Fenomenul aparitiei bisericilor de lemn_referat

download Fenomenul aparitiei bisericilor de lemn_referat

of 19

 • date post

  15-Jul-2015
 • Category

  Documents

 • view

  106
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Fenomenul aparitiei bisericilor de lemn_referat

Referat an V FENOMENUL aparitiei BISERICIlor DE LEMN

Tehnica costructiei in lemn are un aport semnificativ in arhitectura evului mediu. In Europa centrala, nordica si estica, marea majoritate a primelor edificii de cult erau construite din lemn. Bisericile de lemn sunt raspunsul unor premise si traditii locale la crestinism. Ele apar in zonele cu paduri dese, unde lemnul era materialul principal, atat in edificari cat si in obiectele uzuale. Noile edificii, menite sa evoce suprematia unei noi religii, puternice si expansive, se grefeaza pe formele arhitecturale traditionale, intr-o faza incipienta, folosind direct formule tipice ale locuirii. In unele cazuri chiar coexista cu elemente de reminescenta pagana. Din punct de vedere tehnic, metodele constructiei locuintei sunt preluate si in constructia edificiului de cult. Lemnul fiind un material perisabil, durata unei constructii este de aproximativ 400-500 ani. Modelele bisericilor de lemn au evoluat in timp, prin imbunatatiri, adaugiri si restaurari. Astfel, edificiile prezente pastreaza modele si normele edificiilor primare, dar sunt o formula perfectionata a arhetipului. Trasaturile tipice s-au perpetuat timp de secole.

ZonificareCa si arhitectura locuintei, arhitectura eclesiastica variaza ca specific in functie de zone. Formele specifice constituie raspunsuri specifice ale unor contexte diferite la crestinizare. In raspandirea bisericilor de lemn pe teritoriul Europei se contureaza doua regiuni distincte, generate de medii si traditii diferite: Scandinavia si Europa de Est. Regiunea Europei de Est este la randul ei organizata in 6 zone distincte: 1. Rusia de Nord, 2. Ucraina: Galitia si Carpatii, 3. Ucraina: zona de ses, 4. Romania, Ungaria si Yugoslavia, 5. bisericile catolice din Polonia si Slovacia, 6. bisericile protestante din Polonia Slovacia si Finlanda.

1

Rusia

ucraina

Romania

In conturarea caracteristicilor zonale participa doi factori principali de definire: traditiile locale si noul model religios. In timp ce in Scandinavia, tehnica prelucrarii lemnului este elaborata prin constructia ambarcatiunilor, in Europa estica si predominant continentala tehnica constructiei in lemn se dezvolta din edificiul de locuit. De aici deriva partial si diferentele dintre sistemele constructive folosite in cele doua regiuni, Scandinavia utilizand cu precadere sistemul mastenbau, in timp ce in Europa de est se practica sistemul blockbau. Religia crestina in Europa se raspandeste sub cele doua forme principale, ortodoxismul si catolicismul, cu derivate. Conceptiile religioase diferite genereaza tipologii planimetrice si spatiale diferite.

norvegia slovacia

2

slovacia APARITIE:Slovacia joaca un rol important pentru Europa crestina. Dupa parerea istoricilor, populatia actualei Slovacii au fost prima populatie slava crestinata, cu 100 de ani mai devreme decat cea a Rusiei Kievene. Crestinismul de rit ortodox este adoptat sub cneazul ceh Bretislav, botezat de sfintii Kyril si Metodiu. Zona reprezenta in evul mediu o intersectie importanta, aici manifestandu-se influente multiple. Acest teritoriu a fost influentat de valuri de colonizare succesive, colonistii stabilindu-se aici intre secolele XIV si XVII. Astfel se constituie un bogat mixaj cultural alcatuit din slovaci, germani, ungari, poloni, evrei si rutenieni. Ultimul grup este cel care va genera fenomenul bisericilor de lemn in arhitectura slovaca. Regiunea este insa diversa si din punct de vedere religios, confesiunea populatiei constituind un factor important in definirea caracterului arhitectural si artistic al bisericilor de lemn. Geografic, acest teritoriu se afla la limita dintre biserica rasariteana si cea apuseana, iar religiile romano-catolica, greco-catolica, ortodoxa si protestanta au coexistat vreme de secole. Bisericile, denumite tserkvas, devin atat lacasuri de cult cat si centre ale vietii sociale, culturale si economice. Bisericile de lemn se gasesc in general in centrul, N si N-E teritoriului Slovaciei, respectiv in zonele bogate in paduri. Pozitia bisericilor in cadrul asezarii este intotdeauna dominanta, ele fiind intotdeauna amplasate pe inaltimi, in interiorul sau in exteriorul asezarii. Ele sunt vizibile din departare si constituie puncte de reper, semnaland prezenta comunitatii.

