Esenta Si Tipologia Cecurilor

Click here to load reader

  • date post

    25-Sep-2015
  • Category

    Documents

  • view

    344
  • download

    10

Embed Size (px)

description

Esenta si tipoligia cecurilor, la disciplina moneda si credit

Transcript of Esenta Si Tipologia Cecurilor

Cecul - Titlu de Credit si Instrument de Plata

TEMA:

Esena i tipologia cecurilor

I. ESENA CECURILOR ...........................................................3II. TIPOLOGIA CECURILOR .....................................................8III. ELEMENTELE ESENIALE ALE CECULUI.....................14IV. ETAPE N CIRCUITUL CECULUI.......................................17V. MENIUNI FACULTATIVE (CLAUZE) CARE POT FI SCRISE PE CEC.....................................................................19VI. TRANSMITEREA CECULUI................................................20VII. PLATA CECULUI..................................................................21VIII. CONCLUZII...........................................................................24IX. BIBLIOGRAFIE.....................................................................26I. Esena cecurilor

Cecul este un instrument de plat care s-a afirmat preponderent de-a lungul secolelor, avnd o larg utilizare pe plan naional i internaional.

Cecul este un instrument de plat i de credit utilizat de titularii de conturi bancare cu disponibil corespunztor n aceste conturi.n ceea ce privete definirea noiunii de cec redm n continuare dou, din ele apreciate ca fiind mai semnificative.

Cecul un ordin scris dat de un titular de cont Bncii sale privind plata incontestabil a sumei indicate n el posesorului cecului care poate fi o ter persoan sau nsi emitentul.

Cecul nu este moned, el este un instrument de plat purttor al unei creane care ofer accesul la moned n momentul prezentrii la plat. Ca urmare, cecul este un instrument de plat la vedere, orice meniune contrar fiind nul.

Cecul este un instrument de plat care pune n legtur, n procesul crerii sale, trei persoane: trgtorul, trasul i beneficiarul. Instrumentul este creat de trgtor care, n baza unui disponibil constituit n prealabil la o societate bancar, d un ordin necondiionat de plat acesteia, care se afl n poziia de tras, s plteasc, la prezentare, o sum determinat unei tere persoane sau nsui trgtorului emitent aflat n poziia de beneficiar. El ncorporeaz o obligaie abstract de a plti necondiionat la vedere o sum de bani menionat n titlu.Din analiza definiiilor, ca i modul de derulare a unei operaiuni care are ca instrument de plat cecul, rezult c n materie de cec intervin trei pri participante:

Trgtorul este partea care emite (scrie) cecul pe baza disponibilului aflat n cont i care d o dispoziie de plat, necondiionat, bncii la care are deschis contul. Trgtorul poate emite cecul numai dac are la banc (tras) un disponibil bnesc pentru efectuarea plii de ctre banc. Acest disponibil poart denumirea de provizion sau acoperire. Trasul este ntotdeauna o banc la care trgtorul are deschis contul i care efectueaz plata pe baza cecului primit, numai dac trgtorul are suficient disponibil n cont, ctre o ter parte sau chiar ctre trgtor dac acesta solicit s i se elibereze numerar. Banca pune la dispoziia trgtorului carnete de cecuri care conine file necompletate, denumite i blanchete, pe care acesta le folosete n limita disponibilului din cont.

Beneficiarul este partea care primete suma transmis de trgtor iar n situaia n care trgtorul a dispus s i se elibereze numerar, acesta apare i n postura de beneficiar. Cele trei pri efectueaz operaiuni legate de cec n nume propriu, respectiv fiecare poarta rspunderea pentru participarea la acest circuit:

trgtorul este responsabil pentru asigurarea disponibilului, respectiv acesta sa fie lichid (depozit), cert (utilizabil imediat) i exigibil (adic sa nu existe nici un impediment de ordin juridic sau material care sa mpiedice efectuarea plii); emiterea unui cec fr ca trgtorul s dispun de fondurile necesare atrage sanciuni civile i penale;

trasul (banca) rspunde pentru efectuarea plii la prezentarea cecului i de ntrzierile care eventual pot avea loc;

beneficiarul rspunde pentru neprezentarea la banca n termenul de valabilitate al cecului n vederea primirii sumei n numerar.

Necesitin funcie de genul de cec (categoria sa) cecurile sunt utilizate:- n lichidarea creanelor internaionale de tot felul, creane rezultate din schimburile de mrfuri, servicii, micri de capitaluri, plata unor avansuri etc; se utilizeaz i cecul, nu numai cambiile, acreditivele, ncasrile, ordinele de plat etc;- de asemenea, n interiorul fiecrei ri cu economie de pia, cecurile sunt utilizate la achitarea unor mrfuri de valoare mai mic, la unele cumprturi n magazinele de lux, la plata unor mese sau cockteiluri protocolare, la achitarea unor bilete de avion sau costului integral al unor excursii interne sau externe, la scoaterea de numerar de la banc n folosul propriu, la plata unor comisioane, cotizaii, donaii cu scop filantropic, a chiriilor, sponsorizri etc.

Cecul se trage, deci, asupra bncii n limita fondurilor emitentului, constituie n prealabil la o valoare corespunztoare cecului, cert, lichid, exigibil i disponibil.

