Filoviridae-29 Oct 2014

102
FILOVIRIDAE EBOLA VIRUS

description

cred ca merge

Transcript of Filoviridae-29 Oct 2014

FILOVIRIDAE

EBOLA VIRUS

VIOREL ALEXANDRESCU INCDMI CANTACUZINO

Facultatea de Medicina - Universitatea “TITU MAIORESCU“

prezentarea are ca surse : ghiduri & materiale & avertizari & actualizari : OMS (www.who.int) ,CDC-ATLANTA (www.cdc.gov)

ELIBERAREA DIN CELULA A VIRUSULUI EBOLA

Imagine la microscopul electronic cu baleiaj a eliberarii prin inmugurire a

virusului EBOLA dintro celula VERO ( linie celulara epiteliala de rinichi de maimuta verde africana ) NIAID

IMAGINE STILIZATA A VIRUSULUI EBOLA

CARACTERISTICI PRINCIPALE

Boala provocata de virusul Ebola (EVD),

cunoscuta anterior ca febra hemoragică Ebola, este o boala severa, de multe ori fatala la om. • focarele EVD au o rata de fatalitate a cazurilor de până la 90%. • primele focare EVD au aparut în satele izolate din Africa Centrala si de Vest, în apropierea pădurilor tropicale.

• Virusul se transmite la oameni de la animalele sălbatice și se răspândește în rândul populației umane prin transmitere de la om la om. • liliecii de fructe din familia Pteropodidae sunt considerate a fi gazda naturală a virusului Ebola. • Pacientii cu boala severa necesita ingrijire de sustinere intensiva. Nici un tratament specific autorizat sau vaccin nu este disponibil pentru utilizare la oameni sau animale.

ISTORIC

Ebola a apărut pentru prima dată în 1976, în două focare simultane, în Nzara (Sudan) și în Yambuku ( Republica Democrată Congo). Acesta din urmă a fost într-un sat situat în apropierea râului Ebola, de la care boala a luat numele.

CLASIFICARE Genul Ebolavirus este unul dintre cei 3 membri ai familiei

Filoviridae (filovirus), alături de genul Marburgvirus și genul Cuevavirus. Genul Ebolavirus cuprinde 5 specii distincte: • Bundibugyo Ebolavirus (BDBV) • Zair Ebolavirus (EBOV) • Reston Ebolavirus (RESTV) • Sudan Ebolavirus (SUDV) • Ebolavirus Tai Forest (TAFV).

BDBV, EBOV și SUDV au fost asociate cu focare mari de EVD în Africa, în timp ce RESTV și TAFV nu au provocat focare mari. Speciile RESTV, găsite în Filipine și Republica Populară Chineză, pot infecta oamenii, dar de la acestea nu s-au raportat pina in prezent imbolnaviri sau decese .

TRANSMISIE (I) Ebola este introdusa în populația umană prin contact cu

sângele, secrețiile, organele sau alte fluide corporale ale animalelor infectate. În Africa, infectia a fost documentată prin manipularea de cimpanzei infectati, gorile, lilieci de fructe, maimuțe, antilope de padure si aricii găsiti bolnavi sau morti sau în pădurile tropicale. Ebola apoi se poate raspindi in comunitati umane prin transmisie de la om-la-om , prin infectarea care rezultă din contactul direct (prin leziuni ale pielii sau mucoaselor), cu sânge, secreții, organe sau alte fluide corporale ale persoanelor infectate, sau contact indirect cu mediile contaminate cu astfel de fluide. Ceremoniile funerare în care cei îndoliați au contact direct cu corpul persoanei decedate pot juca, de asemenea, un rol în transmiterea Ebolei. Barbatii care au fost recuperati de la imbolnavire pot transmite în continuare virusul prin intermediul materialului seminal până la 7 săptămâni după recuperarea de la boală.

TRANSMISIE (II) Lucrătorii medicali au fost frecvent infectati în timp ce tratau pacientii cu EBOLA suspectată sau confirmată. Aceasta infectare s-a produs prin contact apropiat cu pacientii atunci când precauțiile de control ale infectiilor nu sunt practicate cu strictete . La lucrătorii care intră în contact cu maimutele sau porcii infectați cu Reston Ebolavirus, mai multe infectii au fost documentate la persoane care au fost asimptomatic clinic. Astfel, RESTV pare mai puțin capabil de a provoca boli la om decât alte specii de Ebola. Cu toate acestea, dovezile disponibile provin de la bărbații adulți sănătoși. Este prematur să se extrapoleze efectele virusului asupra sanatatii la toate grupurile de populație, cum ar fi persoanele compromise imunitar , persoanele cu afectiuni medicale cronice asociate, femeile însărcinate și copii. Sunt necesare mai multe studii referitoare la RESTV înaintea unor concluzii definitive cu privire la patogenitatea și virulența acest virus la om.

MODALITATI DE INFECTARE

PATOGENEZA

BOALA VIRUSULUI EBOLA

SEMNE SI SIMPTOME (I) Ebola este o boala virala acuta, severa, deseori caracterizata

prin debut brusc cu febră, slăbiciune intensă, dureri musculare, dureri de cap si dureri in gat. Aceasta sunt urmate de vărsături, diaree, erupții cutanate, afectarea rinichilor și ficatului, și în unele cazuri, hemoragie internă și externă. Rezultatele analizelor de laborator evidentiaza niveluri scazute ale leucocitelor si trombocitelor dar si cresterea enzimelor hepatice . Pacientii sunt infecțioasi, atâta timp cât sângele și secrețiile lor contin virus. Virusul Ebola a fost izolat din materialul seminal la 61 zile de la debutul bolii la o persoana care s-a infectat într-un laborator. Perioada de incubatie, adică intervalul de timp de la infecția cu virus pina la la instalarea simptomelor, este de 2 la 21 de zile.

