firma Miraj

22
Studiu de caz realizat la firma Miraj Cap 1 .1 Scurt istoric al firmei Firma „ Miraj „ este o societate comerciala cu raspundere limitata. Firma are ca principal obiectiv satisfactia si confortul clientului, oferind cele mai bune produse in materie de parfumuri.Desi a luat nastere abia in vara anului 2010, cu un numar de 3 angajati ce urmau ordinele directe ale patronului, firma a avut succes si s-a dezvoltat rapid. Miraj este un magazin online specializat pe un sortiment îngust şi profund de parfumuri . Onorand metodele traditionale de fabricare a parfumurilor,a fost fondata parfumeria Miraj pe principiile originalitatii,ale autenticitatii si ale rafinamentului.Caracterul distinct al parfumurilor Miraj este evident intru totul,de la compozitia exclusiva ce deriva din ingredientele naturale de cea mai mare calitate pana la sticlele ce sunt realizate manual. O stralucitoare editie limitata de parfumuri marca Miraj este anuntata de pentru septembrie 2008.Aceasta noua editie este una romantica, stralucitoare, seducatare si plina de emotii si senzatii dulci. Parfumul a fost creat pentru momente pline de eleganta si lumina, pentru o femeie atragatoare si plina de emotii. Parfumul se deschide prin note de mandarin, mure negre si grapefruit; notele de mijloc sunt are unele de frezie, ghimbir si floare roz de bujor iar baza este compusa din miresme de alun, mosc si ambra alba. Designul sticlei este unul deosebit, ovala si stalucitoare,dar si invaluita in nuante aurii pentru a reflecta lumina unei veri romantice. Miraj este un parfum dulce si senzual ce radiaza o caldura feminina prin toate aromele sale. Miresme proaspete de citrice, mandarin si bergamot invaluite de un val de chihlimbar, mosc, cedru si lemn de sandal. Usor floral inmiresmat de iasomie, orhidee si mure negre, acest pafum este un simbol al determinarii si al increderii. O sticla cu un

Transcript of firma Miraj

Page 1: firma Miraj

Studiu de caz realizat la firma Miraj

Cap 1 .1 Scurt istoric al firmei

   Firma „ Miraj „ este o societate comerciala cu raspundere limitata. Firma are ca principal obiectiv satisfactia si confortul clientului, oferind cele mai bune produse in materie de parfumuri.Desi a luat nastere abia in vara anului 2010, cu un numar de 3 angajati ce urmau ordinele directe ale patronului, firma a avut succes si s-a dezvoltat rapid.

Miraj este un magazin online specializat pe un sortiment îngust şi profund de parfumuri .

Onorand metodele traditionale de fabricare a parfumurilor,a fost fondata parfumeria Miraj pe principiile originalitatii,ale autenticitatii si ale rafinamentului.Caracterul distinct al parfumurilor Miraj este evident intru totul,de la compozitia exclusiva ce deriva din ingredientele naturale de cea mai mare calitate pana la sticlele ce sunt realizate manual.

O stralucitoare editie limitata de parfumuri marca Miraj este anuntata de pentru septembrie 2008.Aceasta noua editie este una romantica, stralucitoare, seducatare si plina de emotii si senzatii dulci.

Parfumul a fost creat pentru momente pline de eleganta si lumina, pentru o femeie atragatoare si plina de emotii. Parfumul se deschide prin note de mandarin, mure negre si grapefruit; notele de mijloc sunt are unele de frezie, ghimbir si floare roz de bujor iar baza este compusa din miresme de alun, mosc si ambra alba.

Designul sticlei este unul deosebit, ovala si stalucitoare,dar si invaluita in nuante aurii pentru a reflecta lumina unei veri romantice.

Miraj este un parfum dulce si senzual ce radiaza o caldura feminina prin toate aromele sale. Miresme proaspete de citrice, mandarin si bergamot invaluite de un val de chihlimbar, mosc, cedru si lemn de sandal. Usor floral inmiresmat de iasomie, orhidee si mure negre, acest pafum este un simbol al determinarii si al increderii. O sticla cu un design elegant si gratios ce cuprinde in arome, un zambet frumos si sincer.

Page 2: firma Miraj

1.2. Istoria parfumurilor

Cu mai bine de 5000 de ani în urmă, egiptenii ardeau plante aromatice în onoarea lui Ra, zeul Soarelui…

Alături de răşini şi balsamuri, parfumeria egipteană folosea ingrediente diverse în combinaţii complexe: şapte flori (măghiran, crin, lotus, narcise, violete albe, trandafir şi eryphyllium), fructe sau seminţe (rodie, moringa, susan, nard, schinduf, anason, cassia, chiparos, lămâi, cardamom, cedru, heliotrop) şi aloe…Pomezi, unguente, parfumuri, fumigaţii, oncţiuni, atât de necesare protecţiei pielii şi părului contra efectelor soarelui, iritaţiei cauzate de nisip, împotriva insectelor sau transpiraţiei excesive…

