FEDERATIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT presei 19... · Web viewPână la soluţionarea...

of 75/75
FEDERATIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT REVISTA PRESEI www.fsli.ro 1
 • date post

  05-Jan-2020
 • Category

  Documents

 • view

  2
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of FEDERATIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT presei 19... · Web viewPână la soluţionarea...

FEDERATIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT

FEDERATIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT

REVISTA PRESEI

www.fsli.ro

19 septembrie 2014

PREUNIVERSITARhttp://adevarul.ro/educatie/scoala/la-solicitarea-premierului-victor-ponta-pricopie-decis-extinda-perioada-utilizare-manualelor-vechi-1_541aeb3a0d133766a83c21df/index.html

Ministrul Educaţiei a decis ca micii şcolari să înveţe tot de pe manuale vechi

La solicitarea primului-ministru Victor Ponta ca elevii claselor I şi a II-a să aibă cât mai repede manuale la dispoziţie, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a decis joi să extindă perioada de utilizare a manualelor vechi pentru clasa I, până la finalizarea licitaţiei privind manualele digitale. Premierul a spus că se va rezolva şi problema noilor manuale, dar a recunoscut că Educaţia este unul dintre portofoliile care îl nemulţumesc.

UPDATE: Premierul Victor Ponta a declarat că revenirea la manualele vechi este temporară. „Sunt convins că la un moment dat se vor finaliza contestaţiile la licitaţie”, a spus premierul.

Acesta a mai spus că domeniile de care este nemulţumit în prezent sunt Educaţia şi Sănătatea.

Prin ordin al ministrului Educaţiei, inspectoratele şcolare judeţene au obligaţia ca, în regim de urgenţă, să completeze stocurile de manuale şcolare pentru clasa I. Pentru clasa a II-a se vor folosi vechile manuale, existente deja în şcoli, se arată într-un comunicat al ministerului.

"Ministrul Educaţiei este hotărât să ducă până la capăt procesul de modernizare a programelor şcolare şi a manualelor, în pofida blocajelor generate de editori. Din nefericire, piedicile permanente pe care aceştia le-au pus procesului de introducere a noilor manuale se răsfrâng asupra elevilor, privându-i de un act educaţional modern, eficient, adaptat realităţilor şi nevoilor societăţii contemporane", se arată în comunicat.

Discuţii despre schimbarea ministrului Educaţiei

Premierul Victor Ponta i-a dat un ultimatum ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, pentru a rezolva situaţia manualelor şcolare până săptămâna viitoare, sugerându-i că, în lipsa unei soluţii rapide, există posibilitatea ca acesta să fie demis, au relatat surse oficiale citate de Mediafax.

Elevii vor învăţa în continuare după manuale vechi dacă toate contestaţiile depuse la licitaţia organizată de Ministerul Educaţiei nu vor fi soluţionate rapid, a mai declarat miercuri premierul Victor Ponta, spunând că este inacceptabil ca elevii să nu aibă manuale nici peste două săptămâni.

În şedinţa Executivului de miercuri, premierul i-a cerut ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, să informeze Guvernul săptămâna viitoare care este situaţia.

Început de an şcolar fără manuale

Noul an şcolar a început fără manualele noi, inclusiv în format digital, promise de oficialii din Educaţie pentru elevii de la clasele I şi s II-a, din cauză că licitaţia de achiziţie a lor a fost blocată de zecile de contestaţii.

Până la soluţionarea acestor impedimente birocratice, proiectul unuia din cele două Abecedare alese de minister nu pare să revoluţioneze clasa I, ci se îndepărtează de tradiţiile româneşti, fiind presărat cu nume de origine străină şi termeni noi, arată experţii şi dascălii care au consultat câteva pagini ale unui dintre cele două materialele selectate de minister.

Scandalul noilor manuale

În 2013, Ministerul Educaţiei anunţa că dă startul uneia dintre cele mai importante licitaţii publice din învăţământ, care ar urma să schimbe manualele vechi de 10 ani, însă procedura s-a împotmolit în amânări. Licitaţia a fost lansată oficial cu o întârziere de aproape trei luni faţă de calendarul iniţial, în luna aprilie, prin publicarea pe SEAP.

Primele documente de licitaţie au fost respinse de ANRMAP, au fost refăcute de minister şi publicate de Paşte, dar şi acestea au fost contestate de Federaţia Editorilor din România. În iulie 2014, Curtea de Apel a dat câştig de cauză ministerului. Însă oficialii au întârziat cu publicarea rezultatelor licitaţiei publice, pe care le-au anunţat la începutul lui august. Ulterior, editorii nemulţumiţi au formulat nu mai puţin de 17 contestaţii, inclusiv o sesizare la DNA, susţinând că licitaţia a fost „viciată“ şi că nu s-au folosit criterii obiective în alegerea câştigătorilor (Siveco şi Editura Litera, respectiv CD Press).

Asta în condiţiile în care au fost nevoiţi să investească zeci de mii de euro pentru a scoate un model integral de manual nou pe care să-l aducă la licitaţie. Săptămâna trecută, Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor a anunţat că nouă sesizări au fost admise, şase doar în parte, ceea ce presupune „continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor în zece zile“, depăşind termenul de 15 septembrie.

Odată selectate firmele, inspectoratele vor trimite ministerului manualele dorite, care vor putea da comanda spre tipărire şi imprimare pe DVD.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/editorii-contestat-licitatia-noile-manuale-cer-descalificarea-abecedarelor-selectate-minister-1_541acb440d133766a83b4634/index.html

Editorii care au contestat licitaţia pentru noile manuale cer descalificarea Abecedarelor selectate de minister

Federaţia Editorilor din România (FER) a cerut descalificarea ofertelor declarate câştigătoare de Ministerul Educaţiei la licitaţia pentru noile manuale, SIVECO+Litera şi respectiv CD Press, motivând că acestea au fost deja prezentate publicului larg. FER susţine că cei de la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) au constatat că Ministerul Educaţiei a eliminat oferte perfect valabile şi a favorizat companiile câştigătoare.

FER solicită descalificarea ofertelor prezentate de SIVECO+Litera şi respectiv CD Press, declarate iniţial câştigătoare, întrucât acestea au fost desecretizate şi deja prezentate publicului larg, se arată într-un comunicat al Federaţiei.

În aceste condiţii, ele nu mai pot face obiectul unei reevaluari obiective în condiţii egale cu celelalte oferte, consideră FER, reluând ideea anunţată de altfel de reprezentantul federaţiei, Claudiu Israte, la Adevărul Live, marţi.

În opinia FER, "cei doi ofertanţi au furat startul unei competiţii corecte, inundând piaţa cu publicitate şi oferte şi prezentându-se şcolilor şi publicului larg, înaintea finalizării procedurilor de licitaţie, drept câştigători".

Aceştia au transmis şi răspunsul oficial formulat de Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) la contestaţiile depuse de editorii nemulţumiţi. Este vorba despre decizia prin care CNSC a dispus continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse în cadrul licitaţiei pentru realizarea manualelor şcolare, după ce trei contestaţii au fost admise, şase admise în parte şi două respinse.

Ce arată decizia CNCS

„CNSC constată că Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), prin Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), a folosit în mod ilegal prevederi ale OMEN 5559 pentru a elimina oferte perfect valabile şi a favorizat companiile declarate câştigătoare. Abateri pur tehnice, care nu afectau funcţionalitatea aplicaţiei digitale au fost folosite drept pretext pentru respingerea majorităţii ofertelor. Se constată însă că, în aceleaşi proporţii, aceste abateri s-au regăsit şi în cazul ofertelor declarate câştigătoare", arată cei de la FER. Decizia CNSC.

În acelaşi timp, FER respinge toate acuzaţiile făcute de unii politicieni la adresa muncii şi corectitudinii editurilor producătoare de manuale şcolare.

"Anual, editurile de profil furnizează şcolii româneşti milioane de exemplare de manuale la un preţ mediu de 2,35 lei/exemplar, acoperind peste 1.500 de titluri. Acest preţ derizoriu, impus de MEN ulterior contractului-cadru, acoperă cu greu costurile de tipar, de transport şi de drepturi de autori şi în nici un caz nu poate produce profit. Din acest motiv, multe edituri au renunţat la a mai onora contractele de retipăriri. Cele care continuă o fac din respect pentru şcoala românească, pentru specialiştii din edituri şi pentru autorii care prin eforturile lor au făcut posibilă producerea acestor mii de titluri", se spune în comunicatul FER.

De asemenea, FER respinge acuzaţiile privind interesul editurilor de a bloca modernizarea manualelor, indiferent de forma tipărită sau digitală.

"O asemenea afirmaţie este lipsită de sens. Deschiderea pieţei de manuale şcolare înseamnă o oportunitate pentru toate editurile de profil. Modernizarea manualelor nu poate fi făcută la iniţiativa editurilor din motive legislative. Conform legii, numai MEN are dreptul şi obligaţia să declanşeze acţiunea de selectare a unor noi manuale. FER nu solicită decât ca aceste selecţii să aibă loc după un program rezonabil în privinţa timpului de elaborare a unui manual şi în condiţii de transparenţă şi corectitudine", mai spun reprezentanţii editorilor. Din anul şcolar 2014-2015, elevii claselor I şi a II-a ar fi urmat să înveţe după manuale noi, inclusiv în variantă digitală.

Discuţii despre schimbarea ministrului Educaţiei

Premierul Victor Ponta i-a dat un ultimatum ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, pentru a rezolva situaţia manualelor şcolare până săptămâna viitoare, sugerându-i că, în lipsa unei soluţii rapide, există posibilitatea ca acesta să fie demis, au relatat surse oficiale citate de Mediafax.

Elevii vor învăţa în continuare după manuale vechi dacă toate contestaţiile depuse la licitaţia organizată de Ministerul Educaţiei nu vor fi soluţionate rapid, a mai declarat miercuri premierul Victor Ponta, spunând că este inacceptabil ca elevii să nu aibă manuale nici peste două săptămâni.

În şedinţa Executivului de miercuri, premierul i-a cerut ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, să informeze Guvernul săptămâna viitoare care este situaţia. Început de an şcolar fără manuale

Noul an şcolar a început fără manualele noi, inclusiv în format digital, promise de oficialii din Educaţie pentru elevii de la clasele I şi s II-a, din cauză că licitaţia de achiziţie a lor a fost blocată de zecile de contestaţii.

Până la soluţionarea acestor impedimente birocratice, proiectul unuia din cele două Abecedare alese de minister nu pare să revoluţioneze clasa I, ci se îndepărtează de tradiţiile româneşti, fiind presărat cu nume de origine străină şi termeni noi, arată experţii şi dascălii care au consultat câteva pagini ale unui dintre cele două materialele selectate de minister.

Scandalul noilor manuale

În 2013, Ministerul Educaţiei anunţa că dă startul uneia dintre cele mai importante licitaţii publice din învăţământ, care ar urma să schimbe manualele vechi de 10 ani, însă procedura s-a împotmolit în amânări. Licitaţia a fost lansată oficial cu o întârziere de aproape trei luni faţă de calendarul iniţial, în luna aprilie, prin publicarea pe SEAP.

