lamp de iluminare ...........38
6. Întreinerea i curarea 39 6.1 Prevenirea mirosurilor neplcute ....................................39 6.2 Protejarea suprafeelor din plastic .........................................40 6.3 Geamuri din sticl ...............40 7 Depanare 41
3
RO
RO Stimate client, Dorim s obinei performane optime prin utilizarea produsului nostru, care a fost fabricat în uniti moderne i verificat conform celor mai riguroase proceduri de control al calitii. În acest scop, înainte de a utiliza produsul, v rugm s citii manualul de utilizare în întregime i s-l pstrai pentru a-l consulta pe viitor. Dac predai produsul unei alte persoane, oferii acest manual împreun cu produsul.
Manualul de utilizare asigur utilizarea rapid i sigur a produsului. • Citii manualul de utilizare înainte de instalarea i utilizarea
produsului. • Respectai întotdeauna instruciunile aplicabile referitoare la
siguran. • Pstrai manualul de utilizare la îndemân pentru a-l putea
consulta ulterior. • Citii i celelalte documente furnizate împreun cu produsul.
Reinei c instruciunile din acest manual se pot aplica i altor modele de produse. Acest manual precizeaz cu exactitate toate modificrile diferitelor modele.
Simboluri i observaii Acest manual de utilizare conine urmtoarele simboluri:
C Informaii importante i sfa- turi utile.
A Pericol de moarte i pagube materiale.
B Pericol de electrocutare.
Ambalajul produsu- lui este fabricat din materiale reciclabile, în conformitate cu Legislaia naional privind mediul înconjurtor.
.Informaiile despre model, care sunt stocate în baza de date a produselor, pot fi obinute prin accesarea urmtorului site web i cutarea identificatorului dvs. de model (*) aflat pe eticheta energetic.
https://eprel.ec.europa.eu/ A
INFORMATIONC
4
• Aceast seciune conine instruciuni de siguran care v vor ajuta s v protejai împotriva riscurilor de vtmare corporal sau deteriorare a bunurilor.
• Compania noastr nu va fi responsabil pentru daunele care pot surveni ca urmare a nerespectrii acestor instruciuni.
Procedurile de instalare i reparare trebuie s fie întotdeauna efectuate de productor, de agentul de service autorizat sau de o persoan calificat specificat de importator.
Utilizai numai piese i accesorii originale.
Nu reparai sau înlocuii nicio pies a produsului decât dac este specificat în mod expres în manualul de utilizare.
Nu efectuai modificri tehnice asupra produsului
1.1 Utilizarea prevzut
• Acest produs nu este adecvat pentru utilizare comercial i nu trebuie utilizat în alte scopuri decât cele prevzute.
Acest produs este proiectat pentru a fi utilizat în case i spaii închise. De exemplu:
− Buctrii de personal din magazine, birouri i alte medii de lucru, - Gospodrii agricole, - Zone utilizate de clieni în hoteluri, moteluri i alte tipuri de cazare,
- Hoteluri de tip cazare i mic dejun, pensiuni, - Catering i aplicaii similare de non-retail. Acest produs nu trebuie utilizat în exterior cu sau fr un cort deasupra, cum ar fi în brci, pe balcoane sau terase. Nu expunei produsul la ploaie, zpad, soare sau vânt. Exist riscul de incendiu!
1- Instruciuni privind sigurana
5
RO
RO 1.2 - Sigurana copiilor, a persoanelor vulnerabile i a animalelor de companie
• Acest produs poate fi utilizat de ctre copii cu vârsta minim de 8 ani i de ctre persoane cu capaciti fizice, senzoriale sau mentale reduse sau care nu au experien i cunotine despre produs, cu condiia s fie supravegheai sau instruii cu privire la utilizarea în siguran a produsului i la riscurile pe care le implic acesta.
• Copiilor cu vârsta cuprins între 3 i 8 ani li se permite s încarce i s descarce produse pentru rcire.
• Produsele electrice sunt periculoase pentru copii i animale de companie. Copiii i animalele de companie nu trebuie s se joace cu produsul, nici s se urce pe produs sau s intre în acesta.
• Operaiunile de curare i de întreinere realizate de utilizator nu vor fi fcute de copii, cu excepia cazului în care acetia sunt supravegheai de cineva.
• Nu lsai ambalajele la îndemâna copiilor. Exist riscul de vtmare i sufocare!
• Înainte de a elimina produsul vechi sau depit: 1. Scoatei produsul din priz inând de techer. 2. Tiai cablul de alimentare i scoatei-l din aparat împreun cu
techerul. 3. Nu scoatei rafturile sau sertarele astfel încât s fie mai greu pentru
copii s intre în produs. 4. Demontai uile. 5. Pstrai produsul astfel încât s nu se rstoarne. 6. Nu permitei copiilor s se joace cu produsul vechi.
• Nu aruncai niciodat produsul în foc în vederea eliminrii. Exist riscul de explozie!
• În cazul în care exist o blocare pentru ua produsului, cheia trebuie s fie inut departe de accesul copiilor.
6
• Produsul trebuie scos din priz în timpul procedurilor de instalare, întreinere, curare, reparare i deplasare.
• În cazul în care cablul de alimentare este deteriorat, acesta trebuie înlocuit de productor, reprezentantul su de service sau de importator pentru a evita orice pericol.
• Nu strângei cablul de alimentare sub sau în spatele produsului. Nu plasai obiecte grele pe cablul de alimentare. Cablul de alimentare nu trebuie s fie îndoit excesiv, ciupit sau s intre în contact cu nicio surs de cldur.
• Nu utilizai prelungitoare, prize multiple sau adaptoare pentru a pune în funciune produsul.
• Prizele multiple portabile sau sursele de alimentare portabile se pot supraînclzi i pot cauza incendiu. Prin urmare, nu pstrai nicio priz multipl în spatele sau în apropierea produsului.
• Cablul de alimentare trebuie s fie uor accesibil. Dac acest lucru nu este posibil, instalaia electric la care este conectat produsul trebuie s aib un dispozitiv (cum ar fi o siguran, un comutator, un disjunctor etc.) care s fie conform cu reglementrile electrice i care s deconecteze toi polii de la reea.
• Nu atingei cablul de alimentare cu mâinile ude.
• Scoatei cablul din priz inând de techer i nu trgând de cablu.
1.4 - Sigurana privind transportul
• Nu inei de u în timpul deplasrii produsului.
• Fii ateni s nu deteriorai sistemul de rcire sau conductele în timpul transportului. Dac tubulatura este deteriorat, nu punei în funciune produsul i contactai agentul de service autorizat.
7
RO
RO 1.5 - Sigurana privind instalarea
• Sunai agentul de service autorizat pentru instalarea produsului. Pentru ca produsul s fie gata de utilizare, verificai informaiile din manualul de utilizare pentru a v asigura c instalaiile electrice i de ap sunt corespunztoare. Dac acestea nu sunt corespunztoare, apelai la un electrician i instalator calificai pentru a v efectua remedierile necesare. În caz contrar, exist riscul de oc electric, incendiu, probleme cu produsul sau vtmare!
• Înainte de instalare, verificai dac produsul prezint defecte. Dac produsul este deteriorat, nu îl instalai.
• Aezai produsul pe o suprafa curat, plan i solid i echilibrai-l din picioarele reglabile. În caz contrar, produsul se poate rsturna i poate cauza rniri.
• Locul de instalare trebuie s fie uscat i bine ventilat. Nu punei covoare, mochete sau alte acoperitoare sub produs. Ventilaia insuficient cauzeaz risc de incendiu!
• Nu acoperii sau blocai orificiile de ventilaie. În caz contrar, consumul de energie crete, iar produsul dvs. se poate deteriora.
• Produsul nu trebuie s fie conectat la sisteme de alimentare, cum ar fi sursele de alimentare cu energie solar. În caz contrar, produsul dvs. se poate deteriora din cauza modificrilor brute de tensiune!
• Cu cât mai mult agent frigorific conine un frigider, cu atât mai mare trebuie s fie locaia de instalare. Dac locaia de instalare este prea mic, se vor acumula agent frigorific inflamabil i amestec de aer în cazul scurgerii de agent frigorific în sistemul de rcire. Spaiul necesar pentru fiecare 8 grame de agent frigorific este de minimum 1 m³. Cantitatea de agent frigorific din produsul dvs. este indicat pe Eticheta de tip.
• Produsul nu trebuie instalat în locuri expuse direct la lumina solar i trebuie inut departe de surse de cldur, cum ar fi plite, radiatoare etc.
8
Dac este inevitabil instalarea produsului în apropierea unei surse de cldur, trebuie utilizat o plac de izolare despritoare adecvat, precum i urmtoarele distane minime fa de sursa de cldur:
- Minimum 30 cm distan fa de surse de cldur, cum ar fi plite încinse, cuptoare, uniti de înclzire sau sobe,
- Minimum 5 cm distan fa de cuptoarele electrice. • Clasa de protecie a produsului dvs. este Tipul I. Conectai
produsul la o priz cu împmântare care corespunde valorilor tensiunii, curentului i frecvenei indicate pe eticheta de tip a produsului. Priza trebuie s fie echipat cu un întreruptor de circuit de 10 A – 16 A. Compania noastr nu va fi responsabil pentru daunele care vor surveni atunci când produsul este utilizat fr împmântare i conexiune electric în conformitate cu reglementrile locale i naionale.
• Produsul nu trebuie conectat în timpul instalrii. În caz contrar, exist riscul de oc electric i de vtmare!
• Nu conectai produsul la prize slbite, dislocate, sparte, murdare, unsuroase sau care prezint riscul de a intra în contact cu apa.
• Amplasai cablul de alimentare i furtunurile (dac exist) produsului astfel încât s nu provoace riscul de împiedicare.
• Expunerea componentelor sub tensiune sau a cablului de alimentare la umiditate poate cauza scurtcircuit. Prin urmare, nu instalai produsul în locuri precum garaje sau spltorii unde umiditatea este ridicat sau apa poate stropi. Dac frigiderul se ud cu ap, deconectai-l i apelai agentul de service autorizat.