SIMPTOME (II)

SIMPTOME (III)

IMAGINE DE COSMAR

EVOLUTIA BOLII

DIAGNOSTIC Alte boli trebuie să fie eliminate înainte de un diagnostic de Ebola ,acestea

pot fi : malaria, febra tifoida, dizenterie, holera, leptospiroza, ciuma, rickettsiosele, febra recurenta, meningita, hepatita si alte febre hemoragice virale. Infecția cu virusul Ebola poate fi confirmata in laborator prin mai multe tipuri de teste: • ELISA • teste de detectare a antigenului • test de seroneutralizare • RT-PCR • microscopie electronica • izolarea virusului în culturi de celule.

Probele de la pacienti infectati cu virusul EBOLA reprezinta un risc biologic extrem; Testarea ar trebui să se desfășoare în condiții de maximă izolare biologică.

VACCIN & TRATAMENT(I) Nici un vaccin autorizat pentru EBOLA nu este disponibil. Mai multe vaccinuri sunt testate, dar nici unul nu este disponibil pentru utilizare clinică. Niciun tratament specific nu este disponibil. Noi terapii &medicamente (antivirale) sunt în curs de evaluare Pacientii cu boala grava necesita ingrijire de sustinere intensiva. Pacientii sunt frecvent deshidratati și necesită : rehidratare orala cu soluții care conțin electroliți sau cu fluide intravenos , menținerea stării de oxigenare și a tensiunii arteriale ,precum si înlocuirea sângelui pierdut și a factorilor de coagulare

TRATAMENTUL IN EBOLA (II) Niciun tratament specific nu este disponibil. Noi terapii

&medicamente (antivirale) sunt în curs de evaluare. TERAPIE /MEDICAMENT STADIUL

STUDIULUI SIGURANTA DISPONIBILITATE

Zmapp amestec de 3 anticorpi monoclonali(MAPP biofarmaceutical Inc.)

In curs de evaluare

Nu sunt studii de siguranta la om

10 cure au fost folosite in teren Cateva sute de doze pina sfarsitul 2014

Hiper imunoglobulina( plasma concentrata & purificata a animalelor imunizate

In curs de evaluare

In general este sigura

Inainte de mijlocul 2015

TKM -100802 nanoparticule de plid (protein ligand interaction database ) care interfera cu acidul ribonucleic ( Sirna/Tekmira

In curs de evaluare

Este tolerat la om in doze mici

FDA a autorizat folosirea de urgentaPosibila producerea de 900 doze inainte de 2015

TRATAMENTUL IN EBOLA (III)

TERAPIE/ MEDICAMENTE

STADIUL CERCETARII

SIGURANTA DISPNIBILITATE

FAVIPIVAVIR T-705(Toyama Chemical /Fuji Film

In curs de evaluare

Poate induce efecte majore

Sunt 10.000 de doze disponibile nu s-a stabilit dozajul

BCX4430 (Biocryst)

In curs de evaluare

Nu sunt studii la om

Nu este disponibil din lipsa de date

Interferoni In curs de evaluare

Exista experienta administrarii in hepatitele virale

Disponibile in comert , dar trebuie ales tipul si dozele

TRATAMENTUL IN EBOLA (IV)

TERAPII/MEDICAMENT

STADIUL CERCETARII

SIGURANTA DISPONIBILITATE

Plasma de convalescent

In curs de evaluare

Risc similar cu alte produse de sange in transmiterea de Ag. infectiosi

Primele loturi de plasma de convalescent disponibile la sfarsitul 2014

N.B. OMS A AUTORIZAT FOLOSREA EXCEPTIONALA A UNOR MEDICAMENTE

OPINIA EXPERTILOR OMS PRIVIND ETICA APLICARII UNOR INTERVENTII IN PREVENIREA SI TRATAMENTUL BOLII EBOLA CU MEDICAMENTE SI

VACCINURI NEAUTORIZATE LA OM ( OMS : 17.08.2014) În contextul special al focarului actual de Ebola în Africa de

Vest, este acceptabil etic acceptabil de a oferi interventii neverificate clinic, care au aratat rezultate promițătoare în laborator și pe modele animale, dar nu au fost încă evaluate pentru siguranță și eficacitate la om ca tratament sau prevenire potențiala . Criteriile etice, științifice și pragmatice trebuie să orienteze furnizarea de astfel de intervenții. Criteriile etice includ transparență cu privire la toate aspectele legate de îngrijire, astfel încât sa se obtina informațiile maxime cu privire la efectele intervențiilor, corectitudinea, promovarea solidarității cosmopolite, consimțământul informat, libertatea de alegere,

În cazul în care intervențiile neverificate clinic, care nu au fost încă evaluate pentru siguranță și eficacitate la om, dar au demonstrat rezultate promițătoare în laborator și pe modele animale sunt folosite pentru a trata pacientii, persoanele implicate au o obligație morală de a colecta și de a furniza toate datele relevante științific care s-au obtinut , inclusiv din tratamentele oferite pentru "uz de compasiune". Cercetatorii au datoria morală de a evalua aceste interventii (pentru tratamentul sau prevenirea) în studii clinice, care sunt de cel mai bun design posibil în condițiile actuale excepționale aparute de la izbucnirea epidemiei de Ebola in Africa de Vest , în scopul de a stabili siguranta si eficacitatea intervențiilor sau a furniza dovezi pentru a opri utilizarea lor. Evaluarea continuă ar trebui să ghideze intervențiile viitoare.

VACCINURI ANTIEBOLA Nici un vaccin autorizat pentru EBOLA nu este

disponibil. Mai multe vaccinuri sunt testate, dar nici unul nu este disponibil pentru utilizare clinică.

