Frigider Model HF-100A+_full.pdf · uleiuri eterice, solven i organici sau prafuri abrazive.

Click here to load reader

 • date post

  06-Feb-2018
 • Category

  Documents

 • view

  221
 • download

  4

Embed Size (px)

Transcript of Frigider Model HF-100A+_full.pdf · uleiuri eterice, solven i organici sau prafuri abrazive.

 • www.heinner.ro 1 /20

  Frigider

  Model: HF-100A+

  RO MANUAL DE UTILIZARE

 • www.heinner.ro 2 /20

  Stimate client

  Cititi cu atentie acest manual de utilizare inainte de a pune in functiune noul frigider. Manualul contine informatii importante pentru instalarea, intretinerea si utilizarea in siguranta ale aparatului.

  Pastrati acest manual de utilizare pentru a-l putea consulta in viitor. Transmiteti-l mai departe urmatorilor proprietari ai aparatului.

  Notificarile importante pentru utilizarea corespunzatoare si in siguranta a aparatului sunt marcatecu un triunghi de avertizare si/sau cuvinte (Avertizare!, Atentie!, Important!). Acordati oatentie deosebita acestora.

  Informatii suplimentare legate de operarea frigiderului si aplicatiile practice apar dupa acestsimbol.

  Sfaturile si indicatiile cu privire la operarea economica si ecologica sunt marcate cu simbolulunui trifoi.

  Manualul de utilizare contine in sectiunea Depanare instructiuni de remediere a posibilelordefectiuni. Daca aceste instructiuni nu sunt suficiente pentru a rezolva problema, va rugam sacontactati centrul dumneavoastra de asistenta local.

 • www.heinner.ro 3 /20

  Cuprins

  Denumirea componentelor 4

  5

  Indepartarea ambalajului de transport 11

  Amplasarea 11

  Pornirea si reglarea temperaturii 11

  Accesorii interioare 13

  Dezghetarea 13

  Curatarea si intretinerea 14

  Sfaturi pentru economisirea energiei 15

  Depanare 15

  Repararea defectiunilor 15

  Zgomote in timpul functionarii 17

  Inversarea usii 18

  Regulamente, standarde, directive 19

  Aruncarea la gunoi a aparatului 19

 • www.heinner.ro 4 /20

  1. Denumirea componentelor

  1 Usa compartiment congelator

  2 Tava cuburi de gheata

  3 Compartiment congelator

  4 Tava scurgere

  5 Rafturi detasabile

  6 Raft sticla

  7 Sertar

  8 Picioare reglabile

  9 Etajere pentru sticle

  10 Buton reglare temperatura

  11 Maner incastrat

  Nota: Acest desen este doar o schita a frigiderului, produsul propriu-zis poate diferi

  de acesta.

 • 5 20

 • pe baz de arc nu mai poate fi folosit , nainte sarunca i vechiul aparat. Astfel, copiii nu vor putea r mne bloca i n untru.M suri generale de siguran

  AVERTISMENT - Acest aparat este destinat utiliz rii n locuin e reziden iale ialte unit i similare: - Bc t riile personalului din magazine, birouri i alte medii profesionale;- n gospod rii i de c treclien i n hoteluri, moteluri i alte medii de tip

  reziden ial;-Mdii de tipul pensiune cu mic dejun;- Activit i tip catering icare nu practic comer ulcu am nuntul .

  AVERTISMENT - Nu depozita i substan eexplozive, cum ar fi spray-urile cu aerosoli, cu un combustibil inflamabil, n acest aparat.

  AVERTISMENT - Dac este deteriorat cablul de alimentare, acesta trebuie s fie nlocuit de c tre

  produc tor, agen ii acestuia de reparare sau alte persoane calificate, pentru a evita orice risc.

  AVERTISMENT - Ave igrij ca g urile de ventilare, din montura aparatului sau din structura integrat , snu fie obturate.

  AVERTISMENT - Nu folosi i dispozitive mecanice sau alte mijloace de a accelera procesul de dezghe , n afar de cele recomandate de c tre produc tor.

  AVERTISMENT - Nu deteriora i circuitul agentului frigorific.

  AVERTISMENT - Nu folosi i aparate electrice n interiorul compartimentelor de depozitare a alimentelor din acest aparat, dac nu sunt de tipul celor recomandate de c tre produc tor.

  AVERTISMENT - Agentul frigorific i izola ia sunt inflamabile. Atunci cnd vdebarasa i de aparat, duce i-l la un centru autorizat de reciclare a

  6 20

 • de eurilor. Nu l expune ifocului deschis.

  Agentul frigorific n circuitul agentului frigorific al aparatului se afl izobuten frigorific (R600a),un gaz natural cu un nivel nalt de compatibilitate cu mediul nconjur tor, dar care este, totu i, inflamabil. n timpul transportului i al mont riiaparatului, asigura i-v cniciuna dintre componentele circuitului frigorific nu este deteriorat. Agentul frigorific (R600a) este inflamabil.

  Aten ie: risc de incendiu Dac circuitul agentului frigorific este deteriorat: - Evita i focul deschis isursele de aprindere. - Ventila i bine camera n care se afl aparatul. Este periculos s schimba ispecifica iile sau smodifica i acest produs n orice fel. Orice deteriorare a cablului poate cauza un

  scurtcircuit, un incendiu, i/sau electrocutarea.

  Siguran a din punct de vedere electric 1. Nu prelungi i cablul de alimentare. 2.Asigura i-v c tec rulnu a fost strivit sau deteriorat. Un tec r strivit sau deteriorat se poate supranc lzi i poate provoca un incendiu. 3. Asigura i-v c ave intotdeauna acces la cablul de alimentare al aparatului. 4. Nu trage i de cablul de alimentare. 5.Dac priza n care trebuie introdus tec rul este desprins , nu introduce itec rul n ea. Exist riscul

  de electrocutare i de incendiu.6. Nu utiliza i aparatul f rcapacul l mpii de iluminare din interior. 7. Frigiderul nu poate fi alimentat dect de la o surs de curent alternativ, monofazat, de 220~240V/50Hz. Dac

  7 20

 • varia iile de tensiune din zona n care locuie teutilizatorul dep e te marja de mai sus, pentru siguran , aplica i un regulator automat de tensiune C.A. mai mare de 350W pe frigider. Frigiderul trebuie conectat la o prizaparte, i nu la una la care sunt conectate i alte aparate electrice. tec rultrebuie s se potriveasc cu priza cu mp mntare.Utilizarea cotidian

  Nu depozita i gaze sau lichide inflamabile n aparat; exist riscul unei explozii.

  Nu utiliza i dispozitive electrice n interiorul aparatului(ex.aparateelectrice de f cutnghe at ,mixere, etc.).

  Atunci cnd l scoate i din priz , scoate i ntotdeauna tec rul din priz , nu trage i

  de cablu. Nu a eza i obiecte

  fierbin i lngcomponentele din plastic ale aparatului.

  Depozita i mncarea nghe at preambalat n conformitate cu instruc iunile produc torului alimentelor nghe ate.

  Respecta i cu stricte erecomand rile de depozitare ale produc torului acestui aparat. Consulta iintruc iunile referitoare la depozitare.

  Nu depozita i b uturicarbogazoase sau acidulate n congelator, deoarece se creeaz presiune asupra recipientului, care poate exploda, avnd drept rezultat deteriorarea aparatului.

  Alimentele nghe ate pot cauza deger turi dac sunt consumate direct din congelator.Stellen Sie das Gert nicht direkt in die Sonne.

  Nu expune i aparatul la lumina direct a soarelui.

  Men ine i lumn rileaprinse, l mpile i alte obiecte cu flac r deschisct mai departe de aparat,

  8 20

 • astfel nct acesta din urms nu ia foc.

  Aparatul este destinat depozit rii alimentelor i/sau b uturilor ntr-o

  gospod rie obi nuit , a acum a fost explicat n acest manual de instruc iuni.

  Aparatul este greu. Ave igrij atunci cnd l muta i.

  Nu scoate i i nu atinge iobiecte din congelator dacave i minile umede/ude, deoarece v pute i provoca abraziuni ale pielii sau deger turi.

  Nu folosi i niciodat baza, sertarele, u ile etc. ca s vurca i pe ele sau ca postamente.

  Alimentele nghe ate nu pot fi nghe ate din nou, dac au fost deja dezghe ate.

  Nu consuma i nghe atesau cuburi de ghea direct din congelator, deoarece pot provoca deger turi la gur i la buze. Pentru ca obiectele s nu cadi s nu v r neasc ori s

  deterioreze aparatul, nu supranc rca i etajerele de pe u i nu pune i prea multe alimente n sertarele pentru legume. Aten ie!

  Cur area i ntre inereanainte de m surile de

  ntre inere, opri i aparatul iscoate i tec rul din priz .

  Nu cur a i aparatul cu obiecte din metal, aparate de cur at pe baz de abur, uleiuri eterice, solven iorganici sau prafuri abrazive.

  Nu folosi i obiecte ascu itepentru a ndep rta ghea ade pe aparat. Folosi i o raclet din plastic.

  Important pentru montare! Pentru conectarea la

  curent electric, urma i cu grij instruc iunile oferite n acest manual.

  Despacheta i aparatul iverifica i dac a fost deteriorat in timpul transportului. Dac aparatul este deteriorat, raporta ieventualele daune imediat, distribuitorului de la care l-a i cump rat. n acest caz, p stra i ambalajul.

  Recomand m s a tepta icel pu in patru ore nainte de a conecta aparatul la curent electric, pentru ca uleiul s aib timp srevinn compresor.

  9 20

 • Aerul trebuie s poatcircula liber n jurul aparatului; n lipsa acestei ventila ii, aparatul se poate supranc lzi. Pentru a ob ine o ventila ie adecvat , respecta iinstruc iunile referitoare la montare.

  Dac este posibil, nu amplasa i produsul cu spatele prea aproape de perete, pentru a evita atingerea sau prinderea p r ilor calde (compresorul, condensatorul), pentru a preveni riscul unui incendiu; respecta i instruc iunile referitoare la montare.

  Nu amplasa i aparatul n apropierea radiatoarelor sau a aragazurilor.

  ServiceLucr rile electrice

  necesare pentru repara iaaparatului trebuie s fie efectuate de c tre un electrician calificat sau de o persoan competent .

  Produsul trebuie s fie reparat de c tre un Centru de Service autorizat, itrebuie folosite numai piese de schimb originale. 1). Dac aparatul este F rGhea .2). Dac aparatul con ine un compartiment congelator.

  Asigura i-v c tec rul este accesibil i dup montarea aparatului.

  10 20

 • www.heinner.ro 11 /20

  Indepartati ambalajul de transport

  Aparatul si accesoriile interioare sunt protejate pe durata transportului. Trageti de banda adezivadin ambele parti ale usii. Puteti indeparta urmele de banda adeziva folosind spirt alb. Scoatetibanda adeziva si piesele ambalate din interiorul aparatului.

  Amplasarea

  Asezati aparatul departe de sursele de caldura cum ar fi cuptoare, radiatoare, lumina directa arazelor soarelui, etc. Performanta si siguranta maxima sunt garantate prin mentinerea uneitemperaturi de interior corecte pentru clasa aparatelor din care face parte frigiderul, asa cum estespecificat pe placuta de caracteristici. Acest aparat functioneaza bine in clasele de climat de la Nla ST. Frigiderul s-ar putea sa nu mai functioneze corespunzator daca este supus o perioada indelungata la o temperatura mai ridicata sau mai scazuta fata de valorile indicate.