• Nu conectai niciodat frigiderul la dispozitive de economisire a energiei. Astfel de sisteme sunt duntoare pentru produsul dvs.
1.6- Sigurana în funcionare
• Nu utilizai niciodat solveni chimici pe produs. Exist riscul de explozie!
9
RO
RO • Dac produsul funcioneaz defectuos, deconectai-l i nu îl
utilizai pân când nu este reparat de ctre agentul de service autorizat. Exist riscul de electrocutare!
• Nu punei surse de flacr (lumânri aprinse, igri etc.) pe sau în apropierea produsului.
• Nu v urcai pe produs. Exist risc de cdere i de rnire!
• Nu deteriorai conductele circuitului de rcire cu obiecte ascuite sau penetrante. Agentul frigorific care poate s ias în momentul guririi conductelor cu agent frigorific, a extensiilor de conducte sau a straturilor de suprafa, provoac iritaii ale pielii i leziuni ale ochilor.
• Dac nu este recomandat de productor, nu aezai i nu utilizai dispozitive electrice în interiorul frigiderului/congelatorului.
• Avei grij s nu v prindei mâinile sau orice alt parte a corpului în piesele în micare din interiorul frigiderului. Avei grij s nu v prindei degetele între u i frigider. Avei grij când deschidei i închidei ua, în special dac sunt copii în jurul acesteia.
• Nu mâncai niciodat îngheat, cuburi de ghea sau alimente congelate imediat dup scoaterea lor din frigider. Exist riscul de degertur!
• Dac avei mâinile ude, nu atingei pereii interiori sau prile metalice ale congelatorului sau alimentele depozitate în acesta. Exist riscul de degertur!
• Nu aezai cutii metalice sau sticle care conin buturi gazoase sau lichide congelabile în compartimentul congelator. Cutiile sau sticlele pot exploda. Exist riscul de vtmare i pagube materiale!
• Nu amplasai sau utilizai pulverizatoare inflamabile, materiale inflamabile, ghea uscat, substane chimice sau materiale sensibile la cldur similare în apropierea frigiderului. Exist riscul de incendiu i de explozie!
10
• Nu depozitai în produs materiale explozive care conin materiale inflamabile, cum ar fi aerosoli.
• Nu amplasai recipiente umplute cu lichid pe produs. Stropirea cu ap a unei componente electrice poate provoca ocuri electrice sau risc de incendiu.
• Acest produs nu este destinat depozitrii medicamentelor, plasmei sangvine, preparatelor de laborator sau a altor substane medicale similare i a produselor care fac obiectul Directivei privind Produsele medicale.
• Neutilizarea produsului în funcie de destinaia sa poate cauza deteriorarea sau alterarea produselor depozitate în interiorul acestuia.
• Dac frigiderul este dotat cu lumin albastr, nu privii aceast lumin cu instrumente optice. Nu privii direct i îndelung lampa cu LED-uri UV. Lumina ultraviolet v poate stresa ochii.
• Nu supraîncrcai produsul. Obiectele din frigider pot cdea când ua se deschide, cauzând accidente sau deteriorri. Probleme similare pot aprea în cazul în care un obiect este plasat pe produs.
• Pentru a evita rnirile, asigurai-v c ai curat toat gheaa i apa care ar fi putut stropi podeaua sau ar fi czut pe aceasta.
• Schimbai poziia rafturilor/suporturilor pentru biberoane de pe ua frigiderului numai când sunt goale. Exist riscul de vtmare!
• Nu aezai obiecte care pot cdea/rsturna pe produs. Astfel de obiecte pot cdea când ua este deschis i pot provoca rniri i/sau pagube materiale.
• Nu lovii i nu exercitai for excesiv asupra suprafeelor de sticl. Sticla spart poate provoca rniri i/sau pagube materiale.
• Sistemul de rcire a produsului dvs. conine agent frigorific R600a: Tipul de agent frigorific utilizat în produs este indicat
11
RO
ROpe Eticheta de tip. Acest agent frigorific este inflamabil. Prin urmare, fii ateni s nu deteriorai sistemul de rcire sau conductele în timpul transportului. Dac conductele sunt deteriorate: - Nu atingei produsul sau cablul de alimentare, - Pstrai la distan sursele poteniale de incendiu care ar putea
provoca incendiu. - Ventilai zona în care se afl produsul. Nu utilizai ventilatoare. - Apelai agentul de service autorizat.
• Dac produsul este deteriorat i observai scurgeri de agent frigorific, deprtai-v de agentul frigorific. Agentul frigorific poate provoca degerturi în cazul contactului cu pielea.
Pentru produsele prevzute cu dozator de ap/aparat de ghea
• Utilizai numai ap potabil. Nu umplei rezervorul cu lichide, cum ar fi suc de fructe, lapte, buturi gazoase sau buturi alcoolice, care nu sunt adecvate utilizrii în dozator.
• Exist riscuri la adresa sntii i siguranei!
• Nu permitei copiilor s se joace cu dozatorul de ap sau cu aparatul de ghea (Icematic) pentru a preveni accidentele sau rnirile.
• Nu introducei degetele sau alte obiecte în orificiul dozatorului de ap, canalului de ap sau recipientul aparatului de ghea. Exist riscul de vtmare sau pagube materiale!
1.7- Întreinerea i curarea în condiii de siguran
• Dac trebuie s mutai produsul pentru cur, nu tragei de mânerul uii. Mânerul poate s se rup i s provoace rniri dac exercitai for excesiv asupra acestuia.
• Pentru curare, nu pulverizai sau nu turnai ap pe sau în interiorul produsului. Exist riscul de incendiu i electrocutare!
12
• Nu folosii instrumente ascuite atunci când curai produsul. Nu utilizai produse de curare de uz casnic, detergent, gaz, benzin, diluant, alcool, lac etc.
• În interiorul produsului, utilizai numai produse de curare i întreinere care nu sunt duntoare pentru alimente.
• Nu utilizai niciodat abur sau ageni de curare cu abur pentru a cura sau dezghea produsul. Aburul intr în contact cu piesele sub tensiune din frigider, cauzând scurtcircuit sau electrocutare!
• Asigurai-v c nu ptrunde ap în circuitele electronice sau în elementele de iluminare ale produsului.
• tergei cu o lavet curat materiile strine sau praful de pe pinii cablului. Nu folosii o cârp umed pentru a cura cablul. Exist riscul de incendiu i electrocutare!
1.8- HomeWhiz
• Când utilizai produsul prin intermediul aplicaiei HomeWhiz, trebuie s respectai avertismentele de siguran chiar i atunci când suntei departe de produs. De asemenea, trebuie s urmai avertismentele din aplicaie.
1.9- Iluminarea
13
RO
RO2. Frigider
C *Opional: Imaginile din acest manual de utilizare sunt schematice i este posibil s nu fie identice cu produsul dvs. Informaiile pentru componentele care nu exist în dotarea produsului achiziionat de dvs. se aplic pentru alte modele.
1. Frigider - raft u comparti- ment
2. Buton de reglare temperatur 3. Raft u congelator 4. Rezervor de umplere a doza-
torului de ap 5. Compartimentul pentru ou 6. Rezervorul dozatorului de ap 7. Raft de u mobil 8. Picioare reglabile 9. Compartiment legume
10. Compartiment rcitor 11. Siguran i cheie 12. Raft pentru sticle 13. Frigider - raft de sticl com-
partiment 14. Ventilator 15. Raft congelator 16. Compartiment ghea / crea-
re ghea 17. Compartimentul congelato-
rului 18. Compartimentul frigiderului
montare Pentru montarea produsului, contactai service-ul autorizat. Pentru pregtirea produsului pentru montare, consultai informaiile din ghidul de utilizare i asigurai-v c conexiunile electrice i de ap sunt corespunztoare. Dac nu, apelai la un electrician i instalator pentru a face aceste conexiuni corespunztoare.
B AVERTISMENT: Productorul nu îi asum rspunderea pentru orice deteriorare cauzat de lucrrile realizate de persoanele neautorizate.
B AVERTISMENT: Produsul trebuie scos din priz în timpul instalrii. În caz contrar, exist pericol de moarte sau de vtmare grav!
A
AVERTISMENT: Dac ua încperii este prea îngust pentru a permite introducerea produsului, demontai ua i rsucii produsul în lateral; dac acest lucru nu funcioneaz, contactai centrul de service autorizat.
• Plasai produsul pe o suprafa dreapt pentru evitarea vibraiilor.
• Plasai produsul la o distan de cel puin 30 cm de radiator, plit sau surse similare de cldur i la ce puin 5 cm de cuptoare electrice.
• Nu expunei produsul la razele solare directe sau meninei-l în medii umede.
• Pentru funcionarea eficient a produsului acesta necesit o circulare a aerului corespunztoare.
• Produsul dvs. necesit o circulaie adecvat a aerului pentru a funciona eficient. Dac produsul va fi plasat într-o ni, nu uitai s lsai o distan de cel puin 5 cm între produs i tavan, peretele din spate i pereii laterali.
• Dac produsul va fi plasat într-o ni, nu uitai s lsai o distan de cel puin 5 cm între produs i tavan, peretele din spate i pereii laterali. Verificai dac elementul de protecie a spaiului la peretele din spate se afl în locaia sa (dac este furnizat împreun cu produsul). Dac elementul nu este disponibil sau dac este pierdut sau czut, poziionai produsul astfel încât s rmân o distan de cel puin 5 cm între suprafaa din spate a produsului i pereii camerei. Spaiul din spate este important pentru funcionarea eficient a produsului.
• Nu montai produsul în medii cu temperaturi sub -5°C.
3.2 Reglarea picioarelor Dac produsul este instabil, reglai picioarele frontale reglabile rsucind spre dreapta sau stânga.
15
RO
RO
C
Avertisment suprafa fierbinte Pereii laterali ai produsului sunt echipai ci evi de refrigerare pentru a ameliora sistemul de rcire. Agentul frigorific cu temperaturi înalte poate curge prin aceste zone, rezultând suprafee fierbini pe pereii laterali. Este normal i nu este nevoie de reparaii. Fii ateni în timp ce atingei aceste zone. .