Primele documente de licitaţie au fost respinse de ANRMAP, au fost refăcute de minister şi publicate de Paşte, dar şi acestea au fost contestate de Federaţia Editorilor din România. În iulie 2014, Curtea de Apel a dat câştig de cauză ministerului. Însă oficialii au întârziat cu publicarea rezultatelor licitaţiei publice, pe care le-au anunţat la începutul lui august. Ulterior, editorii nemulţumiţi au formulat nu mai puţin de 17 contestaţii, inclusiv o sesizare la DNA, susţinând că licitaţia a fost „viciată“ şi că nu s-au folosit criterii obiective în alegerea câştigătorilor (Siveco şi Editura Litera, respectiv CD Press).

Asta în condiţiile în care au fost nevoiţi să investească zeci de mii de euro pentru a scoate un model integral de manual nou pe care să-l aducă la licitaţie. Săptămâna trecută, Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor a anunţat că nouă sesizări au fost admise, şase doar în parte, ceea ce presupune „continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor în zece zile“, depăşind termenul de 15 septembrie.

Odată selectate firmele, inspectoratele vor trimite ministerului manualele dorite, care vor putea da comanda spre tipărire şi imprimare pe DVD.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/xi-xiiproiect-importanta-strategica-expunere-motive-puerila-derizorie-purtamde-fapt-conversatia-adevarata-despre-arhitectura-curriculara-1_541b228a0d133766a83d9b8c/index.html

XI-XII: proiect de importanţă strategică; expunere de motive puerilă şi derizorie. Cum purtăm, de fapt, conversaţia adevărată despre arhitectura curriculară

“Numărul de discipline la clasele a XI-a şi a XII-a va fi micşorat de la 14 la 8-9, pentru ca elevii să se poată pregăti pentru bacalaureat. [...] În anul în care există examene importante, gradul de încărcare al elevului ar trebui să fie mai mic”. A duce proiectul ce va schimba în fapt paradigma Educaţiei în derizoriul acestei inferenţe infantile este o insultă la adresa discernământului elevilor, părinţilor şi profesorilor.

Istoria: 2009-2014

În septembrie 2009, în consecinţa punctului 4 din Pactul Naţional pentru Educaţie, , am pus în discuţie tema strategică a descentralizării curriculare autentice, oferind şi un model spre analiză critică.

În decembrie 2009 – ianuarie 2010, am dezvoltat conversaţia publică în cadrul atelierelor ŞCOALA ALTFEL – programe mai bune pentru copiii noştri, şi, respectiv, ŞCOALA ALTFEL – matematică mai bună pentru copiii noştri.

În 2010-2013, am nuanţat chestiunea, coroborând proiectul descentralizării curriculare cu proiectul strategic conex, cel privind strategia de resurse umane din preuniversitar centrată pe un model de carieră didactică menit să ofere o paletă viabilă şi motivantă de opţiuni orizontale, altele decât activitatea didactică la catedră.

Văzând declaraţia de duminică, 14.09, a ministrului Pricopie, fac publice două reacţii:

SALUT FĂRĂ REZERVE curajul de a articula nevoia reinterogării de fond a modului în care liceenii fac şcoala de zi cu zi – în sfârşit, slavă-domnului!...

SANCŢIONEZ FĂRĂ REZERVE pseudo-argumentul de fond al declaraţiei sale, conform căruia grija mare, vezi-doamne, este ca liceenii de-a XI şi de-a XII să aibă mai mult timp pentru pregătirea de bac, şi de aceea să facă ei 8-9 discipline, în loc de 14-18, ca azi; e inept, ridicol, infantil - şi, fundamental, eronat.

Drept pentru care, ca să nu ratăm aiurea acest moment deosebit de propice, preiau eu acum conversaţia, în locul ministrului Pricopie, şi vă invit să folosim exerciţiul de curaj timid de duminică (absolut lăudabil, în esenţa sa, dar insuficient ca anvergură pentru ce avem de făcut pe de-a-ntregul ca să fie bine), pentru a pune lucrurile în cheia completă şi corectă a unei transformări istorice, absolut necesare, atât pentru gimnaziu, cât şi pentru întregul liceu, nu doar pentru clasele a XI-a şi a XII-a, propulsate de trei proiecte-cheie interdependente: arhitectură curriculară; carieră didactică; formare iniţială pe filieră didactică.

Mai întâi, însă, pentru că suntem în preliminariile unei autentice schimbări de paradigmă a sistemului nostru educaţional, doresc să demontez aici şi acum argumentul conform căruia “poţi schimba curriculum de câte ori vrei, şcoala va rămâne la fel – nu schimbarea curriculară e pârghia esenţială a transformării de sistem, ci altele sunt mecanismele!...” Am auzit acest enunţ (sau unele similare în esenţă) de la cel puţin doi diriguitori de sistem cu funcţii de rang suficient de înalt, şi caut să înţeleg dacă motivaţia lor a fost una raţională, ori are drept resort principal încremenirea emoţională în proiectul curent şi negarea unei nevoi istorice esenţiale pentru sistemul public al Educaţiei în România. Într-un fel am făcut şcoală în secolul XIX, altfel în secolul XX şi cu totul diferit arată lumea educaţiei acum, în secolul XXI. E chiar atât de greu de priceput acest truism?!...

Pentru mine, cheia de demontare a tezei anterioare (teză falsă, în opinia mea, cu subiect şi predicat) este evidentă, şi are de-a face cu lanţul de consecinţe firesc umane: comportamente noi, repetate mult, generează deprinderi noi; iar deprinderile noi, devenite parte din natura noastră, induc atitudini noi, ce predispun la considerarea unor noi valori pe care ne fundamentăm reperele despre lume şi viaţă etc.

Or, când vine vorba de şcoală, tocmai arhitectura curriculară în vigoare este cea care defineşte comportamentele profesorilor şi elevilor în raport cu disciplinele de studiu şi, respectiv, ale unora faţă de ceilalţi. E totuna:

-să exişti educaţional zi de zi, săptămână de săptămână, semestru de semestru, an de an ca acum (cu 15-18 discipline şcolare în cârcă în fiecare semestru, puternic debalansate ca buget săptămânal de ore, dovedite în fapt a fi hiper-încărcate cu conţinuturi, multe nerelevante ori inutil de complicate)

-şi, respectiv, să ai la îndemână o arhitectură curriculară flexibilă, deschisă, cu 6-8 discipline pe semestru, cu un buget echilibrat de 3-4 ore săptămânal pentru fiecare disciplină, din care să poţi alege în mod real 3-4-5 discipline în fiecare an (curriculum la decizia elevilor, din oferta şcolii)?

Am rezerve serioase că răspunsul DA la întrebarea anterioară ar fi cel corect.

I. ARHITECTURĂ CURRICULARĂ. UN MODEL Premisele de proiectare:

MEN coordonează învăţământul preuniversitar, în parteneriat cu unităţile de învăţământ, asigurând un raport echitabil şi armonios între nevoile curriculare de sistem, la nivel naţional, şi cele de nivel local, punând în fapt principiul descentralizării curriculare comprehensive, pe principiul “curriculum la decizia elevilor, din oferta şcolii”

Unităţile de învăţământ liceal organizează examenul de admitere a absolvenţilor învăţământului gimnazial, potrivit standardelor şi criteriilor proprii, stabilite şi aprobate de consiliile profesorale şi consiliile de administraţie, în parteneriat cu comunităţile locale.

În aceste condiţii, un articol de lege a Educaţiei referitor la planurile-cadru de învăţământ poate suna astfel:

Art. X – Planurile-cadru de învăţământ

1.Planurile-cadru de învăţământ cuprind disciplinele de învăţământ/modulele de pregătire corespunzătoare fiecărui nivel şi formă de învăţământ, precum şi numărul de ore alocat acestora.

2.Numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru este cuprins între maxim 20 de ore pe săptămână la învăţământul primar şi maxim 30 de ore pe săptămână pentru învăţământul gimnazial, respectiv liceal.

3.Planurile-cadru respectă următoarele principii de proiectare:

a. educarea la elevi a deprinderii de a decide şi a-şi asuma costurile şi consecinţele deciziilor luate în privinta alegerii disciplinelor de studiu evaluate, prin stabilirea unui raport echitabil între numărul disciplinelor obligatorii şi numărul disciplinelor la alegerea elevilor, din ofertele şcolilor, cu scăderea progresivă a proporţiei disciplinelor obligatorii către anii terminali ai învăţământului liceal;

b. parcurgerea, în fiecare semestru şcolar, a unui număr de discipline ale căror evaluări intră în calculul mediilor semestriale – de exemplu, între 6-8, în funcţie de nivelurile învăţământului şcolar;

c. alocarea unui număr de ore pe săptămână aproximativ egal pentru fiecare disciplină evaluată – de exemplu, între 3-5 ore săptămânal;

d. stabilirea unui efectiv minim de 12 elevi pentru desfăşurarea pe grupe a unora dintre disciplinele la alegerea elevilor;

e. parcurgerea, la alegere, a unui număr de discipline din ofertele şcolilor, ale căror evaluări nu intră în calculul mediilor semestriale / anuale – de exemplu, 2-4 discipline semestrial, în afara programului obligatoriu.

Mă adresez acum direct liceenilor. Mutatis mutandis, mesajul către elevii de gimnaziu este similar, drept pentru care ilustrez punerea în fapt a modelului prin două exemple de orare săptămânale – unul, pentru liceu; celălalt, pentru gimnaziu.

Aşadar, dragilor liceeni români ai secolului XXI, povestea voastră frumoasă cu şcoala ar putea sta aşa:

· unitatea de lucru şi analiză: semestrul şcolar; cu alte cuvinte, de exemplu, lucrurile se petrec în acest fel de 8 ori pe durata liceului (câte două semestre în clasa a IX-a, a X-a, a XI-a şi a XII-a)

· în fiecare semestru voi, liceenii, studiaţi, de pildă, 8 discipline evaluate prin note ce intră în calculul mediilor semestriale / anuale

· fiecare disciplină de studiu are 3 sau 4 ore pe săptămână; de pildă, cu 4 ore pe săptămână la 6 discipline şi 3 ore pe săptămână la 2 discipline ajungem la un total de 30 ore pe săptămână

· din cele 8 discipline de studiu, câteva sunt obligatorii (de exemplu: 5 în clasa a IX-a; 4 în clasele a X-a şi a XI-a; 3 în clasa a XII-a), parte a trunchiului comun (curriculum naţional)

· restul disciplinelor, până la 8, le alegeţi voi, elevii, PE BUNE!... (“curriculum la decizia elevilor, din oferta şcolii”); pentru ca să se întâmple acest lucru, grupa minimă este, de exemplu, de 12 elevi, şi cea maximă de 25 de elevi, potrivit legii

· discipline ²obligatorii² pot fi: limba şi literatura română; matematica; educaţia fizică; istoria şi geografia; o limbă străină

· dacă vreţi, puteţi studia mai mult de 8 discipline (“şcoală după şcoală”), dar ale căror evaluări nu intră în calculul mediilor semestriale / anuale; evaluarea la acestea se face pe bază de portofoliu, stabilit de fiecare profesor în funcţie de specificul disciplinei.

E mai bine aşa, sau e mai bine cum e acum? Voi ce ziceţi?!...

