Focus Ro 201209

40
www.autonet-group.ro www.autonet-group.ro Super promoţie Delphi – frânare 17 Cursurile de perfecţionare Consult Scolari 30 Orepan – primul service AutoCrew din România 4 Septembrie 2012

Transcript of Focus Ro 201209

Page 1: Focus Ro 201209

www.autonet-group.rowww.autonet-group.ro

Super promoţie Delphi – frânare17

Cursurile de perfecţionare Consult Scolari

30

Orepan – primul service AutoCrew din România

4

Septembrie 2012

Page 2: Focus Ro 201209

Cadouri pe aleseComandaţi de la Autonet şi alegeţi cadoul care vi se potriveşte

Cadouri pentru fiecareStrângeţi puncte cu Punctează

cu Autonet şi preschimbaţi-le în cadoul dorit!

http://webshop.autonet.roPunctează cu AUTONETComandă prin WebCat şi AUTONET te premiază cu puncte bonus care pot fi preschimbate în cadouri la alegere!

Vă punem la dispoziţie un webshop dedicat acestui program de loialitate unde aveţi posibili­tatea de a vizualiza toate mecanismele şi regulamentele promoţiei.

Aveţi posibilitatea de a vizualiza punctele pe care le­aţi acumulat şi imagini cu cadourile, iar comanda este foarte simplă: un singur click pentru cadoul dorit!

Cadourile le puteţi găsi accesând pagina: http://webshop.autonet.ro

Stimaţi Parteneri, pentru fiecare comandă pe care o faceţi pe platforma WebCat primiţi puncte în

programul „Punctează cu Autonet”!

Tabletă Samsung P5100 Galaxy Tab 10.1 16GB 3G

puncte 24.000GG001078

Telefon mobil Samsung Galaxy S3

puncte 29.500GG001062

Sistem de navigaţie Mio Spirit 480 România

puncte 4300GG001040

Cană ceramică cu capac din silicon AUTONET

puncte 280PG000623

Rucsac Missouri AUTONET

puncte 1200PG000500

Pix negru Senator AUTONET

puncte 1200PG000598

Set de desen AUTONET

puncte 350PG000269

Salopetă Bretele Vara AUTONET 50

puncte 550FU000025

Briceag Victorinox cu 14 funcţii AUTONET

puncte 1900PG000530

Şapcă Baseball AUTONET

puncte 110FF000079

Page 3: Focus Ro 201209

Orepan - Primul service din România al reţelei AutoCrew4

10

16 17 18Promoţii pentru aplicaţii diesel

Ce este TRW easycheck? Cadou de la Osram

BTS Informaţii de service

Cruci cardanice H+B la promoţie Preţuri speciale la QWP – rulmenţi roată

Interviu cu Sorin Ventel - liderul clasamentului de off-road din România

14

25 26

32

27 28

6

Sfaturi privind prezoanele antifurt

Inovaţie şi design cu jantele Autec

Sfaturi de la Banner Clapete turbionare/Clapete laminare

12 13

8 9

Preţuri speciale Thule

Promoţia lunii la staţii CB

20

33

Când spui amortizoare, spui Sachs11

Axul planetar - infor-maţii de la GKN

Anvelopa Dunlop SP Sport 01

Bonusul Valeo

Instalarea profesi-onală a turbosufl antei

Senzor debit aer HUCO

Cursuri de perfecţionare de la Consult Scolari

Camioane34

30

35 40Ofertele ediţiei

19

22

21

23 24

Defecţiuni tipice aleanvelopeleor

Promoţii Ruville Super promoţia Delphi Un cadou util de la Bosal

Ratioterm

Page 4: Focus Ro 201209

SEPTEmBRIE 2012 / FOCUS / AUtOnet4

Orepan – primul nume AutoCrew din RomâniaAnul acesta, Autonet Import a introdus pe piaţa auto din România un nou concept de service, AutoCrew. Conceptul este oferit de Autonet Import si Bosch atelierelor independente şi are deja succes în multe ţări europene, unde peste 600 de ateliere s-au alăturat acestei reţele. De curând, AutoCrew este prezent şi la noi în ţară, primul nume pe listă fiind atelierul service Orepan din Iaşi. Domnul Cristian Mavriş, proprietarul atelierului Orepan, a răspuns cu amabilitate întrebărilor noastre privind importanţa aderării la o astfel de reţea.

Focus: Vă rugăm să ne spuneţi de cât timp colaboraţi cu Autonet Import şi cum a evoluat aceasta relaţie, ajungând la acest parteneriat puternic?

Cristian Mavriş: Colaborarea noastră cu Autonet Import a început în 2006, an în care atelierul nostru a intrat pe piaţă ca sevice pentru sisteme de injecţie diesel Modul Bosch, iar parteneriatul s­a dezvoltat de­a lungul timpului ca urmare a extinderii gamei de lucrări şi servicii pe care o oferim clienţilor noştri.

Focus: Vă rugăm să ne dezvaluiţi motivaţia pentru care aţi hotărât să intraţi într-o reţea de service.

Cristian Mavriş: Părerea noastră este că acum, dar mai ales în viitor, un service auto care nu beneficiază de avantajele unei colaborări cu parteneri puternici şi cu tradiţie în domeniu cum sunt Bosch şi Autonet, nu vor mai avea un loc pe piaţă.

Focus: Continuând pe acelaşi fir, de ce aţi ales reţeaua AutoCrew şi care sunt aşteptările dumneavoastră?

Cristian Mavriş: Am ales AutoCrew pentru că este un concept de service nou pe piaţa româneasca şi, din discuţiile purtate în prealabil cu partenerii noştri, am cosiderat că este cel mai potrivit concept pentru planurile noastre de viitor şi pentru direcţia pe care dorim să o urmăm.

Focus: Puteţi să ne împărtaşiţi reacţiile clienţilor şi ale angajaţilor dumneavoastră vis-à-vis de această schimbare?

Cristian Mavriş: O mică parte dintre clienţi sunt încă reticenţi la ideea unui service mare, dar celor

mai mulţi le place faptul că facem parte dintr­un concept de service promovată de Autonet Import şi Bosch, care sunt garanţi ai calităţii.

echipamentele de service pe care le avem sunt de ultimă generaţie, fapt care le inspiră clienţilor încredere şi convingerea că maşina lor va fi reparată la cele mai înalte standarde.

Angajaţii noştri sunt foarte mulţumiţi că lucrează în condiţii foarte bune, la standarde înalte şi beneficiază de cursuri de pregătire profesională la care au acces prin acest parteneriat.

Focus: Are, pentru dumneavoastră, o semnificaţie specială faptul că sunteţi primul atelier AutoCrew din ţara noastră?

Cristian Mavriş: Faptul că suntem deschizători de drumuri în ceea ce priveşte reţeaua AutoCrew în România nu poate decât să ne bucure şi să ne facă să ne dorim ca această colaborare sa fie reciproc avantajoasă, clădind astfel încrederea clienţilor faţă de acest concept de service.

Focus: Vă rugăm să ne spuneţi câteva cuvinte despre atelierul dumneavoastră şi despre serviciile pe care le oferiţi.

Cristian Mavriş: Am început cu repararea sistemelor de injecţie diesel clasice şi am ajuns, în momentul de faţă să oferim o gamă completă de servicii pe partea mecanică şi electrică, din care putem enumera câteva dintre cele mai importante: verificarea, repararea şi încărcarea sistemelor de aer condiţionat, reparaţii mecanice şi de întreţinere, înlocuire şi echilibrare de anvelope, reglare geometrie direcţie, verificarea şi repararea sistemelor de frânare, verificarea şi repararea sistemelor de suspensie, diagnoza computerizată şi verificarea sistemelor electonice ale autoturismelor.

Focus: Fiind primul atelier AutoCrew din România, care ar fi mesajul pe care aţi dori să îl transmiteţi service-urilor care ar dori să vă urmeze exemplul?

Cristian Mavriş: Să fie încrezători în echipa Autonet Import şi Bosch care au o experienţă vastă în spate şi, de asemenea, să se bazeze pe sprijinul oferit de aceştia, sprijin care nu întârzie să apară ori de câte ori este nevoie şi oricând e solicitat.

Focus: Vă mulţumim!

Page 5: Focus Ro 201209

De peste 150 de ani

FORŢA PRIN CARE AVANSAŢI ÎN AFACEREA CU ULEIURI.Prin marje sigure, servicii de primă clasă şi soluţii eficiente, Motul pune în mişcare afacerea Dumneavoastră cu uleiuri.Cu ce vă putem ajuta?

Page 6: Focus Ro 201209

SEPTEmBRIE 2012 / FOCUS / AUtOnet6

Sorin Ventel în CN de Off-RoadMulţi dintre partenerii, colaboratorii sau chiar angajaţii Autonet Import sunt implicaţi în lumea motorsport şi fac din pregătirea lor profesională o unealtă pusă în slujba pasiunii lor pentru competiţii. Sorin Ventel este proprietarul atelierului Auto-Ventel, unul dintre membri reţelei Auto Check Center şi, totodată, unul dintre cei mai buni piloţi din Campionatul Naţional de Off-Road. De la domnia sa am aflat mai multe despre acest sport fascinant.

Focus: Stim că aveţi în palmares rezultate foarte bune în etapele Campionatului Naţional de Off-Road, iar asta înseamnă că aveţi o experienţă importantă în acest sport. Vă rog să ne spuneţi cum aţi început şi care sunt motivele pentru care aţi rămas în acest sport frumos, dar dificil şi costisitor.

Sorin Ventel: Am început prin a modifica o maşină şi prin ieşiri în zone off­road mai apropiate cu prietenii, iar apoi m­am înscris la un concurs pentru a­mi testa capacităţile de pilot si pentru a verifica potenţialul maşinii. După prima competiţie am început să îmi perfecţionez maşina deoarece off­road­ul este un sport în care permanent trebuie îmbunătăţit ceva.

Focus: Vă rog să enumeraţi câteva dintre performanţele Dumneavoastră cele mai importante şi, deşi ştim că probabil e greu, să o alegeţi pe cea de care sunteţi cel mai legat.

Sorin Ventel: Primul rezultat pe podium a fost în cadrul etapei de la târgu Mureş, în anul 2011. Apoi, în acelaşi an, a urmat un loc întâi la Câmpulung Muscel şi locul al doilea în etapa din Reşiţa. Anul 2012 a început foarte bine, primele rezultate fiind locul întâi la Iaşi şi locul al doilea la târgu Mureş şi sperăm să continuăm la fel.

Focus: Vă rugăm să ne introduceţi puţin în lumea off-roadului din ţara noastră. Ce presupune participarea la un campionat de off-road atât din punct de vedere al maşinii pe care o utilizaţi cât şi din punct de vedere uman, al pilotului şi co-pilotului?

Sorin Ventel: Participarea la un campionat naţional presupune, în primul rând, o maşină bine pregătită, capabilă să facă faţă la traseele dure pe care la pregătesc organizatorii. În ceea ce priveşte punctul de vedere uman, off­roadul presupune o pregatire în teren în detaliu atât a pilotului cât şi a copilotului. Pe lângă toate pregătirile şi performanţele maşinilor, o caracteristică impor­tantă trebuie să fie curajul. Acesta nu este un sport pentru cei slabi de inimă.

Focus: Organizarea oricărui tip de concurs presupune multă muncă şi atenţie. Cum se des-făşoară şi se pregăteşte o etapă de Campionat Naţional de Off-Road?

Sorin Ventel: Pregătirea unei etape de campionat presupune multă muncă din partea organizatorului care răspunde de desfăşurarea în siguranţă a concursurilor. Au loc verificări tehnice ale maşinilor înscrise în competiţie, verificarea licenţelor de pilot şi copilot, precum şi alte pregătiri de ordin tehnic în ceea ce priveşte traseul şi nu numai.

Focus: Vă rog sa ne detaliaţi cum decurge o zi de concurs pentru un pilot off-road?