TIPUL DE VACCIN

STADIUL CECETARII

SIGURANTA LA OM

DISPONIBILITATE

Vaccin A cu vector Adenovirus tip 3 ( cAd3)–ZEBOV) pe cimpanzeu

In curs de autorizare; trial de faza I

Nu exista date privind sigurana la om

15.000 doze pana la sfarsitul anului 2014

Vaccin recombinant cu virus atenuat al stomatitei veziculare care contine o gena a virusului Ebola (rVSV- ZEBOV)

In curs de autorizare ; trial de faza I

Nu exista date privind sigurana la om

800 de doze disponibile in prezent

GAZDA NATURALA A VIRUSULUI

În Africa, liliecii de fructe, în special speciile din genurile Hypsignathus monstrosus, Epomops franqueti și torquata Myonycteris, sunt considerate posibile gazde naturale pentru virusul Ebola. Ca urmare, distribuția geografică a virusurilor Ebola se poate suprapune pe gama de lilieci de fructe.

VIRUSUL EBOLA LA ANIMALE Cu toate ca primatele non-umane au fost o sursă de infecție pentru om, ele nu sunt considerate a fi rezervorul, ci mai degrabă o gazdă accidentala. Începând cu anul 1994, au fost observate focare cu virus Ebola din speciile EBOV și TAFV la cimpanzei și gorile. RESTV a provocat focare severe de Ebola la maimute din specia macacus (Macaca fascicularis) crescute în Filipine și detectate la maimuțele importate în Statele Unite ale Americii în 1989, 1990 și 1996, și la maimuțele importate în Italia din Filipine în 1992. Începând cu anul 2008, virusuri RESTV au fost depistate pe parcursul mai multor focare de boala mortala la porcii din Republica Populară Chineză și Filipine. Infectie asimptomatica la porci a fost raportata și dupa inoculări experimentale, ceea ce a aratat ca RESTV nu poate provoca o boala manifesta la porci.

PREVENIRE SI CONTROL LA ANIMALELE DOMESTICE

Nu exista vaccin animal disponibil împotriva RESTV . Curățarea și dezinfectarea de rutina a fermelor de porci sau de maimuțe (cu hipoclorit de sodiu sau cu alti detergenti) ar trebui să fie eficiente în inactivarea virusului.

Dacă se suspectează un focar, locatia ar trebui să fie carantinata imediat. Sacrificarea animalelor infectate, cu o supraveghere stricta a inhumarii sau a incinerarii carcaselor, sunt necesare pentru a reduce riscul de transmitere a virusului de la animale-la-om. Restricționarea sau interzicerea circulației animalelor din fermele infectate in alte zone pot reduce răspândirea bolii.

Avand in vedere ca focarele RESTV la porci și maimuțe au precedat infectiile umane, crearea unui sistem activ de supraveghere a sănătății animale pentru detectarea cazurilor noi este esențiala în furnizarea de semnale de avertizare timpurie pentru autoritățile de sănătate publică veterinară și umana.

REDUCEREA RISCULUI DE INFECTARE A OAMENILOR CU VIRUSUL EBOLA (I)

În lipsa unui tratament eficient și a un vaccin uman, creșterea gradului de conștientizare a factorilor de risc pentru infectia cu Ebola și măsurile de protecție a persoanelor fizice pot fi singura modalitate de a reduce infectiile umane și decesele. În Africa, în timpul focarelor Ebola, ar trebui ca mesajele educationale de sanatate publica pentru reducerea riscurilor să se concentreze pe mai mulți factori: Reducerea riscului de transmitere a virusului de la fauna sălbatica la om prin contactul cu lilieci de fructe infectati sau maimuțe infectate și consumul de carne crudă. Animalele ar trebui să fie manipulate cu mănuși și cu alte elemente de îmbrăcăminte adecvata de protecție . Produsele de origine animală (din sânge și carne) trebuie să fie fierte bine inainte de consum.

REDUCEREA RISCULUI DE INFECTARE A OAMENILOR CU VIRUSUL EBOLA (II)

Reducerea riscului de transmitere de la om la om în comunitate decurge din contactul direct sau apropiat cu pacienți infectați, în special cu fluidele lor corporale. Trebuie evitat contactul fizic apropiat cu bolnavii de Ebola. Echipament individual adecvat de protecție (inclusiv manusi ) ar trebui să fie purtat atunci când sunt ingrijiti bolnavi la domiciliu. Este necesara spălarea regulata a mâinilor ,atat după vizita la pacienții din spital, cât și după ce s-a luat in ingrijire pacienti la domiciliu.

REDUCEREA RISCULUI DE INFECTARE A OAMENILOR CU VIRUSUL EBOLA(III)

Autoritatile comunitățile afectate de Ebola ar trebui să informeze populația cu privire la natura bolii și cu privire la măsurile de izolare in focar , inclusiv conditiile de inhumare a morților. Oamenii care au murit de Ebola ar trebui să fie îngropati imediat și în condiții de siguranță.

REDUCEREA RISCULUI DE INFECTARE CU VIRUSUL EBOLA A OAMENILOR (IV)

Fermele de porci din Africa pot juca un rol în amplificarea infecției din cauza prezenței liliecilor de fructe in aceste ferme. Măsuri de biosecuritate adecvate ar trebui să fie aplicate in aceste locatii pentru limitarea transmisiei.

Pentru RESTV, mesajele educationale de sanatate publica ar trebui sa se concentreze pe reducerea riscului de transmitere de la porc-la-om, ca urmare a unor practici nesigure de creștere si sacrificare a animalelor,dar si a unui consum nesigure de sânge proaspăt, lapte crud sau țesuturi de origine animală. Mănuși și alte articole de îmbrăcăminte de protecție adecvată trebuie să fie purtate la manipularea animalelor bolnave sau a țesuturilor acestora și atunci când sunt sacrificate. În regiunile în care RESTV a fost raportat la porci, toate produsele de origine animală (sânge, carne și lapte) ar trebui să fie fierte bine inainte de a fi consumate

CONTROLUL INFECTIEI ÎN INSTITUȚIILE MEDICALE (I)

Transmiterea virusului Ebola de la om la om este asociată în principal cu contactul direct sau indirect cu sangele si fluidele corporale. Transmiterea la lucrătorii de îngrijire a sănătății a fost raportată când nu au fost respectate măsurile corespunzătoare de control al infectiilor.