Soldaţii sau artizanii angajaţi de faraon aveau raţie zilnică de unguente, iar modificarea ei devenea uneori problemă de stat….Nobilii egipteni utitlizau din abundenţă parfumuri, balsamuri, unguente, uleiuri, pomezi… Femeile se masau cu pomadă de trandafiri sau cu ungunente din migdale dulci, miere, vin aromatic, răşini, scorţişoară şi aloe… Nefertiti se îimbăia în apă de iasomie, apoi se ungea cu ulei de santal, ambră, extracte de flori rare, subliniindu-şi ochii cu khol negru, aurindu-şi unghiile,îinroşindu-şi palmele cu henna…

Când Cleopatra s-a intalnit cu Marc Antoniu, podeaua era acoperită cu petale de trandafir, iar pereţii sălii erau înmiresmati de cele mai scumpe esenţe… Când l-a părăsit pe Marc Antoniu, pânzele corabiei au fost parfumate cu esenţe melancolic- suave…

Toate parfumurile lumii se nasc la Grasse sau la Paris, dar toate esenţele, distilatele sau extractele, cum ar fi cele de trandafir, de iasomie sau moscul… vin de la Grasse. Conceperea unui parfum reprezintă un proces ce se înfiripă din ideea unui parfumeur. Parfumeur-ul vinde, de fapt, o idee – un vis, ceva ce nu poate fi atins, ceva ce nu este palpabil… Cele mai multe dintre parfumuri s-au născut pornind de la idei întâlnite în natură…iar când creezi un minunat parfum floral nu te poţi înşela, deoarece parfumurile florale vor fi considerate întotdeauna clasice.

Există flori cu mirosuri extrem de plăcute – un bouquet floral de o prospeţime luxuriantă - o apariţie surprinzătoare în mediul dur în care trăim.Imaginaţi-vă că astăzi noi suntem creatorii unor parfumuri…din elemente de sezon…pentru o tânără, pentru un tânăr…Ce nume să dăm compoziţiilor noastre?

Pentru o EA:Flori primăvăratice, arome din coaja de portocală şi iederă verde pentru notele

proaspete de vârf, combinate cu note de magnolie, iasomie şi trandafir…vor conferi puritate, prospeţime, frumuseţe suavă, naturală.

Pe fundalul compoziţiei noastre să punem o notă de mijloc (a inimii): o esenţă lemnoasă rară – curată, pură – lemnul de cireş înflorit .

Pentru a sublinia feminitatea şi pentru a conferi diafanei compoziţii un plus de persistenţă trebuie să adăugăm note de bază – note finale de mosc.

Page 3: firma Miraj

Acum, bucuraţi-vă de acest minunat bouquet floral! Extrem de feminin, extrem de pur, unic, o compoziţie olfactivă excepţională bazată pe ingrediente rare, neobişnuite, “high quality”, care ar putea cuceri – cu siguranţă - femeile de pretutindeni!

Pentru un EL:Un parfum remarcabil trebuie să posede un echilibru al tuturor ingredientelor şi

materiilor prime din care este alcătuit. Un parfum bun are nevoie de ingrediente de cea mai bună calitate, dar şi de un element unic, nou, inedit, care să atragă interesul, asigurându-i poziţia-identitatea.

In primul rând – o compoziţie masculină perfect echilibrată, foarte plăcută şi reconfortantă va conţine lavandă din regiunea mediteraneeană, un ingredient revigorant, extrem de prospăt şi curat, ce amelioarează starea de sănătate.

Lavanda va fi, deci, materia primă perfectă pentru nota de vârf a aceastei compoziţii, la care putem adăuga frunze de violetă (în loc de florile propriu- zise…), deoarece frunzele violetei conferă prospeţime, masculinitate, vibraţie… bergamot de Italia şi ananas proaspăt. Combinaţia este scânteietoare, emană prospeţime, energie, vigoare.

Nota de mijloc (a inimii) aduce acorduri profunde, note de frunze de violetă, frunze de ceai şi frunze de mentă armonizate cu măr Granny Smith.

Nota de bază este dată de preţiosul lemn de santal din India, boabele de fasole Tonka şi senzualul mosc.

…şi de fiecare dată, femeile vor întreba:“Cu ce te-ai parfumat? Miroşi atât de bine!”

……………………………………………………………………………………………

Iată principalele familii olfactive pe baza cărora se clasifică parfumurile:- Familia parfumurilor hesperidiceNotele principale ale unui parfum hesperidic sunt date de citrice: lamâi, mandarine, tangerine, nectarine, portocale, grapefruit, bergamote. In această familie se vor regăsi toate produsele denumite Eau de Cologne şi Eau Fraîche. - Familia parfumurilor florale

Parfumurile florale reprezintă cea mai vastă familie, se caracterizează prin acorduri olfactive în care domină o floare (monoflorale) sau un buchet floral (bouquet), iar marea lor majoritate se întemeiază pe fidela alianţă dintre trandafiri şi iasomie (uneori hedion, un derivat din esenţa de iasomie). Peste această bază convingătoare şi romantică se pot aşterne efluvii suave,delicate, uşoare (lăcrămioare, mimoze, violete, orhidee), proaspete (frezie, caprifoi), robuste (iris, zambile, narcise, magnolii), opulente (garoafe, muşcate, tuberoze) sau hipnotizante (ylang-ylang). .

