Drept Penal-licenta 2010

download Drept Penal-licenta 2010

of 38

  • date post

    19-Jun-2015
  • Category

    Documents

  • view

    1.215
  • download

    1

Embed Size (px)

description

Grila cu raspunsuri

Transcript of Drept Penal-licenta 2010

DREPT PENAL licenta iulie 2010 1. Care sunt trsturile esentiale ale infractiunii ? a. latura obiectiv si latura subiectiv b. vinovtia, rspunderea penal si pedeapsa c. fapta care prezint pericol social savrsit cu vinovtie si prevzut de legea penal d. termenii infractiunii si pericolul social ANS:C 2. Unde sunt prevzute faptele care constituie infractiuni si pedepsele ce se aplic infractorilor ? a. n legi penale si hotrri ale guvernului b. n legi speciale, hotrri ale guvernului si decrete ale presedintelui Romniei c. numai n legi penale d. n hotrri ale Presedintiei ANS:C 3. n ce trebuie s constea o fapt care prezint pericol social, pentru a constitui infractiune ? a. s fie o actiune sau o inactiune prin care se aduce atingere uneia din valorile mentionate n art. 1 C.p. b. sa fie o actiune sau inactiune prin care se aduce atingere uneia din valorile mentionate n art. 1 C.p. si pentru sanctionarea carora este necesara aplicarea unei pedepse c. sa fie o actiune prin care se aduce atingere uneia din valorile mentionate n art. 1 C.p. si pentru sanctionarea careia este necesara aplicarea unei pedepse d. s fie o actiune prin care se aduce atingere uneia din valorile mentionate n Constitutia Romniei ANS:B 4. Cine face evaluarea concreta a gradului de pericol social al unei infractiuni ? a. instanta de judecata atunci cnd solutioneaza cauza penala b. legiuitorul, atunci cnd a ncriminat-o n legea penala c. administratia locului de detinere, atunci cnd cel condamnat este liberat conditionat d. participantii n procesul penal ANS:A

1

5. Care sunt factorii care compun vinovtia ? a. numai factorul intelectiv sub forma prevederii sau a posibilitatii prevederii de catre subiect a urmarilor socialmente periculoase b. numai factorul volitiv care consta n vointa subiectului de a savrsi fapta si dorinta de a produce n realitate urmarile socialmente periculoase c. doi factori, unul intelectiv si unul volitiv d. doi factori, unul volitiv si dolul ANS:C 6. Cnd exist vinovtie n cazul unei actiuni sau inactiuni care prezint pericol social ? a. cnd actiunea sau inactiunea care prezinta pericol social este savrsita cu intentie sau din culpa b. cnd actiunea sau inactiunea care prezinta pericol social este savrsita numai cu intentie c. cnd actiunea sau inactiunea care prezinta pericol social este savrsita cu intentie directa si praeterintentie d. cnd actiune sau inactiune care prezint pericol social este svrsit numai cu intentie calificat prin scop ANS:A 7. Cnd exist intentie direct ca form a vinovtiei ? a. n cazul n care faptuitorul prevede rezultatul faptei sale, nu-l accepta, socotind fara temei, ca el nu se va produce b. n cazul n care faptuitorul, prevede rezultatul faptei sale, doreste si urmareste producerea lui, prin savrsirea acelei fapte c. n cazul n care faptuitorul prevede rezultatul faptei sale si desi nu-l urmareste, accepta producerea lui d. n cazul n care fptuitorul prevede rezultatul faptei sale, nu-l accept si nu-l urmreste ANS:B 8. Cnd exista intentie indirect ca form a vinovtiei ? a. n cazul n care faptuitorul prevede rezultatul faptei sale, nu-l accepta, socotind fara temei ca el nu se va produce b. n cazul n care faptuitorul prevede rezultatul faptei sale si desi nu-l urmareste, accepta producerea lui c. n cazul n care nu prevede rezultatul faptei sale, desi trebuia si putea sa-l prevada d. n cazul n care fptuitorul prevede rezultatul faptei sale, si desi nu-l urmreste, socoteste, fr temei, c el nu se va produce ANS:B2

9. Cnd exista culpa cu prevedere ca forma a vinovatiei ? a. n cazul n care faptuitorul prevede rezultatul faptei sale si desi nu-l urmareste accepta producerea lui b. n cazul n care faptuitorul nu prevede rezultatul faptei sale desi trebuia si putea sa l prevada c. n cazul n care faptuitorul prevede rezultatul faptei sale, nu urmareste producerea lui si crede fara temei, ca acest rezultat nu se va produce d. n cazul n care fptuitorul prevede rezultatul faptei sale si accept producerea lui ANS:C 10. Cnd exista culpa simpla sau greseala ca forma a vinovatiei ? a. n cazul n care faptuitorul nu prevede rezultatul faptei sale, desi trebuia si putea sa-l prevada b. n cazul n care faptuitorul prevede rezultatul faptei sale si desi nu-l urmareste accepta producerea lui c. n cazul n care faptuitorul nu prevede rezultatul faptei sale si nici nu putea sa-l prevada d. n cazul n care fptuitorul prevede rezultatul faptei sale si, desi nu-l urmreste, socoteste fr temei c el nu se va produce ANS:A 11. n care situatii exist praeterintentia ca forma a vinovatiei ? a. situatia n care faptuitorul nu prevede rezultatul faptei sale desi trebuia si putea sa-l prevada b. situatia n care faptuitorul prevede rezultatul faptei sale si desi nu-l urmareste, accepta producerea lui c. situatia n care faptuitorul doreste si accepta producerea unor urmari periculoase, nsa n realitate se produc din culpa urmari mai grave (pe care fie ca le-a prevazut, dar a socotit fara temei ca nu se vor produce ori nu le-a prevazut, desi putea si trebuia sa le prevada) d. nu prevede rezultatul faptei sale, desi trebuia si putea s-l prevad ANS:C 12. Cnd o infractiune are un continut agravat sau calificat ? a. cnd cuprinde numai conditiile pentru existenta ei n forma tipica b. cnd pe lnga conditiile necesare pentru existenta ei n configuratia tipica, cuprinde si alte circumstante de agravare c. cnd este savrsita de un infractor recidivist d. cnd subiectul activ este calificat ANS:B

