Esthetiq Magazine nr. 6 Iul-Aug 2009

40
REVISTă DE INFORMARE îN MEDICINA ESTETICă şI ANTI-AGING Numărul 6, iulie-august 2009 Angiom de buză. Tratament cu radiolaser Ellman. Dr. Cristina Stănescu SCITON. Lipoliza asistată laser. Un procedeu inovator de remodelare corporală. Dr. Adrian Avram Acneea vulgară - principii de tratament şi întreţinere. Prof. dr. Alexandru Tătaru ESTETICA 14-17 octombrie 2009 Expo Transilvania Cluj-Napoca Perspective noi în tratamentul acneei. Dr. Lucia Grosu Botox week Dermoanaliza Conf. dr. Mirela Moldovan www.esthetiq-magazine.ro

description

Revista de informare in medicina estetca si anti-aging

Transcript of Esthetiq Magazine nr. 6 Iul-Aug 2009

Page 1: Esthetiq Magazine nr. 6 Iul-Aug 2009

Revistă de infoRmaRe în medicina estetică şi anti-aging

Numărul 6, iulie-august 2009

Angiom de buză.Tratament cu radiolaser Ellman.Dr. Cristina Stănescu SCITON. Lipoliza asistată laser. Un procedeu inovator de remodelare corporală.Dr. Adrian Avram Acneea vulgară - principii de tratament şi întreţinere. Prof. dr. Alexandru Tătaru

ESTETICA14-17 octombrie 2009Expo TransilvaniaCluj-Napoca

Perspective noi în tratamentul acneei.

Dr. Lucia Grosu

Botox week

Dermoanaliza Conf. dr. Mirela Moldovan

w w w . e s t h e t i q - m a g a z i n e . r o

Page 2: Esthetiq Magazine nr. 6 Iul-Aug 2009
Page 3: Esthetiq Magazine nr. 6 Iul-Aug 2009
Page 4: Esthetiq Magazine nr. 6 Iul-Aug 2009

4 Nr. 6 / iulie-august 2009

Board editorial

COORDONATORI

Redactor Şef: Şef Lucrări Dr. Adrian Avram

Coordonator Chirurgie Estetică: Prof. dr. Alexandru V. Georgescu (Cluj-Napoca - România)

Coordonator Dermatologie şi Dermatocosmetologie: Prof. dr. Alexandru Tătaru (Cluj-Napoca - România)

Coordonator Flebologie: Prof dr. Aurel Andercou (Cluj-Napoca - România)

Coordonator Medicină Anti-Aging: Prof. dr. John Ionescu (Spezialklinik Neukirchen – Germania)

Coordonator Medicină Estetică Dentară: Şef Lucrări dr. Claudia Corega (Cluj-Napoca, România)

MeMbRII NAŢIONALI

Prof. dr. Mihai Ionac (Timişoara, România)

Prof. dr. Ştefan Luchian (bucureşti, România)

Prof. dr. Aurel Mironiuc (Cluj-Napoca, România)

Prof. dr. Teodor Stamate (Iaşi, România)

Dr. Constantin Stan (bacău, România)

MeMbRII INTeRNAŢIONALI

Dr. Mervyn Patterson (London-england)

Dr. M. Seddiq Faghih (Dubai-United Arab emirates)

Director de marketing: Cristina Pop

Design: Advantage

Print: Qual Media

Corectură: asist. univ. drd. Nora Mărcean

[email protected] www. esthetiq-magazine.ro

Pachet RRR (pag. 29)Dr. Mihaela Mureşan

Forumul cititorilor EsthetiQ Magazine (pag. 30)

Influenţa mass mediei asupra felului în care ne percepem... (pag. 34)Psih. Ramona Mihuţ

Ablaţia endovenoasă. Un tratament eficace al bolii varicoase fără internare, în regim ambulator. NEWS (pag. 14)

Varioderm - Filler cu Acid Hialuronic concentrat şi înalt cross-linkat. Pagină sponsorizată de către CK Pharma. (pag. 17)

Acneea vulgară - principii de tratament şi întreţinere. (pag. 19)Prof. dr. Alexandru Tătaru

Angiom de buză. Tratament cu radiolaser Ellman. (pag. 24)Dr. Cristina Stănescu

Dermoanaliza. (pag. 26)Conf. dr. Mirela Moldovan

Chirurgie Estetică

SCITON. Lipoliza asistată laser. Un procedeu inovator de remodelare corporală. (pag. 9)Dr. Adrian Avram

Bontempi - pagină sponsorizată de către S.C. Cosba S.R.L. (pag. 13)

Flebologie

Anti-Aging

Dermatologie-Dermatocosmetologie

Beauty&Spa

Forum EsthetiQ

Laser & IPL

CuprinsPerspective noi în tratamentul acneei. (pag. 6)Dr. Lucia Grosu

Patient story by D. F. (pag. 35)Informaţii utile (pag. 36)BOTOX WEEK (pag. 39)

Page 5: Esthetiq Magazine nr. 6 Iul-Aug 2009

Revistă de informare estetică şi anti-aging 5

Criza economică...Toamna... de Cluj

Dr. Adrian Avram Redactor Şef

e septembrie deja... vacanţele de vară au trecut, dar nostalgia după ele încă nu. Dacă aruncăm o privire mai atentă în oglindă s-ar putea să apărem mai “obosiţi” la înfăţisare în ciuda faptului că am avut o vacanţă liniştită şi asta din cauza procesului de foto-îmbătrânire datorită expunerii la soare.

Probabil aţi observat deja apariţia unor pete maronii, desenul vascular al feţei s-a accentuat şi ridurile parcă se văd mai bine. Toate aceste efecte ale foto-îmbătrânirii se pot trata cu tehnologii laser şi lumină intens pulsată, de aceea vom încerca ca următoarele două numere ale revistei noastre să le dedicăm predominant acestor tipuri de tratamente.

Dacă pielea bronzată este o contraindicaţie a tratamentului cu laser sau lumină intens pulsată, iar în vară pe bună dreptate preferăm vacanţele cu soare în locul acestor tratamente, acum acestea se pot realiza cu succes imediat ce bronzul de vacanţă trece. Lumina intens pulsată este binecunoscută ca fiind soluţia optimă în tratamentul de reducere definitivă a părului, dar poate este mai puţin mediatizat efectul acesteia de rejuvenare (reîntinerire) a pielii (fotorejuvenarea IPL) - adică de înlăturare a petelor postsolare sau a reţelei vasculare (cuperoză, telangiectazii faciale) existente la nivelul feţei, precum şi efectul de reducere a ridurilor fine prin stimularea sintezei de colagen, per ansamblu aceasta realizând o îmbunătăţire a texturii pielii.

Poate mai puţin cunoscute sunt tratamentele laser de rejuvenare (reîntinerire) - unele mai puţin agresive cu timp de recuperare scurt, dar cu un număr mai mare de şedinţe spaţiate în timp - iar altele mai agresive, însă

cu rezultate cel mai adesea spectaculoase, cu timp de recuperare ceva mai mare. Acestea vor fi prezentate mai pe larg de către autorii articolelor.

Şi dacă am pomenit de aplicaţiile laserelor să nu uităm modelarea corporală cu ajutorul acestor tehnologii -lipoliza asistată laser- care va fi prezentată detaliat în paginile acestui număr. Închei adresându-vă o invitaţie: în această toamnă, la Cluj, va avea loc expoziţia MeDICA, ediţia a XVII-a - Târg Internaţional de tehnică şi aparatură medicală care va include pentru prima dată eSTeTICA – expoziţie specializată în dermatologie, chirurgie plastică, medicină estetică şi beauty, eXPO-DeNT - Salon specializat în stomatologie şi bIO-VITA - Salon de produse naturale şi organice. Acest eveniment are loc în perioada 14 - 17 octombrie 2009 la Cluj-Napoca, unde cu siguranţa veţi găsi multe noutăţi în domeniu.

Page 6: Esthetiq Magazine nr. 6 Iul-Aug 2009

Laser & iPLLaser & iPL

6 Nr. 6 / iulie-august 2009

Acneea este o afecţiune a epidermei apărută ca urmare a unei hipersecreţii a glandelor sebacee sau ceea ce în limbaj popular se descrie ca fiind coşuri de diferite forme şi dimensiuni, dureroase sau nedureroase, trecătoare sau deosebit de persistente. Această afecţiune inflamatorie a pielii ascunde de fapt numeroase cauze externe, dar mai ales interne.

Acneea se poate manifesta în diferite moduri:

* Coşuri - mici protuberanţe apărute la nivelul pielii, care uneori conţin puroi;

* Puncte negre - formaţiuni mici, de culoare

neagră, care apar ca urmare a acumulării unui amestec de seboree şi celule moarte, care blochează porii;

* Puncte albe - mici formaţiuni fie de culoarea pielii, fie albe, care apar ca urmare a blocării unor pori;

* Chisturi - leziuni profunde care se formează fie imediat sub piele, fie mai în profunzime şi conţin substanţe a căror consistenţă este fie lichidă, fie semi-solidă.