Nu este întotdeauna posibil să se identifice devreme pacientii cu EBV , deoarece simptomele initiale pot fi non-specifice. Din acest motiv, este important ca lucrătorii medicali sa aplice măsurile standard de precauție în mod constant la toti pacientii - indiferent de diagnosticul lor –si în toate practicile de lucru în orice moment. Acestea includ igiena de bază a mâinilor, igiena respiratorie, utilizarea echipamentului individual de protecție (în funcție de riscul de stropire sau alt contact cu materiale infectate), practici de injectare sigure și practicile funerare în condiții de siguranță.

CONTROLUL INFECTIEI ÎN INSTITUTIILE MEDICALE (II)

Lucrătorii medicali care ingrijesc pacientii cu suspiciune sau confirmati de infectie cu virusul Ebola ar trebui să aplice, în plus față de măsurile standard de precauție si alte măsuri de control ale infectiei pentru a evita orice expunere la sangele si fluidele corporale ale pacientului și contactul neprotejat direct cu mediul eventual contaminat. In cazul unui contact apropiat (≤ 1 metru) a pacienților infectati cu Ebola al lucratorilor medicali, acestia trebuie sa poarte o mască de protecție (o mască de protecție sau o mască medicală și ochelari de protecție), un halat non-steril curat, cu mâneci lungi, și mănuși (mănuși sterile pentru unele proceduri). Lucratorii din laborator sunt, de asemenea,la risc. Probele prelevate de la cazurile umane si animale suspectate de Ebola pentru diagnosticul de laborator trebuie să fie procesate de către personal calificat în laboratoare dotate corespunzător.

CRONOLOGIA FOCARELOR ANTERIOARE DE EBOLA (I)

AN TARA SPECIA DE VIRUS

CAZURI DECESE RATA DE FATALITATE

2012 Republica Democratica Congo

Bundibugyo 57 29 51%

2012 Uganda Sudan 7 4 57%

2012 Uganda Sudan 24 17 71%

2011 Uganda Sudan 1 1 100%

2008 Republica Democratica Congo

Zair 32 14 44%

2007 Uganda Bundibugyo 149 37 25%

2007 Republica Democratica Congo

Zair 264 187 71%

2005 Congo Zair 12 10 83%

2004 Sudan Sudan 17 7 41%

2003 Congo Zair 35 29 83%

TARI CU TRANSMISIE EXTINSA SI INTENSAPANA LA 29 OCTOMBRIE 2014

TARA DEFINITIA CAZULUI

TOTAL TOTAL DECESE RATA DE FATALITARE %

GUINEA

CONFIRMATE 1391 * -PROBABILE 199 * -SUSPECTE 316 * -

TOATE 1906 997 52.30

LIBERIA*

CONFIRMATE 2515 * -PROBABILE 1540 * -SUSPECTE 2480 * -

TOATE 6535 2413 36.92

SIERRA LEONE**

CONFIRMATE 3700 * -PROBABILE 322 * -SUSPECTE 1213 * -

TOATE 5235 1500 28.65TOATE TOATE 13676 4910 35.90

*Nu exista date disponibile

CAZURI INITIALE SI TRANSMISIE LOCALIZATA PANA LA 29 OCTOMBRIE

2014TARA DEFINITIA

CAZULUITOTAL TOTAL DECESE RATA DE FATALITATE A

CAZURILOR (%)Mali CONFIRMATE 1 1 100

PROBABILE * * -SUSPECTE * * -

TOATE 1 1 100

SENEGALCONFIRMATE 1 0 -PROBABILE 0 0 -SUSPECTE 0 0 -

TOATE 1 0 -

REP. DEM. CONGO

CONFIRMATE 14 9 -PROBABILE 26 26 100SUSPECTE 22 0 -

TOATE 62 35 56.45

SPANIACONFIRMATE 1 0 -PROBABILE * (Nu exista date disponibile) * (Nu exista date disponibile) -SUSPECTE * (Nu exista date disponibile) * (Nu exista date disponibile) -

TOATE 1 0 0

STATELE UNITE ALE AMERICII

CONFIRMATE 4 1 25.00PROBABILE * (Nu exista date disponibile) * (Nu exista date disponibile) -SUSPECTE * (Nu exista date disponibile) * (Nu exista date disponibile) -

TOATE 4 1 25.00TOATE TOATE 69 37 53.62

N.B.

NIGERIA: focarul a fost declarat stins (46 zile de la ltimul caz)

INFECTIILE CU VIRUSUL EBOLA LA PERSONALUL MEDICO-SANITAR PANA LA 29 OCT. 2014

TARA DEFINITIA CAZULUI TOTAL TOTAL DECESE RATA DE FATALITARE %

GUINEA*

CONFIRMATE 80 43 53.75PROBABILE - - -SUSPECTE - - -

TOATE 80 43 53.75

LIBERIA*

CONFIRMATE 299 123 41.13PROBABILE - - -SUSPECTE - - -

TOATE 299 123 41.13

NIGERIA*

CONFIRMATE 11 5 45.45PROBABILE - - -SUSPECTE - - -

TOATE 11 5 45.45

SIERRA LEONE*

CONFIRMATE 127 101 79.52PROBABILE - - -SUSPECTE - - -

TOATE 127 101 79.52

SPANIACONFIRMATE 1 0 0PROBABILE - - -SUSPECTE - - -

TOATE 1 0 0

STATELE UNITEALE AMERICII

CONFIRMATE 3 0 0PROBABILE - - -SUSPECTE - - -

TOATE 3 0 0TOATE TOATE 521 272 52.20

HISTOGRAMA EPIDEMIOLOGICA COMBINATAAFRICA DE VEST

RECOMANDĂRI PENTRU DEFINITIA DE CAZ A BOLILOR PROVOCATE DE VIRUSURILE

EBOLA SI MARBURG : 09 APRILIE 2014 (I)

