Drept Constitutional - AMP

of 48 /48
1. Conceptul si definitia dreptului Definirea dreptului constituţional ca ramură a sistemului normativ general şi ca parte componentă a diviziunii dreptului public trebuie să pornească de la definirea elementelor sale esenţiale, de la nevoia de a face o separare a normelor de drept constituţional din punct de vedere ştiinţific. Cu toate acestea o privire atentă asupra dreptului în general, ca ansamblu normativ, formal, în vigoare la un moment dat scoate în evidenţă anumite elemente definitorii ale fiecărui domeniu pe care îl reglementează. Încercând să formulăm o definiţie a dreptului constituţional, vom arăta că acesta este ramura dreptului unitar, care cuprinde acele norme juridice esenţiale ce reglementează relaţiile sociale care iau naştere în activitatea de instaurare, organizare, exercitare şi menţinere a puterii de stat la un moment dat. Sursa principală a dreptului constituţional o reprezintă Constituţia, dar pe lângă aceasta există o serie de alte acte normative ale căror norme juridice se înscriu în cadrul acestei ramuri a dreptului. Dacă sursa de bază a dreptului constituţional o reprezintă normele din Constituţie, nu trebuie omis faptul că preluarea puterii, exercitarea şi menţinerea puterii sunt tot atât de importante şi acestea trebuie reglementate în detaliu. 2. Acceptiuni ale notiunii de drept Termenul „drept” desemnează mai multe situaţii sau sensuri cum ar fi: a) Dreptul obiectiv – se mai numeşte şi drept reglementar sau obiectiv. El stabileste modalităţile variate impuse de viaţa socială în care indivizii să se comporte şi accepte nevoile sociale proprii şi ale celorlalţi indivizi. Statul trebuie să fie egal pentru toţi ţinând seama de interesele generale. Dreptul obiectiv se numeşte drept pozitiv. b) Dreptul subiectiv. O altă accepţiune a cuvântului semnifică şi prerogativele, obligaţiile ce-i revin unei persoane şi totodată posibilităţile acesteia de a-şi apăra anumite drepturi sau interese recunoscute şi juridic. Acest drept se numeşte drept subiectiv. Dreptul subiectiv îşi are izvorul în dreptul reglementar. c) Dreptul ca ştiinţă. Termenul “drept” se utilizează şi atunci când se desemnează ştiinţa dreptului, deci activitatea de cercetare a nevoilor sociale şi a reglementărilor juridice. Obiectul ştiinţei dreptului îl constituie pe de o parte normele juridice, dar şi cerinţele sociale care au impus Statului să adopte norme juridice. d) Termenul “drept” se utilizează şi ca adjectiv, hotărâre dreaptă, om drept etc. El implică o semnificaţie apreciativă conformă ideii de dreptate.

Embed Size (px)

description

Subiecte rezolvate

Transcript of Drept Constitutional - AMP

1. Conceptul si definitia dreptuluiDefinirea dreptului constituional ca ramur a sistemului normativ general i ca parte component a diviziunii dreptului public trebuie s porneasc de la definirea elementelor sale eseniale, de la nevoia de a face o separare a normelor de drept constituional din punct de vedere tiinific. Cu toate acestea o privire atent asupra dreptului n general, ca ansamblu normativ, formal, n vigoare la un moment dat scoate n eviden anumite elemente definitorii ale fiecrui domeniu pe care l reglementeaz.ncercnd s formulm o definiie a dreptului constituional, vom arta c acesta este ramura dreptului unitar, care cuprinde acele norme juridice eseniale ce reglementeaz relaiile sociale care iau natere n activitatea de instaurare, organizare, exercitare i meninere a puterii de stat la un moment dat.Sursa principal a dreptului constituional o reprezint Constituia, dar pe lng aceasta exist o serie de alte acte normative ale cror norme juridice se nscriu n cadrul acestei ramuri a dreptului.Dac sursa de baz a dreptului constituional o reprezint normele din Constituie, nu trebuie omis faptul c preluarea puterii, exercitarea i meninerea puterii sunt tot att de importante i acestea trebuie reglementate n detaliu.