- Familia parfumurilor orientale, semi-orientale şi florientaleAcordurile orientale sunt date de note calde, senzuale, voluptoase, de vanilie, lemn de santal, paciuli, mosc, ambră propriu-zisă, fasole Tonka, ierburi aromate , amestecuri balsamice şi mirodenii iuţi. In cazul familiei parfumurilor semiorientale, aceste note calde sunt precedate de un acord floral, aromatic sau ciprat, iar în cazul celor florientale vom găsi mixturi mai reticente ale esenţelor florale, cu mirodenii şi lemn parfumat.

(fotografiile respective)

Page 4: firma Miraj

- Familia parfumurilor verzi - familia “chypre”Parfumurile acestei familii obsedante – de toamnă trăită în adâncurile pădurii - aduc acorduri olfactive superbe, de o blândeţe catifelată… răşini, ferigi, vetiver, licheni ce cresc pe trunchiul de stejar (familia chypre) sau note proaspete şi fragede… pajişti proaspăt cosite, ierbă umezită de rouă, frunze strivite în palmă (busuioc, mentă, caprifoi).- Familia parfumurilor esenţelor lemnoaseNotele dominante ale acestei familii sunt conferite de esenţe lemnoase rare: lemnul de cedru, de santal ( “arborele alb de Malabar”), lemnul de cireş, lemnul de trandafir.- Familia parfumurilor fructateSuculente, apetisante, savuroase, crude, ispititoare… parfumurile acestei familii aduc note de piersică, de prună, de caisă, de căpşuni, de citrice, de coacăze, de struguri, de mango, de măceşe… contrabalansate adeseori cu adieri persistente de mosc şi ambră.

- Familia sinteticelor In zilele noastre, aldehidele – ingrediente organice produse pe cale sintetică, uimitor de apropiate de mirosul original - reprezintă o componentă de bază a lumii parfumurilor, fiind vorba despre tot felul de arome create în laborator pentru a înlocui mirosul materiilor prime naturale.

Ritualul parfumării

Formele principale sub care se prepară produsele de parfumerie propriu-zisă sunt următoarele:

Extractul – l’Extrait Conţine cel mai ridicat procent de esenţă concentrată – între 20 şi 30 % - diluată în alcool de 90 de grade!

Reprezintă cea mai importantă şi cea mai dorită formă a unui parfum şi singura care oferă mirosul veritabil şi semnificaţia dorită cu adevărat de creator! Este mai costisitoare – este adevărat - dar dăruieşte treptat o sumedenie de emoţii şi senzaţii plăcute, bucurându-ne cu toată splendoarea şi complexitatea “sufletului”parfumului!

Extractul de parfum este făcut pentru a trăi pe piele, substrat cu care evoluează în osmoză. De aceea, nota sa autentică, nota sa personală va fi “interpretată” diferit de fiecare dintre noi, pentru că nu suntem identici!

Adeseori, în mod eronat, utilizarea sa este rezervată serii. Profitaţi pe parcursul întregii zile de anvergura lui, pentru că nu va fi niciodată prea puternic, dacă este judicios folosit…

…aplicaţi câteva picături direct pe piele, în acele puncte-cheie, pulsatile, calde…la rădăcina părului, la nivelul decolteului, pe faţa internă a articulaţiilor mâinilor, însă niciodată pe haine!

Parfumul – le Parfum Cunoscătorii acceptă că între Extract şi Parfum există, de fapt, o similitudine ce merge până la identitate.

Apa de Parfum – l’Eau de ParfumAproape la fel de puternică şi de persistentă ca parfumul, această formă - relativ nouă - se situează între concentraţia maximă şi cea a apei de toaletă (între 10 şi 20 % esenţă concentrată, diluată în alcool de 90 de grade), putând avea uneori concentraţie dublă faţă de cea din urmă.

Page 5: firma Miraj

Fidelă faţă de sursa de origine, frecvent prezentată sub formă de spray - pentru a crea o aură de ansamblu esenţei de bază, rămâne forma cea mai solicitată şi cea mai bine vândută în toată lumea.

…este supranumită Parfum de Toaletă…

…indirect, se pulverizează veşmintele…

… cu apa de parfum se parfumează părul – un excelent suport olfactiv! (Precizăm că unele case au lansat produse speciale pentru parfumarea părului, care nu conţin alcool! De regulă, în compoziţia acestor formule adaptate parfumării părului există siliconi.) …din apa de parfum se pot adăuga 1-2 picături în crema/emulsia de corp…sau în apa cu care se clăteşte lenjeria…

Apa de toaletă – l‘Eau de ToiletteUn produs indispensabil, un mesager fidel al parfumului mamă. Datorită

concentraţiei sale (sub 10 % esenţă concentrată, diluată tot în alcool de 90 de grade) se poate folosi din abundenţă, de mai multe ori pe parcursul zilei, pentru a se crea un efect global.