3.3 Conexiunea electric
A AVERTISMENT: Nu utilizai prelungitoare sau multiprize pentru alimentarea la reeaua electric.
B AVERTISMENT: Cablul de alimentare deteriorat trebuie înlocuit de un centru de service autorizat.
C Atunci când plasai dou frigidere în poziii adiacente, lsai o distan de cel puin 4 cm între acestea.
• Compania noastr nu îi va asuma rspunderea pentru orice pagube rezultate din utilizarea fr împmântare i conexiune electric neconform cu regulamentele naionale.
• techerul cablului de alimentare trebuie s fie uor accesibil dup instalare.
• Conectai frigiderul la o priz cu împmântare cu o tensiune de 220-240V/50 Hz. techerul trebuie s fie dotat cu o siguran de 10-16A.
• Nu utilizai techere multiple cu sau fr prelungitoare între priza de perete i frigider.
16
consumului de energie
A Conectai produsul la sistemele de economisire a enegiei electrice este periculoas i poate cauza avarierea produsului.
• Pentru un aparat autonom; „acest aparat frigorific nu este destinat utilizrii ca aparat încorporat.
• Nu lsai ua frigiderului deschis perioade lungi de timp.
• Nu introducei alimente sau buturi calde în frigider.
• Nu supraîncrcai frigiderul, capacitatea de rcire se va diminua în momentul când circulaia aerului din interior este împiedicat.
• Pentru a depozita cantitatea maxim de alimente în compartimentul frigiderului, sistemul icematic, disponibil în compartimentul frigiderului i foarte uor de manevrat manual, va fi scos afar. Volumul net i valorile consumului de energie declarate pe eticheta produsului sunt msurate
i testate prin scoaterea sistemului icematic. Nu scoatei rafturile din interiorul compartimentului frigiderului i de pe ua compartimentului frigiderului i acestea vor fi utilizate pentru furnizarea uurin în utilizare i eficien în consumul de energie.
• Debitul de aer nu va fi blocat prin plasarea alimentelor pe pri în ventilatorul compartimentului frigiderului. O distan minim de 3 cm va fi furnizat pe prile laterale ale proteciei ventilatorului.
• Courile/rafturile care sunt furnizate împreun cu compartimentul de rcire trebuie întotdeauna utilizate pentru consum sczut de energie i pentru condiii mai bune de depozitare.
• Deoarece aerul fierbinte i umed nu ptrunde direct în produs atunci când uile nu sunt deschise, acesta se va auto-optimiza pentru a v proteja alimentele. Funciile i componentele cum ar fi compresorul, ventilatorul, înclzitorul, dezghearea, iluminarea, afiajul etc vor
19
RO
RO funciona conform necesitii unui consum minim de energie în aceste condiii.
4.2 Utilizare iniial Înainte de utilizarea frigiderului dumneavoastr, asigurai-v c toate pregtirile sunt efectuate conform cu instruciunile prezentate în seciunile ”Instruciuni pentru siguran i mediu” i ”Montaj”. • Rulai produsul fr a
introduce orice fel de alimente timp de 6 ore i nu deschidei ua doar atunci când este nevoie.
C În momentul pornirii compresorului vei auzi un zgomot. De asemenea, este posibil s auzii alte sunete provenite de la lichidele i gazele din sistemul de rcire, indiferent dac compresorul funcioneaz sau nu; aceste zgomote sunt normale.
C Marginile frontale ale produsului pot fi cldue. Acest fenomen este normal. Aceste zone se înclzesc pentru a evita condensul.
C La unele modele, panoul cu instrumente se oprete dup 5 minute dup ce ua a fost închis. Aceasta va fi reactivat atunci când ua a fost deschis sau când o tast este apsat.
• Contactul alimentelor cu senzorul de temperatur aflat în compartimentul frigiderului poate crete consumul de energie al produsului. Deci, orice contact cu senzorul(ii) trebuie s fie evitat.
• Depinzând de caracteristicile produsului dumneavoastr, decongelarea alimentelor congelate în compartimentul frigiderului va economisi energie i va menine calitatea alimentelor.
• Nu permitei contactul alimentelor cu senzorul de temperatur al compartimentul frigiderului prezentat în figura de mai jos.
20
temperatur Temperatura interioar a frigiderului se modific din urmtoarele motive: • Temperatura exterioar • Deschiderea frecvent a uii i
lsarea uii deschise perioade lungi de timp,
• Alimente introduse în frigider fr a fi rcite la temperatura camerei,
• Amplasarea frigiderului în încpere (de ex. expunerea la soare).
• Variaiile temperaturii interioare datorate acestor factori pot fi compensate folosind termostatul.
• Numerele din jurul butonului de control indic valorile de temperatur în “°C”.
C *Opional: Imaginile din acest manual de utilizare sunt schematice i este posibil s nu fie identice cu produsul dvs. Informaiile pentru componentele care nu exist în dotarea produsului achiziionat de dvs. se aplic pentru alte modele.
• Dac temperatura ambiental este de 25°C, noi recomandm ca dumneavoastr s utilizai butonului de control al temperaturii frigiderului la 4°C. Aceast valoare poate fi crescut sau sczut în alte temperaturi ambientale.
5.2 Congelare rapid Dac cantiti mari de alimente proaspete vor fi congelate, reglai butonul de control al temperaturii la (
) timp de maxim 24 ore înainte de introducerea alimentelor proaspete în compartimentul de congelare rapid. Este recomandat puternic s meninei butonul în aceast poziie cel puin 24 de ore pentru a congela cantitatea maxim de alimente proaspete dup cum este declarat în capacitatea maxim de congelare. Nu amestecai alimentele congelate cu cele proaspete.
21
RO
RO Dup ce alimentele au fost congelate, reinei s rotii înapoi butonul de control al temperaturii la poziia anterioar.
5.3 Funcia Vacan Dac uile aparatului nu sunt deschise timp de 12 ore dup ce butonul de control al temperaturii este comutat la poziia de temperatura cea mai ridicat, atunci funcia Vacan va fi activat automat.
Pentru a anula aceast funcie, modificai setarea butonului. Când funcia Vacan este activ, nu este indicat pstrarea alimentelor în lada frigorific. • Atunci când operaiunea
de setare este finalizat, dumneavoastr putei apsa butonul de control al temperaturii i s-l ascundei.
22
C *Opional: Imaginile din acest manual de utilizare sunt schematice i este posibil s nu fie identice cu produsul dvs. Informaiile pentru componentele care nu exist în dotarea produsului achiziionat de dvs. se aplic pentru alte modele.
5.4 Panoul de afiaj Panourile de afiaj pot diferi în funcie de modelul produsului dvs. Funciile acustice i vizuale ale panoului de afiaj v vor ajuta la utilizarea frigiderului.
457 6
1. Indicator compartiment frigider
2. Indicator stare eroare 3. Indicator de temperatur 4. Buton funcie vacan 5. Buton de reglare a tempera-
turii 6. Buton de selectare a compar-
timentului 7. Indicator compartiment
*opional
23
RO
RO 1. Indicator compartiment frigider Becul din compartimentul frigiderului se va aprinde când reglai temperatura compartimentului frigiderului.
2. Indicator stare eroare Acest senzor se va activa dac frigiderul nu rcete corespunztor sau în caz de defeciune a senzorului. Când acest indicator este activ, indicatorul de temperatur a compartimentului congelatorului va afia „E”, iar indicatorul de temperatur a compartimentului frigiderului va afia cifrele „1, 2, 3 etc.”. Cifrele de pe indicator informeaz personalul de service cu privire la defeciune.
3. Indicator de temperatur Indic temperatura din compartimentele frigiderului i congelatorului.
4.Buton funcie vacan Pentru a activa acest buton, apsai i meninei apsat butonul Vacation (Vacan) timp de 3 secunde. Când funcia Vacation este activ, indicatorul de temperatur a compartimentului frigiderului afieaz „- -” i nu se va activa niciun proces de rcire în compartimentul frigiderului. Aceast funcie nu este potrivit pentru a pstra alimente în compartimentul congelatorului. Celelalte compartimente vor rmâne rcite la temperatura respectiv setat pentru fiecare compartiment. Apsai butonul Vacation („Vacan”) (
) din nou pentru a anula aceast funcie.
5. Buton de reglare a temperaturii Temperatura compartimentului respectiv variaz între -24°C..... -18°C i 8°C...1°C.
6. Buton de selectare a compartimentului Utilizai butonul de selectare a compartimentului frigiderului pentru a comuta între compartimentele congelatorului i frigiderului.
7. Indicator compartiment frigider Becul din compartimentul congelatorului se va aprinde când reglai temperatura compartimentului frigiderului.
8. Indicator de funcionare economic Indic faptul c frigiderul funcioneaz pe modul de economisire a energiei. Acest indicator va fi activ când temperatura din compartimentul frigiderului este setat la -18°C.
9.Indicator funcie vacan Indic faptul c funcia vacan este activ.
24
5.5 Panou indicator Panoul indicator v permite s setai temperatura i s controlai celelalte funcii corespunztoare produsului fr deschiderea uii produsului. Doar apsai inscripiile de pe butoanele relevante pentru setrile funciilor.
C *Opional: Imaginile din acest manual de utilizare sunt schematice i este posibil s nu fie identice cu produsul dvs. Informaiile pentru componentele care nu exist în dotarea produsului achiziionat de dvs. se aplic pentru alte modele.
1 2
3
1. Economy Acest simbol este iluminat atunci când compartimentul congelatorului este setat la -18°C' deoarece reprezint cea mai economic valoare de setare.( ). Indicatorul Economy este oprit atunci când funciile de rcire i congelare rapid sunt selectate.
