Energetica cl

download Energetica cl

If you can't read please download the document

 • date post

  22-Dec-2015
 • Category

  Documents

 • view

  229
 • download

  9

Embed Size (px)

Transcript of Energetica cl

Energetica cldirilor

Energetica cldirilor Proiect

Tema proiectului: Calculul necesarului de cldur pentru nclzire i preparare ap cald n cazul unei construcii unifamiliale prevzut cu o central pe biomas Cuprins

1. Importana folosirii surselor regenerabile de energie2. Centrale pe biomas utilizate pentru nclzirea unei locuine3. Amplasamentul, dimensiunile i regimul termic al construciei

4. Determinarea necesarului de cldur pentru nclzirea locuinei

5. Influena izolaiei termice asupra pierderilor de cldur prin perei6. Calculul necesarului de cldur pentru obinerea apei calde menajere

7. Soluii termice de nclzire utiliznd biomasa

SARCINA PROIECTULUI

S se proiecteze sistemul de nclzire i alimentare cu ap cald menajer pentru o construcie unifamilial, la care, ca sistem de producere a cldurii, este utilizat o central pe biomas.

n construcia dat locuiesc patru persoane. Casa are dou nivele.Seciune 1.1 VILA TIP A Suprafaa construit Suprafaa desfurat Suprafaa Parter Suprafaa Etaj Suprafaa util

E

VE

V

Seciune 1.2 FINISAJE EXTERIOARE

nvelitoare din igle ceramice. (tabl zincat pentru vilele A i B, acoperite n teras)

Tmplrie exterioar din PVC pentacameral cu geam tip termopan low-e, cu gaze inerte Termosistem faad (5 cm polistiren expandat, mas de paclu armat cu plas din fibr de sticl, tencuial decorativ dricuit)

Tencuial decorativ pentru soclu.

Gresie ceramic de exterior (antiderapant) pentru terasele exterioare.

Jgheaburi i burlane din tabl vopsit n cmp electrostatic.

Seciune 1.3 FINISAJE INTERIOARE

Tencuieli perei i plafoane, vopsitorii semilavabile

Bi: gresie i faian , obiecte sanitare

Buctrie: gresie, faian front de lucru.

Pardoseli: parchet stejar n living room, dormitoare i holuri.

3. AMPLASAMENTUL, DIMENSIUNILE I REGIMUL TERMIC AL CONSTRUCIEI

3.1. Amplasarea i dimensiunile locuinei Amplasarea locuinei se stabilete astfel nct s existe o dispunere optim a ncperilor. Dimensiunile camerelor sunt prezentate n tabelul 1:

Tabelul 1. Dimensiunile de proiectare ale locuinei

ncpereaTemperatura,0C Suprafaa, m2nlimea, m

12 34

Parter

Buctrie2014.42,5

Living room2031.22,5

Grup sanitar 1202.942,5

Debara 1182.22,5

Debara21832,5

Hol intrare184.752,5

Etaj I

Dormitor 12019.12,5

Dormitor 220142,5

Dormitor 320142,5

Baie223.782,5

Hol 185.462,5

Pentru asigurarea calitii confortului termic, al calitii mediului nconjurtor ct i al costurilor energetice minime, n construcia de locuine trebuie avut n vedere n primul rnd calitatea materialelor folosite pentru structura de rezisten, izolaia termic ct i tipul de geam utilizat.

Pereii din anvelopa cldirii vor avea grosimea de 375 mm i vor fi construii din crmida de construcii cu goluri verticale pentru zidrii exterioare. Pereii despritori vor avea grosimea de 150 mm i vor fi construii din crmida de construcie pentru perei despritori.

Figura 1. Crmida utilizat la construcia locuinei: a. pentru perei exteriori, b. pentru perei interiori

Dimensiunile acestor crmizi sunt 365*240*188 mm pentru cea folosit la zidul exterior i 290*140*88 mm pentru cea utilizat la zidul despritor.

Caracteristicile crmizilor folosite sunt date n tabelul 2:

Tabelul 2. Caracteristicile crmizilor utilizate

Tip crmizi

Caract. crmiziPentru zidul exteriorPentru zidul despritor

Greutate [kg]16,53,95

Rezisten la compresiune [N/mm2]Minim 7,5Minim 10

Coeficient de conductivitate termic [W/mK]0,30,33

Consum la m2 de zidrie:

Pentru zid de 380 mm 20 buciPentru zid de 300 mm- 66 buci

Pentru zid de 250 mm 13 buci Pentru zid de 150 mm 33 buci

Pentru reducerea pierderilor de cldur se folosete o izolaie termic de calitate superioar a crei natur i dimensiuni se vor studia.

Izolaia termic influeneaz conductivitatea, curentul i efectul de radiaie termic prin:- realizarea unei bariere termice mpotriva propagrii cldurii prin conductivitate; - diminuarea micrii aerului i deci reducerea transmiterii cldurii prin convecie;- limitarea efectelor radiaiei termice;

Uzual, pentru izolarea termic a cldirilor se folosete polistirenul, care poate fi extrudat sau expandat i vat mineral. Polistirenul extrudat se utilizeaz n special la realizarea aa numitelor panouri sandwich folosite n general la construcia halelor industriale, a depozitelor frigorifice sau spaiilor comerciale. Vata mineral i polistirenul expandat sunt asemntoare din punct de vedere al proprietilor i a uurinei n utilizare.