Acneea poate apărea la orice vârstă, însă cei mai afectaţi sunt adolescenţii. Problemele cauzate de această afecţiune sunt, în primul rând, de ordin psihic, putând duce la stări depresive şi anxioase grave.

Tratamentul acneei este unul complex, diferite metode de tratament vin să se complecteze reciproc pentru a obţine rezultatul final - vindecarea. există numeroase tratamente moderne, de ultimă generaţie, care tratează acneea, dar cel mai avansat dintre toate este tratamentul laser al acneei, care are o rată de reuşită de aproape 100%. Acest tratament se efectuează cu lasere de ultimă generaţie, fabricate în SUA, şi care în ultimii 2-3 ani au obţinut o răspândire mare atât în America de Nord şi de SUA, cât şi în europa. Unul din laserele cele mai performante este platforma laser şi IPL SCITON care realizează o multitudine de tratamente.

De ce acest tratament este atât de eficient? Se ştie foarte bine că acneea este provocată de stafilococul aureu, un microb care se găseşte pretutindeni. Toţi oamenii au pe piele stafilococ, dar nu toţi fac acnee. Stafilococul se “cuibăreşte” la nivelul glandelor sebacee şi se hrăneşte cu sebumul secretat de acestea, rezultând

Perspective noi în tratamentul acneei.Dr. Lucia Grosu Medic primar dermatovenerologieGrosu dermatology, Timişoara

Page 7: Esthetiq Magazine nr. 6 Iul-Aug 2009

Revistă de informare estetică şi anti-aging

Laser & iPLLaser & iPL

7

puroiul. La adolescenţi sau la persoanele care au acnee, glandele sebacee, sub influenţa testosteronului, care este în concentraţie maximă atât la adolescenţi cât şi la adolescente, secretă sebum în exces, ceea ce duce la hipertrofierea glandelor sebacee. Acele glande hipertrofiate cu un conţinut bogat de sebum oferă stafilococului condiţii ideale de existenţă. Ce face laserul? Acţionează direct asupra glandelor sebacee, pe care le micşorează până le va aduce la dimensiuni normale, ca

la persoanele sănătoase. Deci, laserul nu luptă cu stafilococul, aşa cum fac alte tratamente antiacneice, ci distruge condiţiile lui de bună existenţă şi dezvoltare sau înflorire. Rezultatul? Stafilococul este prezent pe pielea noastră, dar pentru că nu mai are sebumul pe care să-l transforme în puroi, acneea dispare.

De regulă, e nevoie de 4 şedinţe de tratament cu platforma laser SCITON, câte o şedinţă pe lună, pentru a reduce glandele sebacee la dimensiunile la care ele să nu mai producă sebumul necesar stafilococului pentru dezvoltarea acneei. Aceste tratamente au o durată

Înainte de tratament

După tratament

Page 8: Esthetiq Magazine nr. 6 Iul-Aug 2009

Laser & iPLLaser & iPL

8 Nr. 6 / iulie-august 2009

de 30-40 minute, sunt nedureroase, ba chiar, conferă pacientului un moment de răgaz.

După vindecarea acneei active se poate trece, dacă este cazul, la tratamentul complicaţiilor-cicatricile postacneice. Tratamentul se realizează, de asemenea cu ajutorul platformei laser SCITON, însă de data asta metodele de tratament sunt diferite, mult mai agresive, mai de durată, dar cu rezultate finale la fel de spectaculoase.

Platforma laser SCITON mai poate realiza: peelingul cu laser, profractional laser, resurfacing, tratamente care se aplică separat sau în combinaţie şi cu alte metode, în funcţie de gravitatea cazului. Despre aceste tratamente laser, ce vizează cicatricile postacneice şi nu numai, vom discuta într-o altă ediţie viitoare.Înainte de tratament După tratament

Page 9: Esthetiq Magazine nr. 6 Iul-Aug 2009

Revistă de informare estetică şi anti-aging

chirurgie estetică

9

Abdomen. Înainte de tratament Abdomen. După tratament

Lipoaspiraţia este binecunoscută ca fiind o procedură de modelare corporală care este folosită în scopul înlăturării depozitelor de grăsime din diferite zone ale corpului (coapse, fese, abdomen, bărbie, braţe etc.) care nu pot fi modelate cu ajutorul dietelor sau a exerciţiilor fizice. este una din cele mai populare proceduri din chirurgia estetică. există diferite modalităţi de a realiza această procedură:

-clasic,

-ultrasunete,

-power,

-cu jet de apă, etc

proceduri care vor fi prezentate pe larg într-un articol viitor.

Una din metodele folosite, cea mai inovatoare şi mai nouă prin avantajele pe care le aduce, este lipoliza

asistată laser. Pentru a aduce un grad de satisfacţie mare pentru pacient şi implicit pentru chirurg, este foarte importantă selecţia pacienţilor pentru această procedură.

Candidaţii ideali pentru aceste proceduri sunt pacienţii tineri sau de vârstă medie (tegument elastic), care sunt la o greutate stabilă, în stare de sănătate, care au depozite de grăsime rezistente la dietă şi exerciţii fizice. Poate fi efectuată ca o procedură independentă sau în combinaţie cu alte tratamente de modelare corporală mai invazive (ex.abdominoplastia). Lipoaspiraţia nu este indicată în tratamentul obezităţii (peste 20% din greutatea ideală).

În cadrul consultaţiei se iau informaţii despre:

- aşteptările pacientului de la procedură; - condiţiile medicale (alergii, alte boli, consum de

SCITON. Lipoliza asistată laser. Un procedeu inovator de

remodelare corporalăDr. Adrian Avram - Medic specialist Chirurgie Plastică şi Reparatorie

U.M.F. Cluj-NapocaQ Clinic - Cluj-Napoca

Page 10: Esthetiq Magazine nr. 6 Iul-Aug 2009

chirurgie estetică

10 Nr. 6 / iulie-august 2009

anticoagulante, antiinflamatorii etc.) - se realizează fotografii înainte de procedură şi se măsoară zonele ce urmează a fi tratate; - o examinare clinică (celulita, cicatrici, tonusul pielii, eventuală patologie a zonelor ce urmează a fi tratate etc.) ; - consimţământul după o informare prealabilă şi completă despre procedură;

Din punct de vedere tehnic, procedura este destul de asemănătoare cu lipoaspiraţia clasică, însă se realizează în majoritatea cazurilor în anestezie locală (anestezie prin intumescenţă) - infiltrarea prealabilă a zonelor ce urmează a fi tratate, fiind o procedură mai putin invazivă realizată în regim ambulator - fără internare. Se realizează incizii mici, de câţiva mm, pe zona deja infiltrată cu soluţia de intumescenţă (anestezic local, vasoconstrictor etc.) prin care se va introduce o sondă laser Nd Yag cu lungimea de undă - 1064/1319 nm care va dizolva grăsimea din interior într-o manieră atraumatică, prin energia eliberată de laser în ţesutul grăsos. După dizolvarea grăsimii se aspiră pasiv cu o canulă simplă de aspiraţie lichidul rezultat (grăsimea lichefiată).

Lipoliza asistată laser aduce mai multe avantaje făţă de lipoaspiraţia clasică:

- nu traumatizează ţesuturile - cu aceste tehnologii laser, ţesutul grăsos este topit şi nu aspirat direct activ, traumatic, ci lichidul rezultat din liza laser a grăsimii este aspirat pasiv, netraumatic;

- traumatizarea minimă a ţesuturilor duce la un disconfort minim postprocedură (lipsa durerii, recuperarea rapidă etc;

- echimozele sunt cu mult mai reduse sau chiar inexistente faţă de lipoaspiraţia clasică deoarece unda laser coagulează micile vase care se pot rupe în timpul procedurii;

- marele avantaj al lipolizei asistată laser este acela că realizează un efect de rejuvenare - întindere a pielii post-procedură - ceea ce în lipoaspiraţia clasică nu există. Acest lucru îţi permite să extragi cantităţi mai mari de grăsime fără a avea modificări (exces) ale tegumentului din zona respectivă care ar da un aspect neplăcut. Când pacientul este tânăr, pielea are o elasticitate foarte bună şi se retractă după procedură

Flancuri. Înainte de tratament

braţe. Înainte de tratament

Flancuri. După tratament

braţe. După tratament

Page 11: Esthetiq Magazine nr. 6 Iul-Aug 2009

Revistă de informare estetică şi anti-aging

chirurgie estetică

11

Page 12: Esthetiq Magazine nr. 6 Iul-Aug 2009

chirurgie estetică

12 Nr. 6 / iulie-august 2009

foarte bine, ducând la un rezultat optim după câteva luni. Pe de altă parte, cu cât vârsta este mai înaintată, această elasticitate a pielii scade şi atunci există riscul de a avea un exces de piele deasupra zonelor tratate care dă un aspect neplăcut, mai ales când se extrage prea mult ţesut adipos.