  IMPORTANT! Este nevoie de o buna ventilatie in jurul frigiderului pentru a inlesni disipareacaldurii, eficienta congelarii si consumul mic de curent. Pentru acest scop ar trebui sa existe unspatiu liber suficient in jurul frigiderului. Este recomandata o distanta de 75mm fata de peretele din spatele frigiderului, cel putin 100mm in cele doua parti ale sale, peste 100mm inaltime de lapartea sa superioara si un spatiu liber in fata care sa permita deschiderea usii la 160.

  Clasa climat Temperatura ambientala

  SN +10C la + 32C

  N +16C la + 32C

  ST +16C la + 38C

  T +16C la + 43C

  Aparatele nu trebuie sa fie expuse ploii. Trebuie sa circule aer suficient in sectiunea inferioaradin spatele aparatului, deoarece fluxul mic de aer poate afecta performanta. Aparatele built-intrebuie pozitionate departe de sursele de caldura cum sunt incalzitoarele sau lumina directa a razelor soarelui.

  Pornirea si reglarea temperaturii

  Cand porniti frigiderul pentru prima data, setati butonul de reglare a temperaturii inpozitia 8 .

 • www.heinner.ro 12 /20

  Setarile de reglare a temperaturii sunt 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 . Dupa 20 de minute setatibutonul de reglare a temperaturii in pozitia 4 . Aceasta pozitie ar trebui sa fie pozitiacorecta pentru utilizarea aparatului in locuinte si birouri.

  Pentru a opri frigiderul, setati butonul de reglare a temperaturii in pozitia 0 .

  Nota:

  Prin rotirea butonului de reglare a temperaturii in pozitia se opreste procesul deracire, insa nu si alimentarea cu curent electric a frigiderului.

  Daca aparatul este scos din priza, nu exista curent sau a fost oprit, trebuie sa asteptatiintre 3 si 5 minute inainte de a reporni aparatul. Daca incercati sa-l reporniti mai repede,frigiderul nu va porni.

  Frigiderul trebuie instalat in cea mai racoroasa parte a camerei pentru a va permite sa economisiti consumul de energie. Daca temperatura ambientala este prea ridicata, esteposibil ca temperatura din frigider sa nu poata scadea la temperatura dorita.

  Important!

  Va sfatuim ca in mod normal sa alegeti una din setarile 2, 3 sau 4, dar daca doriti ca temperatura din interior sa fie mai scazuta sau mai ridicata, rotiti in mod corespunzator butonul de reglare a temperaturii. La setarea unei temperaturi mai ridicate, consumul de energie va fi mai mic. Lasetarea unei temperaturi mai scazute, consumul de energie va fi mai mare.

  Important!

  Temperaturile ambientale ridicate (de ex. pe timpul zilelor calduroase de vara) si o setare rece afrigiderului (de la pozitia 6 la 8) pot determina compresorul sa functioneze continuu poate chiar non-stop!

  Motivul: atunci cand temperatura ambientala este ridicata compresorul trebuie sa functionezepermanent pentru a mentine temperatura scazuta in interiorul frigiderului.

 • www.heinner.ro 13/20

  Accesorii interioare

  Rafturi de depozitare/tavi de sarma

  Aparatul dumneavoastra contine diferite tipuri de rafturi din sticla sau plastic si tavi de sarmain functie de fiecare model.

  In pozitia cea mai de jos, deasupra sertarului de legume si fructe, trebuie introdus intotdeauna unraft de sticla de dimensiune intreaga, si trebuie pastrat in aceasta pozitie. Inaltimea rafturilorpoate fi reglata:

  Pentru a realiza acest lucru trageti raftul catre dumneavoastra pana ce il scoateti complet. Urmatiaceeasi pasi dar in ordine inversa pentru a introduce raftul la inaltimea dorita.

  IMPORTANT! pentru a mari volumul compartimentului de alimente proaspete sau compartimentul congelator, puteti scoate afara din aparat unul sau mai multe rafturi sau sertare,in functie de utilizarea zilnica.

  IMPORTANT! Pentru a valorifica la maximum volumul de depozitare puteti sa asezati pe tava de scurgere alimente ce rezista la apa, cum ar fi alimentele ambalate cu capac etans, etc. Intimpul procesului de dezghetare manuala aceste alimente trebuie luate de acolo.

  Sfaturi:

  Mancarea din frigider trebuie intotdeauna acoperita sau impachetata pentru a preveni uscareaacesteia sau atingerea cu alte alimente.

  Urmatoarele materiale sunt adecvate pentru impachetare:

  Pungi sau folii din polietilena, recipiente din plastic cu capac, capace din pastic speciale cuelastic, folii de aluminiu.

  Dezghetarea

  De ce trebuie dezghetat

  Apa continuta in alimente si aerul care patrunde in frigider cand deschideti usa pot forma un stratde gheata in interior. Cand stratul este gros, procesul de racire va fi afectat. Atunci cand stratulde gheata depaseste 10mm trebuie sa dezghetati frigiderul.

  Dezghetarea compartimentului congelator

  Dezghetarea in compartimentul congelator se realizeaza manual. Inainte de dezghetare scoateti mancarea afara; scoateti tava de gheata si sertarele sau asezati-le temporar in compartimentul pentru fructe proaspete, apoi rasuciti butonul de reglare a temperaturii in pozitia tie in care compresorul se va opri) si lasati deschisa usa congelatorului pana ce gheata se topeste complet si se acumuleaza in partea de jos a acestuia. Stergeti apa cu o carpa moale.

 • www.heinner.ro 14/20

  In cazul in care doriti sa grabiti procesul de dezghetare puteti pune in compartimentul congelator un bol cu apa calda (aproximativ 50C) si razuiti gheata cu o spatula de dezghetare. Dupa ceterminati operatiunea aveti grija sa setati butonul de reglare a temperaturii in pozitia initiala.

  Nu este recomandat sa incalziti compartimentul congelator direct cu apa calda sau cu uscatorulde par deoarece carcasa interioara se poate deforma.

  De asemenea nu este recomandat sa razuiti gheata sau sa separati alimentele din congelator ce aufost congelate impreuna, folosind unelte ascutite sau bare de lemn, pentru a nu deteriora carcasainterioara sau suprafata vaporizatorului.

  Avertizare! Oprirea aparatului.

  Pentru a opri aparatul setati butonul de reglare a temperaturii in pozitia 0 .

  Important! Frigiderul trebuie dezghetat cel putin o data pe luna. In timpul procesului de utilizare, daca usa a fost deschisa frecvent sau daca aparatul a fost folosit in conditii de umiditate extrema, sfatuim utilizatorii sa-l dezghete o data la doua saptamani.

  Curatarea si intretinerea

  Din motive de igiena, interiorul frigiderului, inclusiv accesoriile, trebuie curatate periodic.

  Avertizare!

  In timpul curatarii, aparatul nu trebuie sa fie conectat la reteaua electrica. Exista pericol de electrocutare! Inainte de intretinere, opriti aparatul si scoateti stecherul din priza principala sauopriti intrerupatorul cicuitului electric sau scoateti siguranta din casa. Nu curatati niciodata aparatul cu ajutorul unui curatator cu aburi. Se poate acumula umezeala in componenteleelectrice si exista pericol de electrocutare! Vaporii fierbinti pot deteriora componentele din plastic.

  Aparatul trebuie sa fie uscat inainte de a fi pus inapoi in functiune.

  Important!

  Uleiurile eterice si solventii organici pot ataca componentele din plastic, de ex. sucul de lamaie sau sucul din coji de portocale, acidul butiric, curatatori ce contin acid acetic. Nu permiteti acestor substante sa intre in contact cu componentele aparatului. Nu folositi curatatori abrazivi.

  Scoateti mancarea din frigider. Depozitati-o intr-un loc racoros si acoperiti-o bine. Opritifrigiderul si scoateti stecherul din priza sau scoateti siguranta.

  Curatati aparatul si interiorul acestuia cu o carpa si apa calduta. Pot fi folositi si detergenti comerciali de spalat vase.

 • www.heinner.ro 15/20

  Dupa curatare stergeti aparatul cu apa si o carpa curata.

  Acumularea prafului in condensator creste consumul de curent. Din acest motiv curatati o datape an condensatorul de la spatele aparatului, cu o perie moale sau cu un aspirator.

  Verificati orificiul de scurgere a apei de pe peretele din spatele compartimentului frigiderului.

  Daca orificiul este blocat, deblocati-l cu ajutorul unui betigas sau ceva asemanator si aveti grija sa nu deteriorati aparatul cu obiecte ascutite.

  Dupa ce totul este uscat puneti din nou in functiune frigiderul.

  Sfaturi pentru economisirea energiei1. Nu depozitati mancare calda in frigider. Permiteti mancarii calde sa se raceasca inainte.

  Nu instalati aparatul in apropierea cuptoarelor, radiatoarelor sau a altor surse de caldura.Temperaturi ambientale ridicate pot determina functionarea mai frecventa acompresorului.

  2. Pentru a permite sistemului de racire sa functioneze eficient, asigurati-va ca partea dinspate a aparatului precum si partile laterale ale acestuia, se afla la o anumita distanta fatade perete. Se recomanda ca spatele frigiderului sa se afle la 75mm distanta fata de perete,in lateral sa existe o distanta de 100mm iar in inaltime tot o distanta de cel putin 100mm.

  3. Nu deschideti usa frigiderului foarte des in timpul functionarii si nu lasati usa deschisamai mult decat este necesar.

  4. Nu setati o temperatura mai scazuta decat trebuie.

  5. Frigiderele (cu congelator) cu sistem de racire direct cooling trebuie dezghetate atuncicand este necesar. Dezghetarea va inlesni procesul de racire si va reduce consumul de energie.

  6. Depozitati logic mancarea. Nu depasiti perioada de depozitare specificata.

  Depanare

  Rezolvarea defectiunilor

  Parti de rezerva

  Umatoarele parti de rezerva pot fi comandate de la centrul dumneavoastra de asistenta local. Leputeti monta dumneavoastra, nu este nevoie sa aveti o pregatire speciala, de ex.:

  compartiment unt/branza,

 • www.heinner.ro 16/20

  suport oua,

  rafturi de usa,

  sertare pentru legume si fructe,

  rafturi de depozitare.

  O defectiune poate fi cauzata si de catre o eroare minora pe care o puteti remedia dumneavoastra urmand instructiunile de mai jos. Daca informatiile urmatoare nu va sunt de ajutor in situatiadumneavoastra, nu efectuati singur alte reparatii la aparat.

  Important!

  Reparatiile la frigider/congelator pot fi efectuate doar de catre ingineri de service competenti.Reparatiile inadecvate pot duce la aparitia pericolelor pentru utilizator. Daca aparatul dumneavoastra trebuie reparat, va rugam sa contactati dealerul dumneavoastra specializat sau centrul dumneavostra de asistenta local.

  Problema Cauza posibila Solutie

  Aparatul nu functioneaza

  Aparatul nu este pornit. Porniti aparatul.

  Stecherul principal nu esteintrodus in priza sau esteslabit.

  Introduceti stecherul in priza.

  Siguranta este sarita sau estedefecta.

  Verificati siguranta,schimbati-o daca este necesar.

  Priza este defecta. Defectiunile la prize trebuierezolvate de un electrician.

  Aparatul raceste prea mult Temperatura setata este preascazuta.

  Rasuciti butonul de reglare atemperaturii la o setare maicalda.

  Temperatura nu este reglatacorespunzator.

  Va rugam cititi sectiuneaPornire initiala .

  Usa a fost deschisa pentru operioada mai lunga.

  Tineti usa deschisa doar atatcat este necesar.

  O cantitate mare de mancarecalda a fost introdusa in

  Rasuciti temporar butonul dereglare a temperaturii catre o

 • www.heinner.ro 17/20

  Alimentele sunt prea calde frigider in ultimele 24 de ore. setare mai rece.