Iată şi exemplele ilustrative.

Exemplul 1. Învăţământ liceal: orar săptămânal cu 8 discipline evaluate semestrial (disciplinele D1-D6 – 4 ore/săptămână; disciplinele D7-D8 – 3 ore/săptămână; TOTAL ore / săptămână: 30)

Şi iată un exemplu de proporţii echitabile între disciplinele obligatorii (curriculum naţional) şi, respectiv, cele la decizia elevilor, din oferta şcolii:

clasa a IX-a: 5 + 3

clasa a X-a: 4 + 4

clasa a XI-a: 4 + 4

clasa a XII-a: 3 + 5

Exemplul 2. Învăţământ gimnazial: orar săptămânal cu 7 discipline evaluate semestrial (disciplinele D1-D4 – 4 ore/săptămână; disciplinele D5-D7 – 3 ore/săptămână; TOTAL ore / săptămână: 25)

Şi iată un exemplu de proporţii echitabile între disciplinele obligatorii (curriculum naţional) şi, respectiv, cele la decizia elevilor, din oferta şcolii:

clasa a V-a: 5 + 2

clasa a VI-a: 5 + 2

clasa a VII-a: 4 + 3

clasa a VIII-a: 4 + 3

Exemplu de set de 4 "discipline obligatorii", valabil şi pentru gimnaziu şi pentru liceu: limbă şi literatură română; istoria-geografia României; matematici aplicate; educaţie fizică.

Analiza modelului. Puncte tari

Principalele puncte tari ale modelului propus sunt următoarele:

· elevii, în mod autentic, devin protagoniştii principali ai demersului educaţional care îi vizează în mod direct;

· modelul pune în fapt, în mod autentic, principiul descentralizării curriculare la nivelul unităţii de învăţământ preuniversitar;

· elevii parcurg mult mai puţine discipline evaluate în fiecare semestru – este una din cele mai acute dureri ale actualului model curricular preuniversitar; mesajul transmis: "de acum înainte ai mai puţine discipline, pe bune, dar mult mai bine predate – tot pe bune!"

· disciplinele evaluate au un număr comparabil – şi suficient – de ore pe săptămână; mesajul transmis: "toate disciplinele, odată alese, devin la fel de importante!";

· elevii pot opta şi pentru discipline "neevaluate" (în sensul că notele la aceste discipline nu intră în calculul mediilor semestriale); mesajul transmis: "dacă vrei, poţi alege şi alte discipline, care să-ţi lărgeasca orizontul cunoaşterii universale; ele nu intră la medii, dar suntem bucuroşi să-ţi oferim oportunităţi de dezvoltare, dacă eşti interesat!";

· în fiecare semestru, elevii parcurg o combinaţie echitabilă de discipline obligatorii şi discipline la alegerea lor, din oferta scolii; mesajul transmis: "învăţăm împreună lecţia că întotdeauna în viaţă te vei întâlni cu o combinaţie de obligaţii/servituţi, pe de o parte, şi de opţiuni personale, asupra cărora vei avea control; niciodată nu vei putea face doar ce vrei tu, şi nici societatea nu vrea să faci numai ce-ţi dictează ea!...";

· elevii învaţă să opteze şi să-şi asume consecinţele deciziilor care îi privesc direct; mesajul transmis: "te ajutăm să înveţi să hotărăşti cu adevărat în privinţa propriei tale dezvoltări personale!";

· încetează existenţa "claselor-plutoane", cu dinamica internă blocată pe cicluri de învăţământ (aproximativ aceiaşi 25-30 colegi de clasă, dintr-a V-a A, B, C... până într-a VIII-a A, B, C... şi, respectiv, dintr-a IX-a A, B, C... până într-a XII-a A, B, C...); acestea se înlocuiesc cu grupele / clasele constituite flexibil pe discipline, cu dinamică semestrială (aceiaşi 25-30 colegi la disciplinele obligatorii; alţi minimum 11 colegi diferiţi, la disciplinele la alegerea elevilor, din oferta şcolii) – ceea ce reprezintă un model mult mai adecvat realităţii societăţii actuale, cu contexte mult mai deschise şi mai rapid schimbătoare în privinţa echipelor de lucru;

· în fine, dispar profilurile "uman" şi "real" – acum ele sunt întreţinute artificial şi constrâng, în loc să ajute la o dezvoltare reală a adolescenţilor, potrivit aspiraţiilor proprii, descoperite în ritmul specific al fiecăruia în parte.

II. CARIERĂ DIDACTICĂ. UN MODEL

Un model modern de arhitectură curriculară de genul celui prezentat poate fi operaţionalizat de dascăli performanţi, bine plătiţi, care au la dispoziţie opţiuni multiple de carieră profesională, între care activitatea didactică la catedră este cea definitorie, dar nu unica. Iată un model de carieră didactică, transpus într-un posibil articol de lege (de pildă, Statutul personalului didactic).

Art. Y. Cariera didactică

(1) Prin personal didactic se înţelege personalul cu pregătire de specialitate care realizează în mod nemijlocit formarea şi educarea copiilor, a tinerilor şi adulţilor.

(2) Prin carieră didactică se înţelege ansamblul opţiunilor-standard puse la dispoziţia personalului didactic de-a lungul întregii activităţi profesionale, luate în calcul la vechimea în munca şi stabilirea pensiei. Cariera didactică reprezintă mecanismul principal de dezvoltare a resursei umane din educaţie.

(3) Principiile de proiectare a traseelor de carieră ale personalului didactic din învăţământul preuniversitar sunt următoarele:

- Existenţa unui set standard de opţiuni de carieră şi tranziţie în carieră, cu puncte de intrare-ieşire clar definite

- Învăţarea pe întreg parcursul traseului de carieră, în scopul dezvoltării cunoştinţelor, competenţelor şi atitudinii de educatori

- Punerea la dispoziţia personalului didactic a unor oportunităţi de dezvoltare personală, de-a lungul întregii cariere didactice

- Crearea unui pachet financiar motivant, acordat pe bază de merit

- Existenţa opţiunii de reconversie profesională a personalului didactic, în vederea iniţierii, în condiţiile legii, a unei noi cariere profesionale în afara învăţământului preuniversitar.

(4) Opţiunile-standard de carieră didactică, luate în calcul la vechimea în muncă şi stabilirea pensiei, sunt următoarele:

- Activitate didactică la catedră

- Masteratul în educaţie

- Anul sabatic

- Manager de unitate de învăţământ preuniversitar

- Manager de proiecte educaţionale

- Mentor (coach) – pentru adolescenţi şi adulţi

Program de reconversie profesională (tranziţie în carieră)

(5) În situaţia opţiunilor altele decât activitatea didactică la catedră, anul sabatic şi programul de reconversie profesională, norma la catedră reprezintă maximum 20% din activitatea luată în calcul la stabilirea salariului, restul de 80% reprezentând activităţi specifice respectivelor opţiuni de carieră, normate potrivit legii.

DECLARAŢIA DE DUMINICĂ

Închei cu cea am început – ancora textului de faţă:

“Numărul de disciplinelor la clasele a XI-a şi a XII-a va fi micşorat de la 14 la ‘opt-nouă’, pentru ca elevii să se poată pregăti pentru bacalaureat. [...] În anul în care există examene importante, gradul de încărcare al elevului ar trebui să fie mai mic”.

RP dixit!...

A duce proiectul ce va schimba în fapt paradigma Educaţiei în derizoriul inferenţei infantile “mai puţine discipline într-a XI şi a XII-a, deci mai mult timp de pregătire pentru bac” este o insultă la adresa discernământului elevilor, părinţilor şi profesorilor, dar, mai ales, la adresa capacităţii societăţii româneşti de a înţelege complet şi a-şi asuma până la capăt schimbarea paradigmei Educaţiei. O astfel de relaţie de cauzalitate şchioapă poate fi emisă doar de o minte simplă rău de tot. Contraargumentul e imediat: dacă elevii parcurg în fiecare semestru 8-9 discipline, croite cu cap şi preocupare reală ca ei să le înveţe pe bune, eu dau în scris că pregătirea serioasă le va cere acestora un timp cel puţin comparabil cu cel alocat fuşeririi superficiale a 15-18, dacă nu cumva poate chiar mai mult timp de studiu. În acelaşi timp, enunţul pueril induce percepţia unei abordări cârpite, neprofesioniste, triviale, nedemne de un ministru al Educaţiei care se respectă pe sine ca profesionist, şi care are ca obligaţie de prim rang în fişa sa de post gândirea strategică şi viziunea pe măsură cu privire la transformările de sistem necesare şi corelaţiile strategice dintre acestea. Enunţul, din puţul unei gândiri cam meschine în fondul său, nu serveşte deloc consolidării Conversaţiei reale despre Educaţiei, riscând contrariul.

Drept pentru care vă invit să punem în discuţia publică întreg tabloul strategic al descentralizării curriculare reale, cu toate proiectele conexe, din care am detaliat acum două cu implicaţii directe: cariera didactică şi, respectiv, formarea pe filiera didactică.

Altminteri, total de acord şi cu acest enunţ RP, care începe să aducă a timidă ieşire din negare: "Este un proces complicat (noua arhitectură curriculară - M.S.), pentru că asta înseamnă o reformă structurală a programelor şcolare, dar o vom face. Pentru un astfel demers, ai nevoie de trei-patru ani. (... ) Trebuie reaşezate disciplinele".

Da, chiar aşa e, iar cale de mijloc nu aveţi, domnule RP. Ori faceţi curajos ce aveţi de făcut, ori plecaţi acasă.

http://adevarul.ro/locale/tulcea/Scoala-postliceala-sanitara-sf-luca-s-a-mutat-noul-sediu-1_541ac71a0d133766a83b2c44/index.html

Şcoala postliceală sanitară „Sf. Luca“ s-a mutat în noul sediu

Unitatea de învăţământ funcţionează din acest an şcolar pe strada Sălciilor, din municipiu. Anterior, ea îşi desfăşura activitatea în cadrul şcolii numărul 1 din municipiu.

Şcoala postliceală sanitară „Sf. Luca“, deschisă în urmă cu nouă ani la Tulcea, a dat sute de absolvenţi care s-au încadrat fie în Spitalul Judeţean de Urgenţă, fie la cabinetele medicilor de familie.

Această unitate şcolară este singura de profil din judeţ. Certificatele eliberate la finalizarea celor trei ani de studii sunt recunoscute la nivel internaţional. În acest an aproximativ 150 de persoane sunt înscrise pentru cursurile şcolii postliceale.

Din colectivul şcolii fac parte Emilia Stamate, preşedinte al Colegiului Medicilor, Liliana Andrei, Dumitru Vâlcu, dr.r Mihai Tatu, Carmen Florentina Jecu, Cristian Ene, dr. Amalia Cucu.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/educatia-cea-mai-zestre-putem-dam-copiilor-nostri-1_541a9ccf0d133766a83a3f08/index.html

Educaţia este cea mai bună zestre pe care putem să o dăm copiilor nostril

Accesul la educaţie nu este o favoare, ci o obligaţie pe care trebuie să o asigurăm copiilor noştri din prima zi şi până în ultima zi de scoală. Fiecare leu alocat pentru o mai bună educaţie, pentru accesul la instruire a unui copil, indiferent că se află în mediul rural sau în mediul urban, nu este o cheltuială, ci o investiţie în prezentul, dar mai ales în viitorul copiilor noştri.