2. Acceptiuni ale notiunii de dreptTermenul drept desemneaz mai multe situaii sau sensuri cum ar fi:a) Dreptul obiectiv se mai numete i drept reglementar sau obiectiv. El stabileste modalitile variate impuse de viaa social n care indivizii s se comporte i accepte nevoile sociale proprii i ale celorlali indivizi. Statul trebuie s fie egal pentru toi innd seama de interesele generale. Dreptul obiectiv se numete drept pozitiv.b) Dreptul subiectiv. O alt accepiune a cuvntului semnific i prerogativele, obligaiile ce-i revin unei persoane i totodat posibilitile acesteia de a-i apra anumite drepturi sau interese recunoscute i juridic. Acest drept se numete drept subiectiv. Dreptul subiectiv i are izvorul n dreptul reglementar.c) Dreptul ca tiin. Termenul drept se utilizeaz i atunci cnd se desemneaz tiina dreptului, deci activitatea de cercetare a nevoilor sociale i a reglementrilor juridice. Obiectul tiinei dreptului l constituie pe de o parte normele juridice, dar i cerinele sociale care au impus Statului s adopte norme juridice.d) Termenul drept se utilizeaz i ca adjectiv, hotrre dreapt, om drept etc. El implic o semnificaie apreciativ conform ideii de dreptate.

3. Normativitatea juridicaNormativitatea juridic are caracter obligatoriu, stabilind raportul dintre cum este i cum trebuie organizat viaa societii. Fenomenul juridic a aprut odat cu oamenii, dar nu s-a putut manifesta ct timp nu a existat statul. Odat cu mplinirea acestei nevoi, fenomenul juridic a nceput s se manifeste deschis, exist structuri ale statului care urmresc permanent cum sunt respectate legile n vigoare.Din faptul c dreptul este obligatoriu se nate ideea de sanciune. Intre obligaie i sanciune exist o legtur total: orice obligaie trebuie s aib ca asigurare a executrii sale posibilitatea de a aplica sanciunea. Toate regulile din societate sunt prin ele nsele obligatorii, pentru c altfel nu ar mai fi reguli. Intreg sistemul de norme sociale este supus unui control din partea statului care poate s ocroteasc nu i alte norme sociale dac apreciaz c se impune n interesul general.Domnia legi se asigur prin dou modaliti: prin contiina juridic a membrilor societii i prin constrngerea juridic. Consecina nerespectrii legii se traduce n sanciune care este oficial aplicat de ctre magistrat sau de alt agent al puterii de stat. Spuneam c dreptul i statul exist n paralel i concomitent, se intercondiioneaz. Dreptul n cadrul societii date se menifest ca o prezen necesar i suficient pentru reglementarea comportamentelor umane. Statul trebuie s urmreasc continuu ct trebuie s intervin n comportamentul uman. Ct privete forma dreptului, exist o form intern materializat n structura normei juridice i o form exterioar ce relev aezarea normelor juridice pe instituii, ramuri de drept i integrat n acte normative: legi, decrete, ordonane, hotrri etc.

4. Elemente constitutive ale statuluiStatul este nendoielnic cea mai important instituie politic a Societii. El a aprut dup o anumit etap de evoluie a societii omeneti i a cunoscut o evoluie continu, ca o cerin a dezvoltrii sociale. Primele forme de organizare s-au dovedit la un moment dat insuficiente, ceea ce a impus o nou abordare, cea politico-statal. Uneltele de munc, tehnica utilizat n folosirea acestora nu asigura grupului social dect mijloace de trai minime, de supravieuire. Munca n comun, repartiia comun i egalitar a produselor muncii a condus la crearea i meninerea proprietii comune asupra mijloacelor de munc. Totul aparinea tuturor.Cu timpul, dezvoltndu-se viaa economic i spiritual, oamenii ncep s contientizeze c ei sunt egali n drepturi i obligaii, dar posibilitile fizice, intelectuale sau de alt natur difer de la un individ la altul. Apar comunitile steti sau obtile care menin o lung perioad de timp regula proprietii comune asupra pmntului ca principalul mijloc de producie.Iau natere structuri instituionale necunoscute pn atunci i anume organe de constrngere, cu misiunea de a impune n cadrul societii umane noi reguli de conduit. Se nate n acest mod Statul, ca instituie politico-organizatoric a Societii.Fa de societatea uman, Statul se prezint ca o necesitate absolut, el este puterea cea mai mare a acesteia este chiar produsul societii i n nici un caz un element de suprastructur. Munca cea mai grea este rezervat sclavilor care constituie principala for de munc a societii. Pmntul se gsete cu precdere n proprietate privat. Apar astfel state-ceti, care pentru a fi mai puternice au nceput s se uneasc ntre ele.