Tehnic, pentru a avea loc aceste operaiuni, banca, n calitate de tras, elibereaz trgtorului mai multe formulare necompletate, pe care acesta le va activa n cecuri, n limitele disponibilitilor din conturile sale. Pentru ca un client s poat cumpra formulare de cec de la banc trebuie s ndeplineasc anumite condiii:

- s nu figureze n interdicie bancar la Centrala Incidentelor de Pli;

- s fie un client cunoscut de ctre banc;

- contul de disponibil din care se vor face plile s reflecte o situaie de relativ stabilitate a soldului, iar nivelul soldului s fie comparabil cu media plilor ce se efectueaz n mod curent.

Exist posibilitatea verificrii de ctre banc a existenei acoperirii cecului emis prin:

- certificarea cecului, caz n care banca blocheaz pentru un numr de zile suma certificat;- vizarea cecului, situaie n care banca certific existena depozitului, dar nu se oblig s-l blocheze.Emiterea de cecuri fr acoperire poate fi asimilat cu infraciunea de escrocherie, n cazul n care aceasta s-a fcut n scopul de a produce prejudicii sau de a mpiedica o alt persoan n executarea drepturilor sale. n cazul unor abateri grave sau repetate, asupra emitentului poate fi pronunat o interdicie judiciar pe mai muli ani i poate fi nsoit de msuri de publicitate, fiind nregistrat ca i interdicie bancar la Banca Central.II. Tipologia cecurilor

Putem clasifica cecurile n raport de anumite criterii, dou fiind cele mai importante i anume: n funcie de indicarea numelui beneficiarul i n funcie de ordin necondiionat de plat.

Din punct de vedere al beneficiarului, deci al persoanei ctre care este pltibil, exist urmtoarele tipuri de cecuri:

a. Cecul nominativ. Este cecul emis n favoarea unei persoane fizice sau juridice anumite, cu indicarea n mod expres a numelui i adresei cum figureaz n actul de identitate (la persoane fizice) ori denumirea firmei i adresa sediului social al agentului economic astfel cum ele au fost nregistrate la Registrul Comerului. Beneficiarul menionat pe cec este singurul care are dreptul s-l ncaseze. O alt caracteristic a acestui gen de cec este aceea c nu poate fi cedat, ntruct are clauza nu la ordin sau o alt expresie echivalent nscris n text. Transmiterea cecului nu se poate face prin girare sau andosare, ci numai n forma i cu efectele unei cesiuni ordinare.

b. Cecul la purttor. Este emis fr indicarea numelui sau firmei n favoarea creia trebuie efectuat plata. Beneficiarul nefiind trecut pe cec, cel care l deine l poate ncasa el nsui sau poate s l remit unui creditor al su pentru reglementarea unei creane fr nici o alt formalitate.

Acest gen de cec este oarecum asemntor unui bilet de banc (bancnot), putnd trece din mn n mn numai prin simpla lui nmnare. Codul la purttor este pltibil la prezentare bineneles dac deintorul nu este de rea credin.

c. Cecul la ordin. Este cecul al crui beneficiar este menionat pe titlu cu sau fr clauz expres la ordin, iar beneficiarul are dreptul de a-l transmite prin girare sau adnosare.

Cecul la ordin este valabil n mna ultimului posesor, dac acesta se legitimeaz printr-un ir nentrerupt de giruri. Acest ultim beneficiar ncasnd suma de la banc, va scrie dup ultimul gir formula de descrcare: Achitat sau Pltit, completnd i cu data i semntura (eventual i adresa).

d. Cecul n alb. Este un instrument de plat care poate avea numai semntura trgtorului, alteori i unele din meniunile sale obligatorii. Meniunile lips trebuie completate naintea prezentrii cecului la plat, conform nelegerii anterioare avute ntre semnatarii cecului.

n raport cu al doilea criteriu, respectiv al modului de ncasare, distingem urmtoarele tipuri de cecuri:

a. Cec barat. Denumirea este dat de cele dou linii paralele (verticale sau oblice) oriunde pe suprafaa cecului. Exist dou tipuri de cecuri barate: cec cu barare general, cnd n spaiul delimitat de cele dou linii nu are nimic nscris i care circul prin gir, fiind valabil numai n posesia ultimului deintor; cec cu barare special, dac n spaiul dintre cele dou linii este nscris denumirea bncii. Bararea cecurilor se poate face fie n momentul emiterii, fie n cursul circulaiei sale, de ctre oricare dintre posesorii ulteriori ai instrumentului respectiv.

n ambele cazuri, beneficiarul este obligat s recurg la serviciile unei bnci printr-o unitate aparinnd acesteia i care s primeasc plata n contul su.

Spre deosebire de cecul cu barare general care se pltete numai unei bnci (sau unui client al ei) aflat i n poziia de tras, cecul cu barare special se poate plti numai bncii a crei denumire este trecut ntre cele dou linii paralele de pe faa instrumentului. Dac aceast banc nominalizat este chiar banca aflat pe poziia de tras, atunci plata cecului se face ctre un client al ei.

Operaiunea de barare a cecului este o operaiune de supraveghere asupra beneficiarului cecului i o modalitate suplimentar de aprare a c