Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

86
Fereastra de lucru a Microsoft Excel Acest curs este pentru invatarea notiunilor de baza a Microsoft Excel. Desi stiind sa lucrezi in Windows este un avantaj, acest curs a fost facut pentru incepatori in lucrul cu computerele. Deschide Microsoft Excel. Daca dorestin clic butonul aratat in imaginea de mai jos, pentru a inchide panelul Getting Started. Ecranul va apare astfel:

Transcript of Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

Page 1: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

Fereastra de lucru a Microsoft Excel

Acest curs este pentru invatarea notiunilor de baza a Microsoft Excel. Desi stiind sa lucrezi in Windows este un avantaj, acest curs a fost facut pentru incepatori in lucrul cu computerele.Deschide Microsoft Excel. Daca dorestin clic butonul aratat in imaginea de mai jos, pentru a inchide panelul Getting Started.

Ecranul va apare astfel:

sus

Bara de titlu

Page 2: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

Bara de titlu – este asezata in partea de sus si cuprinde numele fisierului curent (din oficiu numele este Book1 (sau un alt numar), urmand ca atunci cand salvezi prima data fisierul sa pui numele dorit).

sus

Bara de meniu

Bara de meniu – aflata sub bara de titlu si cuprinde meniurile File, Edit, View, Insert, Format, Tools, Data, Windows si Help. Tu folosesti meniurile pentru a da comenzi programului. Faci clic pe meniul respectiv si se va deschide o lista cu optiuni. Pentru a alege o optiune din lista faci clic pe acea optiune sau apesi tasta Enter pentru a alege optiunea selectata. Daca exista trei puncte (...) dupa o optiune inseamna ca daca alegi acea optiune se va deschide o fereastra de dialog in care ti se cere sa dai mai multe detalii pentru comanda (optiunea) respectiva.

Exemplu pentru folosirea barei de meniu.

1. Pune cursorul deasupra meniului File din bara de meniu. 2. Faci clic (buton stanga mouse). 3. Apasa tasta sageata dreapta pana ce meniul Help (=ajutor) este

selectat. 4. Apasa tasta sageata stanga pana ce meniul Format (=formatare) este

selectat. 5. Apasa tasta sageata jos pana ce optiunea Style (=stil) este selectata.

Apasa tasta sageata sus pana ce optiunea Cells (=celule) este selectata.

6. Apasa tasta Enter sa alegi optiunea Cells. Se va deschide fereastra de dialog.

7. Faci clic pe butonul Cancel pentru a inchide fereastra de dialog.

Microsoft Excel poate afisa lista completa de optiuni la deschiderea meniurilor sau poate afisa doar cele mai folosite optiuni din ultima perioada.In acest curs vei folosi Always Show Full Menus (=intotdeauna afiseaza lista completa de optiuni a meniurilor), iar pentru setarea aceasta, urmeaza urmatorii pasi:

1. Clic pe meniul Tools din bara de meniu.

Page 3: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

2. Clic pe optiunea Customize. 3. Clic pe fila Options. 4. Daca optiunea Always Show Full Menus nu este bifata, faci clic in

patratelul din fata optiunii si va apare semnul bifat (un v). 5. Clic butonul Close (=inchide) pentru a inchide fereastra de dialog.

sus

Bara de unelte

Bara de unelte Standard

Bara de unelte Formating

Bara de unelte – contine icon-uri ce reprezinta modalitati mai rapide de a da comenzi programului. Bara de unelte se afla in general sub bara de meniu.

Inainte de a continua verifica ca bara de unelte Standard si Formating sa fie afisate:

1. Clic meniul View (=vedere) din bara de meniu. 2. Pune cursorul deasupra optiunii Toolbars. Vor fi afisate mai multe

optiuni. Optiunile Standard si Formating ar trebui sa fie bifate. Daca este asa apasa tasta Esc de doua ori pentru a inchide acest meniu. Daca una sau ambele optiuni nu sunt bifate, clic pe optiunea Customize din partea de jos a listei.

3. Se va deschide fereastra de dialog Customize. 4. Clic pe fila Toolbars. 5. Clic in patratelul din fata optiunii Standard sau/si Formating. Va apare

semnul bifat in patratel.Nota: Pentru a anula bifarea faci clic din nou in patratelul cu semnul bifat.

6. Clic butonul Close (=inchide).

sus

Foaia de lucru (worksheet)

Page 4: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

Fisierele Microsoft Excel contin foi de lucru. Fiecare foaie contine coloane si randuri. Coloanele sunt notate cu litere de la A la IV, iar randurile numerotate de la 1 la 65536. Combinatia dintre coordonatele unei coloane si coordonatele unui rand formeaza adresa unei celule. De exemplu celula aflata in coltul stanga sus este celula A1, insemnand coloana A, randul 1. Celula E10 este aflata in coloana E, randul 10. Tu vei introduce datele in celulele foii de lucru.

sus

Bara de formule

In bara de formule, in partea stanga este casuta de nume, unde este afisata adresa celulei active, iar in partea dreapta este afisat continutul celulei.

Activarea barei de formule:

1. Clic meniul View din bara de meniu 2. Daca in lista de optiuni deschisa, optiunea Formula Bar (=bara de

formule) este bifata, inseamna ca bara de formule este activata. In acest caz apasa tasta Esc pentru a inchide meniul.

3. Daca optiunea Formula Bar nu este bifata, faci clic pe aceasta

Page 5: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

optiune si bara de formule va fi activata si va apare sub bara de unelte. 4. Observi ca adresa celulei active apare in partea stanga a barei de

formule.

sus

Bara de stare

Daca bara de stare este activata, aceasta va apare in partea de jos a ferestrei.Activarea ferestrei de stare:

1. Clic meniul View din bara de meniu 2. Daca in lista de optiuni deschisa, optiunea Status Bar (=bara de stare)

este bifata , inseamna ca bara de stare este activata. In acest caz apasa tasta Esc pentru a inchide meniul.

3. Daca optiunea Status Bar nu este bifata, faci clic pe aceasta optiune si bara de stare va fi activata si va apare in partea de jos a ferestrei.

Observi cuvantul Ready (=gata, pregatit) in partea stanga a barei de stare. Acest cuvant arata ca Excel este in modul Ready (=gata, pregatit) si asteapta urmatoarea ta comanda.In bara de stare in partea dreapta pot apare si alte indicatoare, de exemplu:

Literele NUM, arata ca padul numeric este activ (tastele pot fi folosite).Nota: Tasta Num Lock, aflata pe tastatura in partea dreapta (in zona numerelor) este folosita pentru a bloca sau a debloca padul numeric (tastele cu cifre din dreapta tastaturii).

Literele CAPS, arata ca este activata scrierea textului cu litere mari, deoarece a fost apasata tasta Caps Lock. Pentru a reveni si scrie cu litere mici se apasa din nou tasta Caps Lock.

Literele SCRL si END pentru functiile date de tastele Scroll Lock si End.Nota: Asigura-te ca SCRL si END nu apar in bara de stare (daca apar, apasa tasta Scroll Lock si/sau tasta End).

Tastele sageti (sus, jos, la stanga, la dreapta) – apasand aceste taste cursorul se va muta in celula urmatoare in directia corespunzatoare.

Tasta Tab - apasand aceasta tasta cursorul se va muta in celula de la dreapta.

Tastele Shift+Tab – tinand apasata tasta Shift, apasa tasta Tab si cursorul

Page 6: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

se va muta in celula de la stanga.

Tasta Enter - apasand aceasta tasta cursorul se va muta in celula de sub celula curenta.

Tasta  Page Up (=pagina sus) – apasand aceasta tasta cursorul se va muta o pagina mai sus (un ecran mai sus).

Tasta  Page Down (=pagina jos) – apasand aceasta tasta cursorul se va muta o pagina mai jos (un ecran mai jos).

Tasta End

Daca se apasa tasta End (in bara de stare apare scris END) si apoi se apasa pe una din tastele sageti, atunci cursorul se va muta in celula extrema (prima sau ultima) din directia respectiva. Nota: Daca tu ai introdus date intr-o celula, apasand tasta End cursorul se va duce la sfarsitul datelor introduse in celula respectiva.

Daca se apasa tasta End si apoi tasta Home (=casa), cursorul se va muta in prima celula (celula A1)

sus

Miscarea in foaia de lucru

Mutarea la o anumita celula se face prin una din metodele:

Apasa tasta F5. Se deschide fereastra de dialog Go To, unde tiparesti J3 (se poate si j3) in casuta Reference. Clic OK. Vei fi in celula J3.

Ctrl+G – tinand apasata tasta Ctrl, apasa tasta G. Se deschide fereastra de dialog Go To, unde tiparesti C4 (se poate si c4) in casuta Reference. Clic OK. Vei fi in celula C4.

Poti folosi si casuta de nume din bara de formule: tiparesti D10 in casuta de nume, apasa tasta Enter si te vei muta in celula D10.

Page 7: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

Scroll Lock

Scroll Lock misca fereastra, dar nu misca cursorul.

1. Apasa tasta Page Down. 2. Apasa tasta Scroll Lock. In bara de stare apare scris SCRL. 3. Apasa tasta sageata sus de cateva ori. Observi ca cursorul ramane in

aceeasi celula, dar fereastra se misca in sus (se face derularea in sus a paginii).

4. Apasa tasta sageata jos de cateva ori. Observi ca cursorul ramane in aceeasi celula, dar fereastra se misca in jos (se face derularea in jos a paginii).

