Extractia dentara

95
Extractia dentara Curs explicativ

description

prezentare

Transcript of Extractia dentara

Extractia dentara

Extractia dentaraCurs explicativ

Extractia dentara reprezinta procedeul prin care, unitatea dentara erupta in mediul oral este inlaturata cu ajutorul unui ansamblu instrumentar specific acestei manopere.Extractia dentara se cere a fi efectuata atunci cand prezenta dintelui de extras determina repercursiuni negative asupra functionalitatii optime a sistemului stomatignat ce nu pot fi contramandate utilizand procedee conservative.

indicatiiDin punct de vedere odontal, un dinte va fi extras atunci cand au fost epuizate sau sunt depasite metodele de reconstructie coronara sau corono-radiculara, datorita evolutiei avansate a unui proces carios.Dintii la care tratamentul endodontic nechirurgical si mai apoi cel chirurgical a esuat.

Distructie coronara masiva

indicatiiFracturile dentare vor fi tratate prin extractia dentara atunci cand linia de fractura intereseaza toata lungimea dintelui sau cand dintele este fracturat orizontal pe toata latimea acestuia iar linia de fractura se situeaza radicular, inferior marginii procesului alveolar.

indicatiiDintii afectati parodontal vor fi extrasi atunci cand gradul de mobilitate nu permite aplicarea unei metode conservative de tratament sau imobilizarea acestuia intr-un sistem pluridentar ar afecta restul dintilor cuprinsi in sistemul de imobilizare.

Dinti parodontotici irecuperabili

indicatiiDintii cuprinsi in procese patologice locale:

indicatiiDintii din focarul de fractura, vor fi extrasi la 2 saptamani dupa reducerea si imobilizarea fracturii, atunci cand prezenta lor ajuta la pozitionarea si mentinerea in pozitie corecta a fragmentelor osoase, dar vor fi extrasi inainte de reducerea fracturii atunci cand prezenta lor pericliteaza sau intarzie vindecarea corecta a fracturii. Nu se vor extrage unitatile dentare ce si-au mentinut vitalitatea pe perioada concolidarii fracturii osoase si care nu prezinta afectare odonto-parodontala.Dintii cuprinsi in formatiuni tumorale ce le pericliteaza suportul osos prin extindere lor sau prinextinderea marginilor de siguranta necesare in procedeul de excizie tumorala.

indicatiiDinti ce se afla in raza conului de iradiere la pacientii cu procese neoplazice si care prezinta afectare odonto-parodontala sau sunt devitali cu un tratament endodontic incorect iremediabil.Dintii ce determina Boala de focar infectios: Endocardita infectioasa, Glomerulonefrita acuta, Febra reumatica, etc.

indicatiiDinti ce afecteaza alinierea corecta a sistemului odontal:

indicatiiDintii supranumerariDintii inclusi fara posibilitate de eruptie: lipsa spatiului, ax de eruptie incorect fara posibilitate de corectare ortodontica.

Lipsa spatiului de eruptie pentru 35

Ax de eruptie nefavorabil pentru molari de minte

indicatiiDinti extrasi in scop ortodontic in cadrul extractiilor dirijate ce se aplica inca din dentitia temporala la pacientii cu disarmonie dentomaxilara cu inghesuiri. Semnele acestei afectiuni pot fi depistate prin examen clinic ce deceleaza absenta spatiilor interdentare in perioada premergatoare inlocuirii dentitiei temporale si prin examinari paraclinice radiologice ce permit masurarea dimensiunilor dentare si estimarea deficitului de expansiune osoasa necesar incadrarii armonioase a tuturor unitatilor dentare permanente. La varsta de 8 ani se extrage incisivul lateral superior pentru a obtine spatiu suficient in vederea eruptiei corecte a incisivului central superior, la 9 ani se extrage caninul temporal si astfel se obtine spatiu suficient pentru incisivul lateral permanent, iar la varsta de 10-11 ani se extrage premolarul 1 ce incheie seria de axtractii dirijate permitand caninului permanent incadrarea corecta pe arcada dentara.

Contraindicatii relative:Factori generali:Sindroame hemoragice; extractia dentara, in acest caz, necesita un protocol special analize de laborator (coagulograma) si colaborarea stransa cu medicul internist ce supravegheaza afectiunea generala a pacientului in cauzaurmand ca extractia sa se desfasoare atunci cand constantele sangive vor ajunge cat mai aproape de normal.