Sorin Ventel: Dimineaţa este întâlnirea cu organizatorii de competiţie în care se prezintă secţiunile cele mai dificile din traseu, precum şi instrucţiuni de securitate pe parcursul traseului. Urmează ultimele verificări în ceea ce priveşte maşina. Startul este urmat de 8­10 ore de traseu în funcţie de dificultatea acestuia. Seara este rezervată relaxarii şi discutiilor cu colegii de concurs, timp în care se împărtăşesc segmentele cele mai dificile sau întâmplările haioase din traseu. Ziua se încheie cu mici reparaţii pentru ziua urmatoare.

Focus: Ce sfaturi aveţi pentru cei care se gândesc să intre în lumea acestui frumos sport şi să participe la probele sale dificile?

Sorin Ventel: În primul rând trebuie să se documenteze şi să îşi pregătească maşina pentru a putea trece de probele şi condiţiile dificile din traseu. De asemenea, este nevoie de multă răbdare în ceea ce priveşte obţinerea pereformanţelor. Rezultatele şi podiumurile presupun perseverenţă şi voinţă.

Focus: Ce îi rezervă viitorul pilotului de off-road Sorin Ventel? Ce aţi dori să îmbunătăţiţi în viitor şi ce planuri aveţi, din punct de vedere sportiv, pentru următoarea perioadă?

Sorin Ventel: Am început bine etapele de campionat din acest an, suntem pe locul întâi în campionat şi sperăm să ne menţinem. În altă ordine de idei, totdeauna există loc de mai bine şi oricât de bun ai fi la un moment dat, trebuie să îţi stabileşti mereu noi ţeluri pe care să le atingi.

Altfel nu se poate progresa.

Page 7: Focus Ro 201209

Pur şi simplu Champion.

Pur şi simplu Performanţă de Filtrare

Pur şi simplu excelenţă. Filtre de ulei, aer şi combustibil proiectate cu precizie Oe şi hârtie de filtrare de ultimă oră. Pur şi simplu genial. O gamă cuprinzătoare şi în continuă extindere care acoperă 90% din parcul auto european.

Pur şi simplu Champion. noua forţă în filtrarea aftermarket.

Hârtia de filtrare avansată Champion. Asigură filtrare ultra eficientă şi performanţe maxime ale motorului

Page 8: Focus Ro 201209

SEPTEmBRIE 2012 / FOCUS / SPARe PARtS8

Principala cauză penei auto este legată de partea electrică, deoarece bateriile, dema roa -rele sau generatoarele cedează. Acest lucru se întâmplă, pe de o parte, din cauza creşterii numărului consumatorilor electrici, pe de altă parte, cauza pot fi şi instalaţiile moderne pornire-oprire. Producătorul autriac de baterii, Banner, are câteva sfaturi care se pot dovedi utile pentru a putea evita sau trece peste problemele legate de baterii.

În cazul dificultăţilor de pornire, porniţi motorul într­o cursă nu mai des de cinci până la zece secunde, apoi lăsaţi bateriei o pauză de autoregenerare, înainte ca operaţia de pornire să fie reluată.

În automobilele moderne lucrează până la 100 electromotoare. La operaţia de pornire, acestea preiau din bateria de pornire o energie considerabilă care ar fi trebuit să­i revină demarorului. În mod ideal, lumina, radioul, căldura şi celelate auxiliare trebuie pornite după pornirea motorului. Rezervele suplimentare de putere pentru conducerea vehiculului pot fi obţinute, prin utilizarea pentru maşină a unei baterii dimensionate de putere mai mare, pentru care există suficient loc. Diferenţa de preţ este deosebit de mică.

Sistemul Stop­and­Go sau traseele scurte încarcă bateria de pornire. Dacă vehiculul este supus regulat folosirii pe distanţe lungi, atunci bateria se încarcă corespunzător .

electrolitul trebuie să stea întotdeauna cu câţiva milimetrii peste placă. La reumplere trebuie să se aibă în vedere, ca nici un lichid să nu se reverse. Banda de oprire, respectiv înşurubările trebuie să fie întotdeauna bine închise.

O demontare negândită a bateriei poate duce în cazul maşinilor moderne, la urmări costisitoare: întreruperea alimentării cu curent duce la pierderea salvărilor de date programate – dispozitivul antifurt, computerul de bord sau radioul vor fi scoase astfel din funcţiune. Reprogramarea printr­un atelier de specialitate poate costa de trei ori mai mult, în comparaţie cu achiziţionarea unei noi baterii. Aici sunt de ajutor aparatele de încărcare cu punte de tensiune.

Verificarea bateriei de către un specialist în baterii (Automobilclub, ateliere auto, comercianţi de piese auto, distribuitori de anvelope şi altele): Aceştia evaluează, dacă o baterie este defectă şi efectuează după caz înlocuirea bateriei.

Reguli privind asistenţa la pornire : cablurile auxiliare trebuie să aibă o secţiune transversală suficient de mare (pentru autoturisme 16 mm²) şi nu trebuie să fie foarte lungi, pentru a nu apărea căderi de tensiune. Cablul roşu se cuplează mai întâi la donator şi apoi la primitor la polul plus. Cablul negru se va cupla la donator la polul minus şi la primitor la masă (partea metalică a caroseriei), la care

distanţa la pol trebuie să fie de minim 30 cm. Autoturismul donator de curent nu are voie să fie pus în funcţiune! Apoi se porneşte motorul vehiculului primitor. Când motorul este pornit, se decuplează mai întâi cablul auxiliar de pornire negru şi apoi cablul roşu.

Cerinţele la bateriile de pornire sunt puternic dependente de condiţiile climatice. De aceea, bateriile de pornire sunt foarte solicitate în europa în timpul iernilor reci şi al verilor deosebit de toride. De aceea, bateriile ieftine sunt adesea soluţia cea mai scumpă. nu degeaba, bateriile de calitate ale Banner sunt folosite în toată lumea. ele reunesc cea mai mare putere de pornire, pornire optimă la rece şi durată de viaţă lungă.

Bateriile Banner sunt disponibile, în luna septembrie, la preţuri promoţionale! În tabel găsiţi detaliile referitoare la modelele aflate la promoţie, respectiv preţurile.

Sfaturi de la Banner

Promoţie baterii Banner

Uni Bull – Geniu Universal

Cod Preţ net*50 500 250 ROn

Starting Bull – Calitatea verificată de un milion de ori

Cod Preţ net*544 09 115 ROn555 19 135 ROn572 09 185 ROn595 33 240 ROn

Buffalo Bull – energie pentru vehicule utilitare

Cod Preţ net*725 11 620 ROn

725 11SHD 675 ROn

Power Bull – Siguranţă şi putere

Cod Preţ net*P66 13 205 ROnP72 09 210 ROnP80 14 245 ROn

*Preţurile nu includ TVA.

,

Page 9: Focus Ro 201209

Începutul toamnei aduce super preţuri la unele dintre cele mai populare produse Pierburg! Consultaţi tabelul pentru detalii privind produsele participante la promoţie.

Clapetă turbionară: vârtej în direcţia axială a pistonuluiStânga: sarcină parţială, clapetă închisă, vârtej putenicDreapta: sarcină întreagă, clapetă deschisă, nivel mare de umplere

Clapetă laminară: vârtej vertical pe direcţia axială a pistonuluiStânga: sarcină stratificată; Dreapta: funcţionare omogenă

Două canale pentru fiecare cilindru: Clapete turbionare (cu roşu) în galeria de admisie Pierburg, exemplu dat: Opel Astra J 1.7 CDTi

Clapete laminare (cu roşu) în galeria de admisie Pierburg, exemplu dat: Mercedes E-Class 500

,

Galeriile de admisie Pierburg ca cele folosite în vehicule Otto şi diesel au, în multe cazuri, clapete turbionare sau laminare în orificiile de admisie.

Clapetele turbionare

Clapetele turbionare produc un turbion (vârtej) pe axul cilindrului. Acestea sunt utilizate la vehiculele diesel pentru a îmbunătăţi amestecul aer­combustibil la viteze scăzute al motorului. În acest scop, aerul este condus catre fiecare cilindru prin două canale separate din galeria de admisie. Unul dintre aceste două canale poate fi închis cu o clapetă turbionară, ceea ce crează un vârtej de aer curat. Un amestec mai bun reduce consumul de combustibil şi emisiile poluante. La viteze şi cupluri mai mari ale motorului, clapeta turbionară se deschide pentru a se atinge un nivel mai bun de umplere cu aer.

Clapetele turbionare se deschid şi în momentul pornirii motorului şi în condiţii de turaţii mari.

La motoarele Opel twinport, clapeta turbionară reduce pierderile de acceleraţie în timpul funcţionării cu sarcină parţială.

Clapetele laminare

Clapetele laminare produc un vârtej în axul cilindrului.

Acest lucru se realizează prin diviziunea canalului de admisie al aerului în două canale separate, dintre care unul poate fi întrerupt printr­o clapetă laminară, sau prin rotirea unei clapete în calea fluxului de aer.

Clapetele laminare sunt utilizate în vehicule pe benzină cu injecţie directă (de exemplu în cazul motoarelor FSI) pentru a se obţine o sarcină stratificată. În timpul funcţionării cu sarcină stratificată, realizată prin acest flux de aer produs în mod special şi prin geometria specială a pistonului, amestecul aer­combustibil este aglomerat direct în jurul bujiei şi aprins.

În acest mod se obţine un flux de aer curat în zonele periferice ale camerei de ardere. Aerul curat serveşte ca izolator în timpul combustiei şi reduce pierderile de căldură.

Prin decelerarea motorului se obţine o şi mai accentuată reducere a consumului.

La viteze şi cupluri mai mari ale motorului, clapeta laminară este deschisă pentru a obţine un nivel de umplere mai bun. În timpul aşa­numitei funcţionări omogene, motorul funcţionează ca un motor cu injecţie convenţional, dar oferă o eficienţă mai mare datorită compresiei crescute.Acest lucru permite o reducere a consumului de combustibil în gama de de viteze scăzute a motorului, fără a înregistra pierderi de putere sau cuplu la viteze mai mari ale motorului.

9SEPTEmBRIE 2012 / FOCUS / SPARe PARtS

Clapete turbionare / Clapete laminare

Produse Pierburg la promoţie

Care este factorul care face diferenţa?

NOTĂ: Pierderi de acceleraţie/DecelerăriO clapetă de acceleraţie deschisă incomplet în sistemul de admisie a aerului contractează alimentarea cu aer curat. Aceasta are ca rezultat o rezistenţă ce cauzează pierderi de acceleraţie. Toate acţiunile intreprinse în scopul deschiderii clapetei de accelerare (decelerare) reduc pierderile de acceleraţie şi, astfel, consumul de combustibil.

Cod Produs Aplicaţii Preţ promoţional

7.02256.04Convertor de presiune,

turbocompresorOpel, Renault, nissan 90 ROn+tVA

7.22300.69 Pompă vacuum VW Lt, Crafter, transporter 2.5; 2.4 390 ROn+tVA

7.22785.17 Supapă eGR VAG 1.4 16V 300 ROn+tVA

7.28303.60 Pompă combustibil VAG 1.9tDI 265 ROn+tVA

Page 10: Focus Ro 201209

Crăpături

A. Crăpătura radialăCrăpături în direcţie radială pe suprafaţa umărului sau a peretelui radial.Cauze:1. Deformare excesivă a umărului sau a peretelui

lateral datorită umflării insuficiente şi/sau suprasarcinii.

2. Creşterea în dimensiuni a tăieturilor.3. Marcaje nepotrivite (locaţie, adâncime, etc.).

B. Crăpătură pe circumferinţa anvelopei.

Crăpături pe direcţie circumferenţială pe suprafaţa umărului sau a peretelui lateral.Cauze:1. Deformare excesivă a umărului şi a peretelui

lateral datorită umflării insuficiente şi/sau suprasarcinii.

2. Creşterea în dimensiuni a tăieturilor.3. Marcaje nepotrivite (locaţie, adâncime, etc.).4. Deteriorarea cauciucului datorată ozonului.

C. Crăpătură diagonală

Crăpături în direcţie diagonală pe suprafaţa umărului sau a peretelui lateral.Cauze:1. Umflare insuficientă şi/sau suprasarcină.2. Creşterea în dimensiuni a tăieturilor.3. Marcaje nepotrivite (locaţie, adâncime, etc.).