  Aparatul se afla langa o sursade caldura.

  Va rugam cititi sectiuneaAmplasar

  Becul din interior nufunctioneaza

  Becul este defect. Va rugam cititi sectiuneaSchimbarea becului interio .

  S-a format multa gheata,posibil si pe garnitura usii.

  Garnitura usii nu este etansa(posibil dupa intoarcerea usii).

  Incalziti cu atentie sectiunileneetanse ale garniturii usii folosind un uscator de par (cu setarea racoroasa). In acelasitimp modelati cu mana garnitura usii, astfel incat sa se aseze corect.

  Zgomote neobisnuite

  Pozitia aparatului nu este laacelasi nivel.

  Ajustati picioarele aparatului.

  Aparatul atinge peretele saualte obiecte.

  Mutati putin aparatul.

  O componenta, de ex. o teavadin spatele aparatului atinge oalta parte a aparatului sau peretele.

  Daca este necesar dati cuatentie componenta la o parte.

  Compresorul nu pornesteimediat dupa schimbareasetarii temperaturii.

  Acest lucru este normal, nu aaparut nicio defectiune.

  Compresorul porneste dupa operioada de timp.

  Zgomote in timpul functionarii

  Urmatoarele zgomote sunt caracteristice aparatelor frigorifice:

  Click Atunci cand compresorul porneste sau se opreste se poate auzi un click.

  Zumzet Imediat dupa ce compresorul porneste il veti auzi cum zumzaie.

  Bolborosire Atunci cand agentul frigorific curge prin tuburile subtiri, puteti auzi sunete de bolborosire sau balaceala. Chiar si dupa ce compresorul a fost oprit, acest sunet mai poate fi auzitun scurt timp.

 • www.heinner.ro 18/20

  Inversarea usiiAvertizare! Cand schimbati partea in care se deschide usa, aparatul nu trebuie sa fie conectat lareteua electrica. Scoateti stecherul din priza.

  Partea in care se deschide usa poate fi schimbata. Cand aparatul este livrat usa se deschide in partea dreapta iar ea poate fi inversata pentru a se deschide in partea stanga, daca acest lucru este necesar la instalarea frigiderului.

  Inainte de a incepe, asezati frigiderul pe spate pentru a avea acces la baza acestuia, frigiderultrebuie asezat pe polistiren sau materiale similare pentru a evita deteriorarea tevilor de racire din spatele frigiderului.

  1. Indepartati aparatoarea balamalei superioare (7).

  2. Desurubati cele doua suruburi cu filet (6) care prind balamaua superioara.

  3. Ridicati cu atentie usa si asezati-o pe o suprafata protejata pentru a evita zgariereaacesteia.

  4. Scoateti capacelele (9) si transferati-le in orificiile din partea dreapta a aparatului.Asigurati-va ca fixati bine butonul in gaura.

  5. Scoateti cele doua suruburi care fixeaza balamaua inferioara (2) in partea din dreapta aaparatului.

  6. Scoateti piciorul reglabil din fata (4) si transferati-l in partea dreapta asa cum este aratatin figura de mai jos.

  7. Asezati usa in noua pozitie asigurandu-va ca stiflul intra in bucsa in sectiunea inferioara(gaura).

  8. Fixati in partea stanga a aparatului balamaua superioara (5) pe care ati indepartat-o lapasul 3. Asigurati-va ca stiftul intra in bucsa in sectiunea superioara (gaura).

  9. Fixati balamaua inferioara din stanga (2) si nu strangeti suruburile pana ce usa nu estereglata si nu se afla in pozitia inchisa.

  10. Introduceti capacelele (9) in orificiile descoperite (din partea dreapta).

  11. Repozitionati aparatoarea balamalei superioare (7).

 • www.heinner.ro 19/20

  Surub

  Balama inferioara

  Picior reglabil inferior

  Picior reglabil superior

  Balama superioara

  Surub cu filet

  Aparatoare balama superioara

  Cuzinetul axului

  Capacel

  Regulamente, standarde, directiveAparatul este in conformitate cu urmatoarele directive europene:

  - 73/23/EEC directiva privind voltajul scazut.

  - 89/336/EEC directiva EMC (compatibilitate electromagnetica).

  - 2009/125/EC cerinte de proiectare ecologica pentru consumul de energie.

  - EC 643/2009 cerintele aparatelor frigorifice destinate gospodariilor.

  Aruncarea la gunoi a aparatuluiEste interzisa aruncarea aparatului ca si gunoi menajer. Aveti mai multe variante pentruaruncarea acestuia:

  a) Municipalitatea a infiintat centre de colectare unde pot fi duse gratis aparatele electrice sielectrocasnice.

  b) Producatorul va lua inapoi aparatul vechi pentru a-l arunca corespunzator, fara niciuncost.

  c) Deoarece produsele vechi contin resurse valoroase, acestea pot fi vandute la centrele defier vechi.

 • www.heinner.ro 20/20

  Aruncarea aparatului in paduri sau in alte medii poate pune in pericol sanatatea dumneavoastraprin scurgerile substantelor din aparat in apele subterane si intrarea acestora in lantul trofic.

  HEINNER este marca inregistrata a companiei Network One Distribution SRL. CelelalteNicio parte a

  derivate precum traduceri, transformari sau adaptari, fara permisiunea prealabila a companiei NETWORK ONE DISTRIBUTION.Copyright 2013 Network One Distibution. All rights reserved.http://www.heinner.com, http://www.nod.ro

  Acest produs este proiectat si realizat in conformitate cu standardele si normele Comunitatii Europene

  Importator: Network One Distribution Europolis LogisticPark, Italia Street, 1-7, Chaijna, Ilfov, Romania Tel: +40 21211 18 56, www.heinner.ro , www.nod.ro

 • www.heinner.com 1/17

  Refrigerator

  Model: HF-100A+

  EN Instruction manual

 • Dear customer

  www.heinner.com 2/17

 • www.heinner.com 3 /17

  Name of Parts 45

  11

  11

  12

  13

  13

  Energy Saving tips 1414

  14

  15

  16

  17

  17

 • www.heinner.com 4 /17

  11

  110

  2

  3

  4 9

  5

  6

  7

  8

  1

  2 Ice Cube Tray3 Freezer Compartment4 Drip Tray5 Removable shelves6 Glass panel7 Crisper8 Levelling Legs9 Bottle Racks10 Temperature Control Knob11 Recessed Handle

  NOTE: This figure is only a sketch of the refrigerator, the actualproduct may differ from it.

 • 5 17

 • 6 17

 • 7 17

 • 8 17

 • 9 17

 • 10 17

 • www.heinner.com 11/17

  Remove transport packaging

  PositioningPosition the appliance away from sources of heat such as stoves, radiators, direct sunlightetc. Maximum performance and safety are guaranteed by maintaining the correct indoortemperature for the class of unit concerned, as specified on the rating plate. This applicationperform well from N to ST. The Appliance may not work properly if it is left for a longer periodat a temperature above or below the indicated range.

  IMPORTANT! -There is a need of good ventilation around the fridge for easydissipation of heat, high efficiency of refrigeration and low power consumption. Forthis purpose, sufficient clear space should be available around the fridge. It isadvisable for there to be 75mm separating the back of the fridge to the wall, at least100mm of space at its two sides, height of over 100mm from its top and a clear spaceupfront to allow the doors to open 160 .

  cccc

  The first time you turn the unit on, set the temperature control to "8" position.

  The settings of the temperature control are "0,1,2,3,4,5,6,7,8". After 20minutes, adjust the temperature control setting to "4". The setting of "4" shouldbe correct for home or office use.

  To turn the refrigerator off, turn the temperature control to "0".

 • www.heinner.com 12 /17

  NOTE:

  Turning the temperature control to "0" position stops the coolingcycle,but does not shut off the power to the refrigerator.

  THERMOSTATCONTROL DIAL

  If the unit is unplugged, power lost, or turned off, you must wait 3 to 5 minutesbefore restarting the unit. If you attempt to restart before this time delay, therefrigerator will not start.

  You should put your appliance in the coolest place in your room, which can saveenergy consumption of your appliance. If the environment temperature is too high,the temperature in the refrigerator may not get the target temperature.

  Important!Normally we advise you select setting of 2 or 3 or 4, if you want the temperaturewarmer or colder please turn the knob to lower or higher setting accordingly. Whenyou turn the knob to lower which can lead to the more energy efficiency. Otherwise, it would result the energy-consuming.

  8

  Interior accessories

  IMPORTANT! in order to make the most of the volume of the fresh food storagecompartment and frozen-food storage compartment, the user can removed one ormore shelves, drawers, out of the appliance, according to your daily use.

  IMPORTANT! In order to take full advantage of the storage volume ,the user can storewaterproof foodstuffs on the Drip Tray, such as packed food with heat sealing, etc.But during the process of manual defrosting, the user had better take the foodstuffs awayfrom the drip tray.

 • www.heinner.com 13/17

  DefrostingWhy defrostingWater contained in food or getting into air inside the fridge be opening doors may forma layer pf frost inside. It will weaken the refrigeration when the frost is thick. While it ismore than 10mm thick, youshould defrost.

  Defrosting in frozen-food storage compartment

  Defrosting in freezer chamber is operated manually. Before defrosting, take the food out;take the ice tray and drawers out or put them into the fresh food compartment temporarily,then set the knob ostop working) and leave the door of the refrigerator open until ice and frostdissolve thoroughly and accumulation at the bottom of the freezer chamber. Wipe off the waterwith soft cloth. In the case of speeding up the process of defrosting,you may put a bowl of warm water (about 50 ) into the freezer chamber, and scrape awaythe ice and rost with a defrosting spatula. After doing so, be sure to set the knob of thetemperature regulator to the original position.It is not advisable to heat the freezer chamber directly with hot water or hair dryer whiledefrosting to avoid deformation of the inner case.It is also not advisable to scrape off ice and frost or separate food from the containers whichhave beencongealed together with the food with sharp tools or wooden bars, so as not to damage the

  inner casing or the surface of the evaporator.

  Warning!Switching off the appliance.

  Important!The fridge should be defrosted at least every one month. During the using process, if thedoor was openedfrequently or using the appliance in the extreme humidity, we advise the user to defrost everytwo weeks .

  Cleaning and Care

 • www.heinner.com14/17

  Energy Saving tips1.Do not place warm foods into the appliance. Allow warm foods to cool first. Do

  not install the appliance near cookers, radiators or other sources of warmth. Highambient temperatures cause longer, more frequent operation of the compressor

  2.In order to make the cooling system work efficiently, please make sure the sideplates and back plate of the product are with some distance from the wall. It is stronglyrecommended that its back is 75mm away from the wall, its sides at least have aspace of 100mm separately and the height from over its top is notless than 100mm.

  3.When the product works, please do not open the door too often or leave the dooropen any longer than necessary.

  4.Do not set temperature any colder than necessary.5.The direct cooling refrigerator (with a freezer) needs to be defrosted when necessary. This

  will improve the cold transfer and reduce energy consumption.6.Store food logically. Do not exceed the storage period specified.

  Trouble shootingCorrecting MalfunctionsSpare parts

 • Noises during Operation

  www.heinner.com 15/17

 • www.heinner.com 1617

  Reversing the doorWarning! When changing the side at which the door opens, the appliance must

  not be connected to the mains.Remove plug from the mains beforehand.