2. Întreruperea curentului electric/Temperatur ridicat/ Eroare stare indicator Acest indicator ( ) se aprinde în caz de întrerupere a curentului
electric, de temperatur ridicat i de avertizri de eroare. Dac temperatura compartimentului congelator este ridicat la un nivel critic pentru alimentele congelate, valoarea maxim atins de temperatura compartimentului congelator clipete pe indicatorul digital. Verificai alimentele în compartimentul congelator. Aceasta nu este o defeciune. Avertizarea poate fi tears prin apsarea oricrui buton sau a
25
RO
RO butonului pentru dezactivarea alarmei la temperaturi înalte. (Anularea prin apsarea oricrui buton nu se aplic pentru orice model.) Acest indicator se mai aprinde când apare o defeciune a senzorului. Dac acest indicator este aprins, „E” i cifrele, precum „1,2,3...” sunt afiate alternativ pe indicatorul de temperatur. Aceste cifre de pe indicator informeaz tehnicianul de service despre eroare. 3. Funcia de economisire a energiei (afiaj oprit) Dac uile produsului sunt meninute închise pentru o durat lung de timp funcia de economisire a energiei este activat automat i simbolului de economisire a energiei este iluminat. În momentul când funcia de economisire a energiei este activat, toate simbolurile de pe afiaj altele decât simbolul de economisire a energiei vor fi oprite. În momentul când funcia de economisire a energiei este activat, dac orice buton este apsat sau ua este deschis, funcia de economisire a energiei va fi anulat iar simbolurile de pe afiaj vor reveni la normal. Funcia de economisire a energiei este activat în timpul expedierii din fabric i nu poate fi anulat.
4. Rcire rapid Indicatorul de rcire rapid (
) este iluminat atunci când funcia de rcire este activat iar valoarea indicatorului temperaturii compartimentului frigiderului este afiat la 1. Pentru anularea acestei
funcii, apsai din nou butonul de rcire rapid. Indicatorul de rcire rapid se va stinge, iar frigiderul va reveni la setrile normale. Funcia de rcire rapid este anulat automat într-o or dac dumneavoastr nu ai anulat-o înainte. Dac dorii s rcii cantiti mari de alimente proaspete, apsati butonul de rcire rapid înainte de aezarea acestora în compartimentul frigiderului. 5. Funcia Vacan Pentru a activa funcia Vacan, apsai butonul nr. (5) ( ) timp de 3 secunde, iar indicatorul modului Vacan se activeaz. Atunci când funcia Vacan este activat, semnul ”- -” este afiat pe indicatorul de temperatur a compartimentul frigider iar nicio operaiune activ de rcire nu este efectuat în compartimentul frigider. Atunci când aceast funcie este activat, nu este potrivit s meninei alimente în compartimentul frigider. Alte compartimente vor continua s fie rcite dup setarea temperaturii Pentru anularea acestei funcii apsai butonul funciei Vacan din nou.
6. Setare temperatur comparti- ment frigider Atunci când butonul nr. (6) este apsat, dumneavoastr putei seta temperatura compartimentului frigiderului la 8,7,6,5,4,3,2 i respectiv 1.( ).
7. Funcia de economisire a ener- giei (afiaj oprit) Simbolul de economisire a energiei ( ) este iluminat i funcia de economisire a energie este activat atunci când dumneavoastr apsai butonul ( ). În momentul când
26
funcia de economisire a energiei este activat, toate simbolurile de pe afiaj altele decât simbolul de economisire a energiei vor fi oprite. În momentul când funcia de economisire a energiei este activat, dac orice buton este apsat sau ua este deschis, funcia de economisire a energiei va fi anulat iar simbolurile de pe afiaj vor reveni la normal. Simbolul de economisire a energiei este oprit iar funcia de economisire a energiei este dezactivat atunci când apsai acest buton ( ) din nou.
8. Blocare taste Apsai butonul de blocare a tastelor (
) simultan timp de 3 secunde. Simbol blocare taste Simbolul ( ) se va aprinde iar modul de blocare a tastelor va fi activat. În momentul când modul de blocare a tastelor este activ, tastele nu vor funciona. Apsai din nou butonul de blocare a tastelor simultan timp de 3 secunde. Simbolul de blocare a tastelor se va stinge, iar modul de blocare a tastelor va fi dezactivat.
Apsai butonul de blocare a tastelor dac dumneavoastr dorii s prevenii modificarea setrii temperaturii frigiderului.( ).
9. Eco fuzzy Apsai i meninei butonul Eco Fuzzy timp de o secund pentru a activa funcia Eco Fuzzy. Frigiderul va funciona în cel mai economic mod timp de 6 ore, iar indicatorul de utilizare economic va fi aprins în momentul în care aceast funcie este activ ( ). Apsai i meninei butonul Eco Fuzzy timp de 3 secunde pentru a dezactiva funcia Eco Fuzzy. Acest indicator este iluminat dup 6 ore dup ce funcia Eco Fuzzy este activat.
10. Setare temperatur comparti- ment congelator Setarea temperaturii pentru compartimentul congelator este efectuat aici. Atunci când butonul nr. 9 este apsat, dumneavoastr putei seta temperatura compartimentului congelatorului la -18, -19, -20, -21, -22, -23 i respectiv -24.
11. Congelare rapid Apsai butonul nr. (10) pentru o operaie de congelare rapid, indicatorul de congelare rapid ( ) va fi activat. Indicatorul de congelare rapid este iluminat atunci când funcia de congelare este activat iar indicatorul de temperatur a compartimentului frigiderului este afiat la -27. Pentru anularea acestei funcii, apsai din nou butonul ( ) congelare rapid. Indicatorul de congelare rapid se va stinge, iar frigiderul va reveni la setrile normale. Funcia de congelare rapid este anulat automat în 24 de ore sau dac dumneavoastr nu ai anulat-o înainte. Dac dorii s congelai cantiti mari de alimente proaspete, apsati butonul de congelare rapid înainte de aezarea acestora în compartimentul frigiderului
27
RO
(Aceast caracteristic este opional) • Scoatei rezervorul de ap prin
rotirea acestuia spre partea stâng.
• Deschidei protecia rezervorului de ap prin rotirea acestuia i adugai ap în rezervor pân la nivelul inferior al proteciei rezervorului.
• Plasai rezervorul de ap în locaul acestuia dup cum este prezentat în figura dup adugarea apei i dup ce a fost poziionat în locaul lui prin rotirea în direcia sgeii. Apa va fi turnat din banca de ghea.
• Dup ce gheaa s-a format, rotii butonul bncii de ghea înspre direcia sgeii pentru a permite gheeii s coboare în sertarul de ghea.
• Luai cuburile de ghea prin tragerea afar a sertarului de ghea.
• Tragei faa frontal ctre dumneavoastr pentru a spla banca de ghea, i punei-o pe glisierele aflate în zona intern i împingei în locul acestuia pentru a o înlocui.
• Tragei unitatea twist icematic ctre dumneavoastr pentru a scoate unitatea, i amplasai-o pe glisierele de pe partea superioar i împingei-o în locaul acestuia pentru a o înlocui.
28
5.7 Recipient pentru ghea • Scoatei recipientul pentru ghea din compartimentul congelatorului. • Umplei recipientul pentru ghea cu ap. • Plasai recipientul pentru ghea în compartimentul congelatorului. Dup dou ore, gheaa va fi pregtit. • Scoatei recipientul pentru ghea din compartimentul congelatorului i curbai-o peste farfuria de serviciu Cuburile de ghea vor cdea uor în farfuria de serviciu.
5.8 Suport pentru ou Putei amplasa tvia pentru ou pe rafturile de pe ua sau interiorul frigiderului. Dac aceasta este amplasat în rafturile corpului decât în rafturile mai joase este recomandat.
A Nu punei suportul pentru ou în compartimentul congelator
5.9 Ventilator Ventilatorul este proiectat s asigure o distribuie i circulaie omogen al aerului rece în interiorul frigiderului. Timpul de utilizare al ventilatorului poate varia depinzând de proprietile produsului dumneavoastr. În timp ce la unele aparate ventilatorul funcioneaz numai simultan cu compresorul, la alte aparate sistemul de comand îl pornete conform cerinelor de rcire.
29
RO
RO 5.10 Compartiment legume Compartimentul pentru legume este conceput special pentru a pstra legumele proaspete, meninându-le umiditatea. În acest scop, circulaia aerului rece este intensificat pe lâng compartimentul de legume.
5.11 Compartiment rcitor
(Aceast caracteristic este opional) Utilizai acest compartiment pentru depozita delicatese care au nevoie de temperatur sczut sau produse din carne care vor fi consumate într-o perioad mai scurt. Compartimentul rcitor reprezint cel mai rece loc din frigider unde dumneavoastr putei menine produsele lactate, carnea, petele i carnea de pui sub condiii ideale de depozitare. Fructele i legumele nu trebuie depozitate în acest compartiment.
30
5.12 Raft de u mobil
(Aceast caracteristic este opional) Raftul de u mobil poate fi fixat în 3 poziii diferite. Apsai butoanele prezentate pe margini pentru a muta raftul. Raftul poate fi mutat. Mutai raftul sus sau jos. Eliberai butoanele atunci când rafturile sunt în poziia dorit. Raftul va fi fixat în poziia acolo unde eliberai butoanele.
5.13 Cutii de depozitare culisante
(Aceast caracteristic este opional) Acest accesoriu este proiectat pentru a crete volumul utilizabil ale rafturilor din u. V permite s plasai uor sticle înalte, borcane i conserve în raftul
inferior de sticle datorit abilitii sale s se mite în partea stâng sau dreapt.
5.14 Lumin albastr/ Tehnologia Vitamin Care
*Este posibil s nu fie disponibil pentru toate modelele Pentru Blue Light,
Fructele i legumele pstrate în compartimentele pentru legume i iluminate cu lumin albastr îi continu fotosinteza prin efectul frecvenei luminii albastre i, astfel, îi pstreaz mai mult timp coninutul de vitamina C.
Pentru VitaminCare+,
Fructele i legumele pstrate în compartimentele de legume i iluminate cu tehnologia VitaminCare+ îi pstreaz coninutul de vitamina A i C pentru o perioad mai lung de timp datorit luminilor albastre, verzi, roii i a ciclurilor de lumin- întuneric care simuleaz un ciclu de zi.
31
RO
ROCu aceast tehnologie, putei pstra fructele i legumele gustoase i sntoase mai mult timp, ceea ce v ajut s reducei la minimum risipa de alimente.