Lasă o impresie mai discretă decât extractul, parfumul sau apa de parfum şi un “sillage” limitat în timp, este mai bogată în note de vârf care difuzează rapid, asigurând un efect de prospeţime, este o componentă nepreţuită a parfumării în straturi succesive.

…se vaporizează cu generozitate – pentru a forma un nor - şi de la oarecare distanţă pe haine (nu şi pe tesăturile delicate), eventual se pulverizează deasupra coafurii…

…nu uitaţi şalul, eşarfa, jupoanele, interiorul hainelor – toate acele părţi vestimentare care se “incălzesc” prin contactul lor direct cu pielea…

… utilizată singură, fără extract, parfum sau apă de parfum, rămâne prea stingheră…

Apa de Colonie – l’Eau de Cologne

Nu este vorba despre versiunea diluată a unui extract, ci despre o entitate în sine!Din punct de vedere tehnic, concentraţia unei ape de colonie se situează în

jurul a 80 %, esenţa fiind diluată în alcool de 85 de grade (formula celei dintâi ape de colonie - o loţiune terapeutică obţinută prin distilare, numită aqua mirabilis - datează din secolul al XVII-lea; comerciantul italian care a obţinut-o a dus-o la Köln (Cologne)… astfel, se explică numele acestui minunat produs)

O colonie veritabilă este întemeiată pe citrice, la care se adaugă flori şi mirodenii.

…deoarece ştie să învioreze oricând - mai ales, pe căldură – păstraţi-o la rece!

…face adevărate minuni într-o călătorie!

…se asortează la orice anotimp, culoare, haină sau ocazie, la optsprezece sau la optzeci de ani!

…întotdeauna este plăcută, prospătă, limpede, necomplicată, exuberantă!

Produsele de parfumerie derivată sau parfumerie complementară sunt cele care includ în formulele lor compoziţii de parfumare ce pornesc de la parfumul –mamă,

Page 6: firma Miraj

deoarece exigenţa ritualului parfumării în straturi succesive impune atât produselor de igienă, cât şi celor de îngrijire, prezenţa piramidei olfactive unice, semnată doar de un creator. O incursiune în această lume nu s-ar putea încheia fără a enumera:

- săpunul parfumat;- gelul integral pentru duş/ baie, corp/ păr;- perlele parfumate;- sărurile de baie parfumate;- emulsia parfumată şi hidratantă;- crema parfumată şi hidratantă;- deodorantul parfumat;- pudra parfumată de corp;- parfumul pentru păr;- parfumul fără alcool, destinat persoanelor care prezintă intoleranţă la prezenţa

alcoolului pe piele;

Sfaturi utile

Cum se alege parfumul?Parfumul reprezintă o stare de spirit, de aceea, este bine să alegi parfumul în

concordanţă cu personalitatea ta, cu stilul tău de viaţă… Ar fi ideal dacă ne-am putea permite atât produsele de parfumerie propriu-zisă,

cât şi pe cele de parfumerie derivată, ce poartă aceeaşi semnătură… Dacă pentru sezoanele calde şi pentru orele pline de lumină se vor prefera note

proaspete, înviorătoare, exuberante, ale familiilor hesperidice, fructate sau floral-fructate, pentru ocazii, pentru seară şi pentru anotimpurile mai răcoroase vor fi minunate notele calde, senzuale ale familiilor florientale, semiorientale, orientale.

Cum se testează parfumul?Intotdeauna în prima parte a zilei…Intotdeauna pe piele…însă, numai pe pielea ta…Intotdeauna nu mai mult de trei, încercate pe îndelete şi lăsate să îşi etaleze întreaga

lor splendoare…Intotdeauna acordă un timp de odihnă nasului tău…abia după câteva minute poţi trece

la următoarea testare… Intotdeauna fără a freca sau masa zona pulverizată cu parfum…altfel, vei reuşi să

mutilezi efectul notelor delicate…

Cum se păstrează parfumul?

- Creaţiile de valoare ale domeniului îşi datorează în mare măsură reputaţia…fixativilor. Ei constituie unul din motivele pentru care parfumurile costă atât de mult, dar şi unul din motivele pentru care durează mai mult şi miros mai plăcut…

- Prelungeşte viaţa preţiosului tău parfum, elegant prezentat într-un flacon – el, însuşi, operă de artă – fără a-l expune la lumină şi căldură! Cutia care îl protejează – elegantul său étui – nu trebuie îndepărtată, altfel lumina, căldura vor pătrunde prin sticlă, îl vor decolora şi îl vor altera treptat…

Page 7: firma Miraj

Cum se poartă parfumul?