5. Apasa tasta Scroll Lock sa dezactivezi aceasta functie (in bara de stare nu mai apare scris SCRL).

6. Tinand apasata tasta Ctrl, apasa tasta Home si te vei muta in celula A1.

sus

Page 8: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

Selectarea celulelor

Daca vrei sa folosesti o functie pentru un grup de celule, trebuie mai intai sa selectezi aceste celule. O poti face astfel:

1. Faci clic in celula A1 2. Apasa tasta F8 pentru a ancora cursorul. 3. Observi ca in bara de stare apare scris EXT, insemnand ca esti in

modul Extend 4. Faci clic in celula E7. Vei vedea ca celulele de la A1 la E7 vor fi

selectate. 5. Apasa tasta Esc si clic oriunde in foaia de lucru pentru a anula

selectarea celulelor.

O alta metoda de selectare este tinand apasat butonul stanga mouse se misca in directia dorita. In plus se poate face selectarea celulelor care nu sunt unele langa altele, astfel:

1. Pui cursorul in celula A1 2. Tine apasata tasta Ctrl pentru a putea selecta celule neinvecinate. 3. Apasa buton stanga mouse 4. Tinand apasat butonul stanga, misca mouse-ul de la celula A1 la

Page 9: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

celula E7 5. Continua sa tii apasata tasta Ctrl, dar eliberezi butonul stanga mouse 6. Clic in celula G8 7. Apasa buton stanga mouse 8. Tinand apasat butonul stanga, misca mouse-ul de la celula G8 la

celula I17. Elibereaza butonul stanga mouse. 9. Elibereaza tasta Ctrl. Celulele de la A1 la E7 si de la G8 la I17 vor fi

selectate. 10.Clic oriunde pe foaia de lucru pentru a anula selectia.

sus

Introducerea de date

Aici vei invata cum sa introduci date in foaia de lucru.Mai intai pui cursorul in celula dorita, tiparesti datele apoi apesi tasta Enter.

1. Clic in celula A1 2. Tiparesti John Jordan 3. Tasta Backspace (aflata deasupra tastei Enter, eventual are o

sageata la stanga) se foloseste pentru stergerea caracterelor de la stanga cursorului pentru text. Sterge Jordan folosind tasta Backspace

4. Apasa tasta Enter. Cuvantul John apare in celula A1.

sus

Editarea unei celule

Dupa introducerea datelor intr-o celula, acestea pot fi modificate.

Metoda folosirii tastei F2:

1. Pune cursorul in celula A1 (faci clic pe celula A1 sau folosesti o alta metoda)

Page 10: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

2. Apasa tasta F2 3. Schimba John cu Jones 4. Folosind tasta Backspace vei sterge literele hn 5. Tiparesti nes 6. Apasa tasta Enter.

Metoda folosirii barei de formule:

1. Te muti in celule A1 2. Clic in bara de formule, in aria de formula

3. Folosind tasta Backspace, sterge nes 4. Tipareste ker 5. Apasa tasta Enter.

Page 11: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

Metoda folosirii dublu clic in celula respectiva:

1. Te muti in celula A1. 2. Faci dublu clic in celula A1. 3. Apesi tasta End (sau folosesti tasta sageata dreapta). Cursorul va fi la

sfarsitul textului. 4. Folosesti tasta Backspace sa stergi ker. 5. Tiparesti hnson. 6. Apasa tasta Enter.

sus

Inlocuirea datelor dintr-o celula

Tiparind intr-o celula in modul Ready (in bara de stare in partea stanga, apare scris cuvantul Ready), se va inlocui vechiul continut al celulei cu informatia nou tiparita.

1. Te muti in celula A1. 2. Tiparesti Cathy. 3. Apesi tasta Enter. Numele Cathy va inlocui Johnson.

Page 12: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

 

sus

Wrapping text

Cand introduci text care este prea mare pentru a se incadra in celula, acesta va apare deasupra urmatoarei celule. Daca doresti sa nu se intample aceasta, faci astfel:

1. Te muti in celula A2. 2. Tiparesti Acest text este prea lung. 3. Apasa tasta Enter. 4. Te muti din nou in celula A2. 5. Clic meniul Format din bara de meniu. Clic pe optiunea Cells

(=celule). Se deschide fereastra de dialog Format Cells. 6. Clic pe fila Alignment (=aliniere) 7. In aria Text control clic in patratelul din fata optiunii Wrap Text,

pentru a bifa si activa aceasta functie. 8. Clic OK. Vezi rezultatul.

sus

Stergerea continutului unei celule

Pentru a sterge continutul unei celule sau a unui grup de celule, te muti in celula dorita, sau selectezi grupul de celule, si apesi tasta Delete (=sterge).

1. Te muti in celula A2 2. Apasa tasta Delete.

sus

Page 13: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

Introducerea numerelor ca Text si ca Valori

In Microsoft Excel, poti introduce numere ca Text si ca Valori.Numarul ca Text, reprezinta text numeric si deci nu se pot face operatii matematice asupra acestuia. Numere ca Valori, reprezinta numere cu care se pot face operatii matematice. Daca tu ai o celula ce contine un numar (de exemplu numarul de angajati) cu care nu faci operatii matematice, poti sa-l tiparesti ca Text, tiparind mai intai caracterul “ ‘ “.

Introducerea unui numar ca valoare:

1. Te muti in celula B1. 2. Tipareste 100 3. Apasa tasta Enter.

Numarul 100 apare in celula B1 ca valoare numerica. Tu poti face operatii matematice folosind acest numar. Se observa ca numerele sunt din oficiu, aliniate la dreapta.

Introducerea unui numar ca text:

1. Te muti la celula C1 2. Tipareste ‘100 3. Apasa tasta Enter.

Numarul 100 apare in celula C1 ca text. Observi ca din oficiu textul este aliniat la stanga si apare un triunghi verde in coltul stanga-sus al celulei.

sus

Smart Tags

Cand introduci date intr-o casuta si Microsoft Excel crede ca e posibil ca tu sa vrei sa schimbi aceste date, va apare Smart Tag (=eticheta desteapta). Acesta iti ofera posibilitatea de a face usor schimbarile dorite. Celulele cu Smart Tag in ele, apar cu un triunghi verde in coltul stanga-sus. Cand pui cursorul deasupra unei celule cu Smart Tag, va apare icon-ul Trace Error (=posibile greseli). Faci clic pe acest icon si vor apare afisate diferite optiuni pe care le poti selecta daca doresti.In exemplul anterior, ar fi trebuit sa-ti apara un Smart Tag in celula C1.

1. Te muti in celula C1 2. Clic pe iconul Trace Error (=posibile greseli). Apare o lista cu optiuni.

Optiunea Numbered stored as text (=numarul este pastrat ca text)

Page 14: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

este selectata. Tu poti face clic sa alegi optiunea Convert to number (=converteste in numar ca valoare) sau Ignor the error (=ignora greseala). Alegand o optiune, Smart Tag va disparea din aceasta celula (programul va intelege care este dorinta ta si nu va mai interpreta continutul celulei ca avand o posibila greseala).

Salvarea fisierului:

1. Clic meniul File > Save As. 2. Alege dosarul unde vrei sa salvezi fisierul. 3. In casuta File Name tipareste lectia1 4. Clic Save (=salveaza).

Inchide Microsoft Excel:

1. Alege File > Exit (=iesirea din program sau inchiderea programului) din bara de meniu. Programul Microsoft Excel se inchide.

sus

Alegerea Default Font

Deschide un nou (new) document.Default Font este tipul de font pe care Excel il va folosi intotdeauna, daca tu nu vei alege un alt tip. Deci din oficiu se foloseste Default Font (=font de baza) pentru scriere. Microsoft Excel iti da posibilitatea sa alegi singur care sa fie Default Font-ul dorit de tine.In exemplul de mai jos, vei pune Default Font sa fie Arial, Regular si Size 10 (=scris aplecat, normal si marimea 10):

1. Alege Format > Cells din meniu. 2. Alege fila Font. 3. In casuta Font, alege Arial (=scriere aplecata la

dreapta). 4. In casuta Font Style, alege Regular (=normal). 5. In casuta Size, alege 10 6. Daca nu este bifat Normal Font, atunci clic in

patratelul din fata acestei optiuni pentru a apare semnul bifat. Acum optiunile alese pentru font vor forma Default Font (=font de baza).

 

Page 15: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

7. Clic OK.

sus

Ajustarea latimii standard a coloanelor

Cand deschizi Microsoft Excel, latimea coloanelor este latimea default (=de baza, din oficiu). Aceasta latime este numita standard column width (=latimea standard al coloanei). Pentru a schimba latimea standard al coloanelor urmeaza urmatorii pasi:

1. Alege Format > Column > Standard Width (=latimea standard) din meniu. Se va deschide fereastra de dialog Standard Width

2. In campul Standard Column Width tipareste 25, apoi clic OK. Fiecare coloana din foaia ta de lucru va avea latimea de 25.

3. Te muti in celula A1 4. Tiparesti Cathy 5. Apasa tasta Enter

sus

Alinierea celulelor

Numele Cathy este aliniat la stanga in celula. Tu poti schimba alinierea.

Alinierea folosind meniul

Alinierea la centru folosind meniul 1. Te muti in celula A1 2. Alege Format > Cells din meniu. Se va

deschide o fereastra de dialog. 3. Alege fila Alignment (=aliniere). 4. In zona Text alignment, la optiunea

Horizontal (=orizontal), clic pe butonul sageata din dreapta casutei pentru a se deschide lista de optiuni si faci clic pe

Page 16: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

Center (=centru). 5. Clic OK sa inchizi fereastra de dialog.

Numele Cathy este aliniat la centru in celula.

Alinierea la dreapta folosind meniul 1. Te muti in celula A1 2. Alege Format > Cells din meniu. Se va

deschide o fereastra de dialog. 3. Alege fila Alignment (=aliniere). 4. In zona Text alignment, la optiunea

Horizontal (=orizontal), clic pe butonul sageata din dreapta casutei pentru a se deschide lista de optiuni si faci clic pe Right (Indent) (=dreapta) (Indent – poti pune o valoare pentru Indent care va fi distanta dintre text si marginea din dreapta a coloanei).

