Exploatarea comerciala a navei

download Exploatarea comerciala a navei

of 104

 • date post

  08-Sep-2015
 • Category

  Documents

 • view

  251
 • download

  6

Embed Size (px)

description

Exploatarea comerciala a navei

Transcript of Exploatarea comerciala a navei

CONTRACTUL DE VNZARE CUMPRARE INTERNAIONAL

Exploatarea Comercial a Navei

CONTRACTUL DE VNZARE CUMPRARE INTERNAIONAL

DE MRFURI

Operaiuni precontractuale

naintate de ncheierea unei tranzacii comerciale care s se finalizeze prin semnarea contractului, att la export ct si la import are loc o suit de activiti menite s creeze cadrul cel mai adecvat ncheierii acestor tranzacii.

n condiiile economiei de pia, activitile precontractuale sunt desfurate de societile comerciale n etape i condiii diferite, n funcie de poziia pe care o ocup n lanul productor - cumprtor. Astfel productorul depune o activitate mult mai laborioas fa de comerciantul care nu are i sarcinile de producie. Oricare ar fi poziia societii comerciale, el trebuie s cunoasc condiiile comerciale concrete n care urmeaz s se ncheie contractul.

Operaiuni precontractuale la exportDin punctul de vedere al productorului, activitile precontractuale ncep cu studierea pieei externe privind produsul i serviciile. El va investiga piaa privind productorii de mrfuri similare, cantitatea de marf produs i gradul de acoperire al cererii pe pia, calitatea mrfii produse, ambalajul de promovare, precum i etichetarea i marcarea mrfii care o poate face ct mai atractiv pe pia. De asemenea productorul este interesat s cunoasc costurile de producie, facilitile oferite de pia, politica de distribuire i metodele de promovare prin reclam i publicitate comercial ale concurenei.

Cunoaterea tuturor acestor aspecte l determin pe productor s ntreprind msuri care s confere produselor sale un grad sporit de competitivitate pe pia i deci, s-i aroge o parte din segmentul de piaa internaional cel mai favorabil valorificrii produselor sale.

Din punctul de vedere al comerciantului, aceasta pornete de la stadiul de prospectare a cererii de mrfuri pe pia, determinndu-l s se ndrepte ctre marfa cerut pe piaa i n consecin, s gseasc marfa cerut pentru a o putea oferi. Desigur, comerciantul prospecteaz piaa sub aspectul condiiilor comerciale concrete n care se vnd mrfurile, fa de productor care este nevoit s ia msuri n procesul de producie pentru a produce mrfurile la nivelul exigentei produce mrfurile la nivelul exigenei pieei externe.

Oricare ar fi poziia societii comerciale de productor, comerciant sau productor/comerciant, este necesar ca acesta s desfoare o activitate de prospectare a pieei externe, mbinat cu activitatea de reclam i publicitate, care s se desfoare metodic, dup un plan bine conceput i care s determine interesul partenerilor externi n opiunea lor de a cumpra.

Operaiuni precontractuale la import

La import, operaiunile precontractuale prezint unele particulariti, n funcie de natura i destinaia importului.

Pentru bunurile de consum i n general pentru mrfurile de mas (generale), cu caracteristici de finite pe piaa produselor, prospectarea pieei se face pe baza cererilor de oferte neutrale, fr referire de tip, model sau specificaia vreunui productor. Cererea de ofert neutral permite oricrui productor s ofere produsul su care are caracteristicile identice sau celor mai apropiate celor solicitate prin cererea de ofert. Astfel importatorul (cumprtorul) dispune de un numr mare de oferte primite, avnd posibilitatea de a selecta oferta care rspunde ct mai complet cerinelor sale nct din punct de vedere al calitii mrfii, ct i al condiiilor comerciale oferite.

Pentru mrfurile care constituie bunuri de investiii, cererile de ofert, nsoite de specificate detailate, caiete de sarcini sau teme tehnice, se transmit productorilor specializai pentru astfel de mrfuri, urmnd ca acetia s fac iniial oferte tehnice, care dup studierea i clarificarea tuturor aspectelor cu caracter tehnic de ctre importator, se procedeaz la elaborarea i transmiterea ofertei comerciale. Excepie fac invitaiile de participare la licitaii la care ofertanii trebuie s elaboreze oferta tehnice i comerciale conform cerinelor din caietele de sarcini.

Cererea de ofert

Cererea de ofert este manifestarea de voin a unei uniti de comer exterior (a unui importator) de a cumpra o marf. Aceasta poate fi fcut n scris (letric, telegrafic, telex), oral sau prin telefon, ns trebuie confirmat n scris.

Coninutul i forma cererii de ofert difer n funcie de produsul care face obiectul acesteia, precum i de particularitile segmentului de pia. Astfel, n situaia n care importatorul are nevoie urgent de marf, cererea de ofert se poate transforma n comand, importatorul indicnd marfa, cantitatea i un nivel limit al preului. n cazul n care cumprtorul apreciaz c oferta pe care o va primi nu va fi urmat de tratative ndelungate, el poate cere de la nceput ca, odat cu oferta, s i se trimit i o factur proform. n cererea de ofert, cumprtorul poate preciza condiiile de livrare, termenul de livrare sau alte elemente ale contactului.