5. Separarea puterilor in statPrincipiul separaiei puterilor a revoluionat practic tiina modern a organizrii statului; cei care l-au conceput i l-au promovat au urmrit cu precdere aprarea libertilor individuale mpotriva oricrui abuz generat de concentrarea puterii. Separaia puterilor este legat de democraie, iar democraia presupune i integrarea forelor individuale i a corpurilor sociale. Aadar, teoria separaiei puterilor este un principiu politic i juridic i trebuie s-i gseasc temei n Constituie.n mod concret puterea de stat are de rezolvat trei mari probleme: s stabileasc un cadru normativ general n limitele cruia se dezvolt viaa social, anume s legifereze. s pun n executare aceste norme juridice de conduit pentru a justifica legiferarea; s soluioneze conflictele dintre membrii societii aprute n procesul de conformare sau neconformare a comportamentului lor la normele de conduit stabilite prin acte normativeO putere nu poate exista separat de celelalte dou puteri, dar nici alte autoriti i instituii ale statului nu pot exista n afara celor trei sisteme de organizare instituional, de funcii ori puteri artate.n general, se recunoate existena a trei forme de separare a puterii de stat, i anume: puterea legiuitoare sau legislativ; puterea executiv sau administrativ; puterea judectoreasc sau justiia.Functii: funcia legiuitoare. Este manifestarea direct a suveranitii poporului i se caracterizeaz prin reguli stabilite de stat, care sunt respectare. funcia executiv are ca obiect organizarea aplicrii legilor i altor acte normative cu caracter individual; funcia jurisdicional de aplicare a justiiei ndeplinete misiunea de soluionare a litigiilor care apar n societate ntre indivizi sau grupuri.

6. Forma de stat: guvernamant, regim politic, notiune, explicatiiForma de stat se desemneaz modul n care este organizat puterea, coninutul puterii, structura intern i extern.Din acest punct de vedere se identific urmtoarele elemente componente ale formei de stat:a) Forma de guvernmnt Prin form de guvernmnt nelegem modul n care sunt constituite i funcioneaz organele supreme. Ea se raporteaz la trsturile definitorii ale efului statului.Din punct de vedere al formei de guvernmnt, statele se mpart n monarhii i republici. Aristotel fcea urmtoarea clasificare a formelor de guvernmnt:a) monarhie care are tendina de a degenera n tiranie;b) aristocraie ce are tendina de a degenera n oligarhie;c) democraie care poate degenera n demagogie.b) Regimul politicRegimul politic reprezint ansamblul metodelor i mijloacelor de nfptuire a puterii, a relaiilor existente ntre elementele ce alctuiesc sistemul social-politic, relevnd mai ales regimul drepturilor i libertilor fundamentale ale cetenilor. Autorii occidentali disting trei categorii de regimuri politice, i anume:1. regimuri politice democratice specifice rilor occidentale;2. regimuri politice socialist-marxiste;3. regimuri politice specifice rilor din lumea a treia.Regimul parlamentar, caracterizat prin necesitatea ca guvernul s dispun n orice moment de ncrederea Parlamentului. Regimul prezidenial a fost inaugurat n SUA, avnd ca element esenial echilibrul dintre Executiv i Legislativ, determinat de independena reciproc a celor dou puteri i de certitudinea rmnerii n funcie pn la expirarea mandatuluiRegimul semiprezidenial sau mixt, n care se mbin existena Guvernului care rspunde colegial i solidar n faa Parlamentului ales prin vot universal i direct, existena instituiei preedintelui ales prin sufragiu universal i care n raporturile dintre Preedinte Parlament Guvern duc la tendine prezidenialiste sau parlamentariste.c) Structura de stat - Desemneaz organizarea puterii de stat n raport cu teritoriul i populaia, raporturi ce se constituie ntre elementele sistemului statal, formaiunile statale, circumscripii administrativ-teritoriale.Statul unitar se caracterizeaz printr-o singura formaiune statal, o singur constituie, un Parlament, un Guvern, un singur rnd de autoriti judectoreti;Statul compus este constituit din cel puin dou state membre, care transfer o parte din atribuiile lor suverane ctre statul federativ, dnd natere unui nou stat.

