FINALITATI EDUCATIEI

download FINALITATI EDUCATIEI

of 21

 • date post

  10-Sep-2015
 • Category

  Documents

 • view

  264
 • download

  5

Embed Size (px)

description

Pedagogie

Transcript of FINALITATI EDUCATIEI

1. FINALITATILE EDUCATIONALE IDEAL, SCOP, OBIECTIVE Realizarea unui eseu de maxim 3 pagini in care sa analizati finalitatile educationale, in realizarea unui eseu veti avea in vedere :

a) Definirea si analiza conceptelor de ideal, scop, obiective;

b) Prezentarea taxonomiei finalitatilor(detaliata) =>(clasificarea stintifica) din perspective diferite criterii si sisteme de referinta;

c) Argumentarea necesitatii operationalizarii, obiective operartionale; analiza pedagogica a competentelor. Rezlovare :Eseul trebuie inceput cu o introducere in care sa situam termenii.

Educatia are caracter teleologic( este orientata spre un scop). Educatia reprezinta un sistem de actiuni exercitate in mod constient si sistematic asupra unor persoane in scopul modelarii personalitatii lor in conformitate cu anumite finalitati educationale. Prin urmare educatia are in primul rand un caracter teleologic!

IMPORTANT! La inceput si la sfarsitul eseului NU face trimitere le vreun pedagog. Educatia exprima orientarile prefigurate (anticipate la nivel de politica a educatiei) in vederea dezvoltarii personalitatii umane prin raportare la un sistem de valori acceptate de societate. Alaturi de caracterul teleologic al educatiei teoreticienii analiazeaza caracterul axiologic(referitor la valori ) (Musata Bocos, 2008) Sensul teleologic desemneaza faptul ca in orice mpment educatia este orientata si dirijata in functie de finalitatile pe care le urmareste. In sens pedagogic finalitatea este o orientare obligatorie a activitatii pedagogice catre anumite rezultate asteptate, anticipate de catre societate, institutii de invatamant indivizi. In domeniul stiintelor educatiei se utilizeaza sintagma ,, taxonomie pedagogica care reprezinta un sistem de clasificare si de ordonare ierarhica a anumitelor categorii pedagogice. Finalitatile pot fi clasificate in functie de criteriul/sistemul de referinta care se refera la modul de raportare la sistemul de educatie. Dupa acest criteriu finalitatile pot fi macrostructurale(sau finalitati de sistem la nivelul sistemului de educatie:idealul pedagogic, scopurile pedagogice si obiectivele generale).Finalitatile microstructurale sau finalitatile de proces se raporteaza la obiectivele specifice procesului de invatamant (incluse in programele scolare) si obiectivele operationale specifice unei lectii sau unei activitati didactice/ unei secvente de invatare concrete. O alta taxonomie a finalitatilor educationale, in functie de criteriul gradului de generalitate, ierarhizeaza in 3 categorii, prin derivare pedagogica, idealul educational, scopurile educationale si obiectivele educationale.

1. Idealul educational Reprezinta finalitatea cu gradul cel mai mare de generalitate si exprima orientarile strategice pentru activitatea educativa vazuta la nivelul intregii societati , intr-o anumita etapa istorica, prefigurand(anticipand) modelul de personalitate spre care tinde societatea si pe care educatia este chemata sa-l formeze. (LEN= legea educatiei nationale). 2. Scopurile educationale

- permit o conturare mai clara a idealului educativ, detaliindu-l la nivelul tuturor dimensiunilor educatiei(educatia intelectuala , educatia morala, educatia fizica, educatia estetica, educatia tehnologica, educatia profesionala, noile educatii(casnica, moderna) al nivelurilor de invatamant (scopuri ale invatamantului prescolar,primar, scolar, gimnazial, liceul...)al sistemelor de activitati educationale). Scopurile educationale sunt finalitati cu un grad de generalitate mediu, referindu-se la nivelul de sistemulu de invatamant, la nivelul profilelor unor scoli sau tipurilor de scoli sau scopuri ale unor cicluri curriculare.3. Obiective operationale

Reprezinta o concretizare/detaliere a scopului si orienteaza spre desfasurarea unor activitati educationale determinante si concrete. Obiectivele operattionale au un nivel redus de generalitate si se pot referi la anumite arii curriculare, discipline de invatamant, unitati de invatare, capitole, teme, sistem de lectii sau secvente de instruire . Intre idealul educational, scopurile si obiectivele educationale exista o stransa interdependenta. Idealul educational este unic, iar lui ii corespund anumite scopuri educationale, fiecarui scop corespunzandu-i ulterior obiective educationale.TAXONOMIA DUP DOMENIILE VIEII PSIHICE DOMENIUL COGNITIV (BLOOM) care grupeaz obiectivele pe ase niveluri, de la simplu la complex:

Nivelul I , achizitia cunostintelor (cunoasterea ) obiectivele precizeaza, recunoasterea, definirea, reproducerea, enumerarea , enumerarea, precizarea, indicarea unor informatii diverse.