Într-o lume profund materialistă şi aplecată spre imediat, educaţia este cea mai bună zestre pe care putem să o dăm copiilor noştri. Bunica mea, Cătălina, mi-a dat un sfat pe care l-am purtat în cu mine toată viaţa: „ce ai in cap şi în suflet nu poate să îţi ia nimeni niciodată, iar educaţia, având ca fundaţie valori bine definite, este cea mai bună zestre pe care o poţi avea vreodată". România are nevoie de tineri pregătiţi, ambiţioşi şi talentaţi care să stea la temelia consolidării viitorului ei, pentru a înlătura dictatura non-valorilor. În special în acest moment, este important să vorbim despre mândria de a fi român şi despre cele trei valori care să fie cărămizile drumului spre maturitate.

Ne-am plămădit, de-a lungul istoriei, într-un spaţiu binecuvântat de Dumnezeu, numit deseori Grădina Maicii Domnului, odată cu devenirea noastră creştină. Astfel, o primă dimensiune a mândriei de a fi român se bazează pe frumuseţea sufletului acestui neam caracterizată de virtuţi ca: bunătatea, ospitalitatea, spiritul de jertfă, hărnicia, milostenia, vitejia şi buna vecinătate, de care românii au dat dovadă de-a lungul istoriei lor. Aceste trăsături de care trebuie să fim conştienţi pot fi cultivate şi prezentate Europei şi întregii lumi ca fiind definitorii pentru neamul românesc, un neam ce trăieşte Creştinismul în cele mai adânci fibre ale sale.

Cel de-al doilea pilon al trilogiei fiinţei noastre naţionale este reprezentat de folclorul românesc, o existenţă plină de bogăţie, culoare şi diversitate. Românii trebuie să fie mândri de moştenirea tradiţiilor cu care se identifică şi care îi face unici în lume. Portul popular (costumul naţional şi ia românească), dansurile (şi aici evoc frumuseţea ansamblurilor folclorice de pe Valea Tutovei), literatura cu basmele pline de înţelepciunea populară, frumuseţea ouălor încondeiate, icoanele pictate, doinele cântate de mamele românce la căpătâiul copiilor lor, toate acestea reprezintă bogăţia unui suflet creştin ales de care orice român poate fi mândru.

Al treilea pilon din trilogie se referă la sinteza celor două valori amintite înainte şi reprezintă un crâmpei de geniu oferit lumii de acest popor minunat. Românii sunt capabili să contribuie, aşa cum au făcut-o şi până acum, la cultura universală a lumii prin vârfurile de geniu ale generaţiilor trecute, prezente şi viitoare. Eminescu nu este doar un simbol naţional, nu este doar un mare scriitor romantic sau publicist paşoptist, ci este o sinteză de românism în forma ei cea mai gingaşă şi răscolitoare, versul. Poetul nostru naţional adună în sine creştinismul, folclorul şi genialitatea intelectuală a românului pentru a oferi lumii un model de mândrie naţională. Cu astfel de valori te poţi ridica deasupra neajunsurilor economice pentru a te afirma cu mândrie alături de popoarele cu care împărtăşim acelaşi destin european.

Cred că suntem datori să mărturisim şi să împărtăşim copiilor noştri, cu deplină conştiinţă şi asumare, că sunt parte dintr-un popor minunat, cu un trecut din care pot învăţa, un prezent pe care se pot baza şi un viitor pe care şi-l pot construi pe o fundaţie solidă: dimensiunea trinitară a unei existenţe, Dumnezeu, tradiţie şi românism. Aceste valori îşi regăsesc puterea în educaţia pe care o oferim copiilor noştri. Trebuie să le transmitem copiilor noştri mândria de a fi român în această lume şi dorinţa unei noi coeziuni a voinţei naţionale, în perspectiva sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire.

Accesul la educaţie nu este o favoare, ci o obligaţie pe care trebuie să o asigurăm copiilor noştri din prima zi şi până în ultima zi de scoală. Fiecare leu alocat pentru o mai bună educaţie, pentru accesul la instruire a unui copil, indiferent că se află în mediul rural sau în mediul urban, nu este o cheltuială, ci o investiţie în prezentul, dar mai ales în viitorul copiilor noştri. Educaţia este cea mai bună zestre pe care putem să i-o dăm unui copil. Valorile pe care le transmitem trebuie să fie cele autentice româneşti care fac parte din zestea istorică a unui popor binecuvântat.

http://www.curentul.info/social/5377-lectii-de-educatie-sexuala-pentru-copii-de-3-ani

Lecții de educație sexuală pentru copii de 3 ani

Scandal monstru la o grădiniţă din Constanţa, unde o educatoare e acuzată că face educaţie sexuală cu micuţii de 3-4 ani.

Educatoarea le-a povestit copiilor momente intime din viaţa persoanlă şi i-a învăşat cum se foloseşte prezervativul. Părinţii copiilor s-au revoltat, iar educatoarea a fost dată afară.

Un părinte, revoltat de atitudinea educatoarei Elena Stanciu din localitatea Ţepeş Vodă a venit să-i ceară socoteală. Discuţia dintre cele două s-a aprins repede chiar dacă avea loc în grădiniţă şi în preajma copiilor. Fără nicio reţinere, cadrul didactic a şi înjurat-o pe mămica supărată. Părinţii o acuză pe educatoare că are limbaj deocheat cu micuţii. Cu zâmbetul pe buze, educatoarea vorbeşte de rele intenţii din partea părinţilor.

"Este incredibil ce aud. Probabil că a fost o persoană cu rea intenţie care vrea să îmi facă rău pusă de cineva anume. Mă ocup în mod deosebit de copii. Îi iubesc foarte mult, sunt viaţa mea", a declarat educatoarea.

În realitate, Elena Stanciu a rămas cu doar doi copii dintr-o clasă de 20. Toţi părinţii şi i-au retras rând pe rând.

"Mi-a venit udă din cap până în picioare. Mi-a venit iarna cu papaucii pe zăpadă, a uitat să o încalţe", a declarat unul dintre părinţi.

http://www.curentul.info/social/5367-burse-pentru-tinerii-talentati

Burse pentru tinerii talentați

Tinerii talentaţi la muzică, pictură şi desen pot aplica, până pe data de 15 octombrie, pentru o bursă de 500 sau 1.000 de euro, în cadrul programului Bursele stART, lansat de Provident Financial România în parteneriat cu Şcoala de Valori şi cu sprijinul Ministerului Educaţiei. 

Prin intermediul programului, 50 de tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, cu aptitudini artistice în muzică, pictură sau desen, vor beneficia, în perioada 1 noiembrie 2014 - 31 octombrie 2015, de burse în valoare totală de 35.000 de euro pentru dezvoltarea talentului lor. 

Programul Bursele stART se adresează tinerilor care studiază aceste discipline în liceele şi colegiile de artă sau palatele şi cluburile copiilor din România şi au obţinut premii la concursuri naţionale sau internaţionale de arte. Tinerii au posibilitatea să beneficieze de una dintre cele 15 burse în valoare de 500 de euro acordate pentru pictură, 15 burse în valoare de 500 de euro pentru desen respectiv 20 de burse în valoare de 1.000 de euro acordate pentru muzică. 

Dosarele de înscriere pentru burse pot fi depuse până pe data de 15 octombrie, iar câştigătorii vor fi anunţaţi pe 1 noiembrie. 

Programul Bursele stART face parte din strategia amplă de responsabilitate socială a Provident Financial România. 

http://www.evz.ro/exclusiv-evz-tunul-de-50-de-milioane-de-euro-din-licitatia-manualelor-digitale-de-unde-vin-banii.html

EXCLUSIV EVZ. Tunul de 50 de milioane de euro din licitația manualelor digitale. De unde vin banii

Câștigurile editurilor nu vin doar din banii primiți de la Ministerului Educației pentru tipărirea manualelor și a CD-urilor câștigate prin licitație, ci și prin auxiliare pe care le vând în școli.

Cel care a lansat acuzația că prin licitația organizată de Ministerul Educației s-a dat un tun de 50 de milioane de euro explică de unde rezultă de fapt această sumă. „Licitația se face strict pe manuale plătite de către stat, editurile câștigătoare au licitat 1 euro pe bucată, ceea ce este imposibil, suma reală este în jur de 2 euro pe bucată. De la stat editura primește în jur de 2 milioane de euro la un milion de manuale”, ne-a declarat Mihail Penescu, directorul Uniunii Editorilor din România.

Această sumă este mărită de costul auxiliarelor. „Editurile vin cu caiete la care sunt atașate și CDuri, costul acestora fiind în jur de 4 milioane de euro, înmulțit cu patru ani și se ajunge la 16 milioane de euro la care se adaugă și clasa a II-a. Astfel, în patru ani, editura încasează mai mult de 50 de milioane de euro“, cuantifică acesta.

Un business de volum

Costurile sub 5 lei pentru două cărți și două CDuri oferite de câștigătorii licitației sunt justificate de aceștia prin faptul că fac profit din volumul de manuale livrate. „Nu ne-am propus să facem un profit gigantic din aceste manuale. Este un business de volum. Am mers cu un adaos mic, de 2-4%, în funcție de tiraj”, a declarat pentru EVZ Florin Ilia, vicepreședinte SIVECO.

Celălalt mare câștigător al licitației este editura CD PRESS, cu oferte de preț tot sub 5 lei. „Prețurile sunt perfect sustenabile. Ele includ toate costurile realizării fiecăruia dintre cele cinci manuale câștigătoare. Prețul include un profit rezonabil între 3-5%. Toate documentele privind formarea prețurilor au fost puse la dispoziție și verificate de Ministerul Educației, înainte de anunțarea rezultatelor, conform procedurilor legale”, ne-a transmis Costin Diaconescu, CEO CD PRESS, care deține și funcția de vicepreședinte al Uniunii Editorilor din România. El ține să precizeze că niciun manual nu a fost respins pe criterii de preţ, ci din cauza „neconformității cu cerințele caietului de sarcini”.

Reevaluarea licitației, în câteva zile

Zilele acestea, Ministerul Educației ar trebui să anunțe ce a decis, după ce Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) i-a cerut reevaluarea ofertelor. „MEN continuă procedurile de achiziție a noilor manuale pentru clasele I şi a II-a. MEN a luat act de Decizia CNSC și va face ajustările necesare, acolo unde acest lucru s-a dispus. MEN asigură elevii, parinții și dascălii că manualele vor ajunge în școli imediat ce procedura de licitație se va finaliza. Scopul principal al instituției este acela de a asigura materiale didactice de calitate, moderne, adaptate noilor programe şi noilor cerinţe ale lumii în care copiii noştri trăiesc. MEN îi asigură pe toţi beneficiarii sistemului de educaţie că va urmări întotdeauna interesul elevilor și al școlii, și nu interesele financiare ale celor care au blocat procedura, generând această întârziere a modernizării manualelor.”

Planul de rezervă al dascălilor: alte manuale

Între timp însă, speriați că nu vor primi manuale digitale prea curând, mulți dascăli au comandat diverse manuale sau auxiliare de limba română și matematică și cer părinților să le plătească.