D. Checking

Crăpături care apar ca nişte mici riduri pe suprafaţa umărului sau a peretelui lateral.Cauze:1. Deformare excesivă a umărului şi a peretelui

lateral datorită umflării insuficiente şi/sau suprasarcinii.

2. Deterioararea cauciucului datorită chimicalelor (cum ar fi ceara cosmetică), uleiului şi a grăsimilor, soarelui (raze ultraviolete), ozonului şi căldurii. Astfel de deteriorări sunt, de multe ori, accelerate de umflarea insuficientă şi/sau suprasarcină.

Ruperea corzilorAcest tip de avarie se referă la fracturile survenite în corzile armăturii, în direcţie circumferenţială. Această ruptură poate fi atât liniară, cât şi în zig­zag. Avaria apare cel mai des în zona umerilor, a pereţilor laterali şi a talonului

A. Ruperea corzii datorită umflării insuficiente sau suprasarcinii

Corzile armăturii se rup circumferenţial în pereţii laterali sau umerii anvelopelor radiale, iar în cazul anvelopelor ne­radiale în zona talonului.Cauze:1. Corzile armăturii “obosesc” datorită umflării

insuficiente şi/sau suprasarcinii.2. Corzile armăturii “obosesc” datorită scăpărilor

de aer.3. Deteriorarea corzilor din oţel datorită umezelii

cauzatoare de rugină.

B. Ruperea corzii datorită scăpărilor de presiune

Corzile armăturii se rup circumferenţial la umeri sau în peretele lateral, în linie dreaptă sau în zig­zag.Cauze:Căldura excesivă şi “oboseala” cauzate de scăpările graduale de aer datorită:1. nucleu al supapei nepotrivit sau cauciuc uzat

în adâncime.2. Materiale delicate, ca noroiul sau praful, în

supapă.3. Înţepătură de mici dimensiuni în anvelopă şi/

sau tub.4. Rugină sau impurităţi depusă pe jantă, în zona

talonului.5. Reparaţii incorecte a perforărilor.

C. Ruperea corzii datorită tăieturilor sau a unui şoc

Corzile armăturii se rup la umeri şi/sau peretele lateralCauze:1. Deformare severă sau ciupitură între un obiect

şi roată (anvelopă).2. Lovitură puternică a unui obiect.3. Presiune scăzută de umflare.4. O anvelopă joasă are mai multe şanse de

apariţie a rupturii corzilor.

SEPTEmBRIE 2012 / FOCUS / tIReS & RIMS10

Defecţiuni tipice ale anvelopelorContinuăm seria prezentărilor Yokohama ce privesc defecţiunile tipice ale anvelopelor

Promoţie YokohamaÎn luna septembrie, anvelopele Yokohama vă aşteaptă cu preţuri promoţionale! Consultaţi tabelul pentru a afla modele aflate la promoţie precum şi preţurile acestora.

Cod Descriere Profil Preţ net*

YOF5470 185/65R15 88t Ae01 X L eSPI Bluearth 149 ROn+tVA

YOK9739 195/60R15 88HAA01 X L eSPI A. drive 193 ROn+tVA

YOe3404 195/70R15C A4R Y354 Y354 255 ROn+tVA

YOF4437 225/45R17 94V AC02 BXRBL eSPI C. drive 2 309 ROn+tVA*Preţurile nu includ ecovaloare! Promoţie valabilă între 1 şi 30 septembrie în limita stocului disponibil.

,

Page 11: Focus Ro 201209

Când spui amortizoare, spui SACHS.Atunci când utilizaţi amortizoare SACHS, nu trebuie să vă faceţi griji în privinţa uzurii pieselor şi de siguranţa acestora. SACHS oferă calitate germană, siguranţă şi confort la un preţ convingător încă din 1929. Acest lucru oferă un sentiment plăcut şi certitudinea că aţi luat decizia potrivită. Astfel se explică faptul că numeroşi şi renumiţi constructori de autovehicule îşi echipează maşinile cu amortizoare SACHS.

Super promoţie SachsÎn luna septembrie, promoţia la amortizoare Sachs vă poate aduce cadouri excelente pentru vacanţe sau ieşiri în aer liber! Între 1 şi 30 septembrie, achiziţionaţi amortizoare Sachs în valoare de 2.500 RON+TVA, iar noi vă oferim în dar un suport pentru bicicletă Thule FreeRide 532. Dacă, în aceeaşi perioadă, achiziţiile Dumneavoastră de amortizoare Sachs ating valoarea de 5.000 RON+TVA, cadoul Dumneavoastră va consta într­o cutie portbagaj Thule Ocean 80.

Profitaţi de promoţia noastră şi bucuraţi­vă de vacanţe fără griji!

SACHS este o marcă ZF.

www.zf.com

Page 12: Focus Ro 201209

Promoţie mcGardÎn luna septembrie prezoanele antifurt mcGard au preţuri promoţionale!

Instalare

Demontaţi o piuliţa sau un şurub original de pe fiecare roată a vehiculului, după care se înlocuieşte cu prezonul antifurt.

IMPORTANT - Înainte de a instala prezonul antifurt, verificaţi întotdeauna ca prezonul McGard are acelaşi tip de filet, locaş şi aceeaşi lungime ca cel original.

Instalaţi manual un prezon antifurt McGard pe fiecare roată. Asiguraţivă că şablonul cheii se potriveşte exact cu cel de pe prezonul antifurt McGard. Utilizând cheia furnizată şi o cheie dinamometrică, strângeţi fiecare prezon antifurt McGard la cuplul specificat în manualul vehiculului. exercitaţi presiune axială pe cheia dinamometrică pentru a preveni alunecarea sau blocarea cheii furnizate cu prezonul. Învârtiţi janta manual pentru a vă asigura că se roteşte în mod liber şi fără piedici.

IMPORTANT – Nu folosiţi chei de impact: acestea pot avaria atât prezonul McGard, cât şi vehiculul. După primii 50 de kilometri, verificaţi din nou dacă prezonul antifurt McGard este aşezat corect şi, dacă este necesar, potriviţi poziţia acestuia cu o cheie dinamometrică.

Demontare

Demontarea şuruburilor/piuliţelor strânse

ATENŢIE! Se recomandă utilizarea mănuşilor şi ochelarilor de protecţie atunci când se demontează prezoane antifurt strânse!

Îndepărtaţi prezonul antifurt cu cheia specială McGard. Utilizaţi o sculă de deşurubare potrivită cum ar fi o cheie de impact, cheie în cruce sau un clichet. La deşurubare trebuie să exercitaţi presiune pe axa longitudinală a prezonului antifurt şi a cheii speciale. Astfel vă asiguraţi că şablonul cheii nu va aluneca şi nu va avea scăpări.

NOTĂ - Contrar instrucţiunilor de montare, cheile de impact sunt un dispozitiv potrivit pentru demontarea prezoanelor antifurt foarte strânse. Dacă nu reuşiţi din prima deşurubarea, încercaţi din nou. Cheia de impact trebuie să exercite un cuplu potrivit.

Asiguraţi­vă că dispozitivul de deşurubare pe care îl utilizaţi nu este aplicat oblic. Acest lucru poate cauza deformarea sau ruperea prezonului antifurt sau a cheii speciale.

Dacă modul de deşurubare de mai sus nu funcţionează, desfaceţi (la jantele cu 4 prezoane) şurubul standard care se află vis­a­vis cu prezonul antifurt. La jantele cu 5 prezoane, desfaceţi cele două şuruburi standard vis­a­vis de prezonul antifurt. Apoi repetaţi procedura descrisă mai sus.

SEPTEmBRIE 2012 / FOCUS / tIReS & RIMS12

Sfaturi privind prezoanele antifurtInstrucţiuni de montare şi demontare a prezoanelor antifurt mcGard

Cod Descriere Preţ net*

28018SU Set suruburi antifurt(4 prezoane+1cheie) 80 ROn+tVA

27179SU Set suruburi antifurt(4 prezoane+1cheie) 80 ROn+tVA

27204SU Set suruburi antifurt(4 prezoane+1cheie) 80 ROn+tVA

Promoţie valabilă în limita stocului disponibil.

,

Page 13: Focus Ro 201209

Promoţie Autec

Inovaţie şi design

13SEPTEmBRIE 2012 / FOCUS / tIReS & RIMS

Jantele Autec reprezintă designuri de roţi independente, distincte şi creative care dau fiecărui vehicul un caracter individual - de la cele clasice şi elegante până la cele sportive şi agresive.

Autec ţine pasul cu tendinţele în continuă schimbare din domeniul jantelor şi îndeplineşte cerinţele clienţilor săi cu cea mai mare grijă posibilă şi atenţie deosebită la detalii.

Gama de jante Autec include produse începând cu 13 până la 20 de inch aplicabile oricărui autoturism, SUV sau autoutilitară. Finisările premium, fie ele argintii, cromate, grafit sau negru strălucitor, oferă fiecărei jante Autec o înfăţişare impresionantă.

Ethos negru mat - noutatea colecţiei Autec

ethos aparţine, de mult timp, grupului celor mai bine vândute jante din programul Autec. Motivul pentru acest fapt este reprezentat de designul foarte creativ al jantei care prezintă o zonă centrală în formă de stea şi o structură elegantă de spiţe. De acum înainte, modelul ethos este disponibi şi în negru mat. Acest finisaj subliniază caracterul sportiv al jantei.

ethos este disponibil cu ABe în 8,5x18 şi 8,5x19 pentru vehicule cu cinci şuruburi de montaj, mai ales SUV­uri şi autoutilitare.

În luna septembrie, bucuraţi­vă de designul Autec la preţuri foarte accesibile! Consultaţi tabelul pentru detalii privind produsele aflate la promoţie, respectiv preţuri.

Cod Descriere Pret net** Auto

B655424032118 B 6.5 x 15 et42 4X100 230 ROn+tVA Dacia Logan, Opel, VW

B655254051518 B 6.5x15 4x108x65.1 et25 230 ROn+tVA

G6515455092114 G 6,5x15 et 45 5X114,3 200 ROn+tVA Renault, toyota,Honda

e706425032118 e 7.0 x 16 et42 5X100 288 ROn+tVA Skoda, VW,Seat

Promoţie valabilă în limita stocului disponibil.

,

Page 14: Focus Ro 201209

Între 1 şi 30 septembrie pompele de amorsare monark pentru aplicaţia Dacia Logan 1.5Dci pot fi achiziţionate la preţ special! Codul de comandă al produsului este 060 677 088,

pompa manuală de amorsare Monark fiind potrivită pentru conducte ø9mm, Dacia Logan 1.5Dci.

Pompele de injecţie remanufacturate Easy Change pentru Dacia Logan 1.5Dci pot fi achiziţionate în septembrie la preţ promoţional! Codul de comandă este ECHR9042A070A IDD.

În luna septembrie aveţi ocazia de a achiziţiona pachete de injectoare DPD la preţuri promoţionale! Mai mult, setul de conducte de înaltă presiune pentru Dacia Logan 1.5Dci are, de asemenea, un preţ atractiv. Pachetele DPD conţin un set complet de injectoare CR Delphi şi un filtru de combustibil.

Seturile disponibile la promoţie: DPD2 ­ Set injectoare Dacia Logan 1.5Dci euro3

Conţine:• 4 injectoare Delphi (cod 28232242)• Un filtru de combustibil Mahle (cod KL404/25)• 4 şaibe de foc Delphi (cod 9001-850C)

DPD22 ­ Set de injectoare Dacia Logan 1.5Dci euro4

Conţine:• 4 injectoare Delphi (cod 28232251)• Un filtru de combustibil Delphi (cod HDF954)• 4 şaibe de foc Delphi (cod 9001-850C)

DPD2P ­ Set de conducte de înaltă presiune Dacia Logan 1.5Dci euro3

Conţine 4 conducte de înaltă presiune Delphi (coduri HPP01, HPP012, HPP013, HPP014) şi un set de siguranţe pentru conducte.