  1. Remove the upper hinge cap (7).2. Remove the two screws blot (6) that connect the upper hinge(5) on the right

  side of the cabinet top.3. Carefully lift the door and place it on a padded surface toprevent scratching.4. Remove the plug (9) and transfer it to the uncovered hole onthe right side

  of the unit. Be sure to press the button firmly into the hole.5. Remove the two screws(7) that hold the lower hinge (2) on

  the right side of the unit.6. Remove the screw-type leveling front leg (4) and transfer it

  to the right side as shown in the adjacent figure.7. Set the door into it's new place making sure the pin enters

  the bushing at the lower frame section (hole).9. Secure the upper hinge (5) previously removed in step 3 onthe left side

  of the unit. Make sure the pin enters the bushing on the upperframe section (hole).10. Loosely secure the lower left hinge (2) and do not tighten

  the bolts until the door is in the closed position and leveled.11. Insert the plug (9) on the uncovered holes (right side).12. Replace the upper hinge cap (7).

  7 ScrewLow Hinge

  9 Adjustable Low FootAdjustable High Foot

  8 Upper HingeScrew BoltUpper Hinge C p

  8 Shaft Sleeve9 plug

 • www.heinner.ro 17 /17

  Regulations, Standards, Guidelines

  -EC.643/2009. requirements for household refrigerating appliances.

  Disposal of the appliance

  Correct Disposal of this product

  This marking indicates that this product should not be disposed with other

  household wastes throughout the EU. To prevent possible harm to the

  environment or human health from uncontrolled waste disposal, recycle it

  responsibly to promote the sustainable reuse of material resources. To return your

  used device, please use the return and collection systems or contact the retailer

  where the product was purchased. They can take this product for environmental

  safe recycling.

  HEINNER is a registered trademark of Network One Distribution SRL. Other brands and product names are trademarks or registered trademarks of their respective holders.No part of the specifications may be reproduced in any form or by any means or used to make any derivative such as translation, transformation, or adaptation without permission from NETWORK ONE DISTRIBUTION. Copyright 2013 Network One Distibution. All rights reserved.www.heinner.com, http://www.nod.rohttp://www.heinner.com, http://www.nod.ro

  This product is in conformity with norms and standards of European Community

 • www.heinner.ro 1/22

  : HF-100A+

  BG

 • www.heinner.ro 2 /22

  ! !.

  .

  .

 • www.heinner.ro 3 /22

  4

  5

  12

  12

  12

  14

  14

  15

  16

  16

  16

  19

  19

  21

  o 21

 • www.heinner.ro 4/22

  2

  3

  4

  5

  6

  7

  8

  9

  10

  11

  o ,

  .

  1

  1

 • 5 22www.heinner.ro

 • ,

  .

  ,

  ,

  ( -)

  ,

  .,

  , -,

  ( ), ,

  ,.

  .

  -

  :

  -,

  ;-B

  ,

  ;- ,

  ;-

  .-

  ,

  .-

  ,

  ,

  ,.

  -

  .

  6 22www.heinner.ro

 • -

  ,,

  .-

  .-

  ,,

  .-

  .

  ,

  ..

  (R600a),

  ,.

  ,,

  . (R600a) .

  :

  : -

  . - ,

  .

  .

  , /.

  1..

  7 22www.heinner.ro

 • 2. ,

  .

  .3. ,

  .4.

  .5. ,

  ,,

  ..

  6.

  ..7.

  220~240V/50Hz.

  ,

  ,

  ,

  ,,

  - 350W.

  , ,

  .

  ..

  ;.

  ( :

  ,.).

  ,

  8 22www.heinner.ro

 • ,.

  .

  .

  .

  .

  ,.

  .

  .

  ,

  -,

  .

  /,

  ..

  ,.

  / ,

  .

  , ,.,

  .

  ,.

  9 22www.heinner.ro

 • ,

  .

  ,,

  .!

  ,

  .

  ,

  ,,

  .

  .

  .

  !

  ,

  ,

  .

  .,

  ,.

  .

  -

  ,

  .

  ,

  .,

  .

  ,

  10 22www.heinner.ro

 • ( ,),

  ;.

  .,

  .

  ,

  ,

  .

  ,

  .1). .2).

  .

  11 22www.heinner.ro

 • www.heinner.ro 12/22

  ..

  .

  .

  .N ST.

  - -.

  ! -.

  ., - ,

  160.

  SN +10C la + 32C

  N +16C la + 32C

  ST +16C la + 38C

  T +16C la + 43C

  .,

  ..

  "8".

 • www.heinner.ro13/22

  "0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8". ,4". "4"

  .

  .

  :

  .

  , .

  -.

  .

  2, 3 4,- -

  -- . - ,- .

  (( 6-8)

  - !

  .

 • www.heinner.ro 14/22

  /

  -

  ,:

  ..

  .

  , .o .

  :

  .

  :

  ,, .

  e. 10 mm .

  . e, e

  ( )

  . .

 • www.heinner.ro 15/22

  ,50C)

  .

  .

  ,,

  .

  ! .

  .

  - .

  ,.

  , , ,.

  !

  .

  . ..

  .

 • www.heinner.ro16/22

  .

  .

  .

  1. .

  . -.

  2.,

  - ,- 100 mm.

  3.- .

  4. - .

  5. ( )

  .

  6. .

  ., .:

  ,

 • www.heinner.ro 17/22

  .

  ,- .

  , .

  . .,

  .

 • www.heinner.ro 18/22

  o .

  .

  a.

  ,.

  e ..

  .- .

  ."

  ".

  - ..

  .

  :- .

  .

  "

  . "."

  e

  . ). ).e

  , .

  a .

 • www.heinner.ro 19/22

  .o.

  ,

  .

  .

  .

  ,. .

  . ."

  .

  :

  ..

  .

  !

  1 ).

  2

  3

  4.

 • www.heinner.ro20/22

  5

  6 )-

  7( ).

  8

  9

  ) .

  ) .

 • www.heinner.ro 21 /22

  -

  -

  - 73/23/EEC.

  - EMC .

  - .

  - 643/2009 .

  .:

  .

 • www.heinner.ro 22/22

  .

  HEINNER Network One Distribution SRL. ,

  e ,,

  NETWORK ONE DISTRIBUTION.Copyright 2013 Network One Distibution. All rights reserved.http://www.heinner.com, http://www.nod.ro

  : Network One DistributionEuropolis Logistic Park, Italia, 1-7, Chaijna, Ilfov, Romania Tel: +40 21 211 18 56, www.heinner.ro , www.nod.ro

 • www.heinner.ro 1 /20

  Modell: HF-100A+

  HU HASZNLATI UTASTS

 • www.heinner.ro 2 /20

  Tisztelt gyfl!

  bantartsra s bizotonsgos hasznlatra vonatkozan.

  esetn adja t a hasznlati kziknyvet is az j tulajdonosnak.

  Figyelmeztets! Figyelem! Fonstos! felirattal vannak jellve. Ezekre helyezzen klns hangslyt!

  tallhatak.

  A gazdasgos virg jellel vannak elltva.

  tall megoldst. Amennyiben ezek az informcik nem elgsgesek a gond elhrtsa rdekben, forduljon a terletileg illetkes gyflszolglathoz.

 • www.heinner.ro 3 /20

  Tartalomjegyzk

  Tartozkok megnevezse 4

  5

  Szlltsi csomagols eltvoltsa 11

  A 11

  Beindts s a 11

  13

  Jgtelents 13

  Tisztts s karbantarts 14

  Energiatakarkossg 15

  Hibaelhrts 15

  Meghibsodsok kezelse 15

  17

  18

  Szablyok, szabvnyok, irnyelvek 19

  A gp, mint hulladk 19

  Az ajt megfordtsa

 • www.heinner.ro 4 /20

  1. Tartozkok megnevezse

  1 Fagyaszt egysg ajtja

  2 Jgkockatart

  3 Fagyaszt egysg

  4

  5

  6 veglap

  7 Zldsgtrol fik

  8 llthat lbazat

  9 vegtart

  10

  11 Bekelt fog

  Megjegyzs: Ez a rajz csak egy vzlat. A ksz termk a vzlattl klnbzhet.

 • 5 20www.heinner.ro

 • tartson gyermekekt l tvol, mert fulladsveszlyes.

  A kszlk kiselejtezsekor hzza ki a dugaszt a hlzati aljzatbl, vgja el a hlzati tpkbelt (olyan kzel a kszlkhez, amennyire csak lehet), s tvoltsa el az ajtt annak megel zse rdekben, hogy a jtsz gyermekek ramtst szenvedjenek, vagy magukat a kszlkbe zrjk.

  Ha ez a mgneszras ajtval elltott kszlk egy rugzras (kilincses) ajtval vagy fedllel elltott rgi kszlk helyre kerl, akkor ne felejtse el a rgi kszlk kidobsa el tthasznlatra alkalmatlann tenni a rugs zrat. Ennek az a clja, hogy gyerekek ne tudjanak bennrekedni a kszlkben.

  ltalnos biztonsgi tudnivalk

  FIGYELEM - Ez a kszlk hztartsi s hasonl egysgekben val hasznlatra alkalmas:

  -zletek, irodk s egyb professzionlis krnyezet konyhiban - hztartsokban s szllodk, motelek s egyb rezidencilis krnyezet gyfelei ltal ; - reggeli tpus panzikban - catering tipus kiskereskedsekben

  VIGYZAT -Ne troljon a kszlkben robban anyagokat, mint pl. ghethajtgzzal m kd spray dobozokat.

  VIGYZAT- Ha a tpkbel megsrlt a gyrt, annak szerviz szakemberei, vagy ms szakkpzett szemlyzet cserlheti ki azt.

  VIGYZAT-a kszlk vagy a beptett rszek szell z nyilasait ne takarja el semmivel..

  VIGYZAT-Akiolvasztsnl ne hasznljon semmilyen mechanikai eszkzt, kivve a gyrt ltal ajnlott eszkzket.

  VIGYZAT-gyeljen arra, hogy ne srljn meg a h t kr.

  VIGYZAT-Nem kdtessen ms elektromos kszlket h t berendezsek

  6/20www.heinner.ro

 • belsejben, hacsak ezt a gyrt kifejezetten jv nem hagyja.

  VIGYZAT- A h t anyag s a szigetels gylkonyak. A kszlk kidobsakor vigye egy hulladk jrahasznostkzpontba.Ne tegye ki nylt lngnak.

  A h t kzeg A kszlk h t kreizobutn (R600a) h t anyagot tartalmaz, ez a krnyezetre csekly hatst gyakorl, termszetes gz, amely ugyanakkor gylkony. A kszlk szlltsa s zembe helyezse sorn bizonyosodjon meg arrl, hogy a h t - kr semmilyen sszetev je nem srlt meg. A h t anyag (R600a) gylkony.

  Figyelem: t zveszly Ha a h t kr megsrlt: kerlje nylt lng s t zgyjt eszkzk hasznlatt. alaposan szell ztesse ki azt a helyisget, ahol a kszlk tallhat. Veszlyes a termk m szaki

  jellemz it megvltoztatni vagy a termket brmilyen mdon talaktani. A hlzati tpkbel brmilyen srlse rvidzrlatot, tzet vagy ramtst okozhat.

  Elektromos biztonsg

  1. A hlzati tpkbelt nem szabad meghosszabbtani. 2.gyeljen arra, hogy a hlzati dugaszt ne nyomja ssze vagy krostsa a kszlk htlapja. Az sszenyomott vagy srlt hlzati dugasz tlmelegedhet s tzet okozhat.3.Gondoskodjon arrl, hogy a kszlk hlzati kbele hozzfrhet legyen. 4.Ne hzza a hlzati kbelt. 5.Ha a fali csatlakoz levlt, ne dugja be a dugaszt. ramts- s t zveszly. 6.Ne hasznlja a kszlket ha az izzn nincs vd .7. A h t szekrny kizrlag egy 220~240V/50 Hz feszltsg monofzis vltram hlzatra szabad csatlakoztatni. Amennyiben a felhasznl lakhelyn a

  7 20www.heinner.ro

 • feszltsgingadozsmeghaladja a fenti rtkeket, a biztonsgos hasznlat rdekben a h t szekrnyre szereljen egy 350 W-nl nagyobb teljestmny automatikus feszltsgszablyzt. A h t szekrnyt ms elektromos kszlkekt lkln dugaszba kell csatlakoztatni. A dugasznak tallnia kell a fldelt aljzatba.

