Economie Rurala-economie Urbana

download Economie Rurala-economie Urbana

of 20

Transcript of Economie Rurala-economie Urbana

Realizatori

Cefalan Adelina Enache Paula Grigoras Iulia Vatra Daniela

Economia rurala,o traditie care va dura

,,Secerand la timp vom da

Paine pentru intreg poporul, Sa ne creascan vetre sporul Sanfloreasca Patria!

La capatul ultimilor 50 de ani si in preajma intrarii in UE,economia agrara si producatorii din Romania se afla in fata acelorasi provocari ca in anii de dupa razboi:nivelul tehnic precar,asemenea calitatii semintelor si raselor de animale,dependenta de conditiile climatice si,nu in ultimul rand,produsele obtinute,de putine ori in concordanta cu standardele europene.

Cum s-a ajuns aici putem afla cercetand ce s-a intamplat in acest domeniu mai intai in anii comunismului.Reforma agrara din 1945,incompleta, a avut doar rolul de a desiinta vechea clasa de proprietari si de a atrage de partea noilor stapani,sustinuti si de forta ocupantului sovietic,cea mai mare parte a populatiei tarii. Impotriva unor declaratii oficiale,in umbra improprietaririi se afla colectivizarea.Impusa de modelul sovietic,s-a desfasurat sub puternica motivatie a cresterii productiei si a productivitatii si ridicarii nivelului de trai al taranimii.De fapt,vreme de mai bine de un deceniu si impotriva unei puternice rezistente,autoritatile au patronat in forta un alt transfer de propiretate de proportii,pamantul,vitele si atelajele exploatatiilor rurale,trecand in proprietatea colectiva a membrilor nou infiintatelor gospodarii agricole colective,care asigurau statului un control absolut asupra acestui sector economic si producatorilor sai.

Cosmarul numit colectivizarea agriculturii

Rezolutia Plenarei CC al PCR din 3-5 martie 1949 a fost doar actul public care consacra oficial inceputul "operei" de colectivizare a agriculturii altfel spus, de distrugere a taranimii, atat de legata de traditii si de dragostea de pamant. Intentia de a distruge satul romanesc au avut-o agentii Moscovei inca de la venirea in tara pe tancurile sovietice, dupa evenimentele de la 23 august 1944.

In anii care au urmat,dotarea tehnica a inregistrat o crestere semnificativa,iar programul de irigatii a ridicat productia la hectar;in acelasi timp,investitiile masive in industrie au golit satele,indreptand forta de munca tanara spre masivele intreprinderi urbane.Cel mai des evocat moment a ramas in memoria colectiva culegerea recoltei,care aducea la capatul tarlalelor ostasi,studenti,elevi si functionari publici,reuniti in dorinta de a-si ispravi cat mai repede treaba.

Ambitia lui N. Ceausescu de a achita pana la ultimul dolar datoria externa ce se acumulase in timp a dirijat o mare parte din produsele agriculturii spre export. A fost astfel declansata o criza fara precedent a aprovizionarii pietei interne, mascata fara sa convinga pe nimeni cu Programul de alimentatie stiintifica a populatiei adoptat de Marea Adunare Nationala in iunie 1984. Evenimentele din finalul anului 1989 si prabusirea regimului comunist care a urmat, au trezit speranta redobandirii pamantului pierdut si refacerii unei lumi risipite.De altfel, restructurarea agriculturii si sprijinirea micii proprietati taranesti, precum si opirea distrugerii satelor se aflau la loc de frunte in Comunicatul catre tara al Frontului Salvarii Nationale din dec. 1989. Legislatia agrara din ultimii 16 ani a consacrat dreptul la proprietate pana la restituirea integrala a ceea ce a fost confiscat in anii comunismului. Din pacate, retrocedarea pamantului a fost insotita de abuzuri si ilegalitati, de procese interminabile si de nemultumiri vehimente. Reconstruirea economiei agrare si, implicit, a satului romanesc ramane un subiect deschis viitorului.

Nicolae Ceausescu

CRONOLOGIE:

23 martie 1945-Legea reformei agrare decretata de guvernul dr. Petru Groza. martie 1949-Declansarea colectivizarii agriculturii 13 dec. 1950-Aprobarea primului plan cincinal Aprilie 1962-Incheierea colectivizarii 1985-Dupa statistica oficiala, populatia rurala a ajuns sa fie egala cu cea urbana 22 dec.1989-Programul politic in 10 puncte F.S.N. aseaza la loc de cinste Restructurarea Agriculturii, crearea si sprijinirea micii productii taranesti 14 febr.1991-Adoptarea de catre camerele reunite ale Parlamentului a Legii fondului funciar care prevede restabilirea dreptului de proprietate asupra terenului ce se gasesc in patrimoniu fostelor cooperative agricole de productie. 12 ian.2000-Monitorul oficial publica Legea restituirii terenurilor agicole si forestiere

adoptata de cele 2 camere ale parlamentului in dec. 1999.