SEPTEmBRIE 2012 / FOCUS / SeRVICe eqUIPMent14

Promoţie monark

Promoţie Easy Change

Promoţie la seturi de injectoare DPD

Preţ promoţional: 1.200 RON+TVA

PREŢ: 1.850 RON+TVA

PREŢ: 2.499 RON+TVA

PREŢ: 235 RON+TVA

Preţ promoţional: 26 RON+TVA,

,

,

Page 15: Focus Ro 201209
Page 16: Focus Ro 201209

Kituri distribuţie la promoţie

În septembrie, vă oferim posibilitatea de a achiziţiona seturile de articulaţii de planetară Ruville la preţuri speciale! Consultaţi tabelul pentru mai multe detalii privind produsele aflate la proţie şi preţurile acestora.

Luna septembrie vă aduce promoţia Ruville care vă poate completa atelierul! Achiziţionaţi, între 1 şi 30 septembrie, componente de direcţie şi suspensie Ruville, în valoare minimă de 2.000 RON+TVA şi primiţi cadou un extractor de articulaţii sferice Klann-Ruville.

La promoţie nu participă flanşele şi rulmenţii de sarcină!

În septembrie kiturile de distribuţie sosesc cu un bonus! Achiziţionaţi, între 1 şi 30 septembrie, kituri de distribuţie marca Dayco, Gates sau INA, în valoare de 500 RON+TVA pe zi, iar noi vă oferim bonus un tichet cadou în valoare de 20 RON.

SEPTEmBRIE 2012 / FOCUS / SPARe PARtS16

Promoţie Ruville

Promoţie Ruville

Cod Aplicaţii Preţ net

RU75718S Audi A4 1.6­1.9 VW Passat 1.6, 1.8, 1.9tDI, 2.3 (96­) 109 ROn+tVA

RU75717S Audi A4 2.8, A8 2.8 VW Passat 1.9­2.5tDI, 2.8 148 ROn+tVA

RU75403S Seat Cordoba,Ibiza,toledo VW Golf,Passat,Scirocco 75 ROn+tVA

RU75404S Seat Ibiza, toledo VW Golf, Passat, Vento 60 ROn+tVA

RU75414S Audi A3 Skoda Octavia VW Bora, Golf IV, new Beetle 94 ROn+tVA

RU75103S Mercedes V, Vito CDI 206 ROn+tVA

RU75304S Opel Astra, Calibra, Kadett, Vectra 92 ROn+tVA

RU75418S Audi A3 Skoda Octavia VW Bora, Golf IV 96 ROn+tVA

RU75718 Audi A4 1.6­1.9 VW Passat 1.6, 1.8, 1.9tDI, 2.3 (96­) 99 ROn+tVA

RU79005S Daewoo Matiz 92 ROn+tVA

RU75312S Opel Astra G, Vectra B, Zafira 139 ROn+tVA

RU79001S Daewoo tico 105 ROn+tVA

Promoţie valabilă în perioada 1 - 30 septembrie.

,

,

,

Page 17: Focus Ro 201209

Super cadouri cu Delphi!

În luna septembrie, Delphi vă pregăteşte promoţia toamnei! Achiziţionaţi componente de frânare Delphi şi profitaţi de oportunitatea de a intra în posesia unor premii speciale. Delphi pune la bătaie smart­phone­uri Samsung pentru ca Dumneavoastră să comunicaţi cu stil! Comandaţi acum şi nu rataţi super cadourile pe care Delphi le­a pregătit pentru Dumneavoastră!

Samsung Galaxy S3Fiţi primul şi bucuraţi­vă de cel mai nou smart­phone din gama Samsung Galaxy! Primul dintre Partenerii noştri care achiziţionează componente de frânare Delphi în valoare de 18.000 RON+TVA, va intra în posesia unui telefon Samsung Galaxy S3.

Samsung XcoverToţi Partenerii Autonet Import care achiziţionează componente de frânare Delphi, în valoare minimă de 12.000 RON+TVA, primesc în dar un smart­phone Samsung Xcover.

Promoţia se desfăşoară între 1 şi 30 septembrie! Cadourile nu se cumulează! Nu se admite retur la codurile comandate!

,

Page 18: Focus Ro 201209

SEPTEmBRIE 2012 / FOCUS / SPARe PARtS18

Un cadou util de la Bosal

Preturi speciale la FAG – rulmenţi roată

Bosal vă oferă un cadou util în orice atelier auto! Standul Bosal oferă posibilitatea de a expune un număr mare de produse într­o singură unitate şi reprezintă un instrument foarte util pentru orice atelier şi magazin de prezentare.

Achiziţionaţi produse universale Bosal dintre cele recomandate, în valoare de 4.500 RON+TVA (valoare facturată), şi beneficiați de un stand pentru expunerea componentelor de evacuare.

Pentru detalii, contactaţi reprezentantul Dumnea­voastră de vânzări.

În luna septembrie aveţi posibilitatea de a achiziţiona reperele FAG din tabelul la preţuri promoţionale.

Pentru detalii, verificaţi catalogul dumneavoastră WebCat!

Cod Aplicaţie Parte montare

713 6100 80 AUDI A6 01.97 ­ 01.05 ; VW PASSAt 11.00 ­ 05.05 ; SKODA SUPeRB 02.02 ­ 03.08 punte faţă

713 6101 00 SeAt IBIZA III 08.99 ­ 02.02 ; VW II,III, IV 08.83 ­06.02 punte faţă

713 6104 70 VW POLO 10.01 ­> ;SeAt IBIZA V 03.08 ­ > ; SKODA FABIA 12.06 ­ > punte faţă

713 6300 30 DACIA LOGAn 09.04 ­ >, SAnDeRO 06.08 ­> ; RenAULt MeGAne I 08.95 ­ 08.03 punte faţă

713 6441 70 DAeWOO eSPeRO 10.91 ­ 09.99; OPeL CORSA C 09.00 ­ > punte faţă

713 6102 40 AUDI A4, A6 06.94 ­09.01 ; AUDI 80,90,100,200 08.78 ­01.96 punte spate

713 6106 90 AUDI A3 09.04 ­ > ; SeAt LeOn 05.05 ­> ; VW GOLF V, VI 01.05 ­ > punte spate

713 6441 60 DAeWOO CIeLO 06.94 ­ 11.00; OPeL AStRA F hatchback 09.91 ­ 01.98 punte faţă

713 6780 30 FORD FIeStA Van 10.03 ­> ; FUSIOn 08.02 ­> punte spate

713 6101 80 VW GOLF II 08.83 ­ 12.92 ; JettA II 01.84 ­ 12.92 punte faţă

713 6675 30 MeRCeDeS­BenZ C­CLASS 03.93 ­ 05.00; e­CLASS 06.93 ­ 06.95 punte spate

713 6679 40 MeRCeDeS­BenZ e­CLASS 01.09 ­> ; C CLASS 01.07 ­> punte spate

,

,

Page 19: Focus Ro 201209

Axele planetare şi articulaţiile de viteză constantă (CV) sunt componente specifice în autovehiculele moderne pentru care o calitate bună este esenţială. Acestea transferă mişcarea de la diferenţial la roată şi, prin urmare, sunt supuse în mod constant unor tensiuni extrem de ridicate atunci când vehiculul este în mişcare. Ca rezultat, uzura în timp se numără printre cauzele cele mai des întâlnite ale deteriorării articulaţiilor exterioare (pe partea roţii) şi interioare (pe partea transmisiei), urmată strâns de deteriorările ce rezultă din defecţiunile burdufurilor, utilizarea vaselinei de calitate inferioară şi, din păcate, manevrarea necorespunzătoare la instalare şi demontare.

Deoarece, în mod inerent, este dificil pentru clienţii atelierelor de reparaţii să identifice problemele la axul planetar sau să descrie aceste probleme în mod corect, atelierele au mult de câştigat din punct de vedere al maximizării satisfacţiei clientului prin identificarea din timp a problemei specifice la axul planetar şi informarea clientului cu privire la aceasta.

Cu toate acestea, cum pot fi detectate clar şi fără erori defecţiunile la axele planetare şi articulaţiile CV?

Cursa de probă

În cursul virajelor, acordaţi atenţie zgomotelor: Ciocănit caracteristic cauzat de alunecarea bilelor peste o adâncitură formată în articulaţie;

Zgomotele de frecare pot fi rezultatul jocului rotativ excesiv între articulaţie şi corpul axului planetar.

Acordaţi atenţie vibraţiilor volanului: Vibraţiile ce se intensifică la o anumită viteză pot fi provocate de jocul excesiv în articulaţii sau de un ax îndoit.

Articulaţiile de planetară GKn au, în septembrie, preţuri promoţionale! Consultaţi tabelul pentru detalii privind produsele.

Identificarea defecţiunilor la axul planetar

19SEPTEmBRIE 2012 / FOCUS / SPARe PARtS

Axul planetar – informaţii de la GKN

Promoţie GKN – seturi articulaţie planetară

Cod Aplicaţii Preţ net

301961 Audi A4 2.8, A8 2.8 VW Passat 1.9tDI, 2.5tDI, 2.8 176 ROn+tVA

304329 Audi A3, Seat Altea, Leon, VW Caddy III, Golf V 220 ROn+tVA

303556 Seat, Skoda, VW 1.2, 1.4, 1.9SDI (99­) 193 ROn+tVA

304327 Audi, Seat, VW, Seat (03­) 213 ROn+tVA

302118 Seat Ibiza, toledo VW Golf, Passat, Vento 87 ROn+tVA

302464 Volkswagen transporter t4 (94­) 146 ROn+tVA

302447 Volkswagen transporter t4 (94­) ABS 211 ROn+tVA

302963 Audi A3, Skoda Octavia, VW Bora, Golf IV, new Beetle 167 ROn+tVA

303409 Audi A4, A6 VW Passat 1.9 tDI 85 KW (99­) 258 ROn+tVA

303993 /VW transporter t5, Multivan 1.9tDI, 2.0 (03­) 220 ROn+tVA

Promoţie valabilă în perioada 1 - 30 septembrie.

,

Page 20: Focus Ro 201209

Producţia

Componentele de bază a rulmentului de roată sunt lagărul şi bilele. Lagărul este fabricat din tuburi de oţel cu o precizie iniţială de câteva sutimi de milimetru. Acest material este tratat termic pentru a­l întări după ce este şlefuit în etape cu o precizie ce se ridică la miimi de milimetru. Aceeaşi ingeniozitate este folosită pentru fabricarea bilelor. Începutul îl reprezintă o bilă din oţel tăiată în bucăţele care se măcină şi se şlefuiesc la o presiune de până la 20 de tone, ajungându­se la forma finală. După ce componentele de bază sunt gata, produsul se asamblează şi se grupează cu accesoriile corecte.

Tipuri de rulmenţi

Cel mai folosit tip de rulment a rămas cel simplu, cu un singur rând de elemente de rulare în carcasă. este o soluţie economică folosită pe scară largă în echiparea multor vehicule. Următorul pas pe scara inovaţiilor este rulmentul etanşat, mai uşor de montat şi pre­lubrifiat pentru întreaga sa durată de viaţă. Ultima etapă a evoluţiei o reprezintă unităţile de butuc complete cu flanşă simplă sau dublă.

În viitor

În anii care urmează vom vedea o scădere în utilizarea rulmenţilor simpli şi o creştere a aplicaţiilor care folosesc rulmenţii etanşaţi şi unităţile complete. Acest lucru se datorează faptului că toate maşinile vândute în Uniunea europeană după 2012 trebuie să fie echipate cu sisteme eSP (electronic Stability Program) pentru a îmbunătăţi siguranţa. Pentru ca sistemul eSP să funcţioneze, informaţiile precise privind viteza fiecărei roţi sunt esenţiale. Doar noile tipuri de rulmenţi pot oferi astfel de informaţii printr­un inel magnetic special, ceea ce le transformă în rulmenţi ASB (Active Sensor Bearing).

SEPTEmBRIE 2012 / FOCUS / SPARe PARtS20

Rulmenţi de roată ABS – informaţii

Te ajutăm să ai un stil de viaţă activ şi să fii mobil în orice circumstanţe! Thule îţi oferă posibilitatea să porneşti fără probleme spre orice destinaţie şi să nu te desparţi de nimic important pentru călătoria ta: pur şi simplu îl iei cu tine!