  Napi hasznlat Ne troljon gylkony gzt

  vagy folyadkot a kszlkben, mert azok felrobbanhatnak.

  A kszlk belsejben ne hasznljon elektromos eszkzket (pl. fagylaltkszt ,mixerek, stb.)

  Amikor a dugaszbl ki akarja hzni ne hzza a hlzati kbelt.

  Ne tegyen forr trgyakat a kszlk m anyag rszeire.

  A becsomagolt fagyasztott lelmiszert a gyrt

  utastsainak betartsval trolja.

  A kszlk gyrtjnak trolsra vonatkoz ajnlsait szigoran be kell tartani. Olvassa el az idevonatkoz utastsokat.

  Ne tegyen sznsavas italokat a fagyasztba, mert nyoms keletkezik a palackban, ami miatt felrobbanhat s krt okozhat a kszlkben.

  Amennyiben az teleket kzvetlenl a fagyasztbl fogyasztja, fagysbl eredgsi srlseket okozhatnak.

  A kszlket ne tegye ki kzvetlen napsugrzsnak.

  T zveszly miatt minden gylkony lmpt, gyertyt vagy egyb, nylt lnggal g trgyat tartson tvol a kszlkt l.

  A kszlk kizrlag egy megszokott hztartsban el fordul telek s/vagy italok trolsra alkalmas a hasznlati utastsban lertaknak megfelel en.

  A kszlk nehz. Mozgatsakor legyen figyelmes.

  Ne szedjen ki semmit a fagyasztbl, s ne is rjen hozz ilyenekhez, ha a keze

  8 20www.heinner.ro

 • nedves vagy vizes, mivel ez a b rsrlseket, illetve fagys miatti gsi srlseket eredmnyezhet.

  Ne lljon fel a kszlk alapjra, a fikokra vagy az ajtkra.

  A fagyasztott lelmiszert kiolvaszts utn tbb nem szabad jra lefagyasztani.

  A jgnyalka vagy jgkocka fagysbl eredgseket okozhat, ha rgtn a kszlkb l kivve enni kezdik.Annak rdekben, hogy a

  trgyak ne essenek le s ne okozzanak szemlyi- vagy a kszlk srlst,az ajtk polcait ne terhelje tl lelmiszerekkel s ne tegyen tl sok zldsget, gymlcst a fikokba.Figyelem! Tisztts s karbantarts

  A karbantarts el ttkapcsolja ki a kszlket, s a hzza ki a vezetket a fali aljzatbl.

  Ne tiszttsa a kszlket fmtrgyakkal, g z-alaptiszttszereket, ter olajokat, szerves oldszereket vagy srol porokat.

  Ne hasznljon les trgyakat a jgnek a kszlkr l trtneltvoltshoz. Hasznljon m anyag kaparkst.

  zembe helyezst illetfontos informci!

  Az elektromos hlzatra val csatlakoztatst illet enkvesse a megfelelfejezetek tmutatst.

  Csomagolja ki a kszlket, s ellen rizze,vannak-e srlsek rajta. Az esetleges srlseket azonnal jelentse ott, ahol a kszlket vsrolta. Ilyen esetben rizze meg a csomagolst.

  Ajnlatos legalbb ngy rt vrni a kszlk bektsvel s hagyni, hogy az olaj visszafolyjon a kompresszorba.

  Megfelel leveg ramlstkell biztostani a kszlk krl, ennek hinya tlmelegedshez vezet. Az elgsges szell zs elrse rdekben kvesse a vonatkoz zembe helyezsi utastsokat.

  Amikor csak lehetsges, a kszlk htlapja fal fel nzzen, hogy el lehessen

  9 20www.heinner.ro

 • kerlni a forr alkatrszek (kompresszor, kondenztor) megrintst vagy megfogst az esetleges gsi srlsek megel zserdekben.

  A kszlket nem szabad raditorok vagy t zhelyek kzelben elhelyezni.

  gyeljen arra, hogy a hlzati dugasz hozzfrhet legyen a kszlk teleptse utn.

  SzervizA kszlk

  szervizelshez szksges

  minden villanyszerelsi munkt szakkpzett villanyszerel nek vagy kompetens szemlynek kell elvgeznie.

  A kszlket kizrlag arra felhatalmazott szervizkzpont javthatja, s csak eredeti ptalkatrszekhasznlhatk.1). Ha a kszlk Jg nlkli.2). Ha a kszlk mlyh trszt tartalmaz.

  10 20www.heinner.ro

 • www.heinner.ro11/20

  Szlltsi csomagols eltvoltsa

  tvolthatja el. Tvoltsa el a ragasztszalagot s vegye ki a ksztartozkokat.

  tulajdonsgok lapjn is pontostsra kerl. Ez a kszlk az N s ST kztti klmaosztlyban a , hogy a tl magas vagy tl ala

  FONTOS!hatkony fagyaszts s az alacson ram-fogyaszts. Ennek rdekben szksges, hogy a

  75 mm-es tvolsg, va -es szabad tr kialaktsa, valamint az ajt 160-os.nyitshoz szksges tr.

  Klmaosztly

  SN +10C s + 32C kztt

  N +16C s + 32C kztt

  ST +16C s + 38C kztt

  T +16C s + 43C kztt

  teljestmnyt. A built-tartani.

 • www.heinner.ro 12/20

  0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 . Hsz perc elteltvel a

  .

  Megjegyzs:

  Ha a kszlket kihzza a konnektorbl, illetve ramsznet s lells utn vrjon 3-5

  kszlk nem fog beindulni.

  Fontos!

  Javasoljuk, hogy rend

  -fogyaszts alacsonyabb-fogyaszts magasabb

  lesz.

  Fontos!

  belltsa (6-8 kztt) esetn a kompresszor meglls nlkl m

  Ennek oka:tet megtartsa.

 • www.heinner.ro13/20

  Trol polcok

  Az n kszlke tbb tpus polcot tart az adott tpustl

  A legals rszre, a zldsgtrol fik fel mindig egy egsz, vegpolcot kell helyezni. A polcok magassga llthat.

  Ennek megvalstsa rdekben hzza ki a polcot s vegye ki azt. Fordtott irnyba vgezze

  FONTOS! a friss lelmiszerek trol rsznek vagy a fagyaszt rsz megnvelse rdekben

  FONTOS!lelmiszereket helyezhet, melyek a vzzel szemben ellenllak (pl. lgmentesen zrt csomagolsok). A kszlk kzi leolvasztsa esetn ezeket az lelmiszereket is vegye ki a

  Tancsok:

  elkerlheti az lelmiszer kiszradst vagy ms lelmiszerek znek tvtelt.

  :

  P

  Jgtelents

  Mirt kell jgtelenteni

  Az le

  jgrteg vastagsga 10 mm-

  A fagyaszt leolvasztsa

  lelmiszereket; vegye ki a jgtlat s a fikokat, vagy helyezze azokat ideiglenesen a

  nyissa ki a fagyaszt ajtajt s vrjon amg a jg teljesen leolvad s a folyadk az als rszben

 • www.heinner.ro14/20

  Ha szeretn felgyorstani a leolvasztsi folyamatot, helyezzen be egy meleg vizes ednyt (kb. 50C) n csavarja

  Nem javasolt a fagyaszt egysg kzvetlen felmelegtse vz vagy hajszrt segtsgvel, mivel

  Hasonlkppen, nem javasolt a jg lekaparsa, vagy az sszefagyott lelmiszerek sztvlasztsa les eporlasztt.

  Figyelem! A kszlk kikapcsolsa.

  Fontos!

  kszlket kthetente jgtelentse.

  Tisztts s karbantarts

  Higiniai o ttani.

  Figyelmeztets!

  A tisztts sorn szntesse meg a kszlk elektromos hlzathoz val csatlakozst. ramts kszlket s hzza ki az

  elektromos rszekben s ramtst o

  Fontos!

  -tartalm termkek, stb.) megt

  tisztt eszkzket.

  apcsolja ki a kszlket s hzza ki a zsinrt a konnektorbl vagy kapcsolja le a laksban tallhat biztostkokat.

  A kszlket langyon vzzel tiszttsa. Adott esetben a kereskedelemben kaphat mosogatszereket is hasznlhatja.

 • www.heinner.ro 15 /20

  Tisztts utn vzzel,

  rdekben vente egyszer tiszttsa meg a gp htoldalt puha kefvel vagy porszvval.

  Ha a nyls elzrdott, egy kis plcval, vagy hasonl eszkzzel tiszttsa ki. Vigyzzon, hogy az les eszkzkkel ne okozzon srlst.

  Energiatakarkossg1.

  2.

  fal kztt 75 mm-es tvolsg kialaktsa, illetve az oldalak s a fal kztt 100 mm-es szabad tr kialaktsa.

  3.

  5. A k

  cskkenti az elektromos ram-fogyasztst.

  6. .

  Hibaelhrts

  Meghibsodsok kezelse

  Ptalkatrszek

  Ezeket n is beszerelheti, nem szksges a szakkpzs ennek rdekben.

  vaj- / sajttart,

 • www.heinner.ro16/20

  tojstart,

  rakodpolc az ajtn,

  zldsg- s gymlcstrol fik,

  rakodpolcok.

  Bizonyos meghibsokdsaok kisebb gondok kvetkeztben lphetnek fel, melyeket akr n is k nem

  Fontos!

  helytelen javts a felhasznlt veszlybe sodorhatja. A javtsra szorul kszlk esetben lpjen kapcsolatba a forgalmazval illetve a terletileg illetkes kpviselettel.

  Gond Lehetsges ok Megolds

  A kszlk nincs bekapcsolva. Kapcsolja be a kszlket.

  A dugasz nincs behelyezve a konnektorba, vagy kicsszott.

  Helyezze be a dugaszt a konnektorba.

  A biztostk lekapcsoldott, vagy meghibsodott. szksg esetn cserlje ki azt.

  A konnektor meghibsodott. A javtst bzza szakemberre.

  Aalacsony.

  Helyezze a

  .

  . fejezetben lertakat.

  A kszlk ajtaja hosszabb ideig nyitva volt.

  Az ajtt csak szksg esetn nyitsa ki.

 • www.heinner.ro17/20

  Az lelmiszerek tl melegek helyezett az utbbi 24 rban.

  van. ellertakat.

  lertakat.

  ajtajn is.

  A kszlk ajtaja nem szigetel rendesen(taln az ajt felhelyezse utn).

  Hajszrt segtsgvel gondosan melegtse fel az ajt

  (fvssal). Ekzben kzzel

  egysget.

  Szokatlan zaj

  A kszlk nincs kiegyenltve. lltsa be a kszlk lbazatt.

  A kszlk a falhoz vagy ms trgyhoz r.

  Tolja tvolabb a kszlket

  Valamely alkotelem ms trgyakkal rintkezik.

  Szksg esetn vatosan tvoltsa el ezeket a trgyakat.

  kompresszor nemkapcsol be azonnal.

  hibnak. A kompresszor egy bizonyos

  .

  :

  Kattans A kompresszor be- s kikapcsolsnl kattanst szlelhetnk.

  Zgs .

  Hebegs Akompresszor lellsa utn is egy ideig hallhat lehet ez a hang.

