eficienta energetica cladiri

download eficienta energetica cladiri

of 45

description

eficienta energetica cladiri

Transcript of eficienta energetica cladiri

 • INDRUMAR de EFICIENTA ENERGETICA pentru CLADIRI - II

  3.4.1 Poluarea direct a cldirilor asupra mediului ambiant

  Poluarea este numit direct atunci cnd sursa de poluare este legat direct de activiti desfurate n cldire sau n imediata ei apropiere, sau de funcionarea unor instalaii cu care cldirea este dotat pentru a i se asigura funcionalitatea. De exemplu, evacuarea apei de canalizare, a gunoiului menajer sau rezultat din diverse alte activiti, evacuarea gazelor de ardere de la instalaiile de nclzire, eliberarea vaporilor de freoni scpai din instalaiile de condiionare sau frigorifice, precum i energia termic pierdut ctre mediul exterior, toate reprezint surse de poluare a mediului nconjurtor natural.

  Poluarea direct se poate clasifica n poluare extern, cnd afectat este macro-climatul exterior i intern, atunci cnd se afecteaz micro-climatul interior cldirii. Poluarea direct extern are urmtoarele componente:

  Produi de ardere solizi i gazoi: constau din particule de cenu i nearse mecanice (care se depun pe sol sau sunt inspirate de vieuitoare) i/sau gaze cu efect poluant (CO2, CO, SOx, NOx). Cu ct sistemele de nclzire se bazeaz pe combustia local (i in

  special a combustibilului inferior) n dauna producerii centralizate a energiei termice, cu att mai mult este mai dificil purificarea gazelor de ardere.Ape uzate de canalizare, coninnd produse organice naturale i chimice, n concentraii mai mari sau mai mici. De regul, aceste ape sunt trecute prin staia de ape reziduale a localitii, rezultnd ape curate ce reintr n circuitul natural i nmoluri de canalizare. Acestea din urm pot fi folosite fie la mbogirea solurilor srace, fie arse n incineratoare cu recuperare de energie. Cldur pierdut de cldire, prin perei sau reflectat de ctre acetia, prin aerul cald schimbat de cldire cu mediul ambiant sau

  prin gazele de ardere fierbini evacuate. n aglomerrile urbane aceast cldur contribuie la creterea temperaturii exterioare a localitii cu 1-5 C fa de mediul natural din proximitate.Materiale de construcie rezultate din modernizri i reabilitri ale cldirii. De aceea este de preferat folosirea materialelor cu un grad nalt de reciclare, astfel nct povara asupra destinaiei finale a deeurilor (de obicei groapa de gunoi) s fie ct mai cobort.Freoni din instalaiile frigorifice i de climatizare, care sunt inamicul numrul unu al pturii de ozon ce protejeaz planeta de

  radiaiile ultraviolete.

  Poluarea direct intern este cauzat de:Materiale de construcie emitente de substane chimice, cum ar fi formaldehida, solvenii i compuii organici volatili. Ele se

  gsesc n vopsele, linoleum i chiar n izolaie. Din cauza lor apare sindromul de boal cauzat de cldiri. Se recomand folosirea unor materiale cu grad redus de materii volatile i reactivitate sczut. Un mare pericol l reprezint azbestul, care este cancerigen.Covoare i mochete vopsite i tratate chimic, ce se pot constitui n surse de compui chimici duntori. De asemenea, n fibrele lor se fixeaz ceilali poluani, de regul particulele de praf. Se recomand curirea i aerisirea periodic a covoarelor, pentru reducerea concentraiilor poluante.

  3.4.2 Poluarea indirect a cldirilor asupra mediului ambiant

  Prin serviciile pe care le ofer ocupanilor, cldirile sunt consumatoare de energie electric, care este produs n centrale electrice. Acestea exercit o presiune mare asupra mediului nconjurtor, att prin consumul de combustibil i ap, ct i prin deversarea n mediu a noxelor din gazele de ardere i a cldurii reziduale din apa de rcire.

  Astfel, prin tehnologiile de producere a energiei electrice din combustibili fosili, rezult noxe gazoase i solide. Prin arderea combustibililor clasici se dezvolt cldur, aprnd compui nedorii, precum dioxidul de carbon, oxizii de sulf i azot, particulele.

  Dioxidul de carbon este principalul gaz cu efect de ser, responsabil de nclzirea global a atmosferei. Conform BRE (Marea Britanie), emisiile de CO2 rezultate din diverse soluii de nclzire a cldirilor sunt centralizate n Tabelul 3.8.

  Tabelul 3.8

  Cantitatea de CO2 emis n funcie de soluia de nclzire

  Not: 1PJ=1015 J.

  O alt agenie de conservare a energiei (EPA SUA) precizeaz cantitile medii de noxe care sunt generate n producia de energie electric din SUA innd cont de toate filierele de producie (combustibili fosili, nuclear, hidro). Acestea se afl prezentate n Tabelul 3.9.

  Tabelul 3.9

  Emisiile rezultate din producia de energie electric

  Oxizii de sulf (SO2

  i SO3) rezultai din arderea crbunelui i pcurii cu sulf se combin cu vaporii de ap din aer, cu formarea

  acizilor sulfuric i sulfuros, rspunztori de fenomenul de ploaie acid, care distruge vegetaia din apropierea locului de emisie. Prin transportul noxelor de ctre vnt, poluarea poate deveni transregional sau transfrontalier.

  Tipul nclzirii Mil. kg CO2/PJ kgCO2/kwh

  crbune 88 0,31petrol 80 0,29

  gaz natural 58 0,21electric 199 0,72

  Emisia kg/kwh

  CO20,687

  SOx 0,0058

  NOx 0,0025

  Page 1 of 45

  23.10.2011

 • Particulele de cenu scpate din instalaiile de filtrare ale termocentralelor (care au randamente subunitare) se depun pe sol i vegetaie, avnd o concentraia maxim la o distan de 7-10 ori mai mare dect nlimea coului de fum .

  Cldura evacuat la sursa rece a centralelor termoelectrice reprezint circa 50-55 % din cldura dezvoltat prin arderea combustibilului. De regul, sursa rece este reprezentat de apa mrilor i rurilor (pentru circuitele deschise de rcire) sau de atmosfer (pentru circuitele nchise de rcire ale instalaiilor de turbine cu abur, sau pentru turbinele cu gaze de sine stttoare). Pagube importante se aduc ecosistemelor acvatice pe timpul verii, atunci cnd temperatura apei depete 30 C. n acel moment, concentraia de oxigen din ap scade, iar fauna i flora peren dispar, fcnd loc unor alge ce se dezvolt n aceste condiii.

  Producia de energie electric din combustibili fosili reduce resursele energetice disponibile n viitor. Cum ponderea energiei electrice produse n termocentrale este mare n lume, rezult c orice msur de economisire a energiei acord generaiilor viitoare ansa utilizrii resurselor energetice la randamente mai ridicate dect o permit tehnologiile actuale.

  Politica actual a Romniei urmrete insistent protecia mediului ecologic. Legislaia actual prevede valorile limit prezentate n Tabelul 3.10 (OG 592/oct. 2002)

  Tabelul 3.10

  Praguri de calitate a aerului ambiant ce trebuie atinse

  pn la 1 ian. 2007

  INVESTIGAREA CLDIRII

  4.1 EVALUAREA NIVELULUI DE PROTECTIE TERMICA A CLADIRII EXISTENTE. METODE DE INVESTIGARE

  In cadrul evaluarii nivelului de protectie termica a cladirilor existente (care este de dorit sa fie facuta concomitent cu evaluarea nivelului de protectie acustica si cu evaluarea gradului de siguranta a structurii de rezistenta la actiunea seismica, precum si cu analizarea instalatiilor aferente), se disting trei faze principale:

  Investigarea cladirii;Determinarea peformantelor cladirii;Concluzii asupra evaluarii intocmirea raportului de expertiza.

  Investigarea cladirii cuprinde actiunile care furnizeaza date ce stau la baza evaluarii calitative, evaluarii pe baza de determinari experimentale si evaluarii prin aplicarea unor metode de calcul. Acestea sunt:

  Analiza documentatiei care a stat la baza executiei cladirii pentru a se controla corespondenta cu aceasta; in lipsa acesteia se vor efectua relevee.Analiza vizuala a starii cladirii, prin inspectie sistematica si completa la fata locului, evidentiind deteriorarile, degradarile

  (condens, mucegai, igrasie, infiltratii de apa patarea straturilor de finisaj), zonele cu infiltratii de aer, fisurile si modificarile intervenite, precum si aprecierea cauzelor care le-au determinat. Daca este cazul se vor intocmi relevee ale degradarilor si fisurilor importante. Analiza vizuala a starii cladirii se va face cu obtinerea acordului prealabil al locatarilor si cu echipament corespunzator (lupa, lanterna, aparat foto, camera video, ruleta, echer, bula de nivel si fir cu plumb, ciocan, cutit etc.). Se va urmari detectarea urmatoarelor aspecte :observarea zonelor cu modificari fata de proiect sau cu deteriorari, defectiuni;identificarea zonelor afectate de condens sau mucegai;existenta infiltratiilor;detectarea neetanseitatilor la tamplarie;starea trotuarului, a soclului, a subsolului.Analiza elementelor caracteristice privind amplasarea cladirii in mediul construit (zona climatica de iarna si de vara, orientare in

  raport cu punctele cardinale, vecinatati si gradul de umbrire sau insorire rezultat, zona eoliana si altitudinea amplasamentului, directia si viteza vanturilor predominante si gradul de adapostire in functie de densitatea si inaltimea cladirilor invecinate etc.).Identificarea solutiilor utilizate pentru alcatuirea elementelor de constructie componente ale anvelopei cladirii.Efectuarea unor sondaje pentru identificarea unor straturi si a starii acestora, prelevarea de probe din elementele de constructie;

  efectuarea de termograme.Intocmirea, distribuirea si colectarea unor chestionare cu intrebari pentru locatari, privind exploatarea constructiei, confortul

  resimtit si costul energiei pentru incalzire stabilit pe baza facturilor platite.

  Elementul poluant

  Valoarea limit anual

  Praguri de alert pentru 1-

  3 h

  SO2

  20 g/m3 500 g/m3

  NO2, NO

  x40 g/m350% 400 g/m3

  Pulberi n

  suspensie (PM10

  )40 g/m350%

  CO 10 mg/m360%

  ozon 240 g/m3-

  Page 2 of 45

  23.10.2011

 • Determinarea performantelor termotehnice ale cladirii, se face prin metode de evaluare care utilizeaza rezultatele obtinute prin investigarea cladirii si aplica prevederilor normativelor tehnice in vigoare. De la caz la caz se recomanda utilizarea combinata a acestor metode.

  Evaluarea calitativa se face pe baza observatiilor rezultate din investigarea prin:Examinarea planselor din proiectul de executie sau a releveelor;Examinarea consemnarilor facute cu ocazia investigarii vizuale a cladirii;Examinarea raspunsurilor locatarilor la ancheta realizata pe baza de chestionare.

  Ea se refera la toate elementele de constructie care alcatuiesc anvelopa cladirii, la detaliile acestora, la cladirea in ansamblu si la conditiile de confort interior constatate de locatari in timp.

  Evaluarea pe baza de determinari experimentale se face prin analizarea rezultatelor obtinute in urma masuratorilor nedistructive in situ (ex: determinarea umiditatii materialelor cu ajutorul umidometrelor electrice, determinarea unor parametrii definitorii ai confortului interior, temperaturi exterioare si interioare, viteza vantului in timpul iernii, aplicarea metodei termografiei in infrarosu, determinarea permeabilitatii la aer prin metoda presurizarii si depresurizarii sau prin metoda gazului trasor), fie prin masuratori de laborator pe probe prelevate din elementele de anvelopa (ex: determinarea umiditatii, densitatii si gradului de degradare a materialelor, sau a coeficientilor de conductivitate termica a unor materiale prelevate).