5. Clic OK sa inchizi fereastra de dialog. Numele Cathy este aliniat la dreapta in celula.

Alinierea la stanga folosind meniul 1. Te muti in celula A1 2. Alege Format > Cells din meniu. Se va

deschide o fereastra de dialog. 3. Alege fila Alignment (=aliniere). 4. In zona Text alignment, la optiunea

Horizontal (=orizontal), clic pe butonul sageata din dreapta casutei pentru a se deschide lista de optiuni si faci clic pe Left (Indent) (=stanga) (Indent – poti pune o valoare pentru Indent care va fi distanta dintre text si marginea din stanga a coloanei).

5. Clic OK sa inchizi fereastra de dialog. Numele Cathy este aliniat la stanga in

Page 17: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

celula.

Alinierea folosind bara de unelte

Folosind bara de unelte se pot da rapid comenzi programului. Folosind bara de unelte se poate schimba alinierea celulelor.

Alinierea la centru folosind bara de unelte: 1. Te muti in celula A1 2. Clic icon-ul Center (=centru) aflat in bara

de unelte Formatting

Alinierea la dreapta folosind bara de unelte: 1. Te muti in celula A1 2. Clic icon-ul Align Right (=aliniere la

dreapta) aflat in bara de unelte Formatting

Alinierea la stanga folosind bara de unelte: 1. Te muti in celula A1 2. Clic icon-ul Align Left (=aliniere la stanga)

aflat in bara de unelte Formatting.

sus

Bold, Italic, Underline

In Microsoft Excel poti face un text Bold (=scrie ingrosat), Italic (=scrie aplecat la dreapta), Underline (=subliniere) sau poti folosi o combinatie a acestora.In exemplele de mai jos se vor folosi meniul, bara de unelte si tastele Shortcut (=scurtatura).

Page 18: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

Metoda folosirii meniului

Adaugarea Bold folosind bara de meniu: 1. Tipareste Bold in celula A2 2. Clic semnul bifat aflat in bara de formule

(va avea acelasi efect ca apasarea tastei Enter).

3. Alege Format > Cells din bara de meniu. Se deschide fereastra de dialog Format Cells.

4. Alege (clic) fila Font. 5. Clic Bold in casuta Font Style. 6. Clic OK. Cuvantul Bold va aparea

ingrosat. Adaugarea Italic folosind bara de meniu:

1. Tipareste Italic in celula B2 2. Clic semnul bifat aflat in bara de formule

(va avea acelasi efect ca apasarea tastei Enter).

3. Alege Format > Cells din bara de meniu. Se deschide fereastra de dialog Format Cells.

4. Alege (clic) fila Font. 5. Clic Italic in casuta Font Style. 6. Clic OK. Cuvantul Italic va aparea scris

aplecat la dreapta. Adaugarea Underline folosind bara de meniu:

1. Tipareste Underline in celula C2 2. Clic semnul bifat aflat in bara de formule

(va avea acelasi efect ca apasarea tastei Enter).

3. Alege Format > Cells din bara de meniu. Se deschide fereastra de dialog Format Cells.

4. Alege (clic) fila Font. 5. Clic si deschide meniul Underline si alege

optiunea Single (=o singura linie) 6. Clic OK. Cuvantul Underline va aparea

subliniat cu o singura linie.Nota: Optiunea None (=nimic) este pentru

Page 19: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

anularea sublinierii. Adaugarea sublinierii duble folosind bara de

meniu: 1. Tipareste Underline in celula D2 2. Clic semnul bifat aflat in bara de formule

(va avea acelasi efect ca apasarea tastei Enter).

3. Alege Format > Cells din bara de meniu. Se deschide fereastra de dialog Format Cells.

4. Alege (clic) fila Font. 5. Clic si deschide meniul Underline si alege

optiunea Double (=doua linii) 6. Clic OK. Cuvantul Underline va aparea

subliniat cu doua linii.Nota: Optiunea None (=nimic) este pentru anularea sublinierii.

Adaugarea Underline Single Accounting folosind bara de meniu:

1. Tipareste Underline in celula E2 2. Clic semnul bifat aflat in bara de formule

(va avea acelasi efect ca apasarea tastei Enter).

3. Alege Format > Cells din bara de meniu. Se deschide fereastra de dialog Format Cells.

4. Alege (clic) fila Font. 5. Clic si deschide meniul Underline si alege

optiunea Single Accounting 6. Clic OK. Cuvantul Underline va aparea

subliniat cu o singura linie (vezi diferenta dintre Single si Single Accounting).Nota: Optiunea None (=nimic) este pentru anularea sublinierii.

Adaugarea Underline Double Accounting folosind bara de meniu:

1. Tipareste Underline in celula F2 2. Clic semnul bifat aflat in bara de formule

(va avea acelasi efect ca apasarea tastei Enter).

3. Alege Format > Cells din bara de meniu. Se deschide fereastra de dialog Format Cells.

4. Alege (clic) fila Font.

Page 20: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

5. Clic si deschide meniul Underline si alege optiunea Double Accounting

6. Clic OK. Cuvantul Underline va aparea subliniat cu doua linii (vezi diferenta dintre Double si Double Accounting).Nota: Optiunea None (=nimic) este pentru anularea sublinierii.

Adaugarea Bold, Italic si Underline folosind meniul

1. Te muti in celula G3. 2. Tiparesti Toate trei. 3. Clic semnul bifat aflat in bara de formule

(va avea acelasi efect ca apasarea tastei Enter).

4. Alege Format > Cells din bara de meniu. Se deschide fereastra de dialog Format Cells.

5. Alege (clic) fila Font. 6. Clic optiunea Bold Italic din casuta Font

Style. 7. Clic si deschide meniul Underline si alege

optiunea Single. 8. Clic OK. Cuvintele Toate trei vor fi scrise

ingrosat, aplecat la dreapta si subliniate cu singura linie.

Anularea Bold si Italic folosind bara de meniu 1. Selecteaza celulele de la A2 la B2. (O

metoda de selectare este: Te muti in celula B2, apesi tasta F8 (sa pui ancora de selectare), apesi tasta sageata stanga o singura data.)

2. Alege Format > Cells din bara de meniu. Se deschide fereastra de dialog Format Cells.

3. Clic optiunea Regular (=normal) in casuta Font style.

4. Clic OK. Celula A2 nu mai este scrisa ingrosat si celula B2 nu mai este scrisa aplecat la dreapta.

Anularea sublinierii folosind bara de meniu 1. Te muti in celula C2 2. Alege Format > Cells din bara de meniu.

Se deschide fereastra de dialog Format Cells.

Page 21: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

3. Clic si deschide meniul Underline si alege optiunea None (=nimic).

4. Clic OK. Cuvantul Underline nu mai este subliniat.

Folosirea barei de unelte

Adaugarea Bold folosind bara de unelte: 1. Tipareste Bold in celula A3. 2. Clic semnul bifat aflat in bara de formule

(va avea acelasi efect ca apasarea tastei Enter).

3. Clic icon-ul Bold din bara de unelte. 4. Clic din nou pe icon-ul Bold daca vrei sa

anulezi adaugarea Bold. Adaugarea Italic folosind bara de unelte:

1. Tipareste Italic in celula B3. 2. Clic semnul bifat aflat in bara de formule

(va avea acelasi efect ca apasarea tastei Enter).

3. Clic icon-ul Italic din bara de unelte. 4. Clic din nou pe icon-ul Italic daca vrei sa

anulezi scrierea aplecata la dreapta. Adaugarea Underline folosind bara de unelte:

1. Tipareste Underline in celula C3. 2. Clic semnul bifat aflat in bara de formule

(va avea acelasi efect ca apasarea tastei Enter).

3. Clic icon-ul Underline (=subliniere) din bara de unelte.

4. Clic din nou pe icon-ul Underline daca vrei sa anulezi sublinierea.

Adaugarea Bold folosind bara de unelte: 1. Tipareste Toate trei in celula D3. 2. Clic semnul bifat aflat in bara de formule

Page 22: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

(va avea acelasi efect ca apasarea tastei Enter).

3. Clic icon-ul Bold din bara de unelte. 4. Clic icon-ul Italic din bara de unelte. 5. Clic icon-ul Underline din bara de unelte.

Folosirea tastelor Shortcut (=scurtatura)

Adaugarea Bold folosind tastele Shortcut: 1. Tipareste Bold in celula A4. 2. Clic semnul bifat aflat in bara de formule

(va avea acelasi efect ca apasarea tastei Enter).

3. Tinand apasata tasta Ctrl, apasa tasta b (Ctrl+b).

4. Apasa Ctrl+b din nou pentru anularea scrierii ingrosate (bold).

Adaugarea Italic folosind tastele Shortcut: 1. Tipareste Italic in celula B4. 2. Clic semnul bifat aflat in bara de formule

(va avea acelasi efect ca apasarea tastei Enter).

3. Tinand apasata tasta Ctrl, apasa tasta i (Ctrl+i).

4. Apasa Ctrl+i din nou pentru anularea scrierii aplecate la dreapta (italic).

Adaugarea Underline folosind tastele Shortcut:

1. Tipareste Underline in celula C4. 2. Clic semnul bifat aflat in bara de formule

(va avea acelasi efect ca apasarea tastei Enter).

3. Tinand apasata tasta Ctrl, apasa tasta u (Ctrl+u).

4. Apasa Ctrl+u din nou pentru anularea scrierii subliniate (underline).

Adaugarea Bold, Italic si Underline folosind tastele Shortcut:

1. Tipareste Toate trei in celula D4. 2. Clic semnul bifat aflat in bara de formule

(va avea acelasi efect ca apasarea tastei Enter).