În luna septembrie, gama de cutii portbagaj thule s­a lărgit. Bucuraţi­vă, de acum, de noile cutii Pacific 780 Dual Side şi Pacific 100 Aeroskin ­ Dual Side.

Caracteristici:Pacific 780 Dual Side

Dimensiuni: 196x78x45 cm Greutate: 15 kg Volum: 420 l Capacitate de încărcare: 50 kg Sistem de prindere Fast­Grip Deschidere din ambele părţi Închidere centralizată Certificat tÜV/GS Corespunde normelor “City Crash” Culoare: argintiu, material nou “Aeroskin” Cod comandă: tH631800

Pacific 100 Aeroskin Dual Side Dimensiuni: 139x90x39 cm Greutate: 12 kg Capacitate de încărcare Sistem de prindere Fast­Grip Deschidere din ambele părţi Închidere centralizată Certificat tÜV/GS Corespunde normelor “City Crash” Culoare: argintiu, material nou “Aeroskin” Cod comandă: tH631150

Sistemul complet de portbagaj cu bare longitudinale, compatibil cu noile cutii Thule este disponibil la un preţ promoţional:

Lungime 1.180 mm - Cod comandă: TH78400 - Preţ promoţional: 355 RON+TVA

Lungime 1.270 mm - Cod Comadă: TH785000 - Preţ promoţional: 355 RON+TVA

Preţuri speciale Thule

Page 21: Focus Ro 201209

Kiturile de ambreiaje Valeo vă oferă în septembrie un bonus! Calitatea ambreiajelor Valeo este atestată de numărul mare de constructori de vehicule care le utilizează ca echipament original. Între 1 şi 30 septembrie, calitatea Valeo vă este oferită împreună cu un bonus! Astfel, în perioada promoţiei, la fiecare kit de ambreiaj Valeo pe care îl achiziţionaţi, noi vă oferim un tichet cadou în valoare de 20 RON.

La promoţie nu participă codurile VL826577 (Dacia Logan) şi VL821412 (Daewoo matiz).

Profitaţi de bonusul Valeo!

Valeo – ambreiaje în continuă dezvoltareUnul din trei vehicule europene este echipat cu ambreiaj Valeo! Prin dezvoltarea şi lărgirea continuă a gamelor pentru autoturisme, vehicule comerciale uşoare, camioane şi vehicule agricole, Valeo oferă soluţii pentru aproape toate aplicaţiile. Beneficiile cheie pe care ambreiajele Valeo le oferă:

O largă acoperire: 98% din parcul auto european. Cele mai noi tehnologii: volante cu masă dublă, volante flexibile, ambreiaje hidraulice, etc. Componente de înaltă calitate care îşi au originea în tehnologiile dezvoltate pentru piaţa de echipamente originale, disponibile şi pentru aftermarket.

Ambalaj unic care menţine kitul sub o peliculă ce previne mişcarea componentelor. Acest ambalaj asigură protecţia pieselor în timpul transportului.

Bonusul Valeo

Page 22: Focus Ro 201209

SEPTEmBRIE 2012 / FOCUS / SPARe PARtS22

În luna septembrie vă propunem promoţia care face lumină atât la exterior, cât şi la interior! Achiziţionaţi, între 1 şi 30 septembrie un set de lumini de rulare pe timp de zi cu 4 LED-uri şi primiţi cadou un bec pentru iluminare interioară cu LED.

Codul de comandă al pachetului promoţional este 12820 WLEDX1 PROmO.

Philips – facem lumină!

O anvelopă multilaterală, pentru autovehicule de clasă medie şi de lux

Performanţe excepţionale în diverse condiţii Manevrabilitate la viteze mari Aderenţă sporită pe carosabil ud Călătorie silenţioasă şi confortabilă

Începutul toamnei vă aduce preţuri speciale la anvelopele Dunlop SP 01! Consultaţi tabelul pentru detaliile produselor participante la promoţie.

Performanţe excepţionale în diverse condiţiiAnvelopa SP Sport 01 reuneşte trei proprietăţi cheie ale performanţei într­o singură anvelopă inovatoare. Suprafaţa asimetrică de rulare este prevăzută cu trei zone distincte care oferă echilibrul ideal între manevrabilitate sportivă, rezistenţă superioară la acvaplanare şi o călătorie confortabilă şi lină.

manevrabilitate la viteze mariBucuraţi­vă de un şofat lin şi stabil pe autostradă. Anvelopa îşi păstrează forma la viteze mari pentru un control precis în viraje. Modelul asimetric al suprafeţei de rulare sporeşte stabilitatea pe drumurile drepte şi în viraje.

Aderenţă sporită pe carosabil udCompusul din silică integrală asigură niveluri înalte de aderenţă şi putere de frânare pe carosabil ud şi uscat. Blocurile speciale ale suprafeţei de

rulare dispersează rapid apa în condiţii de ploaie abundentă.

Călătorie silenţioasă şi confortabilăBucuraţi­vă de o călătorie mai silenţioasă datorită designului cu blocuri care anulează frecvenţele agasante. Modelul suprafeţei de rulare este optimizat pentru o uzură uniformă, sporind confortul şi prelungind durata de viaţă a anvelopei.

Anvelopa Dunlop SP Sport 01

Preţuri speciale Dunlop

Clasamente de performanţă

Manevrabilitate pe carosabil uscat

Frânare pe carosabil uscat

Manevrabilitate pe carosabil umed

Acvaplanare

Pe baza testelor interne Dunlop.

Articol Nume articol Profil Pret net *

DU524028 185/60R14 SP SPORt 01 82H tS SP 01 170 ROn+tVA

DU524036 175/65R14 82H SP SPORt 01 SP 01 200 ROn+tVA

DU524026 195/65R15 SP SPORt 01 91H SP 01 205 ROn+tVA

DU509763 185/65R14 SP SPORt 01 86H tL SP 01 204 ROn+tVA

*Preţurile nu includ ecovaloare! Promoţie valabilă între 1 şi 30 septembrie, în limita stocului disponibil.

,

Page 23: Focus Ro 201209

23SEPTEmBRIE 2012 / FOCUS / SPARe PARtS

Instalarea profesională a turbosuflantei

Înaintea instalării a unei turbosuflante noi, determinaţi motivul pentru care precedenta s­a defectat şi întreprindeţi paşii necesari pentru a corecta problema.

1. Curăţaţi conducta de admisie, conducta de aer şi galeria de evacuare şi verificaţi strângerea corectă pentru a nu exista scurgeri. Flanşele şi materialul nu trebuie să fie uzate sau avariate.

2. Înlocuiţi uleiul de motor şi schimbaţi filtrul de ulei şi pe cel de aer.

5. Utilizaţi garnituri şi şuruburi elring noi atunci când instalaţi turbosuflanta

8. Verificaţi toate îmbinările şi conexiunile pentru a nu exista scurgeri.

3. Înlocuiţi tuburile de alimentare cu ulei a turbosuflantei. niciodată nu folosiţi soluţii de etanşare lichide în timpul procedurii de instalare.

6. Strângeţi şuruburile respectând sevenţa specificată de către producător.

4. Înainte de instalare, umpleţi noua turbosuflantă cu ulei de motor. Rotiţi uşor roata turbinei în timpul acestei operaţiuni.

7. După ce terminaţi instalarea turbosuflantei, porniţi motorul şi lăsaţi­l să meargă la relanti până se crează presiune de ulei.

Ulei insuficient şi supraîncălzire Obiecte străine în turbosuflantă Obiecte străine în galeria de evacuare

Viteză (rpm) prea mare a motorului

Elring – Sfaturi de la expertul în garnituri

Page 24: Focus Ro 201209

Firma germană Huco Automotive GMBH a fost achiziţionată, la începutul anului 2012 de către Hitachi Automotive Systems Europe.

Ca urmare a acestei fuziuni, portofoliu de produse Huco va fi îmbogăţit cu o serie întreaga de produse având calitate Oe şi, totodata, având loc o extindere de gama.

Un nou produs din gama Huco şi comercializat de catre Autonet Import sunt senzorii debitmetru aer. În prezent, în portofoliu Autonet Import se regăsesc 14 coduri de senzori debitmetru aer pentru diferite aplicaţii precum: 1.9 tDI; 308, 311, 313, 316 CDI; 1.9 JtD.

În luna septembrie, sonzorii debitmetru aer pot fi achiziţionaţi la preţuri promoţionale! Consultaţi tabelul pentru detalii legate de produsele participante la promoţie.

Coduri uzuale de seturi de articulaţie planetară Cifam, în portfoliul Autonet:

Promoţie valabilă în perioada 1 - 30 septembrie.

SEPTEmBRIE 2012 / FOCUS / SPARe PARtS24

Senzor debit aer HUCO

Seturi articulaţie planetară Cifam

Cod Aplicaţii Preţ net

138358 Mercedes Sprinter 308, 311, 313, 316, 411, 413, 416 CDI 190 ROn+tVA

138354 Audi A4, A6; VW Passat 1.8t 150 ROn+tVA

135030 VW Golf IV, Bora, Passat; Skoda Octavia; Audi A4 1,6i 420 ROn+tVA

138367 Alfa Romeo 147, 1.6 16v, 2.0; 156, 1.9 JtD, 2.4 JtD; Fiat Brava, Punto 1.9 JtD 160 ROn+tVA

138952 VW Sharan 1.8. 2.0t, Bora 1.6 FSI, 2.0i, Seat Leon, toledo, Cordoba 1.8; 2.0i 180 ROn+tVA

138353 Alfa Romeo 144, 146, 156, 166, Spider 1.8, 2.0t, 1.9 JtD 150 ROn+tVA

138376 VW Golf IV, Bora, Passat; Skoda Octavia; Audi A4 1.9 tDI 160 ROn+tVA

138363 Volvo S60, C70, XC70 2.4t; 2.5 tDI, 2.0t 160 ROn+tVA

Cod Aplicaţii Preţ net

607­381CF Audi A4, A6 VW Passat 1.9 tDI 85 KW (99­) 129 ROn+tVA

607­463CF Audi A3, Seat Altea,Leon,toledo III, VW Caddy III, Golf V 117 ROn+tVA

607­467CF Audi, Seat, VW, Seat (03­) 112 ROn+tVA

607­267CF Audi A4 2.8, A8 2.8 VW Passat 1.9tDI, 2.5tDI, 2.8 125 ROn+tVA

607­413CF Seat, Skoda, VW 1.2, 1.4, 1.9SDI (99­) 107 ROn+tVA

607­021CF Seat Ibiza, toledo VW Golf, Passat, Vento 61 ROn+tVA

607­239CF Audi A4, A6 1.8, VW Passat (96­) 107 ROn+tVA

607­009CF Seat Cordoba, Ibiza, toledo VW Golf, Passat, Scirocco(93­01) 68 ROn+tVA

607­189CF Audi A3 Skoda Octavia VW Bora, Golf IV, new Beetle 99 ROn+tVA

607­236CF Citroen, Fiat, Peugeot 1.8t ABS 196 ROn+tVA

Page 25: Focus Ro 201209

25

Ce este TRW easycheck?

Super promoţia lunii

Promoţie set chei tubulare Hazet

Promoţie set chei tubulare Hazet

TRW este un dispozitiv de service de mână cu o gamă impresionantă de funcţii. Este complet portabil şi vă oferă posibilitatea de a citi şi şterge coduri de eroare şi de a efectua pe loc sarcini de service.

TRW easycheck - soluţia avantajoasă Simplu ➜ tRW easycheck este simplu de folosit şi nu necesită pregătire specială.

Versatil ➜ Alimentat de vehicul, tRW easycheck poate fi utilizat oricând şi în orice loc.

Asigurat şi pentru viitor ➜ tRW easycheck este actualizat în mod continuu. Achiziţionarea actualizărilor vă va permite să răspundeţi mereu cerinţelor clientului.