Ce cărți se cumpără centralizat și cine le oferă

Din 21 de oferte depuse,Ministerul Educației a selectat 9 oferte de manuale pentru clasele I și a II-a. Cele 21 de firme au depus oferte individual sau în asociere. Firma cu cele mai multe oferte câștigătoare este SC CD PRESS SRL, al cărui director general este Costin Diaconescu, și este urmată de SIVECO, în colaborare cu Editura Litera.

Firmele câștigătoare

1. Manualul de Comunicare în limba română clasa I:

■ SC CD Press SRL_OF_1,

■ SC CD Press SRL_OF_2

■ Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO România SA

2. Comunicare in limba maternă maghiară clasa I:

■ Editura Corvin Deva

3. Comunicare în limba română clasa a II-a:

■ SC CD PRESS SRL

4. Matematică și explorarea mediului clasa I:

■ SC CD PRESS SRL

■ Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO România SA

5. Matematică și explorarea mediului clasa a II-a:

■ SC CD PRESS SRL 6. Limba modernă clasa I - limba engleză:

■ SC Edu Soft Marketing Srl + SC Cromatic Tipo SRL

Cu sau fără tabletă

O discuție care revine zilele acestea în actualitate vizează faptul că pe lângă manuale, Ministerul Educației ar avea în plan să cumpere și tablete pentru elevi. Oficial, nu există nimic anunțat în acest sens, iar pentru folosirea manualelor digitale nu este nevoie de tabletă, fiind suficient un computer în care să poată fi încărcat CDul aferent fiecărui manual. Directorul Uniunii Editorilor din România, Mihai Penescu: „Cumpărarea unor tablete în școli ar fi o investiție inutilă. S-au mai făcut experimente în lume și nu s-a ajuns la niciun rezultat, manualele în formă tipărită sunt necesare pentru un învățământ de calitate. Așa se întâmplă peste tot în lume.“

http://www.evz.ro/contestatiile-au-dat-peste-cap-digitalizarea-educatiei-ne-intoarcem-la-manualele-vechi.html

Contestațiile au dat peste cap digitalizarea Educației. Ne întoarcem la manualele vechi!

Perioada de utilizare a vechilor abecedare și manuale pentru clasa a II-a se extinde. Decizia a fost luată în contextul în care contestațiile și procesele în instanță pot prelungi cu câteva luni perioada în care elevii nu vor avea manuale digitale.

La solicitarea primului-ministru Victor Ponta ca elevii claselor I şi a II-a să aibă cât mai repede manuale la dispoziţie, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a decis să extindă perioada de utilizare a manualelor vechi pentru clasa I, până la finalizarea licitaţiei privind manualele digitale. Prin ordin al ministrului Educaţiei, inspectoratele şcolare judeţene au obligaţia ca, în regim de urgenţă, să completeze stocurile de manuale şcolare pentru clasa I. Pentru clasa a II-a se vor folosi vechile manuale, existente deja în şcoli”, a anunțat ieri dupăamiază ministerul Educației.

Măsura este luată în contextul în care contestațiile editorilor de manuale, nemulțumiți de firmele desemnate câștigătoare de ministerul Educației, ar putea prelungi luni de zile de acum încolo desemnarea firmelor care vor furniza noile manuale digitale. În acest moment, alt grup de experți din cadrul Centrului Național de Evaluare și Examinare reevaluează cele 21 de oferte pentru manuale digitale primite inițial, după ce 10 sesizări au fost depuse la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor.

Legea permite contestații după contestații

Contactați de reporterii EVZ, reprezentanții CNSC au explicat că, potrivit legii, după ce Ministerul Educației va reevalua ofertele și va da o decizie, firmele nemulțumite pot depune iarași contestație la CNSC. Și în cazul în care ministerul sau câștigătorii ar contesta decizia CNSC la Curtea de Apel, după ce șefii de la Educație vor atribui contractul, decizia acestora ar putea fi iarași contestată la CNSC, potrivit legii.

Descalificați câștigătorii!

Războiul între câștigătorii licitației și restul editorilor a mai marcat ieri un nou episod. Federaţia Editorilor din România (FER) a cerut Ministerului Educaţiei descalificarea ofertelor declarate iniţial câştigătoare, motivând că acestea ar fi fost „desecretizate” şi deja prezentate publicului larg.

„E un rău mai mare să se învețe după vechile manuale”

Directorul CD Press Publishing House, firma care a avut cele mai multe oferte câștigătoare la licitația organizată de MEN, este de părere că soluția așteptării manualelor noi ar fi mai bună. „E un rău mai mare să se comande de la edituri care au câștigat acum 12-15 ani, când nu exista o legislație privind achizițiile publice. Se dau bani degeaba pe manualele vechi, în condițiile în care programa a fost schimbată, iar aceste manuale nu vor putea fi folosite”, ne-a spus Costin Diaconescu.

http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-subiectele_zilei-18135196-subiectele-zilei-mafia-cartilor-averea-nabab-directorului-bibliotecii-metropolitane-stelian-tanase-sunt-supus-presiuni-politice-enorme-psd-solutie-desfiintarea-tvr-victor-ponta-isi-lanseaza-ziua-lui-c.htm

Subiectele Zilei: Mafia cartilor. Averea de nabab a directorului Bibliotecii Metropolitane; Stelian Tanase: Sunt supus la presiuni politice enorme de la PSD. O solutie e desfiintarea TVR; Victor Ponta isi lanseaza de ziua lui candidatura pe Arena Nationala

Mafia cartilor. Averea de nabab a directorului Bibliotecii Metropolitane. Florinel Rotaru, arestat pentru abuz si frauda, a declarat ca vila din Buftea este mai ieftina decat o garsoniera. Desi se dadea drept un om simplu si modest in ochii multora care l-au cunoscut, Florinel Rotaru, fostul director al Bibliotecii Metropolitane Bucuresti, are o proprietate de invidiat, pe malul lacului, in orasul Buftea, judetul Ilfov. Dupa ce a fost arestat, miercuri, pentru 30 de zile, de magistratii Tribunalului Bucuresti, reporterii "Evenimentului zilei" au fost sa vada, cu ochii lor, "mica proprietate" care, in declaratia de avere din 2008, avea 73 de metri patrati, iar in cea din 2012 are 175 de metri patrati. 

Acuzatii cu iz penal intre Ministerul Educatiei si firmele care au licitat. Recent, a inceput un scandal national dupa ce elevii de clasa I si a II-a s-au trezit fara manual. Licitatia organizata de Ministerul Educatiei pentru editarea manualelor trebuie reluata de la zero dupa ce mai multe contestatii au fost admise. In acest context ministrul Remus Pricopie a decis ieri sa extinda perioada de utilizare a manualelor vechi pentru clasa I si a II-a. Totusi, disputa ar putea aluneca in continuare spre zona penala, in conditiile in care CNSC a constatat ca Ministerul Educatiei a eliminat oferte valabile si a favorizat companiile declarate castigatoare, la licitatia pentru manuale, spune Federatia Editorilor din Romania (FER), care a si prezentat, drept dovada, decizia consiliului, scrie Romania Libera. 

DW: Scoala fara scoli. Invatamintul subfinantat este o realitate pe care parintii o accepta tot mai resemnati, dimpreuna cu sindicatele care s-au politizat tot mai mult in ultimii ani. Anul acesta scolar a inceput mai prost ca oricind, confirmind lipsa totala de interes a Ministerului Educatiei si a inspectoratelor scolare pentru procesul educativ, functionarii acestor institutii fiind mai degraba implicati in precampania electorala pentru alegerile prezidentiale. Presa a insistat cu precadere asupra lipsei manualelor pentru clasele intiia si a doua, in locul acestora elevii gasind pe banci fise, desene, sau negasind nimic. O realitate trista desigur pentru copii, dar si pentru parinti si invatatori, informeaza Deutsche Welle. 

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18132217-ultima-ora-ministrul-educatiei-decis-extinda-perioada-utilizare-manualelor-vechi-solicitarea-lui-victor-ponta.htm

Elevii claselor I si a II-a vor studia dupa manualele vechi, pana la finalizarea licitatiei privind manualele digitale. Inspectoratele scolare judetene au primit ordin sa completeze in regim de urgenta stocurile de manuale pentru clasa I

La solicitarea primului-ministru Victor Ponta, ministrul Educatiei Nationale a decis sa extinda perioada de utilizare a manualelor vechi, anunta ministerul intr-un comunicat remis HotNews.ro. Pana la finalizarea licitatiei privind manualele digitale, "prin ordin al ministrului Educatiei, inspectoratele scolare judetene au obligatia ca, in regim de urgenta, sa completeze stocurile de manuale scolare pentru clasa I. Pentru clasa a II-a se vor folosi vechile manuale, existente deja in scoli", anunta Ministerul Educatiei.

Citeste comunicatul integral remis HotNews.ro de catre Ministerul Educatiei

"Elevii din clasele I a si II-a vor avea manuale! La solicitarea primului-ministru Victor Ponta, ministrul Educatiei Nationale a decis sa extinda perioada de utilizare a manualelor vechi.

La solicitarea primului-ministru Victor Ponta ca elevii claselor I si a II-a sa aiba cat mai repede manuale la dispozitie, ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a decis astazi sa extinda perioada de utilizare a manualelor vechi pentru clasa I, pana la finalizarea licitatiei privind manualele digitale.Prin ordin al ministrului Educatiei, inspectoratele scolare judetene au obligatia ca, in regim de urgenta, sa completeze stocurile de manuale scolare pentru clasa I. Pentru clasa a II-a se vor folosi vechile manuale, existente deja in scoli.

Ministrul Educatiei Nationale este hotarat sa duca pana la capat procesul de modernizare a programelor scolare si a manualelor, in pofida blocajelor generate de editori. Din nefericire, piedicile permanente pe care acestia le-au pus procesului de introducere a noilor manuale se rasfrang asupra elevilor, privandu-i de un act educational modern, eficient, adaptat realitatilor si nevoilor societatii contemporane.

Pentru ca scoala romaneasca sa poata oferi elevilor acele cunostinte, abilitati si competente necesare unei integrari rapide si eficiente in viata economica, sociala si culturala, este esential ca procesul de innoire si adaptare la exigentele europene a manualelor si a programelor scolare sa continue cu celeritate."

Victor Ponta, catre Remus Pricopie: Intr-o saptamana anuntati solutia in cazul claselor I si a II-a, chiar daca inseamna ca si anul acesta copiii sa invete dupa manualele vechi

Anuntul Ministerului Educatiei vine la o zi dupa ce premierul Victor Ponta i-a transmis public ministrului Educatiei, Remus Pricopie, la inceputul sedintei de guvern, ca trebuie sa gaseasca pana la inceputul saptamanii viitoare o solutie in ceea ce priveste manualele pentru clasele I si a II-a.