3. Tinand apasata tasta Ctrl, apasa tasta b (Ctrl+b).

Page 23: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

4. Tinand apasata tasta Ctrl, apasa tasta i (Ctrl+i).

5. Tinand apasata tasta Ctrl, apasa tasta u (Ctrl+u).

sus

Schimbarea tipului, marimii si culorii font-ului

Schimbarea tipului de font: 1. Tipareste Times New Roman in celula A5. 2. Clic semnul bifat aflat in bara de formule

(va avea acelasi efect ca apasarea tastei Enter).

3. Alege Format > Cells din bara de meniu. Se va deschide fereastra de dialog Format Cells.

4. Alege (clic) fila Font. Toate tipurile de font listate in casuta Font sunt disponibile pentru alegere.

5. Cauta si apoi clic pe optiunea Times New Roman in casuta Font.

6. Clic OK. Tipul de font se va schimba din Arial in Times New Roman in celula A5.

Schimbarea marimii font-ului: 1. Te muti in celula A5 2. Alege Format > Cells din bara de meniu.

Se va deschide fereastra de dialog Format Cells.

3. Alege (clic) fila Font. 4. Clic16 in casuta Size (=marime). 5. Clic OK. Marimea Font-ului va fi de 16

points. Schimbarea culorii Font-ului:

1. Te muti in celula A5. 2. Alege Format > Cells din bara de meniu.

Se va deschide fereastra de dialog Format Cells.

3. Alege (clic) fila Font.

Page 24: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

4. Clic butonul de deschidere a meniului asociat cu casuta Color (=culoare).

5. Clic Blue (=albastru) 6. Clic OK. Culoarea Font-ului va fi albastra

(blue). Schimbarea culorii font-ului folosind bara de

unelte: 1. Te muti in celula A5. 2. Clic pe butonul sageata jos din dreapta

icon-ului Font Color (=culoare font).

3. Clic pe culoarea Red (=rosu). Textul va

Page 25: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

avea culoarea rosie.

sus

Lucrul cu text lung

Intotdeauna cand tiparesti un text prea lung, pentru a incapea intr-o celula, Microsoft Excel incearca sa afiseze textul in intregime. Indiferent de alegere alinierii, textul prea lung va fi aliniat la stanga si va “imprumuta“ spatiul necesar din celulele goale din partea dreapta. Totusi, un text lung nu va scrie peste o celula ce deja are date introduse (sau care vor urma a fi introduse), in schimb celulele care contin date vor taia din textul lung care depaseste celula alocata acestuia. Pentru a observa aceasta, urmeaza urmatorii pasi:

1. Te muti in celula A6. 2. Tipareste Acum este timpul ca sa te apuci sa

inveti mai mult despre programul Microsoft Excel.

3. Apasa tasta Enter. Tot ceea ce nu incape in celula A6 va apare scris peste celulele urmatoare in partea dreapta.

4. Te muti in celula B6. 5. Tipareste TEST. 6. Apasa tasta Enter. Textul din celula A6 care nu

incape in celula va fi taiat. 7. Te muti in celula A6. 8. Uita-te in bara de formule. Vezi ca textul complet

inca este in celula.

sus

Schimbarea latimii unei singure coloane

Deja ai invatat mai inainte cum se schimba latimea pentru toate coloanele din foaia ta de lucru. Dar se poate schimba latimea unei anumite coloane, pentru a putea vedea in intregime un text lung.

1. Faci clic oriunde in coloana A. 2. Alegi Format > Column > Width din bara de

meniu. Se va deschide o fereastra de dialog.

Page 26: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

3. Tiparesti 70 in casuta Column Width (=latime coloana).

4. Clic OK. Vezi daca textul iti incape in celula A6, daca nu repeti pasii 1-4 si maresti valoarea latimii coloanei.

O alta metoda de schimbare a latimii unei coloane este cu ajutorul mouse-ului:

1. Misca cursorul deasupra liniei dintre capetele coloanelor B si C. Cursorul se va schimba si va arata ca in imaginea de mai jos.

2. Faci clic si tinand apasat butonul, misti mouse-ul la dreapta. Indicatorul de latime (width indicator) va apare pe ecran cu valoarea latimii respective.

3. Elibereaza butonul stanga mouse cand valoarea latimii coloanei este 40.

sus

Mutarea la o noua foaie de lucru

In Microsoft Excel, fiecare workbook (=caiet de lucru,

Page 27: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

fisierul tip Excel) este format din mai multe worksheets (=foi de lucru). Inainte de a merge mai departe te vei muta la o noua foaie de lucru.

1. Clic Sheet2 (=foaia2) din partea stanga-jos a ferestrei.

sus

Setarea directiei pentru tasta Enter

In Microsoft Excel tu poti specifica directia in care cursorul se muta atunci cand apesi tasta Enter. Cursorul poate fi mutat in sus, in jos, la stanga, la dreapta sau ramane in acelasi loc. Acum vei verifica, ca miscarea cursorului sa fie in jos la apasarea tastei Enter.

1. Alege Tools > Options din bara de meniuri. Se va deschide fereastra de dialog Options (=optiuni).

2. Alege fila Edit. 3. Verifica optiunea Move selection after Enter sa

fie bifata. Daca nu este bifata, faci clic in patratelul din fata optiunii pentru a apare semnul bifat.

4. Cand optiunea este bifata, se va activa casuta Direction (=directia). Daca in aceasta casuta nu este aleasa optiunea Down (=jos). Faci clic pe butonul sageata din dreapta casutei pentru a se deschide lista de optiuni si faci clic pe optiunea Down (=jos).

5. Clic OK.

sus

Page 28: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

Intoducerea datelor numerice

In Excel poti intrroduce in celule valori numerice si formule matematice. Cand este introdus un numar (valoare numerica doar, si nu valoare text) intr-o celula, tu poti face calcule matematice precum adunare, scadere, inmultire si impartire. Cand introduci o formula matematica, va trebui sa pui mai intai semnul egal (=) si apoi tiparesti formula. Pentru a indica diferite operatii matematice folosesti urmatoarele caractere:     + pentru adunare,     - pentru scadere,     * pentru inmultire,     / pentru impartire,     ^ pentru exponential (la putere).

sus

Efectuarea calculelor matematice

Urmatoarele exemple arata cum se fac calcule matematice.

Adunarea 1. Clic in celula A1. 2. Tipareste 1. 3. Apasa tasta Enter. 4. Tipareste 1 in celula A2. 5. Apasa tasta Enter. 6. Tipareste =A1+A2 in celula A3. 7. Apasa tasta Enter. Celula A1 a fost

adunata cu celula A2 si rezultatul este afisat in celula A3.

Page 29: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

Clic pe celula A3 si te uiti in bara de formule.

Scaderea 1. Apasa tasta F5. Apare fereastra de dialog

Go To (=mergi la) 2. Tiparesti B1 in casuta Reference. 3. Clic OK (sau apasa tasta Enter). Cursorul

se va muta in celula B1. 4. Tipareste 5 in celula B1. 5. Apasa tasta Enter. 6. Tipareste 3 in celula B2. 7. Apasa tasta Enter. 8. Tipareste =+B1-B2 in celula B3. 9. Apasa tasta Enter. Celula B2 a fost

scazuta din celula B1 si rezultatul este afisat in celula B3.

Clic pe celula B3 si te uiti in bara de

Page 30: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

formule.

Inmultirea 1. Tinand apasata tasta Ctrl, apasa tasta g

(Ctrl+g). Apare fereastra de dialog Go To (=mergi la).

2. Tipareste C1 in casuta Reference. 3. Clic OK (sau apasa tasta Enter). Cursorul

se va muta in celula C1. 4. Tipareste 2 in celula C1. 5. Apasa tasta Enter. 6. Tipareste 3 in celula C2. 7. Apasa tasta Enter. 8. Tipareste =C1*C2 in celula C3. 9. Apasa tasta Enter. Celula C1 a fost

inmultita cu celula C2 si rezultatul este afisat in celula C3.

Clic pe celula C3 si te uiti in bara de formule.

Impartirea 1. Apasa tasta F5. 2. Tipareste D1 in casuta Reference. 3. Clic OK (sau apasa tasta Enter). Cursorul

se va muta in celula D1. 4. Tipareste 6 in celula D1. 5. Apasa tasta Enter. 6. Tipareste 3 in celula D2. 7. Apasa tasta Enter. 8. Tipareste =D1/D2 in celula D3.

Page 31: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

9. Apasa tasta Enter. Celula D1 a fost impartita la celula D2 si rezultatul este afisat in celula D3.

Clic pe celula D3 si te uiti in bara de formule.

sus

Functia AutoSum din bara de unelte

In bara de unelte se gaseste icon-ul AutoSum (=adunare automata) prin folosirea caruia se aduna automat numerele de pe o coloana.

1. Te muti la celula F1. 2. Tipareste 3. Apasa tasta Enter. 3. Tipareste 3. Apasa tasta Enter. 4. Tipareste 3. Apasa tasta Enter. 5. Clic icon-ul AutoSum din bara de unelte

Standard.

6. Celulele de la F1 la F3 apar a fi selectate. 7. Apasa tasta Enter. Celulele de la F1 la F3 sunt

adunate.

sus

Page 32: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

Calcularea automata

Daca tu ai activata functia Automatic Calculation (=calculare automata), Excel recalculeaza datele din foaia de lucru pe masura ce tu faci modificari la datele existente. Verifica daca functia Automatic Calculation este activata.