1. SUPRAVEGHEREA DE RUTINĂ: definiția de caz standard recomandata de OMS-AFRO pentru notificarea cazurilor de Ebola sau Marburg

Aceste definiții de caz sunt luate din GHIDURILE TEHNICE pentru supravegherea si raspunsul integrat la boli(IDS), în regiunea africană, disponibil la următoarea adresă de internet:

http://www.afro.who.int/en/clusters-a programmes/dpc/integrated-disease-surveillance/features/2775-technical-guidelines-for-integrated-disease-surveillance-and-response-in-the-african-region.html

DEFINITII DE CAZ (II) Cazuri suspecte de Ebola sau Marburg in

supravegherea de rutină: Boala cu debut de febră și nici un răspuns la tratamentul

pentru cauzele obișnuite de febra in zona, iar cel puțin una dintre următoarele semne: diaree cu sânge, sângerare din gingii, sângerare în piele (purpură), sângerare în ochi și urină.

Cazuri confirmate de Ebola sau Marburg in supravegherea de rutină:

Un caz suspect cu confirmare de laborator (anticorpi IgM pozitivi[prezenti ] , RT-PCR pozitiv sau izolare virală)

Notă: În timpul unei epidemii /focare de Ebola sau Marburg, supravegherea ar trebui să ia în considerare definițiile de caz descrise în secțiunea 2, 3 și 4.

DEFINITII DE CAZ (III) 2.SUPRAVEGHEREA BAZALA COMUNITARA: definiția de caz

standard Această definiție a "cazurilor de alertă" pentru boala determinata de

virusurile Ebola sau Marburg a fost dezvoltata pentru a fi utilizata de către comunitate sau de catre voluntari din comunitate. Aceasta poate fi folosita pentru supravegherea de baza comunitara în timpul fazei de pre-epidemice și în timpul epidemiei.

Alerta de caz: Boala cu debut de febră și nici un răspuns la tratament pentru cauze

obișnuite de febra in zona, sau cel puțin una dintre următoarele semne: sangerare, diaree cu sânge, sângerări în urină

SAU orice moarte subită

Instrucțiuni: Daca un caz de alertă (viu sau mort) este identificat : Raportează cazul unei echipe de supraveghere sau la cel mai apropiat

centru de sănătate

DEFINITII DE CAZ (IV)

3 .În timpul unui focar de Ebola sau Marburg : definițiile de caz sunt utilizate in supraveghere

Important: in timpul unei epidemii, definițiile de caz sunt susceptibile de a fi modificate pentru a fi adaptate la noua prezentare clinica sau la diferitele moduri de transmisie legate de evenimentul pe plan local

3a. Definiție de caz pentru a fi utilizata de către echipele mobile sau stații de sănătate și centre de sănătate

Caz suspect: Orice persoană, vie sau moarta, care prezinta sau a prezentat un

debut brusc de febra mare si care a fost in contact cu: - un caz suspect ,probabil sau confirmat de Ebola sau Marburg; - un animal mort sau bolnav (pentru Ebola) - o mina (pentru Marburg) \

SAU: orice persoană cu debut brusc de febră mare și cel puțin trei dintre următoarele simptome: • dureri de cap • vărsături • anorexie / pierderea poftei de mâncare • diaree • letargie • dureri de stomac • dureri musculare sau articulare • dificultăți la înghițire • dificultăți de respirație • sughiț

SAU: orice persoană cu sângerare inexplicabilă SAU: orice moarte subită, inexplicabila.

DEFINITII DE CAZ (V)

Instrucțiuni pentru un caz suspect identificat:

Raportarea cazului la echipa de supraveghere După obținerea consimțământului expres, se colecteaza o proba Se completeaza un formular de notificare a cazului Intocmirea unei liste a contactilor cauzului suspect

În cazul în care subiectul este în viață,se va explica pacientului și / familiei acestuia nevoia de a merge la spital pentru a primi îngrijiri medicale adecvate. După ce s-a obținut acordul pacientului sau a familiei sale se aranjeaza transferul. În cazul în care subiectul a murit, se va explica familiei sale necesitatea efectuarii unei înmormântari în condiții de siguranță. După obținerea acordului, se va coordona aranjamentele funerare cu echipa de înmormântare.

DEFINITII DE CAZ (VI)3b. Definiție de caz pentru a fi utilizata exclusiv de către spitale și echipe de supraveghere

Caz probabil: Orice caz suspect evaluat de către un medic

SAU: Orice caz suspect decedat (în cazul în care nu a fost posibil sa se colecteze specimene pentru confirmare de laborator), având o legătură epidemiologică cu un caz confirmat Notă: în cazul în care probele de laborator sunt colectate în timp util în timpul bolii, categoriile precedente sunt reclasificate dupa cum urmeaza "caz confirmat de laborator" și "non-caz".

CAZ CONFIRMAT DE LABORATOR : Orice caz suspect sau probabil, cu un rezultat pozitiv de laborator. Cazurile confirmate de laborator trebuie sa aiba teste pozitive pentru antigenul viral, fie prin detectarea ARN-ul viral prin RT-PCR, sau prin detectarea anticorpilor IgM împotriva Marburg sau Ebola prin ELISA

NON-CAZ: Orice caz suspect sau probabil cu un rezultat negativ de laborator. "Non-cazul" nu au prezinta nici anticorpi specifici, si nici ARN viral sau antigene specifice detectabile .