 • www.heinner.ro 18/20

  Az ajt megfordtsaFigyelem! Az ajt nyitsi irnynak mecserlse kzben a kszlk ne legyen elektromos hlzathoz csatlakoztatva. Hzza ki a dugaszt a konnektorbl.

  szksg eset

  elkerlhesse.

  1. Tvolt (7).

  2. Csavarja ki a kt csavart (6), melyek a sarkakat rgztik.

  3. vatosal emelje le az ajtt s helyzze olyan helyre, ahol nem karcoldhat meg.

  4. Vegye le a kupakokat (9) s helyezze t a kszlk jobb oldaln tallhat rsekbe. A gombokat jl rgztse.

  5.

  6.brn lthat.

  7. Hely

  8. melyet a 3. lpsben eltvoltott rgztse a kszlk bal oldaln (5) s

  9. Rgztse a bal alsvagy becsukn.

  10. Helyezze fel a kupakokat (9) az resen maradt rszekre (jobb oldalon).

  11. (7).

 • www.heinner.ro19/20

  Csavar

  Als sarok

  Als llthat lbazat

  Csavar

  Csapgy-tengely

  Kupak

  Szablyok, szabvnyok, irnyelvek:

  - 73/23/EEC .

  - 89/336/EEC EMC direktva (elektromgneses kompatibilits).

  - 2009/125/EK a termkek krnyezetbart tervezse.

  - EK 643/2009 .

  Hulladkgazdlkods. A kszlk kiselejte

  van:

  a)gpeket elviheti.

  b)kiselejtezett kszlket.

  c) A rgi trgyak rtkesek lehetnek, gy azokat az csakavas-kereskedsben is eladhatja.

 • www.heinner.ro 20/20

  .

  A HEINNER a Network One Distribution SRL /Kft jegyzett mrkaneve. A ms mrkanevek, koztat egyetlen rsze sem hasznlhat fel jra

  beleegyezse nlkl. Copyright 2013 Network One Distibution. All rights reserved. http://www.heinner.com,http://www.nod.ro

  Ez a termk az Eurpai Kzssg szabvnyai szerint kerlt megtervezsre s kivitelezsre.

  : Network One Distribution Europolis LogisticPark, Italia Street, 1-7, Chaijna, Ilfov, Romania Tel: +40 21211 18 56, www.heinner.ro , www.nod.ro

 • www.heinner.com 1 / 17

  HEINNER

  Chodziarka

  Model: HF-100A+

  PL Instrukcja Obsugi

 • www.heinner.com 2 / 17

  Drogi Kliencie, Przed uruchomieniem nowej chodziarki/zamraarki naley uwanie przeczyta niniejsze instrukcje. Zawieraj one wane informacje dotyczce bezpieczestwa uytkowania, instalacji, konserwacji. Naley zachowa niniejsz instrukcj do pniejszych konsultacji. W przypadku nowego waciciela, naley przekaza j wraz z urzdzeniem. Uwagi wane z punktu widzenia bezpieczestwa I prawidowego funkcjonowania urzdzenia, zostay zaznaczone za pomoc trjkta ostrzegawczego i/lub komunikatw ostrzegawczych (Ostrzeenie!, Uwaga!, Wane!). Naley stosowa si do tych oznacze i zachowa ostrono. Po takim symbolu umieszczone s dodatkowe informacje dotyczce pracy i praktycznego korzystania z urzdzenia. Wskazwki i uwagi dotyczce ekonomicznego i ekologicznego aspektu uycia urzdzenia zostay zaznaczone symbolem koniczynki. Instrukcja dziaania zawiera instrukcje naprawy moliwych usterek przez uytkownika, zawartych w rozdziale Rozwizywanie Problemw. Jeli informacje zawarte w niniejszej instrukcji nie s jednak wystarczajce, naley skontaktowa si z lokalnym Punktem Wsparcia Serwisowego.

 • www.heinner.com 3 / 17

  Spis treci Nazwy czci 4Wane instrukcje bezpieczestwa 5Ustawienie 11Uruchomienie i regulacja temperatury 11Akcesoria wewntrzne 12Rozmraanie 13Czyszczenie i konserwacja 13Oszczdzanie energii 14Rozwizywanie problemw 14Naprawa usterek 14Haas podczas dziaania 15Zamiana drzwi 16Regulaminy, standardy, dyrektywy 17Utylyzacja produktu 17

 • www.heinner.com 4 / 17

  1. Nazwy czci

  Drzwi zamraarki Pojemnik na kostki lodu Zamraarka Taca ociekowa Wyjmowane pki Szklana pka Pojemnik na owoce i warzywa Regulowane nki Stojaki na butelki Przycisk regulacji temperatury Wbudowany uchwyt Uwaga: Ten rysunek jest jedynie szkicem lodwki, rzeczywisty produkt moe si od niego rni.

 • www.heinner.com 5 / 17

  Wane Instrukcje Bezpieczestwa

  Dla wasnego bezpieczestwa i prawidowego uytkowania, przed instalacj i pierwszym uyciem urzdzenia, naley uwanie przeczyta niniejsz instrukcj, uwzgldniajc wskazwki i ostrzeenia. By unikn niepodanych bdw i wypadkw, wane jest, by upewni si, e wszystkie osoby uywajce urzdzenia zaznajomiy si z zasadami bezpieczestwa i jego uytkowania. Naley zachowa niniejsz instrukcj i upewni si, e jest przekazywana wraz z urzdzeniem, w przypadku jego przekazania, lub sprzeday, tak, by kada osoba uywajca je, bya odpowiednio poinformowana co do zasad jego uywania i bezpieczestwa. Dla ochrony ycia i mienia, naley przechowywa informacje ostrzegawcze zawarte w niniejszej instrukcji, poniewa producent nie ponosi odpowiedzialnoci za szkody wyrzdzone w skutek zaniedbania. Bezpieczestwo dzieci i osb szczeglnie naraonych

  Niniejsze urzdzenie moe by uywane przez dzieci powyej 8 roku ycia i osoby o ograniczonych zdolnociach fizycznych, czuciowych lub umysowych, a take braku dowiadczenia, jeli przebywaj one pod dozorem, lub otrzymay instrukcje dotyczce uytkowania urzdzenia w sposb bezpieczny i rozumiej ryzyka wynikajce z uytkowania. Czyszczenie i konserwacja nie moe by przeprowadzana przez dzieci bez dozoru dorosego.

  Trzyma z dala od dzieci wszystkie materiay pakunkowe, gdy istnieje ryzyko uduszenia.

  Przy usuwaniu urzdzenia, naley wycign wtyczk z gniazdka, obci kabel zasilajcy (jak najbliej urzdzenia) i usun drzwi, by zapobiec poraeniu prdem dzieci, lub ich przypadkowemu zamkniciu wewntrz urzdzenia.

  Jeli to urzdzenie o magnetycznym systemie zamykania drzwi, ma zastpi starsze urzdzenie z mechanizmem sprynowym (zatrzask) ) w drzwiach lub wieku, przed usuniciem starego

 • www.heinner.com 6 / 17

  urzdzenia, naley zniszczy zamek sprynowy i upewni si, e na pewno nie dziaa. Zapobiegnie to ewentualnemu powstaniu miertelnej puapki dla dziecka. Oglne bezpieczestwo

  OSTRZEENIE Niniejsze urzdzenie jest przeznaczone do uytku domowego a take uytku

  - w kuchniach socjalnych w sklepach, biurach i innych rodowiskach pracy;

  - w pensjonatach agroturystycznych, przez klientw hoteli, moteli i innych miejscach zakwaterowania;

  - w pensjonatach typu Bed&Breakfast;

  - w cateringu i w innych, niedetalicznych punktach OSTRZEENIE Nie przechowywa substancji wybuchowych, takich jak puszki z atwopalnym aerozolem w tym urzdzeniu. OSTRZEENIE Jeli kabel zasilajcy jest zniszczony, musi zosta wymieniony przez producenta, punkt serwisowy lub odpowiednio wykwalifikowany personel, by unikn ryzyka. OSTRZEENIE W przypadku ograniczonych otworw wentylacyjnych urzdzenia lub w konstrukcji zamknitej, utrzymywa je drone. OSTRZEENIE Nie stosowa urzdze mechanicznych, ani

  innych nie polecane przez producenta rodkw do przyspieszenia procesu rozmraania. OSTRZEENIE Nie niszczy

  obwodu chodzcego. OSTRZEENIE Nie stosowa

  urzdze elektrycznych w przegrodach do przechowywania jedzenia, chyba, e s one rekomendowane przez producenta.

  OSTRZEENIE Substancja chodzca i izolacja gazowa s atwopalne. Przy utylizacji urzdzenia naley uda si wycznie do autoryzowanego centrum utylizacji odpadw. Nie wystawia na dziaanie ognia.

  rodek chodzcy rodek chodzcy izobutan (R600a) jest zawarty w obwodzie chodzcym urzdzenia. Jest to naturalny gaz o duej kompatybilnoci rodowiskowej, jednak, mimo to atwopalny. Podczas transportu i instalacji urzdzenia, naley upewni si, e aden z komponentw obwodu chodzcego nie zosta uszkodzony. rodek chodzcy (R600a) jest atwopalny.

  Uwaga: ryzyko poaru Jeli obwd chodzcy zosta uszkodzony: -Naley unika otwartego ognia i rode zaponu. -Dokadnie wywietrzy pomieszczenie, w ktrym znajduje si urzdzenie.

 • www.heinner.com 7 / 17

  Zmiana specyfikacji lub modyfikowanie urzdzenia niesie ze sob niebezpieczestwo. Jakiekolwiek uszkodzenie kabla moe spowodowa zwarcie, poar i/lub poraenie prdem.

  Bezpieczestwo elektryczne 1. Zabrania si wyduania kabla zasilajcego. 2. Naley upewni si, e wtyczka nie jest zmiadona ani uszkodzona. Zmiadona lub uszkodzona wtyczka moe spowodowa poar. 3. Naley upewnili si, e jest dostp do gwnej wtyczki urzdzenia. 4. Nie cign za gwny kabel. 5. Jeli gniazdko zasilajce jest poluzowane, nie wkada wtyczki do gniazdka. Istnieje ryzyko poraenia prdem lub poaru. 6. Nie wolno korzysta z urzdzenia bez pokrywy lampki wewntrznej. 7. Lodwka jest zasilana jednofazowym rdem prdu zmiennego 220-240V/50Hz. Jeli wahania napicia w obszarze uytkowania s tak due, e napicie przekracza powysze wskazania, ze wzgldw bezpieczestwa naley zastosowa automatyczny regulator napicia A.C. powyej 350W. Lodwka musi zosta podczona do specjalnego gniazda zamiast zwykego, dzielonego z innymi urzdzeniami elektrycznymi. Jej wtyczka musi

  pasowa do gniazdka z uziemieniem. Codzienne uycie Nie przechowywa atwopanych gazw ani pynw w urzdzeniu. Istnieje ryzyko eksplozji. Nie uywa adnych urzdze elektrycznych w urzdzeniu (np. elektrycznej maszynki do lodw, mikserw itp.) Przy odczaniu, zawsze cignc za wtyczk, a nigdy za kabel. Nie umieszcza gorcych przedmiotw w pobliu plastikowych elementw urzdzenia. Przechowywa gotowe mroonki zgodnie z zaleceniami ich producenta. Naley dokadnie stosowa si do zalece przechowywania producenta. Naley odnie si do odpowiednich instrukcji przechowywania. Nie umieszcza gazowanych lub musujcych napojw w przegrodzie mrocej, gdy powoduje to wzrost cinienia w puszcze lub butelce mogcy doprowadzi do wybuchu i uszkodzenia urzdzenia. Zamroone jedzenie moe spowodowa odmroenia, jeli jest spoywane bezporednio po wyjciu z zamraarki. Nie wystawia urzdzenia na bezporednie dziaanie promieni sonecznych. Trzyma z dala od urzdzenia ponce wiece, lampy i inne