Activarea functiei Automatic Calculation

1. Alege Tools > Options din bara de meniuri. Se deschide fereastra de dialog Options (=optiuni).

2. Alege fila Calculation (=calcule). 3. In aria Calculation verifica sa fie aleasa optiunea

Automatic (daca aceasta optiune nu are un punct in cerculetul din fata ei, atunsi faci clic in interiorul acestui cerculet pentru a apare punctul acolo si deci a fi selectata optiunea aceasta).

4. Clic OK.

Incercarea functiei de calculare automataFaci urmatoarele modificari si observi cum Excel recalculeaza automat datele din foaia ta de lucru:

1. Te muti la celula A1. 2. Tipareste 2. Apasa tasta Enter. Rezultatul afisat

in celula A3 s-a schimbat. Numarul din celula A1 a fost adunat cu numarul din celula A2 si rezultatul afisat in celula A3.

3. Te muti la celula B1. 4. Tipareste 6. 5.  Apasa tasta Enter. Rezultatul afisat in celula B3

s-a schimbat. Numarul din celula B2 a fost scazut din numarul din celula B1 si rezultatul afisat in celula B3.

6. Te muti la celula C1.

Page 33: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

7. Tipareste 4. Apasa tasta Enter. Rezultatul afisat in celula C3 s-a schimbat. Numarul din celula C1 a fost inmultit cu numarul din celula C2 si rezultatul afisat in celula C3.

8. Te muti la celula D1. 9. Tipareste 12. Apasa tasta Enter. Rezultatul afisat

in celula D3 s-a schimbat. Numarul din celula D1 a fost impartit la numarul din celula D2 si rezultatul afisat in celula D3.

sus

Formatarea numerelor

Tu poti formata numerele in Excel. Astfel tu poti adauga virgula pantru a separa miile, specifica numarul de zecimale afisate, afisarea semnului “$” in fata numerelor (cand e vorba de dolari americani) sau orice alta valuta (inclusiv RON pentru moneda noastra), poti afisa un numar sub forma de procente si inca alte optiuni.Nota: Scrierea numerelor in Excel foloseste sistemul de la americani (sistemul englezesc), adica despartirea miilor se faci cu virgula si despartirea zecimalelor se face cu punct (vezi imaginea de mai jos 1,234,567.00), adica este invers ca la noi (1.234.567,00). Daca folosesti sistemul nostru Exel va intelege numarul respectiv ca pe un text, nu ca pe o valoare numerica. Deci ai grija!

Inaintea formatarii

Dupa formatare

Formatarea numerelor folosind bara de meniu:

1. Te muti la celula A5. 2. Tipareste 1234567.

Page 34: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

3. Apasa tasta Enter. 4. Te muti din nou la celula A5 (Clic in celula A5). 5. Alege Format > Cells din bara de meniu. Se va

deschide fereastra de dialog Format Cells. 6. Alege fila Number. 7. Clic Number (=numar) in lista din casuta

Category (=categorie). 8. Tipareste 2 in casuta Decimal places (=locuri

pentru zecimale). 9. Clic (pentru a bifa) in patratelul din fata optiunii

Use 1000 Separator (,) (=foloseste virgula pentru separarea miilor).

10.Clic OK. Numarul va fi afisat cu doua zecimale, iar miile vor fi despartite printr-o virgula.

Adaugarea semnului monedei dorite (RON in cazul nostru)

1. Te muti la celula A5. 2. Alege Format > Cells din bara de meniu. Se

deschide fereastra de dialog Format Cells. 3. Alege fila Number (=numar). 4. Clic Currency (=tip moneda) in lista din casuta

Category. 5. In casuta Symbol (=simbol) faci clic pe butonul

sageata jos de deschidere a listei de optiuni si alegi optiunea RON.Nota: Aici vei gasi si casuta Negative numbers (=numere negative) unde poti face clic pe unul din modelele date pentru afisarea numerelor negative, (asta in cazul in care folosesti Excel in contabilitate si valorile negative apar in paranteze, etc).

6. Clic OK. Numarul este afisat cu simbolul RON.

Formatarea numerelor folosind bara de unelte:

Page 35: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

1. Te muti la celula A6. 2. Tipareste 1234567. 3. Apasa tasta Enter. 4. Te muti din nou la celula A6. 5. Apasa de doua ori pe icon-ul Increase Decimal

(=creste nr. de zecimale) pentru ca numarul sa fie afisat cu doua zecimale.

6. Clic o data pe icon-ul Comma Style (=tip virgula) pentru separarea miilor co o virgula.

7. Pentru a pune simbolul dolarului, faci clic pe icon-ul Currency Style (=tip moneda).

8. Te muti la celula A7. 9. Tipareste .35 (punctul arata ca urmeaza scrise

decimalele).

10.Apasa tasta Enter. 11.Te muti din nou la celula A7. 12.Clic icon-ul Percent Style (=tip procente)

sus

Alte calcule matematice

Cand faci calcule in Excel trebuie sa fii atent la aranjare. Calculele sunt facute de la stanga la dreapta, iar inmultirea si impartirea sunt facute inaintea adunarii sau a scaderii.

1. Te muti la o noua foaie de lucru, facand clic pe Sheet3 (in partea stanga-jos a ferestrei).

2. Mergi la fereastra A1. 3. Tiparesti =3+3+12/2*4. 4. Apasa tasta Enter. In celula A1 va apare

Page 36: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

rezultatul 30.

Pentru a schimba ordinea calcularii trebuie sa folosesti parantezele. Excel face mai intai calculele dintre paranteze.

1. Dublu clic in celula A1. 2. Tipareste =(3+3+12)/2*4. 3. Apasa tasta Enter. Rezultatul afisat va fi 36.

sus

Adresa celulelor

Excel inregistreaza adresele celulelor, folosite in formule, in trei feluri diferite: absolute (=absuluta), relative (=relativa) si mixed (=combinata). Modul in care este facuta inregistrarea este important cand copiem o celula.

Adresa relativa a celulei

Cu adresa relativa a unei celule, cand copii o formula dintr-o zona a foii de lucru intr-o alta, Excel inregistreaza pozitia relativa a celulei la celula originala care contine formula. Pentru demonstratie urmeaza urmatorul exemplu:

1. Mergi la celula A7. 2. Tipareste 1. Apasa tasta Enter.

Page 37: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

3. Tipareste 1. Apasa tasta Enter. 4. Tipareste 1. Apasa tasta Enter. 5. Mergi la celula B7. 6. Tipareste 2. Apasa tasta Enter. 7. Tipareste 2. Apasa tasta Enter. 8. Tipareste 2. Apasa tasta Enter. 9. Mergi la celula A10.

Deja ai invatat mai sus cum se tipareste o formula. O alta metoda de introducere a unei formule este folosind modul Point (=punct). Cand esti in modul Point poti introduce o formula facand clic pe o celula sau folosind tastele sageti sa ajungi acolo.

1. Ar trebui sa fii in celula A10 2. Tipareste = 3. Foloseste tasta sageata sa te muti la celula A7 4. Tipareste + 5. Foloseste tasta sageata sa te muti la celula A8 6. Tipareste + 7. Foloseste tasta sageata sa te muti la celula A9 8. Apasa tasta Enter 9. Fiind in celula A10, uita-te in bara de formule.

Observi ca formula introdusa este inregistrata in celula A10.

Copierea folosind meniul

Tu poti copia intrari de date dintr-o celula si pune intr-o alta celula. Pentru a copia formula ce tocmai ai introdus-o, urmeaza urmatorii pasi:

1. Ar trebui sa fii in celula A10 2. Alege Edit > Copy din bara de meniu. In jurul

celulei apar linii cu puncte in miscare, insemnand ca aceasta celula (sau grup de celule) va fi copiata.

3. Apasa tasta sageata dreapta si te muti in celula B10

4. Alege Edit > Paste din bara de meniu. Formula

Page 38: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

din A10 este copiata si pusa in celula B10 5. Apasa tasta Esc sa iesi din modul Copy.

Fa comparatia intre celula A10 si B10 (te muti de la o celula la alta si te uiti in bara de formule). Formula este aceeasi, doar ca in celula A10 sunt adunate intrarile din coloana A, iar in celula B10 sunt adunate intrarile din coloana B. Formula a fost copiata in modul relative (=relativ, asemanator).

Acum vei copia informatia din celulele de la A7 la B9 si pune in celulele de la C7 la D9. De data aceasta vei folosi bara de unelte.

Copierea folosind bara de unelte:

1. Selecteaza celulele de la A7 la B9. Pune cursorul in celula A7. Apasa tasta F8. Apasa de doua ori tasta sageata in jos. Apasa o data tasta sageata la dreapta. Vezi ca Celulele de la A7 la B9 au fost selectate.

2. Clic icon-ul Copy (=copie) , aflat in bara de unelte.

3. Foloseste tastele sageti sa te muti in celula C7.

4. Clic icon-ul Paste (=lipeste) , care este aflat in bara de unelte.

5. Apasa tasta Esc sa iesi din modul Copy.

Adresa absoluta a celulelor

Adresa absoluta a unei celule, se refera la aceeasi celula indiferent de locul unde copii si pui formula. Tu faci adresa unei celule sa fie absoluta, punand semnul $ in fata coordonatei coloana si a coordonatei rand pentru celula respectiva. Poti face asta automat folosind tasta F4. Exemplu:

1. Te muti in celula C10 2. Tipareste = 3. Foloseste tasta sageata in sus sa te muti in

celula C7 4. Apasa tasta F4. Semnul $ va apare inaintea

coloanei C si a randului 7

Page 39: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

5. Tipareste + 6. Foloseste tasta sageata in sus sa te muti in

celula C8. 7. Apasa tasta F4 8. Tipareste + 9. Foloseste tasta sageata in sus sa te muti in

celula C9. 10.Apasa tasta F4 11.Apasa tasta Enter. Formula este inregistrata in

celula C10.