Dac deschidei ua frigiderului în timpul perioadei de întuneric a tehnologiei VitaminCare+, frigiderul va detecta automat acest lucru i va activa lumina albastr, verde sau roie pentru a ilumina mai bine compartimentul de legume pentru confortul dvs. Dup ce ai închis ua frigiderului, perioada de întuneric va continua, reprezentând timpul de noapte într-un ciclu de zi.
5.15 Compartiment legume controlat pentru umiditate
(FreSHelf+) (Aceast caracteristic este opional) Valorile de umiditate ale legumelor i fructelor sunt meninute sub control utilizând funcia de compartiment de legume controlat pentru umiditate iar alimentele sunt asigurate c vor fi proaspete pentru mai mult timp. Noi recomandm s plasai legumele cu frunze cum ar fi salata verde, spanacul i alte legume care sunt sensibile la pierderea de umiditate, într-o poziie orizontal pe cât se poate în interiorul compartimentului de legume, i nu pe rdcinile lor într-o poziie vertical. În timp ce legumele sunt introduce, gravitaia specific a legumelor trebuie s fie luat în considerare. Legumele grele i dure trebuie s fie introduse în partea inferioar a
compartimentului pentru legume iar legumele moi i uoare trebuie introduse peste. Nu lsai niciodat legumele în pungile lor în compartimentul de legume. Dac legumele sunt lsate în pungile lor, acestea vor cauza descompunerea lor într-o perioad scurt de timp. Din motive igienice, în cazul atingerii cu alte legume este de preferat s utilizai o hârtie perforat sau astfel de ambalaje în interiorul pungii. Nu amplasai împreun pere, caise, persici, etc i mere sau alimente ce conin un nivel ridicat de emitere a gazului etilen în acelai compartiment de legume cu alte legume i fructe. Gazul etilen ce este emis de ctre fructe poate cauza ca celelalte fructe s se coac mai rapid i s se descompun într-o perioad mai scurt.
5.16 Aparat Auto Icematic
(Aceast caracteristic este opional) Aparatul Auto Icematic v permite s creai ghea mai uor în frigider. Scoatei rezervorul de ap din compartimentul frigiderului, umplei-l cu ap i montai-l înapoi pentru a obine ghea din aparatul Icematic. Primele cuburi de ghea vor fi pregtite în aproximativ 2 ore în sertarul aparatului Icematic localizat în compartimentul frigiderului. Dac dumneavoastr umplei rezervorul de ap complet, vei obine aproximativ 60-70 cuburi de ghea. Schimbai apa din rezervorul de ap dac este sttut în jurul perioadei de 2-3 sptmâni.
32
C Pentru produsele care au aparatul Icematic automat, un sunet poate fi auzit în timpul cderii gheii. Acest sunet este normal i nu semnalizeaz nicio eroare.
5.17 Descrierea i curarea filtrului de mirosuri
(Aceast caracteristic este opional) Filtrul pentru mirosuri preveni acumularea mirosurilor urât mirositoare în produsul dumneavoastr. 1. Tragei protecia pe care filtrul
de mirosuri este montat dinspre partea frontal a seciunii i scoatei-o dup cum este prezentat.
2. Lsai filtrul sub razele solare pentru o zi. În acest timp, filtrul se va cura.
3. Montai filtrul la loc.
C Filtrul de mirosuri trebuie curat în fiecare an.
5.18 HerbBox/HerbFresh Îndeprtai containerul filmului din HerbBox/HerbFresh+ Scoatei filmul din pung i punei-l în container precum în imagine. Închidei din nou containerul i înlocuii-l în unitatea HerbBox/ HerbFresh+. Seciunile HerbBox-HerbFresh+ sunt ideale pentru stocarea diverselor
33
RO
RO mirodenii care trebuie inute în condiii delicate. Putei stoca mirodeniile nedepozitate (ptrunjel, mrar etc.) în aceast seciune orizontal i meninei-le proaspete pentru o perioad mai lung. Filmul trebuie schimbat odata la 6 luni.
de ap dozat din dozator depinde de gradul de acionare a braului. Atunci când nivel de ap din paharul/ recipientul dumneavoastr crete, reducei uor presiunea de la nivelul braului pentru a preveni revrsarea apei. Dac apsai uor pe bra, apa va curge sub form de picturi; acesta este un lucru normal i nu este o defeciune.
5.21 Umplerea rezervorului dozatorului de ap
Recipientul de umplere a rezervorului de ap se afl în interiorul raftului de pe u. Putei deschide capacul recipientului i îl putei umple cu ap potabil. Ulterior, închidei capacul.
Avertisment! • Nu umplei rezervorul de ap
cu niciun alt lichid decât ap, precum sucuri de fructe, lapte, buturi carbogazoase sau buturi alcoolice care nu sunt
5.19 Dozatorul de ap
*opional Dozatorul de ap este o funcie foarte util bazat pe ideea de asigurare a accesului la ap rece fr a deschide ua frigiderului. Nefiind necesar deschiderea frecvent a uii, vei economisi energie.
5.20 Utilizarea dozatorului de ap
Apsai pe braul dozatorului de ap cu paharul. Dup ce eliberai braul, dozatorul se va opri. Atunci când utilizai dozatorul de ap, debitul maxim poate fi obinut prin acionarea complet a braului. Reinei faptul c respectiva cantitate
34
potrivite pentru a fi utilizate într- un dozator de ap. Dozatorul de ap este deteriorat iremediabil dac folosii astfel de lichide. Garania nu acoper astfel de utilizri necorespunztoare. Unele substane chimice i aditivi inclui în aceste tipuri de buturi/lichide pot afecta rezervorul de ap i materialele din care este realizat.
• Utilizai numai ap potabil proaspt.
• Capacitatea rezervorului de ap este de 3 litri; nu umplei în exces.
• Apsai pe braul dozatorului de ap cu un pahar din material rigid. Dac utilizai pahare din plastic de unic folosin, apsai cu degetele dumneavoastr pe braul din spatele paharului.
5.22 Curarea rezervorului de ap
• Demontai rezervorul de umplere cu ap din raftul de pe u.
• Demontai raftul de pe u prinzându-l de ambele pri.
• Prindei rezervorul de ap din ambele pri i demontai-l la un unghi de 45°C.
35
RO
demontându-i capacul.
Important: Componentele rezervorului de ap i ale dozatorului de ap nu trebuie splate în maina de splat vase.
congelare rapid pentru acest motiv.
• Dumneavoastr putei depozita alimente pentru o mai mare perioad de timp în compartimentul de congelare atunci când le congelai în timp ce sunt proaspete.
• Împachetai alimentele pentru a fi congelate i închidei ambalajul pentru a nu permite aerului s intre.
• Asigurai-v c dumneavoastr ai împachetat alimentele înainte de introducerea acestora în congelator. Utilizai compartimente pentru congelator, folii i hârtii împotriva umezelii, pungi din plastic sau alte materiale de ambalare în locul hârtiei tradiionale de ambalaj.
• Etichetai fiecare ambalaj de alimente prin adugarea datei înainte de congelare. În acest mod, dumneavoastr putei destinge prospeimea fiecrui ambalaj atunci când dumneavoastr deschidei congelatorul de fiecare dat. Depozitai alimentele congelate în partea frontal a compartimentului pentru a v asigura c acestea sunt utilizate mai întâi.
C Compartimentul congelatorului se dezghea automat.
• Alimentele congelate trebuie folosite imediat dup decongelare; se interzice recongelarea acestora.
5.23 Tava pentru ap Picturile de ap care se scurg la utilizarea dozatorului de ap se acumuleaz în tava pentru scurgeri. Scoatei sita din plastic conform celor indicate în figur. Cu o lavet curat i uscat, îndeprtai apa care s-a acumulat.
5.24 Congelarea alimentelor proaspete
• Pentru a menine calitatea alimentelor, acestea vor fi congelate cât mai rapid posibil atunci când sunt plasate în compartimentul congelatorului, utilizai caracteristica de
36
Setarea compartimentului
-18°C 4°C Aceasta este setarea normal recomandat.
-20,-22 sau -24°C 4°C Aceste setri sunt recomandate când temperatura ambiental depete 30°C.
Congelare rapid 4°C
Folosii pentru congelarea rapid a alimentelor. Produsul va reveni la setarea anterioar atunci când procesul este finalizat.
-18°C sau mai rece 2°C
Utilizai aceste setri dac considerai c temperatura frigiderului nu este suficient de rece datorit condiiilor ambientale ridicate sau frecvena deschiderii uii.
5.25 Recomandri de pstrare a alimentelor congelate
Compartimentul va fi setat la -18°C sau mai puin.
1. Introducei pachetele în congelator cât mai rapid dup cumprare fr a le permite s se dezghee.
2. Verificai dac datele de ”Expirare pân la” i ”Utilizat pân la” de pe ambalaje sunt expirate sau nu înainte ca acestea s fie congelate.
3. Asigurai-v c ambalajul alimentelor nu este avariat.
5.26 Informaii despre congelarea pe termen lung
Conform standardelor IEC 62552, produsul va congela cel puin 4.5 kg de alimente la o temperatur ambiental de 25°C la -18°C sau o temperatur mai sczut în 24 de ore pentru fiecare 100-litri din volumul congelatorulul. Pstrarea pe termen lung a alimentelor este posibil numai la temperatura de -18°C sau mai mic. Prospeimea alimentelor poate fi meninut mai multe luni (la temperatura de -18°C sau mai mic).
37
RO
RO Alimentele care urmeaz s fie congelate nu trebuie s ating alimentele deja congelate, pentru a nu provoca decongelarea parial a acestora. Fierbei legumele i scurgei apa acestora pentru a depozita legumele pentru un timp mai lung ca fiind congelate. Dup scurgerea apei, introducei-le în ambalaje etane i amplasai-le în interiorul congelatorului. Alimente cum ar fi banane, roii, salat roii, elin, ou fierte, cartofi nu sunt recomandai pentru congelare. Atunci când aceste alimente sunt congelate, vor fi afectate într- un mod negativ doar valoarea nutriional i gustul. Acestea nu se vor altera i nu vor prezenta un risc pentru sntatea persoanei.