Contraindicatii relativeAfectiuni cardiovasculare:Infarct miocardic in antecedente; extractia dentara se va efectua dupa un interval de 6 luni de la data infarctului, iar anestezicul local utilizat nu va contine substante ce pot modifica tensiunea arteriala.Cardiopatii cu risc major (proteze valvulare, cardiopatii congenitale cianogene, antecedente de endocardita infectioasa) cer ca pacientul sa fie protejat prin tratament antibiotic in timpul efectuarii extractiei dentare.Cardiopatii cu risc(valvulopatii compensate, cardiopatii congenitale necianogene, cardiopatii obstructive) necesita antibioprofilaxie, pre si postextractionalaCardiopatii cu risc minor (cardiopatii ischemice, purtatorii de stimulator cardiac sau defibrilator) extractia poate fi efectuata sub protectie antibiotica, fara a se neglija masurile de hemostaza locala.Pacientii ce necesita protezare valvulara transplant vor fi asanati oral prin extractia tuturor unitatilor dentare afectatedento-parodontal, dintii cu pulpa normala sau cu tratament endodontic corec, asimptomatic cu vechime mai mare de 1 an vor fi conservati.

Contraindicatii relativeLeucemie cronica. Extractia necesita controlul riguros al hemostazei si antibioprofilaxie.Pacienti suferinzi de diabet pot prezenta in timpul extractiei dentare si postoperator complicatii: sangerare abundenta, infectii postextractionale. Se va avea in vedere efectuarea actului chirurgical la un nivel optim al glicemiei sub protectie antibiotica.Nefropatiile predispun pacientii suferinzi de aceasta afectiunela sangerari prelungite si risc infectios local si general. Pacientii supusi dializei sunt tratati cu heparina, substanta ce determina dificultati majore in formarea cheagului postextractional.

Contraindicatii relativeAfectiunile hepatice determina deficit de protrombina, fibrinogen si vitamina K ce se traduc prin hemoralgii postextractionale importante si prelungite. Hepatitele virale acute au inalt potential contagios.Bolnavii epileptici necesita administrarea de barbiturice preextractional. La declansarea crizei, pacientul va fi asezat in pozitia de siguranta.SIDA si purtatorii HIV risc contagios crescut! Tratamentul prelungit cu corticosteroizi determina pierderea capacitatii imunitare a organismului.

Contraindicatii LocaleInfectiile acute in sfera oro-maxilara contramandeaza efectuarea extractiei dentare pana la momentul stingerii fenomenelor inflamatorii. Dintele cauzal va fi tratat conservativ sau chirurgical in functie de prognosticul acestuia. Extractia la cald va fi efectuata doar atunci cand prin eliberarea alveolei se asigura drenajul infectiei, deoarece procesul septic este localizat periradicular, intraalveolar. In aceste cazuri colectia este superficiala, subgingivala, in apropierea dintelui iar extractia se completeaza cu evacuarea puroiului subgingival. Nu se va chiureta algeola pentru a nu se distruge bariera biologicapiogena, dar se va asigura drenajul prin mesarea afanata a alveolei cu o mesa iodoformata.

Contraindicatii relative localeStomatite extractia va fi temporizata pentru a nu infecta alveola cu germeni patogeni.Sinuzite acute maxilare de acuza nazala temporizeaza extractia premolarilor si molarilor superiori pentru a nu supraadauga factori infectiosi.

Pregatirea preoperatorie! ANATOMIA DINTILOR SI A OASELOR MAXILARE!OBLIGATORIU EXAMEN RADIOLOGICCand este necesara extractia unui numar mare de unitati dentare se va avea in vedere efectuarea unui intreg cadran per sedinta pentru a asigura o vindecare postextractionala favorabila protezarii. Sirul extractiilor incepe din posterior spre anterior pentru a nu inunda cu sange campul operator si de la maxilar la mandibula pentru a impiedica infiltrarea accidentala cu tesut patologic intraalevolar din alveolele maxilare in cele mandibulare.

Pregatirea pacientuluiPacientii cu tare generale necesita stabilizarea starii generale premergator oricarui act chirurgical.! Menajarea psihica a pacientului:Argumente care sa sustina necesitatea extractiei transmise pacientului in limbaj corescunzator.Instrumentarul nu va fi pregatit in prezenta pacientului.Premjedicatie sedativa.Anestezie loco-regionala.