  Evaluarea prin calcul se face utilizand pe de o parte prevederile din standardele in vigoare la data proiectarii cladirii si pe de alta parte prevederile din standardele in vigoare la data efectuarii expertizei. Etapele sunt urmatoarele :Se stabilesc sau/si se calculeaza caracteristicile geometrice precum perimetrul cladirii si al etajelor; aria desfasurata a cladirii si a

  etajelor, a apartamentelor; inaltimea cladirii, etajului; raportul intre aria anvelopei si volumul cladirii; gradul de vitrare.Se calculeaza performantele higrotermice ale cladirii. Parametrii termotehnici pot fi determinati cu una sau mai multe metode de calcul, prevazute in normativele termotehnice si vor fi explicati, interpretati si comparati cu datele obtinute prin celelalte metode. Se intocmeste un breviar de calcul.

  Concluziile asupra evalurii sunt consemnate in cadrul unui raport de expertiz cuprinzand pe lang memoriul tehnic (insotit si de piese desenate) care descrie toate etapele analizate anterior, mai multe tabele de sinteza sau fise de analiza, cu ajutorul carora se stabileste decalajul, exprimat valoric sau procentual intre parametrii termotehnici ai cladirii existente si cei normati pentru cladirile noi. Raportul de expertiza va cuprinde si propuneri de interventie in vederea ameliorarii situatiei existente. Stabilirea solutiilor de imbunatatire a protectiei termice se va face numai dupa ce s-a stabilit capacitatea portanta a structurii de rezistenta la sarcini orizontale si verticale, incat structura sa poata prelua sarcinile suplimentare ce apar in urma modernizarii sau schimbarii functiunii spatiilor.

  4.2 VERIFICAREA ANVELOPEI

  Verificarea anvelopei urmrete analiza principalelor tipuri de degradri aprute n exploatarea cldirilor. n principal, s-au semnalat urmtoarele tipuri de degradri:

  fenomene de condens interior, care n unele cazuri au condusla apariia mucegaiului;

  diminuarea n timp a rezistenei termice a elementelor de nchidere;

  infiltraii de aer;infiltraii de ap;degradarea tencuielilor exterioare.

  Cauzele care au condus la apariia acestor degradri sunt:cauze de concepie;cauze de execuie;cauze de exploatare.

  Fenomene de condens interior

  Fenomenele de condens interior apar pe suprafaa elementelor de nchidere n cazul n care elementele respective au o rezisten specific la transfer termic necorespunztoare condiiilor de microclimat interior (temperatura i umiditatea relativ a aerului interior), care conduce la o temperatur pe suprafaa interioar a elementelor de nchidere mai mic dect temperatura punctului de rou.

  Cauze de concepie

  Rezistena specific la transfer termic a elementelor de nchidere prezint un interval de valori foarte mare, fiind n funcie de concepia de proiectare i execuie a elementului de nchidere. Fenomenele de condens apar mai nti pe suprafeele de beton: stlpi, grinzi, centuri, buiandrugi (n cazul cldirilor avnd structura din zidrie portant sau din cadre de beton armat cu zidrie de umplutur), sau pe nervurile din beton armat care asigur legtura ntre feele de beton (n cazul cldirilor nchise cu panouri mari sau diafragme turnate n cofraje glisante), dup care, n cazul n care nu s-au mbuntit condiiile de microclimat interior, fenomenele se pot extinde pe ntreaga suprafaa interioar. n foarte multe cazuri, pe suprafeele afectate de condens s-a semnalat apariia mucegaiului.

  Cauze de execuien numeroase cazuri, ca urmare a unei execuii nengrijite, s-au semnalat puni termice de dimensiuni mai

  mari dect cele prevzute n proiect datorate:dimensiunilor mai mari ale stlpilor, grinzilor, centurilor sau buiandrugilor, n cazul nchiderilor din zidrie;limilor mai mari dect cele proiectate, n cazul nervurilor din beton armat ale panourilor mari prefabricate;omiterii montrii termoizolaiei la mbinarea dintre panourile mari i elementele interioare de compartimentare.

  Page 3 of 45

  23.10.2011

 • Ca urmare a acestor deficiene, procentul de puni termice crete, scznd n mod corespunztor rezistena termic a pereilor exteriori.

  Cauze de exploatarePrincipala cauz care a condus la fenomenele de condens o constituie neasigurarea temperaturii aerului interior la valorile

  standardizate, pe fondul unor rezistene termice reduse.Dar chiar i cu aceste rezistene termice reduse, nu s-au semnalat fenomene masive de condens pn n anii 70, n condiiile n care erau asigurate, n regim permanent, temperaturi interioare de +20o +22oC i umiditi relative ale aerului interior mai mici de 60%.

  Dup anii 70, datorit neasigurrii agentului termic la parametrii prescrii i a nclzirii intermitente, temperatura aerului interior a sczut foarte mult, fiind dese cazurile n care s-au msurat temperaturi ale aerului interior mai mici de 120C.

  O alt cauz care a condus la amplificarea fenomenelor de condens din procesul de exploatare a constat n depirea umiditii interioare fa de cea luat n calcul la proiectare, care s-a datorat n principal: nclzirii suplimentare a locuinelor cu flacra aragazului, concentrrii locatarilor apartamentelor n una - dou camere nclzite suplimentar, reducerii aerisirii ncperilor (n cazul familiilor cu copii mici sau btrni), uscrii rufelor ncperilor sau creterii plantelor de apartamente.

  Diminuarea n timp a rezistenei termice a elementelor de nchidere

  n decursul timpului, rezistena termic a elementelor de nchidere se poate diminua. Diminuarea se datoreaz n principal urmtoarelor cauze:

  umezirii materialului termoizolant, situaie n care aerul din porii materialului a fost nlocuit cu apa provenit din condensarea vaporilor n structura peretelui;degradrii materialului termoizolant datorit ngheului apei din porii materialului;creterii dimensiunilor dintre plcile termoizolante datorit contraciilor n timp ale materialului termoizolant;creerii unor zone neizolate la partea superioar a peretelui ca urmare a tasrii materialelor termoizolante de natur fibroas.

  Cauze de concepieAcest tip de degradare a aprut la elementele de nchidere care nu au avut prevzut n structur, pe faa cald a termoizolaiei,

  o barier contra vaporilor eficient - n cazul pereilor, respectiv barier contra vaporilor i strat de difuzie a vaporilor de ap - n cazul acoperiurilor-teras. De asemenea, acest tip de degradare s-a mai semnalat i la pereii care la exterior au fost finisai cu un strat impermeabil la vapori (placaje ceramice glazurate) pe ntreaga suprafa exterioar a peretelui.

  Cauze de execuieDiminuarea rezistenei termice n timp din cauza acumulrii de umiditate n interiorul elementului de nchidere sau degradrii

  produse de fenomenele repetate de nghe - dezghe, se datoreaz n principal neasigurrii, la execuie, a continuitii barierei contra vaporilor sau comunicrii directe a stratului de difuzie cu atmosfera exterioar. O alt cauz care conduce la diminuarea rezistenie termice a anvelopei o poate constitui execuia defectuoas, cu rosturi mai mari dect cele admisibile ntre plcile termoizolante, sau folosirea unor plci termoizolante de natur fibroas slab liate sau liate cu un material degradabil n timp.

  Cauze de exploatareAcest tip de degradare se ntlnete n ncperile cu umiditi relative interioare ridicate sau la care elementele de nchidere au

  prezentat fenomene de condens pe suprafaa lor interioar.

  Infiltraii de aer

  Infiltraiile de aer se semnaleaz n zona elementelor de tmplrie exterioar. Aceste infiltraii au ca efect scderea confortului termic interior, n special n zone din vecintatea ferestrelor sau uilor exterioare i creterea consumului de combustibil n exploatare.

  Cauze de concepien majoritatea cazurilor, etaneitatea tmplriei se-a realizat prin profilul tocului i cercevelelor, iar etaneitatea geamurilor

  prin intermediul chitului de geam sau prin baghete de lemn. n unele cazuri, n special la tmplria metalic, etaneitatea tmplriei i a geamurilor s-a realizat prin garnituri de cauciuc. O alt cauz o constituie neetanarea cu material termoizolant a spaiului de aer creat prin diferena de dimensiuni ntre tocul tmplriei i golul de tmplrie din elementul de nchidere.

  Cauze de execuieAcest tip de degradri se datoreaz n principal abaterilor dimensionale mai mari dect cele admisibile cu care s-au executat

  elementele de tmplrie, neasigurrii continuitii chitului de geam i a garniturilor de etanare, executrii n perei a unor goluri cu abateri mai mari dect cele admisibile, neexecutrii etanrii cu material termoizolant a spaiului liber dintre tocul tmplriei i golul din perete.

  Cauze de exploatareInfiltraiile de aer se datoreaz n principal degradrii lemnului din care este confecionat tmplria sau mbtrnirii

  cordonului de chit sau a garniturilor de etanare i datorit neexecutrii corespunztoare a lucrrilor de ntreinere.

  Infiltraii de ap

  Infiltraiile de ap apar la elementele de nchidere atunci cnd s-a degradat stratul impermeabil de protecie de pe faa exterioar. Cele mai des ntlnite sunt:

  infiltraiile de ap din acoperi;infiltraiile de ap din subsoluri;infiltraiile de ap din rosturile dintre elementele prefabricate de faad.

  Cauze de concepieLa acoperi, infiltraiile de ap se datoreaz degradrii structurii hidroizolante. Acest defect apare la acoperiurile la care

  Page 4 of 45

  23.10.2011

 • structura hidrofug sau strat de protecie al hidroizolaiei nu au fost alese corespunztor. De asemenea, n foarte multe cazuri, degradarea stratului hidroizolant se datoreaz incompatibilitii conlucrrii dintre stratul hidroizolant i stratul termoizolant pe care acest a fost lipit. Acest fenomen apare n special n cazul lipirii stratului hidrizolant direct pe stratul de polistiren celular.

  Infiltraiile de ap au aprut i ca urmare a reducerii numrului de straturi hidroizolante, eliminrii stratului de difuzie, a barierei contra vaporilor sau a proteciei hidroizolaiei, ca urmare a unor msuri nejustificate de reducere a costurilor i consumurilor materiale.

  Infiltraiile de ap din subsoluri s-au datorat neasigurrii continuitii straturilor hidroizolante orizontale i verticale, alegerii unei structuri necorespunztoare sau ancorrii insuficiente a straturilor hidroizolante, n cazul apelor cu presiune.

  Cauze de execuie

  Aceste degradri se datoreaz n principal neasigurrii continuitii straturilor hidroizolante (petrecerii insuficiente, lipsa straturilor hidroizolante suplimentare la racordarea elementelor orizontale cu cele verticale), nelipirii uniforme a foliilor de etanare, neasigurrii continuitii i a executrii lucrrilor pregtitoare pentru aplicarea cordonului de chit de etanare.

  Cauze de exploatare

  Deteriorarea hidroizolaiei la acoperiuri se datoreaz n special circulaiei sau depozitrii unor obiecte care depesc sarcinile admisibile ale structurilor hidroizolante, montrii ulterioare de antene sau captatori solari, etc. Infiltraiile de ap dintre rosturile panourilor mari s-au datorat mbtrnirii foliei din Butarom i a chitului de etanare (n cazul sistemului cu rosturi nchise) sau deteriorrii profilelor din PVC (n cazul sistemului cu rosturi deschise).