Funcţiile TRW easycheckCitiţi şi ştergeţi coduri de eroare şi efectuaţi alte sarcini de service pentru:

Frânare ➜ Frâna electrică de Parcare şi ABS Climă ➜ Sistemele de control ale climei Scanare ➜ Coduri de eroare eOBD şi specifice constructorului. Funcţionalitate eOBD cuprin ­zătoare care include date de service, date freeze frame, funcţionarea actuatorului şi altele

Service ➜ Date privind intervalele de service şi resetarea luminilor de service

SRS ➜ Airbag şi sisteme de pretensionare SAS ➜ Senzor al unghiului direcţiei TMPS ➜ Sistemul de monitorizare al presiunii din pneuri

EMS ➜ Sistemul de management al motorului

În luna septembrie vă oferim posibilitatea de a achiziţiona versatilul dispozitiv de service TRW easycheck la un super preţ! De asemenea, actualizarea YTD808 poate fi achiziţionată la un preţ promoţional.

TRW EasyCheck YTD704EN: 3.882 RON+TVAUpdate YTD808: 2.023 RON+TVA

Ofertă specială la setul de chei tubulare Hazet ¼” HZ854F

Chei tubulare ¼” cu 30 de piese Setul conţine: cheie reversibilă, prelungitoare tubulare (4­14 mm), chei hexagonale (3­8 mm), biţi în cruce şi plaţi

Cod comandă: HZ854F

Ofertă specială la setul de chei tubulare Hazet ½” HZ954n

Chei tubulare ½” cu 44 de piese Setul conţine: cheie reversibilă, prelungitoare tubulare (10­32mm), chei hexagonale (5­14 mm), biţi în cruce şi plaţi, torx

Cod comandă: HZ954N

SEPTEmBRIE 2012 / FOCUS / SeRVICe eqUIPMent

,

,

,

Preţ promoţional: 463 RON+TVA

Preţ promoţional: 1.049 RON+TVA

Page 26: Focus Ro 201209

Profitaţi de promoţia Osram şi beneficiaţi de cadoul pe care l­am pregătit pentru Dumneavoastră! Achiziţionaţi, în perioada 1 - 30 septembrie, becuri auto Osram în valoare de 250 RON+TVA pe o singură comandă şi primiţi în dar un bec economic de 200V Osram.

Pozitionaţi dispozitivul de extragere pe partea teşită (5). Braţul (2) trebuie înlocuit dacă există crestături vizibile în interior. Introduceţi noua bucşă pe partea teşită (5) a braţului de suspensie (2). Bucşa de cauciuc (1) trebuie poziţionată în braţul de suspensie (2) astfel încât marcajul bucşei (3) să fie îndreptat în jos iar marcajul din miezul bucşei (4) este îndreptat spre capătul sferic atunci când braţul de suspensie (2) este în poziţie de montare. Întotdeauna, după reparaţie, efectuaţi o aliniere a roţilor.

SEPTEmBRIE 2012 / FOCUS / SPARe PARtS26

Cadou de la Osram

Braţe febi 31439 FE; 21440 FE

,

,

,

Aplicaţii: mB C-Class (W203); C-Class (W204); CLK (C209).

Profitaţi luna aceasta la preţurile promoţionale pe care le oferim la anvelopele Landsail LS288! Consultaţi tabelul pentru detalii privind produsele şi preţurile aflate la promoţie.

Preţuri bombă Landsail

Articol Nume articol Profil Pret net *

LA16570R13LS279t 165/70R13 79t LS288 LS288 92 ROn+tVA

LA18565R15LS2t 185/65R15 88t LS288 LS288 127 ROn+tVA

LA19565R15LS291H 195/65R15 91H LS288 LS288 143 ROn+tVA

LA20555R16LS291W 205/55ZR16 91W LS288 LS288 168 ROn+tVA

*Preţurile nu includ ecovaloare! Promoţie valabilă între 1 şi 30 septembrie, în limita stocului disponibil.

Page 27: Focus Ro 201209

27

Cruci cardanice H+B la promoţie

Promoţie la jantele Kronprinz

Între 1 şi 30 septembrie, aveţi ocazia de a achiziţiona cruci cardanice Herth+Buss la preţuri promoţionale! Consultaţi tabelul pentru detaliile privind produsele participante la promoţie şi preţurile lor.

Profitaţi, în luna septembrie, de preţurile promo-ţionale ale jantelor Kronprinz! Consultaţi tabelul pentru detalii privind produsele participante la promoţie şi preţurile acestora.

SEPTEmBRIE 2012 / FOCUS / SPARe PARtS

,

Cod Descriere Aplicaţii Preţ net

J2925008HB D: 25 ; L: 63,80 MItSUBISHI 49 ROn+tVA

J2925014HB D: 30 ; L: 101,6 MItSUBISHI 67 ROn+tVA

J2929003HB D: 23,82 ; L: 61,30 ISUZU 39 ROn+tVA

J2928000HB D: 25 ; L: 63,80 SUZUKI 49 ROn+tVA

J2925000HB D: 30 ; L: 85,90 MItSUBISHI 55 ROn+tVA

J2922005HB D: 29; L: 77 LeXUS 59 ROn+tVA

J2921001HB D: 28 ; L: 80,40 nISSAn 57 ROn+tVA

J2925007HB D: 25; L: 76,80 MItSUBISHI 55 ROn+tVA

J2921002HB D: 27; L: 72,2 nISSAn 57 ROn+tVA

J2921005HB D: 27; L: 81,80 nISSAn 55 ROn+tVA

Promotie valabila in perioada 1 şi 30 septembrie.

Cod Descriere Preţ net Auto

FL 614004 JAntA 5,5 J x14 H2 110 ROn+tVA Citroen, Fiat

HO 516007 JAntA 6,5 JJ x16 H2 166 ROn+tVA Honda

Re 515021 JAntA 6 J X 15 H2 4X100X60 et50 125 ROn+tVA Dacia, Renault

Re 515019 JAntA 61 J x 15 H2 4x100x60 et45 140 ROn+tVA Renault

OP 514021 JAntA 51 J x14 H2 4x100x56,5 et39 95 ROn+tVA Opel Corsa

HO 516005 JAntA 61 JJ x16 H2 5x114,3x64 et55 170 ROn+tVA Honda

OP 515027 JAntA tABLA 6.5 X 15' 125 ROn+tVA Opel

OP 516007 JAntA 61J x 16 H2 5x110x65 et37 176 ROn+tVA Opel

VO 516025 JAntA 61 J x16 H2 5x112x57 et42 209 ROn+tVA VW

KI 516001 JAntA 7 J x16 CH 5x139,7x95,3 et45 190 ROn+tVA Kia

Promoţie valabilă în limita stocului disponibil.

Page 28: Focus Ro 201209

În luna septembrie beneficiaţi de preţuri speciale pe care le oferim pentru reperele QWP din tabelul!

Pentru detalii, verificaţi catalogul dumneavoastră WebCat!

Luna septembrie vă aduce o promoţie EAI cu un cadou foarte folositor în atelier! Achiziţionaţi, între 1 şi 30 septembrie, elemente de angrenare a roţii EAI în valoare minimă de 1.000 RON+TVA, iar noi vă oferim cadou o salopetă Autonet.

SEPTEmBRIE 2012 / FOCUS / SPARe PARtS28

Preţuri speciale la QWP – rulmenţi roată

Un cadou cu EAI

Cod Aplicaţii Preţ net

WWB100 AUDI A6 11.97 ­ 01.05 ; VW GOLF IV Cabriolet 06.98 ­ 06.02 ; SKODA FeLICIA I Fun 06.97 ­ > puntea spate

WWB102 SeAt CORDOBA hatchback 06.99 ­ 10.02 ; VW POLO CLASSIC 11.95 ­ 07.02 punte faţă/punte spate

WWB104 DACIA LOGAn 09.04 ­ > ; RenAULt CLIO II 09.98 ­ > punte faţă

WWB109 nISSAn MICRA C+C 08.05 ­ > ; DACIA SAnDeRO 06.08 ­ > puntea spate

WWB103 AUDI tt Roadster 10.99 ­ 06.06 ; VW GOLF IV Variant 05.99 ­ 06.06 punte faţă

WWB106 FORD tRAnSIt caroserie 06.94 ­ 07.00 punte faţă

WWB110 FORD FIeStA II 09.83 ­ 11.89 , ORIOn III 07.90 ­ 10.94 punte faţă

WWB124 AUDI A4 ,A6 11.94 ­01.05 ; VW PASSAt 08.96 ­ 11.00 punte faţă/punte spate

WWB122 MeRCeDeS­BenZ SPRInteR 2, 4­t 01.95 ­ 05.06 punte faţă

WWB123 FORD eSCORt III, IV, V 09.80 ­12.92 punte faţă/punte spate

WWB125 CHeVROLet MAtIZ 03.05 ­ > ; DAeWOO MAtIZ 09.98 ­ > puntea spate

WWB134 FORD eSCORt 02.86 ­ 07.90, tRAnSIt 11.85 ­ 09.92 punte spate

WWB144 VW tRAnSPORteR IV caroserie 07.90 ­ 04.03 punte faţă

WWB160 AUDI A3 05.03 ­ > ; SKODA YetI 05.09 ­ > ; SeAt LeOn 05.05 ­>; VW GOLF V 10.03 ­ > punte faţă

,

,

Profitaţi, în luna septembrie, de ultimele săptămâni de vară! Cruz vă face vacanţele mai uşoare, acum la preţuri reduse. Beneficiaţi, între 1 şi 30 septembrie, de preţuri reduse cu 5% la toate produsele Cruz.

Cruz – mai uşor în vacanţă

Page 29: Focus Ro 201209

Tu eşti forţa motrică.Ca furnizor de top de echipament original pentru constructorii majori de vehicule şi motoare, InA se găseşte sub numeroase capote: de la motoare mici de 4 cilindrii, motoare boxer şi unităţi V8 de mare capacitate până la propulsoarele diesel cu cuplu mare.

La intervale mari de întreţinere, acurateţea funcţională a componentelor InA garantează, atât şoferilor, cât şi profesioniştilor în reparaţii, cel mai înalt nivel de siguranţă.

Cuprinzătoare şi completă - gama de produse INA

Gama de produse InA asigură soluţii potrivite pentru cele mai multe mărci şi modele, incluzând aici şi informaţiile tehnice de care dumneavoastă, profesioniştii, aveţi nevoie.

Page 30: Focus Ro 201209

Program acreditat de Ministerul educatiei, Cercetarii si Inovarii si Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale prin CnFPFA / AnC [Autoritatea nationala pentru Calificari ].

Înscrieri, informații suplimentare:Eduard Orose­mail: [email protected].: 0746 548 629

30

Perfecţionare mecanic AutoProgram mAB – Diagnoza sistemelor de injecţie benzină

Program dedicat pentru: Mecanici auto electricieni auto Diagnosticieni

Nivel tehnic: 2metode:

50% baze teoretice 50% aplicaţii practice Discuţii şi prezentări interactive, aplicaţii practice, studii de caz,

simulări defecte.

Număr de participanţi: 10-12 persoane

Despre conţinut: Principiul de funcţionare al motoroarelor pe benzină. Sisteme de injecţie clasice: injecţie centrală, injecţie multipunct. Sistemele Bosch Motronic Me, sisteme de injecţie directă tSI.

Sisteme de aprindere cu senzor inductiv respectiv senzor Hall. Sistemul de aprindere rotativ, bobină cu 1 scânteie, bobina cu 2 scântei.

Arderea cu detonaţii – măsuri pentru a reduce detonaţiile. Bujia. tipuri constructive. Diagnosticarea aprinderii cu ajutorul oscilos co pului.

Presiunile de alimentare, comanda injec to a relor. Sisteme de reglaj al presiunii de alimentare. Sisteme de măsurare a sarcinii motor. Formarea amestecului cu pedala de acceleraţie electronică, recircularea gazelor de eşapament, sistemul de aer secundar.

Sistemul de diagnosticare OBDII, eOBD. testarea injectoarelor. Catalizatorul. Sonda lambda. Verificarea injecţiei (injectoare directe).

Sonda lambda clasică (lambda = 1), sisteme cu 1 sondă lambda, cu 2 sonde lambda, sonda lambda de bandă largă.

Diagnoza serială—folosirea testerului de diagnosticare, interpretarea codurilor de eroare şi a parametrilor de funcţionare.

Diagnoza paralelă— cu tester de diagnoză, şi osciloscop—folosirea osciloscopului.