Pregatirea cavitatii oraleIgienizarea cavitatii orale prin:Indepartarea depozitelor moi comprese sterile umectate cu CHXIndepartarea tartruluiObturarea provizorie a cavitatilor carioase din vecinatate.Clatirea cavitatii orale cu CHX 4%

Pozitia bolnavuluiImbracat comod,Indepartarea posibilelor incorsetari, ce pot ingreuna respiratia sau circulatia.Capul fixat in tetiera.Pozitie confortabila

Pozitia pacientuluiSuperior ridicarea fotoliului in dreptul umarului medicului, cap-gat-trunchi pe aceea linie.Inferior coborarea fotoliului la nivelul articulatiei cotului operatorului, capul pacientului flectat, planul de ocluzie paralel cu podeaua.Campuri sterile, cavitatea orala va ramane libera, cap-gat torace acoperite.Lumina corespunzatoare

Pregatirea mediculuiMaini libere de bijuterii/ceas. MANUSI.Echipament adecvat, boneta, mascaPozitionat in dreapta si in fata pacientului pentru arcada superioara, dintii frontali si hemiarcada stanga inferioara, in spatele pacientului pentru hemiarcada dreapta inferioara astfel incat mana dreapta sa poata manevra liber instrumentarul iar mana stanga sa cuprinda cu indexul si policele procesul alveolar al dintelui de extras si in acelas timp indepartand limba si obrazul din raza de actiune a instrumentarului, restul degetelor mainii stangi cuprind marginea bazilara a ramului orizontal mandibular pentru suport.

Pozitia operatoruluiMANA DREAPTA priza instrumentaruluiMANA STANGA:POLICE SI INDEX cuprind procesul alveolar, controleaza priza corecta a dintelui de catre clese, indeparteaza limba, obrajii si buzele pentru a prevenii traumatizarea acestora.RESTUL DEGETELOR la arcada inferioara sustin marginea bazilara.

Instrumentar Trusa de examinare:OglindaSondaPensaInstrumentar necesar administrarii substantei anestezice: Seringa de unica folosinta, ace de diferite dimensiuni sau Seringa metalica Fisher cu ace atraumatice si carpule anestezice.Instrumentar specific extractiei dentare:SindesmotomElevatorCleste.

Instrumentar Instrumentar auxiliar:Bisturiu,Foarfeca.Departatoare de parti moi,Chiurete,Pense ciupitoare de osPortac, Freze pentru piesa dreapta si freze pentru turbina

Materiale Campuri sterile,Aspirator chirurgical,Solutii dezinfectante,Substanta anestezica si ace atraumatice,Comprese sterile,Mese iodoformate, Ac si fir de sutura,Medicatie de urgenta.

Clesti Se pot folosi atunci cand:Suprafata de priza suficienta,Rezistenta satisfacatoare a structurii dentare, Resturi radiculare ce depasesc marginea alveolara.Alcatuire:Parte activa cu cele doua falci cu forma anatomica pentru adaptare buna la coroana dintelui si fata interna cu relief retentiv ce asigura priza clestelui.Maner,Articulatie.

Cleste pentru incisivi si canini superioriFalci drepte in continuarea manerului

Cleste pentru premolari superioriFalcile fac unghi obtuz (mai mare de 90 de grade) cu manerul astfel incat priza clestelui sa se faca in axul de implantare a dintelui de extras. INDOIT PE LAT

Cleste pentru molari superioriUna din falci prezinta pinten, in functie de hemiarcada la care se poate folosi clestele falca cu pintenul plasandu-se vestibular, falcile sunt distantate, puternice, fac un usor unghi obtuz cu manerul

Cleste pentru molari de minte superioriDubla cudura intre maner si falci acestea fiind rotunjite, fara pinten, cu spatiu intre ele.

Cleste pentru resturi radiculare superioareDubla cudura, falcile sunt subtiri efilate, cancave pe fata interna si convexe pe cea externa, se unesc in varf.

Cleste pentru incisivi inferioriFalci sibtiri apropiate, in unghi drept cu manerul.

Cleste pentru canini si premolari inferioriFalci rotunjite, usor departate, unghi obtuz cu manerul.

Cleste pentru molari inferioriIndoit pe muchie, pinteni pentru cele doua radacini pe ambele falci.

Cleste pentru resturi radiculare inferioareAsemanator clesteluin de incisivi inferiori, falci mai lungi si efilate.

Cleste pentru extractia molarilor de minte inferioriIndoit pe lat. Falci distantate, rotunjite, fara pinteni.

Elevatoare Alcatuire:Parte activa dreapta sau in jgheab = lama.Tija metalica intermediara, cilindrica.ManerPentru arcada superioara drepte.Pentru arcada inferoara cudate, pereche.Mecanism de actiune: introduse intre peretele alveolar si radacina dilata osul si ridica dintele din alveola (parghie). Sunt folosite pentru sindesmotomie, luxatie si extractia radacinilor dentare restante situate profund intraalveolar si ori de cate ori nu este posibila priza clestelui.

Elevator drept in jgheabCu marginea partii active rotunjita, bine ascutita, folosit pentru sindesmotomia luxatia si extractia unitatilor dentare ale arcadei superioare.

Elevator curbLama efilata si larga, perechi pentru versantul vestibular si cel lingual. Se folosesc in sindesmotomia, luxatia si extractia unitatilor dentare ale arcadei inferioare dar pot fi folositi si in extractia molarului de minte superior.