Copierea folosind tastele Shortcut (=scurtatura)

1. Ar trebui sa fii in celula C10. 2. Tinand apasata tasta Ctrl, apasa tasta c (Ctrl+c).

Aceasta va copia continutul celulei C10. 3. Apasa tasta sageata la dreapta o data. 4. Tinand apasata tasta Ctrl, apasa tasta v (Ctrl+v).

Aceasta va pune (Paste) continutul celulei C10 (care a fost copiata in memoria Clipboard) in celula D10.

5. Apasa tasta Esc sa iesi din modul Copy.

Compara formula din celula C10 cu cea din D10. Ele sunt identice. Copierea a fost facuta in modul absolut. Ambele formule insumeaza intrarile din coloana C.

Adresa mixta a celulei

Vei folosi adresa mixta atunci cand te referi la o celula ce foloseste atat adresa absoluta cat si adresa relativa. Poti folosi si aici tasta F4.

1. Te muti in celula E1. 2. Tipareste = 3. Apasa tasta sageata in sus o data. 4. Apasa tasta F4. 5. Apasa tasta F4 inca o data. Observi ca acum

coloana este relativa si randul este absolut (are semnul $ in fata).

6. Apasa tasta F4 inca o data. Observi ca acum coloana este absoluta (are semnul $ in fata) si randul este relativ.

Page 40: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

7. Apasa tasta Esc.

sus

Stergerea coloanelor

Se pot sterge coloane intregi din foaia ta de lucru.Pentru stergerea coloanei C si D:

1. Clic pe capul coloanei C si tinand apasat butonul mouse-ului misti deasupra capului coloanei D.

2. Alege Edit > Delete (=sterge) din bara de meniu. Coloanele C si D sunt sterse.

3. Clic oriunde in foaia de lucru pentru a anula selectia.

sus

Stergerea randurilor

Se pot sterge randuri intregi din foaia ta de lucru. Pentru stergerea randurilor de la 1 la 4:

Page 41: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

1. Clic pe capul randului 1 si tinand apasat butonul mouse-ului misti pana deasupra capului randului 4.

2. Alege Edit > Delete (=sterge) din bara de meniu. Randurile de la 1 la 4 sunt sterse.

3. Clic oriunde in foaia de lucru pentru a anula selectia.

sus

Introducerea coloanelor

Cateodata este nevoie sa introduci (sa adaugi) noi coloane la foaia ta de lucru. Iata cum faci:

1. Clic pe capul coloanei A sa salectezi coloana A. 2. Alege Insert > Columns (=introduce > coloane)

din bara de meniu. O coloana va fi introdusa la stanga coloanei A.

3. Clic oriunde pe foaia de lucru pentru a anula selectia.

sus

Page 42: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

Introducerea randurilor

Cateodata este nevoie sa introduci (sa adaugi) noi randuri la foaia ta de lucru. Iata cum faci:

1. Clic pe capul randului 2 sa salectezi randul 2. 2. Alege Insert > Rows (=introduce > randuri) din

bara de meniu. Un rand va fi introdus inaintea randului 2.

3. Clic oriunde pe foaia de lucru pentru a anula selectia.

sus

Crearea bordurilor (marginilor)

Tu poti folosi borduri (margini) pentru celule, astfel incat sa fie mai evidentiate.

1. Mergi la celula B7. 2. Alege Format > Cells din bara de meniu. 3. Alege fila Border.

4. In casuta Style, clic pe optiunea cu o singura linie (vezi imaginea de sus).

Page 43: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

5. In aria Border, alege optiunea (faci clic) cu linie deasupra.

6. In casuta Style, clic optiunea cu linie dubla. 7. In aria Border, clic pe optiunea cu linie jos. 8. Clic OK. Acum celula B7 are margine (bordura).

Crearea bordurilor folosind bara de unelte

1. Mergi la celula C7. Clic butonul sageata din dreapta icon-ului Borders din bara de unelte. Se vor deschide optiunile pentru bordura.

2. Clic pe optiunea Top and Double Bottom (=o linie sus si o linie dubla jos). Celula C7 are bordura aleasa.

sus

Merge and Center

Cateodata vei dori sa scrii un text care sa acopere mai multe coloane si sa faci alinierea la centru. Vei folosi functia Merge and Center (=uneste celulele si face

Page 44: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

alinierea la centru a continutului lor).

1. Mergi la celula B1. 2. Tipareste Aceasta este o foaie. 3. Clic semnul bifat di bara de formule sau apasa

tasta Enter. 4. Selecteaza celulele de la B1 la D1.

5. Clic icon-ul Merge and Center aflat in bara de unelte. Celulele B1, C1 si D1 se vor uni intr-o singura celula, iar continutul acesteia va fi aliniat la centru.

sus

Adaugarea unei culori de fond

Tu poti adauga o culoare de fond la o celula sau la un grup de celule.

cu ajutorul barei de meniu 1. Mergi la celula B1. 2. Alege Format > Cells din bara de meniu. 3. Alege fila Patterns.

Page 45: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

4. Alege culoare Sky Blue. 5. Clic OK. Culoarea de fond a celulei va fi

Sky Blue. cu ajutorul barei de unelte:

1. Selecteaza celulele de la B7 la D7. 2. Clic butonul sageata din dreapta icon-ului

Fill Color (=umple culoare) din bara de unelte.

3. Clic pe culoarea Pale Blue. Culoarea de fond a celulelor de la B7 la D7 va fi culoare

Page 46: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

Pale Blue.

sus

Folosirea AutoFormat

Tu poti da aspectul dorit datelor introduse in foaia de lucru in mod manual sau folosind unul din modelele AutoFormat ale Excel.

1. Selecteaza Celulele de la B1 la D7. 2. Alege Format > AutoFormat din bara de meniu.

Sunt listate cateva modele din care poti alege. 3. Clic pe optiunea Accounting 2. 4. Clic OK. Datele tale vor avea aspectul dat de

modelul Accounting 2.

Salveaza fisierul:

1. Alege File > Save din bara de meniu. 2. Mergi la dosarul in care vrei sa pui fisierul. 3. In casuta File Name tipareste lectia2. 4. Clic butonul Save.

Inchide Microsoft Excel:

1. Alege File > Exit (=iesirea din program sau inchiderea programului) din bara de meniu. Programul Microsoft Excel se inchide.

sus

   

Numere si Calcule matematice

Excel are multe functii pe care tu le poti folosi. Functiile iti permit sa gasesti usor si rapid o medie, cel mai mare numar, cel mai mic numar, totalul numarului de valori dintr-o lista si multe alte calcule.

 

Page 47: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

Operatori de referinta

Reference Operators (=operatori de referinta) se refera la o celula sau grup de celule. Sunt doua tipuri: range (=grup) si union (=uniune).

Operatori de referinta de grup – se refera la toate celulele dintre si inclusiv celulele de referinta (inseamna deci un grup compact de celule). Notarea se face punand semnul doua puncte (:)  intre celulele de referinta. De ex: A1:A3 inseamna celulele A1, A2 si A3, iar referinta A1:C3 inseamna celulele A1, A2, A3, B1, B2, B3, C1, C2 si C3.

Operatori de referinta de uniune – include doua sau mai multe referinte (inseamna deci, un grup de minim doua celule care nu trebuie sa fie obligatoriu unele langa altele), adica doua sau mai multe celule despartite prin virgula (,). De ex. A7,B8,C9 inseamna celulele A7, B8 si C9.

sus

Functii

Microsoft Excel are un set de formule pregatite pentru a putea fi folosite de tine, numite functii. Functiile difera de formulele obisnuite, deoarece tu folosesti valori, dar nu folosesti operatori, precum +, -, * sau /. De exemplu folosesti functia SUM pentru operatia de adunare a mai multor valori. Cand folosesti functiile, de retinut urmatoarele:

Folosesti semnul egal (=) pentru a incepe o functie.

Specifici numele functiei. Argumentii functiei ii pui intre paranteze. Argumentii se despart intre ei folosind o virgula.

Iata un exemplu de functie:       =SUM(2,13,A1,B27)

Page 48: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

Asta inseamna:

Semnul egal (=) pentru inceperea functiei. SUM este numele functiei. 2,13,A1 si B27 sunt argumentii functiei. Parantezele care inchid argumentii functiei. Argumentii sunt separati cu o virgula.

Functia SUM aduna argumentii imreuna (argumentii pot fi valori numerice, dar si celule).

sus

Tiparirea unei functii

1. Deschide  Microsoft Excel. 2. Tipareste 12 in celula B1. 3. Apasa tasta Enter. 4. Tipareste 27 in celula B2. 5. Apasa tasta Enter.

Page 49: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

6. Tipareste 24 in celula B3. 7. Apasa tasta Enter. 8. Tipareste =SUM(B1:B3) in celula A4. 9. Apasa tasta Enter. Excel insumeaza (aduna)

valorile din celulele de la B1 la B3.

Folosirea functiilor folosind bara de meniu:

1. Tipareste 150 in celula C1. 2. Apasa tasta Enter. 3. Tipareste 85 in celula C2. 4. Apasa tasta Enter. 5. Tipareste 65 in celula C3. 6. Apasa tasta Enter. Cursorul ar trebui sa fie in

celula C4. 7. Alege Insert > Function din bara de meniu. 8. In casuta Or select a category (=sau alege oo

categorie de functie) faci clic pe butonul sageata din dreapta mentru a se deschide lista cu categoriile de functii. Clic pe optiunea Math & Trig (=matematica si trigonometrie).

9. In casuta Select a function (=selecteaza o functie), folosind bara de derulare cauti functia SUM si faci clic pe ea.

10.Clic OK. Se va deschide fereastra de dialog Function Arguments (=argumentii functiei).