5.27 Introducerea alimentelor
Diverse alimente, cum ar fi carne, pete, îngheat, legume etc.
Rafturi compartiment frigider
Alimentele din tigi, farfurii acoperite i recipiente închise, ou (în recipiente închise).
Rafturile uii din compartimentul frigiderului
Alimente mici i împachetate sau buturi
Compartiment legume
Compartimentul de zon proaspt
Alimentele delicate (alimente pentru mic dejun, produse din carne care vor fi consumate într-o perioad scurt)
5.28 Avertisment de u deschis
(Aceast caracteristic este opional) Avertismentul de u deschis este emis ctre utilizator în mod vizual i acustic. Dac avertismentul continu pentru 10 minute, luminile interioare se vor ori.
5.29 Schimbarea direciei de deschidere a uii
Direcia de deschidere a uii poate fi modificat conform locului de montare unde utilizai frigiderul. Dac acest lucru este necesar, v rugm s sunai la cel mai apropiat service autorizat. Descrierea de mai sus reprezint o expresie general. Pentru informaii asupra schimbrii direciei de deschidere a uii, dumneavoastr trebuie s consultai eticheta de avertisment localizat în partea interioar a uii.
38
5.30 Lamp de iluminare Lmpile LED sunt utilizate ca lmpi de iluminare. În cazul oricrei probleme cu acest tip de lumin, contactai un service autorizat. Lampa(ile) utilizate în acest produs nu sunt potrivite pentru iluminarea camerelor. Scopul destinat al acestei lmpi este de a furniza asisten utilizatorului în plasarea alimentelor în frigider/ congelator într-o modalitate sigur i confortabil.
39
RO
RO6. Întreinerea i curarea
Curarea periodic a produsul va prelungi durata de via a acestuia.
B AVERTISMENT: Scoatei frigiderul din priz înainte de curare.
• Nu utilizai pentru curare instrumente ascuite i abrazive, spun, substane de curare, detergeni, gaz, benzin, cear de lustruire i alte substane similare.
• Dizolvai o linguri de bicarbonat de sodiu în ap. Umezii o bucat de cârp în ap i stoarcei-o. tergei dispozitivul cu aceast cârp i uscai bine.
• Asigurai-v c nu intr ap în carcasa lmpii i în alte componente electrice.
• Curai ua folosind o cârp umed. Scoatei toate alimentele din interior pentru a demonta ua i rafturile carcasei. Ridicai rafturile uii în sus pentru a le demonta. Curai i uscai rafturile, apoi montai-le la loc glisând de sus.
• Nu utilizai ap cu clor sau produse de curare pe suprafaa exterioar i pe componentele placate cu crom ale produsului. Dac utilizai clor, suprafeele metalice vor rugini.
• Nu folosii unelte ascuite sau produse de curare abrazive, ageni de curare menajeri, detergeni, benzin, benzen, cear, etc., altfel etichetele de pe piesele de plastic se vor desprinde i va surveni deformarea. Folosii ap cald i o cârp moale pentruj curare i tergere.
6.1 Prevenirea mirosurilor neplcute
Produsul a fost fabricat fr s prezinte orice mirosuri neplcute. Cu toate acestea, dac pstrai alimentele în compartimentele inadecvate i curai suprafeele interne în mod necorespunztor se pot acumula mirosuri neplcute. Pentru a evita acest lucru, curai interiorul cu ap cu bicarbonat de sodiu la fiecare 15 zile.
• Pstrai alimentele în recipiente închise. Alimentele neetanate corespunztor pot rspândi microorganisme i se pot acumula mirosuri neplcute.
40
6.2 Protejarea suprafeelor din plastic
Dac ajunge ulei pe suprafeele din plastic, acestea se pot deteriora; curai-le imediat cu ap cald.
6.3 Geamuri din sticl Scoatei folia de protecie de pe geamuri. Pe suprafaa geamurilor este aplicat un film de protecie. Acest film de protecie minimizeaz acumularea petelor i v ajut s scoatei petele posibile i murdria uor. Uile care nu sunt protejate de un asemenea film pot fi supuse la aderarea persistent a compuilor organici i anorganici bazai pe aer sau ap cum ar fi depunerea de calcar, srurile minerale, hidrocarburi nearse, oxizi metalici i siliconai care pot cauza uor i rapid pete i avarii materiale. Meninerea geamurilor curate devine prea dificil în ciuda currii regulate. Prin urmare, claritatea i transparena geamului se deterioreaz. Metode de curare puternice i corozive i compui vor intensifica aceste defecte i accelereaz procesul de deteriorare. Produse de curare bazate pe ap care nu sunt alcaline i corozive trebuie s fie utilizate în scopul currii regulate. Materialele non-alcaline i non- corozive pot fi utilizat pentru curare pentru ca durata de via al acestui film s fie extins pentru o perioad mai mare de timp. Geamurile sunt clite pentru a crete durabilitatea împotriva impacturilor i spargerii.
De asemenea, o pelicul de siguran este aplicat pe suprafeele posterioare pentru o msur de siguran suplimentar pentru a se preveni provocarea avariilor în timpul spargerii. *Alcaliu reprezint o baz care formeaz ioni de hidroxid (OH¯) atunci când este dizolvat în ap. Li (Litiu), Na (Sodiu), K (Potasiu) Rb (Rubidiu), Cs (Cesiu) i metale artificale i radioacative Fr (Fan-sium) sunt denumite METALE ALICALINE.
41
RO
RO7 Depanare Înainte de a apela la service, citii aceast list. Putei economisi timp i bani. Aceast list include probleme frecvente care nu sunt provocate de defecte de material sau de manoper. Este posibil ca unele funcii descrise aici s nu se aplice pentru produsul dvs. Frigiderul nu funcioneaz.
• tecrul nu este introdus corect în priz. >>> Introducei techerul în priz.
• Sigurana prizei la care este conectat frigiderul sau sigurana principal este ars. >>> Verificai siguranele.
Condens pe peretele lateral al compartimentului frigiderului (MULTI ZONE, COOL CONTROL i FLEXI ZONE).
• Mediu foarte rece. >>> Nu instalai produsul în medii cu temperaturi sub -5°C.
• Deschidere frecvent a uii >>> Avei grij s nu deschidei ua frigiderului prea frecvent.
• Mediu foarte umed. >>> Nu instalai produsul în medii umede.
• Alimentele lichide sunt pstrate în recipiente deschise. >>> Pstrai alimentele lichide în recipiente închise.
• Ua frigiderului este întredeschis. >>> Nu lsai ua frigiderului deschis perioade îndelungate de timp.
• Termostatul este setat la o temperatur prea sczut. >>> Setai termostatul la o temperatur adecvat.
Compresorul nu funcioneaz.
42
• Sistemul de protecie termic a compresorului se va activa în cazul penelor de curent sau în cazul deconectrii i reconectrii la priz, întrucât presiunea din sistemul de rcire nu este înc echilibrat. Frigiderul va porni dup circa 6 minute. Contactai un centru de service dac frigiderul nu pornete dup aceast perioad.
• Frigiderul este în modul de dezgheare. >>> Acest mod este normal pentru un frigider cu dezgheare automat. Ciclul de dezgheare are loc periodic.
• Frigiderul nu este conectat la priz.>>> Asigurai-v c tecrul este introdus corect în priz.
• Reglarea temperaturii nu este corect. >>> Selectai temperatura adecvat.
• Pan de curent. >>> Frigiderul va continua s funcioneze normal dup ce curentul revine.
În timpul funcionrii frigiderului, zgomotul devine mai intens.
• Modul de funcionare a frigiderului se poate modifica în funcie de condiiile ambientale. Acesta este un fenomen normal i nu reprezint o defeciune.
Frigiderul pornete des sau funcioneaz perioade îndelungate de timp.
43
RO
RO• Este posibil ca noul frigider s fie mai mare decât cel vechi. Frigiderele mari funcioneaz perioade îndelungate de timp.
• Este posibil ca temperatura din încpere s fie ridicat. >>> De regul, frigiderul funcioneaz perioade îndelungate de timp la temperaturi ridicate în încpere.
• Este posibil ca frigiderul s fi fost conectat recent la priz sau s fi fost umplut recent cu alimente. >>> Dac frigiderul a fost conectat recent la priz sau a fost umplut cu alimente, va dura mai mult pân frigiderul va atinge temperatura setat. Acest lucru este normal.
• Este posibil ca în frigider s fi fost introduse recent cantiti mari de alimente calde. >>> Nu introducei alimente calde în frigider.
• Este posibil ca uile s fi fost deschise frecvent sau lsate întredeschise mai mult timp. >>> Aerul cald care ptrunde în frigider determin funcionarea pe perioade mai îndelungate de timp. Deschidei mai rar uile.
• Este posibil ca ua congelatorului sau frigiderului s fi fost lsat întredeschis. >>> Verificai dac uile sunt închise corect.
• Ai selectat o temperatur foarte joas. >>> Selectai o temperatur mai ridicat i ateptai ca aceasta s fie atins.
• Este posibil ca garnitura uii frigiderului sau congelatorului s fie murdar, uzat, rupt sau poziionat incorect. >>> Curai sau înlocuii garnitura. Garniturile deteriorate/defecte determin funcionarea pe perioade îndelungate de timp a frigiderului pentru a se asigura temperatura corect.
Temperatura congelatorului este foarte joas, iar temperatura frigiderului este adecvat.
• Ai selectat o temperatur foarte joas a congelatorului. >>> Selectai o temperatur mai ridicat a congelatorului i verificai din nou.
Temperatura frigiderului este foarte joas, iar temperatura congelatorului este adecvat.
• Ai selectat o temperatur foarte joas a frigiderului. >>> Selectai o temperatur mai ridicat a frigiderului i verificai din nou.
Alimentele din sertarele frigiderului înghea.
• Ai selectat o temperatur foarte joas a frigiderului. >>> Selectai o temperatur mai ridicat a congelatorului i verificai din nou.
44
• Ai selectat o temperatur foarte mare a frigiderului. >>> Temperatura setat pentru frigider afecteaz temperatura congelatorului. Modificai temperatura frigiderului sau congelatorului pân când temperatura din frigider sau congelator ajunge la un nivel adecvat.
