Educatie CIVICA

of 9 /9
UNIVERSITATEA ŞTEFAN CE MARE SUCEAVA FACULTATEA DE ŞTIINŢE ALE EDUCAŢIEI ROBAN DANIELA ANUL III – CS DISCIPLINA: METODICA ACTIVITATILOR DE EDUCATIE CIVICA Tema investigatiei: DE CE EVALUAREA NU ESTE PERCEPUTĂ CA SUPORT AL ÎNVĂŢĂRII? Documentarea: Pedagogie – teoria şi metodologia instruirii şi evaluării; Didactica Problemele evaluării şcolare şi mai ales implicaţiile subiective, interumane şi psihosociale ale evaluării nu pot şi nu trebuie să fie abordate fără a ne raporta la deontologia profesiunii de educator. Acţiunea subiectivă a profesorului, caracterul ei pozitiv sau negativ are implicaţii, nu numai în planul obiectivităţii şi rigorii evaluării, dar şi pe un plan mai larg, social şi moral. De altfel, deosebirea cea mai importantă între măsurare şi evaluare este că în timp ce măsurarea se poate realiza ca o acţiune neutră, aproape impersonală, care nu afectează „obiectul” măsurat, evaluarea nu poate (şi nici nu trebuie) să evite relaţia cu obiectul/subiectul evaluării, astfel încât orice evaluare, chiar şi cea mai simplă, nu rămâne fără consecinţe asupra subiectului evaluat, asupra elevului. Dimpotrivă, evaluarea poate fi, în funcţie de modul cum se face, stimulativă sau descurajantă, pozitivă sau negativă, bine intenţionată sau rău intenţionată, corectă sau incorectă. Pe de altă parte, evaluarea este un proces care, pe lângă faptul că implică subiecţi concreţi şi are efecte în mintea şi conştiinţa elevilor, ea implică aproape în toate cazurile şi judecăţi de valoare, raportere la valori morale şi la însuşiri de caracter. O notă şcolară sau

Embed Size (px)

description

Educatie CIVICA referat

Transcript of Educatie CIVICA

UNIVERSITATEA TEFAN CE MARE SUCEAVA

FACULTATEA DE TIINE ALE EDUCAIEI

ROBAN DANIELA

ANUL III CS

DISCIPLINA: METODICA ACTIVITATILOR DE EDUCATIE CIVICA

Tema investigatiei:

DE CE EVALUAREA NU ESTE PERCEPUT CA SUPORT AL NVRII?

Documentarea: Pedagogie teoria i metodologia instruirii i evalurii; Didactica

Problemele evalurii colare i mai ales implicaiile subiective, interumane i psihosociale ale evalurii nu pot i nu trebuie s fie abordate fr a ne raporta la deontologia profesiunii de educator. Aciunea subiectiv a profesorului, caracterul ei pozitiv sau negativ are implicaii, nu numai n planul obiectivitii i rigorii evalurii, dar i pe un plan mai larg, social i moral. De altfel, deosebirea cea mai important ntre msurare i evaluare este c n timp ce msurarea se poate realiza ca o aciune neutr, aproape impersonal, care nu afecteaz obiectul msurat, evaluarea nu poate (i nici nu trebuie) s evite relaia cu obiectul/subiectul evalurii, astfel nct orice evaluare, chiar i cea mai simpl, nu rmne fr consecine asupra subiectului evaluat, asupra elevului. Dimpotriv, evaluarea poate fi, n funcie de modul cum se face, stimulativ sau descurajant, pozitiv sau negativ, bine intenionat sau ru intenionat, corect sau incorect.

Pe de alt parte, evaluarea este un proces care, pe lng faptul c implic subieci concrei i are efecte n mintea i contiina elevilor, ea implic aproape n toate cazurile i judeci de valoare, raportere la valori morale i la nsuiri de caracter. O not colar sau un calificativ exprim, de cele mai multe ori, nu numai performane i capaciti pure de tipul inteligen, memorie imaginaie, cunotine, deprinderi etc., ci i caliti de ordin moral, nsuiri de voin i caracter cum sunt hrnicia sau lenea, seriozitatea sau neseriozitatea, disciplina sau indisciplina, buna voin sau reaua voin, corectitudinea i incorectitudinea etc. Un elev de nota 9 sau 10 este implicit considerat nu numai ca inteligent, creativ, competent, dar i ca harnic, contiincios, serios, ambiios .a.m.d. Tot astfel, un elec de nota 5 este considerat nu numai ca slab sub raport intelectual, dar deseori i ca lene, necontiincios, lipsit de voin etc.