11. In casuta Number1 (=numarul1) tiparesti C1:C3, daca nu apare deja tiparit automat.

12.Clic OK. Excel face suma celulelor de la C1 la C3 si afiseaza in celula C4.

13.Te muti in celula A4 14.Tiparesti cuvantul Total 15.Apasa tasta Enter.

Nota: Dupa cum am aratat in Lectia 2, poti folosi functia SUM folosind icon-ul respectiv din bara de unelte.

sus

Calcularea mediei

Pentru calcularea mediei unei serii de numere se

Page 50: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

foloseste functia AVERAGE (=media).

1. Te muti la celula A6. 2. Tipareste Media. Apasa tasta sageata dreapta

sa te muti in celula B6. 3. Tipareste =AVERAGE(B1:B3) 4. Apasa tasta Enter. Va apare scrisa valoarea

medie dintre numerele din celulele de la B1 la B3.

Calcularea mediei folosind bara de unelte

In Excel XP poti folosi icon-ul Sum din bare de unelte pentru aflarea mediei:

1. Te muti in celula C6. 2. Clic butonul din dreapta al icon-ului Sum din

bara de unelte. 3. Clic pe optiunea Average (=media) 4. Selecteaza celulele de la C1 la C3. 5. Apasa tasta Enter. In C6 a aparut media volorilor

din celulele de la C1 la C3.

sus

Functia MIN

Folosind functia MIN poti gasi cea mai mica valoare dintr-o serie de numere.

1. Te muti la celula A7. 2. Tipareste Minim. 3.  Apasa tasta sageata dreapta sa te muti in celula

B7. 4. Tipareste =MIN(B1:B3) 5. Apasa tasta Enter. Va apare scrisa valoarea cea

mai mica dintre numerele din celulele de la B1 la B3.

sus

Page 51: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

Functia MAX

Folosind functia MAX poti gasi cea mai mare valoare dintr-o serie de numere.

1. Te muti la celula A8. 2. Tipareste Maxim. 3. Apasa tasta sageata dreapta sa te muti in celula

B8. 4. Tipareste =MAX(B1:B3) 5. Apasa tasta Enter. Va apare scrisa valoarea cea

mai mare dintre numerele din celulele de la B1 la B3.

Nota: Poti folosi butonul dreapta de la iconu-ul Sum din bara de unelte pentru a deschide lista si alege optiunea Min sau Max.

sus

Page 52: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

Functia Count (=de numarare)

Poti folosi functia Count pentru a afla numarul de elemente dintr-o serie.

1. Te muti in celula A9. 2. Tipareste Nr. Valori. 3. Apasa tasta sageata dreapta sa te muti in celula

B9. 4. Clic butonul dreapta de la iconu-ul Sum din bara

de unelte pentru a deschide lista si alege optiunea Count

5. Selecteaza celulele de la B1 la B3 daca nu au fost deja selectate automat.

6. Apasa tasta Enter. Va apare scris numarul de valori din selectia ta, care este 3.

sus

Completarea automata a celulelor

Poti folosi Excel sa completeze automat celulele. De exemplu se poate completa automat celulele cu zilele saptamanii, lunile anului, anii sau alte tipuri de serii (numere care respecta o anumita regula).

Urmatorul exemplu este pentru completarea automata a celulelor cu zilele saptamanii (in limba engleza):

1. Te muti la foaia de lucru nr. 2 (clic pe Sheet2 in partea stanga-jos a ferestrei).

2. Te muti in celula A1. 3. Tiparesti Sun 4. Te muti in celula B1. 5. Tiparesti Sunday (=duminica). 6. Selecteaza celulele A1 si B1. 7. Clic icon-ul Bold din bara de unelte (faci Bold

Page 53: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

celulele A1 si B1). 8. Gaseste patratelul mic negru din coltul dreapta-

jos al selectiei tale de celule (in cazul nostru A1 si B1). Acest patratel este numit Fill Handle (=maner pentru umplere (completare)).

9. Clic pe acest patratel (Fill Handle) (poti face clic atunci cand cursorul devine o cruce neagra) si tinand apasat in jos butonul, misti mouse-ul pentru a completa celulele de la A1 la B24. Observi cum zilele saptamanii apar automat in celule. Apare si icon-ul Auto Fill Options (=optiuni pentru completare)

10.Clic icon-ul Auto Fill Options. 11.Alege optiunea Copy Cells (=copie celule)

facand clic in interiorul cerculetului din fata optiunii, astfel incat sa apara un punct in cerculet. Continutul celulelor A1 si B1 este copiat si pus in celelalte celule selectate.

12.Clic icon-ul Auto Fill Options inca o data. 13.Clic in cerculetul din fata optiunii Fill Series

(=completeaza serie). Celulele selectate vor fi completate in serie de la Sunday (=duminica) la  Saturday (=sambata).

14.Clic icon-ul Auto Fill Options inca o data 15.Clic in cerculetul din fata optiunii Fill Without

Formating (=completeaza fara formatare). Celulele selectate sunt completate in serie de la Sunday (=duminica) la Saturday (=sambata), dar fara a fi bold (scrise ingrosat).

16.Clic icon-ul Auto Fill Options inca o data. 17.Clic in cerculetul din fata optiunii Fill Weekdays

(=completeaza zilele lucratoare). Celulele selectate sunt completate cu zilele de la Monday (=luni) la Friday (=vineri).

Nota: Anumite intrari in coloana B depasesc latimea coloanei. Tu poti rapid mari latimea coloanei astfel incat

Page 54: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

sa aiba suficient spatiu cel mai lung cuvant:

1. Misti cursorul deasupra liniei ce separa capetele coloanelor B si C. Va apare Indicatorul de Latime (vezi imaginea de mai jos).

2. Faci dublu clic. Coloana se ajusteaza astfel incat sa cuprinda cel mai lung cuvant (cea mai lunga intrare de date).

Exemplu pentru completarea automata a timpului:

1. Tipareste 1:00 in celula C1. 2. Clic pe manerul de umplere (Fill Handle) si

tinanad apasat butonul in jos, misti mouse-ul sa selectezi celulele pana la A24. Observi ca celulele se completeaza automat cu orele fixe de la 1:00 la 0:00.

3. Apasa tasta Esc si faci clic oriunde in pagina pentru a anula selectia de celule.

Schimbarea formatului timpului (folosirea AM = ante meridian si PM = post meridian)

1. Selecteaza celulele de la C1 la C24. 2. Alege Format > Cells din bara de meniu. 3. Alege fila Number (=numar). 4. In casuta Category (=categorie), alege optiunea

Time (=timp). 5. In casuta Type (=tip), alege 1:30 PM. 6. Clic OK.

Completarea celulelor cu numere:

1. Tipareste 1 in celula D1. 2. Clic pe manerul de completare (Fill Handle)

(patratelul mic negru din partea dreapta-jos a celulei selectate) si tinand apasat butonul in jos,

Page 55: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

misti mouse-ul pana la celula D24. Numarul 1 va fi completat in celulele de la D1 la D24.

3. Apare icon-ul Auto Fill Options (=optiuni pentru completarea automata). Clic pe acest icon si se va deschide lista de optiuni.

4. Clic in cerculetul din fata optiunii Fill Series (=completare serie). Completarea celulelor se face in serie: 1, 2, 3, etc.

Iata un alt exemplu de completare automata:

1. Te muti in celula E1. 2. Tipareste Lectia 1. 3. Clic pe manerul de umplere (patratelul mic negru

din partea dreapta-jos a celulei selectate) si tinand apasat butonul in jos, misti mouse-ul pana la celula E24.

4. Celulele vor fi completate in serie: Lectia 1, Lectia 2, Lectia 3, etc.

sus

Tiparirea

Cea mai simpla cale pentru tiparirea la imprimanta (tiparirea pe foaia de hartie) este sa faci clic pe icon-ul Print din bara de unelte. Dupa ce faci clic pe acest icon iti vor apare pe ecran niste linii punctate care iti indica marginile de tiparire de sus, de jos, la stanga si la dreapta (aceasta varianta nu este prea convenabila pentru ca nu ai contol asupra ceea ce tiparesti, deci foloseste varianta aratata mai jos).

Print Preview

Sunt multe optiuni pentru tiparire. Poti alege optiunile in Page Setup (=setare pagina) din meniul File sau in Print Preview (tot in meniul File). Folosind Print Preview tu poti vedea pe ecran cam cum va arata pagina de hartie tiparita si deci poti face ajustarile necesare si abia apoi sa faci tiparirea pe hartie.Dupa ce faci clic pe optiunea File > Print Preview, va apare afisata pagina asa cum va apare dupa tiparire.

Page 56: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

Poti folosi optiunile de tiparire pe hartie, astfel:

1. Clic butonul Setup (=setare) aflat in partea de sus si se va deschide fereastra Page Setup (=setare pagina).

o Clic pe fila Page (=pagina): Orientation (=orientarea paginii),

alegi optiunea de tiparire: Portrait sau Landscape (imaginile din stanga fiecarei optiuni iti sunt suficiente pentru a intelege diferenta).

Scaling (=scara de tiparire), poti alege o scara la care sa tiparesti. In casuta Adjust to poti pune scara dorita (din oficiu este scara 100%). Poti specifica cate pagini sa fie pe orizontala si cate pe verticala pentru a tipari intreaga ta foaie de lucru (In casuta Fit to (=cuprinsa pe) ... pages wide by (pagini pe latime si) ... tall (pe inaltime).)

Paper size (=marime foaie hartie), alegi marimea foii de tiparire

Print quality (=calitatea tiparirii), alegi calitatea tiparirii (daca nu e nevoie de calitate, alegi calitate mai inferioara si vei economisi cerneala).