Elevator cu cioc lateralLame scurte, foarte puternice, de forma triunghiulara, pereche.

Elevator LeclusePentru extractia 38,48, inferior, partea activa sub forma de varf de lance prezinta o fata neteda, plana ce se aplica pe fata meziala a molarului de minte si o suprafata convexa ce gliseaza pe fata distala a 37, 47.

Pensa ciupitoare de osFalcile sunt efilat, drepte sau curbate pentru sectionarea septurilor interradiculare sau interdentare si regularezarea osului alveolar.

Trusa extractie

Principii generaleLargirea alveolei pentru a permite radacinii sa iasa din lacasul sau anatomic.Osul maxilar spongios = dilatarea alveolei facilaOsul mandibular, dur, corticala groasa = dilatarea alveolei anevoioasaDintii pluriradiculari mai complicat de extras decat uniradicularii.Spongioasa se ingroasa pe masura trecerii timpului => extractii mai dificile la adulti si varstniciMusculatura modeleaza osul pe care se insera=>atleticii au scheletul bine dezvoltat,alveole greu dilatabile, implantare solida a radacinilor.Coroane mici=radacini subtiri dar lungi si efilate, necesita folosirea elevatoruluiCoroane mari globuloase permit priza facila a clestelui, se asociaza cu radacini scurte dar groase.Radacini cudate (incisiv lateral prem.1 superior) barate (molari, prin septul in convergenta lor), curbate divergent, etc.

Extractia cu clesteleTrei timpi:Sindesmotomia: sectionarea ligamentu,ui circular al dintelui pentru a permite insinuarea cat mai profunda a falcilor clestelui. Se pot folosi elevatoare sau sindesmotoame. Se introduc cat mai profund pt a dezlipi gimgia de pe dinte si partial ligamentul alveolo-dentar.Luxatia: Aplicarea clestelui: in axul lung al dintelui, cat mai profund subgingival, contact cu dintele pe o suprafata cat mai mare. Se aplica initial lama orala unde vizibilitatea este mai redusa si mai apoi cea vestibulara. Adaptarea perfecta da senzatia ca dintele face corp comun cu clestele. Luxatia propriu-zisa = largirea progresiva a alveolei, ruperea ligamentelor dento-alveolare, mobilizarea dintelui. Miscari permise: basculare vestibulo-orala si rotatie (doar la radacinile drepte).Tractiume in ax lenta, pogresiva, combimata cu basculare si rotatie.

Extractia incisivilor centrali superioriRadacina dreapta, conica, 12-13mm, orientare disto-palatinala, cu axul coroanei face un unghi obtuz.Osul alveolar spongiuo, compacta vestibulara mai redusa.In vecinatatea gaurii incisive acoperita de papila interincisiva.Pozitionarea:Capul pacientului la nivelul umarului operatorului, usoara extensie. Operatorul in dreapta si in fata pacientului.Anestezie:Plexala depasind linia mediana sau infraorbital bilateral asociata cu anestezia la gaura incisiva.Instrumentar:Elevator si sindesmotom drept, cleste de incisivi.

Tehnica extractiei incisivilor centrali maxilariIndexul si policele mainii stangi pozitionate vestibular si respectiv oral pe procesul alveolar. Totodata, indexul indeparteaza buza superioara.Sindesmotomia: cu elevatorul se sectioneaza ligamentul circular iar apoi ligamentul dento-alveolar.Luxatia: se insinueaza subgingival profund falca orala a clestelui si apoi cea vestibulara, daca priza este in axul lung al radacinii manerul va lua o orientare mezio-vestidulara. Miscari de basculare vestibulo-orala , mai ample spre vestibular, miscari de rotatie.Extractia propriu-zisa: tractiune mezio-vestibulara +/_ rotatie.

Extractia incisivilor laterali superioriRadacina dreapta, conica, uneori curbura distala, 12-13mm, orientare disto-palatinala, cu axul coroanei face un unghi obtuz.Osul alveolar spongios, compacta palatinala mai redusa.Pozitionarea:Capul pacientului la nivelul umarului operatorului, usoara extensie. Operatorul in dreapta si in fata pacientului.Anestezie:Plexala sau infraorbital bilateral asociata cu anestezia la gaura incisiva.Instrumentar:Elevator si sindesmotom drept, cleste de incisivi.Tehnica: se vor respecta aceeasi timpi operatori ca si in cazul incisivului central. !!! Nu se vor efectua miscari de rotatie !!!