  Degradarea tencuielilor exterioare

  Aceast degradare se manifest prin desprinderea sau ptarea faadelor i este cauzat de acumularea, n spatele stratului de finisaj exterior, a apei provenite din condensarea vaporilor de ap care au trecut prin structura peretelui i care nu au putut fi evacuai n atmosfera exterioar din cauza stratului de finisaj impermeabil la vapori.

  Cauze de concepieAcest tip de degradri se manifest la elementele de nchidere ale ncperilor cu umiditi relative interioare ridicate care nu au

  fost prevzute cu bariere contra vaporilor, la elementele de nchidere care au fost afectate de condens sau care au fost finisate la exterior cu pelicule sau straturi impermeabile la vapori (vopsitorii n ulei, placaje ceramice glazurate, etc.).

  Cauze de execuiePregtirea necorespunztoare a suportului pe care s-a aplicat finisajul exterior i, eventual, execuia defectuoas a barieri

  contra vaporilor, de pe faa interioar a elementului de nchidere au condus la degradarea tencuielilor exterioare.

  Cauze de exploatareDeteriorarea sistemului de captare a apei pluviale (jgheaburi i burlane) duce la deteriorarea n timp a tencuielilor exterioare.

  4.3 VERIFICAREA INSTALAIILOR CLDIRII

  Verificarea instalaiilor cldirii este o parte component a expertizei termice i energetice i se efectueaz n etapa investigrii preliminare a cldirii. In urma acestei activiti se ntocmete o fi de experiz care va cuprinde principalele elemente necesare estimrii consumurilor energetice ale instalaiilor cldirii (nclzire, ventilare, ap cald menajer, electrice). Verificarea instalaiilor presupune urmtoarele activiti:

  Analiza documentaiei care a sta la baza execuiei instalaiilor (proiectul, care trebuie s conin planurile i schemele instalaiilor, specificaiile tehnice ale utilajelor i echipamentelor, breviare de calcul, etc.). Pe aceast baz se pot determina performanele energetice ale instalaiilor n condiii de proiect; totodat, prin inspectarea instalaiilor cldirii se pot stabili care sunt modificrile aprute n instalaii, fa de proiect i cum afecteaz acestea consumurile energetice ale instalaiilor i condiiile de confort

  Analiza documentaiilor pe baza crora se realizeaz exploatarea i ntreinerea instalaiilor: instruciuni de funcionare, programul de ntreinere i revizii, fie de urmrire a funcionrii utilajelor etc.Cunoaterea datelor privind ocuparea cldirii (numr de ocupani pe perioade, durate de neocupare sau de ocupare redus etc.)Analiza facturilor pentru: consumul de energie (energie termic, energie electric), consumul de combustibil, consumul de apVizitarea cldirii i inspectarea instalaiilor. Prin aceasta se face o trecere n revist a instalaiilor, n ansamblul lor ct i pe

  elemente componente, efectundu-se o analiz vizual a strii instalaiilor. Cu aceast ocazie se urmrete stabilirea caracteristicilor funcionale i constructive ale echipamentelor, evideniindu-se aspectele care au implicaii energetice. In aceast etap se pot face msurri instrumentate ale unor parametri ce caracterizeaz funcionarea i starea instalaiilor: temperaturi, debite masice, debite de cldur. consumuri de energie, puteri, randamente, mrimi geometrice caracteristice pentru elementele cldirii i instalaiilor etc.Ancheta sociologic n rndul utilizatorilor, pentru cunoaterea comportamentului energetic al acestora

  In cele urmeaz, se detaliaz pentru fiecare categorie de instalaii, verificrile necesare a fi fcute n cadrul inspectrii instalaiilorcldirii, verificri semnificative pentru evaluarea performanelor energetice ale cldirii i implicit, pentru deteminarea pierderilor i consumurilor de energie inutile.

  4.3.1 Verificarea instalaiilor de nclzire

  Operaiuni de control la instalaiile de nclzire central:verificarea conductelor i armturilor pentru identificarea eventualelor scurgeri de agent termicverificarea existenei izolaiei termice pe conductele de distribuie amplasate n spaii nenclzite (subsoluri, canale termice etc.),

  precum i la aparatele termiceevaluarea strii izolaiei termice (umed, deteriorat, de grosime insuficient)depistarea situaiilor de blocare a circulaiei apei n conducte datorit montajului necorespunztor (saci de aer), i obturrii

  conductei (impuriti, depuneri de piatr, elemente de etanare sau bavuri la mbinrile executate necorespunztor)constatarea existenei unor obstacole care mpiedic cedarea de cldur a corpurilor de nclzire ctre ncpere (mascri, ecranri, obturri ale circulaiei aerului etc.)

  Page 5 of 45

  23.10.2011

 • depistare a radiatoarelor reci la care circulaia agentului termic este blocat (nfundare cu depuneri de ml, obturarea conductei de racord i a robinetului de reglaj, prezena aerului n corpul de nclzire)cunoatere a periodicitii cu care s-au efectuat operaiunile de splare chimic a radiatoarelor i instalaieiverificarea temperaturii corpurilor de nclzire, urmrind uniformitatea temperaturii la corpuri diferite i pe suprafaa aceluiai

  corpverificarea existenei la corpurile de nclzire a robinetelor de reglaj i a funcionalitii acestoraverificarea existenei la corpurile de nclzire a robinetelor de reglaj cu termostat; constatarea funcionalitii acestora i

  identificarea temperaturii la care au fost setateverificarea existenei aparaturii de msur i control pentru cunoaterea parametrilor instalaiei (termometre, manometre,

  debitmetre)verificarea existenei instalaiei de automatizare (la sursa termic i/sau la consumator) pentru reglarea furnizrii cldurii n

  acord cu cerinele consumatorilor de cldurverificarea echilibrrii hidraulice (i termice) a ramurilor instalaiei de nclzire; constatarea existenei organelor de reglaj pentru echilibrare (tuuri cu prize de presiune, teuri de reglaj, dispozitive de reglaj i echilibrare, etc.)verificarea tirajului coului de fum al centralei termiceverificarea randamentului energetic al cazanelor (randamentul la condiii nominale i la sarcina redus) i stabilirea puterii

  termice a cazanelor; semnale care indic funcionarea cazanului cu randament sczut: fum intens la co, depuneri de funingine pe canalele de fum, temperatura ridicat la co, neetaneitate i infiltraii de aer rece prin mantaua cazanului, neprenclzirea aerului de ardere, termoizolarea cazanului necorespunztoare, zidria refractar din focar deteriorat, funcionare n cicluri scurte a arztoarelor automatizate (porniri-opriri dese)constatarea strii de curenie a injectoarelor cazanelor (pot fi duze murdare sau nfundate)constatarea unei circulaii parazite a apei prin cazanele oprite din bateria de cazaneverificarea existenei unui sistem de tratare a apei de adaus din instalaia de nclzire (staie de dedurizare, dispozitive cu magnei permaneni, etc.)

  verificarea pompelor de circulaie: caracteristicile punctului de funcionare (debit-presiune), randament, nivel de zgomot, etaneitateverificarea gradului de colmatare a separatoarelor de impuriti i a separatoarelor de nmol, prin cunoaterea pierderii de

  presiune n aparatverificarea existenei contoarelor de energie termic (la surs - pe ramuri i la consumatori)

  Operaiuni de control la instalaiile de nclzire local cu sobe:verificarea strii de curenie a sobei (depuneri de funingine, cenu, etc.)verificarea instalaiei de alimentare cu combustibil lichid sau gazos a sobei (funcionalitate i siguran)verificarea existenei dispozitivelor de reglaj a arderiiverificarea existenei la captul coului de fum a unui dispozitiv care s favorizeze tirajul i s mpiedice ntoarcerea fumului n

  co, tip coco de vntverificarea existenei elementelor de obturare a tirajului pe perioada de nefuncionareverificarea etaneitii canalelor de gaze de ardere (pentru evitarea ptrunderii de aer fals)verificarea nlimii coului de fumevaluarea randamentului de funcionare al sobeiverificarea existenei unui program periodic de ntreinere a sobei

  4.3.2 Verificarea instalaiilor de ventilare i climatizare

  Operaiuni de control la instalaiile de ventilare:verificarea prizei de aer proaspt: s nu aibe rezistene aeraulice mari n funcionare (obturri ale curentului de aer, jaluzele

  blocate); existena organelor de reglaj; nchiderea prizei de aer pe timpul nefuncionrii instalaieidepistarea situaiilor de funcionare a instalaiei de ventilare cu exces de aer proasptposibilitatea funcionrii instalaiei de ventilare n regim mixt: cu introducerea mecanic i evacuare natural sau evacuare

  mecanic i introducere natural, prin depresiuneverificarea filtrului de praf de pe canalul de aer proaspt: gradul de colmatare, necesitatea nlocuirii filtruluiverificarea camerei de amestec a aerului: funcionalitatea organelor de reglare (jaluzele) de pe canalul de aer recirculat i de pe

  canalul de aer proaspt; posiblitatea funcionrii i numai n regim de recirculareverificarea existenei recuperatoarelor de cldur din aerul evacuatverificarea funcionrii instalaiei de ventilare n regim normal de suprapresiune, pentru a se mpiedica infiltraiile exterioare de

  aer rece, iarna i de aer cald, vara verificarea etaneitii canalelor de aer; (in) existena pierderilor de aer prin neetaneiticontrolul termoizolaiei canalelor de aerevidenierea situaiilor n care circulaia de aer pe canale este mpiedicat (obstacole n curentul de aer, clapete i ubre care nu

  sunt n poziia complet deschis etc.)verificarea gurilor de aer, de refulare i de aspiraie: gradul de murdrire, s funcioneze n poziia deschis cu pierdere de sarcin

  minime; s existe o corelare n funcionare ntre gurile de refulare i cele de aspiraiecontrolul concordanei debitelor de aer introduse i evacuate din ncperi cu cele prevzute n proiect; verificarea echilibrrii

  aeraulice a instalaiei de ventilareverificarea funcionrii ventilatoarelor: sensul corect de rotaie a rotorului; modul de rotire al rotorului (echilibrare, funcionare

  fr frecri, jocuri, zgomote i trepidaii anormale); gradul de nclzire al lagrelor i rulmenilor; gradul de ntindere al curelelorde acionaredeterminarea parametrilor de funcionare ai ventilatoarelor: debit, presiune, turaie, putere absorbit, randamentverificarea existenei posibilitii de funcionare a ventilatoarelor cu debite variabile (n trepte sau continuu)constatarea modalitilor de reglare a debitului ventilatoarelor: ubr (pe aspiraie sau refulare), rame cu jaluzele, variatoare de

  turaie etc.verificarea bateriilor de nclzire a aerului: gradul de murdrire a aripioarelor, existena aripioarelor deformate care determin

  pierderi de sarcin suplimentare pe partea de aerverificarea existenei posibilitii de ocolire a bateriei de nclzire, by-pass pe partea de aer, pentru perioadele n care nu este