Sigur ns c evaluarea colar are implicaii social-morale mult mai largi dect cele ce privesc direct elevii. Ea vizeaz prinii, comunitatea social, relaiile dintre profesori. Evaluarea poate fi corect sau necorect nu numai sub raportul adevrului sau corectitudinii logice, dar i sub aspect etic. Subiectivismul profesorului este rareori lipsit de cauzalitate socio-moral, el producndu-se de regul pe fondul filosofiei morale a profesorului, al relaiilor cu semnificaie moral pe care le promoveaz cu elevii, cu prinii, cu ceilali profesori, iar toate acestea se reflect n actul evalurii, n criteriile folosite, n ecuaia personal a profesorului.

Are loc Identificarea unor surse de documentare (reviste, carai, internet, materiale publicitare etc.) si realizarea unei bibliografii orientative pe tema evaluarii

Elevii vor fi solicitati sa selecteze informatii reprezentative pe tema evaluarii.

Vom selecta impreuna imagini adecvate.

Am efectuat experimente si consemnari

Se realizarea materiale publicitare care sa prezinte importanta temei. Se impart elevii pe grupe. Se repartizeaza temele de lucru pe grupe. Repartizarea:

o Grupa 1: tema: Corpul meu este sanatos?o Grupa 2: tema: Reguli de circulatieo Grupa 3: tema: Un copil politicos

o Grupa 4: tema: Scoala ma face mare.Am pornit de la urmatoarele premise teoretice: eforturile de eficientizare a evaluarii educationale trebuie ndreptate spre motivarea elevilor pentru a nvata si intarirea ncrederii acestora n necesitatea si obiectivitatea evaluarii performantelor lor scolare; redobndirea functiei formative a evaluarii reprezinta o conditie esentiala a progresului individual n realizarea nvatarii si a dezvoltarii unor abilitati si competente obtinute prin nvatare; diversitatea metodelor utilizate n evaluarea scolara contribuie la cresterea interesului si a motivatiei elevilor pentru nvatare; cresterea gradului de obiectivitate a evaluarii scolare determina sporirea ncrederii elevilor n valorile promovate de scoala.

Dintre activitile profesionale care implic direct relaia cu elevii ca subieci, ca personaliti, angajnd totodat relaii sociale cu multiple semnificaii morale i tot attea norme deontologice, elaluarea este fr ndoial pe primele locuri. n cele ce urmeaz mi-am propus s surprind cteva dintre problemele evalurii colare care se asociaz direct sau indirect cu codul moral al educatorului, care impun o perspectiv deontologic de analiz.

Evaluarea colar nu este un scop n sine, ci un mijloc de educaie, prin care profesorul

orienteaz procesul de formare a elevului. Aceasta nseamn c aciunile, comportamentele care au efecte negative, imediate sau de perspectiv, asupra evoluiei personalitii elevului nu au justificare moral, chiar dac luate de sine stttor nu se abat de la cerinele de corectitudine a evalurii.

Ca parte integrant a procesului de nvmnt, evaluarea reflect predarea, ceea ce n plan

deontologic se traduce printr-o norm moral-profesional ce poate fi considerat fundamental: evaluarea trebuie s reflecte predarea. Aceasta nseamn c nivelul de exigen, criteriile de evaluare, cerinele exprimate fa de elevi, trebuie s fie cel puin de acelai nivel i de acelai sens cu cele pe care profesorul le aplic n realizarea i autoevaluarea activitii de predare. O evaluare sever care urmeaz unei lecii slabe nu numai c pierde virtuile educative ale exigenei, dar se transform n contrariul ei: elevii nu o mai recepteaz ca aparinndu-le, ci o transer asupra profesorului, vznd-o ca pe un mod prin care profesorul compenseaz, pe seama lor, propria incapacitate.

Evaluarea elevilor trebuie s fie transparent. Aceasta nseamn c profesorul trebuie s

comunice i s expliciteze elevilor toate datele pe care el nsui le folosete n actul evalurii ( ce i cum tebuie s nvee, ce i cum trebuie s tie,cnd i cum vorfi evaluai, ce criterii vor fi folosite n acordarea notelor etc.). Transparena evalurii presupune o evaluare deschis, pe fa, fr capcane prin care oricare dintre actori (profesor sau elev) s-l nele , s-l surprind sau s-l conduc n eroare pe cellalt (desigur nu se includ aici ntrebrile capcan din probele de evaluare, cu toate c i despre existena acestora elevii ar trebui avertizai).

BIBLIOGRAFIE

1. Conf.univ.dr. Elisabeta Voiculescu, Prof. Univ. Dr. Florea Voiculescu, Pedagogie teoria i metodologia instruirii i evalurii, Alba-Iulia, 2004.

2. Bonta, Ioan: Pedagogie, Ed. ALL, Bucureti, 1994

3. Cerghit, I.; Radu, I.T.; Popescu, E; Vlsceanu, L: Didactica, E.D.P., Bucureti, 1999.