Elevul: Enache Florian Clasa: a XI a C

download Elevul: Enache Florian Clasa: a XI a C

of 22

 • date post

  05-Feb-2016
 • Category

  Documents

 • view

  25
 • download

  0

Embed Size (px)

description

NATO. UE. Tratatul de la Varsovia. Elevul: Enache Florian Clasa: a XI a C. NATO. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of Elevul: Enache Florian Clasa: a XI a C

 • Elevul: Enache FlorianClasa: a XI a C

 • Aceasta retea clandestina internationala acoperea ntreaga suprafata a statelor membre NATO, Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania si Turcia, dar si tari europene neutre, precum Austria, Finlanda, Suedia si Elvetia. Existenta acestor armate clandestine a ramas n secret n timpul razboiului rece pna n 1990, cnd prima aripa a retelei internationale a fost descoperita n Italia. Acolo a primit numele de cod Gladio, numele latin dat sabiei scurte cu doua taisuri. n timp ce presa sustinea ca armata secreta a NATO a fost un bine ascuns, si cel mai distrugator secret de la al II lea Razboi Mondial incoace, guvernul Italian a adus critici aspre si a promis ca va desfiinta aceasta armata secreta. Italia a sustinut ca armate clandestine identice au existat n toate tarile vestice. Aceasta declaratie s-a dovedit a fi corecta, iar cercetarile urmatoare au descoperit existenta grupurilor respective. n Belgia, armata secreta a NATO avea nume de cod SDRA8, n Danemarca Absalon, n Germania TD BDJ, n Grecia LOK, n Luxemburg Stay Behind, n Olanda I&O, n Norvegia ROC, n Portugalia Aginter, n Elvetia P26, n Turcia Counter-Guerrilla si n Austria OWSGV. Numele acestor organizatii secrete au ramas un secret n cazul Frantei, Finlandei, Spaniei si Suediei. -Uniunea Europeana a formulat o rezolutie n care critica :

 • Dupa cel de al II lea Razboi Mondial, ideea de a crea armate secrete s-a bazat pe frica fata de o invazie si ocupatie comunista, sau de preluarea puterii n tarile vestice de catre partide comuniste. Reteaua a fost construita dupa modelul Britanic al Special Operations Executive (SOE), creata de Winston Churchill n 1940 pentru a asista miscari ale rezistentei si pentru a organiza operatiuni subversive n teritoriul inamic. Dupa cum arata investigatiile Senatului Belgian, pregatirea unui conflict neortodox a continuat si dupa cel de al II lea Razboi Mondial. n 1948, asa numitul Comitet Clandestin al Uniunii Vestice (CCWU) a adunat ofiteri experimentati ai serviciilor secrete europene spre a coordona o lupta secreta anti-comunista. Dupa crearea NATO n 1949, CCWU a fost integrat n NATO, iar din 1951 opera sub numele de Comitetul Clandestin de Planificare (CPC). Pe lnga acesta, un al doilea centru de comanda, Comitetul Clandestin Aliat (ACC) s-a format n 1957 la ordinele Comandantului Suprem Aliat n Europa. ndatoririle Comitetului Clandestin Aliat includeau elaborarea directivelor retelei, dezvoltarea capabilitatilor clandestine, organizarea bazelor n Marea Britanie si SUA. Pe timp de razboi ar fi trebuit sa planuiasca operatiuni din umbra n interiorul teritoriului ocupat. Conform celor declarate de catre directorul CIA William Colby, era un mare program.

 • Franta Prima armata secreta franceza, organizata imediat dupa sfrsitul celui de al II lea Razboi Mondial cnd Washingtonul si Londra erau nfricosati de comunistii francezi care ar fi putut ajunge la putere, a fost descoperita si desfiintata foarte repede. Concomitent cu sfrsitul lui 1946 am luat la cunostinta existenta unei retele, ce avea luptatori de extrema dreapta, colaboratori din perioada Vichy si monarhisti, declaratie a ministrului de interne socialist Edouard Depreux iunie 1947. El a mai adaugat ca aveau un plan secret de atac numit Plan Bleu, care ar fi trebuit pus n practica la sfrsitul lui iulie, sau pe 6 august [1947]. Armata secreta a fost desfiintata, act ncurajat de criticile publice aduse unui eventual plan de a instala un guvern de dreapta n Franta.

 • Uniunea Europeana este o entitate politica, sociala si economica, dezvoltata n Europa, ce este compusa din 27 state. Este considerata a fi o constructie sui generis situndu-se ntre federatie si confederatie.

 • Romnia si Bulgaria au devenit state membre cu drepturi depline la 1 ianuarie 2007. Cele doua state au ndeplinit criteriile de aderare iar Tratatul de aderare a Republicii Bulgare si Romniei, semnat de reprezentantii statelor membre UE si de cei ai Romniei si Bulgariei la Abatia Neumnster din Luxemburg la 25 aprilie 2005, a fost ratificat de parlamentele nationale ale tuturor statelor membre ale UE.