  Page 6 of 45

  23.10.2011

 • necesar nclzireaverificarea termoizolaiei bateriei de nclzire a aeruluideterminarea puterii termice a bateriei de nclzireverificarea existenei elementelor de monitorizare a parametrilor instalaiei (AMC) i a sistemelor de automatizare a funcionrii

  instalaiei de ventilare

  Operaiuni de control la instalaiile de climatizareLa instalaiile de climatizare a aerului se adopt operaiunile de verificare de la instalaiile de ventilare i, n plus fa de acestea,

  se efectueaz urmtoarele operaiuni de control:verificare a setrii termostatelor din ncperi (temperatura, umiditate) i stabilirea concordanei cu condiiile necesare n realitate (sezon, regim zi-noapte, perioade de neocupare etc.)verificarea bateriilor de rcire a aerului: gradul de murdrire al aripioarelor, starea lamelelor (s nu fie turtite, strmbe),

  evacuarea normal a condensatuluiverificarea termoizolaiei baterii de rcire a aeruluideterminarea puterii frigorifice a bateriei de rcireverificare a camerelor de umidificare: etaneitatea camerei pe partea aeraulic i pe partea hidraulic; funcionalitatea duzelor de pulverizare; prezena separatoaelor de stropi la intrarea i ieirea aerului din camer; modul de asigurare a nivelului minim i maxim a apei din bazin; existena elementelor de automatizaredeterminarea eficienei camerei de umidificareverificarea dispozitivelor de umidificare a aerului cu abur: eficiena umidificrii, automatizarea procesuluiverificarea funcionrii ventiloconvectoarelor i a unitilor interioare tip split: setarea corespunztoare a termostatelor;

  funcionarea ventilatorului pe trepte de debit; starea de curenie a aripioarelor bateriilor de nclzire/rcire; gradul de colmatare a filtrului de aer; evacuarea normal a condensatului; nivelul de zgomotverificarea strii termoizolaiei conductelor de agent frigorific: la aparatele de climatizare tip split, la chiller etc.verificarea agregatelor de rcire a apei (chiller, turn de rcire): automatizarea funcionrii; consum de energie; posibilitatea

  funcionrii la sarcini pariale; optimizarea temperaturilor de condensare i de vaporizare; circulaia liber a aerului la suprafeele de schimb de cldurverificarea pompelor de circulaie ap rcit: parametri de funcionare (debit-presiune), randament, nivel de zgomot

  4.3.3 Verificarea instalaiilor sanitare

  Operaiuni de control la instalaiile sanitare:verificarea conductelor i robintelelor din reeaua de distribuie a apei pentru identificarea pierderilor de apverificarea armturilor de serviciu (robinete sau baterii) ale obiectelor sanitare pentru a constata: existena curgerii apei la poziia nchis a armturii sanitare; modul de reglare a debitului de consum; obinerea amestecului de ap rece - ap cald la bateriile amestectoareconstatarea existenei la armturile sanitare a unor dispozitive pentru reducerea debitului de consum, tip dispersor sau

  perlatorverificarea existenei izolaiei termice la conductele de ap cald menajer, precum i la boilere, schimbtoare de cldur i

  rezervoare de acumulare a apei calde de consumevaluarea strii izolaiei termice la instalaia de ap cald (umed, deteriorat, de grosime insuficient)verificarea existenei aparaturii de msur i control pentru cunoaterea parametrilor instalaiei (termometre pe ap rece i ap

  cald, manometre)verificarea existenei apometrelor pentru ap rece i a contoarelor de energie termic pentru ap cald pe branamentul cldirii i la nivelul consumatorilor individualiverificarea existenei sistemului de recirculare a apei calde menajereconstatarea existenei unor programe restrictive de furnizare a apei reci i a apei calde menajereverificarea sistemului de preparare a apei calde menajere: randamentul sursei termice; (in)existena acumulrii de ap cald;

  temperatura de preparare a apei calde; controlul automat al temperaturii apei caldeverificarea pompelor i sistemelor de ridicare a presiunii apei: starea pompelor i a instalaiei de hidrofor, parametrii de

  funcionare ai pompelor (debit-presiune), randamentul, etaneitatea, nivelul de zgomot; automatizarea regimului de funcionare; modul de asigurare a debitelor n perioadele cu consum redus

  4.3.4 Verificarea instalaiilor electrice

  Operaiuni de control la instalaiile electrice:constatarea tipului surselor de lumin (lmpi) ale instalaiei de iluminat din ncperi; consecine asupra confortului vizual i

  consumului energeticverificarea nivelului de iluminare realizat n ncperi, comparare cu nivelul de iluminare necesarconstatarea existenei corpurilor de iluminat cu lmpi arseconstatarea strii de murdrire (cu praf) a corpurilor de iluminat i a suprafeelor reflectante (tavan, perei)existena unui program de nlocuire a lmpilor (n special la cldirile publice)verificarea poziiei n ncpere i a numrului de ntreruptoare i comutatoare, n scopul aprecierii posiblitii de sectorizare a

  iluminatuluiconstatarea (in)existenei nteruptoarelor cu variator care permit reglarea fluxului luminosconstatarea (in)existenei sistemelor automate de comand a iluminatului cu senzori de prezen sau cu senzori acionai de

  lumina naturalconstatarea (in)existenei automatelor pentru ntreruperea iluminatului n spaii cu ocupare pasager (casa scrilor, coridoare,

  etc.)verificarea existenei sistemelor de iluminat local verificarea existenei senzorilor de lumin pentru acionarea iluminatului exteriorconstatarea existenei unui iluminat decorativ/artistic excesiv i neoptimizat ca durat de funcionareverificarea dimensionrii seciunii conductoarelor electrice, n vederea asigurrii unor pierderi minime de tensiuneinventarierea aparatelor electrocasnice i de birotic existente; cunoaterea puterii absorbite; constatarea existenei termostatelor

  Page 7 of 45

  23.10.2011

 • care limiteaz duratele de funcionareidentificarea cazurilor de nclzire cu radiatoare electriceidentificarea cazurilor de utilizare a mainilor de gtit electriceverificarea consumurilor energetice ale receptoarelor electrice de for (motoare); posibilitatea funcionrii automate; motoare cu turaie variabilverificarea existenei unor dispozitive de acionare la pornire a motoarelor n concordan cu puterea motoarelorverificarea nregistrrilor contoarelor: contorizarea consumului de energie activ i de energie reactiv; tarife difereniate noapte-zi etc.verificarea existenei unor situaii de plat a penalitilor pentru energia reactivconstatarea existenei bateriilor de condensatoare, montate n paralel cu consumatorii, pentru mbuntirea factorului de putereverificarea existenei aparaturii de msur i control pentru cunoaterea mrimilor electrice care caracterizeaz funcionarea

  instalaiei electricecontrolul existenei sistemelor de automatizare a funcionrii instalaiilor de nclzire, ventilare-climatizare i sanitar, n vederea evitrii consumurilor inutile de energie electric cauzate de aceste instalaii

  4.4 AUDITAREA ENERGETIC A CLDIRII

  Conform metodologiei n vigoare (MP 017/2002), de definesc:Auditor energetic pentru cldiri gradul II - Persoana fizic ce dobndete aceast calitate prin atestare de ctre

  organismul abilitat, conform OG 29/2000, n condiiile legii i care are calitatea de a elabora documentaia necesar eliberrii certificatului energetic al unei cldiri existente,

  Auditor energetic pentru cldiri gradul I - Persoana fizic ce dobndete aceast calitate prin atestare de ctre organismul abilitat, conform OG 29/2000, n condiiile legii i care are calitatea de a efectua auditul energetic al unei cldiri existente,

  Expertiz termic i energetic a unei cldiri

  Operaiune prin care se identific principalele caracteristici termo-energetice ale construciei i ale instalaiilor aferente acesteia, n conformitate cu NP 048-00.

  Audit energetic al unei cldiriOperaiune prin care se stabilesc, din punct de vedere tehnic i economic soluiile de reabilitare i/sau modernizare termo-energetic a construciei i a instalaiilor aferente acesteia, pe baza rezultatelor obinute din activitatea de expertiz termic i energetic a cldirii. Auditul energetic al unei cldiri se efectueaz conform NP 047-00.

  Expertiza energetic a unei cldiri se realizeaz n prezent potrivit prevederilor din Normativul pentru expertizarea termic i energetic a cldirilor existente i a instalaiilor de nclzire i preparare a apei calde de consum aferente acestora, indicativ NP 048-2000.

  Normativul se adreseaz inginerilor constructori i de instalaii, arhitecilor i, n general, specialitilor care i desfoar activitatea n domeniul energeticii construciilor i al crei scop l reprezint creterea eficienei energetice a construciilor i

  instalaiilor termice aferente acestora.

  Expertizarea termic i energetic a cldirilor de locuit existente const n determinarea caracteristicilor termotehnice i funcionale reale ale sistemului cldire - instalaie, n scopul caracterizrii din punct de vedere energetic a cldirilor. Se dispune astfel de posibilitatea simulrii comportamentului cldirii n condiii reale de exploatare, determinarea eficienei energetice a cldirii i instalaiei aferente acesteia, respectiv cuantificarea gradului de utilizare a cldurii, expertiza stnd la baza activitii de audit energetic, n scopul alegerii soluiilor tehnice de modernizare energetic a fondului construit.

  Aceste aciuni se efectueaz la cererea proprietarilor, administratorilor fondurilor locative sau a asociaiilor de proprietari / locatari, de ctre consultani energetici recunoscui (atestai) sau birouri de consultan energetic acreditate, cu pregtire tehnic n domeniul termotehnicii construciilor i instalaiilor i echipamentelor energetice n construcii i reprezint o etap obligatorie att n activitatea de elaborare a certificatului energetic al cldirii, ct i n cadrul auditului energetic al cldirii n vederea modernizrii / reabilitrii energetice a acesteia.

  Evaluarea performanelor energetice ale unei cldiri existente vizeaz n principal:investigarea preliminar a cldirii i a instalaiilor aferente;determinarea performanelor energetice ale construciei i ale instalaiilor termice aferente acesteia, precum i a consumului

  anual normal de cldur al cldirii pentru nclzirea spaiilor i prepararea apei calde de consum;concluziile consultantului energetic asupra evalurii.

  Auditul energetic se realizeaz conform Normativului pentru realizarea auditului energetic al cldirilor existente i al instalaiilor de nclzire i preparare a apei calde de consum aferente acestora, indicativ: NP 047-2000.

  Cldirile existente sunt grupate n dou mari categorii, n funcie de destinaia principal a acestora, dup cum urmeaz:

  cldiri de locuit (din sectorul rezidenial): individuale sau colective, cmine etc.cldiri cu alt destinaie dect locuine (din sectorul teriar): cldiri spitaliceti, cldiri social-culturale (teatre, cinematografe,

  muzee), cldiri de nvmnt (cree, grdinie, coli, licee, universiti), cldiri comerciale i instituii publice (magazine, spaii comerciale, sedii de firme, birouri, bnci), hoteluri.

  Auditul energetic al cldirilor existente reprezint activitatea de identificare a soluiilor tehnice de reabilitare / modernizare energetic a cldirilor i instalaiilor aferente acestora, pe baza caracteristicilor reale ale sistemului construcie - instalaie de utilizare a energiei termice, precum i optimizarea soluiilor tehnice prin analiza eficienei economice a acestora. Auditul energetic se efectueaz de ctre consultani energetici recunoscui (atestai) sau birouri de consultan energetic acreditate, cu pregtire tehnic n domeniul termotehnicii construciilor i instalaiilor i echipamentelor energetice n construcii i reprezint o etap obligatorie de pregtire a proiectului de modernizare energetic a cldirii.

  Realizarea auditului energetic al unei cldiri existente presupune parcurgerea a trei etape obligatorii:1. Evaluarea consumului energetic probabil al cldirii n condiii normale de locuire, pe baza caracteristicilor reale ale sistemului

  construcie - instalaie de nclzire i preparare a apei calde de consum.2. Identificarea msurilor de modernizare energetic i analiza eficienei economice a acestora.