Procedeele laser sunt binecunoscute pentru rejuvenarea pielii la exterior, însă lipoliza asistată laser acţionează din interior combinând aceste două proceduri în una singură - lipoaspiraţia şi rejuvenarea laser a pielii. Acest fapt duce la excluderea unor dezavantaje ale lipoaspiraţiei tradiţionale, recuperarea fiind foarte rapidă după procedură, deoarece se realizează în anestezie locală (de infiltraţie), cu sau fără sedare.

Aceasta depinde de zona tratată, însă datorită faptului că majoritatea zonelor se recuperează rapid, pacientul îşi poate relua activitatea de a doua zi sau cel

mult în câteva zile.

Zonele care se pot trata sunt: bărbia, braţele, coapsele, fesele, abdomenul, flancuri, sâni, atât la femei cât şi la bărbaţi (foto). La bărbaţi este un tratament eficient al ginecomastiei (creşterea în volum a sânilor). Durata tratamentului este diferită în funcţie de zonă.

Post-intervenţie, orificiile prin care s-au introdus canulele se lasă deschise sau se închid cu câteva fire neresorbabile care se extrag după 7-9 zile. Timp de câteva zile se recomandă să se folosească pansamente, de preferinţă cele compresive pe zona de intervenţie, în timp ce confortul postoperator şi prevenirea infecţiei sunt asigurate prin recomandarea antibioterapiei profilactice şi a medicaţiei.

Platforma Laser Sciton - Joule este una dintre cele mai performante platforme laser care include şi lipoliza asistată laser, o nouă treaptă inovatoare în remodelarea corporală cu timp de recuperare redus.

bărbie. Înainte de tratament bărbie. După tratament

Page 13: Esthetiq Magazine nr. 6 Iul-Aug 2009

Revistă de informare estetică şi anti-aging

chirurgie estetică

13

BONTEMPIPagină sponsorizată de către S.C. Cosba S.R.L.

Cosba SRL este unicul importator şi distribuitor pentru România al producătorului german de instrumentar chirurgical bontempi Surgical Instruments.

Fabrica a luat naştere în 1974 producând la început instrumentar odontoiatric. Cu trecerea anilor, aceasta a continuat să-şi lărgească ramurile incluzând şi alte specialităţi: chirurgie generală, ortopedie, iar în anul 1998, cea plastică.

Calitatea deosebită a instrumentarului bontempi a permis fabricii să-şi dezvolte reţelele de vânzări şi pe alte continente: America, Asia şi nu în ultimul rând în europa de est, incluzând şi România. Are trei sedii principale: în Germania, America, Italia şi peste 200 de colaboratori care sunt în contact zilnic cu personalul calificat.

Putem spune că produsele noastre sunt cotate pe scara cea mai înaltă a raportului calitate/preţ.

Fiecare instrument este produs şi controlat cu maximă atenţie. el vine distribuit în condiţii nesterile şi trebuie controlat, spălat şi sterilizat înainte de fiecare utilizare. O atenţie deosebită vine acordată sterilizării instrumentarului astfel:

-soluţii specifice

-autoclavarea la o temperatură ce nu trebuie să depăşească 175ºC.

Garanţia fiecărui produs este de 5 ani .

Firma Cosba-bontempi garantează calitate pentru medic şi siguranţă pentru pacient.

http://www.cosba-bontempi.ro

[email protected]

Page 14: Esthetiq Magazine nr. 6 Iul-Aug 2009

flebologie

14 Nr. 6 / iulie-august 2009

Tratamentul bolii varicoase reprezintă un număr mare de pacienţi care supraîncarcă sistemul sanitar, atât din punct de vedere al volumului de muncă cât şi al costului tratamentului.

Potenţialul benefic al tehnicilor moderne de tratament cu invazie minimă, cum este ablaţia venelor varicoase cu laser (endovenous laser ablation-eVLA, tehnica cuprinsă în platforma SCITON-Pro-V) a câştigat teren în ultimii ani în servicii de chirurgie vasculară de stat, dar mai ales în sectorul privat.

evitarea anesteziei generale, evitarea tăieturii şi recuperarea rapidă a pacienţilor după procedură sunt motivele principale care atrag pacienţii către serviciile minim invazive de tratament. Conceptul original al tratamentului cu laser a fost să oglindească rolul chirurgiei în eliminarea venei safene mari ca sursă de reflux venos care duce la apariţia varicelor.

Aceasta echivalează cu crosectomia şi smulgerea venei safene mari. Platforma laser SCITON -Pro-V cu lungimi de undă Nd Yag: 1064nm si 1319nm este una dintre cele mai performante pe piaţa servicilor medicale care realizează tratamentul acestor afecţiuni.

Aceste lungimi de undă sunt absorbite predominant de hemoglobină, iar rezultatul final este acelaşi, de fibroză, fără ca vena să fie perforată. Cu toate că tratamentul chirurgical clasic este asociat cu rezecţia venelor varicoase colaterale în aceeaşi şedinţă prin incizii multiple, în ablaţia cu laser există mai multe alternative pentru tratarea venelor remitente.

În ceea ce priveşte dilataţiile venoase asociate ca şi telangiectaziile sau venele reticulare, nu se recomandă tratarea lor în aceeaşi şedinţă cu laser, ci după 6 săptămâni, când o parte semnificativă a dilataţiilor varicoase se reduc din cauza tratării hipertensiunii venoase.

Ablaţia endovenoasă. Un tratament eficace al bolii varicoase fără internare, în regim ambulator.

Înainte de tratament După tratament

NEWS

Page 15: Esthetiq Magazine nr. 6 Iul-Aug 2009

Revistă de informare estetică şi anti-aging

flebologie

15

Dilataţiile care persistă după 6 săptămâni se tratează în funcţie de mărimile lor, fie cu scleroterapie, fie cu laserul cutanat. Varicele persistente ale comunicantelor le tratăm prin miniflebectomie sau scleroterapie, în funcţie de caz. Toate procedurile le efectuăm cu anestezie locală în ambulator fără internări. Pentru eVLA folosim tumescent anestezia (anestezia locală), care are avantajul de a separa trunchiul principal venos de ţesuturile înconjurătoare şi de asemenea, reduce riscul afectării nervului safen.

Puncţia venoasă se poate efectua echoghidat. Rezultatele la 6 luni, un an şi 3 ani sunt comparabile cu chirurgia de ablaţie venoasă cu avantajul evitării anesteziei generale şi internării pacienţilor, iar din punct de vedere static, pacienţii sunt mai satisfăcuţi în comparaţie cu chirurgia clasică.

În concluzie, eVLA este o metodă eficientă pentru abolirea refluxului venos la vena safenă mare sau mică. Rata recurenţei este mai mică sau cel puţin comparabilă cu chirurgia clasică.

Înainte de tratament După tratament

Page 16: Esthetiq Magazine nr. 6 Iul-Aug 2009

flebologie

16 Nr. 6 / iulie-august 2009

eVLA dovedeşte a avea costuri reduse, atât pentru medici cât şi pentru pacienţi, deoarece este o procedură de cabinet care evită anestezia generală şi se poate efectua în sala de tratament, iar pacientul pleacă imediat după tratament, fără restricţii deosebite. Rezultatele cosmetice sunt net superioare celor din

chirurgia clasică. Platforma laser Sciton cu tratamente integrate Pro-V- ablaţie endovenoasă laser este o tehnologie de ultimă oră în realizarea acestor tratamente cu timp de recuperare scurt.

Page 17: Esthetiq Magazine nr. 6 Iul-Aug 2009

anti-aging

Revistă de informare estetică şi anti-aging 17

Acidul hialuronic este un component natural şi esenţial al corpului uman. este prezent în derm având rolul de menţinere a tonusului şi hidratării pielii. Datorită procesului fiziologic de îmbătrânire, acidul hialuronic diminuează în timp, rezultând o pierdere a tonusului pielii, a volumului şi apariţia ridurilor. Soluţia ideală pentru combaterea acestor semne de îmbătrânire este înlocuirea acestei pierderi prin injectare de acid hialuronic în piele.

Acidul hialuronic, un glicosaminoglican, are proprietatea de a adopta conformaţii foarte strânse, lungi, care ocupă un volum important în comparaţie cu masa lor. Densitatea sa mare de sarcini negative atrage un nor de cationi, precum este Na (sodiu), determinând absorbţia unei cantităţi mari de molecule de apă în matrice. Acest lucru creează o presiune osmotică sau turgescentă, care face posibilă rezistenţa matricei la forţele compresive.

Resorbţia acidului hialuronic este inevitabilă, dar este posibilă încetinirea acestui proces: datorită unei noi metode de fabricare, a rezultat un acid hialuronic concentrat şi înalt cross-linkat, cu o greutate moleculară mare care rezistă resorbţiei mult mai bine în timp.

VARIODeRM este un produs cu o greutate moleculară mare

şi cu un grad înalt de cross-linkare. Ca rezultat, procesul de degradare este încetinit considerabil. VARIODeRM combină excelent proprietăţile vasco-elastice care facilitează o injectare uşoară şi care permite o durabilitate excepţional de lungă în piele.