Extractia caninului superiorRadacina dreapta, conica, uneori curbura spre distal, 17,5 mm, orientare disto-palatinala, uneori doua radacini sau apex bifid.Osul alveolar spongios, compacta vestibulara (bosa canina) mai redusPozitionarea:Capul pacientului la nivelul umarului operatorului, drept. Operatorul in dreapta si in fata pacientului.Anestezie:Plexala depasind linia mediana sau infraorbital bilateral asociata cu anestezia la gaura incisiva.Instrumentar:Elevator si sindesmotom drept, cleste de incisivi.

Tehnica extractiei caninilor superioriIndexul si policele mainii stangi pozitionate vestibular si respectiv oral pe procesul alveolar. Totodata, indexul indeparteaza buza superioara si comisura bucala.Sindesmotomia: cu elevatorul se sectioneaza ligamentul circular iar apoi ligamentul dento-alveolar.Luxatia: se insinueaza subgingival profund falca orala a clestelui si apoi cea vestibulara.Miscari de basculare vestibulo-orala , mai ample spre vestibular cu farta crescand progresiv, miscari de rotatie executate cu multa prudenta.Extractia propriu-zisa: tractiune in ax lenta pentru a nu fractura varful radacinii.

Extractia primilor premolari superioriDoua radacini Vestibulara si Palatinala, subtiri, divergente uneori curbate. 11-12mm, cea V mai lunga decat cea P Corticala vestibulara dura, boselata.In vecinatatea sinusului maxilar.Pozitionarea:Aceeasi ca la canini.Anestezie:Plexala asociata cu infiltratia palatinalaInstrumentar:Elevatoare si sindesmotoame drepte, cleste pentru premolari superiori.

Tehnica extractiei premolarului 1 superiorPm1 partea stanga: Indexul si policele mainii stangi pozitionate vestibular si respectiv oral pe procesul alveolar. Totodata, indexul indeparteaza buza superioara, comisura bucala si partile moi ale obrazului.Pm1 partea dreapta: policele in vestibul si indexul palatinal.Sindesmotomia: cu elevatorul se sectioneaza ligamentul circular iar apoi ligamentul dento-alveolar.Luxatia: se insinueaza subgingival profund falca orala a clestelui si apoi cea vestibulara.Miscari de basculare vestibulo-orala , maiample spre corticala ce cedeaza mai usor.Extractia propriu-zisa: tractiune in ax lenta pentru a nu fractura varful radacinilor.

Extractia premolarului 2 superiorRadacina dreapta, conica, uneori curbura distala, 13mm, Os vestibular mai subtire.Situat in vecinatatea sinusului maxilar.Pozitionarea:Capul pacientului la nivelul umarului operatorului, usoara extensie. Operatorul in dreapta si in fata pacientului.Anestezie:Plexala si infiltratie palatinala.Instrumentar:Elevator si sindesmotom drept, cleste de incisivi.Tehnica: se vor respecta aceeasi timpi operatori ca si in cazul premolarului 1.

Extractia molarului 1 superior 3 radacini: una palatinala groasa, doua vestibulare mai subtiri.Proxima vecinatate cu sinusul maxilar.Osul spongios, vestibular creasta zigomato-alveolara.Pozitionare:Capul pacientului la nivelul umarului operatorului, in usoara extensie, gura mediu deschisa pentru a nu pune in tensiune tesuturile moi. Operatorul in dreapta si fata pacientului.Anestezie:Tronculara periferica la tuberozitate asociata cu infiltratie la gaura palatina mare.Instrumentar:Elevator drept, sindesmotom, cleste pentru molari superiori cu pintenul situat pe falca destinata radacinilor vestibulare.

Tehnica extractiei molarului 1 superiorProcesul alveolar se fixeaza intre indexul si policele maini stangi. Totodata, partile moi ladio-geniene, se indeparteaza.Cu elevatorul in baioneta se sectioneaza ligamentul circularSe aplica clestele, initial falca palatinala, ulterior cea vestibulara cu pintenul insinuat intre cele 2 radacini vestibulare.Luxatia: miscari de basculare egale ca intensitate vestibular-oral. Pe masura ce dintele se mobilizeaza, amplitudinea bascularii spre vestibular creste. Daca creasta zigomato-alveolara se prelungeste pana la marginea procesului alveolar, bascularea va fi mai ampla palatinal.Extractia propriu-zisa: tractiune in ax cand dintele a fost suficient mobilizat.Nu sunt permise miscarile de rotatie.

Extractia molarului 2 superior3 radaciniSinusul maxilar in proxima vecinatate.Os spongios, versantul vestibular subtire.Pozitionarea:Capul pacientului la nivelul umarului operatorului, extensie, gura mediu deschisa pentru a nu pune in tensiune tesuturile moi labio-geniene. Operatorul in dreapta si in fata pacientului.Anestezie:Plexala vestibulara si infiltratie la gaura palatina mare.Instrumentar:Elevator si sindesmotom drept, cleste de molari superiori.