  Page 8 of 45

  23.10.2011

 • 3. ntocmirea raportului de audit energetic.

  Scopul principal al msurilor de reabilitare/modernizare energetic a cldirilor existente l constituie reducerea consumurilor de cldur pentru nclzirea spaiilor i pentru prepararea apei calde de consum n condiiile asigurrii condiiilor de microclimat confortabil. n cazul reabilitrii cldirilor, aspectul funcionalitii este foarte important i criteriul deciziei l constituie ntotdeauna eficiena tehnico-economic, dei aspectul financiar rmne esenial.

  La cldirile de locuit existente se disting dou mari categorii de repartiie a criteriilor energetice :locuine caracterizate prin confort termic - cldirile prevzute cu un sistem de nclzire global, acesta putnd fi: centralizat la

  nivel de locuina sau cldire (nclzire central clasic), divizat (un aparat independent n fiecare ncpere nclzit) sau mixt.locuine lipsite de confort termic sau prevzute numai cu mijloace limitate de asigurare a confortului termic (de exemplu numai

  sobe).n fiecare dintre cele dou categorii astfel definite problema fundamental a reabilitrii termice se pune dup cum urmeaz:

  meninerea condiiilor normate de confort termic prin reducerea consumului de combustibil sau schimbnd tipul de energie (total sau parial), conform politicii energetice naionale;aplicarea unor soluii de realizare a condiiilor normate de confort termic prin optimizarea costului global actualizat, conform

  politicii energetice naionale.

  n aceste cazuri, pe lng caracteristici tehnice, geografice i sociologice, apar noi parametri referitori la stadiul energetic al cldirilor, la varietatea surselor de energie i la situaia economic i financiar a beneficiarilor soluiilor tehnice aplicate ansamblului cldire - instalaie. Situaia economic i financiar depinde n principal de tipul ocupanilor, de statutul de ocupare, de sectorul de finanare (social sau nu, privat sau public), de natura juridic a patrimoniului (exemplu: coproprieti, entiti juridice sau locatari / proprietari); posibilitile de ajutor public direct, costurile implicate de activitatea de reabilitare energetic, existena unor avantajefiscale. Crearea confortului termic se obine prin alegerea unui sistem de nclzire adecvat i a unei surse de energie.

  Interveniile avute n vedere la reabilitarea sau modernizarea energetic a unei cldiri se mpart n dou categorii principale i anume:

  Intervenii asupra cldirii, care vizeaz reducerea necesarului propriu de cldur al cldirii, independent de comportamentul instalaiilor i al consumatorilor.Intervenii asupra instalaiilor aferente cldirii, care vizeaz reducerea consumului de energie pentru satisfacerea necesarului determinat (nclzire, ap cald de consum).

  Proiectele de modernizare energetic a cldirilor existente trebuie s ndeplineasc o serie de obiective incluznd modernizarea anvelopei construciei (sau a unor pri din aceasta) i a instalaiei de nclzire interioar i de preparare a apei calde de consum, mbuntirea performanei acestora, sprijinirea respectrii problemelor legate de protecia mediului, de economia de energie i de fondurile financiare implicate de acestea.

  Proiectele au n comun investiia financiar iniial. Tipul investiiei poate fi o alocare intern a fondurilor (auto-finanare) sau se poate baza pe un contract complex cu o companie de servicii energetice i/sau o a treia parte (un ter finanator).

  ntocmirea raportului de audit energetic este un element esenial al procedurii de realizare a auditului energetic i reprezint o prezentare a modului n care a fost efectuat auditul, a principalelor caracteristici termoenergetice ale cldirii, a msurilor de modernizare energetic a cldirii i instalaiilor interioare aferente acesteia, precum i a principalelor concluzii referitoare la msurile eficiente din punct de vedere economic.

  Prezentarea trebuie adaptat de fiecare dat funcie de beneficiarul potenial al raportului, innd seama de faptul c n final acesta va fi cel care va decide n privina modernizrii energetice a cldirii. Forma n care este ntocmit raportul de audit energetic, prezentarea acestuia, modul de redactare, claritatea i uurina de interpretare a coninutului acestuia sunt eseniale pentru beneficiarul raportului.

  COLECTAREA DATELOR

  5.1 PLANURI, MATERIALE I CONSUMURI DE ENERGIE CONTORIZATE

  Durata analizei energetice este n general scurt. n scopul obinerii unor rezultate valabile, este necesar o bun colaborare cu personalul tehnic al cldirii i utilizatorii acesteia. Analiza energetic va fi facilitat dac exist urmtoarele informaii:

  Desene arhitecturale ale cldirii (pardoseli, faade i seciuni prin cldire) nsoite de date privind materialele utilizate i de grosimile zidurilor i tencuielii.

  Caracteristici tehnice principale ale sistemelor energetice (cazane, compresoare, aparate electrice, iluminat etc.) Informaii (i schie dac este posibil) despre sistemele de alimentare cu abur (dac exist). Informaii (i schie dac este posibil) despre sistemele de nclzire i ventilare. Baze de date coninnd consumurile energetice n ultimele luni (ani) etc.

  Modul de funcionare real a cldirii rezult n special prin efctuarea unor msurtori, precum : Verificarea parametrilor de confort termic : temperatura aerului i a pereilor exteriori, umiditatea relativ, viteza aerului i

  Page 9 of 45

  23.10.2011

 • coninutul n poluani (CO2).

  Acolo unde alimentarea cu cldur nu este contorizat, un debitmetru portabil i termometre bine alese pot oferi informaii despre consumurile reale de energie termic.Dac exist cazane n exploatare se va verifica eficiena arderii (n acest scop se va prevedea un racord cu un tu de diametru 10

  mm pe traiectul evacurii gazelor de ardere ctre co). Analiza calitii energiei electrice necesit un electrician care s conecteze aparatura de msur i control la tabloul electric.

  Dac se decide efectuarea unei analize energetice pentru cldire, se recomand completarea de ctre personalul tehnic sau locatari a unui chestionar sau fi de expertiz. Dac se decide apelarea la un auditor expert, aceasta ofer informaii eseniale despre situaia energetic existent i i ajut s-i pregteasc mai bine planul de lucru.Un model de astfel de fi chestionar este prezentat n Anexa C.

  Parcurgerea fiei de tip chestionar arat clar datele necesar a fi cunoscute. Se atrage n mod deosebit atenia asupra surselor i consumurilor de energie. Dac cldirea are consumurile energetice contorizate, se recomand completarea unor tabele centralizatoare de tipul celor prezentat mai jos. Marea majoritate a cldirilor sunt dotate cu contoare de energie electric. Mai mult, cldirile multi-familiale pot avea contoare individuale pe apartamente dar i contoare pentru consumatorii comuni (ascensoare, iluminatul coridoarelor). Contoarele de gaze, de ap i de energie termic (n cazul n care aceasta este livrat prin termoficare) au devenit i ele destul de frecvente n dotarea cldirilor, de cele mai multe ori la intervenia utilizatorilor. Cantitile de energie contorizate se pot obine cu uurin pe baza facturilor. Atenie trebuie acordat separrii corecte pe luni a consumurilor, cunoscut fiind faptul c facturarea se face de multe ori pe perioade de timp inegale. Cunoaterea consumurilor pentru mai muli ani permite evitarea concluziilor eronate induse de perioade cu condiii climatice sau de funcionare a cldirii atipice. Pe de alt parte, aducerea la un numitor comun a tuturor unitailor de msur uzuale n exprimarea diverselor tipuri de energie permite compararea i nsumarea acestora. Informaiile legate de tarife permit explicarea opiunilor utilizatorilor pentru anumite consumuri suplimentare de energie.

  Pe baza tuturor informaiilor i msurtorilor, se vor putea identifica posibilitile de economisire a energiei, acordndu-se atenie sporit msurilor ce par a fi avantajoase economic. n capitolul 7 se vor trece n revist msuri de reabilitare / modernizare a elementelor de construcie i instalaiilor cldirii.

  Consumul de electricitate al cldirii

  Tarif: [lei/kWh]

  Consumul de gaz natural

  Putere calorific inferioar

  = 8500 kcal/m3 = 9.88 kWh/m3

  Tarif : [lei/m3] / [lei/kWh]

  Consumul de cldur de termoficare pentru nclzire

  Tarif: [lei/Gcal] / [lei/kWh]; 1 Gcal = 1162.5 kWh

  Consumul de cldur de termoficare pentru apa cald de consum

  Tarif: [lei/Gcal] / [lei/kWh]; 1 Gcal = 1162.5 kWh

  5.2 METODE DE MSURARE A PARAMETRILOR FUNCIONALI I GEOMETRICI

  5.2.1 Parametri caracteristici pentru cldire i instalaiile din dotare

  Pentru determinarea nivelului real de confort termic, a consumurilor reale de ap i energie, precum i pentru constatarea performanei de fapt a construciei i instalaiilor din dotare, sunt necesare o serie de msurtori pentru parametrii funcionali i constructivi ai cldirii analizate. Aceti parametri includ:

  Temperaturi pentru: - apa rece i apa cald de consum- apa din turul i returul instalaiei de nclzire - aerul interior cldirii- aerul exterior cldirii

  kWh Ian. Feb. Mar. Apr. Mai Iunie Iulie Aug. Sept. Oct. Noi. Dec. Total

  2001

  2002

  2003

  kWh Ian. Feb. Mar. Apr. Mai Iunie Iulie Aug. Sept. Oct. Noi. Dec. Tot

  2001

  2002

  2003

  Gcal Ian. Feb. Mar. Apr. Mai Iunie Iulie Aug. Sept. Oct. Noi. Dec Total

  2000

  2001

  2002

  Gcal Ian. Feb. Mar. Apr. Mai Iunie Iulie Aug. Sept. Oct. Noi. Dec. Total

  2000

  2001

  2003

  Page 10 of 45

  23.10.2011

 • Umiditate pentru - aerul interior cldiriiViteza aerului - n ncperi i pe conturul deschiderilor (ui, ferestre)Presiuni pentru: - agentului termic la intrarea i ieirea din instalaia termic testat

  - aerul interior cldirii- aerul exterior sau diferena dintre aerul interior i cel exterior

  Debite pentru - apa rece i apa cald de consum- agentul termic (din instalaia de

  nclzire)- gazul natural folosit la prepararea hranei - combustibilul utilizat pentru nclzire

  Energie termic - pentru prepararea apei calde consum- pentru nclzirea spaiilor

  Analiza gazelor de ardere

  Randamentul cazanului din instalaia de nclzireEficiena instalaiei de ventilare i condiionare a aeruluiNumrul de schimburi de aer cu exteriorul cldirii

  Defecte de izolare termic n anvelopa cldirii i conductele de distribuie a agentului termicDimensiuni

  - lungimi, limi i grosimi ale elementelor de construcie

  - lungimi i diametre de evi, grosimi ale izolaiilor termice a evilor

  - dimensiuni de gabarit pentru echipamente i aparate de instalaii Energia electric - cantitate consumat, factor de putere.Nivelul de iluminare msurat difereniat pe zone ale cldirii avnd utilizri diferite

  Numrul i tipul msurtorilor depind de nivelul de abordare a analizei energetice (de la simple estimri pn la cuantificri precise), precum i de aparatura de msur avut la dispoziie. n orice caz, aparatura de msur trebuie s fie n stare bun de funcionare, iar categoria de aparate ce intr sub incidena reglementrilor metrologice trebuie s aib certificate de verificare metrologic n vigoare la data efecturii ncercrii.