7. Sistemul normelor socialeNorma social este o regul ce stabilete cum trebuie s acioneze sau s se comporte un agent n condiii determinate, pentru ca intervenia lui s fie eficient i facil acceptat.Normele sociale sunt necesare pentru c asigur convieuirea social a indivizilor n cadrul grupului din care fac parte. Individul nu poate tri izolat nici n societate, nici n afara societii.Sistemul normelor socialeSistemul normelor sociale cuprinde mai multe categorii de astfel de norme: norme morale, norme obinuielnice, norme religioase, norme politice, norme juridice.a) Normele etice. Morala reprezint ansamblul deprinderilor, sentimentelor, convingerilor si mentalitilor referitoare la valorile i idealurile dintre indivizi si Societate. Ea se manifest n fapte i aciuni, n comportamentul oamenilor, n contiina lor. Conceptul de moral cuprinde att convingeri ct i reguli din care se nasc atitudini i fapte morale. Normele morale au aprut odat cu omul avnd la baz categorii eseniale cum ar fi: via i moarte, bine i ru, datorie i responsabilitate etc.Normele morale au constituit n multe cazuri drept fundament al normelor juridice, evoluia societii impunnd transformarea lor n drept. Toate acestea au luat forma unor reguli sociale.b) Normele obinuielnice reprezint o categorie aparte de norme sociale prin faptul apariiei lor naintea statului i a dreptului. Ele au contribuit la formarea normelor juridice care au fost adoptate dup apariia statului. Dreptul de proprietate oblig respectarea sarcinilor privind protecia mediului precum i la respectarea celorlalte sarcini care revin proprietarului. Obiceiul este perceput ca o regul de conduita statornicit ntr-o colectivitate uman printr-o utilizare ndelungat. Aplicarea acestei reguli se realizeaz prin acceptul tuturor agenilor sociali, ca o convingere c este corect, necesar i benefic.c) Normele tehnice au aprut odat cu dezvoltarea societii n special n perioada industriala, cunoscnd o dezvoltare deosebit ca o consecin a nevoilor de desfurare corect i n siguran a proceselor de producie. Nerespectarea normelor tehnice poate genera consecine juridice.d) Normele politice au aparut mai recent, odat cu partidele politice, cu democratizarea vieii sociale. ntre aceste norme politice i normele juridice exist asemnri i deosebiri. Asemnrile constau n caracterul obligatoriu comun al celor dou categorii de norme, iar deosebirea are n vedere sanciunea ce poate fi aplicat n cazul normelor juridice sanciunea este juridic.e) Normele religioase.f) Normele juridice sunt reguli de conduit create de stat, avnd caracter obligatoriu. Normele juridice reglementeaz o mare parte a relaiilor sociale, dar nu pot reglementa totul. De aceea, ele coexist cu celelalte tipuri de norme n sistemul normativ social.

8. Norma juridica: definitii, trasaturi, structura interna si externaNorma juridic este o regul de conduit general, impersonal i obligatorie instituit sau acceptat de stat, a crei ndeplinire se realizeaz voluntar, prin contiina juridic a oamenilor iar la nevoie prin intervenia forei de constrngere a Statului.Normele juridice sunt mijlocul de realizare a idealului de justiie n conformitate cu voina social ce se exprim n coninutul prevederilor sale. Aceasta trebuie s conin ceea ce trebuie s ndeplineasc un subiect, ceea ce-i revine acestuia s fac ori i este interzis.Trsturile normei juridiceTrsturile normei juridice sunt acele elemente caracteristice care individualizeaz o norm juridic de alte norme sociale existente. Caracteristici:a) caracterul social, care se desprinde din faptul c norma juridic se adreseaz comportamentului uman pe care urmrete s-l direcioneze. Comportamentul oamenilor este influenat de normele juridice, indiferent c ei sunt privii individual sau n grupuri organizate. b) caracterul general. Norma juridic prescrie o conduit tipic pe care trebuie s-o respecte toi subiecii. Din acest caracter s-a nscut obligaia pentru toi cetenii de a cunoate legea. c) caracterul impersonal se evideniaz prin faptul c regula de conduit se adreseaz unor subiecte care se determin numai n momentul stabilirii n mod concret a relaiei juridice, printr-o manifestare uman determinat.d) Caracterul de repetabilitate i continuitate. Norma juridic nu i epuizeaz obiectul pentru care a fost edictat. Ea se aplic unui numr nedefinit de cazuri, ori de cte ori este necesar, atta timp ct norma este n vigoare.e) Caracterul obligatoriu al normelor juridice ine de esena normelor, comparativ cu alte norme sociale. Obligativitatea este condiia normei. Dac norma juridic nu ar fi obligatorie i nu ar avea rspundereajuridic care este parte component a forei de constrngere, nu s-ar mai justifica. Structura normei juridicePrin structur nelegem modul de organizare a unui sistem sau un element al sistemului. n cazul normelor juridice se are n vedere un dublu sens al termenului. Prin structura normei juridice se desemneaz:a) o structur intern, denumit i logic juridic;b) o structur extern, denumit i tehnic legislativ.Structura internO norm juridic se adreseaz unui numr nedeterminat de subieci al cror comportament trebuie s se supun coninutului normei juridice pentru a nu intra n coliziune cu fora de coerciie a statului.Structura intern sau logic a normei juridice alctuiete partea static, stabil a normei.Structura relev elementele de logic ce compun norma. n analiza structurii interne se pornete de la premisa c norma juridic nu trebuie s se contrazic pentru a putea rspunde cerinelor organizrii sociale. Elementele de logic ce compun norma juridic sunt: ipoteza, dispoziia i sanciunea.Ipoteza este acea parte a normei juridice care stabilete mprejurrile n care se va aplica norma juridic.Ipotezele pot fi de mai multe feluri, n funcie de gradul de determinare si de precizie a formulrii. Ipotezele pot fi determinate, relativ determinate si simple dar exista si ipoteze enuniative sau limitative.Dispoziia normei juridice este acea parte a normei juridice care stabilete conduita prilor.Dispoziia este elementul esenial, fundamental al normei juridice, fr de care un text de lege nu poate constitui o norm juridic.Dup gradul de determinare al conduitei, norma juridic este determinat sau relativ determinat.Sanciunea normei juridice este acea parte a normei juridice care stabilete consecina nerespectrii conduitei prescrise de dispoziie sau de ipotez. Sanciunea este de fapt angajarea responsabilitii juridice pentru cei care nu au respectat conduita prescris. Sanciunile pot fi pozitive sau negativeStructura externaNormele juridice n vigoare sunt numeroase i trebuie aranjate dup o anumit logic pentru a fi nelese de ctre toi cei crora li se adreseaz. Este ceea ce se numete structura exterioar a normelor juridice pe care autoritatea emitent trebuie s o utilizeze n aa msur nct forma de exprimare a noilor norme juridice s se armonizeze cu normele juridice existente i s poat fi utilizat i ulterior de ctre autoritile ce vor emite alte noi norme juridice.Normele de tehnic legislativ definesc prile constitutive ale actului normativ, structura si forma, completarea, abrogarea si publicarea actelor normative, precum i limbajul actului normativ. Textul actelor legislative trebuie formulat clar, fluent, fr dificulti sintactice sau obscuritati.