First page number, alegi daca vrei sa apara numarul paginii pe prima foaie.

o Alegi fila Margins (=marginile paginii) Alegi marginile paginii (spatiile de

la margine care nu vor fi tiparite). Poti alege valori pentru:

Top = partea de sus a paginii

Bottom = partea de jos a paginii

Left = partea stanga a paginii

Right = partea dreapta a

Page 57: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

paginii Header = marginea pentru

Header (daca exista) (Header = (head = cap) un text dorit sa apara in partea superioara a fiecarei pagini, ex. numele si adresa companiei, etc.)

Footer = marginea pentru Footer (Footer = (foot = picoir) un text dorit sa apara in partea inferioara a fiecarei pagini).

Center on page (=centrarea in pagina), aici poti alege ca datele tale sa fie tiparite la centrul paginii pe orizontala, pe verticala sau si pe orizontala si pa verticala. Clic in patratelul din fata optiunii (sau optiunilor) dorite.

o Clic pe fila Header/Footer. Daca vrei, aici poti alege dintre anumite modele pentru Header si Footer. Daca faci clic pe Custom Header sau pe Custom Footer poti personaliza textul, ce apare ca Header sau Footer, avand la dispozitie si urmatoarele icon-uri:

Folosesti:

Left Section (=partea stanga) daca vrei sa apara textul in parte stanga a paginii (pentru header sau footer)

Center Section (=partea de la centru), pentru afisarea la centru

Page 58: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

Right Section (=partea dreapta), pentru afisarea la dreapta.

Nota: Optiunea (none) = nu folosesti Header sau Footer.

o Clic pe fila Sheet Zona Print titles, aici ai optiuni ce-

ti permit sa alegi care rand (in casuta Rows to repeat at top (=randuri de repetat la partea de sus)) si care coloana (in casuta Columns to repeat at left (=coloane de repetat la partea stanga) sa apara in partea de sus si la stanga pe fiecare pagina de hartie.

Zona Print, poti alege una sau mai multe optiuni de tiparire:

Gridlines – selectezi daca vrei sa fie tiparite acestea

Black and White – daca vrei ca tiparirea sa fie doar in alb si negru

Draft quality – optiune de tiparire pentru a economisi cerneala

Row and column headings – optiunea de a tipari bold primul rand si prima coloana (pentru o mai buna evidentiere)

Zona Page order (=ordinea paginilor) (vezi imaginea din dreapta optiunilor pentru exemplificare).

2. Clic OK. 3. Clic Print. Apare fereastra de dialog Print. 4. Clic OK pentru confirmarea comenzii de tiparire

pe hartie sau Cancel daca te-ai razgandit si vrei sa anulezi comanda.

Salveaza fisierul tau:

Page 59: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

1. Alege File > Save din bara de meniu. 2. Mergi la dosarul in care vrei sa pui fisierul. 3. In casuta File Name tipareste lectia3. 4. Clic butonul Save.

Inchide Microsoft Excel:

1. Alege File > Exit (=iesirea din program sau inchiderea programului) din bara de meniu. Programul Microsoft Excel se inchide.

sus

   

Crearea unei grafic tip coloana (Column Chart)

Folosind Microsoft Excel tu poti reprezenta numerele sub forma grafica (chart). Poti alege dintr-o varietate de modele de grafice si pe masura ce schimbi datele tale, graficul se va schimba automat. Poti folosi Microsoft Excel Chart Wizard care te conduce pas cu pas.

Crearea graficului

 

Page 60: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

Pentru a crea exemplul de grafic de tipul coloana aratat mai sus, mai intai pui in foaia de lucru datele aratate in imaginea de mai jos:

Dupa ce ai tiparit datele esti gata pentru a crea graficul:

1. Selecteaza celulele de la A3 la D6. Trebuie selectate toate celulele care contin datele care vrei sa apara in grafic. Trebuie sa fie incluse si datele ce reprezinta titluri pentru coloane sau randuri.

2. Alege Insert > Chart din bara de meniu. Se deschide fereastra cu Chart Wizard, care te ghideaza pas cu pas.

3. Clic Column (=coloana) sa selectezi acest tip de grafic.

4. In zona Chart Sub-type (=exemple de grafice din categoria selectata), alege icon-ul

Page 61: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

Clustered Column (vezi imaginea de mai jos).

Nota: Poti vedea cum ar arata graficul tau astfel: selectezi oricare icon si apoi clic si tii apasat in jos butonul Press and Hold to View Sample (=apasa si tine apasat sa vezi cum arata exemplul selectat).

5. Clic Next (=urmatorul pas). 6. Sa pui numele produselor pe axa x, selecteaza

optiunea Column (=coloana). 7. Clic Next (=urmatorul pas). 8. Clic fila Titles (=titluri). In casuta Chart title

(=titlu grafic) tipareste Vanzari Jucarii care este titlul pentru grafic.

9. In casuta Category (x) axis tipareste Jucarii, care va reprezenta axa x.

10. In casuta Category (y) axis tipareste Bucati vandute, care va reprezenta axa y.

11.Alege fila Data Labels (=date etichete). 12. In zona Labels Contain alege Value (=valoare). 13.Alege fila Data Table (=date tabel) 14.Alege Show Data Table (=afiseaza datele

tabelului). Datele din tabel vor apare sub grafic. 15.Clic Next.

Page 62: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

16.Alege As object in Sheet1 (=ca obiect in Sheet1) pentru a face graficul tau un obiect incorporat in foaia ta de lucru Sheet1.

17.Clic Finish (=sfarsit). 18.Graficul tau va apare in foaia de lucru.

sus

Schimbarea marimii si pozitiei graficului

Cand selectezi un grafic (faci clic pe el), iti vor apare niste Handles (=manere) la partea de sus, jos, la stanga, la dreapta si la fiecare colt al graficului (vezi imaginea de mai jos).

Pentru a schimba inaltimea graficului clic pe manerul de sus sau de jos si tinand apasat in jos butonul, misti mouse-ul in directia sus sau jos pentru a obtine inaltimea dorita.

Pentru a schimba latimea graficului clic pe manerul de la stanga sau de la dreapta si tinand apasat in jos butonul, misti mouse-ul in directia stanga sau dreapta pentru a obtine latimea dorita.

Pentru a schimba proportional marimea graficului, faci clic pe manerul aflat la un colt al graficului, si tinand apasat in jos butonul, misti mouse-ul in directia dorita pentru a obtine

Page 63: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

marimea dorita. Pentru a schimba pozitia graficului, faci clic pe

grafic, si tinand apasat in jos butonul, misti mouse-ul si in acelasi timp se va muta si graficul.

Deci: 1. Foloseste manerele pentru schimbarea marimii

graficului. 2. Cu ajutorul mouse-ului misca graficul sub datele

tale din foaia de lucru.

sus

Modificarea graficului

Tu poti modifica graficul folosind bara de unelte Chart. In mod normal aceasta bara de unelte apare atunci cand faci clic pe grafic si dispare cand graficul nu mai este selectat. Daca aceasta bara de unelte nu apare, clic pe grafic pentru a-l selecta, apoi clic View > Toolbars > Chart din bara de meniu.

Bara de unelte pentru grafic (Chart)

Pentru a schimba marimea font-ului din zona datelor:

1. Clic butonul sageata din bara de unelte Chart. Se va deschide meniul si apare o lista cu optiuni.

2. Alege optiunea Data Table (=datele tabelului) din lista. Observi in grafic ca datele tabelului sunt selectate.

Page 64: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

3. Clic pe icon-ul Format Data Table ( ). Alege fila Font.

4. In casuta Size (=marime), tipareste 8. (Aici poti face orice modificari dorite pentru font.)

5. Clic OK. Marimea font-ului datelor din grafic este 8.

Pentru a schimba unghiul de afisare a etichetelor:

1. Clic butonul sageata din bara de unelte Chart. Meniul se deschide si apare o lista de optiuni.

2. Alege “Iasi” Data Labels (=valoarea etichetei pentru “Iasi”) din lista.

3. Clic icon-ul Angle Counter Clockwise ( ) (=unghi antiorar). Etichetele pentru Iasi vor apare scrise oblic.

4. Repeta pentru Bucuresti si Cluj.

Pentru a schimba marimea fontului folosit la etichete:

1. Clic butonul sageata din bara de unelte Chart. Meniul se deschide si apare o lista cu optiuni.

2. Alege “Iasi” Data Labels (=valoarea etichetei pentru “Iasi”) din lista.

3. Clic pe icon-ul Format Data Table ( ). Alege

Page 65: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

fila Font. 4. In casuta Size (=marime), tipareste 6. 5. Clic OK. Marimea fontului datelor etichetei

pentru Iasi este 6. 6. Repeta pentru Bucuresti si Cluj.

Nota: Se pot face schimbarile pentru font si daca faci dublu clic pe elementul dorit modificat, si se va deschide fereastra de dialog pentru modificarea font-ului.

Pentru a schimba scara graficului (punctele de referinta pe axa y):

1. Dublu clic pe grafic in zona aratata in imagine. Se va deschide fereastra de dialog Format Axis.

2. Alege fila Scale (=scara). 3. Tipareste 400 in casuta Major unit. 4. Clic OK. Graficul este afisat in 400 unitati. (Initial

valorile pe verticala erau 0, 1000, 2000. Acum valorile sunt 0, 400, 800, 1200, 1600 si 2000.)

Salveaza fisierul tau:

1. Alege File > Save din bara de meniu. 2. Mergi la dosarul in care vrei sa pui fisierul.

Page 66: Fereastra de Lucru a Microsoft Excel - Invatare Rapida Cu Imagini

3. In casuta File Name tipareste lectia4. 4. Clic butonul Save.

Inchide Microsoft Excel:

1. Alege File > Exit (=iesirea din program sau inchiderea programului) din bara de meniu. Programul Microsoft Excel se inchide.

sus