Acidul hialuronic conţinut în VARIODeRM este obţinut prin biofermentaţie. Datorită originii sale non-animale, nu sunt necesare teste cutanate preliminare. VARIODeRM nu conţine anestezic sau conservanţi. Datorită ajustării precise a concentraţiei sale, nu sunt necesare injectări repetate la scurt timp sau supracorecţii.

VARIODeRM permite obţinerea unui efect de umplere, de volum optim cu o cantitate mai mică de acid hialuronic injectat. VARIODeRM persistă în derm

Varioderm - Filler cu Acid Hialuronic concentrat şi înalt cross-linkat.

Pagină sponsorizată de către CK Pharma.

Page 18: Esthetiq Magazine nr. 6 Iul-Aug 2009

anti-aging

18 Nr. 6 / iulie-august 2009

între 6 şi 16 luni. Durabilitatea în piele variază în funcţie de tipul de piele, vârstă şi stilul de viaţă al pacienţilor, dar şi de aria de piele tratată şi de tehnica de injectare.

VARIODeRM este un produs revoluţionar, este primul şi singurul filler de ţesuturi moi făcut din acid hialuronic pur ce are un grad de cross-linkare înalt (între 70% şi 90%). Are proprietăţi vascoelastice îmbunătăţite şi o curgere caracteristică. Permite un aspect natural şi rezultate durabile cu volum de acid hialuronic injectat mult mai mic.

Produsele VARIODeRM sunt indicate în tratarea şi umplerea ridurilor medii şi profunde, dar şi alte depresiuni ale pielii, augmentarea obrajilor/pomeţilor şi bărbiei, augmentarea buzelor.

VARIODeRM este disponibil sub 4 forme: VARIODeRM FINe LINe cu o concentraţie de acid hialuronic de 6 mg; VARIODeRM cu o concentraţie de acid hialuronic de 12 mg; VARIODeRM PLUS cu o concentraţie de acid hialuronic de 18 mg; VARIODeRM SUbDeRMAL cu o concentraţie de acid hialuronic de 27 mg.

Page 19: Esthetiq Magazine nr. 6 Iul-Aug 2009

Revistă de informare estetică şi anti-aging

dermatologie-dermatocosmetologie

19

Acneea vulgară - principii de tratament şi întreţinere

Prof. dr. Alexandru TătaruMedic primar dermatovenerolog UMF Cluj-Napoca

Q Clinic - Cluj-Napoca

În articolele precedente am arătat că acneea vulgară este de bază o afecţiune cu determinare genetică a glandelor sebacee care produc un exces de sebum şi că în procesul inflamator intervine o populaţie bacteriană în mod normal prezentă în interiorul glandelor sebacee, aşa-numitul Propionibacterium acnes, care se înmulţeşte exagerat şi produce din sebum acizi graşi liberi cu efect inflamator direct.

Am mai arătat de asemenea ce nu este acneea: nu este o infecţie cronică pentru că intervine o bacterie saprofită (natural prezentă în piele), nu

este o perturbare hormonală şi nu are un tratament definitiv, ci necesită îngrijiri repetate la fiecare puseu de evoluţie până când, odată cu înaintarea în vârstă, secreţia de sebum scade inevitabil şi boala ca atare se remite spontan. Pentru majoritatea persoanelor aceasta înseamnă în jurul vârstei de 25 - 30 ani, dar pot exista cazuri la care persistă până spre 40 de ani.

Tratamentele eficace sunt produsele dermatologice antiacneice de uz local (creme, geluri, soluţii) şi unele tratamente generale în cazurile rezistente la tratamentele locale. În perioadele de remisiune se recomandă produse antiacneice de tip cosmetic pentru menţinerea bunelor rezultate pe o perioadă mai lungă, acestea nefiind direct eficace în remisiunea puseului acneic.

Indiferent de tratament, acneea va recidiva până la o anumită vârstă, proprie fiecărui individ, astfel încât vorbim în cazul acneei de proceduri şi programe de întreţinere, pe cât posibil individualizate şi nu de un tratament definitiv.

Tratamentele dermatologice locale se bazează pe substanţe farmacologic active care reduc producţia de sebum (sebostatice), reduc populaţia de Propionibacterium acnes şi respectiv înlătură hiperkeratinizarea orificiilor foliculare de pe faţă prin efect keratolitic. Pentru a obţine ultimul obiectiv sunt foarte utile şi procedurile fizice de microdermabraziune (MDA) care se pot asocia cu tratamentele locale.

efect sebostatic au toate produsele care conţin retinoizi, adică derivaţi de vitamină A acidă (tretinoin, izotretinoin şi respectiv retinaldehidă). Deoarece au

Page 20: Esthetiq Magazine nr. 6 Iul-Aug 2009

dermatologie-dermatocosmetologie

20 Nr. 6 / iulie-august 2009

efect fotodinamic (cresc sensibilitate pielii la lumina solară şi razele ultraviolete), toate aceste produse se aplică numai noaptea şi se înlătură peste zi. Un efect secundar constant întâlnit este uscăciunea pielii, efect temporar însă şi care se şterge la o lună după încetarea aplicării.

efectul antibacterian cel mai util se obţine cu produse conţinând benzoilperoxid, o substanţă cu acţiune specifică pe propionibacterium acnes care are marele avantaj că nu conduce la apariţia de rezistenţe în timp a acestei bacterii la tratament. Alternativ se utilizează antibiotice specifice pentru bacteria amintită, cum sunt eritromicina şi clindamicina în aplicaţii locale, cu dezavantajul că se produc în timp frecvent fenomene de rezistenţă bacteriană la antibioticul folosit.

Substanţele numite alfa-hidroxi-acizi au un bun efect keratolitic (practic induc un „peeling” chimic lejer) cu deschiderea microchistelor şi comedoanelor. Dintre

aceste substanţe se foloseşte mult la ora actuală acidul glicolic în combinaţie cu alte antiacneice. Alţi alfa-hidroxi-acizi sunt acizii lactic, malic şi piruvic.

O substanţă particulară este acidul azelaic, cu triplă acţiune, fiind concomitent moderat sebostatic, moderat keratolitic şi moderat antibacterian, cu indicaţie de utilizare de elecţie în formele incipiente de acnee a tinerilor.

Tratamentul general urmăreşte aceleaşi obiective: reducerea secreţiei de sebum, reducerea populaţiei bacteriene saprofite şi acţiunea keratolitică la nivelul orificiilor foliculare. Antibioticele utilizate trebuie să aibă acţiune specifică pe propionibacterium acnes şi nu oricare sau, greşeala cea mai uzuală, să fie „cât mai puternice !”. Practic este vorba de antibiotice din clasa eritromicinei şi respectiv din clasa tetraciclinei. La ora actuală cel mai activ pare a fi o rudă a tetraciclinei numită minociclină, care

urmează să apară şi pe piaţa românească în câteva luni.

Pentru sexul feminin este foarte util ca tratament general utilizarea de anticoncepţionale cu efect specific împotriva acneei; practic este vorba de Diane 35 şi Melleva 35, folosite, subliniem, nu în scop anticoncepţional, ci pentru tratamentul acneei pentru o perioadă între 3 şi 6 luni la recomandarea medicală.

Pentru ambele sexe, tratamentul general cel mai eficace recomandat cu prudenţă numai în formele grave sau ne-

Page 21: Esthetiq Magazine nr. 6 Iul-Aug 2009

Revistă de informare estetică şi anti-aging

dermatologie-dermatocosmetologie

21

responsive la tratametul local de acnee, este retinoidul numit izotretinoin. Comercial denumirile sub care se găseşte sunt Roaccutane şi respectiv Sotret, identice ca substanţă activă.

În legătură cu acest tratament general au apărut multe discuţii referitoare la efectele adverse, în mare măsură exagerate, în special cred că este o exagerare insistenţa cu care se subliniază efectul de depresie psihică, extrem de rar întâlnit. efectul toxic pe ficat este de asemenea redus în cazul utilizării la pacienţi tineri la care ne-am asigurat că nu au o hepatită cronică. efectul advers cel mai redutabil este cel teratogen (induce apariţia de malformaţii la copil în cazul unei sarcini); de aceea dacă este prescris la sexul feminin trebuie să ne asigurăm printr-un test de sarcină prealabil că respectiva pacientă nu este gravidă. Pe perioada standard de 4 luni de tratament este obligatorie utilizarea unui anticoncepţional care va mai fi continuat încă trei luni după încetarea tratamentului. În această situaţie este preferabilă utilizarea unuia din anticoncepţionalele cu efect antiacneic amintite, ceea ce potenţează rezultatele tratamentului.

Chiar şi după o cură cu izotretinoin, acneea nu dispare definitiv, dar gravitatea ei se reduce de regulă cu mult şi următoarele recidive vor putea fi tratate şi îngrijite doar cu tratamente externe.