9. Actiunea normelor juridice in timp, spatiu si asupra persoanelorAciunea normelor juridice n timp prezint o importan deosebit pentru stabilirea datei exacte a intrrii n vigoare i a ncetrii sau ieirii din vigoare a actului normativ. Existena actului normativ nu coincide totdeauna cu durata aciunii.Cu privire la data intrrii n vigoare a actului normativ pot fi stabilite mai multe condiii i anume:Dup ce actul normativ a fost semnat i contrasemnat, el trebuie adus la cunotina opiniei publice prin publicarea n Monitorul Oficial al Romniei.Aceast condiie a publicrii nu este suficient totdeauna, pentru ca actul s intre n vigoare: dac n coninutul actului nu se face vorbire despre vreo dat de la care acesta intr n vigoare atunci actul va intra n vigoare din chiar momentul publicrii; in situaiile n care n coninutul actului se precizeaz data la care aceasta va intra in vigoareAbrogarea normelor juridice este procedeul prin care acestea i nceteaz aplicabilitatea.Aciunea normelor juridice n spaiu i asupra persoanelorAceast problem este tratat n doctrin innd cont de faptul c legea se aplic asupra propriilor ceteni ai statului care a creat legea i acetia domiciliaz pe teritoriul naional, cu care se gsesc ntr-o relaie juridic foarte important, de cetenie.Unele legi sunt strict teritoriale, altele sunt strict personale.n ceea ce privete forma actelor juridice se aplic principiul teritorialitii legii. Aceast teritorialitate poate fi stabilit cu privire la nfiinarea unor misiuni diplomatice la nivel de ambasade si consulate, care se face prin consens i reciprocitate n acordarea de drepturi i asumrii de obligaii.Teritoriul unei misiuni diplomatice se consider extrateritoriu al statului primitor i asupra acestui teritoriu acioneaz legea statului reprezentat de misiune.Aceeai problem se pune i cu privire la personalul misiunilor diplomatice, care este de trei categorii: personal diplomatic, personal tehnic i personal de serviciu.