"Daca toate procedurile si daca toate contestatiile nu se rezolva, pana saptamana viitoare trebuie sa gasiti solutia, chiar si temporara. Inseamna ca si anul acesta copiii o sa invete dupa manualele vechi cum au facut-o si pana acum. Intr-o saptamana vreau sa informati guvernul: ori se termina, reusim sa terminam contestatiile, ori, daca nu, asta e pentru cei care au contestat si pentru cei din politica care ii sustin, probabil ca vom mai pierde inca cateva luni si mergem pe manualele vechi. Dar ideea ca peste doua saptamani n-au copiii manuale mi se pare inacceptabila si vreau saptamana viitoare sa ne spuneti exact care a fost solutia pe care ati gasit-o", a declarat premierul Victor Ponta, citat de Agerpres.

Decizia ministrului Educatiei contrazice anuntul pe care l-a facut cu doar o zi inainte de inceperea scolii. Pe 14 septembrie, ministrul Remus Pricopie declara la TVR ca elevii de clasa I vor invata dupa fise.

Cum Ministerul Educatiei nu a mai dat comanda de manuale vechi pentru clasele I si a II-a, bazandu-se pe faptul ca licitatia de manuale scolare se va incheia pana la 15 septembrie, anul scolar 2014-2015 a marcat o premiera in invatamantul romanesc: elevii de clasele I si a II-a au curriculum nou, dar nici un manual pe banci. 

Informatii de background

Ministerul Educatiei a lansat in luna aprilie 2014 licitatia pentru manuale scolare tiparite si digitale pentru elevii de clasele I si a II-a. Pe 4 august, Ministerul a anuntat ca la licitatie au participat 21 de firme si ca singurii castigatori sunt CD Press SRL (pentru manualele de Comunicare in limba romana clasa I, Comunicare in limba romana clasa a II-a, Matematica si explorarea mediului clasa I, Matematica si explorarea mediului clasa a II-a), Siveco+Litera (Manualul de Comunicare in limba romana clasa I, Matematica si explorarea mediului clasa I), Editura Corvin Deva (Comunicare in limba materna maghiara clasa I) si SC Edu Soft Marketing Srl + SC Cromatic Tipo SRL (Limba moderna clasa I - limba engleza).

Noua companii si asocieri au contestat la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), in termenul prevazut de lege, desemnarea castigatorilor de catre Ministerul Educatiei. Pe 10 septembrie, CNSC a decis obligarea Ministerului Educatiei sa reevalueze ofertele in termen de 10 zile. "Trebuie sa li se reevalueze ofertele, pentru ca s-au gasit anumite nereguli. (...) Asta poate duce la schimbarea castigatorilor sau se poate ca ei sa ramana aceiasi", a explicat pentru HotNews.ro presedintele CNSC, Bogdan Lehel Lorand.

In prezent, expertii Ministerului Educatiei sunt in proces de reevaluare a ofertelor.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18132210-federatia-editorilor-din-romania-cnsc-constata-ministerul-educatiei-eliminat-oferte-perfect-valabile-favorizat-companiile-declarate-castigatoare-licitatia-pentru-manuale-scolare.htm

Federatia Editorilor din Romania: CNSC constata ca Ministerul Educatiei a eliminat oferte perfect valabile si a favorizat companiile declarate castigatoare la licitatia pentru manuale scolare

Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) constata ca Ministerul Educatiei a folosit in mod ilegal prevederi ale unui ordin de ministru pentru a elimina oferte perfect valabile si a favorizat companiile declarate castigatoare la licitatia de manuale, sustine Federatia Editorilor din Romania, care a facut public textul integral al motivarii CNSC. Intr-un comunicat remis HotNews.ro, Federatia ataseaza si un Raport intern al Comisiei tehnice din Ministerul Educatiei, raport care evalueaza conformitatea manualelor digitale cu specificatiile tehnice din caietul de sarcini. Potrivit documentelor FER, Ministerul Educatiei nu a luat in seama raportul expertilor IT si a declarat castigatoare companii ale caror manuale digitale ar fi neconforme caietului de sarcini.

· Ministerul Educatiei a lansat in luna aprilie 2014 licitatia pentru manuale scolare tiparite si digitale pentru elevii de clasele I si a II-a.

· Pe 4 august, Ministerul a anuntat ca la licitatie au participat 21 de firme si ca singurii castigatori sunt CD Press SRL (pentru manualele de Comunicare in limba romana clasa I, Comunicare in limba romana clasa a II-a, Matematica si explorarea mediului clasa I, Matematica si explorarea mediului clasa a II-a), Siveco+Litera (Manualul de Comunicare in limba romana clasa I, Matematica si explorarea mediului clasa I), Editura Corvin Deva (Comunicare in limba materna maghiara clasa I) si SC Edu Soft Marketing Srl + SC Cromatic Tipo SRL (Limba moderna clasa I - limba engleza).

· Noua companii si asocieri au contestat la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), in termenul prevazut de lege, desemnarea castigatorilor de catre Ministerul Educatiei.

· CNSC a decis pe 10 septembrie obligarea Ministerului Educatiei sa reevalueze ofertele in termen de 10 zile.

Comunicatul integral al Federatiei Editorilor din Romania

"CNSC a constatat nereguli serioase in modul de evaluare si in procedura de desemnare a castigatorilor licitatiei de manuale scolare pentru clasele I si a II-a. CNCS constata ca MEN, prin CNEE, a folosit in mod ilegal prevederi ale OMEN 5559 pentru a elimina oferte perfect valabile si a favorizat companiile declarate castigatoare. Abateri pur tehnice, care nu afectau functionalitatea aplicatiei digitale au fost folosite drept pretext pentru respingerea majoritatii ofertelor. Se constata insa ca, in aceleasi proportii, aceste abateri s-au regasit si in cazul ofertelor declarate castigatoare. FER considera acest fapt o dovada evidenta de fraudare a licitatiei prin favorizarea companiilor declarate castigatoare si poate pune la dispozitia presei rapoartele de evaluare care demonstreaza acest fapt.

CNCS a obligat CNEE la reevaluarea tuturor ofertelor. FER solicita descalificarea ofertelor prezentate de SIVECO+Litera si respectiv CD Press, declarate initial castigatoare, intrucat acestea au fost desecretizate si deja prezentate publicului larg. In aceste conditii, ele nu mai pot face obiectul unei reevaluari obiective in conditii egale cu celelalte oferte.

FER constata ca cei doi ofertanti au furat startul unei competitii corecte, inundand piata cu publicitate si oferte si prezentandu-se scolilor si publicului larg, inaintea finalizarii procedurilor de licitatie, drept castigatori.

FER respinge toate acuzatiile facute de unii politicieni la adresa muncii si corectitudinii editurilor producatoare de manuale scolare. Anual, editurile de profil furnizeaza scolii romanesti milioane de exemplare de manuale la un pret mediu de 2,35 lei/ex., acoperind peste 1500 de titluri. Acest pret derizoriu, impus de MEN ulterior contractului-cadru, acopera cu greu costurile de tipar, de transport si de drepturi de autori si in nici un caz nu poate produce profit. Din acest motiv, multe edituri au renuntat la a mai onora contractele de retipariri. Cele care continua o fac din respect pentru scoala romaneasca, pentru specialistii din edituri si pentru autorii care prin eforturile lor au facut posibila producerea acestor mii de titluri.

FER respinge acuzatiile privind interesul editurilor de a bloca modernizarea manualelor, indiferent de forma tiparita sau digitala. O asemenea afirmatie este lipsita de sens. Deschiderea pietei de manuale scolare inseamna o oportunitate pentru toate editurile de profil. Modernizarea manualelor nu poate fi facuta la initiativa editurilor din motive legislative. Conform legii, numai MEN are dreptul si obligatia sa declanseze actiunea de selectare a unor noi manuale. FER nu solicita decat ca aceste selectii sa aiba loc dupa un program rezonabil in privinta timpului de elaborare a unui manual si in conditii de transparenta si corectitudine."

Descarca de aici Motivarea integrala a deciziei Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, hotarare prin care a obligat Ministerul Educatiei sa reevalueze ofertele de manuale digitale

Descarca de aici raportul intern al Comisiei tehnice din Ministerul Educatiei, care evalueaza conformitatea manualelor digitale cu specificatiile tehnice din caietul de sarcini, precum si explicatia acestui raport, potrivit FER

http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-opinii_analize-18130306-reportaj-ziarul-iasi-reforma-digitala-sate-cocotati-copaci-mana-dupa-semnal-lumanare-acasa.htm

Reportaj Ziarul de Iasi: Reforma digitala la sate: cocotati in copaci cu mana dupa semnal si cu lumanare acasa

"Nu stiu daca mai e vreun copil, chiar si in clasa I, care sa nu aiba telefon cu internet". Ati recunoscut fraza. Apartine premierului Victor Ponta, ca suport pentru introducerea manualelor digitale, "adevarata reforma in invatamantul romanesc". Numai ca adevarul vorbelor sale, plus reforma, s-au oprit la cativa metri de gura lui. N-au ajuns si la 15 km de Iasi, unde, cu greu ai crede ca scolarii nu au sau nu au vazut macar un telefon in viata lor. Ei n-au primit nici macar manuale, ce sa se mai gandeasca la telefoane cu internet? Copiii din Rusenii Vechi, Orzeni sau Golaesti au un mesaj pentru premier daca vrea sa ia contact cu realitatea invatamantului la sate. De la fata locului. Nu prin telefon. Sa vina la ei, printre dealuri, si sa stea in copac cu mana intinsa printre crengi ca sa prinda semnalul.

Citeste mai jos articolul publicat in Ziarul de Iasi de Adriana Plecan:

La Scoala din Rusenii Vechi (la 15 km de Iasi), pauza mare este la ora 10,00. Ieri, cei 20 de scolari de clasa I si grupa pregatitoare erau impanziti prin toata curtea, glasurile lor dominand locul. Unii se dadeau in leagane, altii se fugareau in jurul toaletei din gradina, vreo doi erau cocotati pe gard. Cativa copii erau in clasa mancand cu pofta cornul primit la scoala. De lapte nu pareau sa se atinga. "Mi-a dat mama de la vaca, nu de la magazin", respinge cu ochii cutia de lapte o fetita.

Pe bancile lor, nici urma de manual, desi urma sa inceapa ora de matematica. Cifrele erau macar atarnate pe pereti, fata-n fata cu o imensa soba neagra. Atat manualele, cat si lemnele pentru vremea rece sunt mai asteptate la Ruseni decat reforma lui Ponta. Acesta este pe scurt tabloul unei clase de scolari din mediul rural unde premierul crede ca telefoanele cu internet sunt la fel de populare ca nucii la marginea drumului.

Telefonul, lumanarea si batul de chibrit

Dupa aparitia invatatoarei in clasa, copiii au fost rugati sa ridice mana, cei care au telefon mobil acasa. S-a lasat linistea, de parca ar fi fost intrebati cate stele sunt pe cer. "Hai, curaj!", ii indeamna Marinela Mihai. O singura mana a fost ridicata. "Eu n-am", a spus timid un baietel, dornic sa scape de povara intrebarii. Manuta lui a fost si un prim mesaj pentru premier: copiii din Rusenii Vechi nu au telefon mobil.