DEFINITII DE CAZ (VII)

DEFINITII DE CAZ (VIII) 4. Definiție standard pentru persoanele de contact ale cazurilor de Ebola sau Marburg Important: in timpul unei epidemii, definițiile de contact sunt susceptibile de a fi modificate pentru a fi adaptate la noii factori de risc de infectare semnalati de evolutia l evenimentului pe plan local

Contactii cazurilor de Ebola sau Marburg : Orice persoană care a fost expusă la un caz suspect, probabil sau confirmat de Ebola sau Marburg în cel puțin unul dintre următoarele moduri:

a dormit în aceeași gospodărie cu un caz a avut contact fizic direct cu cazul (viu sau mort), în timpul bolii a avut contact fizic direct cu mortul la înmormântare a atins / sângele său sau fluidele corpului in timpul bolii a atins hainele lui/ei sau lenjerii de pat a fost alăptat de pacient (copil)

În cazul în care această expunere a avut loc la mai puțin de 21 de zile înainte de identificare ca un contact cu echipele de supraveghere.

DEFINITII DE CAZ (IX) Contacte cu animale moarte sau bolnave:

Orice persoană care a fost expusa la un animal bolnav sau mort în cel puțin unul dintre următoarele moduri: a avut contact fizic direct cu animalul a avut contact direct cu sângele sau lichidele corporale ale animalului a transat animale a mâncat carne cruda de animal domestic sau vanat

În cazul în care această expunere a avut loc la mai puțin de 21 de zile înainte de identificare ca un contact cu echipele de supraveghere

DEFINITII DE CAZ (X)Contacte de laborator: Orice persoană care a fost expus la un material biologic într-un laborator în cel puțin unul din următoarele moduri:

a avut contact direct cu probele colectate de la pacienti suspecti de Ebola sau Marburg a avut contact direct cu specimene colectate de la cazuri de animale suspecte de Ebola sau Marburg

În cazul în care această expunere a avut loc la mai puțin de 21 de zile înainte de identificare ca un contact de echipele de supraveghere Alti factori de risc al infectiei includ: contact cu un spital unde sunt tratate cazuri de Ebola sau Marburg cazuri sunt tratate; infecție; sau vaccinare în cele 21 de zile care precede debutul simptomelor.

Persoana de contact ar trebui să fie urmarita 21 de zile de la expunere. În cazul în care persoana de contact este asimptomatica timp de 21 de zile de la expunere, se suspenda supravegherea.

ZONELE AFECTATE DE FOCARELE RECENTE (I)

DISTRIBUTIA CAZURILOR DE EBOLA IN TARILE CU TRANSMISIE INTENSA

REZERVORUL DE VIRUS EBOLA

LILIACUL DE FRUCTE

REZERVORUL DE VIRUS MARBURG

FAZELE UNUI FOCAR DE EBOLA

Femei, asociatiiVindecatori traditionaliConducatori de opinie

Moduri formale si informale de comunicare

Practici sociale si culturale

PresaJurnalisti

SecuritatePolitie

Cazare Mancare

Echipe mobile sociale si

epidemiologice

Evaluare antropoligica

Interventii comportamentale

si sociale

Suport psiho-social

Medias

Logistica

FinanteSalarii

Transport vehicule

Coordonare

TriajIn/out

………..Controlul infectiei

Organizarea de funeralii

Studii cliniceComitet de etica

Managementul cazului clinic

Aspecte etice

Investigatie epidemiologica,supraveghere

si laborator

Cautarea sursei

Analiza datelor

Testarea specimenelor in

laborator

Urmarirea contactilor

Gasirea cazului activ

Obligatie de diligenta

Cercetare

Controlul vectorilor si rezervatiilor

in natura

COORDONAREA INTERVENTIEI

AVERTIZARE CALATORI Model de mesaj pentru călători și EVD Boala virusului Ebola este rară. Infectia apare prin contact cu sângele sau alte fluide ale unei persoane infectate sau cu un animal infectat sau prin contactul cu obiecte contaminate. Simptomele includ febră, slăbiciune, dureri musculare, dureri de cap si dureri in gat. Aceastea sunt urmate de vărsături, diaree, erupții cutanate, și, în unele cazuri, sângerare. Cazuri de Ebola au fost recent confirmate în XXX și YYY. Persoanele care vin în contact direct cu fluidele corporale ale unei persoane infectate sau cu animale sunt în pericol. Nu există nici un vaccin si nici un medicament antiviral autorizat Practica o igienă atentă. Evitați orice contact cu sangele si fluidlee corporale ale persoanelor infectate sau animale. Nu manipulați obiecte care ar fi putut intra in contact cu sângele sau cu alte fluide ale unei persoane infectate. Dacă ai rămas în zonele în care au fost raportate recent cazuri Ebola au fost solicita asistență medicală dacă vă simțiți rău (febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri în gât, diaree, vărsături, dureri de stomac, erupții cutanate, sau ochi roșii).

PAŞI PENTRU A PUNE PE ECHIPAMENTELE INDIVIDUALE DE PROTECTIE (EPI)

1. foloseste întotdeauna EPI necesar ,esențial, în timpul manipulării unui caz, fie un suspect, probabil sau confirmat de VHF. Aduna in prealabil toate elementele necesare ale EPI . 2. echiparea și dezechiparea EPI ar trebui să fie supravegheate de către un alt membru calificat din echipa. Aceste instrucțiuni trebuie să fie afișate pe perete în SAS și camera de dezbrăcare. 3.Urmareste pașii pentru a pune pe EPI necesar, esențial.4. Pune pe costumul de rezerva în vestiar.

PAŞI PENTRU A PUNE PE ECHIPAMENTELE INDIVIDUALE DE PROTECTIE (EIP)

1. 1.pune întotdeauna EPI necesar, esențial, în timpul manipulării, fie a un suspect, probabil sau caz confirmat de VHF . Aduna in prealabil toate elementele necesare ale EIP. 2. echiparea și dezechiparea EIP ar trebui să fie supravegheate de către un alt membru calificat din echipa. Aceste instrucțiuni trebuie să fie afișate pe perete în SAS și in camera de dezbrăcare. Urmareste pașii pentru a pune pe EIP necesar, esențial. 3. Pune costumul de rezerva în vestiar.