Schemele de îngrijire pe termen lung în cazul acneei prevăd: utilizarea regulată de geluri pentru

curăţarea feţei concepute special pentru ten gras şi acneic, tratamente locale indicate de dermatolog în care se alternează produse active pe propionibacterium acnes cu produse sebostatice şi produse cu efect keratolitic la care se adaugă din când în când proceduri fizice de microdermabraziune şi cosmetice pentru îndepărtarea punctelor negre. În perioadele de remisiune sunt indicate oricare din produsele pur cosmetice de întreţinere pentru ten gras sau/şi acneic (geluri de spălare a feţei, creme antiacneice şi loţiuni astringente).

Page 22: Esthetiq Magazine nr. 6 Iul-Aug 2009

dermatologie-dermatocosmetologie

22 Nr. 6 / iulie-august 2009

Page 23: Esthetiq Magazine nr. 6 Iul-Aug 2009

Revistă de informare estetică şi anti-aging

dermatologie-dermatocosmetologie

23

Page 24: Esthetiq Magazine nr. 6 Iul-Aug 2009

dermatologie-dermatocosmetologie

24 Nr. 6 / iulie-august 2009

Angiom de buză.Tratament cu radiolaser EllmanDr. Cristina StănescuMedic primar dermatovenerologDermacenter Bacău

Angioamele sunt tumorete de culoare roşie-albăstruie sau roşu închis, de consistenţă moale. ele pot fi unice sau multiple, plane sau reliefate bine delimitate şi cu forme şi localizări diferite. Dimensiunile angioamelor pot fi de la câţiva milimetri până la câţiva centrimetri exceptând formele cavernoase care sunt forme agresive şi complexe ca evoluţie.

Dermatologia se ocupă de angioamele de la nivelul pielii şi mucoaselor. Acestea sunt proliferări benigne ale structurilor vasculare de la nivelul pielii, mucoaselor şi ţesutului celular subcutanat.

Angioamele tuberoase care apar la naştere sau în primele săptămâni de viaţă sunt considerate angioame imature. ele se remit singure odată cu creşterea copilului, spre vârsta de 5-7 ani.

Celelalte forme de angioame au beneficiat de diferite tipuri de tratamente care au evoluat de-a lungul anilor odată cu progresele tehnicii medicale. Au fost folosite tehnici chirurgicale dar nu întotdeauna cu rezultate estetice mulţumitoare.

electrocauterul a fost folosit pentru angioame mici cum ar fi angioamele stelate sau angioamele senile. Crioterapia a fost şi este folosită în continuare pentru forme mici şi medii. Laserele au creat posibilitatea

tratamentului pentru aproape toate formele de angioame şi cu rezultate estetice foarte bune.

Radiochirurgia care utilizează undele radio de frecvenţă înaltă a creat posibilitatea abordării angioamelor cu rezultate estetice foarte bune asemănătoare laserelor, dar cu costuri mult mai mici.

Înainte de interventie.

După intervenţie.

Page 25: Esthetiq Magazine nr. 6 Iul-Aug 2009

Revistă de informare estetică şi anti-aging

dermatologie-dermatocosmetologie

25

În clinica noastră am folosit radiolaser ellman pentru tratamentul unor angioame la nivelul buzelor. S-a practicat anestezie locală cu xilină şi s-a aplicat gheaţa după intervenţie. evoluţia a fost bună, fără recidive şi fără a necesită îngrijiri complicate ulterioare. Rezultatele estetice au fost foarte bune.

Page 26: Esthetiq Magazine nr. 6 Iul-Aug 2009

dermatologie-dermatocosmetologie

26 Nr. 6 / iulie-august 2009

Dermoanaliza

Conf. dr. Mirela Moldovan U.M.F. Cluj-Napoca Catedra de Dermatofarmacie şi Cosmetologie

Tenul nostru are nevoie de îngrijire în fiecare zi, pentru a-l ajuta să-şi păstreze caracteristicile o perioadă de timp cât mai lungă sau pentru a putea corecta anumite imperfecţiuni. Metodele utilizate pentru realizarea acestor deziderate pot fi mai simple sau mai complexe, mai invazive sau mai puţin invazive. În toate situaţiile însă, o îngrijire corectă a tenului ajută la ameliorarea substanţială a aspectului său şi la păstrarea stării sale de sănătate.

Cu siguranţă că multe persoane cunosc cele mai importante etape necesare pentru îngrijirea tenului, însă rezultatele nu sunt întotdeauna cele aşteptate. Această situaţie poate să apară deoarece frecvent nu se utilizează produsele cele mai potrivite, întrucât alegerea lor se poate dovedi dificilă datorită ofertei extrem de variate existente în prezent în România.

În aceste condiţii, răspunsul se poate găsi în efectuarea unei dermoanalize. Aceasta combină metodele moderne, computerizate, de investigare a tenului cu cele clasice. Astfel, printr-o serie de întrebări şi prin observaţie vizuală, alături de rezultatele măsurătorilor obiective, este posibilă stabilirea exactă a stării pielii la un moment dat şi selectarea produselor celor mai potrivite condiţiei pielii la acel moment. La fel de importantă este şi posibilitatea urmăririi în timp a efectelor produselor de îngrijire recomandate, prin repetarea analizei la diferite intervale de timp.

În ce constă o dermoanaliză?

Pentru a stabili exact contextul în care se găseşte un ten într-un anumit moment, dermoanaliza începe cu un scurt interviu adresat persoanei, pentru a obţine

informaţiile subiective, particulare fiecăreia.

Aceste informaţii vor completa rezultatele măsurătorilor obiective ce sunt efectuate în vederea caracterizării rapide şi precise a tenului, prin determinarea următorilor parametri ai pielii: gradul de hidratare, cantitatea de sebum existentă la suprafaţa pielii şi elasticitatea pielii.

Toate măsurătorile se realizează la suprafaţa pielii, prin contactul unor sonde specifice cu suprafaţa sa, permiţând nu numai precizarea unei anumite condiţii, ci şi cuantificarea condiţiei respective.

De exemplu, se poate suspecta un grad redus de hidratare examinând aspectul pielii - când este rugoasă, aspră sau sunt prezente mici scuame la suprafaţa sa - fără a putea preciza exact cât este de uscată.

Sonda permite înregistrarea exactă a nivelului de hidratare a straturilor superficiale ale pielii, la o distanţă de 10 – 20 m de la suprafaţa sa, care este înregistrat ca medie a măsurătorilor efectuate în patru regiuni diferite ale tenului.

Un nivel bun de hidratare a straturilor superficiale ale pielii este esenţial pentru ca pielea să-şi poată exercita corespunzător principala sa funcţie, cea de protecţie, prin care nu permite nici pierderea excesivă de apă, nici penetrarea unor agenţi nedoriţi.

Similar, un anumit grad de luciu existent la suprafaţa pielii poate sugera un ten cu tendinţă grasă, dar numai înregistrând exact valoarea sebumului de la suprafaţa tenului se va putea adopta metoda potrivită de corectare şi produsele adecvate.Valoarea înregistrată

Page 27: Esthetiq Magazine nr. 6 Iul-Aug 2009

Revistă de informare estetică şi anti-aging

dermatologie-dermatocosmetologie

27

este media a două măsurători efectuate în două regiuni diferite ale tenului.

elasticitatea pielii este în strânsă legătură cu vârsta biologică a tenului. Datorită moştenirii genetice pe care fiecare dintre noi o are, dar şi modului de viaţă al fiecăruia dintre noi, nu toţi îmbătrânim la fel. La unele persoane acest proces apare relativ rapid, la vârste uneori sub 30 ani. Înregistrarea valorilor de elasticitate ajută la depistarea precoce a acestei tendinţe de îmbătrânire şi la recomandarea produselor anti-aging necesare.

La finalul testului va fi afişat rezultatul dermoanalizei efectuate, iar programul de calculator va selecta dintr-o bază de date existentă produsele care ar fi potrivite pentru toate etapele de îngrijire a tenului. Recomandarea finală va avea în vedere atât aspectele care trebuie tratate, cât şi preferinţele persoanei.

Pregătirea tenului în vederea examinării.

Pentru o evaluare corectă a tenului este important ca acesta să fie pregătit în prealabil. Pregătirea constă în efectuarea demachierii cu o oră şi jumătate - două ore înainte de efectuarea testului. Demachierea se realizează cu ajutorul produselor utilizate de obicei, fără a mai aplica niciun alt produs cosmetic pe ten. efectuarea măsurătorilor înainte de acest interval ar duce la rezultate inexacte, la fel şi în cazul în care pe ten se aplică produse cosmetice, situaţie în care se evaluează nu caracteristicile tenului, ci efectele produsului cosmetic respectiv.

În concluzie, în aceste momente în care în toate domeniile există preocuparea pentru precizie şi acurateţe, dermoanaliza vine în sprijinul persoanelor preocupate de calitatea tenului lor, ajutând la identificarea problemelor specifice tenului şi la rezolvarea acestora.

Page 28: Esthetiq Magazine nr. 6 Iul-Aug 2009

dermatologie-dermatocosmetologie

28 Nr. 6 / iulie-august 2009

Page 29: Esthetiq Magazine nr. 6 Iul-Aug 2009

Revistă de informare estetică şi anti-aging 29

Beauty&spa

PACHETUL RRRDr. Mihaela Mureşan

Manager Salon Monik

Sportivii şi persoanele care practică un sport din plăcere, au nevoie de o perioadă de reechilibrare energetică, fizică şi mentală. La solicitarea persoanelor de acest gen, am construit un pachet ce cuprinde trei etape logice, fireşti şi reale de recuperare, relaxare şi revitalizare.