Am vrut sa aflam daca micutii stiu cum arata un mobil. De aceasta data, copiii au fost vorbareti. "Am vazut telefonul la un om. Era alb", a spus Mihaela, o fetita care invata acasa la lumina lumanarii, aprinsa de mama "in fiecare seara". Vrea sa aiba telefon (televizorul l-a vazut doar la un vecin), dar tot ea spune ca nu ar avea cum sa-l foloseasca pentru ca nu are priza. Stia si ea ca un telefon nu functioneaza cu un bat de chibrit sau cu ceara. O colega parea sa stie mai multe. "Telefonul arata gri si o suni pe mama", a spus Bianca, o alta fetita care nu are curent electric acasa.

Un singur copil are mobil, dar nu are voie sa-l aduca la scoala

Andrei a ridicat si el mana, mandru ca poate sa explice cum arata un mobil: "Este un patrat cu o liniuta, asa, in sus". Probabil ca a sesizat nedumerirea de pe fetele noastre si s-a simtit dator sa dea detalii in plus: "Tii patratul in mana, ridici liniuta si apoi duci la ureche". Abia atunci ne-am "prins" ca el vorbea de un telefon de generatie veche, cu antena, maximul tehnologic la care a fost martor in era comunicarii mobile. Dintre toti cei 20 de copii, doar un baietel are telefon acasa, dar pe care nu are voie sa-l aduca la scoala. "Am si tableta", a continuat Denis Antonio, cel mai "instarit" copil din clasa, norocul lui fiind mama care lucreaza in strainatate.

Ultima intrebare pentru scolarii din Ruseni a fost legata de internet, daca stiu ce inseamna acesta. Pareau mai familiarizati si nu s-au temut sa dea raspunsuri: "Poze", "Scrii ceva pe el si primesti raspuns", "Poti sa umbli cu el", au curs in avalansa "informatiile". Cel mai simpatic a fost Andrei, pentru care internetul reprezinta telecomanda: "E aia ce porneste televizorul".

Semnal printre copaci sub soare

Manuale digitale? Nici vorba. Poate intr-un alt viitor, crede un profesor din scoala. La urma urmei, de ce ar avea nevoie? Din punctul lui de vedere, scoala este plina de "manuale digitale", chiar daca nu sunt conectati la internet. "Cum dai cu degetele pe tableta, asa facem si noi. Copiii folosesc degetele sa rasfoiasca manualul, de la stanga la dreapta, de la dreapta la stanga. Nu se cheama ca e digital?", a comentat el ironic, mimand cu degetele un gest comun atat celor care au tableta in fata, cat si celor care citesc o carte atunci cand "schimba foaia". Semnal la telefon? Doar daca vremea tine cu ei si au copaci in apropiere. "Prinzi semnalul daca te urci in copac si intinzi si mana", a spus razand o profesoara, dar nu departe de adevar.

"Ati vazut saracia de pe aici?"

Urmatoare oprire a reporterilor Ziarului de Iasi a fost la Orzeni, la cativa kilometri departare, dar tot printre dealuri. Este o localitate imbatranita, fara prea multi copii mici. Sunt doar doua clase comasate. Intr-una s-au intalnit copii de clasa I si a IV-a, iar in cealalta invata de pe aceleasi manuale copiii de clasa a II-a si a III-a.

"Ati vazut saracia de pe aici? Nu avem manuale. Parintii vor sa vada acasa ce fac cei mici la scoala. Multi nici nu ar sti sa foloseasca tabletele. Se doreste distrugerea invatamantului", spune pe ton de jale profesorul Ionel Graunte. Cu o asa 'primire', parea fara sens sa repetam intrebarile pentru copii. Cateva minute mai tarziu urma sa ne convingem ca aveam dreptate.

Sensibil ca o bucata de lemn

In clase, scenariul parea sa se repete ca la Rusenii Vechi. Telefonul mobil nu facea parte din viata celor mici. L-am intrebat pe un pusti din prima banca daca a vazut telefonul. Andrei s-a inrosit, privirea si-a pironit-o sub banca, se simtea stanjenit ca atunci cand invatatorul il asculta la teme, iar el nu s-a pregatit. Intr-un tarziu a trimis raspunsul miscandu-si capul usor in dreapta si in stanga. A fost 'salvat' de o fetita care a spus repede "mama are si umbla cu el (telefon-n.r)". Ulterior am pus un telefon cu internet pe o bancuta, langa un manual rufos, adus din fericire de invatator, sa suplineasca lipsa manualelor de inceput de an. A fost ca si cum am fi asezat in fata lor o bucata de lemn. Nu a starnit curiozitate, nici macar atentie. Niciun copil nu a venit sa puna mana pe el, sa il butoneze, sa il cantareasca in palme. Pentru ei nu exista.

http://www.gandul.info/stiri/ce-numar-are-acest-microbuz-scolar-primit-cadou-de-la-guvernul-ponta-este-sinistru-nu-imi-mai-urc-copilul-in-el-13296258

Ce număr are acest microbuz şcolar primit cadou de la Guvernul Ponta: „Este sinistru, nu îmi mai urc copilul în el”

Un microbuz şcolar primit de comuna Băiculeşti (Argeş) de la Guvern are numărul de înmatriculare AG - 04 - PSD. PSD este exact partidul la care doreşte să se mute primarul din Băiculeşti, graţie „ordonanţei traseiştilor”, potrivit Digi24.

Bottom of Form

Unii dintre părinţii celor 60 de elevi transportaţi zilnic cu ''microbuzul PSD'' sunt revoltaţi şi caută alte mijloace de transport pentru a-şi trimite copiii la şcoală.

Digi24 scrie că microbuzul a fost adus în comună chiar de vicepremierul Liviu Dragnea.

Primarul Nicolae Dragnea, fost membru PNL, care şi-a exprimat intenţia de a trece la PSD, i-a explicat reporterului Digi24 cum a ajuns microbuzul să aibă numărul PSD. ''Nu am fost eu la înscriere, am delegat un coleg din primărie. Numărul nu este o mulţumire adresată PSD-ului, este o mulţumire a primarului, dacă este dur răspunsul'', a precizat Nicolae Dragnea.

Şoferul microbuzului a declarat, însă, că, în ceea ce priveşte numărul PSD, ''aşa s-a nimerit''.

''Nu facem politică la şcoală, departe această idee'', a explicat o profesoară a şcolii din Băiculeşti, în timp ce directoarea susţine că, indiferent de unde ar fi microbuzul, este util pentru că este în folosul copiilor.

În schimb, unii părinţi sunt revoltaţi şi vor să găsească alte mijloace să îşi transporte copiii. ''Mi se pare sinistru, este o metodă absolut ieftină de a-şi face propagandă. Nu voi mai urca copilul în microbuz'', a precizat un părinte.

http://www.gandul.info/politica/kelemen-vrea-ca-maghiara-sa-fie-introdusa-din-clasa-a-ii-a-in-scolile-cu-predare-in-romana-din-tinutul-secuiesc-13298219

Kelemen vrea ca maghiara să fie introdusă din clasa a II-a în şcolile cu predare în română din Ţinutul Secuiesc

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, după prezentarea proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc, că documentul prevede introducerea în regiune, din clasa a II-a, a limbii maghiare în şcolile cu predare în limba română, pentru "a exista bilingvism încă din copilărie".

Bottom of Form

Proiectul UDMR privind autonomia Ţinutului Secuiesc prevede că în judeţele viitoarei regiuni autonome "învăţământul preuniversitar cu limba de predare română sau maghiară este asigurat de profesori care au limba maternă limba de predare, iar predarea celeilaltei limbi se efectuează de către profesori a căror limbă maternă este acea limbă, iar predarea acestei de-a doua limbi este obligatorie în şcolile primare începând cu clasa a doua".

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a susţinut că această prevedere "nu este ceva care să fie făcut cu forţa".

"Se învaţă limba română, aşa cum noi am propus în şcolile cu predare în limba maghiară, iar limba maghiară intră ca disciplină în şcolile româneşti, aşa cum există în Tirolul de Sud, ca să existe un bilingvism încă din copilărie. Restul materiilor sunt predate în limba română, nu se bulversează sistemul, dar va intra şi această disciplină, nu spunem că e obligatorie sau facultativă, ci doar că se predă. Dacă vorbim de un bilingvism real, cred că e o ofertă, o posibilitate, nu este ceva care să fie făcut cu forţa. Un om care cunoaşte mai multe limbi este un om mai valoros", a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, un profesor care are limba maternă româna va preda la clasele româneşti, dar şi în şcoala cu predare în limba maghiară pentru a preda disciplina limba română, după manuale specifice pentru copiii maghiari.

În prezent, învăţarea limbii maghiare în şcolile româneşti este opţională, în timp ce în şcolile cu predare în limba maghiară româna este disciplină obligatorie din clasa întâi.

Proiectul UDMR, care a fost prezentat de Kelemen Hunor, joi, la Cluj-Napoca, are 97 de articole şi va fi postat pe site-ul UDMR în limbile română şi maghiară, dar va fi tradus şi în engleză.

Potrivit proiectului UDMR de autonomie a Ţinutului Secuiesc, regiunea formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş ar trebui să se constituie "ca o regiune autonomă având personalitate juridică în cadrul statului unitar şi indivizibil România, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constituţie şi prezentului statut".

Proiectul prevede ca regiunea să fie condusă de un Consiliu regional şi unul executiv cu preşedinte care să participe la şedinţele Guvernului României la care sunt tratate probleme care privesc regiunea.

http://www.gandul.info/stiri/pricopie-se-razgandeste-elevii-din-clasele-i-si-a-ii-a-vor-invata-dupa-vechile-manunale-13297037

Pricopie se răzgândeşte: Elevii din clasele I şi a II-a vor învăţa după vechile manunale

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a decis joi să extindă perioada de utilizare a manualelor vechi pentru clasa I şi a II-a. Aşadar, inspectoratele şcolare judeţene au obligaţia ca, în regim de urgenţă, să completeze stocurile existente.

Bottom of Form

La solicitarea primului-ministru Victor Ponta ca elevii claselor I şi a II-a să aibă cât mai repede manuale la dispoziţie, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a decis, joi, să extindă perioada de utilizare a manualelor vechi pentru clasa I, până la finalizarea licitaţiei privind manualele digitale, se arată într-un comunicat remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

Astfel, prin ordin al ministrului Educaţiei, inspectoratele şcolare judeţene au obligaţia ca, în regim de urgenţă, să completeze stocurile de manuale şcolare pentru clasa I. Pentru clasa a II-a se vor folosi vechile manuale, existente deja în şcoli.

"Ministrul Educaţiei Naţionale este hotărât să ducă până la capăt procesul de modernizare a programelor şcolare şi a manualelor, în pofida blocajelor generate de editori. Din nefericire, piedicile permanente pe care aceştia le-au pus procesului de introducere a noilor manuale se răsfrâng asupra elevilor, privându-i de un act educaţional modern, eficient, adaptat realităţilor şi nevoilor societăţiicontemporane. Pentru ca şcoala românească să poată oferi elevilor acele cunoştinţe, abilităţi şi competenţe necesare unei integrări rapide şi eficiente în viaţa economică, socială şi culturală, este esenţial ca procesul de înnoire şi adaptare la exigenţele europene a manualelor şi a programelor şcolare să continue cu celeritate", se mai arată în comunicat.

