Fii Un Invingator

7
FII UN ÎNVINGĂTOR În general un învingător este definit ca fiind persoana care se află mereu pe primul loc. În ultimul timp însă, noţiunea aceasta pare să se fi schimbat, campion fiind cel care reuşeşte să işi foloseasca la maxim potenţialul, să îşi crească performanţele pentru a atinge rezultate seminficative şi să le menţina chiar şi atunci când se confruntă cu dificultaţi şi presiune. Cine este de fapt un învingător? Învingătorul este persoana care reuşeşte în permanenţa să se automotiveze, îşi depăşească limitele şi care are la bază o puternică ambiţie, curaj şi dorinţa de a reuşi. În plus, există un lucru specific abilităţii de a fi un învingător, numit de specialişti „gândire corecta sub presiune”.În mare parte este vorba despre faptul că un campion nu face lucrurile automat, gândind întâi la ceea ce face. Sunt care afirmă chiar că inima conceptului sta în cum construieşti oportunitatea pentru succes, cum implementezi ceea ce planifici, care sunt standardele şi cum menţii momentum-ul(cum îţi protejezi realizarile din trecut şi în acelaşi timp cum începi să construieşti o nouă oportunitate). Adevaraţii învingatori sunt cei îndrazneti, care au curajul să viseze şi uneori să rişte pentru a-şi atinge scopul, iar ceea ce îi deosebeşte cu adevarat de oamenii obişnuiţi este tocmai faptul că

description

Un articol despre mentalitatea de invingator, atitudine si succes personal si profesional.

Transcript of Fii Un Invingator

Page 1: Fii Un Invingator

FII UN ÎNVINGĂTOR

În general un învingător este definit ca fiind persoana care se află mereu pe primul loc. În ultimul timp însă, noţiunea aceasta pare să se fi schimbat, campion fiind cel care reuşeşte să işi foloseasca la maxim potenţialul, să îşi crească performanţele pentru a atinge rezultate seminficative şi să le menţina chiar şi atunci când se confruntă cu dificultaţi şi presiune.

Cine este de fapt un învingător? Învingătorul este persoana care reuşeşte în permanenţa să se automotiveze, îşi depăşească limitele şi care are la bază o puternică ambiţie, curaj şi dorinţa de a reuşi. În plus, există un lucru specific abilităţii de a fi un învingător, numit de specialişti „gândire corecta sub presiune”.În mare parte este vorba despre faptul că un campion nu face lucrurile automat, gândind întâi la ceea ce face. Sunt care afirmă chiar că inima conceptului sta în cum construieşti oportunitatea pentru succes, cum implementezi ceea ce planifici, care sunt standardele şi cum menţii momentum-ul(cum îţi protejezi realizarile din trecut şi în acelaşi timp cum începi să construieşti o nouă oportunitate).Adevaraţii învingatori sunt cei îndrazneti, care au curajul să viseze şi uneori să rişte pentru a-şi atinge scopul, iar ceea ce îi deosebeşte cu adevarat de oamenii obişnuiţi este tocmai faptul că reuşesc să gestioneze foarte bine situaţiile, propriile trăiri şi emotii în favoarea lor.

Un plan bun nu este suficient

Uneori, problema este că oamenii construiesc planuri frumoase şi cu potenţial dar până la realizarea lor, acestea nu mai sunt relevante. Existenţa unui plan bun nu înseamna neaparat că va fi şi implementat la standarde înalte.Unul din obstacolele întalnite în concretizarea unui concept este hotărârea şi devotamentul, contante în timp, de a-l implementa, de a lucra conform celor stabilite. Când construieşti o oportunitate spre succes trebuie să te intrebi cum vei acţiona. Dacă nu eşti suficient de atent la punere în practică a ceea ce ai planificat, în cazul unui eşec, există riscul că vei crede că greşeala este în plan şi nu în cum l-ai implementat. În marea majoritate a cazurilor, eşecul apare în faza de execuţie a planului şi nu în teorie.O altă greşeala frecventă care apare, este faptul că uneori timpul planificat pentru execuţia planului este mai lung decât se aştepta la început, sau apar tot felul de dificultaţi care nu sunt gestionate cum trebuie. Unul dintre cele

Page 2: Fii Un Invingator

mai importante lucruri este pasiunea, determinarea şi încrederea în forţele proprii. Nimeni nu poate fi campion dacă renunţă la un moment dat să creadă în propriile visuri şi nu luptă pentru îndeplinirea lor.

A fi un învingător se învaţa

Când vorbeşti despre învingători, tinzi să crezi ca au talente extraordinare, că au noroc, că au fost ajutaţi, că este ceva magic legat de a fi un învingător. Vestea cea bună este că nu e deloc aşa, iar vestea cea rea este că trebuie să munceşti din greu pentru a ajunge la acest nivel. Secretul este să iţi doreşti cu adevarat şi să ai o mare încredere în propriile forţe. Dacă ne uitam la profilul unui învingător, vom vedea că aceştia sunt persoane care muncesc foarte mult pentru a obţine rezultatele respective şi chiar dacă uneori pot părea chestiuni legate de noroc, în spatele fiecarei reuşite se ascunde pasiunea şi devotamentul.Se spune că nu e suficient să munceşti.Trebuie, în plus, să iţi doreşti cu adevarat să reuşeşti. Nu există o formulă magică, dar există paşi pe care îi poţi face şi care te pot ajuta. A fi învingător se învaţă în fiecare zi, din gestionarea fiecarei experienţe personale sau profesionale şi din automotivare permanenta. Chiar dacă la prima vedere poate părea un proces destul de tehnic-urmezi câţiva paşi şi devii un învingător , nu este deloc aşa. Uneori oamenii nu cred ei inşişi în puterea lor de a ajunge la un asemenea nivel. De aceea, cel mai important este ca ei să fie convinşi că îşi pot provoca limitele.