Obiective: 1. Dezvoltarea abilităţii de verificare (metodologii de măsurare a

parametrilor sistemului) 2. Diagnoza serială şi paralelă a sistemelor de injecţie benzină 3. Interpretarea codurilor de eroare şi a para metrilor.

Cod Bucureşti Cluj-Napoca Satu Mare

Program MABProgram de perfecţionare

Mecanic AutoDiagnoza sistemelor de injecţie

Benzină

Înscrieri 10 ­ 28 septembrie 24 ­ 12 octombrie 26 octombrie ­ 9 noiembrie

Ziua 1 3 octombrie 17 octombrie 14 noiembrie

Ziua 2 4 octombrie 18 octombrie 15 noiembrie

Ziua 3 23 octombrie 6 noiembrie 27 noiembrie

Ziua 4 24 octombrie 7 noiembrie 28 noiembrie

Ziua 5 / examen 25 octombrie 8 noiembrie 29 noiembrie

Page 31: Focus Ro 201209

Despre conţinut: Principiul de functionare al sistemelor:

• Delphi cu pompe DFP1, functii specifice ale sistemelor Delphi, codarea injectoarelor (C2I si C3I), masuratori practice, diagnosticare sistem 1,5 dci

• Bosch, principiul de functionare al sistemelor common rail Bosch, cu pompe CP1, CP1H, CP3,.

• Common rail Bosch cu injectoare piezo, sisteme cu pompa CP4

Pompe de inalta presiune. Principiile de funcţionare ale injectoarelor cu solenoid si piezo. Filtrarea. Sistemul eGR. Regenerarea filtrului de particule

testarea rapida a injectoarelor in conditii de atelier. testarea rapida a sistemului de joasa presiune si inalta presiune in conditii de atelier.

Masuratori practice: Bosch CP1, Bosch CP3 / Peugeot HDI, CP3 piezo / Mercedes Sprinter, CP4 / BMW 2.0.

Diagnoza seriala—folosirea testerului de diagnosticare, interpretarea codurilor de eroare si a parametrilor de functionare.

Diagnoza paralela— cu tester de diagnoza, si osciloscop—folosirea osciloscopului.

Folosirea setului de masurare pentru presiunea inalta. Compararea sistemelor Bosch CP1, CP3, CP4, respectiv Delphi DFP1

Obiective: 1. Dezvoltarea abilităţii de verificare (metodologii de măsurare a

parametrilor sistemelor diesel) 2. Diagnoza serială şi paralelă a sistemelor PD şi Common Rail 3. Interpretarea codurilor de eroare şi a parametrilor.

Program acreditat de Ministerul educatiei, Cercetarii si Inovarii si Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale prin CnFPFA / AnC [Autoritatea nationala pentru Calificari ].

Înscrieri, informații suplimentare:Eduard Orose­mail: [email protected].: 0746 548 629

Perfecţionare mecanic Auto Perfecţionare mecanic AutoProgram mAD - Diagnoza sistemelor de injecţie diesel

31

Cod Satu Mare Braşov Iaşi Bucureşti

Program MABProgram de perfecţionare

Mecanic AutoDiagnoza sistemelor de injecţie

Diesel

Înscrieri 1 - 18 septembrie 16 septembie- 4 octombrie 1 octombrie - 18 octombrie 29 octombrie - 15 noiembrie

Ziua 1 25 septembrie 9 octombrie 23 octombrie 20 noiembrie

Ziua 2 26 septembrie 10 octombrie 24 octombrie 21 noiembrie

Ziua 3 16 octombrie 30 octombrie 13 noiembrie 4 decembrie

Ziua 4 17 octombrie 31 octombrie 14 noiembrie 5 decembrie

Ziua 5 / Examen 18 octombrie 1 noiembrie 15 noiembrie 6 decembrie

Program dedicat pentru: Mecanici auto electricieni auto Diagnosticieni

Nivel tehnic: 2metode:

50% baze teoretice 50% aplicaţii practice Discuţii şi prezentări interactive, aplicaţii practice, studii de caz,

simulări defecte.

Număr de participanţi: 10-12 persoane

Page 32: Focus Ro 201209

Eroare raportată de unitatea de comandă: „Limita presiunii de supraalimentare a fost depăşită“, căderea presiunii, defectarea turbosuflantei.

Notă: condiţiile de funcţionare defectuoase pot duce la defectarea părţii mecanice a eGR­ului.

Din cauza defecţiunilor mecanice, EGR-ul rămâne mereu deschis indiferent de circumstanţe!

Consecinţe: Puterea motorului scade la turaţii mai mari.

Unitatea de comandă a motorului scade puterea / turaţia.

Cantitatea de funingine creşte din cauza oxigenului insuficient în camera de ardere.

O cantitate mare de funingine poate afecta reglajul turbosuflantelor cu geometrie variabilă, respectiv poate duce la blocarea paletelor!

măsuri:La schimbarea turbosuflantei verificaţi, de asemenea, supapa eGR şi înlocuiţi­o dacă este necesar!

Valabil pentru toate maşinile cu supapă EGR şi turbosuflante cu geometrie variabilă.

SEPTEmBRIE 2012 / FOCUS / SPARe PARtS32

BTS Informaţii de service

Page 33: Focus Ro 201209

33SEPTEmBRIE 2012 / FOCUS / SHOP COnCePt

Promoţia lunii staţii CBPachetul pentru camioane al lunii august este compus din staţia CB tti tCB­881 cu o putere de 5 W şi antena Alan S9 Plus2

Caracteristici TTi TCB-881 40 de canale Difuzor frontal Squelch automat (DSS) şi manual Alimentare duală 12V­24V c.c. Control de pe microfon pentru schimbarea

canalelor şi blocare tastatură tastatură iluminată cu ecran albastru Last Channel Recall (LCR) printr­o simplă

apăsare de buton arată ultimul canal selectat Mic Gain, RF Gain Microfon cu 6 pini Funcţie Dual Watch Funcţie de scanare Funcţie de urgenţă Conexiune S­metru Conexiune difuzor extern Cod Comandă: OSR-TCB881

Caracteristici Alan S9 Plus2 Putere max. aplicabilă(W): 300 Lungime (cm): 155 Greutate (g): 280 Material: Oţel inoxidabil tip conectare: DV Poate fi montată fix sau cu ajutorul

bazei magnetice; include cablu de 4 metri, nu include mufă OSC­PL259!

Cod Comandă: OSA-T638

Preţ pachet camioane(OSR-TCB881 + OSA-T638 + OSC-PL259 + OSC-T751):

Pachetul pentru autoturisme al lunii septem­brie este compus din staţia CB tti tCB­771 ­ Multistandard şi antena PnI ML160

Caracteristici TTi TCB-771: 40 de canale Squelch automat şi manual Alimentare duală 12V­24V c.c. Control de pe microfon pentru schimbare canale şi blocare tastatură

tastatură iluminată cu ecran albastru Last Channel Recall (LCR) printr­o simplă apasare de buton se afişează ultimul canal selectat

Microfon cu 6 pini Funcţie de urgenţă Funcţie de scanare Conexiune S­metru Conexiune difuzor extern Cod Comandă: OSR-TCB771

Caracteristici PNI ML160 Putere max. aplicabila(W): 600 Lungime (cm): 150 (instalată) Greutate (g): 350 Material: Oţel inoxidabil tip conectare: PL Antena are inclusă baza magnetică de 145

mm şi cablu de 4m. Cod Comandă: OSA-mL160

Preţ pachet autoturisme(OSR-TCB771 + OSA-mL160):

Pret: 446 RON+TVA

Pret: 335 RON+TVA ATENŢIE!Pentru comandă introduceţi codurile fiecărui produs!

Page 34: Focus Ro 201209

Aerotermele Aqua­Air reprezintă soluţia ideală de încălzire pentru: service­uri auto, hale de producţie, depozite etc.

Aerotermele Aqua–Air prezintă următoarele avan taje: Schimb de căldură în 3 rânduri timp scurt pentru a intra în regimul nominal Ventilatoare fără zgomot Componente de asamblare standard Jaluzele orizontale reglabile Distribuţie uniformă a căldurii Sistem compact Posibilitate de montaj în orice poziţie Puteri între 28kW – 109kW Preţ competitiv

Scurtă descriere:➜ Utilizarea aerotermelor Aqua­Air oferă posibilitatea unei

încălziri ieftine şi rapide.➜ Carcasa aerotermelor Aqua­Air poate fi compusă din oţel

inoxidabil/oţel vopsit electrostatic.➜ Mulţumită jaluzelelor reglabile se poate regla direcţia de

ventilare a aerului încălzit. ➜ Aerotermele sunt echipate cu ventilatoare puternice cu

ungere , foarte uşor de întreţinut.➜ Puterea nominală a schimbătorului de căldură este mare

comparativ cu dimensiunile acestuia.➜ Componentele de montaj standardizate permit montarea

tuturor variantelor.

SEPTEmBRIE 2012 / FOCUS / AUtOnet34

Aeroterme Aqua-Air

Date Tehnice UM AQUA2000

AQUA4000

AQUA6000

AQUA9000

Putere nominal kW 28 53 88 109

Debit de aer m3/h 1950 3550 6400 8950

tensiune electrica U/Hz 230/50 230/50 400/50 400/50

Putere consumata W 190 300 900 1315

temperatura maxima a apei °C 100 100 100 100

Presiunea maxima a apei kPa 1600 1600 1600 1600

Greutate kg 19 29 45 54

Dimensiuni (h*l*L) mm 504*504*277 624*624*277 774*774*355 854*854*355

Page 35: Focus Ro 201209

35SEPTEmBRIE 2012 / FOCUS / COMeRCIAL VeHICLeS

Luna camionului mAN L2000În luna septembrie, profitaţi de preţurile promoţionale oferite la componentele pentru camionul MAn L2000. Pentru detalii accesaţi platforma WebCat.

Denumire Cod Bucati

Frânare

Plăcuţe frână WVA 29088 GDB5069 2

Senzor uzură 24498 Fe 4

Disc frână faţă L2000 7333 Fe 2

Disc frână spate L2000 960345eM 2

Direcţie

Levier comandă 19896 Fe 1

Set reparaţie pivot 15216 Fe 2

Cap de bară stânga Jte2703 1

Cap de bară dreapta Jte2702 1

Bară direcţie JtR2703 1

AmortizoareŞasiu

Faţă 125512 2

Spate 124610 2

Cabină Spate MCB0103 2

Oglinzi Stânga/DreaptaCu reglaj manual 51.3735.124H 1

Cu reglaj electric 51.3735.126H 1

Filtre

Filtru ulei OC206 1

Filtru combustibil KC102 1

Filtru aer LX560/1 1

Filtru uscător II40100F 1

Ştergător Ştergător parbriz 132500 2

transmisie

Pompă apă 30152 Fe 1

Întinzător curea APV1128­DY 1

Curea12PK1300eS­Gt 1

10A1375GL­DY 1

Rulment roată

Axa faţă V9­32L­03Interior 580486 1

exterior 33206 1

Axa faţă V9­42L­13Interior 11441 Fe 1

exterior 33207A 1

Axa spate 803194A 1

Pernă aer Pernă de aer fără piston 4885n1P01 Bt75996­1 1

Iluminare

Far stângaFără far reglabil

34.515.250 1

Far dreapta 34.514.250 1

Far ceaţă stângaGalben

34.513.800 1

Far ceaţă dreapta 34.512.800 1

Far ceaţă stângaAlb

81660018HHB 1

Far ceaţă dreapta 81660019HHB 1

SemnalizatorStânga 32 513 000 1

Dreapta 32 512 000 1

Stopuri

Stânga 168100 VIG 1

Dreapta 168090 VIG 1

Dispersor 67500 VIG 1

Page 36: Focus Ro 201209

SEPTEmBRIE 2012 / FOCUS / COMeRCIAL VeHICLeS36

Low Energy PatternDesignul Bridgestone Low energy Pattern a fost proiectat pentru a controla mai eficient mişcările blocurilor suprafeţei de rulare. existând o mai mică deformare, uzura suprafeţei de rulare este redusă, iar micşorarea energiei absorbite reduce, de asemenea, rezistenţa anvelopei la rulare. toate acestea au ca rezultat o durată mai mare a utilizării anvelopei şi reducerea consumului de combustibil.