Recuperarea poate cuprinde masaj manual sau cu aparate şi saună. În cadrul masajului manual aveţi la dispoziţie masajul DeepTissue parţial sau general, şedinţe de reflexoterapie, masaj cu roci

vulcanice, iar opţiunea “aparate” vă aduce proceduri de electrostimulare Combo sau simplă; sauna SpaLine este mediul în care aveţi incluse împachetări phyto-terapeutice cu nămol marin natural sau cu alge sau împachetare cu cremă termoactivă.

Aveţi la dispoziţie un steaper şi utilizarea saunei uscate. Relaxarea presupune opţiuni pentru masaj manual sau aparate şi saună. Masajul manual de relaxare parţial poate fi o opţiune pentru spate, abdomen, braţe, picioare, faţă, scalp sau general şi masajul cu roci vulcanice. Procedeele de electrostimulare Combo sau simple vă sunt opţiunea la aparate. Sauna poate fi simplă, cu împachetări cu spumă de ciocolată sau cu struguri şi alge, la care se adaugă aromoterapia şi meloterapia după caz.

Revitalizarea include ca şi tehnici de masaj manual, masajul de tonifiere general sau parţial pentru spate, abdomen, braţe, picioare, faţă, scalp şi o şedinţă de diagnosticare şi armonizare. Tehnica modernă oferită de DermoCell şi electrostimularea simplă sau Combo vă permit să descoperiţi efectele benefice ale acestor aparate. Sauna va include împachetări cu struguri şi alge, cu alge detoxifiante, cu un complex vegetal detoxifiant.

Page 30: Esthetiq Magazine nr. 6 Iul-Aug 2009

30

forum esthetiQ

Nr. 6 / iulie-august 2009

Forumul cititorilor EsthetiQ Magazine

Am împlinit de curând 44 de ani, iar în ultimii ani am observat că ridurile de pe faţă mi s-au înmulţit, mai ales cele din jurul ochilor. Credeţi că tratamentul cu botox îmi este potrivit? Ce ar presupune acest tratament şi ce rezultate are?

Tratamentul cu toxină botulinică este unul foarte popular în cabinetele de medicină estetică datorită faptului că este minim invaziv, fără perioadă de recuperare şi cu rezultate foarte bune, dar trebuie înţeleasă foarte bine indicaţia de tratament cosmetic cu toxină botulinică şi anume: se pot trata ridurile de expresie (dinamice) – frontale, glabelare, perioculare, peribucale, mentonier şi cele ale gâtului. Dacă ridurile sunt prea profunde şi există şi laxitate tegumentară în zona respectivă, atunci injectarea de toxină botulinică în calitate de unică opţiune nu este recomandabilă, ci trebuie combinată cu alte tratamente – chirurgical, laser, injectare de acid hialuronic etc.

Se injectează exact muşchii implicaţi în zonele unde contracţia acestora produce riduri. Procedura nu este dureroasă, este uşor tolerabilă de către pacienţi, chiar şi fără anestezie şi se realizează într-un timp relativ scurt (câteva minute).

Pentru obţinerea unui rezultat bun după un tratament cu botox trebuie: să vi se facă recomandări post-tratament adecvate şi anume: post-injectare, zona apare uşor tumefiată, cu un uşor eritem postinjectare, fenomen care trece în câteva ore, mai ales dacă se aplică pachete de gheaţă (ice packs). În următoarele ore nu este recomandabil să se maseze zonele injectate, deoarece creşte riscul de difuzie a substanţei în zone nedorite şi de apariţie a complicaţiilor (de exemplu,

asimetrii). De asemenea, după injectare, se recomandă să faceţi exerciţii de contracţie a musculaturii injectate, astfel încât să se accelereze fixarea toxinei în aceştia, iar instalarea efectului să fie mai rapidă. Vă veţi putea relua activitatea cotidiană imediat după tratament, însă sunteti sfătuită să adoptaţi o poziţie verticală în următoarele ore. Modificările de poziţie pot duce la o difuzare a substanţei în zone nedorite, generând complicaţii. După 24 de ore, veţi putea aplica crema obişnuită pe faţă şi puteti folosi produsele de machiaj.

efectul toxinei botulinice de a reduce contracţia muşchilor se instalează într-un interval variind între câteva ore şi câteva zile. Controlul se face la aproximativ 2 săptămâni când se poate face corecţia eventualelor probleme apărute. efectul substanţei trece treptat, de aceea după minimum 3 luni se recomandă să reveniți la un control şi eventual o reinjectare.

Ce trebuie să ştiţi când vă adresaţi unui tratament cu toxină botulinică pentru ridurile dinamice: • medicul care realizează tratamentul trebuie să aibă experinţă în acest tip de tratament şi instruire adecvată, deoarece majoritatea complicaţiilor postinjectare ţin foarte mult de aspectele tehnice ale injectării (puncte de injectare, diluţii, stabilirea numărului de unităţi etc.), iar dvs. trebuie să vă daţi acordul în scris, sub semnătură, pentru acest tratament; • trebuie să fiţi informată corect asupra tuturor aspectelor tratamentului, inclusiv asupra contraindicaţiilor şi complicaţiilor; • în cadrul consultaţiei puteţi cere medicului să vedeţi care ar fi rezultatele tratamentului - fotografii înainte/după tratament;

Tombolă!!!Premiul I - o microdermabraziune

medicală Premiul II - o şedinţă de

mezoterapie fără ace Premiul III - un masaj de

relaxare general

Rubrică realizată cu sprijinul medicilor colaboratori ai revistei care au avut amabilitatea de a răspunde la întrebările cititorilor şi le mulţumim pentru acest lucru. Aşteptăm viitoarele dumneavoastră întrebări la adresa C.P. 462, O.P. 1 CLUJ-NAPOCA, JUD. CLUJ sau prin e-mail: [email protected]. Avem rugămintea de a lăsa datele dvs. de contact pentru a intra în tombola numărului 7 al revistei.

Page 31: Esthetiq Magazine nr. 6 Iul-Aug 2009

Revistă de informare estetică şi anti-aging 31

forum esthetiQ

• trebuie să vi se facă o fotografie înainte de tratament în repaus şi în dinamică – în contracţie a muşchilor ce urmează să fie injectaţi; • întrebaţi cu ce produs se fac aceste injectări. La fel ca şi în alte tipuri de tratamente există produse foarte bune şi altele mai puţin bune în termeni de instalare, durată a efectului şi apariţie sau nu a complicaţiilor.

Mă numesc Adina D., am 45 de ani şi de 5 ani mă lupt cu aspectul neplăcut al cuperozei obrajilor. Am încercat mai multe tratamente cu creme, dar niciunul nu a mers, aspectul rămănând neschimbat. Mi-a fost recomandat tratamentul cu lumină intens pulsată. Ce presupune acest tratament şi de câte şedinte am nevoie?

Telangiectaziile faciale şi roşeaţa sunt componentele principale ale cuperozei faciale şi pot fi adevărate probleme estetice dacă nu sunt rezolvate.

Tehnologia IPL oferă o abordare blândă, neinvazivă a diverselor probleme cutanate, fără durere şi fără perioadă de recuperare. Tratamentele nu sunt urmate de întreruperea activităţii şi nu produc efecte secundare dacă se respectă câteva condiţii (ex: evitarea expunerii la soare).

Fotoîntinerirea cu lumină intens pulsată este benefică pielii afectate de cuperoză deoarece reduce aspectul roşiatic al pielii şi “flushing”-ul asociat cuperozei –rozaceei, îndepărtează telangiectaziile faciale, leziunile vasculare sau vasele sparte nedorite (spider vein). Pe lângă toate acestea, lumina intens pulsată are şi un efect de reducere a aspectului pătat al tegumentului (hiperpigmentările) dacă acesta există, reduce dimensiunile porilor, ridurile fine atenuate, pielea devenind mai fină şi mai uniformă, per ansamblu având un efect de anti-aging la nivelul pielii şi prin stimularea sintezei de colagen.

Înainte de tratamentul propriu-zis, trebuie efectuată o consultaţie de specialitate, în urma căreia vi se va stabili diagnosticul, tipul pielii dvs., existenţa contraindicaţiilor sau a unor boli cronice, endocrine sau de altă natură, eventualul consum de medicamente (ex.: unele antibiotice, retinoizi) / aplicarea de produse dermatologice fotosensibilizante pe aria ce urmează a fi tratată sau expunerile recente la soare, aparate cu ultraviolete sau creme autobronzante.

După această consultaţie vi se va efectua un test (spot test) pe pielea antebraţului de obicei, pentru a vedea reacţia locală la lumina pulsată, precum şi energiile tolerate.