10. Notiunea de sistem al dreptului: drept public si privatCea mai importanta modalitate de mprire a dreptului este diviziunea n drept public i drept privat. Drepturile i libertile fundamentale sunt recunoscute i ocrotite, mbinndu-se cu dreptul statului de a supraveghea respectarea acestora n limitele legii.Criteriul pentru divizarea dreptului n public i privat a strnit controverse, susinndu-se c acesta ar deriva din faptul c puterea statului este nelimitat i dreptul de apreciere al acestuia poate fi ntlnit oriunde, astfel c orice decizie a statului este considerat ca fiind de drept public.Deosebirea dintre dreptul public i privat ine de un criteriu pedagogic pe de o parte i de un criteriu valoric. Particularii pot sau nu ncheia diferite acte juridice, pot sau nu apela la normele juridice n mod continuu, dar statul este obligat s se manifeste n mod nentrerupt n viaa societii. Normele dreptului public nu intereseaz numai statul ci i particularii, care sunt beneficiarii serviciilor publice organizate i desfurate de stat. Paza ordinii legale intereseaz n primul rnd statul: particularul care pornete o aciune n justiie spre a realiza dreptul s i lupt pentru el mplinete prin aceasta o mare misiune social. Dreptul este o reacie direct a statului ca rspuns la nevoile sociale la un moment dat.Diviziunea dreptului n public i privat nu are drept, mai degrab categoria relaiilor sociale pe care le reglementeaz i protejeaz normele de drept public respectiv de drept privat. Nu trebuie adoptate norme juridice dac realitatea social nu o impune, pentru c de cele mai multe ori realitatea social se nate naintea legiferrii. Societatea se dezvolt ntr-o interdependen uman desvrit, iar statul rmne reprezentantul juridic al societii ca instituie organizat.11. Raportul juridic: definitie, premise, trasaturiRaportul juridic este o relaie juridic. Relaia juridic este aprecierea care se poate face din punctul de vedere al dreptii unei fapte a unei persoane n raport cu o alt persoan. Raportul juridic este o relaie social care ia natere, se modific sau se stinge sub impactul normelor juridice.Premisele raportului juridica) Norma juridic sau norma de drept are rolul de a contura comportamentul oamenilor n orice raport social n care statul a intervenit, reglementnd conduita oamenilor. Norma juridic este o premis esenial a unui raport juridic. b) Subiectele raportului juridic. Subiecte ale raporturilor juridice sunt doar oamenii, fie c se manifest ca persoane fizice sau juridice. Nu se poate nate un raport juridic ntre oameni i bunuri.c) Faptele juridice. Normele juridice au caracter general, deci au n vedere situaii ipotetice. Definiia i trsturile raportului juridicPrin raport juridic definim acel raport social constituit pe baza normelor juridice n vigoare, n care participanii apar ca titulari de drepturi i obligaii reciproce, drepturi ce pot fi realizate la nevoie, cu ajutorul autoritilor statului.Din definiie rezult urmtoarele trsturi ale raportului juridic:a) Raportul juridic este un raport social. Se stabilete numai ntre oameni, fie c acetia particip ca persoane fizice sau juridice. Orice raport juridic este un raport social. n cadrul societii se realizeaz o multitudine de raporturi sociale, dar nu toate sunt raporturi juridice.i proprietatea este un raport social, pentru c orice bun ce poate face obiectul dreptului de proprietate aparine unui patrimoniu, iar patrimoniile se gsesc numai la persoanele fizice ori juridice.Statul este singurul n msur s stabileasc nevoile de legiferare a relaiilor sociale. In drept exist dou situaii: raporturi sociale reglementate de normele juridice; raporturi sociale, nereglementate de normele juridice.Nimeni altcineva dect Statul nu este n msur s stabileasc ce anume raporturi sociale trebuie s se desfoare dup reguli juridice i care s se desfoare dup alte reguli. Raportul juridic creeaz drepturi i obligaii pentru prile participante.b) Raportul juridic este un raport de voin. Avnd anumite interese, oamenii intr n diferite raporturi sociale. In cadrul unui raport juridic avem dou voine:- pe de o parte voina oamenilor care intr ntr-un raport social- voina statului, care se regsete n norma juridic.Dac nu exist norm juridic, voina oamenilor d natere numai unui simplu raport social. Dac exist i voina statului, atunci raportul social devine raport juridic. Cnd avem norme care interzic anumite manifestri, iar n caz contrar atrag sanciuni nemijlocite, cele dou voine pot s nu mai coincid, ducnd la naterea sanciunii. Cu ct voina statului corespunde nevoilor societii i reuete s exprime clar aceste nevoi, cu att cele dou voine vor colabora, ceea ce nseamn o stare de legalitate bun.c) Raportul juridic este o categorie istoric. Raportul juridic are trsturi definitorii de la o epoc la alta si este influenat de evoluia societii. n timp, au aprut ramuri de drept noi, precum dreptul muncii, si au disprut n schimb altele, ceea ce evideniaz c dinamica vieii sociale influeneaz dinamica voinei statului.d) Raportul juridic este un raport valoric. Rolul normei juridice este acela de a stabili conduita oamenilor dar i de a proteja anumite valori sociale, de la o epoc la alta. Rolul normelor juridice de drept penal const n a apra valorile fundamentale recunoscute de lege, precum suveranitatea, independena i unitatea statului.