În luna septembrie anvelopele Bridgestone pentru camioane sunt la promoţie! Consultaţi tabelul pentru detalii despre produsele participante la promoţie şi preţurile lor.

Stone Ejectorstehnologia Stone ejectors utilizată la anvelopele Bridgestone se compune din elemente mici şi flexibile aflate la baza canelurilor. Acestea previn reţinerea de pietre prin eliminarea lor din suprafaţa de rulare. Acest lucru face imposibilă pătrunderea pietrelor prin centură. Posibilitatea de reşapare se îmbunătăţeşte iar avariile cauzate prin perforare sunt evitate.

Waved Belt™tehnologia inovatoare a Bridgestone, denumită Waved Belt™, constă într­o bandă în formă de zig­zag, ce conţine 9 corzi din oţel, care este înfăşurată circumferenţial pentru a forma primul şi al doilea strat de corzi. Astfel se reduc solicitarea şi forţele care acţionează la marginile anvelopei crescând, în acelaşi timp, stabilitatea şi durabilitatea armăturii. Aceste îmbunătăţiri asigură o amprentă stabilă pe întreaga durată de viaţă a anvelopei. Anvelopele cu tehnologia Wave Belt™ pot suporta sarcini mai mari şi pot fi reşapate mai bine.

Turn-in-PlyPrin Bridgestone turn­in­Ply, capătul pliului este înfăşurat în jurul buclei talonului, evitând zona foarte solicitată a peretelui lateral. Acest lucru întăreşte talonul şi îl face mai rezistent ceea ce creşte durabilitatea anvelopei şi imbunătăţeşte posibilitatea de reşapare a armăturii, permiţând, totodată, sarcini mai mari.

Tehnologia anvelopelor Bridgestone

Promoţie Bridgestone camioane

Tehnologiile utilizate de Bridgestone în producerea anvelopele sale sunt printre cele mai avansate de pe piaţă

Cod Descriere Utilizare Preţ net

BS50427 215/75 R17.5 R168Z 135J133J tL MM Semiremorcă 860 ROn+tVA

BS3872 295/60 R22.5 M749 eCOZ M+S 150L147L tL tracţiune 1.825 ROn+tVA

BS4348 315/80 R22.5 M729Z M+S 154M156 tracţiune 1.800 ROn+tVA

Preţurile nu includ ecovaloare! Promoţie valabilă în limita stocului disponibil.

,

Page 37: Focus Ro 201209

SEPTEmBRIE 2012 / FOCUS / COMeRCIAL VeHICLeS 37

Cod articol Descriere Preţ net Utilizare

DC38565225RR900 385/65R22.5 RR900 160K/158L 1.340 ROn+tVA Semiremorcă

DC31580225RR99 315/80R22.5 RR99 156/152 L 1.275 ROn+tVA Direcţie şi Semiremorcă

DC29580225RLB1 295/80R22.5 RLB1 M+S 152/149 M 1.215 ROn+tVA tracţiune

DC44565225RLB900 445/65R22.5 RLB900 168J 1.830 ROn+tVA Semiremorcă

DC29560225RR202 295/60R22.5 RR202 150/147L 995 ROn+tVA Direcţie

*Preţurile nu conţin ecovaloare! Promoţie valabilă în limita stocului disponibil.

,

,

,

,

Promoţie anvelope Double Coin

Promoţie Covind

Promoţie Eurolites

Fiţi pregătiţi!

Între 1 şi 30 septembrie, anvelopele Double Coin pentru camioane au preţuri promoţionale! Consultaţi tabelul pentru detalii privind anvelopele participante la promoţie, precum şi preţurile acestora.

Luna septembrie vă aduce preţuri mai mici la piesele de caroserie pentru camioane Covind! Achiziţionaţi, între 1 şi 30 septembrie componente de caroserie Covind pentru camioane şi profitaţi de reduceri de preţuri.

În luna septembrie componentele de iluminat Eurolites pentru camioane sunt mai ieftine! Achiziţionaţi componentele de iluminare pentru camioane Eurolites şi aveţi ocazia de a profita de super-preţurile pe care le­am pregătit.

nu lăsaţi sezonul rece să vă ia prin surprindere, fiţi cu un pas înaintea iernii cu Autonet şi Knorr-Bremse! În luna septembrie, am redus preţurile componentelor Knorr-Bremse pentru sistemul pneumatic al camionului cu până la 10%! Pregătiţi­vă de iarnă la preţuri speciale!

Pentru mai multe detalii, vă rugăm contactaţi echipa de Relaţii cu Clienţii - Camioane!

Page 38: Focus Ro 201209

38 SEPTEmBRIE 2012 / FOCUS / COMeRCIAL VeHICLeS

Trecerea de la o dimensiune de anvelope la alta este o operaţiune relativ complexa care nu este posibilă în toate cazurile. Procedura trebuie să se conformeze recomandărilor constructorului şi reglementărilor locale.

Din aceasă cauză descriem mai jos o serie de consideraţii care ţin de managementul de flotă pentru a oferi suport în domeniul dimensiunii anvelopelor demne de luat în seamă.

Înainte de a schimba dimensiunile anvelopei trebuie respectate următoarele puncte:

Capacitatea de sarcină

Capacitatea de sarcină a noii anvelope nu trebuie să fie inferioară celei originale sau, cel puţin, să fie compatibilă cu sarcinile maxime omologate pentru vehiculul respectiv.

Viteză

Indicele de viteză a noii anvelope trebuie să corespundă cu viteza maximă a vehiculului. În unele ţări este suficient să se respecte viteza maximă impusă de către autorităţi.

Diametrul extern al anvelopei

Fiecare vehicul este proiectat pentru o anumită dimensiune a anvelopei. Pentru a nu diminua performanţele vehiculului, dimensiunile anvelopelor pot să varieze doar între anumite limite. Mărirea sau micşorarea diametrului anvelopei duce o variaţie corespunzătoare în circumferinţa de rulare care poate afecta atât înălţimea vehiculului cât şi vitezometrul şi tahograful.

Variaţia permisă este de ±5%

Jantele

Verificaţi în prealabil dacă noua anvelopă poate fi montată pe jantele existente (consultaţi datele tehnice). Dacă cele două nu sunt compatibile, înlocuiţi jantele.

Dimensiuni

este important să se verifice dacă anvelopa şi roata nu avariază componente ale caroseriei sau piese mecanice atunci când roata este articulată complet. Mai mult, roata nu trebuie să iasă în afara vehiculului sau să încalce regulamentele locale privind lăţimea vehiculelor.

Toleranţele maxime care trebuie respectate sunt:

Spaţiu vertical ­ este distanţa dintre punctul cel mai înalt al anvelopei şi carenaj această distanţă trebuie să fie de 70/80 mm la un vehicul complet încărcat

Spaţiu lateral ­ este distanţa dintre pereţii laterali ai anvelopei şi cel mai apropiat punct al vehiculului:• Componente fixe (arcuri, componente

de frânare, suporţi arcuri), în acest caz distanţa minimă trebuie să fie 15 mm

• Componente mobile (apărătoare de noroi, caroserie, braţe de direcţie), în acest caz distanţa minimă trebuie să fie 50 mm

Spaţiul dintre roată şi tamburul de frână ­ roata trebuie să se învârtă liber şi să permită ventilarea tamburului. Distanţa minimă trebuie să fie cel puţin 15 mm

Spaţiul dintre roţile duble ­ trebuie consultate tabelele tehnice din cartea tehnică astfel încât:• Să permită disiparea căldurii• Să evite blocarea obiectelor străine între

anvelope

trebuie ştiut că orice schimbare a dimensiunilor anvelopelor trebuie să respecte toate prevederile legale curente şi specificaţiile de omologare ale vehiculului în discuţie.

Compatibilitatea se calculează pe baza capacităţii de încărcare. este important să alegeţi anvelope având în vedere condiţiile de utilizare. Pentru transporturi pe distanţe mari sunt de preferat anvelopele cu profil jos (gama /80), în timp ce pentru transporturi cu volum mare se utilizează anvelope cu profil foarte jos (gama /70, /60).

În luna septembrie anvelopele Pirelli pentru camioane sunt la promoţie! Consultaţi tabelul pentru detaliile produselor aflete la promoţie şi preţurile lor.

Pirelli – totul despre anvelope

Promoţie Pirelli camioane

Cod Descriere Utilizare Preţ net

PI1897600 315/60R22.5 tL 152/148L AMARAntO tH88 eneRGY tracţiune 1.820 ROn+tVA

PI1724300 385/65R22.5 tL 160K St35 Diamante Semiremorcă 1.542 ROn+tVA

PI2123100 215/75R17.5 tL St:01 135/133J FRt Semiremorcă 788 ROn+tVA

PI1185700 285/70R19.5 tL150/148J St55 Semiremorcă 1.280 ROn+tVA

PI1920600 315/70R22.5 tL154/150L Amaranto tH88 energy tracţiune 1.633 ROn+tVA

Preţurile nu includ ecovaloare! Promoţie valabilă în limita stocului disponibil.

,

Page 39: Focus Ro 201209

Promoţie frânare camioane

39SEPTEmBRIE 2012 / FOCUS / COMeRCIAL VeHICLeS

Amortizoare CV la promoţiePerioada 1-30 septembrie vă poate aduce un bonus cu amortizoarele pentru camioane monroe! Achiziţionaţi, în luna septembrie, 4 amortizoare monroe destinate camioanelor, pe o singură factură, iar noi vă oferim un tichet cadou de 30 RON.

Septembrie este luna perfectă pentru achiziţionarea de componente de frânare pentru camioane! Dacă achiziţionaţi, între 1 şi 30 septembrie piese pentru sistemul de frânare al camioanelor în valoare de 900 RON+TVA, vă oferim un tichet cadou în valoare de 30 RON. Dacă achiziţiile se ridică la valoarea de 1.200 RON+TVA pe o singură factură, valoarea tichetelor cadou va fi de 50 RON.

Mărcile participante la promoţie sunt: Ferodo CV, Febi CV, TRW CV, Fras-Le, Templin şi Emmerre.

,

,

Caseta de redacţieRevistă informativă a SC Autonet Import SRLNr. 09/2012Editor: Autonet Import SRL

Director editură: tamas IlonczaiResponsabil de proiect: Sebastian SelmentiAutorii promoţiilor şi articolelor: trainerii Autonet, echipa Hot Line tehnic, responsabilul de proiect, product managerii din cadrul Departamentului Aprovizionare, membrii ai departamentelor marketing ale furnizorilor Autonet

Supervizare tehnică: Departamentul tehnicDesigner, tehnoredactare: LollipopArt Kft.Tipografie: SC Ideea Studio SRL

Distribuţie: SC Autonet Import SRL

ContactSC AUTONET ImPORT SRLSediu şi Centru de distribuţie­ str. Aurel Vlaicu, nr. 78 440122 Satu Maretel.: +40­(0)261­710 588Fax: +40­(0)261­710 [email protected]­group.ro

Page 40: Focus Ro 201209

SEPTEmBRIE 2012 / FOCUS / AUtOnet40

Ofertele ediţiei

14 Promoţii pentru aplicaţii diesel

16 Promoţii Ruville 16 Kituri de

distribuţie la promoţie

17 Super promo Delphi 18 Un cadou util

de la Bosal 18 Preţuri speciale la rulmenţi de roată FAG

19 Promoţie GKN 20 Preţuri

speciale Thule 21 Bonusul Valeo

22 Cadou Philips 22 Preţuri speciale Dunlop 25 Promoţia TRW

EasyCheck

Promoţii Hazet

26 Cadou Osram 26 Preţuri bombă Landsail 27 Promoţie

la jantele Kronprinz

28 Cadou EAI 33 Promoţia lunii la staţii CB 35

39Promoţii pentru camioane

12 Promoţie mcGard11 Amortizoare

Sachs 13 Jante Autec la promoţie

9 Produse Pierburg la promoţie8 Promoţie

baterii Banner 10 Promoţie

Yokohama