Principala funcie a cererii de ofert este deci, aceea de a iniia tratativele cu partenerii externi n vederea ncheierii unor tranzacii comerciale. Ea poate avea ns i alte funcii, printre care aceea de informare i cercetare asupra pieelor externe.

Politeea impune ca firma care a primit o cerere de ofert s rspund la aceasta, chiar dac nu este interesat n tranzacia respectiv, artnd cauzele care o pun n imposibilitatea s fac oferta.

Oferta

Oferta de mrfuri unul dintre cele mai importante documente comerciale reprezint propunerea pentru ncheierea unei tranzacii, care poate s porneasc din iniiativa exportatorului sau s fie un rspuns la o cerere de ofert.

Oferta trebuie s ndeplineasc o serie de condiii de coninut i form: claritate, preciziune, conciziune, aspect plcut, corectitudine, traducerea impecabil n limba accesibil pieei pe care se lanseaz. Oferta poate fi ferm sau facultativ (fr obligaii), fiecare din aceste forme prezentnd anumite particulariti.

n primul caz, exportatorul se oblig s pstreze marfa pentru clientul cruia i-a oferit un anumit termen de opiune care difer n funcie de felul mrfii, de conjunctura pieii, etc. Dac importatorul nu accept oferta pn la data indicat, ea se consider refuzat.

n cel de-al doilea caz, vnztorul are posibilitatea de a accepta comanda transmis, da a nu o lua n considerare sau de a modifica oferta iniial. De asemenea poate oferi aceeai partid de marf mai multor clieni, executnd comanda celui care rspunde primul la ofert. De obicei, la o ofert fr obligaii, vnzarea se consider perfectat numai dup ce vnztorul a acceptat comanda.

Coninutul ofertei se refer la urmtoarele elemente de baz: marfa, cu indicarea calitii i a cantitii, preul i modul lui de determinare, condiiile de plat i termenul de livrare, etc.

n redactarea ofertei trebuie s se in seama de o serie de principii cum sunt:

politeea, care reclam furnizarea tuturor informaiilor necesare (numele i adresa exact a firmei, inclusiv numrul de telefon i fax), o redactare corect, un aspect plcut, etc.;

promptitudinea, care presupune printre altele transmiterea operativ a unui rspuns oricrei cereri de ofert, indiferent dac acesta este pozitiv sau negativ;

precizia i caracterul complet al rspunsului, ceea ce contribuie la scurtarea timpului pentru ncheierea unei tranzacii i la excluderea interpretrilor greite;

persistena principiu al corespondenei externe, valabil i n elaborarea ofertei care const n informarea permanent a importatorului asupra produselor nou aprute n nomenclatorul de export al vnztorului.

Acceptarea ofertei se poate face imediat atunci cnd cele dou pri se afl fa n fa sau cnd condiiile tranzaciei se stabilesc prin telefon. Retragerea unei oferte este posibil dac ea nu a parvenit nc celeilalte pri. n mod uzual, acceptarea ofertei trebuie anunat imediat, ns n practica internaional se ntlnete i situaia n care una din pri a fcut o ofert, cealalt parte a acceptat-o cu unele modificri, dar ofertantul nu a mai rspuns solicitantului. n acest caz, se consider c modificrile au fost acceptate i contractul va fi valabil n forma sa modificat.

ncheierea contractului

Condiiile de validitate privind fondul contractului

Conform legislaiei civile n vigoare, privind validitatea acordului de voin privesc:

capacitatea prilor

consimmntul prilor

obiectul contractului

cauza contractului.

Capacitatea prilor Codul civil prin art.948 prevede, printre condiiile eseniale pentru validitatea unui contract, capacitatea de a contracta. Capacitatea de a ncheia contracte reprezint regula, incapacitatea fiind excepia.

Consimmntul prilor este manifestarea hotrrii acestora de a ncheia un act juridic. Pentru ca acesta s fie valabil exprimat, el trebuie s emane de la o persoan cu discernmnt. Sunt considerai ca lipsii de discernmnt minorii sub 14 ani, interziii judectoreti (debilii i alienaii mintal, precum i cei crora prin sentine judectoreti li s-a interzis exercitarea unor drepturi pe diferite perioade). Deci contactele ncheiate de asemenea persoane vor fi lipsite de validitate i se va putea cere anularea lor n faa instanelor judectoreti.

Consimmntul nu poate s fie viciat prin eroare, violen sau nelciune (dol):

eroarea este o fals reprezentare a realitii la momentul ncheierii contractului. Eroarea produce nulitatea contractului atunci cnd privete substana obiectului contractului (de exemplu am crezut c o s cumpr oel, dar n realitate era vorba de font);

violena este ameninarea unei persoane cu un ru de natur s-i provoace o temere, care o determin s ncheie un contract pe care altfel nu l-ar fi ncheiat;

dolul este inducerea n eroare a unei persoane prin mijloace violente, n scopul de a o face s ncheie un contract. Astfel, prezentarea unei mostre care nu corespunde calitativ cu marfa oferit, reprezint un dol.

Obiectul contractului n general, prin obiect al contractului vom nelege prestaiile la care se oblig