  Orice metod de msurare implic inerent apariia unui numr de erori. Pentru a le putea diminua, se recomand repetarea msurrilor la intervale alese de timp. Din seria valorilor citite sau nregistrate, se elimin valorile aberante; din valorile rmase se calculeaz o valoare medie aritmetic care reprezint rezultatul msurtorii.

  Important de reinut c, dac unii parametrii pot fi determinai prin utilizarea unui singur instrument (de ex., temperatura se msoar cu un termometru), alii necesit mai multe instrumente/metode (de ex., energia termic necesit msurarea unor temperaturi i a unui debit). n cel de-al doilea caz, avem de-a face cu proceduri de msurare.

  Lucrarea de fa permite numai o scurt trecere n revist a metodelor i procedurilor de msurare i numai pentru anumite caracteristici. Pentru anumii parametri, exist instrumente i aparate de msur uor de mnuit i/sau citit: higrometru pentru msurarea umiditii aerului, contor de energie electric, contor de ap, luxmetru pentru msurarea nivelului de iluminare, rulete i rigle pentru msurarea lungimilor. Acestea nu vor fi detaliate aici.

  Conform ghidului GT-032-01 elaborat de INCERC, procedura general de efectuare a msurtorilor implic urmtorii pai:

  1. Identificarea instalaiei / echipamentului supus investigaiei.2. Alegerea locului de instalare a aparatelor de msur.3. Alegerea aparatelor de msur i pregtirea lor pentru ncercri.4. Instalarea / amplasarea aparatelor de msur.5. Efectuarea unor probe de msurare pentru atingerea unui regim stabilizat de funcionare.6. Efectuarea msurtorilor propriu-zise. Culegerea de date.7. Prelucrarea datelor (statistic, formule de calcul). Analiza propagrii erorilor. 8. Prezentarea rezultatelor ncercrii (SR EN 45001).

  Tipul aparatelor folosite i numrul seriei de construcieSpecificarea incertitudinii de msurare a acestora (cf. indicaiilor productorului).Specificarea datei i metodei ultimei etalonri.Specificarea modului de instalare.Specificarea localizrii senzorului de temperatur / debitSpecificarea valorilor medii i a abaterilor fa de valoarea medie. Rezultatele calculelor cu intervalul de incertitudine determinat prin analiza propagrii erorilor.

  5.2.2 Msurarea temperaturilor

  Temperatura este o proprietate a corpurilor care depinde de starea de agitaie a particulelor microscopice componente (molecule, atomi). Datorit acestui fapt, temperatura nu se poate msura direct ci numai prin intermediul altor mrimi fizice care variaz direct proporional cu energia cinetic microscopic prin efecte de dilatare (lungimi de coloane capilare de lichid, presiuni de gaze), de variaie a rezistivitii electrice (rezistene electrice, termistori), de producere a unei tensiuni termo-electrice (termocuple) etc. n cazul cldirilor, temperatura se msoar de regul cu termometre cu lichid, termocuple sau termorezistene. Atunci cnd se alege un tip de termometru, este important s se verifice dac domeniul de operare (scala) a termometrului include intervalul de valori ce se ateapt a fi msurate. Dac indicaia termometrului este foarte aproape de una din extremitile scalei sale, atunci se recomand utilizarea unui alt termometru.

  Page 11 of 45

  23.10.2011

 • Atunci cnd se msoar temperaturi ale fluidelor aflate n curgere forat prin canale i conducte, senzorul de temperatur trebuie astfel instalat nct s nu perturbe curgerea fluidului i/sau s genereze curgeri secundare dei este esenial s se realizeze un contact termic bun ntre senzor i fluid.

  n cazul msurrii temperaturii aerului interior, este important ca senzorul s fie suficient de departe de orice suprafa (perete exterior, element de nclzire) care l-ar putea influena prin radiaie, ca i de orice deschidere prin care aerul ventilat sau infiltrat ar induce efecte de convecie forat. Conform Ghidului GT 032/2001, termometrul se instalez n acest caz n axul central al ncperii, la 0,75 m de pardoseal, iar senzorul de temperatur al aparatului se protejeaz contra radiaiei termice prin amplasarea lui ntr-un cilindru metalic.

  Erorile asociate cu msurarea temperaturii rezult din faptul c termometrul indic propria sa temperatur. Acestea sunt de mai multe tipuri i ele includ:

  Erori de precizie:

  Imprecizia citiriiVariaii temporale i spaiale n temperatura msuratErori de abatere:

  Erori de nclzire / rcire a punctului de contact (erori de conducie, radiaie, curgere)Efectul firelor de legtur i al dispozitivelor de prindere (conexiuni ne-izoterme, erori de sarcinmbtrnirea materialelor dup calibrareEfectul cmpurilor magnetice, bucle de mpmntare (atunci cnd semnalul de ieire este o tensiune) Inexactitatea cunoterii strii jonciunii de referin n cazul termocuplelor

  De exemplu, temperatura unui termometru amplasat n mediul ambiant exterior este temperatura de echilibru care rezult din energia radiant de la soare (sau corpuri nvecinate), convecia termic cu aerul ambiant i conducia termic prin elementele de susinere a termometrului.

  Atunci cnd se dispune de aparate nregistratoare cu senzori de temperatur, se pot msura simultan mai multe temperaturi, la intervale de timp prestabilite. Dinamica valorilor indic efecte de inerie termic, precum i performae de izolare termic a pereilor despritori.

  5.2.3 Msurarea presiunilor

  Msurrile de presiune sunt necesare pentru determinarea pierderilor de sarcin hidrodinamic la curgerea fluidelor prin instalaii sau echipamente, sau la stabilirea schimburilor de aer ale cldirii datorit diferenelor de presiune dintre aerul interior i cel exterior. n alte situaii, msurarea presiunii permite prin componenta sa dinamic determinarea vitezei de curgere a unui fluid.

  Conform Legii lui Bernoulli, presiunea total , ptot

  , a unui fluid aflat n curgere este format din

  componenta static p - datorat ciocnirilor micro-particulelor cu pereii incintei i care se exercit egal n toate direciile,

  componenta dinamic V2/2- datorat vitezei de curgere i care se exercit numai pe direcia perpendicular pe curgere, i

  componenta gravitaional gz datorat diferenei de cot fa de cota 0 i care se exercit numai pe direcie vertical

  Unit sur i aproape egal utilizate, se prezint mai jos mpreun cu relaiile de transformare.

  Presiunea este o mrime pozitiv prin definiie. Cel mai adesea, ns, se msoar diferene de presiune, iar acestea pot fi pozitive sau negative. Atunci cnd se msoar diferena dintre presiunea absolut a unui fluid i presiunea atmosferic, rezultatul se numete presiune manometric sau relativ. Pentru a se preciza cnd este vorba de presiunea real a fluidului, se folosete expresia de presiune absolut. Aparatele care msoar presiunea atmosferic se numesc barometre i sunt de regul aparate sofisticate i

  scumpe. Mult mai ieftine i fiabile sunt aparatele care msoar diferene, numite manometre (cnd ) sau vacuummetre (cnd

  ). Pentru acestea din urm, formula constructiv cea mai simpl este tubul sub form de U, ilustrat n figura alturat. Din surare, se mai deosebesc:

  Aparate cu element elastic elementul sensibil este un dispozitiv elastic ce se deformeaz sub aciunea variaiei de presiune (ex.: tubul Bourdon)

  1 Pa = 1 N/m2

  1 bar = 105 Pa1 torr = 1 mmHg* = 133,3 Pa1 Atm = 760 mmHg = 1,0132 bar1 mH

  2O = 0,0981 bar

  1 at = 10 mH2

  O = 0,981 bar

  Page 12 of 45

  23.10.2011

 • Aparate cu piston echilibrarea forelor create pe de o parte de presiunea ce se msoar, iar pe de alt parte de greuti i de pistonul din cilindru.Aparate electrice elementul sensibil este un dispozitiv electric bazat pe transformarea variaiilor de presiune n variaii ale unei mrimi electrice (ex.: efectul piezo-electric la unele cristale, precum cuarul

  Manometrele se racordeaz la prize de msurare a presiunii, practicate n conducte. Prizele de presiune nu perturb n general curgerea fluidelor; trebuie evitate ns situaiile n care la prize pot apare condensarea de vapori, bule de gaz sau particule solide din fluid.

  Erorile de msurare statice care pot apare sunt cauzate de:fisuri ntre priza de presiune i senzorpresiuni parazite datorate prizelor prost realizatepoziia incorect a sondeiacumularea de gaze n racorduri, atunci cnd se msoar presiunea lichidelordiferene de nlime piezometric ntre punctele de msur

  5.2.4 Msurarea vitezelor i debitelor

  Vitezele curgerilor de ap sau aer se msoar de regul cu ajutorul unui tub Pitot. Diferena dintre presiunea total i cea static reprezint componenta dinamic din care se poate extrage valoarea vitezei

  Vitezele de aer se pot mai msura cu ajutorul anemometrelor cu fir cald (instrumente scumpe, de precizie) sau a anemometrelor cu cupe. Valorile mici ale densitii i vitezei de micare

  necesit aparate sensibile i delicate care trebuie calibrate frecvent.

  Principiile de msurare a debitelor sunt variate. Dac se msoar debitul volumic, trebuie determinat (msurat sau luat din tabele) densitatea fluidului la temperatura medie de curgere. Principalele metode de msurare a debitelor sunt:

  Msurarea debitului cu ajutorul vitezei se msoar vitezele locale i se integreaz pe elementele de suprafa reprezentative. Aceast metod poate fi utilizat la gurile de ventilare, unde este imposibil de montat un debitmetru datorit curgerii de tip deschis.

  Debitmetrul volumic se bazeaz pe trecerea temporar a debitului/consumului printr-un recipient de volum cunoscut i msurarea timpului de parcurgere a acestuia.

  Debitmetrul cu diafragm / Venturi / cu ajutaj - amplasat departe de coturi, vane, etc

  Prin calibrare: .Debitmetru cu element de laminarizare - msoar debite mici i mari

  Prin calibrare: Rotametre

  se amplaseaz n conducte verticale sub forma unui flotor mobil plasat ntr-un tub conic; asupra flotorului acioneaz forele de frecare (V), arhimedic i greutatea; poziia de echilibru a flotorului depinde de viteza medie de curgere prin seciunea dintre tub i flotor, adic de debit.

  Debitmetru cu turbin

  - o turbin cu palete multiple antrenat de fluidul n micare; viteza de rotaie a turbinei este o msur a debitului volumic.

  Debitmetru cu cmp electromagnetic

  - funcioneaz pe principiul legii lui Faraday: un conductor care se deplaseaz printr-un cmp magnetic este supus unei fore electromotoare care depinde de vitez.

  - un lichid conductor traverseaz senzorul n care s-a generat un cmp electromagnetic; se msoar tensiunea indus i se deduce viteza.

  Debitmetrul vortex

  - msoar frecvena de formare a turbioanelor n avalul unui perturbator de curgere; aceast frecven este o msur a vitezei de curgere (mai exact, Re1/2 ) , deci a debitului.

  - formarea turbioanelor se detecteaz cu ajutorul unui senzor de temperatur sau prin alte mijloace.

  Debitmetru cu ultrasunete

  - emite ultrasunete de mare intensitate ntr-un lichid, care circul mai repede n sensul curgerii dect opus ei.

  - senzorul A transmite un ultrasunet care va fi receptat de senzorul B i se msoar timpul de parcurgere tAB; apoi se inverseaz rolurile senzorilor i se msoar timpul tBA.