In spatele urechilor, pe tâmple, la rădăcina părului, la nivelul articulaţiilor mâinilor, la plica cotului, la nivelul decolteului…

…şi un truc vechi: pulverizează un nor de parfum şi păşeşte în interiorul lui pentru ca el, parfumul, să te învăluie în întregime…

Poartă parfumul îmbrăcându-te în veşminte de aceeaşi culoare cu cea sugerată de étui (ambalajul sau recipientul, dupa caz)…

Poartă parfumul cu justificată mândrie! Prezintă-l cu mândrie!Lumea trebuie să afle despre El! De la Tine! De-acum, e Parfumul Tău!

Niciodată, nu uita, în lumea parfumurilor, nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării ,

totul se bazează pe observaţie fină, cunoaştere, sensibilitate, pasiune.

Peste timp, perfecţiunea pentru detaliu a creatorului-parfumeur - prezent

astazi în sala de curs - va demonstra că parfumurile semnate … sunt adevărate opere

de artă.

(Pentru EA formula reprezintă o apă de parfum floral-aldehidică albă, iar pentru EL formula reprezintă o apă de colonie.)

1.3 Parfumieri celebri si istoricul caselor de parfumuri

Parfumieri celebri pe plan international : Francois Demachy , Sophie Labbe , Ernest Shiftan , Daniela Andrier.

Paco Rabanne, pe numele sau real Francisco Rabaneda Cuervo, s-a nascut pe data de 18 februarie 1934 in San Sebastian, Tara Bascilor, Spania.

Copilaria celebrului creator de moda a fost tulburata de Razboiul Civil din Spania, motiv pentru care, alaturi de familia sa, a emigrat in Franta la varsta de 5 ani.

Inclinatia lui Paco Rabanne catre moda a fost inspirata de faptul ca mama sa a fost de profesie croitoreasa si a ocupat un post inalt in pentru celebra casa de moda Balenciaga inainte de plecarea in Franta.

In 1952 Francisco a inceput sa studieze arhitectura la scoala Beaux-Arts din Paris insa nu a fost atras de aceasta profesie si abandonat in scurt timp cursurile. Primii pasi in lumea modei au fost realizati in calitate de colaborator, designerul a realizat diversele accesorii pentru case de moda precum Courreges, Dior, Cardin, Balenciaga si Givenchy, branduri care l-au incurajat si i-au sustinut munca. Cu acest suport Paco Rabanne si-a facut oficial debutul in 1966, la varsta de 32 de ani.

Prima sa colectie haute cuture, “The unwearable“, a simbolizat o adevarata revelatie a acelor vremuri prin cele 12 rochii ale sale confectionate din plastic si metal. Piesele vestimentare ale lui Paco Rabanne erau asamblate intr-un mod total special,

Page 8: firma Miraj

traditionalele ace de cusut si foarfecele erau inlocuite de paie de plastic si clesti.In acel moment tiparele au fost sparte, colectia sa intradevar moderna si

inovatoare a provocat mai multe controverse. Din acel moment Paco Rabanne a fost imediat catalogat ca fiind un “baiat rau” al modei.

Tot in 1966 designerul isi deschide primul magazin iar piesele sale vestimentare, unice prin prisma artistica a lui Paco Rabanne, cunosc reconoasterea internationala.

Rabanne si-a prezentat primul parfum in anul 1969. Calandre, un parfum citric dedicat femeilor active, a fost cosiderat un produs revolutionar al acelor vremuri datorita mixului inedit si curajos de note. In 1973, a creat primul sau parfum pentru barbati, Paco Rabanne Pour Homme, declarat primul parfum aromatic ajuns pe piata.

XS Pour Elle, un parfum usor floral, a fost lansat mult mai tarziu in 1995 si a fost urmat de primul sau parfum unisex, Paco, in 1996, prezentat intr-un flacon realizat din metal reciclabil. Dupa doar doi ani a fost creat Paco Energy iar anul urmator, in 1999, si- facut debutul parfumul feminin Ultraviolet. Versiunea masculina Ultraviolet a fost lansata ulterior in 2001.

Revenind la evolutia celebrului designer, Paco Rabanne a lansat in 1991, prima sa carte, “Trajectoire“, cea de-a doua biografie a celebrului designer.

La 8 ani dupa acest eveniment, in anul 1999, Paco Rabanne si-a prezentat ultima colectie si odata cu asta si ultimul sau pas in industria modei haute-couture. Francisco a declarat atunci ca doreste sa-si dedice timpul pieselor ready-to-wear si accesorilor.