PAŞI IN PUNEREA ECHIPAMENTULUI(I)

5. Aparatori pentru incaltaminte

SAU

daca nu sunt disponibile cizme

4. Cizme de cauciuc

PAŞI IN PUNEREA ECHIPAMENTULUI(II)

5 .Se pune un halat de protectie 6 .Se pune protectie pe fata :

6b. Se pun ochelari sau o masca de protectie

SAU

6a .se pune o masca de protectie .

PAŞI IN PUNEREA ECHIPAMENTULUI(V)

9. Se pun manusile* (peste manseta).

10 .Dacă un halat impermeabil nu este disponibil şi vă aşteptaţi să efectuati orice activitate obositoare (de exemplu; transportul unui pacient) sau activitati care au contact cu sângele şi cu fluidele corporale, se pune un şorţ impermeabil peste halat

PAŞI IN PUNEREA ECHIPAMENTULUI (IV)

7 .Dacă aveți orice escoriații pe scalp sau aveți interes pentru fluide stropire, loc, de asemenea se acoperă si capul în acest moment.

8. Efectuati igiena mainilor

RECOMANDARI În timp ce purtati EPI:

- Evitati atingerea sau ajustarea EPI - Scoateti mănusile dacă sunt rupte sau deteriorate - Schimbati mănusile intre pacienți - Efectuati igiena mâinilor înainte de îmbrăcarea de mănusi noi

Folositi mănusi duble in orice activitate grea (de exemplu, transportul unui pacient sau manipularea unui cadavru) sau activitati în care se anticipează contactul cu sange si/sau fluide corporale. Foloseste manusi groase de cauciuc in curățarea mediului și gestionarea deșeurilor.

1 Indepartati şorţul de plastic şi aruncaţi în condiţii de siguranţă, (dacă şorţul se poate reutiliza, plasaţi-l într-un recipient cu dezinfectant)

2 Dacă aveti protecție peste galoși, vă rugăm să le eliminati cu mănușile încă pe maini. (În cazul în care aveti cizme de cauciuc, a se vedea pasul 4).

3 Scoateți halatulși mănușile și rulati-l cu interiorul-in afara și eliminați-l în condiții de siguranță.

PAŞI IN SCOATEREA EPI (I)

PAŞI IN SCOATEREA EPI (II)4 Dacă aveti cizme de cauciuc, ele se scot (în mod ideal, cu ajutorul unui dispozitiv), fără a le atinge cu mainile dumneavoastră. Așezați cizmele indepartate într-un recipient cu dezinfectant.

5 Efectuati igiena mainilor

6 .În cazul în care aveti capul acoperit cu o boneta , scoatețio acum (de la ceafa).

PAŞI IN SCOATEREA PPE (III)7. Indepartarea protectiei:7a. Scoateți masca de protecție sau ochelarii (de la spate). Plasati ochelarii de protecțieîntr-un recipient separat pentru reprocesare. SAU

7b. Indepartati masca incepand din spate.

8. Efectuati igiena mainilor.

CUM SA FACI IGIENA MAIINILOR PRIN CURATAREA

SI SPALAREA MAIINILOR

CUM SA CURATI MAINILE ? Curatarea mainilor & spalarea mainilor cand

acestea sunt vizibil murdare Durata procedurii : 20-30 sec .

CUM SA CURATI MAINILE (I)

Pune in palma facuta caus produsul de curatare , acoperind toata suprafata Freaca mainile ( palma la palma)

pune palma dreapta peste dorsul celei stangi palma la palma cu degetele spatele degetelor cu degetele intercalate si vice versa intercalate la pamele opuse cu degetele intercalate

CUM SA CURATI MAINILE(II)

Frecare de rotatie cu degetul mare frecare de rotatie inainte si Odata uscatestrins in palma dreapta si vice - inapoi cu degetele impreunate mainile tale sunt versa ale mainii drepte in palma in siguranta dreapta si vice-versa

CUM SA SPELI MAINILE

spala mainile cand sunt vizibil murdaredurata procedurii : 40-60 sec.

CUM SA SPELI MAINILE (I)

uda maiinile cu apa pune destul sapun ca sa acoperi freaca maiinile palma toata suprafata mainilor la palma

pune palma dreapta peste dorsul celei stangi palma la palma cu degetele spatele degetelor cu degetele intercalate si vice versa intercalate la pamele opuse cu degetele intercalate

CUM SA SPELI MAINILE (II)

Frecare de rotatie cu degetul mare frecare de rotatie inainte si clatiti mainile cu apa strins in palma dreapta si vice - inapoi cu degetele impreunate versa ale mainii drepte in palma dreapta si vice-versa

uscati mainile cu un prosop folositi prosopul pentru mainile tale sunt de unica folosinta a inchide robinetul acum in siguranta

PRECAUTII PENTRU DIAGNOSTICUL DE LABORATOR

(I)1 Pentru procedurile de colectare în condiții de siguranță pentru colectarea de sânge sau de alte probe de la persoane suspecte sau confirmate a fi infectate, urmați instrucțiunile furnizate de WHO.9 2. Prelucrarea tuturor probelor de laborator trebuie să se faca întrun cabinet de securitate sau cel puțin intrun cabinet cu tiraj si cu ventilatie de evacuare . Nu efectuați nicio procedură pe un banc/o masa de lucru deschisa. 3. Activitățile, cum ar fi micro-pipetarea și centrifugarea pot genera mecanic aerosoli fini, care ar putea prezenta un risc de transmitere a infectiei prin inhalare, precum și riscul de expunere directă. 4 personalul de laborator care manipulează potențiale probe clinice HF ar trebui să poarte pantofi închisi cu galoși sau cizme, mănuși, un halat de unică folosință, impermeabil, protectie pentru ochi sau ecrane faciale și dispozitive respiratorii de particule (de exemplu, FFP2, sau EN echivalent certificat, sau US NIOSH-certificat N95), sau aparate de respirat cu alimentare de purificare a aerului (PAPR), atunci când aliquotati proba, centrifugati sau efectuati orice alta procedura care poate genera aerosoli.