12. Subiectele raportului juridicUn raport juridic nu poate exista dect ntre oameni, asadar oamenii sunt subieci ai raportului juridic, fie privii ca persoane fizice, fie ca persoane juridice. n principiu, raportul juridic se nate ntre dou subiecte, adic ntre dou persoane. Aceste subiecte sunt titulare de drepturi i obligaii.Exist raporturi juridice n care ambele subiecte sunt titulare att de drepturi, ct i de obligaii. Subiectele raportului juridic sunt determinate n mod concret dar exist i situaii in care numai un singur subiect este determinat. a) Persoana fizic subiect al raportului juridicOmul este unicul participant la raporturi juridice. Pentru a participa la un raport juridic, persoana fizic trebuie s ndeplineasc o cerin esenial i anume s aib capacitate juridic. Capacitatea juridic este stabilit i delimitat de lege. Capacitatea juridic este definit diferit de la o ramur de drept la alta. Astfel, n dreptul civil, capacitatea civil se deosebete de capacitatea din dreptul administrativ. Capacitatea juridic se clasific n dou categorii: capacitate juridic general; capacitate juridic special.Persoanele juridice de drept privat au o capacitate juridic special, ele nu pot fi subiecte legale de drept, dect n limitele obiectului de activitate recunoscut. Persoanelor juridice de drept public li se recunoate o capacitate juridic special potrivit domeniului pentru care au fost create, numit competena juridic.Capacitatea de folosin este definit ca aptitudinea de a avea drepturi i obligaii. Capacitatea de exerciiu reprezint aptitudinea de a-i exercita drepturile i de a-i asuma obligaiile. b) Persoanele juridiceRaporturile juridice se pot ncheia i cu participarea unor subiecte colective, formate prin asocierea mai multor persoane fizice, care i pierd individualitate, acionnd ca un ntreg. Acestea sunt persoanele juridice. n funcie de ramura de drept unde acioneaz aceste subiecte se regsesc caracteristici ale lor: statul este subiect de drept constituional, penal i civil. Unitile administrativ-teritoriale sunt persoane juridice. Persoana juridic este acel colectiv de oameni avnd un patrimoniu propriu, o organizare de sine stttoare i un scop conform interesului public, recunoscut de lege. Persoana juridic trebuie s ndeplineasc urmtoarele condiii: s aib o organizare de sine stttoare; s aib un patrimoniu propriu; s aib un scop legal, n concordan cu regulile de drept existente.13. Notiunea de drept constitutional si institutii politiceDreptul constituional este ramura dreptului romn care cuprinde acele NJ eseniale ce reglementeaz relaiile sociale care iau natere n activitatea de organizare, exercitare i meninere a puterii de stat.Dreptul constituional poate nsemna o disciplina universitar, principala ramur a dreptului sau tiina dreptului constituional.Raportul de drept constituional este o relaie social reglementat de normele juridice constituionale cu deosebirea c participanii sunt titulari de drepturi i obligaii ce au inciden n sfera exercitrii puterii de stat. Facand referire la instituii politice si la dreptul constituional, identificm dou categorii de instituii ntre care exist stranse legturi: instituii juridice; instituii politiceInstituia juridic este un ansamblu de NJ care reglementeaz un domeniu restrns, coerent i omogen din realitatea social, cum ar fi instituia cstoriei, proprietii etc. Instituia juridic apare ca o parte a structurii tehnico-juridice a ramurii de drept. Instituiile politice sunt acele forme structurale ale statului prin care acesta se manifest n realitatea societii, n exercitarea puterii publice. Acestea se nfiineaz, se organizeaz i funcioneaz pe baza unor norme juridice. Asemenea norme pot fi considerate instituii juridice ce stau la baza instituiilor politice. Rezult c instituiile politice sunt fundamentate pe instituii juridice, ns ele au o puternic structura politic. Prin politica se intelege activitatea unui grup sau unei a structuri umane de dirijare si de conducere a aciunilor umane ntr-un domeniu din realitatea social. Alturnd formularea de drept constituional celei de instituii politice se realizeaz o definire mai corect a ansamblului structural ce particip la exercitarea puterii n stat.