• Este posibil ca uile s fi fost deschise frecvent sau lsate întredeschise mai mult timp. >>> Deschidei mai rar uile.
• Este posibil ca ua s fie întredeschis. >>> Închidei complet ua.
• Este posibil ca frigiderul s fi fost conectat recent la priz sau s fi fost umplut recent cu alimente. >>> Acest lucru este normal. Dac frigiderul a fost conectat recent la priz sau a fost umplut cu alimente, va dura mai mult pân frigiderul va atinge temperatura setat.
• Este posibil ca în frigider s fi fost introduse recent cantiti mari de alimente calde. >>> Nu introducei alimente calde în frigider.
Vibraii sau zgomot.
• Podeaua este denivelat sau instabil. >>> Dac frigiderul se clatin când este împins uor, reglai picioarele pentru a echilibra frigiderul. De asemenea, asigurai-v c podeaua este suficient de stabil i poate susine frigiderul.
• Zgomotul poate fi provocat de obiectele amplasate pe frigider. >>> Aceste obiecte trebuie îndeprtate de pe frigider.
Frigiderul emite zgomote asemntoare curgerii sau pulverizrii lichidelor etc.
• Funcionarea frigiderului se bazeaz pe circulaia gazelor i lichidelor. >>> Acesta este un fenomen normal i nu reprezint o defeciune.
Frigiderul emite un zgomot similar cu uieratul vântului.
• Frigiderul este prevzut cu un ventilator pentru rcire. Acesta este un fenomen normal i nu reprezint o defeciune.
Condens pe pereii interiori ai frigiderului.
45
RO
RO • Mediile calde i umede favorizeaz formarea gheii i
condensului. Acesta este un fenomen normal i nu reprezint o defeciune.
• Este posibil ca uile s fi fost deschise frecvent sau lsate întredeschise mai mult timp. >>> Deschidei mai rar uile; dac ua este deschis, închidei-o.
• Este posibil ca ua s fie întredeschis. >>> Închidei complet ua.
Condens în exteriorul frigiderului sau între ui.
• Este posibil ca mediul s fie umed. Acest fenomen este normal în medii umede. >>> La reducerea umiditii, condensul va disprea.
Mirosuri neplcute în frigider.
• Frigiderul nu este curat periodic. >>> Curai periodic interiorul frigiderului folosind un burete, ap cald i carbonatat.
• Este posibil ca mirosul s fie cauzat de anumite recipiente i ambalaje. >>> Folosii un recipient sau un ambalaj care nu prezint mirosuri neplcute.
• Alimentele au fost puse în recipiente deschise. >>> Pstrai alimentele în recipiente închise. Alimentele neetanate corespunztor pot rspândi microorganisme i se pot acumula mirosuri neplcute.
• Aruncai toate alimentele expirate sau alterate din frigider. Ua nu se închide.
• Este posibil ca alimentele s împiedice închiderea uii. >>> Mutai alimentele care împiedic închiderea uii.
• Este posibil ca frigiderul s fie înclinat. >>> Reglai picioarele de pentru a echilibra frigiderul.
• Podeaua este denivelat sau instabil. >>> Asigurai-v c podeaua este plan i suficient de stabil pentru a putea susine frigiderul.
Compartimentul pentru legume este blocat.
• Este posibil ca alimentele s ating partea superioar a sertarului. >>> Rearanjai alimentele în sertar.
A AVERTISMENT: Dac problema persist dup ce ai urmat instruciunile din acest capitol, contactai distribuitorul dvs. sau un centru de service autorizat. Nu încercai s reparai produsul.
MESAJ / AVERTISMENT Unele defecte (simple) pot fi tratate în mod adecvat de ctre utilizatorul final fr nicio probem de siguran sau utilizare nesigur, cu condiia s fie efectuate în limitele i în conformitate cu urmtoarele instruciuni (vezi seciunea “Autoreparare”).
Astfel, cu excepia cazului în care seciunea “Autoreparare” de mai jos autorizeaz alt aciune, reparaiile trebuie efectuarte de reparatori profesioniti pentru a evita probelemele de siguran. Un reparator profesionist are acces la instruciuni i la lista cu piese de rezerv pentru acest produs de la productor, potrivit metodele descrise în actele legislative care urmeaz Directiva 2009/125/EC.
Cu toate acestea, doar agentul de service (adic reparatorii profesioniti autorizai) pe care îl putei contacta cu ajutorul numrului de telefon oferit în manualul de utilizare/certificatul de garanie sau dealerul dvs. autorizat poate oferi service în termenii garaniei. Prin urmare, nu uitai c reparaiile fectuate de reparatori profesioniti care nu sunt autorizai de Grundig) vor antrena pierderea garaniei.
Autorepararea Reparaiile pot fi fcute de utilizatorul final doar în ceea ce privete urmtoarele piese: mânerele uilor,balamale uilor, tvile, courile i garniturile uilor(este disponibil o list actualizat pe support.grundig.com începând cu data de 1 martie 2021).
Mai mult, pentru sigurana produsului i pentru evitarea accidentrilor, autorepararea menionat va fi efectuat urmând instruciunile din manualul de utilizare sau care sunt disponibile în support.grundig.com Pentru sigurana dvs., scoatei produsul din priz înainte s încercai autorepararea.
Reparaiile i încercrile de reparaie fcute de utilizatorii finali pentru piese care nu usnt incluse într-o astfel de list i/sau nu urmeaz instruciunile din manualele de utilzare pentru autoreparare sau care sunt disponibile în support.grundig. com, pot duce la probleme de siguran care nu sunt atribuibile Grundig, i vor anula garania produsului.
Prin urmare, este recomandat ca utilizatorii finali s se abin de la a încerca s efectueze reparaii care ies din lista menionat cu piese de schimb, contactând în aceste cazuri reparatori profesioniti sau reparatori autorizai. Din contr, astfel de încercri efectuate de utilizatorii finali pot duce la probleme de siguran i avarierea produsului sau iscarea unui incendiu, a unei indundaii, a electrocutrii i a accidentrilor grave.
Spre exemplu, dar fr a se limita la, urmtoarele reparaii trebuie adresate ctre service-uri profesionale autorizate sau înregistrate: compresoare, circuite de rcire, panoul principal, placa invertor, panoul de afiaj etc.
Productorul/vânztorul nu rspund în niciun caz dac utilizatorii finali nu se conformeaz cleor de mai sus.
Disponibilitatea de piese de schimb pentru frigiderul pe care ai cumprat-o este de 10 ani. În aceast perioad, piesele de schimb originale vor fi disponibile pentru operarea adecvat a frigiderul. Durata minim a garaniei pentru frigiderul pe care l-ai achiziionat este de 24 de luni.
1
IT
ROTable des matières 1. Consignes de sécurité 3
1.1 Utilisation prévue ..............3 1.2 - Sécurité des enfants,
des personnes vulnérables et des animaux domestiques ..................3
1.3 - Sécurité électrique .........4 1.4 - Sécurité des transports .5 1.5 - Sécurité d'installation ....5 1.6- Sécurité opérationnelle ..7 1.7 Sécurité relative à l’entretien
et au nettoyage ...........................10 1.8 HomeWhiz ........................11 1.9 Éclairage ..........................11
2. Votre réfrigérateur 12 3 Installation 13 3.1 Lieu idéal d'installation ........13 3.2 Réglage des pieds ................14 3.3 Branchement électrique ......14 4 Préparation 15 4.1 Moyens d'économiser l'énergie ......................................15 4.2 Première utilisation ..............16
5 Utilisation de l’appareil 17 5.1 Bouton de réglage de température ................................17 5.2 Congélation rapide ..............17 5.3 Fonction Vacances ................18 5.4 Ecran de contrôle .................19 5.5 Ecran de contrôle .................21 5.6 Distributeur de glaçons rotatif .........................................24 5.7 Bac à glaçons ........................25 5.8 Boite œufs .............................25 5.9 Ventilateur ............................25 5.10 Bac à légumes ...................25 5.11 Compartiment zéro degré ..25 5.12 Balconnet de porte amovible 26 5.13 Boîte de stockage coulissante .................................26
5.14 Bluelight/Technologie soins vitaminiques ...............................27 5.15 Bac à légumes à humidité contrôlée (FreSHelf+) .................28 5.16 Fabrique automatique de glaçons ......................................28 5.17 Description et nettoyage du filtre à odeurs .............................29 5.18 Distributeur d’eau ..............29 5.19 Utilisation du distributeur ..29 5.20 Remplir le réservoir d’eau de la fontaine frigorifique ................30 5.21 Nettoyer le réservoir d’eau 30 5.22 Réservoir d’ eau ..................32 5.23HerbBox/HerbFresh ............32 5.24 Congélation des produits frais ..............................33 5.25 Recommandations relatives à la conservation des aliments congelés ......................................34 5.26 lnformations relatives au congélateur .................................35 5.27 Disposition des aliments ...35 5.28 Alerte ouverture de porte ...36 5.29 Inversion du sens d’ouverture de la porte ...................................36 5.30 Éclairage interne ................36
6 Entretien et nettoyage 37 6.1 Prévention des mauvaises odeurs .........................................37 6.2 Protection des surfaces en plastique ....................................38 6.3 Vitre de porte .......................38
7 Dépannage 39
2
Veuillez d’abord lire ce manuel d’utilisation ! Chère cliente, cher client, Nous aimerions que vous soyez entièrement satisfait de notre appareil, fabriqué dans des infrastructures modernes et ayant fait l’objet d’un contrôle de qualité minutieux. À cet effet, veuillez lire en intégralité le manuel d’utilisation avant d’utiliser cet appareil, et conservez-le pour références ultérieures. Si vous offrez cet appareil à une autre personne, remettez-lui également le manuel d’utilisation.
Le manuel d’utilisation garantit l’utilisation rapide et sécurisée du réfrigérateur. • Veuillez lire le manuel d’utilisation avant d’installer et d’utiliser le
réfrigérateur, • Respectez toujours les instructions de sécurité en vigueur, • Tenez le manuel d’utilisation à portée pour références ultérieures, • Veuillez lire tous les autres documents fournis avec l’appareil, Veuillez noter que ce manuel d’utilisation peut se rapporter à plusieurs modèles de cet appareil. Le manuel indique clairement toutes les différences entre les modèles.