Trebuie ştiut faptul că înainte cu două săptămâni de începerea tratamentului şi pe toata durata acestuia, nu trebuie să folosiţi creme sau alte produse exfoliante (tip gommage sau peeling). De asemenea,

Page 32: Esthetiq Magazine nr. 6 Iul-Aug 2009

32

forum esthetiQ

Nr. 6 / iulie-august 2009

ar fi indicat să nu luaţi medicamente anticoagulante sau produse naturale pe cale generală sau aplicate pe piele care produc o modificare a fotosensibilităţii pielii şi să nu vă expuneti la soare, aparate de ultraviolete şi creme autobronzante timp de 4-6 săptămâni înainte de tratament şi pe toată durata acestuia.

Dacă expunerea este inevitabilă (cum este cazul feţei) se recomandă folosirea unei creme cu protecţie solară SPF 50 sau mai mare.

Per ansamblu, chiar şi după primul tratament, pielea va fi mai tonifiată şi mai uniformă, ca aspect general. Îmbunătăţirile sunt graduale şi vor fi din ce în ce mai vizibile după fiecare tratament IPL.

Pentru obţinerea rezultatului dorit, pot fi necesare mai multe şedinţe în funcţie de modificările existente, sau de reactivitatea pielii, şedinţele fiind spaţiate la 2-3 săptămâni interval. Numărul de tratamente se poate stabili cu aproximaţie în cadrul consultaţiei de specialitate. Acesta depinde în foarte mare măsură de doi factori principali:

1 - experienţa medicului (care stabileşte parametrii de tratament în funcţie de tipul de piele, diagnosticul de leziune, precum şi ceilalţi factori ce trebuiesc luaţi în considerare)

2 - puterea aparatului. există numeroase aparate care nu funcţionează la parametrii declaraţi. Cu acestea se realizează un număr mai mare de tratamente până la obţinerea rezultatului dorit sau, mai rău, fără obţinerea niciunui rezultat.

Page 33: Esthetiq Magazine nr. 6 Iul-Aug 2009

Revistă de informare estetică şi anti-aging 33

forum esthetiQ

VidyoRoom™

Calitate HD la 60 Frames/Second, simplu de folosit si usor de configurat.

VidyoDesktop™

O conferinta de calitate, de oriunde, prin orice conexiune de internet, si totusi superioara multor sisteme dedicate pentru videoconferinta.

VidyoGateway™

Permite si altor sisteme sa faca parte din videoconferinta, faciliteaza integrarea vechilor systeme, axate pe MCU.

VidyoPortal™

Accesare usoara de oriunde. Sistem de gestionare si acces simplificat,pentru orice tip de utilizator.

videoconnect

A BetterVideoConferencingExperienceStartswith BetterTechnology

Vidyo este o solutie de video-conferinta de ulltimageneratie, care pur si simplu functioneaza extraordinar. Usor de folosit, de incredere, economica, si care poate fi folosita de oriunde.

Si toate acestea, pentru ca Vidyo ofera calitate mare si latenta mica in orice retea, prin introducerea primei solutii multi-point proiectata sa functioneze pe aceleasi principii ca si internetul insusi. Spre deosebire de vechile sisteme axate pe MCU-uri (Multipoint Control Unit) Vidyo poate fi folosit pe orice calculator, datorita tehnologiilor proprii si avantajelor VidyoRouter.

Pentru informatii suplimentare,contactati-ne la telefoanele:

00 4 (0) 21 311 94 42 / 00 4 (0) 21 311 94 43

videoconnect powered by

Video Connect srl

high definition anywhere,multipoint video everywhere

CONNECT with usfor a mtp hd

VIDEO CONFERENCE

Multipoint VideoConferinta HD

Solutiile pentru videoconferinta Vidyo sunt primele care utilizeaza noileimbunatatiri aduse standardului H.264 pentru comresia video, si anume, Scalable Video Coding (SVC). Rezultatul este o calitate HD a transmisiei video cu cea mai mica latenta posibila si folosind orice tip de conexiune internet.Solutiile Vidyo, de videoconferinta, ofera maximul de calitate pentru toti participantii, indiferent ca utilizeaza Mac, Windows sau unitati specializate.

Niciodata nu veti mai avea nevoie de retele dedicate.

versatilitatea sistemului,aplicabilitatea extraordinara,

calitatea imaginii, sunt determinante

Identifica si ajusteaza inteligent conexiunea disponibila la internet,pentru fiecare utilizator in parte.Functionalitate “MCU - like” faraaspectele negative ale acestora:- fara degradarea imaginii- fara a adauga latenta dupa transcoding- fara investitii mari “per port”

Interfata web este simpu de folositsi contine toate optiunile de autentificare user, setari complexepentru creearea de conferinte,control total al portilor detinutede catre utilizator.CODEAZA up to SD 30 fps.DECODEAZA up to HD 60 fps.

Page 34: Esthetiq Magazine nr. 6 Iul-Aug 2009

34 Nr. 6 / iulie-august 2009

Influenţa mass mediei asupra felului în care ne percepem...Psih. Ramona Mihuţ

Trăim într-o societate în care frumuseţea fizică este importantă şi suntem bombardaţi prin mass-media cu imagini ale unor femei şi bărbaţi cu înfăţişări perfecte. Înfăţişarea fizică, frumuseţea este asociată cu sănătatea, cu moralitatea, cu inteligenţa şi cu succesul în viaţă.

Imaginea corporală, ca percepție a propriei înfățisări, conţine trei categorii de componente: cognitive, emoţionale şi comportamentale. Satisfacţia/insatisfacţia faţă de propria înfăţişare ţine de componenta cognitivă/conștientă a imaginii corporale, reunind capacitatea de evaluare a propriei înfăţişări în termeni de satisfăcut – nesatisfăcut. Dacă apar niveluri ridicate de insatisfacţie faţă de propria înfăţişare sau de un anumit aspect al propriei înfăţişări, acestea predispun la tulburări precum: anorexie, bulimie sau dismorfie. Dintre aceste tulburări, dismorfia este cea mai gravă și se referă la preocuparea exagerată de un anumit defect corporal, real sau imaginar și este asociată cu reducerea drastică a nivelului de funcţionare psiho-socială, a calităţii vieţii persoanei.

Datorită faptului că mass media are o influenţă puternică asupra felului în care percepem propria înfăţişare, apar trei procese prin intermediul cărora acţionează: (1) prin compararea socială, ne comparăm cu un ideal de frumuseţe propagat de mass-media, (2) internalizăm acest ideal (ne dorim şi noi să arătăm la fel) şi (3) investim resurse în modificarea înfăţişării proprii în scopul atingerii idealului de frumuseţe.

Un nivel ridicat de insatisfacţie faţă de propria înfăţişare este un factor de risc real pentru dezvoltarea unor tulburări amintite mai sus. Se pare că, unele persoane sunt predispuse mai mult decât altele la a dezvolta astfel de tulburări. Această predispoziţie ţine de anumite caracteristici psihologice, cum ar fi de exemplu, dispoziţia noastră de a utiliza anumite strategii de copying (de adaptare) în faţa presiunilor de atingere a idealului de frumuseţe.

Sunt strategii de adaptare pe care le utilizăm atunci când ne confruntăm cu anumite insatisfacţii faţă de propria înfăţişare: de exemplu - evitam situaţiile ce pot activa insatisfacţia faţă de propria înfăţişare, incercăm să ne redresăm înfăţişarea prin diverse comportamente “reparatorii” sau acceptăm propria înfăţişare cu imperfecţiunile ei. Dintre acestea doar acceptarea raţională - pozitivă a imperfecţiunilor corporale – este un mod sănătos de a gândi şi acţionează ca factor protector în influenţa mass-mediei asupra autoevaluării imaginii corporale.

este important să fim conștienți de aceste procese, să știm cum acestea actionează și să reușim să le utilizăm adecvat în momentele în care evaluarea propriei înfățisări este influențată de mesajele primite din mass-media.