Succesorul casei de moda a fost pentru o perioada Rosemary Rodgriguez. Mai tarziu, in anul 2005, Patrick Robinson, un tanar designer de origine africana, a fost numit Directorul Artistic al brandului, o decizie luata de insusi Paco Rabanne. In prezent, seria de parfumuri lansate de Paco Rabanne numara peste 30 de produse memorabile dintre care enumeram Eau De Paco Rabanne Cologne, La Nuit Perfume for Women, Liquid Crystal Perfume, Liquid Metal Cologne, Metal Perfume, Paco Energy Cologne, Paco Pour Elle, Paco Rabanne Sport, Paco Unisex, Xs Extreme Girl, duoul Black XS, celebrul 1 Million si cea mai noua lansarea casei, Lady Million.

De mentionat ca brandul Paco Rabanne a colaborat de-a lungul timpului cu parfumieri celebri precum Christophe Raynaud, Olivier Pescheux, Michel Girard, Olivier Cresp, Emilie Coppermann, Mark Buxton, Michael Hy, Anne Flipo, Beatrice Piquet, Dominique Ropion, Robert Gonnon, Rosendo Mateu, Jean Martel, Jacques Cavallier, Pierre Wargnye si Gerard Anthony.

House of Chanel“, cunoscuta mai mult doar sub numele de “Chanel“, este o casa de moda pariziana fondata de Coco Chanel [1883-1971].

Chanel a revolutionat moda haute couture inlocuind traditionala silueta incorsetata cu confortul unor simple, lungi si usoare rochii. Ea si-a prezentat lumii semnatura prin celebra ei creatie, o jacheta de lana in 1925. Au urmat mai apoi multe alte creatii de succes ce au schimbat industria modei incluzand si foarte populara “Chanel suit“, un deux-piece compus dintr-o fusta usor peste genunchi si o jacheta inchisa, o tinuta foarte eleganta si emblematica. Multe femei instarite din intreaga lumea au inceput sa viziteze buticul Chanel de pe strada Cambon nr. 21 pentru a cumpara vestitele ei lucrari vestimentare. Casa Chanel a devenit un simbol al nobletii de atunci, numele “Chanel” a devenit sinonimul elegantei, bogatiei si elitismului, deasemenea si prima

Page 9: firma Miraj

emblema de high class frantuzesc.Dupa fenomenalul succes al parfumului, No.5, Coco Chanel e devenit si mai

cunoscuta iar produsele ei erau cumparate de toti mari burghezi din Londra si Paris. Chanel sa mutat in Hotel Ritz, Paris, iar rezidenta sa a devenit faimoasa, azi numindu-se “The Coco Chanel Suite“.

Chanel este cunoscuta si pentru calitatea materialului folosit, care are deasemenea un secret ascuns in custura posterioara oferind o puternica tesatura. Model inspirat din jachetele de jockey, un material folosit pentru haine cat si pentru accesorii.

Brandul este condus in ziua de azi de designerul de origine germana Karl Lagerfeld, care a creat si pentru “House of Fendi” la inceputurile carierei sale.

Era semnata Coco Chanel

Coco Chanel, fondatoarea “House of Chanel“, si-a inceput cariera in moda in 1910. Ea a introdus designeri noi si a revolutionat industria modei cu o adevarata intoarcere la radacinile modei, imbinand eleganta, clasa si originalitatea. Sub puternicul ei regat, Coco Chanel a condus din anul 1909 pana in 1971, Coco Chanel a tinut titlul de “Chief Designer” pana in ziua decesul ei in 10 Ianuarie 1971.

Povestea anilor 1909-1932

In 1909, Chanel a deschis un atelier de moda, sub numele de “Chanel Modes“, pe strada Cambon nr. 21 in Paris. Palariile ei erau purtate de celebre actrite din Franta ce au ajutat-o in acest fel sa-si cladeasca o reputatie.

Chanel prezinta in 1913 o serie de haine sport pentru femei in noul sau butic in Deauville, Franta. Linia ei de haine tricotate a fost o reactie fata de schimbarile stilului de viata ce inconjurau acele timpuri. Industria carbunelui era instabila iar femeile lucrau in fabrici in locul barbatilor si aveau nevoie de haine calduroase pentru a face fata conditilor de munca.

Croielile ei au fost afectate de acele timpuri, in ideea ca hainele pentru femei se schimbau, erau intr-o tranzitie de stil. Chanel a continuat acel trend, producand haine sport, accesorii si echipament, revolutionand treptat industria pana azi.

Stilul ei a cunoscut notorietatea in 1915 datorita fatului ca in Franta se promova libertatea de miscare, lucru ce a ajutat dezvoltatea modelelor vestimentare Chanel. Ea a afirmat ca stilul casei ei de moda dorea lini confortabile, autentice si fluide. Mai apoi a deschis prima casa de moda couture in Biarritz, Franta, pentru a prezenta noile linii.

1921 a fost anul in care a prezentat primul ei parfum Chanel No.5. A fost un succes international, fiind foarte popular printre femeile de inalta clasa ale acelor timpuri. “La Societe des Parfums Chanel” a fost fondata in 1924 pentru a produce si distribui parfumuri cat si produse cosmetice. Lansarea parfumului fiind consecinta unor superstitii ale lui Coco. Parfumul sa nascut dintr-o cerere de sase esente facuta de Coco lui Ernest Beaux. Acesta le-a numit No.1, No.2, pana la No.6. Numarul 5 a fost cel preferat, pastrand pana azi acelasi nume. Un numar, o coincidenta frumoasa. Lansat in ziua 5, a luni Mai sub numele de Chanel No.5.