Symboles et commentaires Les symboles suivants sont utilisés dans le manuel d’utilisation :
C Informations importantes et renseignements utiles,
A Avertissement relatif aux conditions dangereuses pour la vie et la propriété,
B Risque d'électrocution,
L'emballage de l'appareil a été fabriqué à partir de matériaux recyclables, conformément à la législation nationale en matière d'environnement,
.Vous pouvez accéder aux informations relatives au modèle telles que sauvegardées dans la base de données des pro- duits en entrant le site internet suivant et en recherchant l'identifiant de votre modèle (*) qui se trouve sur la vignette énergie
https://eprel.ec.europa.eu/ A
INFORMATIONC
3
IT
RO • Cette section contient des consignes de sécurité qui vous
aideront à vous protéger contre les risques de dommages corporels ou matériels.
• Notre société n'est pas responsable des dommages qui peuvent survenir lorsque ces instructions ne sont pas suivies.
Les opérations d'installation et de réparation sont toujours effectuées par le fabricant, un agent de service agréé ou une personne qualifiée désignée par l'importateur.
N'utilisez que des pièces et accessoires d'origine.
Les pièces de rechange d'origine seront fournies pendant 10 ans, à compter de la date d'achat du produit.
Ne pas réparer ou remplacer une partie du produit, sauf si cela est expressément spécifié dans le manuel d'utilisation.
N'apportez aucune modification technique au produit.
1.1 Utilisation prévue
• Le présent produit ne peut être utilisé à des fins commerciales et ne doit pas être utilisé hors de son usage prévu.
Le présent produit est destiné à être utilisé dans les maisons et les lieux intérieurs. Par exemple : - Cuisines du personnel dans les magasins, bureaux et autres environnements de travail, - Exploitations agricoles, - Zones utilisées par les clients dans les hôtels, motels et autres types d'hébergement, - Hôtels de type lit & petit déjeuner, pensionnats, - Applications telles que la restauration et la vente au détail. Il faut éviter d'utiliser ce produit à l'extérieur avec ou sans tente au- dessus, par exemple sur les bateaux, les balcons ou les terrasses. Il ne faut pas exposer le produit à la pluie, à la neige, au soleil ou au vent. Le risque d'incendie est bien présent !
1.2 - Sécurité des enfants, des personnes vulnérables et des animaux domestiques
• Cet appareil peut être utilisé par des enfants âgés d’au moins 8 ans et par des personnes ayant des capacités physiques, sensorielles ou mentales réduites ou dénuées d’expérience ou
1. Consignes de sécurité
4
de connaissance, s’ils (si elles) sont correctement surveillé(es) ou si des instructions relatives à l’utilisation de l’appareil en toute sécurité leur ont été données et si les risques encourus ont été appréhendés. Les enfants ne doivent pas jouer avec l’appareil. Le nettoyage et l’entretien par l’usager de doivent pas être effectués par des enfants sans surveillance.
• Les produits électriques sont dangereux pour les enfants et les animaux domestiques. Les enfants et les animaux ne doivent pas jouer avec, grimper ou entrer dans le produit.
• Le nettoyage et l'entretien des utilisateurs sont interdits aux enfants, sauf s'ils sont surveillés par quelqu'un.
• Gardez les matériaux d'emballage hors de portée des enfants. Le risque de blessure et d'étouffement est bien présent !
• Avant de se débarrasser du produit ancien ou obsolète : 1. Débranchez le produit en le saisissant par la fiche. 2. Coupez le câble d'alimentation et retirez-le de l'appareil avec sa fiche 3. Ne retirez pas les étagères ou les tiroirs afin qu'il soit plus difficile pour les
enfants d'entrer dans le produit. 4. Enlever les portes. 5. Gardez le produit de manière à ce qu'il ne bascule pas. 6. Ne laissez pas les enfants jouer avec l'ancien produit. • Ne jetez jamais le produit au feu pour l'éliminer. Cela pourrait
entraîner une explosion !
• S'il y a un verrou sur la porte du produit, la clé doit être gardée hors de la portée des enfants.
1.3 - Sécurité électrique
• Le produit doit être débranché pendant les procédures d'installation, d'entretien, de nettoyage, de réparation et de déplacement.
• Si le câble d'alimentation est endommagé, il doit être remplacé par une personne qualifiée désignée par le fabricant, l'agent de service autorisé ou l'importateur afin d'éviter tout danger potentiel.
5
IT
RO• Ne comprimez pas le câble d'alimentation sous ou derrière le produit. Ne placez pas d'objets lourds sur le câble d'alimentation. Le câble d'alimentation ne doit pas être trop plié, pincé ou entrer en contact avec une source de chaleur.
• N'utilisez pas de rallonges, de multiprises ou d'adaptateurs pour faire fonctionner le produit.
• Les multiprises ou les sources d'alimentation portables peuvent surchauffer et provoquer un incendie. Par conséquent, ne gardez aucune prise multiple derrière ou près du produit.
• La prise doit être facilement accessible. En cas d'impossibilité, l'installation électrique à laquelle le produit est connecté doit comporter un dispositif (tel qu'un fusible, un interrupteur, un disjoncteur, etc.) conforme à la réglementation électrique et qui déconnecte tous les pôles du réseau.
• Il ne faut pas toucher la prise de courant avec les mains mouillées.
• Retirez la fiche de la prise en saisissant la fiche et non le câble.
1.4 - Sécurité des transports
• Ne tenez pas sa porte lorsque vous déplacez le produit.
• Assurez-vous de ne pas endommager le système de refroidissement ou la tuyauterie pendant le transport. Si la tuyauterie est endommagée, n'utilisez pas le produit et appelez l'agent de service agréé.
1.5 - Sécurité d'installation
• Adressez-vous à l'agent de service agréé pour l'installation du produit. Pour que le produit soit prêt à l'emploi, vérifiez les informations contenues dans le manuel de l'utilisateur pour vous assurer que les installations d'électricité et d'eau sont adaptées. En cas contraire, appelez un électricien et un plombier qualifiés pour prendre les dispositions nécessaires. Dans le
6
cas contraire, il y a risque de choc électrique, d'incendie, de problèmes avec le produit ou de blessures !
• Avant de procéder à l'installation, vérifiez si le produit présente des défauts. Si le produit est endommagé, ne le faites pas installer.
• Déposez le produit sur une surface propre, plane et solide et équilibrez-le à l'aide de pieds réglables. Dans le cas contraire, le produit peut se renverser et provoquer des blessures.
• Il faut que le lieu d'installation soit sec et bien ventilé. Il ne faut pas placer de tapis, de moquettes ou de couvertures similaires sous le produit. Le manque de ventilation fait courir un risque d'incendie !
• Il ne faut pas couvrir ou bloquer les ouvertures de ventilation. Dans le cas contraire, la consommation d'énergie augmente et votre produit risque d'être endommagé.
• Il ne faut pas que le produit soit connecté à des systèmes d'alimentation tels que les alimentations solaires. Dans le cas contraire, votre produit risque d'être endommagé par des changements de tension soudains !
• Plus un réfrigérateur contient de réfrigérant, plus l'emplacement d'installation doit être grand. Si le lieu d'installation est trop petit, un mélange inflammable de réfrigérant et d'air s'accumulera en cas de fuite de réfrigérant dans le système de refroidissement. L'espace requis pour chaque 8 gr de réfrigérant est de 1 m³ minimum. La quantité de réfrigérant dans votre produit est indiquée sur l'étiquette de type.
• Il ne faut pas installer le produit dans des endroits exposés à la lumière directe du soleil et il faut le tenir éloigné des sources de chaleur telles que les plaques de cuisson, les radiateurs, etc.
S'il est inévitable d'installer le produit à proximité d'une source de chaleur, une plaque isolante appropriée doit être utilisée entre les deux et les distances minimales suivantes doivent être respectées par rapport à la source de chaleur :
7
IT
RO- Distance minimale de 30 cm des sources de chaleur telles que les plaques de cuisson, les fours, les appareils de chauffage ou les poêles, - Minimum 5 cm des fours électriques. • La classe de protection de votre produit est de type I. Branchez
le produit dans une prise de terre conforme aux valeurs de tension, de courant et de fréquence indiquées sur la plaque signalétique du produit. La prise doit être équipée d'un disjoncteur de 10 A - 16 A. Notre société n'est pas responsable des dommages qui pourraient survenir lorsque le produit est utilisé sans mise à la terre et sans connexion électrique conformément aux réglementations locales et nationales.
• Le produit ne doit pas être branché pendant l'installation. Dans le cas contraire, il y a risque de choc électrique et de blessure !
• Il ne faut pas brancher le produit dans des prises qui sont desserrées, disloquées, cassées, sales, graisseuses ou qui risquent d'entrer en contact avec de l'eau.
• Faites passer le câble d'alimentation et les tuyaux (le cas échéant) du produit de manière à ce qu'ils ne risquent pas de trébucher.
• L'exposition des pièces sous tension ou du câble d'alimentation à l'humidité peut provoquer un court-circuit. Par conséquent, n'installez pas le produit dans des endroits tels que les garages ou les buanderies où l'humidité est élevée ou l'eau peut éclabousser. Si le réfrigérateur est mouillé par de l'eau, débranchez-le et appelez l'agent de service agréé.
• Ne connectez jamais votre réfrigérateur à des appareils à économie d'énergie. Ces systèmes sont nocifs pour votre produit.
1.6- Sécurité opérationnelle
• Il ne faut jamais utiliser de solvants chimiques sur le produit. Cela pourrait entraîner une explosion !
• Au cas où le produit fonctionnerait mal, débranchez-le et ne le faites pas fonctionner tant qu'il n'a pas été réparé par le service après-vente agréé. Il y a un risque de choc électrique !
8
• Il ne faut pas placer de sources de flamme (bougies allumées, cigarettes, etc.) sur ou à proximité du produit.
• Ne montez pas sur le produit. Le risque de tomber et de s