Trăieşte succesul

Menţine momentul şi senzaţia de plutire pe care o da obţinerea rezultatului dorit. Când oamenii trăiesc succesul, acest lucru îi va ajuta să facă şi mai mult, le va oferi încredere şi senzaţia că deţin controlul. Sucessul este un sentiment foarte puternic şi care energizeaza. Când te trezeşti şi te gândeşti la ziua care începe, întreabă-te ce vei face pentru a reuşi să îţi atingi scopul . Nu vâna greşeli ale trecutului şi nu le căuta în prezent, nu te învinui şi nu te descuraja dacă nu îţi iese din prima, ci dimpotrivă. Învingătorii fac permanent „debrief” şi „brief” .Constant, în ceea ce fac, se întreabă ce a mers bine, ce ar fi putut face mai bine, observă ce s-a întâmplat şi automat traduc aceste concluzii într-un plan de acţiune care să includă ce vor face

Page 3: Fii Un Invingator

diferit data viitoare.A fi învingător, este un lucru direct corelat cu convingerea că permanent se poate mai bine, se poate obţine mai mult.

Descoperă campionul din tine

Fiecare este un campion, trebuie doar să descopere acest lucru. A învinge înseamnă a te învinge pe tine iar si iar, înseamnă să nu te mulţumeşti cu succesul obţinut la un moment dat, să îţi conservi pofta de viaţa, pasiunea şi entuziasmul, orice ar fi. Este ca şi cum ai împinge o maşina: odată ce ai urnit-o din loc, trebuie să împingi mereu. Dacă maşina se opreşte, trebuie să o iei de la capat.

Ce te împiedică sa fii un campion

1.FRICA DE ÎNALŢIMEÎţi este frică „de înalţime” atunci când simţi că nu eşti suficient de bine pregătit pentru postul pe care il deţii sau pentru ce ai de facut.Acest lucru te împiedică să te simţi confortabil şi te împinge să iei decizii greşite.Soluţie: Nu te învinovaţi, spune-ţi că poţi să devii un învingător, fă-ţi temele cât mai bine, dă tot ce poţi şi totul va veni de la sine.

2.VIAŢA ÎN ALB ŞI NEGRU

Nepotul cuiva este angajat şi tu nu; angajatul incompetent este promovat, iar tu nu; şeful/profesorul îl laudă pe un coleg de-al tau şi pe tine nu, deşi tu eşti cel care are rezultate mai bune decât el, sau soluţia ta a fost mai bună. Sunt oameni care nu pot accepta că nu întotdeauna viaţa este dreaptă şi care insistă să creadă că toate propunerile şi ideile trebuie abordate dintr-o perspectivă raţională.Soluţie: Dacă tinzi să ai acest mod de gandire în „alb şi negru”, încearcă atunci când propui un proiect sau o soluţie să ceri feedback. Acest lucru îl va face pe celalalt să creadă că poate „investi” în idea ta, propriile sugestii. Încearca deasemenea să îţi aminteşti că tot ce faci, trebuie să faci în primul rând pentru tine şi apoi pentru ceilalţi, că este important să fii tu însuţi mulţumit de tine şi că numai având încredere vei reusi. Cu cât observi mai mult parâile negre ale vieţii cu atât te descurajezi mai uşor.

Page 4: Fii Un Invingator

3. DOAR SUCCESUL CONTEAZĂ

Sunt oameni care încearcă prea mult, se straduiesc prea mult, muncesc prea mult, uitând să facă lucrurile cu plăcere şi pasiune. Este în neregulă atunci când totul se limitează doar la a obţine succesul, neglijând costurile acestuia.Soluţie: munceşte calculat dar cu determinare şi nu uita să observi şi ce se întamplă în jurul tau. Cu cât te agiţi mai mult cu atât îţi pierzi mai uşor controlul.Pune pasiune în ceea ce faci şi nu vei simţi că munceştii nici o zi din viaţa ta.

4. TEAMA DE CONFLICT ŞI NEÎNCREDEREA ÎN PROPRIA PERSOANĂSunt persoane care evită conflictul, chiar dacă asta înseamnă să nu îşi susţină punctul de vedere.Soluţie: Nu este bine să te limitezi şi să te complaci în situaţiile care nu iţi plac, fară să spui nimic. Aceste lucruri te împiedică sa fii cu adevarat tu şi treptat îţi vor scădea entuziasmul şi încredera în forţele proprii.

5 PASI CATRE A FI UN INVINGATOR

1. intotdeauna defineste ce inseamna succesul.NU te opri la a visa, fa tot posibilul pentru a-l face realitate, pas cu pas

2. Evalueaza lucrurile pe care le-ai facut bine.Cunoaste-ti punctele tari

3.Uneori ne este teama sa ne dam un feedback pozitiv. Incurajeaza-te si ai incredere ca poti sa te autodepasesti in permanenta.4.Considera tot ce ti se intampla ca fiind o oportunitate.Trebuie sa fii optimist si sa recunosti ca nu poti fi tot timpul la potentialul maxim.5.realizeaza ca ai o problema atunci cand esti permanent sub presiune.Intr-o astfel de situatie, iti poti propune sa maresti procentul de tmp in care te simti bine