Page 10: firma Miraj

Primele colectii de bijuteri Chanel au fost prezentate in 1924. Harper’s Bazaar a descris-o pe Coco ca fiind “unul dintre cei mai revolutionari designeri ai timpurilor noastre”.

In 1926, Chanel a creat “Little black dress“, prezentata de Vogue ca fiind “noua uniforma a femeii moderne“. In acelasi an, Chanel a prezentat si clasicul costum de golf inspirata de vizitele in Scotia cu Ducele de Westminster.

In 1932 Chanel si-a prezentat bijuteriile intr-o expozitie dedicata diamantelor. Multe dintre piesele prezentate, incluzand si colierele “Comet” si “Fountain” au fost reintroduse de Chanel in 1993.

Povestea anilor 1935-1981

In 1939, sa retras din industria textila si a inchis popularele sale case de moda. Doar parfumurile si accesorile sale au ramas la vanzare in buticurile Chanel.

Revenind in lumea modei dupa o absenta considerabila, la varsta de 71 de ani, Chanel a redeschis casa de moda in 1954. Primul ei show a primit ovatii internationale, iar vestitele ei creatii au fost reintroduse pe piata.

Page 11: firma Miraj

In februarie 1955, Chanel a lansat un model nou de geanta, mai apoi in acelasi an a lansat si primul ei parfum pentru barbati “Pour Monsieur“.

In 1957 in Dallas la Premile Modei, Chanel cu o deosebita colectie de primavara a primit Oscarul Modei iar lumea a aplaudat-o ca fiind “cel mai influent designer al secolului XX”

Pe data de 10 ianuarie 1971, Coco Chanel a incetat din viata, finalizand o era a revolutionarii modei, o perioada ce inspira si azi designeri din toata lumea, fiind un exemplu clasic de studiu al stilului. Un nume mare si cutremurator in istoria elegantei internationale.

Influenta sa, nu a disparut odata cu decesul ei. Din contra, alte proiecte postume au cunoscut lumina celebritati cativa ani mai tarziu iar in 1974, “House of Chanel” a lansat “Cristalle Eau de toilette“, un parfum ce era in lucru in timpul ultimilor ani de viata ai lui Chanel.

Anul 1978 a fost cel in care sa lansat prima linie non-couture, pret-a-porter si sistemul de distributie international de accesorii.

In 1981, Chanel sa lansat un nou parfum pentru barbati, “Antaeus“. Cu timpul Karl Lagerfeld a devenit un nume important in industria modei. Cu stilul sau luminos combinat cu nuantele Chanel. Lagerfeld a adus casa de moda a lui Coco la un nou nivel, reinventand concepte si stiluri, uimind si fascinand lumea modei pana si azi.

1983 a fost anul schimbarii “House of Chanel“. Anul in care Karl Lagerfeld a fost desemnat “Artistic Director” pentru Chanel Fashion, departament ce detinea sectiunea de haute couture, pret-a-porter si accesorii. El a socat lumea modei, prin schimbarea linilor previzibile marca Chanel schimband modelele clasice de ani, cu taieturi mai scurte, mai indraznete, creind un design modern mult mai placut. In 1984, Chanel a lansat parfumul “Coco“, dedicat regretatei Coco Chanel. In 1986, Chanel sa implicat si in alte domenii si a creat numeroase colaborari cu ceasornicari de prestigiu si in 1987, si-a facut debutul primul ceas Chanel numit “Premiere“. Iar cu timpul au aparut si multe alte modele.

In 1996 sa lansat parfumul “Allure” si datorita popularitatii sale, o versiune pentru barbati, “Allure Homme” a fost lansata in 1998.

“House of Chanel” a lansat prima sa linie de ingrijire a pielii, numita PRECISION in 1999. Si in acelasi an, Chanel a lansat si o noua colectie travel iar in urma unui contract de licenta cu Luxottica, a introdus o linie de ochelari de soare si rame.

2000 a vazut lansarea primului ceas unisex Chanel numit J12, un ceas cu un stil aparte al caror taieturi curate si rafinate combinau simtul masculin cu cel feminin perfect formand un obiect revolutionar.

Page 12: firma Miraj

Pentru a atinge si gusturile tinerilor adepti ai modei Chanel a lansat “Coco Mademoiselle” iar in 2003, o serie vestimentara undeva intre cele doua tipologi croitoresti realizate pana atunci.

2002 a vazut lansarea parfumului “Chance“, iar Chanel a surprins si a stabilit alta nuanta elegantei. “House of Chanel” infinteaza compania Paraffection un proiect ce aduna cele cinci “Ateliers d’Art“: Desrues pentru caracterul decorativ, Lemarie pentru pene si camellias, Lesage pentru broderi, Massaro pentru incaltaminte si Michel pentru palari de dama.