PRECAUTII PENTRU DIAGNOSTICUL DE LABORATOR

(II)5. La scoaterea EPI, trebuie sa se evite orice contact cu elementele murdare (de exemplu, mănuși, halate) și orice zonă a fetii (adică ochii, nasul sau gura). 6. Nu închide șorțul sau rochia pentru a se debarasa reuse- imediat. 7. Efectuați igiena mainilor, imediat după îndepărtarea EPI utilizat în timpul manipularii probei și după orice contact cu suprafețele potențial contaminate, chiar dacă EPI este purtat. 8. Plasati probele in containere /recipiente etichetate în mod clar , nu din -sticlă, etanșe și transportatio direct la aria de manipulare/procesare a probelor 9 Dezinfectați toate suprafețele exterioare ale containerelor de probe temeinic (folosind un dezinfectant eficient), înainte de transport.

1. Scoate manusa din cutia originala

2. Atinge numai o suprafata limitata a manusii corespunzatoare incheieturii mainii

3. Pune prima manusa

CAND APARE INDICATIA DE IGIENA A MAINILOR INAINTEA UNUI CONTACT CARE NECESITA FOLOSIREA MANUSILOR , EFECTUEAZA IGIENA MAINILOR PRIN FRECARE CU ALCOOL SAU PRIN SPALARE CU APA SI

SAPUN

I. CUM SA PUI MANUSILE

4. Ia a doua manusa cu mana goala si atinge numai o zona limitata a manusii corespunzatoare incheieturii mainii

5. Evita atingerea pielii antebratului cu mana inmanusata, intoarce surafata externa a manusii a mainii ca sa fie imbracata pe degetele indoite ale mainii inmanusate permitand astfel punerea celei de a doua manusi

6. Odata inmanusate, mainile nu trebuie sa atinga altceva care nu este definit de indicatorii si conditiile folosirii manusilor

II. CUM SE SCOT MANUSILE

1. Prindeti o manusa la nivelul incheieturii pentru a o scoate, fara sa atingeti pielea antebratului si indepartati-o de pe mana, permitand manusii sa se intoarca pe dos

2. Tine manusa scoasa in mana cu manusa si glisati degetele mainii fara manusa intre manusa si incheietura. Scoateti a doua manusa prin rasucire in josul mainii si impaturesti-o in prima manusa

3. Debarasati manusile scoase

ECHIPAMENT DE PROTECTIE COMPLET

TRANSPORTUL BOLNAVILOR CU AVIONUL

Recipient primar de plastic impermeabil

Daca sunt mai multe recipiente primare fragile se vor pune intr-un singur ambalaj secundar, ele trebuie sa fie infasurate individual sau separate in asa fel ca sa previna contactul intre ele

Ambalaj secundar impermeabil

Ambalaj exterior rigid

Lista continutului

Eticheta de substanta infectioasa

Numele corect de transport si numarul UN

Marca UN de certificare a pachetului

Identificarea Expeditorului sau destinatarului

Ambalaj rigid exterior

Ambalajul secundar impermeabil

CAPAC

Sectiunea transversala

a pachetului inchis

Substanta infectioasa

Inchidere ce necesita mijloace sigure pentru a asigura un sigiliu etans

Materialul absorbant de ambalare (pentru lichide)

Substanta infectioasa

Ambalaj din material absorbant

AMBALAREA SI TRANSPORTUL PROBELORSISTEM DE TRIPLA AMBALARE

LUCRATORII DIN DOMENIUL SANATATII AU NEVOIE DE PROTECTIE RESPIRATORIE OPTIMĂ PENTRU EBOLA(OMS & CDC-ATLANTA)

Personalul medical joacă un rol foarte important în succesul izolarii focarelor de boli infectioase, cum ar fi Ebola. Tipul corect si nivelul de echipament individual de protectie (EIP) asigură ca personalul medical să rămână sănătos pe tot parcursul unui focar, dar in contextul extinderii rapida a focarului de Ebola din Africa de Vest, este imperativ sa se favorizeze măsuri mai conservatoare.

Principiul precautiei face ca orice actiune concepută pentru a reduce riscul sa nu astepte certitudinea stiintifica si obligă la utilizarea de protectie respiratorie deosebita pentru un agent patogen ca virusul Ebola, care:

• Nu are modalitati dovedite de tratament pre-sau post-expunere

• Are o rata mare de fatalitate

• Are moduri neclare de transmitere

Exista dovezi stiintifice si epidemiologice ca virusul Ebola are potential de a fi transmis prin particule de aerosoli infectioase in aproapiere si la distantă de la pacienti infectati, ceea ce înseamnă că personalul medical ar trebui să poarte dispozitive respiratorii, si nu masti faciale.

Nivelul minim de protectie în situatii cu risc mare ar trebui să fie un aparat de respirat cu un factor de protectie atribuit mai mare decât un aparat de respirat cu alimentare de aer purificat (PAPR), cu o glugă sau casca ofera multe avantaje fată de o filtrare cu o piesa faciala N95 sau mască de gaze, fiind mai mult de protectiv, confortabil, si cost-eficient pe termen lung.

ECHIPAMENT DE PROTECTIE CU SISTEM DE PURIFICARE A AERULUI

CAPSULA DE IZOLARE A UNUI BOLNAV DE EBOLA

DECONTAMINARE IN FOCAR (ECHIPAMENT MOBIL)