Tehnica extractiei molarului 2 superiorProcesul alveolar se fixeaza intre indexul si policele maini stangi. Totodata, partile moi ladio-geniene, se indeparteaza.Cu elevatorul in baioneta se sectioneaza ligamentul circularSe aplica clestele, initial falca palatinala, ulterior cea vestibulara cu pintenul insinuat intre cele 2 radacini vestibulare.Luxatia: miscari de basculare egale ca intensitate vestibular-oral. Pe masura ce dintele se mobilizeaza, amplitudinea bascularii spre vestibular creste. Daca creasta zigomato-alveolara se prelungeste pana la marginea procesului alveolar, bascularea va fi mai ampla palatinal.Extractia propriu-zisa: tractiune in ax cand dintele a fost suficient mobilizat.Nu sunt permise miscarile de rotatie.

Extractia molarului 3 superiorVariatii mari de forma si numar radicular. Frecvent 3 radacini fuzionate sau nu. Coroana globuloasa sau nanica, conica.Os spongios, fragil, usor de fracturat.Vecinatate cu sinusul maxilar.Pozitionarea:Capul pacientului la nivelul umarului operatorului, extensie, gura mediu deschisa pentru a nu pune in tensiune tesuturile moi labio-geniene. Operatorul in dreapta si in fata pacientului.Anestezie:Troncula periferica la tuberozitate si infiltratie palatinala.Instrumentar:Elevator si sindesmotom drept, cleste de molari de minte superiori.

Tehnica extractiei molarului 3 superiorProcesul alveolar se fixeaza intre indexul si policele maini stangi. Totodata, partile moi ladio-geniene, se indeparteaza.Cu elevatorul in baioneta se sectioneaza ligamentul circular, cu atentie sporita mai ales pe fata meziala, pentru a nu fractura osul spongios moale sau buderozitatea maxilara in totalitate.Se aplica clestele, initial falca palatinala, ulterior cea vestibulara.Luxatia: miscari de basculare mai ample spre vestibular. Pe masura ce dintele se mobilizeaza, amplitudinea bascularii spre vestibular creste. Extractia propriu-zisa: tractiune in ax cand dintele a fost suficient mobilizat.Nu sunt permise miscarile de rotatie.

Extractia incisivilor centrali inferioriRadacina 12 mmOs spongios, simfiza mentoniera situata mezial.Pozitinare:Capul bolnavului la nivelul cotului operatorului, in continuarea coloanei cervicale. Operatorul in fata si in dreapta pacientului.Anestezie: Tronculara periferica dilaterale la spina Spix sau la gaurile mentoniere asociata cu infiltrarea mucoasei linguale sau plexala vestibulara si linguala.Instrumentar:Elevatoare curbe ce actioneaza pe fata vestibulara si pe cea laterala, cleste de incisivi inferiori.

Tehnica extractiei incisivilor inferioriGura larg deschisa.Policele lingual, indexul vestibular pt fixarea procesului alveolar si indepartarea buzei inferioare si a buzei.Dupa sindesotomie, se aplica clestele, falca linguala prima, se practica miscari de basculare insistandu-se vestibular.Nu sunt permise miscarile de rotatie datorita riscului de luxare a dintilor vecini (sept interdentar subtire)Extractia propriu-zisa: tractiune in ax si vestibular.

Extractia caninilor inferioriRadacina15 mmOs spongios, lunguala mai groasa decat vestibulara.Pozitionare:Capul pacientului drept, la nivelul cotului operatorului, gura larg deschisa. Canin drept: in dreapta si in spatele pacientului, mana stanga policele lingual, indexul vestibular, restul degetelor sustin marginea bazilara. Canin stang: in dreapta si in fata pacientului, mana stanga medius lngual, index vestibular si policele sustine marginea bazilara.Anestezie:Tronculara periferica la spina Spix.Instrumentar:Elevatoare curbe, cleste de canini inferiori.Tehnica:Miscari de basculare v-o, tractiune in ax.

Extractia premolarilor inferioriRadacina 14.8 15.5 mm, verticala.Corticale groase atat vestibular cat si oral.Pozitionare:Aceeasi ca si in cazul caninuluiAnestezie:Tronculara periferica la spina Spix.Instrumentar:Elevatoare curbe, cleste de premolari inferiori.Tehnica:Miscari de basculare v-o, cu prudenta miscari de rotatie, tractiune in ax.