Economia urbana

Cel de-Al Doilea Razboi Mondial s-a incheiat pentru Romania cu un bilant dramatic,mortilor,ranitilor si disparutilor adaugandu-li-se pierderi materiale care au dezorganizat pe termen lung economia nationala. Preluarea puterii politice de catre comunisti a lasat in grija acestora refacerea tarii.Pentru ei era imperios necesar sa fie demontata vechea economie de piata prin desfiintarea,printre altele,a marii proprietati private si,odata cu concentrarea tuturor resurselor sub autoritatea partidului-stat,sa fie infaptuita noua economie centralizata,organizata prin planificare.

La inceputul anilor 60,Romania s-a opus planului Valev,sustinut in cadrul CAER,contestand astfel conceptul de diviziune socialista internationala a municii.Ulterior,Romania a aderat la Fondul Monetar International,a semnat un acord cu Comunitatea Economica Europeana(1980) si a primit clauza natiunii celei mai favorizate din partea SUA(19751988).Din pacate toate aceste aceste premise favorabile au fost irosite. Industrializarea fortata era prin ea insasi o cauza a esecului !

In plus, asa cum era gandita, avea in vedere cu precadere metalurgia, siderurgia,constructia de masini si industria extractiva, neglijand aproape complet industriile producatoare de bunuri de consum.Apoi, construirea de mii de intreprinderi pentru a asigura extinderea activitatilor industriale in intreaga tara provoaca dezechilibre datorate proastei gestiuni specifice proprietatii de stat, dar si deficitului de materii prime, de forta de munca inalt calificata si de resurse energetice. Ciclul se incheia cu produse de slaba calitate, necompetitive pe piata mondiala, de multe ori exportate in tarile CAER, la schimb cu altele similate.Cresterea economica nu producea astfel un nivel de trai superior, ci doar mentinea veniturile medii la nivelul supravietuirii.Daca adaugam si sacrificiile solicitate pentru plata datoriei externe, putem

intelege mai bine starea de spirit din care s-au nascut evenimentele din dec. 1989. Reintoarcere la economia de piata s-a realizat anevoios intr-o lunga perioada de tranzitie.Privatizarea a desfiintat mii de intreprinderi si a disponibilizat milioane de muncitori.Ani de zile, productia industriala a scazut constant, insotita fiind de scaderea nivelului de trai, mult sub nivelul inregistrat in anii de inainte 1989.Caderea accelerata a fost oprita la inceputul noului secol si in anii 20042005 ,iar semnele unei redresari au inceput treptat sa apara,fiind concretizate in cresteri de pana la 4%, mai mari decat nivelul inregistrat in tarile occidentale.Activitatile financiare, serviciile si consumul au crescut. In toate marile orase, cladirile cu multe etaje din sticla si beton, si supermarketurile te intampina la tot pasul.Intrarea previzibila in UE injecta economia romaneasca cu importante sme de capital.Prosperitatea de indelung dorita depinde insa si de contributia noastra, a tuturor.

CRONOLOGIE: 11 iunie 1948-Nationalizarea principalelor mijloace de productie 11 iulie 1948-Infiintarea Comisiei de Stat a Planificarii 1963-Proiectul romano-iugoslav de constituire a obiectivului hidroenergetic de la Portile de Fier Noiembrie 1979-Incheierea primului tronson al metrului Bucuresti Mai 1984-Darea in folosinta a canalului DunareMarea Neagra 22 dec 1989-Programul F.S.N in 10 puncte prevede,intre altele,eliminarea centralizarii si a birocratiei,promovarea liberei initiative si a competitiei 1990-Prabusirea productiei industriale(27.7%)si a exporturilor(-54%) 1991-Adancirea Recesiunii.PIB scade cu 12,9% fata de anul precedent 1993-Stoparea scaderii productiei 1995-Accelerarea procesului de privatizare 1998-PIB scade cu 10,4%,somajul atinge 10,6% 2000-Aparitia primelor roade ale politicii de restructurare si privatizare

2003-Cresterea economica inceputa in ultimii ani continua(4,8%)

Test:1.Cum s-a numit reforma din 1945 care a avut rolul de a desfiinta vechea clasa de proprietari? 2.Ce a reprezentat colectivizarea pentru taranime? 3.Industrializarea fortata a fost benefica pentru economia Romaniei? Argumentati!

4.Care au fost efectele privatizarii?

BIBLIOGRAFIE

Istorie-manual pentru clasa a XIa,Alexandru Barnea Istorie Romaniei-manual pentru clasa a XII-a,Constantin Daicoviciu