TIPOLOGIE:Bisericile de lemn se pot divide in doua mari grupe, rasaritene si apusene. Climatul religios cuprinde trei religii bine conturate, care vor crea forme distincte in constructia bisericilor de lemn: religia romano-catolica, religia evanghelica si religia rasariteana, reprezentata de religia ortodoxa si grecocatolica. Bisericile romano-catolice prefera o nava alungita cu altar mai ingust, bisericile3

evanghelic-luterane utilizeaza planul in cruce greaca, iar bisericile rasaritene utilizeaza planul tripartit. Bisericile apusene, articulare apar in secolul XVI si apartin ritului protestant evanghelic. Protestantii, invinsi de Imperiul Habsburgic, construiesc lacasele de cult conform regulilor impuse de acesta. Bisericile erau amplasate in afara zidurilor asezarii, pe drumuri laturalnice, cu acces retras fata de strada. Nu le era permis sa aibe turnuri sau clopote, si inaltimea maxima a soclului era 30 cm. Constructia trebuia sa fie realizata exclusiv din lemn, fara nici un element metalic de prindere. Tipul planimetric utilizat este cel in cruce greaca. Modelul constructiv reprezinta adaptarea in lemn a arhitecturii romanice de piatra. Spatiul interior boltit este realizat din scanduri. Svaty Kryz, 1773. Este construita in mai multe etape, iar planul este asimetric. Tavanul spatiului interior este realizat din intersectia a doua bolti semicilindrice, cu o deschidere de 12-13 m. Kezmarok, 1690. Biserica utilizeaza modelul silez. Ca elemente de prindere utilizeaza cuie de lemn. Boltile de lemn sunt sustinute de patru coloane de lemn torsate. Hronsek, 1724. Legea articulara este incalcata, in acest caz biserica sprijininduse pe un soclu masiv. Turnul clopotnita este separat. Istebne, 1686. Lestiny, 1688. Bisericile rasaritene adopta forme de expresie similare cu cele ale arhitecturii vesteuropene, gotice si baroce. Bisericile romano-catolice reprezinta tipul cel mai vechi de lacasuri de cult din lemn, datand din perioada anterioara reformei. Hervatov, 1500. Biserica este dedicata sfantului Francisc din Assisi. Ea este cea mai veche biserica slovaca, si singura influentata de arhitectura gotica. Tvrdosin, 1551. Ornamentatia interioara contine elemente baroce si renascentiste, datand din secolul XVII. Hranicne, 1785. Stilul constructiv corespunde bisericilor slovace nord-estice in stil lemko. Turnul acoperit in intregime cu sita constituie o exceptie, fiind construit ulterior.

4

Bisericile greco-catolice utilizeaza configuratia spatiala tripartita. Tripartitia este tipica stilului bojki, si reprezinta Sfanta Treime si fortele divine. Pronaosul are plan patrat si reprezinta pamantul, naosul, cu un plan aproape intotdeauna patrat, reprezinta cerul. Altarul, despartit de naos prin iconostas, de plan patrat sau poligonal, simbolizeaza principiul suprem. Spatiile sunt insiruite de la E la V, si au destinatii diferite. Pronaosul, numit si babinec, este rezervat femeilor. Deasupra sa se inalta turnul clopotnita. Naosul este rezervat barbatilor si preotului. Altarul protejeaza actul sfant, si este rezervat preotului. Fricka Jedlinka Krajne Cierno, secolul XVIII. Biserica este ridicata de comunitatea ortodoxa, fiind utilizata ulterior de comunitatea grecocatolica. Turla si cupolele bisericii sunt terminate in acoperisuri de forma piramidala. Peretii exteriori, cu exceptia turlei, sunt acoperiti cu sita. Lukov-Venecia, 1708-1709. Pronaosul este semideschis, de forma unui pridvor. Trocany, 1739. Biserica actuala a fost ridicata peste o biserica de lemn construita in 1334. Altarul are un acoperis simplu si jos, in doua ape, naosul are un acoperis in forma de cort cu o turla piramidala, iar turnul de plan patrat de peste pronaos are o turla conica. Spre baza bisericii turla conica se evazeaza intr-un acoperis ce iese mult in consola. Intregul edificiu este acoperit cu sita. Bisericile ortodoxe se disting in randul bisericilor tripartite prin forma specifica a turlelor. Bodruzal, 1654. Biserica Sfantul Nicolae are soclul bisericii realizat din piatra, iar cupolele in forma de bulb sunt decorate cu cruci multiple. Mirola, 1770. Biserica Sfanta Maria este imbracata integral in sita. Accesul in incinta bisericii este marcat de o poarta masiva de lemn, acoperita de asemenea cu sita. Svidnik, 1766. Krajne Cierno, secolul XVIII. Hunkovce, sfarsitul secolului XVII. Korejovce, 1764.

5

tehnicaconstructiva:Tehnica constructiva utilizata este sistemul blockbau, doar turnul vestic se realizeaza in sistem fachwerk. La exterior, bustenii sunt lasati aparenti, mai rar sunt acoperiti cu sita. Constructiile stavechi evitau utilizarea cuielor, care simbolizau crucificarea lui Isus. Ferestrele apar aproape exclusiv doar pe latura sudica, din ratiuni practice. Bisericile, desi asemanatoare, constituie fiecare un model unic, fiind proiectate dupa caracteristicile locului.

Elemente specifice:Sistemul de acoperire Acoperisul bisericilor tripartite este rezolvat in doua variante. Prima varianta, mai simpla si mai saraca in decoratie, utilizeaza acoperisul in doua ape realizat din scandura si acoperit cu sita. Pentru a putea cuprinde spatiile de latimi diferite cu o singura suprafata, acoperisul se curbeaza. A doua varianta, mai sofisticata, este asa numitul mod de constructie lemko. Ea utilizeaza accente puternice, fiecare din cele trei spatii fiind incununat cu cate o turla in forma de bulb. cea mai inalta este turla vestica. Expresivitatea deriva din raportul inaltimilor turlelor. Formele acestora, cvasipiramidale, sunt realizate din barne, sistemul constructiv ramanand vizibil la interior. Detalii decorative Pies