Extractia molarilor inferioriDoua radacini una meziala si cealalta distala aprox. 13.3mmOs dur, ingrosat de liniile oblice interna si externa.Proxima vecinatate cu canalul mandibular.Pozitionare:Aceeasi ca si in cazul caninului. ! Fixarea stabila a mandibulei cu degetele mainii stangi.Anestezie:Tronculara periferica la spina Spix asociata cu anestezia nervului bucal in santul vestibular din dreptul molarului mandibular de partea interesataInstrumentar:Elevatoare curbe, cleste de molari inferiori cu doi pinteni.Tehnica:Miscari de basculare v-o, tractiune in ax.

Extractia cu elevatorulPentru radacini restante intraalveolar inferior marginii alveolareRadacini voluminoase imediat sub marginea ososa situate:Maxilar =>elevator drept in jgheab lat cu lama fina.Mandibular => elevator cudat cu lame scurte (cioc lateral)Radacini situate profund intraalveolarMaxilar =>elevatoare drepte cu lama subtire ascutitaMandibular =>elevatoare cudate cu lame subtiri, lungi, fine.!!! Forta bine dozata pt preventia traumatismelor accidentale ale partilor moi sau dintilor vecini.

Tehnica extractiei cu elevatorulAplicarea elevatorului:Manerul in palmaMedius, inelar, deget mic in jurul maneruluiPolicele fixeaza manerul situandu-se la baza luiIndex in prelungirea tijei, extremitatea acestuia pe fata convexa a lamei activei => preventia deraparii. Degetele mainii stangi cuprind procesul alveolar, indeparteaza partile moi.Fata concava in contact cu radacina, fata convexa in contact cu fata interna a santului gingival si mai apoi, osul alveolar.Miscari de impingere, presiune si usoara rotatie => insinuare cat mai profunda, pe toate fetele radacinii.

Tehnica extractiei cu elevatorulLuxatia radacinii: miscari de rotatie si basculare cu varful elevatorului sprijinit pe radacina iar fata convexa a lamei sprijinita pe marginea osului alveolar. Pe masura ce se mobilizaza radacina, elevatorul se va insinua tot ma profund, reluand miscarile de rotatie si basculare.

Extractia cu separarea radacinilorSe aplica la molari atunci cand examenul radiologic dezvaluie malformatii radiculare: curburi accentuate, convergenta sau divergenta accentuata.Separarea radacinilor la molari cu coroana integra.In timpul luxatiei se merge mai profun, se decoleaja gingia in vederea expunerii furcatiei radiculare, cu o freza globulara montata la piesa dreapta, se sectioneaza orizontal, paralel cu marginea procesului alveolar, radacina cu defectul cel mai grav. Se luxeaza si extrage radacina normala impreuna coroana dentara. Ulterior se extrage si radacina sectionata cu ajutorul elevatoarelor si a clestelui de resturi daca se poate efectua o priza corecta.

Extractia cu separarea radacinilorSepararea radacinilor la molarii cu coroana absenta:Molari superiori: 3 linii de separare: intre disto si mezio-vestibulara, intre MV si palatinala, intre DV si palatinala.Molari inferiori: o singura linie orientata V-O ce separa distala de meziala.Sectiunile se pot practica cu o freza globulara actionata la piesa dreapta, cu precautie pentru a nu leza gingia sau osul alveolar.

Extractia prin alveolotomieIndicatii:Fracturarea radiculara su marginea procesului alveolar, profund.Resturi radiculare profunde ramase dupa extractii echi,Resturi radiculare situate sub punti dentare,Radacini situate in zone unde spatiul s-a ingustat datorita migrarii dintilor vecini,Radacini ingrosate in treimea apexului hipercementozaRadacini afectate de procese tumorale (odontoame, cementoame)Radacini sudate de procesul alveolar (radiologic nu se deceleaza spatiul ligamentar),Radacini cu carii profunde,Granulomintern intraradicular,Dinti cu chisturi radiculare voluminoase,Radacini situate in proxima vecinatate a podelei sinusale.

Extractia prin alveolotomieTrepanarea osului evidentiaza radacina, mucoperiostul se tine la distanta cu ajutorul unui decolator.!!! Pe masura ce cresc turatiile piesei, irigarea cu ser fiziologic va fi mai abundenta pentru a preveni necroza osoasa.!!! Sacrificiul osos minim, protezarea ulterioara sa poata compenasa deficitul osos creat.Dooua tehnici:Alveolotomia cu lambouTrepanarea tabliei osoase in dreptul apexului procedeul Cyrzinsky-Honig.