2003 a cunoscut astfel de o imensa popularitate Chanel haute couture, asa compania a fondat un al doilea atelier de pe strada Cambon.

Parfumul Chanel No.5 a avut intotdeauna parte de o popularitate aparte si de o promovare oarecum gratuita deoarece multe actrite si starlete de talie inalta au declarat ca-l foloseau zilnic, actrite precum Marilyn Monroe, Nicole Kidman si Vanessa Paradis.

2005 pana in present

Linia de lux introdusa de Chanel in 2006 prezenta un lant de metal imbracat in piele, un model ce a fost este unul dintre cele mai dorite accesorii de lux. Chanel inca mai este populara pentru ca amesteca tendintele actuale cu clasa si simplitatea pe care a prezentat-o atunci cand sa deschis.

Chanel, sub conducerea lui Karl Lagerfeld a definit stilul si moda Chanel ca fiind cele cinci esentiale: avantul, perfectionismul, unicitatea, pasiunea si viziunea.

Logo-ul Chanel

Logo-ul Chanel este un un dublu “C” intercalat, unul indreptat spre stanga si altul spre dreapta. Nu a fost initial logo-ul creat de Coco dar deriva din numele Coco Chanel. “Coco” fiind porecla fondatoarei Chanel, Gabrielle Chanel. Logo-ul nu a fost trade-mark decat dupa deschiderea primelor buticuri Chanel.

In 2004 Chanel a lansat un scurt metraj de marca, un proiect in premiera in lumea parfumurilor si a publicitatii ce o prezinta pe actrita Nicole Kidman ca fiind noua imagine “Chanel No.5“. Regizat de Baz Luhrmann, care a mai regizat Moulin Rouge si Romeo

Page 13: firma Miraj

and Juliet, filmat in Sydney, filmul o prezinta pe Kidman in rolul celei mai faimoase femei din lume iar actorul brazilian Rodrigo Santoro joaca rolul unui umil scriitor indragostit de ea.

Spotul dureaza 3 minute, minute ce au cerut multa munca din partea echipei de montaj, iar costurile productiei s-au ridicat la 26 de milioane de euro, facand din acest scurt metraj cel mai scump spot publicitar din istorie. Nicole Kidman fiind rasplatita cu 12 milioane de dolari pentru participarea la acest proiect.

In 2007 cunoscuta actrita Keira Knightley a fost anuntata ca fiind noua imagine “Coco Mademoiselle“, un parfum dedicat fanilor mai tineri ai casei Chanel. Un scurt spot a fost creat cu Knightley, care a jucat chiar rolul lui Coco Chanel, imbracata in hainele tipice vestitei creatore. Filmul a fost regizat de Joe Wright care a mai lucrat cu Knightley in filmul Pride & Prejudice si Atonement.

In prezent Chanel prezinta parfumuri ca: No.5, Chance, Allure, Allure Sensuelle, Coco, Coco Mademoiselle, No.19, Cristalle nuante feminine, iar pentru barbati Allure Homme, Allure Homme Sport, Allure Homme Edition Blanche, Antaeus, Platinum Egoiste si Pour Monsieur.

1.4. A avut si Romania parfumurile ei

Cu ocazia zilei nationale, 1 decembrie, ne-am gandit sa dedicam un articol pe Odore.ro parfumurilor romanesti de alta data. Un articol in memoria acelor parfumuri Made in Romania ce au colorat putin tineretea multor romani, parfumuri ajunse azi amintiri, piese de colectie sau doar suveniruri ale unor vremuri de mult apuse.

Am gasit un articol util pe blogul lui Octavian Coifan, istoric si parfumier roman, despre vechile parfumuri romanesti. El aminteste de o serie de parfumuri, produse in Romania, ce nu au vazut lumina vitrinelor, esente destinate exportului si cateva parfumuri premiate international create sub egida Miraj, Miss Otilia, Idila si Darclee.

Page 14: firma Miraj

Alte nume sonore ar fi Farmec 16, Jubileu, Favorit, Do Re Mi, Miss Miraj, Domino, Lavanda Fina, Faun, Turist, Magic sau Rodica, un parfum din anii 1981-1982, despre care tot Octavian a amintit.

Va prezentam mai jos o fotografie facuta in Muzeul parfumurilor din Barcelona, unde am regasit multe dintre aceste parfumuri printre care si Luxol, Apa de colonie Bucuresti, Eva si Manon.

1.5. Contact si shop online

Site:www.miraj.ro E-mail:newmiraj.yahoo.com

Bvlgari BLV II 75 ml Eau De Parfum pentru femei

Descriere parfum: Bvlgari BLV Eau de Parfum II a intregit colectia de parfumuri opulente, cu aroma sa feminina care aduce senzatia de naturalete, magnetism si armonie.