Izolaia termic va fi amplasat la exteriorul incintei nclzite, eliminnd astfel pierderile de spaiu locativ. Un alt avantaj al montrii izolaiei termice pe partea exterioar a peretelui este meninerea temperaturii pereilor la o valoare superioar punctului de nghe, prevenind astfel ngheul anumitor posibile urme de ap care ar putea ptrunde n perei datorit diferenelor de umiditate dintre aerul din incint i cel de afar.

Datorit avantajelor pe care le prezint izolaia termic exterioar, se recomand utilizarea acesteia, n detrimentul celei interioare, de cte ori este posibil. n general, pentru apartamente este mai complicat, din anumite considerente, montarea unor izolaii exterioare avnd o grosime mai mare de 2-3 cm, de aceea, se pot folosi izolaii termice interioare, dar numai n combinaie cu cele exterioare, pentru evitarea scderii temperaturii pereilor sub cea de nghe a apei.

Figura 2. Izolaii termice folosite n construcia locuinelor: a. vat mineral, bazaltic, b. polistiren extrudat, c. polistiren expandat, d. mod de realizare al montajului pentru polistiren expandat

3.2. Parametrii climatici interiori i exteriori de calcul

Construcia este amplasat n localitatea Bacu. Poziia geografic a Bacului este de 46,78o latitudine N i 26,55o longitudine E, care l situeaz n zona climatic III i zona eolian III, conform tabelelor 3 i 4. Altitudinea Bacului este 184 m. Calculele efectuate pentru dimensionarea instalaiei termice vor fi efectuate pentru o perioad de nclzire recomandat de 208 zile.

Parametrii climatici interiori sunt stabilii de diferite norme i standarde (STAS 1907/1-3/80; STAS 6648/1,2/82; STAS 11573/83), lund n considerare necesitatea de a asigura, n condiii economice, confortul termic corespunztor. Aceti parametri sunt n funcie de anotimp, de destinaia cldirii i a ncperii, de activitatea ce se desfoar n interior.

Temperatura interioar (convenional) de calcul este acea valoare a temperaturii interioare care conduce la realizarea confortului termic. Senzaia de confort termic este influenat de:

natura activitii desfurate n incinta respectiv (de intensitatea activitii depuse);

de temperatura senzorial. n cazul cel mai simplu, aceast temperatur este practic egal cu media aritmetic a temperaturii interioare i temperaturii medii radiante a elementelor de construcie.

Conform celui de al doilea aspect, realizarea unei anumite temperaturi interioare conduce la realizarea confortului termic numai dac este corelat cu temperatura medie radiant a elementelor de construcie. Valoarea temperaturii medii radiante a elementelor de construcie este dependent de valoarea rezistenei termice a diverselor elemente de construcie care mrginesc incinta, respectiv de soluia constructiv a incintei.

n Romnia, standardul SR 1907 2/1997 definete temperatura interioar (convenional) de calcul drept acea valoare a temperaturii aerului interior care asigur confortul termic ntr-o incint cu anumit destinaie, realizat cu perei exteriori cu o rezisten termic medie (perei exteriori realizai din crmid ars din argil cu grosimea de 11/2 crmizi). n standardul SR 1907 1/1997 sunt indicate modul de calcul i valorile coeficientului de corecie datorat abaterii soluiei constructive reale de la soluia tip considerat, coeficient denumit adaos pentru compensarea temperaturii suprafeelor reci.

Temperatura exterioar de calcul sau temperatura exterioar minim convenional este temperatura exterioar minim la care instalaiile de nclzire mai pot asigura condiiile interioare de confort termic, respectiv este temperatura exterioar pentru care se proiecteaz (dimensioneaz) instalaiile de nclzire.

innd cont de importana evitrii oricrei supradimensionri a instalaiilor de nclzire, n toate rile exist preocupri legate de stabilirea corect a valorii temperaturii exterioare de calcul, valori standardizate.

Temperaturile exterioare de calcul stabilite prin metodele ncadrate n cea de a doua categorie vor fi caracteristice pentru:

o anumit zon climatic, prin intermediul frecvenei statistice a celor mai sczute valori ale temperaturii aerului exterior, ntlnite ntr-un anumit numr de ani (de regul peste 30), i a probabilitii duratei de apariie a temperaturilor medii zilnice cele mai coborte;

pentru o anumit soluie de realizare constructiv a incintei, prin intermediul efectului ineriei termice.

Standardul romnesc SR 1907 1/1997 indic valori ale temperaturii exterioare de calcul stabilite printr-o metodologie care se ncadreaz n cea de a doua categorie, ele corespunznd la patru zone climatice i realizrii cldirilor cu perei exteriori construii din crmid ars din argil cu grosimea de 1 1/2 crmizi. Pentru incinte avnd alte soluii constructive dect soluia tip, diferenierea temperaturilor se face cu ajutorul a doi coeficieni: unul care ine cont de efectul ineriei termice a elementelor de construcie exterioare perei, ferestre, ui; altul care i