Premierul Victor Ponta i-a dat un ultimatum ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, pentru a rezolva situaţia manualelor şcolare până săptămâna viitoare, sugerându-i că, în lipsa unei soluţii rapide, există posibilitatea ca acesta să fie demis, au relatat agenţiei MEDIAFAX, miercuri, surse oficiale.

Iniţial, potrivit unei note transmise de minister inspectoratelor şcolare înainte de începerea şcolii, se stabilise că elevii claselor I şi a II-a nu vor învăţa după manualele vechi.

Inspectorul general şcolar al Capitalei, Constantin Trăistaru, a declarat, pentru MEDIAFAX, în 11 septembrie, că lipsa noilor manuale pentru clasele I şi a II-a nu este o situaţie plăcută, iar elevii nu pot învăţa după manuale vechi, dar programa nouă va fi respectată, iar în primele zile se va face recapitulare.

Din anul şcolar 2014-2015, elevii claselor I şi a II-a ar fi urmat să înveţe după manuale noi, inclusiv în variantă digitală.

Pentru realizarea acestora, Ministerul Educaţiei a organizat o licitaţie, care a fost însă contestată de unele edituri.

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a decis, la 10 septembrie, continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse în cadrul licitaţiei pentru realizarea manualelor şcolare, după ce trei contestaţii au fost admise, şase admise în parte şi două respinse.

O zi mai târziu, Ministerul Educaţiei a susţinut că întârzierea noilor manuale pentru clasele I şi a II-a este din vina "celor care au blocat procedura" şi a asigurat elevii, cadrele didactice şi părinţii că acestea acestea vor ajunge în şcoli imediat ce licitaţia se va finaliza.

http://www.romanialibera.ro/societate/educatie/remus-pricopie-a-decis-sa-extinda-perioada-de-utilizare-a-manualelor-vechi-350330

Pricopie o dă la întors. Acum sunt bune și manualele vechi

La solicitarea primului-ministru Victor Ponta ca elevii claselor I şi a II-a să aibă cât mai repede manuale la dispoziţie, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a decis astăzi să extindă perioada de utilizare a manualelor vechi pentru clasa I, până la finalizarea licitaţiei privind manualele digitale.

Prin ordin al ministrului Educaţiei, inspectoratele şcolare judeţene au obligaţia ca, în regim de urgenţă, să completeze stocurile de manuale şcolare pentru clasa I. Pentru clasa a II-a se vor folosi vechile manuale, existente deja în şcoli.

”Ministrul Educaţiei Naţionale este hotărât să ducă până la capăt procesul de modernizare a programelor şcolare şi a manualelor, în pofida blocajelor generate de editori. Din nefericire, piedicile permanente pe care aceştia le-au pus procesului de introducere a noilor manuale se răsfrâng asupra elevilor, privându-i de un act educaţional modern, eficient, adaptat realităţilor şi nevoilor societăţii contemporane. Pentru ca şcoala românească să poată oferi elevilor acele cunoştinţe, abilităţi şi competenţe necesare unei integrări rapide şi eficiente în viaţa economică, socială şi culturală, este esenţial ca procesul de înnoire şi adaptare la exigenţele europene a manualelor şi a programelor şcolare să continue cu celeritate”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației.

În ultima ședință de Guvern, premierul Victor Ponta i-a dat un ultimatum ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, pentru a rezolva situaţia manualelor şcolare și l-a avertizat că ar putea fi demis dacă nu găsește o rezolvare.

Din anul şcolar 2014-2015, elevii claselor I şi a II-a ar fi trebuit să înveţe după manuale noi, inclusiv în variantă digitală. Pentru realizarea acestora, Ministerul Educaţiei a organizat o licitaţie, care a fost însă contestată de unele edituri.

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a decis, la 10 septembrie, continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse în cadrul licitaţiei pentru realizarea manualelor şcolare, după ce trei contestaţii au fost admise, şase admise în parte şi două respinse.

O zi mai târziu, Ministerul Educaţiei a susţinut că întârzierea noilor manuale pentru clasele I şi a II-a este din vina "celor care au blocat procedura" şi a asigurat elevii, cadrele didactice şi părinţii că acestea acestea vor ajunge în şcoli imediat ce licitaţia se va finaliza.

http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/ce-ne-asteapta-dupa-demisiile-lui-ponta-si-pricopie-350372

Complicațiile care se ascund după demisiile lui Ponta și Pricopie

Guvernul României nu înțelege că, dincolo de coterii, viața unei națiuni e mult, dar mult mai complexă. După cum, cei care sprijină acest Guvern al României nu par să înțeleagă nici faptul că având la vârf un premier pentru care plagiatul a fost trambulină și un ministru al Educației care cunoaște mai puțină istorie a românilor decât omologii lui de la Moscova sau Budapesta, pericoolul de a pierde busola în vremurile pe care le trăim e unul colosal.

Nici nu s-a încheiat prima săptămână a noului an școlar, că ministrul Educației, Remus Pricopie, a primit de la șeful său direct, premierul Victor Ponta, o temă care dă măsura incompetenței și - de ce să ne ferim să suspectăm? - a unui nivel uluitor de complicitate între autoritatea de resort (Ministerul Educației Naționale) și câteva firme „deștepte” de pe piața manualelor, firme care riscă mai nou să facă obiectul unui interes crescut al procurorilor anti-corupție.

Sec formulat, această temă pentru acasă dată nefericitului Pricopie înseamnă revenirea intempestivă la vechile manuale școlare pentru clasele I și a II-a, după ce zile întregi micuții care urmau să afle în sfârșit ce e ăla Abecedar modern s-au trezit că o asemenea curiozitate va fi mai greu de satisfăcut în țara unde au văzut lumina zilei decât le-ar fi americanilor să mai pășească o dată pe Lună.

Este dincolo de evidență faptul că, în fața scandalului care amenință să se îngroașe în plină campanie electorală pentru prezidențiale, Ponta s-a panicat, din moment ce, în decurs de nici 100 de ore, a trecut de la glumițe de bazar și celebra-i siguranță de sine la decizii radicale, care știrbesc, totuși, imaginea Guvernului său.

Cu siguranță și că premierul l-ar da imediat afară pe ministrul său înnebunit după istoria dacilor, romanilor și vulpilor, dar în același timp este conștient că numai un asemenea gest nu va fi de ajuns pentru a pune batista pe țambalul care-i face țăndări timpanul.

După cum cert este și că îl mănâncă palma să naționalizeze sistemul de editare și distribuire a manualelor școlare.

După dictonul că, dacă nu câștigă „ai noștri” din privat, măcar să dețină controlul total „ai noștri” de la stat, nu-i așa?

Iar când spun asta, nu fac un proces de intenție, ci o legătură logică, pornind de la declarațiile și sugestiile unora dintre politicienii PSD care au luat poziție pe subiectul cu pricina, în zilele care s-au scurs.

Nu mai insist asupra lor.

Vă reamintesc doar că unul dintre ei a fost însuși ministrul Educației, care, în ciuda vârstei și a gradului superior de instrucție, vede în continuare conspirații primitive ale unor capitaliști veroși – editorii - preocupați numai să sugă sângele poporului.

Curios cum, același ministru nu tresare atunci când majoritatea respectivilor editori acuză fără ocolișuri modul netransparent și discreționar în care instituția pe care o conduce a amânat, apoi a pus pe tavă, doar pentru câțiva „aleși”, tortul cel mare.

Dar asta, probabil, va merita o atenție sporită din partea altor organe - „organele abilitate”.

Pe de altă parte, dincolo de decepția însăși pe care o lasă în urmă eșecul Executivului Ponta în a asigura manuale celor mai vulnerabili dintre școlarii țării, cei de clasele I și a II-a, ar merita pus în lumină cadrul mult mai larg al rolului nefast pe care actuala guvernare l-a jucat în viața școlii românești.

De aproape doi ani și jumătate de când e responsabilă de soarta Învățământului, puterea, și înțeleg prin asta în primul rând PSD, pare că și-a făcut un titlu de glorie din demolarea pilonilor pe care ar fi trebuit așezat sistemul de educație.

Șeful Guvernului este un plagiator dovedit.

Doar că pârghiile pe care le-a apucat (în virtutea funcției și, implicit, cu ajutorul hăitașilor din propriul partid și din coalițiile pe care le-a condus) au acționat ca o cârpă murdară care șterge o față ingenuă.

Același prim-ministru a încercat apoi să promoveze în fruntea Ministerului Educației din cabinetele pe care le-a condus nume cu un trecut pătat și un prezent pe măsură - fie de plagiat, fie de problemele din CV, fie de oroarea la reformă sau de slugărnicia infinită.

Ați uitat de Ioan Mang, Corina Dumitrescu, Liviu Marian Pop sau Ecaterina Andronescu? Ar fi păcat.

Tot Guvernul care azi se vede incapabil să le asigure copiilor măcar manuale potrivite, dar și să respingă convingător acuzațiile aduse de editori, s-a instalat la Palatul Victoria pe fuselajul turtit al Universității de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș, același Executiv făcându-se vinovat și de nebunia de a deforma reforma inițiată de inamicul politic, fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu.

Dacă împăierea statului de drept s-a dovedit a fi o prioritate de maximă urgență a defunctei USL, crucificarea procesului de modernizare a Educației a fost, cum să zic, glonțul de argint păstrat pe țeavă de către Puterea instalată în primăvara lui 2012.

Mafia din mediul universitar și-a pus mari speranțe în cel mai tânăr premier cu cel mai protejat plagiat, multitidinea de dovezi în acest sens ieșind la suprafață printr-o rețea de tuneluri ce poate fi comparată cu sistemul creat de Hamas în Gaza:

*relativizarea Bacalaureatului (prin diluarea constrângerilor din timpul examenului, îndulcirea gradului de dificultate al subiectelor și unda verde pentru cooptarea în universități a celor care nu l-au dat sau care l-au picat);

*tentativele repetate de a legifera transferul de bani și proprietate în beneficiul fondatorilor de universități private în curs de desființare;

*mutilarea integrală a Legii Educației, prin care deziderate precum cele enumerate mai sus au fost puse sub o aceeași umbrelă, dând totodată un semnal capital că puterea politică va continua să ocrotească impostura care aduce bani și voturi; domesticirea sindicatelor din Învățământ, cu care PSD are un istoric larg de complicitate;

*în fine, subjugarea Avocatului Poporului, care din 2012 a devenit o instituție existentă doar pe hârtie, iar sub Victor Ciorbea o mare rușine națională.

Țări ca Finlanda, Sua, Germania sau Coreea de Sud - și amintesc doar aceste exemple pentru a nu ne pierde într-o enumerare generoasă - au ajuns unde sunt acum investind masiv în Educație, ocrotind-o, indiferent de rocadele politice prin care și aceste țări au trecut, și transformând-o în tezaur național, mai important și mai valoros la propriu decât rezervele în aur din băncile lor centrale.

România, chiar și într-o perioadă atât de sensibilă ca acum, când la granițele ei revizionismul devine tot mai amenințător - că pleacă direct de la Vladimir Putin sau, prin intermediari, de la Viktor Orban -, nu este în stare să le asigure copiilor ei manuale adecvate, iar elevilor de liceu și studenților un cadru care să-i facă, în mod real competitivi.

Educația nu a fost în ulti