Drepturile Copilului (A.N.P.D.C)

of 12 /12
Gherman Ioana-clasa a 7-a Școala Mihai-Voda Comuna Mihai Viteazu

Embed Size (px)

description

Drepturile Copilului (A.N.P.D.C). Gherman Ioana-clasa a 7-a Școala Mihai-Voda Comuna Mihai Viteazu. Drepturile copilului se grupează in 3 categorii. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of Drepturile Copilului (A.N.P.D.C)

  • Gherman Ioana-clasa a 7-acoala Mihai-VodaComuna Mihai Viteazu

  • 1)Drepturi de protecie se refer la protectia mpotriva oricrei forme de abuz fizic sau emoional, precum si mpotriva oricrei forme de exploatare; 2)Dreptul de dezvoltare se refer la disponibilitatea i accesul la toate tipurile de servicii de baz, precum educaia i serviciile de ngrijire medical 3)Drepturi de participare -se refer la dreptul copilului de a fi implicat n deciziile care l privesc.

  • Copiii au dreptul s fie protejai mpotriva:oricror forme de violen, abuz, rele tratamente sau neglijen (art. 85) transferului ilicit n strintate i a nereturnrii (art. 99) exploatrii economice (art. 87) exploatrii sexuale i a violenei sexuale (art. 99) folosirii ilicite de stupefiante i substane psihotrope (art. 88) rpirii i traficrii n orice scop i sub orice form (art. 99) pedepselor fizice sau altor tratamente umilitoare ori degradante (art. 28 i 90) lipsirii, n mod ilegal, de elementele constitutive ale identitii sale sau de unele dintre acestea (art.8.5) Copilul este nregistrat imediat dup natere i are de la aceast dat dreptul la un nume, dreptul de a dobndi o cetenie i, dac este posibil, de a-i cunoate prinii i de a fi ngrijit, crescut i educat de acetia (art.8.2).

  • de a-i cunoate prinii i de a fi ngrijii i educai de acetia (art. 8.2 i art. 30) de a nu fi separai de prini mpotriva voinei acestora, cu excepia cazurilor expres i limitativ prevzute de lege (art. 33) la protecie alternativ (art. 39) de a menine relaii personale i contacte directe cu prinii, rudele, precum i cu alte persoane fa de care copilul a dezvoltat legturi de ataament (art. 14)

  • Copiii au dreptul de a primi o educaie care s le permit dezvoltarea, n condiii nediscriminatorii, a aptitudinilor i personalitii lor (art. 47). Copiii au dreptul s creasc alturi de prinii lor (art. 30). Ambii prini sunt responsabili pentru creterea copiilor lor (art.31). Copiii au dreptul de a se bucura de cea mai bun stare de sntate pe care o pot atinge i de a beneficia de serviciile medicale i de recuperare necesare pentru asigurarea realizrii efective a acestui drept (art. 43). Copiii au dreptul de a beneficia de un nivel de trai care s le permit dezvoltarea fizic, mintal, spiritual, moral i social (art. 44). Copiii au dreptul de a beneficia de asisten social i de asigurri sociale (art. 45). Copiii au dreptul la odihn i vacan (art. 49).

  • Copiii au dreptuls-i exprime liber opinia asupra oricrei probleme care i privete (art. 24); s fie ascultai n toate procedurile care i privesc (art. 24); Dreptul de a fi ascultat i confer copilului posibilitatea de a cere i de a primi orice informaie pertinent, de a fi consultat, de a-i exprima opinia i de a fi informat asupra consecinelor pe care le poate avea opinia sa, dac este respectat, precum i asupra consecinelor oricrei decizii care l privete. (art. 24.3). la libertatea de exprimare (art. 23); la libertatea de gndire, de contiin i de religie (art. 25); la libera asociere n structuri formale i informale, precum i libertatea de ntrunire panic, n limitele prevzute de lege (art. 26); la protejarea imaginii lor publice i a vieii lor intime, private i familiale (art. 22); s depun singuri plngeri referitoare la nclcarea drepturilor lor fundamentale (art. 29, alin. 1); Copilul aparinnd unei minoriti nationale, etnice, religioase sau lingvistice are dreptul la via cultural proprie, la declararea apartenenei sale etnice, religioase, la practicarea propriei sale religii, precum i dreptul de a folosi limba proprie n comun cu ali membri ai comunitii din care face parte (art. 27.1); la mplinirea vrstei de 14 ani, copilul poate cere ncuviinarea instanei judectoreti de a-i schimba felul nvturii i al pregtirii profesionale (art. 47.3); s conteste modalitile i rezultatele evalurii i de a se adresa n acest sens conducerii unitii de nvmnt, n condiiile legii (art. 48.3).

  • Ziua de 20 noiembrie 1989 rmne istoric pentru copiii din lumea ntreag. Atunci a fost adoptat Convenia ONU cu privire la drepturile copilului. ara noastr a ratificat Convenia n 28 septembrie 1990, prin Legea nr. 18/1990 i s-a inspirat din aceasta atunci cnd a elaborat Legea nr. 272/2004 privind protecia i promovarea drepturilor copilului.