 • www.heinner.com 8 / 17

  przedmioty z nagim pomieniem, by nie zajo si ono ogniem. Urzdzenie jest przeznaczone do przechowywania jedzenia I /lub napojw w warunkach domowych, jak wyjaniono w niniejszej instrukcji. Urzdzenie jest cikie. Podczas przenoszenia naley zachowa ostrono. Nie dotyka i nie usuwa rzeczy z komory zamraarki za pomoc wilgotnych/mokrych rk, poniewa moe to spowodowa uszkodzenie skry lub odmroenie. Nigdy nie stawa na podstawie, pkach, drzwiach itp. Nie zamraa ponownie mroonek, ktre zostay juz raz rozmroone. Nie zjada lodw i kostek lodowych bezporednio z zamraalnika, poniewa moe to spowodowa odmroenie ust i warg. By unikn wypadania przedmiotw z urzdzenia i powodowania uszkodze lub szkd, nie naley przeadowywa chodziarki, pek na drzwiach pojemnikw na wiee jedzenie Uwaga: Konserwacja i czyszczenie Przed przeprowadzeniem konserwacji, naley wyczy urzdzenie i odczy je od rde zasilania. Nie czyci urzdzenia za pomoc metalowych

  przedmiotw, urzdze parowych, olejkw eterycznych, rozpuszczalnikw organicznych i rcych detergentw. Nie uywa ostrych narzedzi do usuwania szronu z urzdzenia. Stosowa plastikow skrobaczk. Instalacja Wane! Dla podcze elektrycznych zachowa ostrono, stosowa si do zalece zawartych w niniejszej instrukcji. Rozpakowa urzdzenie i sprawdzi, czy nie jest uszkodzone. Jeli tak, nie podcza go. Zgosi moliwe uszkodzenia w miejscu zakupu. W takim przypadku zachowa opakowanie. Zanim podczy si urzdzenie, zaleca si poczeka co najmniej cztery godziny, by pozwoli by olej spyn z powrotem do kompresora. Odpowiednia cyrkulacja powietrza powinna by zachowana w caym urzdzeniu, uniemoliwiajc przegrzanie. By uzyska prawidow wentylacj, naley zastosowa si do instrukcji odpowiednich dla instalacji. Jeli to tylko moliwe, ty urzdzenia nie powinien znajdowa si zbyt blisko ciany, tak by nie dotykaa ona lub stykaa si z gorcymi czciami (kompresor, kondensator), by zapobiec ryzyku poaru, naley zastosowa si do instrukcji odpowiednich dla instalacji.

 • www.heinner.com 9 / 17

  Urzdzenie nie moe znajdowa si blisko kaloryferw lub kuchenek. Naley upewni si, e jest atwy dostp do wtyczki zasilajcej urzdzenia po jego instalacji.

  Serwis Kada praca elektryczna wymagajca serwisowania urzdzenia, powinna by wykonywana przez wykwalifikowanego elektryka lub osob kompetentn w tym zakresie

  Niniejszy produkt musi by serwisowany w autoryzowanych Centrach Serwisowych i naley stosowa wycznie oryginalne czci zamienne. 1)Jeli urzdzenie jest typu Frost Free. 2)Jeli urzdzenie zawiera komor mroc.

 • www.heinner.com 10 / 17

  Usuwanie Opakowania do Transportu Urzdzenie i akcesoria wewntrzne s zabezpieczone na czas transportu. Oderwa tam klejc z prawej i lewej strony drzwi. Mona usun pozostaoci tamy za pomoc czystego spirytusu. Usun ca tam klejc i elementy opakowania z wntrza urzdzenia. Ustawienie Naley ustawi urzdzenie z dala od rde ciepa, takich jak piece, kaloryfery, bezporednie dziaanie soc itd. Maksymalna wydajno i bezpieczestwo s zapewnione, przy utrzymywaniu prawidowej temperatury pomieszczenia odpowiedniej dla danego urzdzenia, wg specyfikacji na tabliczce znamionowej. To urzdzenie dziaa prawidowo pomidzy N a ST. Urzdzenie moe nie dziaa prawidowo, jeli przez duszy czas znajduje si w pomieszczeniu o temperaturze przewyszajcej lub poniej wskazanej skali. WANE! Konieczne jest utrzymanie odpowiedniej wentylacji wok chodziarki dla atwego rozprzestrzenienia ciepa, wysokiej efektywnoci chodzenia i niskiego zuycia prdu. W tym celu naley zapewni odpowiedni woln przestrze wok chodziarki. Zaleca si zachowa dystans 75mm od plecw chodziarki do ciany, co najmniej 100 mm przestrzeni po obu stronach i 100mm przestrzeni nad chodziark I woln przestrze przed, by mc otworzy drzwi 160.

  Klasyfikacja Temperatura SN 10-32CN 16-32C

  ST 16-38CT 16-43C

  Urzdzenie nie moe by wystawione na dziaanie deszczu. W dolnej tylnej czci urzdzenia musi by zachowana cyrkulacja wystarczajcej iloci powietrza, poniewa zbyt niska cyrkulacja moe mie wpyw na wydajno urzdzenia. Wbudowane urzdzenia musz by umieszczone poza zasigiem rde ciepa, takimi jak grzejniki, czy bezporednie dziaanie promieni sonecznych. Uruchomienie i regulacja temperatury

  Przy pierwszym uruchomieniu chodziarki, ustawi przycisk regulacji temperatury na pozycj 8.

  Regulacj temperatury mona ustawic na 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8. Po 20 minutach ustawi przycisk regulacji temperatury na pozycj 4. Pozycja 4 powinna by waciw pozycj do uywania urzdzenia w mieszkaniach i biurach.

  By wyczy chodziark, ustawi przycisk regulacji temperatury na pozycj 0.

 • www.heinner.com 11 / 17

  UWAGA:

  Przekrcenie przycisku regulacji do pozycji 0 zatrzymuje proces chodzenia, ale nie zasilanie prdem chodziarki.

  Jeeli urzdzenie jest wyczone z gniazdka, nie ma prdu lub zostao wyczone, naley odczeka od 3 do 5 minut przed ponownym uruchomieniem urzdzenia. Jeeli wyprbuje si szybsze uruchomienie, chodziarka nie uruchomi si.

  Chodziark naley postawi w najchodniejszej czci pomieszczenia, by pozwoli na oszczdzanie zuycia energii. Jeeli temperatura otoczenia jest za wysoka, moliwe, e temperatura lodwki moe nie spa do podanej temperatury.

  WANE! Zalecamy, by standardowo wybra jedno z ustawie 2, 3 lub 4, ale jeli chc Pastwo, by temperatura wewntrzna bya nisza lub wysza, naley przekrci odpowiednio pokrto regulacji temperatury. Przy ustawieniu wyszej temperatury, zuycie energii bdzie nisze. Przy ustawieniu niszej temperatury, zuycie energii bdzie wysze. WANE! Wysokie temperatury otoczenia (np. podczas gorcych dni letnich) i zimne ustawienie chodziarki (od pozycji 6 do 8) mog prowadzi do cigego, nawet nieprzerywanego funkcjonowania kompresora! Przyczyna: gdy temperatura otoczenia jest wysoka, kompresor musi dziaa bez przerwy, by utrzyma nisk temperatur wewntrz chodziarki. Akcesoria wewntrzne Pki/ druciane kosze Wraz z urzdzeniem dostarczane s rne szklane lub plastikowe pki lub kosze druciane kady model posiada inny zestaw i rni si one midzy sob take jakoci. Zawsze naley umieci jedn z penych szklanych pek szklanych na najniszych prowadnicach, ponad pojemnikami na owoce i warzywa i pozostawi j tam. Wysoko pek moe by regulowana. By j wyregulowa, naley wycign pk do przodu a do momentu, gdy mona j skierowa w gr lub w d I wyj. By umieci j na innej wysokoci, naley postpowa odwrotnie. WANE! - by zwikszy pojemno komory wieej ywnoci lub komory zamraarki, mona wyj z urzdzenia jedn lub wicej pek lub pojemnikw, w zalenoci od codziennego uytkowania.

 • www.heinner.com 12 / 17

  WANE! By najlepiej wykorzysta pojemno magazynowania, mona postawi na tacy ociekowej ywno wodoodporn, na przykad ywno w szczelnym opakowaniu, itd. Podczas procesu rcznego rozmraania, naley wyj stamtd ywno. Wskazwki: Jedzenie w chodziarce powinno zawsze by zapakowane, lub przykryte, by zapobiec wysychaniu i zanieczyszczeniu innym jedzeniem. Do pakowania przydatne s: Szczelne torebki z polietylenu i folie; Plastikowe pojemniki z pokrywkami; Specjalne plastikowe pokrywy z elastyczn; Foli aluminiow. Rozmraanie Po co rozmraa? Woda zawarta w jedzeniu lub powietrze dostajce sie do rodka zamraarki przez otwarte drzwi, moe spowodowa powstanie warstwy szronu wewntrz. Gdy warstwa szronu jest gruba, osabia to si chodzenia. Jeli przekracza ona 10mm, naley rozmrozi zamraark. Rozmraanie komory zamraarki Rozmraanie komory zamraarki jest obsugiwane rcznie. Przed rozmraaniem, naley wyj jedzenie z zamraarki; usun pojemniki i szuflady i czasowo umieci je w komorze na wiee produkty, a nastpnie przekrci pokrto regulacji temperatury do pozycji 0 (kompresor przestanie pracowa) i zostawi drzwi zamraarki otwarte, a do momentu, gdy ld i szron dokadnie rozpuszcz si I znajd na dole komory zamraarki. Wytrze wod mikk szmatk. W przypadku chci przyspieszenia procesu rozmraania, mona umieci w komorze zamraarki misk z ciep wod (ok. 50 st.) i zdrapywa ld i szron za pomoc specjalnej skrobaczki. Nastpnie, naley upewni si, e pokrto regulatora temperatury zostao ponownie ustawione w pozycji oryginalnej. Nie zaleca si ogrzewania komory zamraarki bezporednio gorca wod, czy suszark podczas rozmraania, by unikn deformacji wewntrznej powierzchni zamraarki. Nie zaleca si zdrapywania lodu i szronu, lub prb oddzielenia jedzenia od pojemnikw, jeli przywary do siebie, za pomoc ostrych narzdzi, lub drewnianych szpatuek, by nie uszkodzi wewntrznej powierzchni parownika. Ostrzeenie! Wyczanie urzdzenia. By wyczy urzdzenie, naley przekrci regulator temperatury do pozycji 0. Wane! Chodziarka powinna by rozmraana co miesic. Podczas uytkowania, jeli drzwi s czsto otwierane, lub gdy urzdzenie jest uywane w warunkach duej wilgotnoci, zalecamy rozmraanie co dwa tygodnie.