3

13. Ce este obiectul juridic al unei infractiuni ? a. bunul sustras sau distrus prin savrsirea faptei b. relatiile sociale vatamate sau periclitate prin savrsirea faptei c. obiectivul urmarit de infractor prin savrsirea faptei d. persoana mpotriva creia este ndreptat actiunea sau inactiunea ANS:B 14. Care sunt conditiile pentru ca o persoana fizica s fie subiect activ al unei infractiuni ? a. sa aiba vrsta minima ceruta de lege si sa fie responsabila din punct de vedere penal b. sa aiba libertate de vointa si actiune si sa fie responsabila din punct de vedere penal c. sa aiba vrsta minima ceruta de lege, sa fie responsabila si sa aiba posibilitatea de a decide libera si neconstrnsa asupra savrsirii infractiunii d. persoana fizic s fie circumstantiat de text ANS:C 15. Cine este subiect pasiv general al unei infractiuni ? a. statul b. persoana fizica sau juridica care a suferit raul produs prin infractiune c. numai persoana juridica care a suferit un rau produs prin infractiune d. numai persoana fizic care a suferit un ru produs prin infractiune ANS:A 16. Ce cuprinde latura obiectiva a infractiunii ? a. elementul material, vinovatia si raportul de cauzalitate b. elementul material, urmarea imediata si raportul de cauzalitate c. actiunea sau inactiunea, urmarea imediata si vinovatia d. termenii infractiunii si raportul cauzal complex ANS:B 17. n ce se materializeaz urmarea imediata ce se produce prin savrsirea unei infractiuni ? a. fie ntr-un rezultat, fie ntr-o stare de pericol b. numai ntr-un rezultat palpabil c. n consecintele subsecvente ale infractiunii d. printr-o consecint vizibil ANS:A

4

18. n cazul cror infractiuni se pune problema dovedirii raportului de cauzalitate n dreptul penal? a. infractiunile formale b. infractiunile formale de atitudine c. infractiunile de rezultat d. infractiunile formale de atitudine si infractiunile de rezultat ANS:C 19. Ce desemneaz mobilul unei infractiuni ? a. desemneaza acel sentiment (dorinta, tendinta, pasiune) care conduce la nasterea n mintea faptuitorului a ideii savrsirii unei infractiuni b. desemneaza finalitatea urmarita de faptuitor prin savrsirea infractiunii c. desemneaza atitudinea psihica a faptuitorului ce precede si nsoteste fapta infractionala si urmarile ei d. valorile sociale pe care normele penale de incriminare le ocrotesc ANS:A 20. Ce desemneaz scopul savrsirii unei infractiuni ? a. desemneaza acel sentiment (dorinta, tendinta, pasiune) ce conduce la nasterea n mintea faptuitorului a ideii savrsirii unei anumite infractiuni b. desemneaza finalitatea urmarita prin savrsirea faptei c. desemneaza atitudinea psihica a faptuitorului ce precede si nsoteste fapta infractionala si urmarile ei d. valorile sociale pe care normele penale de incriminare le ocrotesc ANS:B 21. Ce cuprinde perioada externa a savrsirii unei infractiuni intentionate ? a. faza actelor de pregatire, faza tentativei, faza actelor de executare si faza urmarilor b. faza actelor de pregatire, faza actelor de executare si faza urmarilor c. faza actelor de pregatire, faza tentativei si faza infractiunii fapt consumat d. faza tentativei si faza infractiunii fapt consumat si faza urmrilor ANS:B 22. Care este teza adoptat de Codul penal romn, n legatura cu regimul actelor preparatorii ? a. teza incriminarii actelor preparatorii b. teza neincriminarii actelor preparatorii c. teza incriminarii doar a unor acte preparatorii d. teza incriminrii partiale a unor acte preparatorii ANS:B

5

23. Cnd exista tentativa perfecta ? a. atunci cnd faptuitorul executa n ntregime elementul material al laturii obiective a infractiunii si cu toate acestea rezultatul urmarit nu se produce b. atunci cnd faptuitorul ncepe executarea elementului material al laturii obiective a infractiunii, nsa pe parcursul desfasurarii executarea este ntrerupta si nu poate fi dus pna la capat c. atunci cnd faptuitorul dispune de toate conditiile necesare sub aspectul mijloacelor ce vor fi folosite si al obiectului material al infractiunii pentru ca infractiunea proiectata sa se consume, totusi aceasta nu se consuma datorita modului defectuos n care au fost folosite mijloacele de catre faptuitor sau altor cauze d. atunci cnd fptuitorul dispune de toate conditiile necesare sub aspectul mijloacelor ce vor fi folosite si al obiectului material al infractiunii pentru ca infractiunea proiectat s se consume, totusi aceasta nu se consum datorit modului absurd de concepere a infractiunii ANS:A 24. Cnd exista tentativa imperfecta ? a.