  - diferena dintre cei doi timpi reprezint o msur a vitezei curgerii de fluid, dac se iau n considerare diametrul conductei, grosimea peretelui conductei, grosimea izolaiei i viteza

  VAB

  A

  B

  VV

  BA

  Page 13 of 45

  23.10.2011

 • sunetului n lichid, n materialul conductei i n izolaie.

  Cauzele erorilor de msurare statice i remediile lor sunt:pierderi interne n debitmetre reglarea sau nlocuirea debitmetrului perturbaii locale ale curgerii inserarea de poriuni drepte de conductcurgere turbulent modificarea nr. Reynolds prin modificarea -luicurgere bifazic accidental filtrare, dezaerisire, purjare n amonte de aparat

  cunoaterea imprecis a densitii utilizarea altor surse/aparate

  5.2.4 Msurarea ariei i volumului anvelopei cldirii

  Aria anvelopei cldirii - A - reprezint suma tuturor ariilor elementelor de construcie perimetrale ale cldirii, prin care au loc pierderile de cldur, i anume :

  suprafaa opac a pereilor exteriori;suprafeele adiacente rosturilor deschise i/sau nchise;suprafeele ferestrelor i uilor exterioare, precum i ale pereilor exteriori vitrai i ale luminatoarelor;suprafaa planeelor de peste ultimul nivel, sub terase;suprafaa planeelor de peste ultimul nivel, sub poduri;suprafaa planeelor de peste pivnie i subsoluri nenclzite;suprafaa plcilor n contact cu solul;suprafaa pereilor n contact cu solul;suprafaa planeelor care delimiteaza cldirea la partea inferioar, de exterior (la bowindouri, ganguri de trecere, etc.);suprafaa pereilor i a planeelor care separ volumul cldirii, de spaii adiacente nenclzite sau mult mai puin nclzite, precum i de spaii avnd alte destinaii, etc.Aria anvelopei se determin avnd n vedere exclusiv suprafeele interioare ale elementelor de construcie perimetrale, ignornd

  existena elementelor de construcie interioare (pereii interiori structurali i nestructurali, precum i planeele intermediare). Ariile care alctuiesc anvelope unei cldiri se determin astfel :

  ariile pereilor se calculeaz pe baza urmtoarelor dimensiuni:pe orizontal, pe baza dimensiunilor interioare ale pereilor exteriori sau ale celor de la rosturi;pe vertical, ntre faa superioar a pardoselii de la primul nivel nclzit, pn la tavanul ultimului nivel nclzit.ariile tmplriei exterioare se iau n calcul pe baza dimensiunilor nominale ale golurilor din perei;ariile orizontale (terase, planee sub poduri, planee peste subsoluri, plci pe sol, .a.) se calculeaz pe baza dimensiunilor

  conturului interior al pereilor care alctuiesc anvelopa; n cazul suprafeelor nclinate, la determinarea suprafeelor orizontale i verticale se va ine seama de aceast nclinare.

  Volumul cldirii - V - reprezint volumul delimitat pe contur de suprafeele perimetrale care alctuiesc anvelopa cldirii, reprezint volumul nclzit al cldirii, cuprinznd att ncperile nclzite direct (cu elemente de nclzire), ct i ncperile nclzite indirect (fr elemente de nclzire), dar la care cldura ptrunde prin pereii adiaceni, lipsii de o termoizolaie semificativ. n acest sens se consider ca fcnd parte din volumul cldirii: cmri, debarale, vestibuluri, holuri de intrare, casa scrii, puul liftului i alte spaii comune. Mansardele, precum i ncperile de la subsol, nclzite la temperaturi apropiate de temperatura predominant a cldirii, se includ n volumul cldirii.

  Nu se includ n volumul cldirii :ncperile cu temperaturi mult mai mici dect temperatura predominant a cldirii, de exemplu camerele de pubele ;verandele, precum i balcoanele i logiile, chiar n situaia n care ele sunt nchise cu tmplrie exterioar.

  OBSERVAII:La cldirile cu teras, n cazul n care casa scrii se ridic peste cota general a planeului terasei, pereii exteriori ai acesteia se

  consider ca elemente ale anvelopei cldirii.La cldirile cu acoperi nclinat, n situaiiile n care casa scrii continu peste cota general a planeului podului, ca elemente

  delimitatoare, spre exterior, se consider pereii dintre casa scrii i pod i planeul sau acoperiul de peste casa scrii.La casa scrii de la parter, precum i la holurile de intrare n cldire care au planeul inferior denivelat, determinarea volumului i a ariei anvelopei, precum i a ariilor tuturor elementelor de construcie care separ aceste spaii, de subsol i de aerul exterior (perei, planee, rampe, podeste), se face cu luarea n consideraie a acestei denivelri.

  5.3 PROCEDUR PENTRU VERIFICAREA UNEI INSTALAII TERMICE / ECHIPAMENT TERMIC

  Din ce n ce mai mult se ntlnesc contoare de energie termic (cldur), cu construcii sofisticate i afiaj electronic care por furniza temperaturi i debite att pe partea agentului termic ct i pe partea apei calde de consum. Acesta este n special cazul cldirilor racordate la sistemele centralizate de termoficare. La instalaiile aferente unei cldiri, exist ns i posibilitatea determinrii in situ a cantitii de cldur pentru nclzire respectiv pentru prepararea apei calde de consum.

  Parametrii care trebuie msurai pentru colectarea de date sunt enumerai mai jos. Simbolurile se deduc din schema general a unui schimbtor de cldur reprezentat alturat, unde indicele 1 corespunde agentului cald, iar indicele 2 corespunde agentului rece.

  APage 14 of 45

  23.10.2011

 • a) La instalaiile / echipamentele de nclzire

  temperaturile de ducere i de ntoarcere ale agentului termic primar (dac este cazul):

  temperaturile de ducere i de ntoarcere ale agentului termic secundar (ale apei din instalaia interioar de nclzire):

  debitul agentului termic primar (dac este cazul):

  debitul agentului termic secundar:

  pierderea de presiune amonte-aval fa de echipamentul termic

  b) La instalaiile / echipamentele de preparare a apei calde de consum

  temperaturile de ducere i de ntoarcere ale agentului termic primar / nclzitor:

  temperatura apei reci: , temperatura apei calde de consum:

  debitul agentului termic primar / nclzitor:

  debitul de ap rece:

  debitul de ap cald de consum: , de numai n cazul existenei unui rezervor

  pierderea de presiune amonte-aval fa de echipamentul termic

  Pentru prelucrarea rezultatelor, se elimin valorile aberante din valorile msurate, iar din valorile rmase, se calculeaz media statistic (aritmetic) pentru fiecare parametru msurat.

  Dac s-au msurat debitele volumetrice, debitele masice de ap se calculeaz obinnd densitatea apei din tabelele de proprieti termo-fizice, la temperatura medie a curgerii.

  Cldura cedat de agentul cald, , i respectiv cldura preluat de agentul rece, n cazul unei instalaii (sau echipament) termice se calculeaz cu:

  ldur (prin scderea citirilor la un interval ales de timp), fie folosind

  nregistrri simultane pe intervale de timp. Raportul reprezint randamentul instalaiei din punctul de vedere al

  transferului de cldur dintre cele dou fluide. Diferena nsumeaz toate pierderile de cldur prin pereii insuficieni izolai ai schimbtorului i ai conductelor de distribu sur i schimbtor.

  Puterea termic a unui echipament termic se calculeaz ca medie aritmetic a fluxurilor termice corespunztoare circuitului primar, respectiv secundar:

  pe circuitul primar / secundar se determin cu ajutorul unui tub n form de U

  ,

  unde lichidul manometic lm poate fi ap sau mercur. Tuburile de legtur cu prizele de presiune pot fi umplute cu ap sau aer. Pentru uurina calculului, se precizeaz valorile:

  , ,

  n cazul ncercrilor efectuate la mai multe debite de ap, valorile msurate pentru i se modeleaz printr-o curb de regresie obinut prin metoda celor mai mici ptrate:

  (regresie liniar pentru: )

  5.4 PROCEDUR PENTRU DETERMINAREA RANDAMENTULUI CAZANULUI

  Pentru determinarea randamentului cazanului, se msoar urmtorii parametri:

  Page 15 of 45

  23.10.2011

 • debitul de ap:

  temperaturile apei la intrare i ieire din cazan: ,

  consumul de combustibil:

  compoziia gazelor de ardere:

  Dac exist cazane n exploatare, se va verifica eficiena arderii; n acest scop, se va prevedea un racord cu un tu de diametru 10 mm pe traiectul evacurii gazelor de ardere ctre co; se racordeaz la tu un analizor de gaze pentru prelevarea unei probe de gaz ce va fi supus ulterior unei analize pentru determinarea compoziiei. Analizorul de gaze este un instrument portabil, fie de tip Orsat (cu treceri multiple prin baloane cu lichide ce dizolv difereniat diversele componenete gazoase), fie de tip electronic i celule chimice care reacioneaz la prezenta diverselor componenet gazoase din gazele. Gazele detectate sunt relativ puine la numr. Celelate se pot ns deduce cunoscnd compoziia chimic a combustibilului utilizat la ardere.

  ncercarea/verificarea cazanului se face n urmtoarele condiii:dup o funcionare de 1-2 zile pentru stabilizare; n condiii ct mai apropiate de regimul permanent; pe o durat de minim 4 ore (comb. gazos, lichid sau solid pulverizat) i de 6 ore la comb. solid ars pe grtar).

  cu un debit de ap constant n limita a 3%.

  Puterea calorific inferioar a combustibilului la presiune constant, , se determin conform STAS 5269 (comb. lichizi, gazoi) rire (dac este combustibil solid), cu ajuroul

  unor rezervoare calibrate (cronometrnd timpul de golire), sau cu ajutorul unui contor etalonat n prealabil pentru tipul de combustibil folosit.

  Calculul randamentului global al cazanului:

  i de pierderile prin suprafeele exterioare ale cazanului.

  Parametrii calculai pe baza analizei gazelor de ardere sunt:

  Pierderea de cldur din gazele de ardere (qA)Concentraia de dioxid de carbon (CO

  2)

  Excesul de aer ()Concentraia de dioxid de sulf (SO2)

  Randamentul arderii (ardere

  )

  De reinut c n focarele mici proporia de NO la NO2 este ntotdeauna cam aceeai (97% NO, 3% NO2).

  Relaiile de calcul cele mai uzuale pentru coeficientul de exces de aer sunt urmtoarele:

  sau

  Relaia dintre excesul de aer, CO2, O2, . prin schema de

  dependen de mai jos. Se evideniaz astfel c operarea cazanului este optim atunci cnd coninutul de CO2 din gazele de ardere

  este maxim, iar cel de CO zero.Compoziia g.a.

  CO2

  O2CO

  Aer n excesAer insuficient

  Operare normal

  A B ED

  CO2,max

 • 5.5 PROCEDUR PENTRU DETERMINAREA NUMRULUI DE SCHIMBURI DE AER PE OR

  Aceast procedur urmrete determinarea urmtoarelor:

  Infiltraiile de aer prin elementele componenete ale cldirii

  Cota de aer proaspt introdus ntr-o incint a cldirii

  Neetaneitatea global a unei cldiri.

  Schimbul de aer al cldirii cu mediul su exterior este caracterizat prin raportul dintre debitul orar de aer schimbat i volumul

  cldirii: [h-1], numit numr de schimburi de aer pe or.