 • www.heinner.com 13 / 17

  Czyszczenie i Konserwacja Ze wzgldw higienicznych, wntrze urzdzenia, wczajc wewntrzne akcesoria, powinno by czyszczone regularnie. Ostrzeenie! Urzdzenie nie moe by podczone do zasilania podczas czyszczenia. Niebezpieczestwo poraenia prdem! Przed czyszczeniem naley wyczy urzdzenie i usun wtyczk z kontaktu, lub wyczy albo wykrci wycznik nadprdowy lub bezpiecznik. Nigdy nie czyci urzdzenia za pomoc urzdzenia parowego. Wilgo moe skumulowa si w elementach elektrycznych i spowodowa niebezpieczestwo poraenia prdem. Gorca para moe uszkodzi plastikowe czci. Urzdzenie musi wyschn przed ponownym uruchomieniem. Wane! Olejki eteryczne i rozpuszczalniki organiczne mog uszkodzi plastikowe czci, np. kwasek cytrynowy, lub sok ze skrki pomaraczy, kwas butanowy, detergent zawierajcy kwas octowy.Nie pozwala takim substancjom na kontakt z czciami urzdzenia. Nie stosowa rcych detergentw. Usun jedzenie z chodziarki. Przechowa w chodnym miejscu dobrze przykryte. Wyczy urzdzenie i usun wtyczk z kontaktu, lub wyczy albo wykrci wycznik nadprdowy lub bezpiecznik. Wyczyci urzdzenie i wntrze wraz z akcesoriami za pomoc szmatki i ciepej wody. Mona zastosowa dostpne na rynku rodki do czyszczenia lodwek. Po wyczyszczeniu przemy czyst wod i wytrze do sucha. Nagromadzony w kondensatorze kurz powoduje wzrost poboru energii. Z tego powodu, naley dokadnie czyci kondensator z tyu urzdzenia raz na rok za pomoc mikkiej szczotki lub odkurzacza. Sprawdzi otwr odprowadzajcy wod na tylnej cianie chodziarki. Oczyci zapchany otwr za pomoc zielonego mikkiego korka, uwaa, by nie wyrzdzi szkd w komorze, uywajc ostrych narzdzi. Gdy wszystko wyschnie, uruchomi ponownie urzdzenie. Oszczdzanie Energii 1. Nie umieszcza ciepego jedzenia w urzdzeniu. Poczeka, by najpierw ostygo. Nie instalowa urzdzenia w pobliu kuchenek, grzejnikw, lub innych rde ciepa. Wysoka temperatura pomieszczenia powoduje dusze, czstsze wczanie si kompresora. 2. By system chodzcy dziaa efektywnie, naley upewni si, e boczne i tylna cianka urzdzenia znajduje si w odpowiedniej odlegoci od ciany. Zaleca si, eby plecy chodziarki znajdoway sie w odlegoci 75mm od ciany, a jej boki co najmniej 100 mm od ciany kady, natomiast przestrze nad chodziark nie powinna by mniejsza ni 100mm. 3. Podczas pracy urzdzenia, nie otwiera zbyt czsto drzwi na duej ni to konieczne. 4. Nie ustawia temperatury na nisz, ni to konieczne. 5. Chodziarko-zamraarka ( z zamraark) musi by rozmraana gdy to tylko konieczne. Polepszy to rozprzestrzenianie si zimna i zmniejszy pobr energii. 6.Naley przechowywa jedzenie w sposb logiczny. Nie przekracza wskazanego terminu przydatnoci do spoycia.

 • www.heinner.com 14 / 17

  Rozwizywanie Problemw Naprawa usterek Czci zamienne: Nastpujce czci zamienne mog zosta zamwione w lokalnym Centrum Wsparcia Serwisowego. Mona je montowa samemu, nie posiadajc specjalnych kwalifikacji, czy szkolenia np.: pojemnik na maso/ser, podstawka na jajka, pki na drzwi, szuflady na warzywa i owoce, pki. Usterka moe zosta spowodowana wycznie przez niewielk wad, ktr mona usun, stosujc si do nastpujcych instrukcji. Nie naley wykonywa adnych innych prac na urzdzeniu, jeli nastpujce informacje nie odnios skutku w danym przypadku. Wane! Naprawy chodziarek/zamraarek mog by wykonywane wycznie przez kompetentnych serwisantw. Nieprawidowe naprawy mog spowodowa zwikszenie ryzyka, na jakie naraony jest uytkownik. Jeli Twoje urzdzenie wymaga naprawy, naley skontaktowa si ze sprzedawc, lub lokalnym Centrum Wsparcia Serwisowego.

  Objawy Moliwa przyczyna Rozwizanie Urzdzenie nie dziaa. Urzdzenie nie jest wczone. Wczy urzdzenie.

  Wtyczka nie jest woona do gniazdka, lub jest poluzowana.

  Umieci wtyczk w gniazdku.

  Spali si bezpiecznik, lub jest wadliwy. Sprawdzi bezpiecznik, wymieni, jeli to konieczne.

  Wadliwe gniazdko zasilania. Usterki rda zasilania musz by usunite przez elektryka.

  Urzdzenie zbytnio chodzi. Temperatura zostaa ustawiona na zbyt nisk.

  Czasowo przeczy regulator temperatury na wysz temperatur .

  Jedzenie jest zbyt ciepe. Temperatura jest niewaciwie ustawiona.

  Patrz rozdzia Uruchamianie.

  Drzwi byy otwarte przez zbyt dugi okres.

  Otwiera drzwi tylko na tak dugo, jak to konieczne.

  Dua ilo ciepego jedzenia zostaa umieszczona w urzdzeniu cigu ostatnich 24 h.

  Ustawi czasowo temperatur na nisz.

  Urzdzenie znajduje si zbyt blisko rda ciepa.

  Patrz rozdzia miejsce instalacji.

  Wewntrzne wiato nie dziaa. Uszkodzona arwka. Patrz rozdzia wymiana arwki. Due nagromadzenie szronu, moliwe take na uszczelnieniu drzwi.

  Uszczelnienie drzwi nie przylega dokadnie i przepuszcza powietrze (moe zdarzy si po zamianie drzwi).

  Ostronie ogrza przepuszczalne fragmenty uszczelnienia za pomoc suszarki do wosw (ustawienie chodnego nawiewu). W tym samym czasie uformowa uszczelnieni rkami, tak, by przylegao cile.

  Niepokojcy haas. Urzdzenie nie jest wypoziomowane. Poprawi ustawienie nek. Urzdzenie dotyka ciany, lub innych przedmiotw.

  Delikatnie przesun urzdzenie.

  Jaki element, np. rura z tyu urzdzenia, dotyka innego urzdzenia, lub ciany.

  Jeli to konieczne, ostronie odsun element z drogi.

  Kompresor nie uruchamia si od razu po ustawieniu zmiany temperatury.

  Jest to normalne, nie wystpuje aden bd.

  Kompresor uruchamia si dopiero po jakim czasie.

 • www.heinner.com 15 / 17

  Haas podczas pracy Podczas pracy charakterystyczne s nastpujce dwiki: Klikanie Gdy komresor wcza si i wycza, mona usysze kliknicie. Buczenie Gdy tylko kompresor zacznie dziaa, sycha buczenie. Bulgotanie Gdy pyn chodzcy wpywa do cienkich przewodw, mona usysze odgos bulgotania lub chlupotania. Chlupotanie Nawet po wyczeniu kompresora, jeszcze przez chwil sycha ten dwik. Zamiana drzwi Ostrzeenie! Przy zamianie stron, na ktr otwieraj si drzwi, urzdzenie nie moe by podczone do zasilania. Wyj wtyczk z gniazdka. Mona zmieni stron, na ktr otwieraj si drzwi. Gdy urzdzenie jest dostarczane, drzwi otwieraj si na praw stron, ale mog one zosta odwrcone, by otwieray si na lew stron, jeeli jest to konieczne przy instalowaniu chodziarki. Przed rozpoczciem, naley chodziark pooy na plecach, by mie dostp do jej podstawy, chodziark naley pooy na polistyrenie lub podobnym materiale by unikn uszkodzenia rur chodzcych na tyle chodziarki. 1. Usun zatyczk grnego zawiasu (7). 2. Usun dwie ruby gwintowe (6) mocujce grny zawias. 3. Ostronie podnie drzwi i postawi na chronion powierzchni, by unikn ich zarysowania. 4. Wyj zatyczki (9) i przenie je na otwory po prawej stronie urzdzenia. Upewni si, e dobrze umocujecie przycisk w otworze. 5. Usun dwie ruby mocujce dolny zawias (2) po prawej stronie urzdzenia. 6. Usun regulowan stopk z przodu (4) i przenie na praw stron, tak jak pokazano na poniszym rysunku. 7. Ustawi drzwi w nowej pozycji, upewniajc si, e bolec wchodzi w otwr w dolnej czci. 8. Umocowa po lewej stronie urzdzenia grny zawias (5), ktry usunito w kroku 3. Upewni si, e bolec wchodzi w tulej w grnej czci (otwr). 9. Umocowa dolny zawias z lewej (2) i nie dokrca rub pki drzwi nie s wyregulowane i w pozycji zamknitej. 10. Woy zatyczki (9) do odkrytych otworw (z prawej strony). 11. Umieci z powrotem zatyczk grnego zawiasu (7).

 • www.heinner.com 16 / 17

  ruba Dolny zawias Dolna regulowana stopka Grna regulowana stopka Grny zawias ruba gwintowa Zatyczka grnego zawiasu Tuleja wau Zatyczka

  Wytyczne, Normy, Wskazania Niniejsze urzdzenie jest zgodne z nastpujcymi zaleceniami Unii Europejskiej:

  - 73/23/EWG Dyrektywa niskonapiciowa. - 89/336/EWG Dyrektywa dotyczca kompatybilnoci elektromagnetycznej - 2009/125/WE Dyrektywa ustanawiajca oglne zasady ustalania wymogw dotyczcych ekoprojektu dla produktw wykorzystujcych energi - WE.643/2009. Regulacja dotyczca wymogw dla urzdze chodniczych przeznaczonych dla gospodarstw domowych. Utylizacja urzdzenia

  Zabrania si utylizacji urzdzenia wraz z odpadami komunalnymi. Dla utylizacji istnieje kilka moliwoci: a) Wadze samorzdowe ustanowiy systemy zbirki odpadw, dziki ktrym mona zutylizowa elektroniczne odpady bezpatnie. b) Producent odbierze stare urzdzenie do utylizacji bez opat ze strony uytkownika. c) Jako, e stare produkty sa rdem cennych elementw, mog zosta sprzedane na zomowisko. Wyrzucanie odpadw poza wyznaczonymi punktami zbirki, w lasach i plenerze naraa zdrowie I ycie innych ze wzgldu na zawarto niebezpiecznych substancji, ktre mog dosta si do wd gruntowych, a nastpnie do acucha pokarmowego zwierzt i ludzi.

 • www.heinner.com 17 / 17

  Prawidowa utylizacja urzdzenia

  Niniejsze oznaczenie wskazuje, e na terenie UE, niniejszy produkt nie moe by utylizowany z innymi odpadami komunalnymi. By unikn moliwych zagroe dla rodowiska i zdrowia ludzkiego spowodowanych niekontrolowanym wyrzucaniem odpadw, naley zutylizowa je w sposb odpowiedzialny, by umoliwi zrwnowaone ponowne uycie materiaw odnawialnych. By zutylizowa urzdzenie, zastosuj jeden z dostpnych systemw zbirki odpadw lub skontaktuj si ze sprzedawc, u ktrego towar zosta kupiony. Moe on odebra produkt, by zutylizowa go zgodnie z zasadami bezpieczestwa i ochrony rodowiska.

  HEINNER to zarejestrowany znak handlowy Network One Distribution SRL. Innemarki i nazwyproduktwtoznakihandlowelubzarejestrowaneznakihandloweichwacicieli.adna cz specyfikacji niemoe by przetwarzanaw adnej formie aniw za pomoc adnychrodkw, ani uyta do stworzenia tekstu pochodnego takiego jak tumaczenie, bez zgody ipozwoleniaNETWORKONEDISTRIBUTION.

  Copyright2013NetworkOneDistibution.Allrightsreserved.

  www.heinner.com, http://www.nod.ro

  NiniejszyproduktjestzgodnyzestandardamiiprzepisamiUniiEuropejskiej.

  HF-100A+HF-100A+_PL