EDUCATIE ECOLOGICA

of 18 /18
FACULTATEA DE STIINTE MASTER: MONITORIZAREA SI MANAGEMENTUL MEDIULUI DISCIPLINA: STRATEGII EDUCATIONALE EDUCATIA ECOLOGICA 201 0

Embed Size (px)

Transcript of EDUCATIE ECOLOGICA

FACULTATEA DE STIINTE MASTER: MONITORIZAREA SI MANAGEMENTUL MEDIULUI DISCIPLINA: STRATEGII EDUCATIONALE

EDUCATIA ECOLOGICA

2010

Cel mai important lucru pe care il avem de facut, daca vrem sa salvam lumea, este sa educam. Peter Scott

Educatia ansamblul de activitati desfasurate in mod deliberat intr-o societate, in vederea transmiterii si formarii la noile generatii a experientei de munca si de viata, a cunostiintelor, deprinderilor, comportamentului si valorilor acumulate de omenire pana in acel moment

In functie de gradul de organizare si de oficializare al formelor educatiei, putem delimita trei mari categorii: Educatie formala (oficiala); Educatie non-formala (extrascolara); Educatie informala (spontana).

Educatia formala sistemul educational structurat ierarhic si gradat cronologic, pornind de la scoala primara si pana la universitate, care include, in plus fata de studiile academice, o varietate de programe de specializare si institutii de pregatire profesionala si tehnica cu activitate full-time

Educatia non-formala orice activitate educationala, intentionata si sistematica, desfasurata de obicei in afara scolii traditionale, al carei continut este adaptat nevoilor individului si situatiilor speciale, in scopul maximalizarii invatarii si cunoasterii si al minimalizarii problemelor cu care se confrunta acesta in sistemul formal (stresul notarii in catalog, disciplina impusa, efectuarea temelor etc.)

Educatia informala procesul care se intinde pe toata durata vietii, prin care individul dobandeste informatii, isi formeaza priceperi si deprinderi, isi structureaza convingerile si atitudinile, se dezvolta, prin intermediul experientelor cotidiene.

Educatia ecologica reprezinta un proces care are scopul de a imbunatati calitatea vietii prin asigurarea cunostintelor, deprinderilor, motivatiilor, valorilor si angajamentelor necesare oamenilor pentru a administra eficient resursele naturale si a-si asuma raspunderea pentru mentinerea calitatii mediului.

Abordari ale educatiei ecologice

Educatia despre mediu Educatia in mediu Educatia pentru mediu

Educatia despre mediu:

- asigura intelegerea modului de functionare a sistemelor natural; - asigura intelegerea impactului activitatilor umane asupra sistemelor natural; - dezvolta capacitatile investigative si gandirea critica.

Educatia in mediu: - asigura relevant, realitatea si experienta practica a invatarii, prin contactul direct cu componentele mediului (fie ca este vorba de mediul urban, natural sau tehnologic); - dezvolta abilitati de culegere a datelor si de investigatie pe teren; - dezvolta capacitatea de apreciere estetica; asigura constientizarea si stimuleaza preocuparea fata de problemele de mediu.

Educatia pentru mediu: -finalizeaza educatia in si despre mediu; - dezvolta sensul responsabilitatii fata de mediu; - dezvolta eco-etica; - dezvolta motivatia si abilitatile de a participa la imbunatatirea starii mediului; - promovarea dorintei si capacitatii de a aborda un stil de viata compatibil cu utilizarea adecvata si responsabila a resurselor.

Strategii ale educatiei ecologice . Utilizarea naturii ca mediu pentru educatie, ca resursa pentru activitati de dezvoltare a abilitatilor de relationare cu natura. Utilizarea mediului ca subiect pentru investigatii (predomina latura cognitiva). Conservarea si imbunatatirea calitatii mediului ca scopuri ale educatiei, urmaresc formarea de valori si atitudini fata de natura.

Comportamentul ecologic presupune o activitate observabila a individului care consta in respectarea si protejarea mediului inconjurator prin actiuni concrete si prin evitarea unor actiuni cu impact negativ pentru natura.

Etapele de formare ale comportamentului ecologic

Perceperea si observarea naturii Definirea senzatiilor si sentimentelor dobandite in urma perceperii mediului inconjurator Implicarea personala Asumarea responsabilitatii Alcatuirea unei strategii de actiune

Educatia ecologica in invatamantul preuniversitar

in invatamantul prescolar; in invatamantul scolar primar; in invatamantul gimnazial si liceal; in scolile de arta si meserii; extracurricular si extrascolar.

Educatia este ceea ce va supravietui cand cele invatate vor fi deja uitate B. F. Skinner