Page 35: Esthetiq Magazine nr. 6 Iul-Aug 2009

Revistă de informare estetică şi anti-aging 35

În urma unei forme destul de agresive de acnee am rămas cu cicatrici destul de urâte pe faţă. Cremele folosite pentru îndepărtarea acestora nu prea aveau efect şi doream să încerc altceva... ceva mai promiţător care să ofere o şansă reală de a le estompa. Aşa am auzit de metodele de îndepărtare a cicatricilor folosind tehnologiile laser. Printre efecte, se numără şi mărirea producerii colagenului pielii atenuând astfel din adâncimea cicatricilor. Pe această linie, am auzit de o clinică din Cluj care face tratamente folosind tehnologiile laser. În urma discuţiilor purtate pe marginea planului de tratament, am decis că erau necesare mai multe şedinţe, spaţiate la un interval de 3-4 săptămâni una de alta, pentru un efect maxim cu rezultat vizibil la 4-6 luni. Desigur, la început am avut unele reţineri neavând aşteptări majore, ţinând cont de decepţiile oferite de tratamentele anterioare pe bază de creme. Citind pe internet despre tehnologia laser aplicată în aceste afecţiuni şi părerile altor

persoane ce au trecut prin această experienţă, am început să-mi fac speranţe tot mai mari în privinţa reuşitei procedurii. Tratamentul a constat în 5 şedinţe şi unul din avantajele acestui laser non-ablativ a fost că a permis o revenire la activităţile curente în termen de câteva zile după intervenţie. După prima şedinţă, la decurs de 3 săptămâni, s-a văzut primul rezultat şi a fost extraordinar să vezi o îmbunătăţire destul de vizibilă a tenului, nu în ideea că s-au vindecat pe jumătate cicatricile ci că arătau mai bine, datorită faptului că nu mai erau la fel de profunde. La două luni de la ultima intervenţie, pot spune că îmbunătăţirea a fost de peste 60%, ceea ce este un rezultat foarte bun ţinând cont de gravitatea cicatricilor. Acest rezultat a fost posibil şi datorită faptului că medicul a combinat tratamentul laser cu mici intervenţii chirurgicale la nivelul celor mai vizibile cicatrici. Din discuţiile avute cu domnul doctor, am aflat că mai există alternative de tratament - anumite lasere mai agresive (ablative) în care timpul de recuperare este mult mai lung dar şi rezultatele sunt mai spectaculoase. De asemenea, există şi modalitatea injectării anumitor substanţe în cicatrici ce permite nivelarea acestora - filleri, dintre care cel mai popular este acidul hialuronic. Dezavantajul acestora constă în faptul că îmbunătăţirea este temporară şi necesită intervenţii repetate. Am să iau în considerare şi această metodă pentru a o aplica pe cicatricile care nu se îmbunătăţesc foarte mult în urma tratamentelor laser. Tehnologia avansează continuu şi acest lucru îţi dă dreptul să speri că în câţiva ani se va ajunge la un nivel aşa de ridicat încât recuperarea să fie de 100%, ceea ce este un lucru remarcabil ţinând cont că totul se face fără „bisturiu”.

Patient Story by D. F.

Page 36: Esthetiq Magazine nr. 6 Iul-Aug 2009

36 Nr. 6 / iulie-august 2009

INFORMAŢII UTILePRIMA eDIŢIe A SALONULUI De TehNICI ŞI PRODUSe De ÎNGRIJIRe CORPORALă eSTeTICA 14 - 17 octombrie 2009

eXPO Transilvania inaugurează salonul eSTeTICA cu prilejul deschiderii celei de a XVII-a ediţii a Târgului Internaţional MeDICA, specializat în tehnică şi aparatură medicală.

Prima ediţie a Salonului de tehnici şi produse de îngrijire corporală eSTeTICA reuneşte producători, importatori şi distribuitori de produse, mobilier şi echipamente pentru dermatologie, chirurgie plastică, cosmetică, îngrijire corporală şi coafură.

Punând în prim-plan omul ca entitate ce se respectă pe sine, Salonul eSTeTICA oferă atât specialiştilor cât şi publicului larg ultimele noutăţi şi soluţii pentru înfrumuseţare şi îngrijire corporală, tot ceea ce ţine de noutate în modelarea sănătoasă a corpului.

De asemenea, va avea loc lansarea la Cluj-Napoca a unui sistem inovator de videoconferință cu transmisii de înaltă rezoluție cu aplicabilitate în aproape orice domeniu de activitate și mai ales în medicină - Telemedicina. Se vor putea vedea live tratamente efectuate în Q Clinic și Clinica Almedica din Cluj-Napoca direct în sala de cursuri a expoziției. Această tehnologie de ultimă generaţie Vidyo este oferită de compania ellman Med România. Organizatorii au pregătit pentru această ediţie evenimente conexe care să sporească atractivitatea expoziţiei și la care sunt invitați atât medici, personalul din domeniu beauty, precum și publicul larg interesat.

În zilele de 15 și 16 octombrie vor avea loc Micro Cursuri de Medicină estetică şi Anti-Aging precum și simpozioane și demonstrații ale companiilor cu ultimele noutăți;

1) Actualităţi în dermatocosmetologie. - Prof. dr. Alexandru Tătaru (Cluj-Napoca) – medic primar dermatovenerologie. - Conf. dr. Mirela Moldovan (Cluj-Napoca) – farmacist primar.

Durata: 2 ore. Adresabilitate: medici dermatologi, medici generaliști, farmaciști, alte specialități interesate, beauty-center-uri. În continuarea cursului vor exista simpozioane și demonstrații susţinute de companii de dermatocosmetice care vor prezenta ultimele noutăți în domeniu precum și echipamente din domeniul dermatologiei și dermatocosmetologiei.

2) Aplicaţii clinice ale tehnologiilor laser în medicina estetică şi anti-aging. - Prof. dr. Alexandru Tătaru (Cluj-Napoca) -medic primar dermatovenerologie - Dr. Adrian Avram (Cluj-Napoca)– medic specialist chirurgie estetică, plastică și reconstructivă. - Dr. Lucia Grosu (Timișoara) – medic primar dermatovenerologie

Videotransmisie live și demonstratii de tratamente cu diferite tehnologii laser. În continuare vor exista simpozioane și demo-uri ale firmelor de produse și echipamente în medicina estetică.

3) Ce trebuie să știm în chirurgia estetică a nasului și sânului ? - Prof. dr. Alexandru Georgescu- medic primar chirurgie estetică, plastică şi reparatorie. Durata: 2 ore. Adresabilitate: medici chirurgie plastică și reparatorie, chirurgie bMF, chirurgie generală, alte specialități interesate. Videotransmisie din Clinica Almedica.

4) Radiochirurgia 4 Mhz în estetica facială- S.C. Ellman Med S.R.L.

Durata: 2 ore; Adresabilitate: medici dermatologi, oftalmologi, chirurgie plastică și reparatorie, bMF, alte specialități chirurgicale.

5) Îmbătrânirea feţei - metode minim invazive de rejuvenare (botox, filleri) în co-organizare cu compania Allergan.

Page 37: Esthetiq Magazine nr. 6 Iul-Aug 2009

Revistă de informare estetică şi anti-aging 37

- Dr. Adrian Avram - medic specialist chirurgie estetică, plastică şi reconstructivă și invitați. Demonstratii live și videotransmisii cu tratamente.

In cadrul programului expozitional se vor mai organiza demonstraţii live de coafură, machiaj şi manichiură care vor constitui atracţii ale expoziţiei.

Fie că sunteţi interesat de participarea în calitate de expozant la acest eveniment, de minicursurile instrucționale sau doriţi să vizitaţi expoziţia pentru a ţine pasul cu ultimele noutăţi şi tendinţe în domeniu, vă aşteptăm cu plăcere şi vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate pentru colaborare.

Pentru înscrieri şi informaţii suplimentare, legat de participarea la minicursurile instrucționale precum și organizarea de simpozioane și demonstrații pentru companii: Cristina Pop – tel: 0264/ 43 90 03 / 0721/ 37 44 20.

Pentru înscrieri şi informaţii suplimentare, legat de firmele expozante: eXPO Transilvania SA. Persoana de contact: Daniela POPESCU - Organizator Salon ESTETICATel./Fax: 0264.432.813, 0264.419.075. E-mail: [email protected]

INFORMAŢII UTILe

Page 38: Esthetiq Magazine nr. 6 Iul-Aug 2009

38 Nr. 6 / iulie-august 2009

Page 39: Esthetiq Magazine nr. 6 Iul-Aug 2009

Newsbotox weekÎn perioada 19-24 octombrie - Centrul de Medicină estetică, Q

Clinic, din Cluj-Napoca organizează “botox week”. este un proiect de informare și educație medicală pentru a mediatiza și promova cel mai popular tratament de reîntinerire a feței. Datorită proastei informări din sursele media și exagerării într-un sens sau altul al acestui tratament, proiectul “botox week” vă poate răspunde la toate întrebările legate de acest tratament simplu. Ca urmare, în perioada 19-24 octombrie în Cabinetul Q Clinic: - se vor efectua consultații de anti-aging gratuite și se vor acorda toate informațiile despre tratamentele cu bOTOX ®; - reducere la tratamente bOTOX ® cu 40% în această perioadă; - workshop-uri cu injectări demonstrative, unde se poate vedea acest tratament și discuta cu medicul și pacienții (despre rezultate, complicații etc); - materiale complete de informare; - organizarea de botox-Party pentru dvs. și prietenii dvs. echipa Q Clinic - Cluj-Napoca Date contact: Mihuț Ramona - 0264 / 43 90 03, 0721 / 37 62 63

Page 40: Esthetiq Magazine nr. 6 Iul-Aug 2009

TRATAMeNTe LASeR - PLATFORMA SCITON

Clinica Medicală Q Clinic• Cluj-Napoca, str. Regele Ferdinand nr. 12, ap 15, • Bistriţa, str. Independenţei nr. 54 • Deva Tel: 0264 / 439 003, 0721 37 62 63, www.esthetiq-line.ro

Grosu Dermatology•Timişoara, str. Romulus 34A Tel: 0256-220047 - după ora 12:00 Mail: [email protected]