  Tehnicile principale de msurare pentru estimarea caracteristilor de infiltraie pentru o cldire sunt:

  i.- Tehnici bazate pe presurizarea (depresurizarea) unei cldiri (poriuni de cldire) cu ajutorul unui ventilator. Cunoscut ca testul uii suflante, aceast metod permite determinarea variaiei debitului volumetric de aer cu diferena de presiune dintre interiorul i exteriorul cldirii p. Se fac msurtori de debit de aer pentru cteva valori diferite ale p i se caut o formul de

  aproximare (prin regresie numeric) a dependenei de forma urmtoare:

  Valoarea reprezentativ corespunde unei diferene de presiune :

  i ea determin clasa de permeabilitate (cf. GT 032/2001).

  ii.- Tehnici cu gaz trasor (indicator). Schimbul de aer prin cldire se estimeaz prin monitorizarea n timp a concentraiei a unui gaz injectat la interiorul cldirii. Gazul trebuie s fie inert, inofensiv i s se amestece bine cu aerul. De obicei, se folose de sulf sau protoxid de azot.

  a) Dac debitul de gaz trasor introdus dup momentul iniial este nul, atunci , unde Co este concentraia iniial de

  gaz indicator i Vclad este volumul cldirii.

  b) Dac se menine constant concentraia C de gaz indicator prin introducerea continu a unui debit de gaz ,

  atunci

  rul de schimburi pe or, se poate consulta Tabelul 2.2.

  5.6 PROCEDUR DE INVESTIGARE A DEFECTELOR DE IZOLARE TERMIC A ANVELOPEI UNEI CLDIRI PRIN METODA TERMOGRAFIEI (N INFRAROU)

  Aceast procedur are la baz standardul SR ISO 6781/1995. Metoda termografiei vizualizeaz i reprezint distribuia de temperaturi pe suprafaa testat. Principiul metodei const n faptul c neregularitile n proprietile termofizice ale elementelor de construcie, precum i micarea aerului de o parte i de alta a peretelui sau prin perete conduc la neuniformiti ale temperaturii pe suprafaa structurii.

  Distribuia de temperaturi pe suprafee determinat prin metoda termografiei ajut deci la detectarea neregularitilor termice datorate, de exemplu defectelor de izolare (puni termice), umiditii i infiltraiilor/exfiltraiilor de aer prin elementele de nchidere ale anvelopei cldirii. Aparatura este sofisticat i scump, necesitnd o pregtire atent pentru a o putea folosi corect.

  Un exemplu de astfel de termogram este prezentat mai jos, mpreun cu fotografia clasic a aceleia pri de cldire. Culorile deschise sunt asociate cu temperaturi mai ridicate ale suprafeei, indicnd pierderi termice locale mrite.

  Page 17 of 45

  23.10.2011

 • ANALIZA I PRELUCRAREA DATELOR

  6.1 METODE DE ANALIZ ENERGETIC

  Se prezinta pe scurt unele tehnici de estimare a consumului de energie, folosite in mod obisnuit de catre expertii pentru cladiri pentru a determina economiile ce pot rezulta din aplicarea unor masuri de conservare a energiei. Metodele existente de analizare a consumurilor de energie (aplicate in cadrul asa numitor audituri sau analize energetice) variaza mult in complexitate si exactitate. Pentru a selecta metoda potrivita de auditare energetica, expertul/auditorul trebuie sa ia in considerare mai multi factori, care includ: rapiditatea, costul, versatilitatea, posibilitatea de reproductibilitate, sensibilitatea, precizia si usurinta in utilizare. Exista sute de modalitati si metode pentru analizarea energiei, care sunt utilizate in intreaga lume pentru a se prevedea posibilele economisiri in cadrul masurilor de conservare a energiei.

  In general, abordarile existente de analizare a energiei pot fi clasificate fie in metode directe (inainte), fie in metode inverse (inapoi). In abordarea directa, asa cum o vedem descrisa in Figura 6.1, estimarile de energie se bazeaza pe descrierea fizica a sistemelor constructiei, precum geometria, amplasarea, detaliile de constructie, si tipul de sistem si operare IVAC (incalzire, ventilare si aer conditionat). Majoritatea modalitatilor detaliate existente de simulare a energiei urmeaza metoda de simulare a abordarii directe. In abordarea indirecta, asa cum se vede in Figura 6.2, modelul de analiza a consumurilor de energie incearca sa deduca

  parametrii reprezentativi ai cladirii (precum coeficientul al totalului de pierderi al intregii cladiri, sarcina de baza a cladirii, sau constanta de timp a constructiei) folosindu-se utilizarea existenta a energiei, vremea si orice alte date relevante ale performantei. In general, modelele inverse sunt mai putin complexe ca formulare decat modelele directe. Totusi, flexibilitatea modelelor inverse este in mod tipic limitata de formularea parametrilor reprezentativi de contructie si de exactitatea datelor de performanta a constructiei. Majoritatea modelelor inverse

  -

  Fig. 6.1. Abordarea directa a unui audit energetic

  Printre aplicatiile frecvente ale abordarilor directe sau inverse sunt: verificarea economiilor de energie ce apar propriu-zis prin masurile de economisire a energiei, diagnosticarea defectiunilor la echipamente si testarea eficientei sistemelor energetice din cladire.

  Tehnicile de auditare energetic pot folosi fie abordarile cu simulare staionara, fie cele cu simulare dinamic. In general, modelele staionare sunt suficiente pentru analizarea performantei cladirii pentru un anotimp sau un an. Totusi, modelele dinamice pot fi necesare pentru a evalua efectele tranzitorii ale sistemelor energetice din constructii, precum sunt cele intalnite la sistemele de stocare a energiei sau la elementele de control pentru optimizarea pornirilor.

  Fig. 6.2 Abordarea inversa a unui audit energetic

  Tehnicile de analiz a energiei sunt n mod obinuit grupate n trei categorii:

  metode bazate pe indicatori (rapoarte), care sunt abordari de tip pre-auditare, bazate pe densitatile de energie/ costuri care sa permita o evaluare rapida a performantei constructiei;

  metode inverse, bazate fie pe simularea stationara, fie pe cea dinamica;

  metode directe, care constituie ce mai adesea baza programelor pe computere pentru simularea consumurilor de energie.

  Modelul direct

  Descrierea cladirii

  (imprejurimile, planurile constructiei, echipamentul)

  Utilizarea energiei la cladire

  (consumul total de energie, energia utilizata la consumatorii finali, coeficientul total de

  Modelul Invers

  Performanta energetica a cladirii

  (utilizari ale energiei, date climatice, interventii recente, tipare de utilizare a energiei)

  Parametrii constructiei

  (eficienta echipamentelor, coeficientul total de pierderi al cladirii, sarcina de baza)

  Page 18 of 45

  23.10.2011

 • 6.1.1 Metode bazate pe indicatori

  Metodele bazate pe indicatori nu sunt metode propriu-zise de analiz energetic, ci mai curnd abordri de tip pre-audit pentru determinarea energiei specifice sau indicatorilor de cost ai cldirii. Aceti indicatori de energie/cost ai cldirii sunt apoi comparai cu indicatori de performan de referin (denumii uneori repere) obinui de la multe alte cldiri cu aceleai caracteristici majore. Indicatorii de consum energetic pot oferi informaii preioase referitoare la unele probleme poteniale ale cldirii, cum ar fi scpri n sistemul de conducte de ap/abur, sau ineficiena sistemului de climatizare, sau consumuri de ap mrite. Mai exact, densitile de consum de energie sau indicatorii energetici ai cldirilor sunt utilizai pentru:

  a determina dac se consum prea mult energie i dac un audit energetic ar fi util.

  a constata dac s-a realizat un anumit nivel prestabilit de performan energetic a cldirii. Dac nu, indicatorul de energie poate fi utilizat pentru a stabili reducerea consumului de energie, necesar atingerii nivelului propus.

  a monitoriza evoluia consumului de energie al cldirilor i a stabili eficacitatea i profitabilitatea oricrui program de management energetic ntreprins post-audit.

  Pentru estimarea unor indicatori energetici sau de cost coereni, se construiesc baze de date foarte mari De regul, pentru a estima indicatorii de referin, sunt necesare date pentru sute i mii de cldiri similare.

  Indicatorii de energie sau cost sunt rapoarte pentru care numrtorul i numitorul sunt anumite variabile specifice. Pentru indicatorii de performan energetic, variabilele prezente la numrtor pot fi:

  Consumul total de energie al cldirii (incluznd toi utilizatorii finali), n kWh sau Gcal.Consumul de energie per utilizator final existent n cldire (nclzire,ventilare, iluminat...)Necesarul de energie (kW)

  Pentru indicatorii de cost, se folosete de regul la numrtor o valoare monetar (mai ales pentru cheltuiala pentru energie sau pentru exploatarea ntregii cldiri). La numitor se pot folosi mai multe variabile, potrivit tipului de cldire i a scopului urmrit prin calcularea indicatorului. Cteva dintre variabilele potrivite pentru numitorul indicatorilor de energie sau cost sunt:

  Suprafaa sau volumul cldirii (aria nclzit sau volumul condiionat)Utilizatorii cldirii (n cldiri de uz colectiv, precum hoteluri, coli)

  Grade-zile (cu temperatura de referin de 20oC)Uniti de producie (n special pentru unitile manufacturiere, restaurante)

  De regul, pentru a obine indicatorii de energie, se folosesc valori anuale sau sezoniere. Se pot considera ns i valori zilnice sau lunare. Variaiile lunare ale indicatorilor de energie reprezint adesea caracteristica cldirii.

  In general, pentru a se obine indicatorii energetici, se folosesc valori anuale sau sezoniere. Pentru ca valorile obinute s fie semnificative,

  sunt necesare o analiza i o sortare riguroase a datelor. Este important, de exemplu, s se ia n considerare efectele climei i ale funcionrii cldirii

  atunci cnd se estimeaza indicatorii energetici. Tabelul 6.1 ilustreaza cateva jaloane de indicatori energetici, considerate medii din punct de vedere

  al statisticii fcute pentru un mare numr de coli din Regatul Unit al Marii Britanii. Ar trebui subliniat faptul c valorile specificate trebuie

  utilizate numai ca indicatori orientativi de consum energetic tipic pentru astfel de cldiri. Jaloane mai precise, funcie de clima din zon, de tipul de

  sistem IVAC i/sau de mrimea cldirilor, pot fi obinute printr-o sortare i mai detaliata a informaiilor din baza de date.

  Tabelul 6.1

  Indicatori (jaloane) de performanta pentru scoli [kWh/m2 pe an]

  Sursa: Biroul pentru Eficien Energetic Brouri asupra eficienei energetice in cldiri - Regatul Unit al Marii Britanii

  De remarcat faptul c, dac tipul de coal nu este specificat, simpla considerare a unui indicator de 375 kWh/m2an poate conduce la trei concluzii diferite.

  6.1.2 Metode de modelare invers

  Metodele folosind modelarea invers se bazeaz pe datele de performan existente ale cldirii pentru a identifica un anumit set de parametri caracteristici. Metodele inverse pot fi valoroase pentru creterea eficienei energetice a cldirii, ele putnd servi la:

  detectarea defeciunilor, prin identificarea perioadelor de timp sau sistemelor energetice cu consumuri de energie anormal de mari,obinerea de estimri ale economiilor de energie prevzute n urma aplicrii unui set de msuri specifice,verificarea economiilor energetice rezultate ca urmare a unor modernizri.

  Pentru estimarea, pe baza datelor experimentale, a parametrilor reprezentativi ai cldirii i/sau sistemelor sale (cum ar fi coeficientul de sarcin al cldirii sau randamentul sistemului de nclzire), se folosesc de regul analize de regresie. n general,

  Tipul de scoala Ratingul de eficienta a energieiBuna Suficienta Slaba

  Cre < 370 370-430 > 430

  Primar, fr piscin la interior < 180 180-240 > 240