Nivelul II, intelegerea (comprehensiunea) sau astfel spus la formarea deprinderilor si capacitati de utilizare a informatiillor presupun ca elevul sa redefineasca, sa transforme, sa reorganizeze, sa stabilleasca , sa interpreteze, sa explice, sa distinga, sa exprime in cuvinte proprii, sa demonstreze, sa denumeasca, sa determine, sa concluzioneze asupra datelor teoretice sau practice .

Nivelul III, aplicarea vizeaza utilizarea achizitiilor dobandite in explicarea /si sau rezolvarea unor situatii noi necunoscute. Exemple de verbe-actiuni : Sa foloseasca , sa utilizeze, sa aplice, sa completeze, sa clasifice, sa deseneze, sa rezolve , sa traseze grafic, sa propuna, sa verifice, sa decida, sa efectueze;

Nivelul IV, analiza vizeaza (verbe analiza , diferentierea, distingerea, discriminarea, compararea, sortarea, selectarea unor elemente relatii etc.)

Nivelul V, sinteza presupune exitenta si manifestarea unor capacitati sau competente ce se refera la verbe-compunerea, construirea , combinarea, deducerea, proiectarea,

Nivelul VI, evaluarea presupune operatii de (verbe) de evaluare , de estiimare, de argumentare, de judecare, de validare. Evaluarea presupune formularea unei judecati de valoare legate de o anumita problema. DOMENIUL PSIHOMOTOR (SIMPSON) care grupeaz obiectivele de la simplu la complex, de la reacii, la deprinderi i, ulterior, la aptitudini motorii: Perceperea

Dispoziia (starea de pregtire)

Reacia dirijat (de nvtor, de ex. pentru activitatea de scriere)

Automatismul

Reacia complex

Acest domeniu descrie formarea conduitelor si deprinderilor motrice progresiv, incepand cu producerea starii de pregatire , exersarea progresiva si automatizarea actelor motrice in paralel cu inducerea motivatiei, care face posibila formarea deprinderilor motrice si structurarea actelor psihomotrice in comportamente complexe. (exemplu : invatarea scrierii).

DOMENIUL AFECTIV (KRATHWOHL) care grupeaz obiectivele specifice domeniului afectiv, ierarhizndu-le n cinci clase, n funcie de interiorizarea tririlor:

Receptarea (contientizarea stimulului) Reacia (elevul triete o stare de satisfacie) Valorizarea (preferina, acceptarea i distingerea- diferenierea valorilor de nonvalori) Organizarea (ierarhizarea valorilor n sistem) Caracterizarea (sistemul de valori nsuit de elev ajunge s-l reprezinte, l transform!!!) Acestest domeniu vizeaza obiectivele educationale ce se refera la formarea sentimentelor, atitudinilor si a convingerilor, de la stadiul de simpla receptare (recunoatere) si insusirea unei valori , reguli a unei norme su atitudini , la comportarea in conformitate cu o regula si pana la constientizarea si evaluarea comportamentului personal sistematizand propriile valori.

TEMPORALITATE Finalitatea cea mai general este idealul educaional. Din perspectiva temporalitii, idealul privete ntreg sistemul de nvmnt, este valabil pentru o anume perioad istoric i dureaz pe toat perioada colaritii. Scopurile educaionale au o sfer mai restrns din perspectiva temporalitii. Vorbim astfel de scopuri ale procesului de nvmnt, de scopuri specifice unor profiluri, filiere, tipuri de coli sau la alt dimensiune- nivel, de scopuri ale unui tip de educaie: educaie moral, estetic, cognitiv, religioas etc. Obiectivele generale sunt mai restrnse din perspectiv temporal, n raport cu idealul i scopurile.

Sistemul de referin al temporalitii poate fi analizat i n raport de derivarea pedagogic: de la ideal, se deduc i se formuleaz scopurile educaionale i, n raport de acestea, sunt precizate i obiectivele generale.MSURABILITATE

Fiind categoria cu cea mai general sfer, idealul va fi cel mai greu de cuantificat i de msurat.

Putem s-i gsim reflectarea n generaiile de absolveni, dar acest lucru este doar la nivel speculativ. Scopurile sunt i ele greu de msurat n mod concret. Spre ex., scopurile educaiei morale, reflectate n conduitele i comportamentul elevilor i al absolvenilor rmn tot la nivelul introspeciei pedagogice, prin urmare subiectiv. Finalitile care pot fi msurate i observate n mod concret sunt obiectivele operaionale.

c. Obiectivele operationale In activitatea instructiv-educativa organizarea la nivel micro, al unei lecii- secvene de nvare se opereaza cu obiective concrete, operationale formulate in termeni de schimbri comportamentale, observabile si masurabile. Obiectivele operationale se obtin prin derivarea celor intermediare si reprezinta nivelul cel mai concret al obiectivelor educationale.

In functie de aceste obiective operationale se realizeaza proiectarea lectiei(scenariul), conducerea, evaluarea si reglarea activitatii instructiv-educative , determinate si concrete realizate la micronivelul pedagogic. La nivelul programelor colare, reperul obligatoriu al nvtorului, fiecarui obiectiv cadru ii corespund mai multe obiective de referint