Alveolotomia cu lambou in L

Alveolotomia cu lambou trapezoidal

Procedeul Cyrzinsky-HonigLambou semilunar

Extractia alveoloplasticaMai ales in cazul extractiilor setariate. Presupune regularizarea minutioasa a osului alveolar, sutura marginilor plagii postextractionale, protezare imediata.Regularizarea osului: os proeminent fata de creasta alveolara venita indepartat.Sutura rol: favorizeaza formarea cheagului alveolar, protejeaza plaga de mediul bucal septic, iritatii mecanice chimice, durere postoperatorie redusa, cicatrizare si vindecare osoasa rapida.Protezare imediata: prin proteza se transmit presiunile masticatorii normale ce ajuta la modelarea functionala a crestei alveolare. Ajuta la adaptarea rapida a pacientului cu protezele, eliminandu-se perioada edentata in care aparatul stomatognat sufera modificari (cresterea in dimensiuni a limbii, modificarea conturului si a texturii crestelor alveolare, modificari ale cinematicii A.T.M.).

Tratament postextractionalExaminarea dintelui extras, a integritatii radacinilor, prezentei de tesut de granulatie la nivelul acestora, extractia cu elevatorul a radacinilor dentare +/_ alveolotomieExaminarea peretilor alveolari, indepartarea eschilelor osoase, indepartarea neregularitatilor osoase cu ajutorul pensei ciupitoare de os, indepartarea prin chiuretaj a chistelor radiculare, tesut de granulatie.Examinarea gingivo-mucoasei, indepartarea tesutului nefunctional.

Tratamentul plagii postextractionale normaleFavorizarea formarii cheagului si protejarea acestuia.Dinti fara afectarea dento-parodontala: se contraindica chiuretajul ce ar distruge membrana parodontala restanta care favorizeaza vindecarea si protejeaza osul.Nu se indica introducerea iodoformului, ce intarzie vindecarea si care se elimina din alveola ca orice corp strain favorizand dezvoltarea osteitei.

Tratamentul plagii postextractionale normaleConduita terapeutica:Igienizarea cavitatii orale,Palparea marginilor alveolei si netezirea lor,Indepartarea gingivo-mucoasei sfacelate,Reducerea septului interradicula/interdentar=> camp protetic favorabil.Strangerea alveolei intre index si policeTamponament compresiv cel putin 1h.Supravegherea pacientului pt 1/2h.Daca hemoragia continua se va reface tamponamentul compresiv.

Indicatii postextractionaleNu clatiti cavitatea orala timp de 12 h.Nu sugeti plaga postextractionala,Nu consumati alimente tari sau fierbinti pentru urmatoarele 24-48h,Nu fumati timp de 24h,Daca sangerarea continua prezentati-va in unitatea in care vi s-a extras dintele.Postextractional, poate apare edem al regiunii vecine, echimoze, usor trismus insotit de disfagie (la extractia molarilor inferiori) ce se remit in 24-48h de la aparitie. Spalatul pe dinti se reia a doua zi evitand atingerea plagii cu periuta.Pot apare dureri medii ca intensitate, administrati antialgicul prescris,Daca apar dureri pulsatile, adresati-va medicului curant.

Tratamentul plagilor alveolare infectateChiuretaj corect al alveolei pt indepartarea intregului tesut patologic =>senzatia de os dur, sanatos, sangerare mult diminuata ce se poate opri prin tamponament supraalveolar.Daca dupa extractia sangerearea intraalveolara este normala cu tendinta de formare a cheagului, conduita terapeutica va fi aceeas cu cea din cazul unei plagi normale.Daca secretia intraalveolara este sangvino-purulenta, se fac spalaturi intraalveolare, iar alveola se va mentine deschisa cu ajutorul unei mese iodoformate dispusa afanat.Stare generala alterata datorita procesului infectios =>antibioterapie timp de 5-6 zile.

Accidentele extractiei dentareLeziuni dentare (fractuara coroanei sau a radacinii dintelui de extras, luxarea dintilor vecini, fractura dintilor vecini sau antagonisti, smulgereasau lezarea mugurilor dintilor permanenti),Leziuni ale partilor moi (plagi liniare gingivale, plagi intinse cu deperiostari osoase, plagi ale mucoasei palatinale, plagi ale limbii si planseului bucal)Leziuni osoase (fracturi alveolare, fracturarea tuberozitatii maxilare, fracturarea sau luxarea mandibulei, accidente sinuzale)Leziuni ale nervilor,Impingere unor fragmente dentare in spatiile perimaxilare,Inghitirea unor corpi straini,Aspirarea unor fragmente dentare sau osoase,Fracturarea instrumentelor.

Complicatiile extractiei dentareHemoragia postextractionalaAlveolita postextractionalaVindecarea fibroasa a plagii postextractionale.

Bibliografie C. Burlibasa, Chirurgie Orala si Maxilo-Faciala ed II, editura medicala, Bucuresti 1999.D. Fragiskos, Atlas of Minor Oral Surgery ed IV, 2006

To be continued.