 • Croatia este un alt stat candidat la aderare. Aderarea ar putea avea loc pna n 2010, desi procesul de aderare a fost ncetinit printre altele de necooperarea Croatiei cu Tribunal international pentru crime de razboi de la Haga. La 9 noiembrie 2005, Comisia Europeana a recomandat acordarea statutului de candidat Macedoniei, devenind astfel cea de a treia republica ex-iugoslava care cstiga acest statut.

 • Industria

  Industria europeana a cosmeticelor are o valoare ce depaseste 35 miliarde Euro pe an, este foarte inovativa si, n medie, companiile de cosmetice nlocuiesc sau aduc mbunatatiri pentru peste 25% dintre produse n fiecare an .

 • Agricultura

  Pentru anul 2008 este preconizata o productie de 57,6 milioane de tone de porumb, cu aproape 10 milioane de tone peste productia din 2007, crestere datorata extinderii suprafetei cultivate si randamentelor superioare.

 • Sectorul energetic

  Rusia furnizeaza 40% din gazul importat de UE, iar 80% din acesta tranziteaza Ucraina.

 • Forta de munca

  Restrictii de lucru impuse cetatenilor romni si bulgariMilioane de est-europeni au emigrat n ultimii ani spre Occident, iar aceasta situatie a condus la limitarea dezvoltarii economice a tarilor lor. Aproximativ 1,5 milioane de persoane au parasit Polonia dupa aderarea la UE n 2004, iar Lituania a pierdut 350.000 de persoane, zece la suta din populatie

 • Tratatul de pace de la VarsoviaPactul de la Varsovia sau Tratatul de la Varsovia, numit n mod oficial Tratatul de prietenie, cooperare si asistenta mutuala a fost o alianta militara a tarilor din Europa Rasariteana si din Blocul Rasaritean, care voiau sa se apere mpotriva amenintarii pe care o percepeau din partea aliantei NATO (care a fost fondata n 1949). Crearea Pactului de la Varsovia a fost grabita de integrarea Germaniei de Vest "remilitarizata" n NATO prin ratificarea de catre tarile ocidentale a ntelegerilor de la Paris. Tratatul de la Varsovia a fost initiat de catre Nikita Hrusciov n 1955 si a fost semnat la Varsovia pe 14 mai 1955. Pactul si-a ncetat existenta pe 3 martie 1991 si a fost n mod oficial dizolvat la ntlnirea de la Praga, pe 1 iulie 1991.

 • Membri

  Emblema Pactului de la Varsovia Republica Populara Albaneza, retrasa oficial din Pact n anul 1968 din cauza diferentelor ideologice. Republica Populara Bulgara Republica Cehoslovaca/Republica Socialista Cehoslovaca Republica Democrata Germana (RDG) Republica Populara Polona Republica Populara Romna/Republica Socialista Romnia Republica Populara Ungara Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste

 • Toate statele comuniste ale Europei Rasaritene au semnat acest pact, (cu exceptia Iugoslaviei). Membrii Pactului de la Varsovia si-au luat angajamentul sa se apere unii pe altii, daca unul sau mai multi dintre ei erau atacati. Tratatul declara de asemenea ca semnatarii si bazau relatiile pe principiul neinterventiei n afacerile interne si pe respectul suveranitatii si independentei nationale pna la urma, aceste principii vor fi ncalcate mai trziu n cazul interventiilor din Ungaria - (1956) si Cehoslovacia - (1968).

 • Istorie

  Dupa terminarea oficiala a celui de-al doilea razboi mondial, n conformitate cu discursul lui W. Churchill (prim ministru al Imperiului Britanic la acea data), de la Fulton, s-a declansat "razboiul rece" si a aparut conceptul de cortina de fier". Urmare a politicii consecvente de aparare a sistemului economic si politic (implicit a intereslor economice ale marelui capital din lumea occidentala) trupele germane, n calitate de "prizonieri", aflate pe teritoriul Germaniei de Vest au fost renarmate si au constituit baza viitorului "Bundeswehr" - armata regulata a R.F.G.

 • Fortele Tratatului (Pactului) de la Varsovia au fost folosite si n luna august 1968, dupa declararea-declansarea evenimentelor interne din Cehia Primaverii de la Praga, cnd a fost invadata Cehoslovacia pentru a pune capat reformelor puse n practica de guvernul lui Alexander Dubcek.

 • NATO si Pactul de la Varsovia nu au intrat niciodata n conflicte armate directe, dar au fost parti n Razboiul rece pentru mai mult de 35 de ani. n decembrie 1988, Mihail Gorbaciov, liderul Uniunii Sovietice din acea perioada, a propus asa-numita Doctrina Sinatra, care statua ca Doctrina Brejnev avea sa fie abandonata iar tarile din Euriopa Rasariteana erau ndreptatite sa faca ceea ce doreau.

 • Evolutia Statelor foste membre ale Pactului de la VarsoviaPe 12 martie 1999, fostele membre al Pactului de la Varsovia: Republica Ceha, Ungaria si Polonia au aderat la NATO. Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romnia, Slovacia si Slovenia s-au alaturat si ele Aliantei Nord-Atlantice n martie 2004.