14 Specificul normelor de drept constitutional In explicarea specificului normelor dreptului constitutional trebuie sa se plece de la teoria clasica a normei juridice, urmand ca apoi sa regasim elementele generale in norma de drept constitutional si, totodata, sa observam ce anume trasaturi proprii are aceasta din urmaNorma juridica este definita in teoria dreptului ca fiind o regula sociala de conduita, generala si obligatorie, instituita sau sanctionata de puterea de stat in diferite forme, menita sa asigure consolidarea si dezvoltarea relatiilor sociale in conformitate cu interesele si vointa guvernantilor, determinata, in ultima instanta, de conditiile vietii materiale din societate si a carei respectare este impusa, la nevoie, prin forta coercitiva a statului. Orice norma juridica este, in ultima instanta, un comandament impus de puterea publica, formulat uneori chiar sub forma supletiva sau de recomandare. Normele constitutionale, pe langa dispozitii care reglementeaza nemijlocit unele relatii sociale, au si prevederi care contin formularea unor principii, consfintesc bazele puteri, definesc unele institutii. Prevederile care contin formularea unor principii sau definitii "nu pot fi excluse din sfera notiunii normei juridice", deoarece "si ele au un caracter normativ". In dreptul constitutional pot fi identificate mai multe particularitati ale sanctiunilor normelor acestei ramuri. In primul rand, pentru mai multe dispozitii este prevazuta o singura sanctiune. Apoi sanctiunile in dreptul constitutional sunt sanctiuni specifice, precum revocarea mandatului parlamentar, revocarea unui organ de stat, declararea ca neconstitutional a unui act normativ etc. Credem ca pot fi regasite sanctiuni, chiar in normele constitutionale, pentru incalcarea oricarei dispozitii, cu conditia de a fi indentificata exact obligatia sau indrituirea, cu alte cuvinte conduita subiectelor de drept.14.

15. Subiectele raportului de drept constitutionalParticipanii raporturilor de drept constituional pot fi doar oamenii, ca persoane fizice sau ca persoane juridice. Unul dintre subiecte trebuie s fie o entitate politico-juridic deintoare a puterii de stat pentru c raporturile de drept constituional iau natere tocmai n legtur cu exerciiul puterii, iar acesta nu ar putea fi realizat dac reprezentantul puterii publice lipsete din raportul juridic dat.a. Poporul. Noiunea de popor cuprinde totalitatea oamenilor, comunitatea naional din punct de vedere economic, lingvistic i juridic. ntre popor i stat exist cetenia, legtura juridic permanent. Definirea astfel a poporului nu exclude posibilitatea existenei pe acelai teritoriu a altor oameni care s fie de alt etnie sau s aib alt cetenie.Poporul este subiect de drept constituional ca urmare a faptului c el este titularul puterii, fapt universal recunoscut. Poporul particip n mod direct la crearea cadrului constituional prin aprobarea Constituiei prin referendum i se manifest cu ocazia alegerilor parlamentare i prezidentiale.b. Statul. Din punct de vedere al structurii puterii, statele sunt unitare sau federale. n statele federale, statul apare ca subiect de drept constituional n raport cu statele federale, ce formeaz federaia. Statele unitare sunt la rndul lor subiecte ale raporturilor de drept constituional. Statul ca ntreg se manifest prin autoritile i instituiile publice.c. Autoritile i instituiile publice. Fiecare autoritate are o anumit putere, o competen i ea poate fi subiect al raporturilor de drept constituional n mod limitat, sau general cum este Parlamentul ca organ reprezentativ suprem al poporului romn i unic autoritate legiuitoare a rii. Actele Parlamentului sunt supuse controlului de constituionalitate realizat de Curtea Constituional. d. Organizaiile politice i sociale. Din aceast categorie fac parte n primul rnd partidele politice, organizaiile cetenilor aparinnd minoritilor, alianele politice, care au dreptul de a participa la alegeri parlamentare sau locale propunnd candidai n acest sens. Pot fi incluse n rndul subiectelor de drept constituional i oficiul electoral, fr a avea o atribuie de a constata rezultatele alegerilor la acel nivel, avnd rolul de a contribui la buna organizare i desfurare a alegerilor.e. Cetenii romni. Ca persoane fizice, cetenii pot aprea n raporturile de drept constituional cnd urmresc realizarea drepturilor i libertilor fundamentale. Atunci cnd cetenii romni ocup o funcie sau o demnitate public n cadrul unor autoriti sau instituii publice, ei se manifest ntr-un raport de reprezentare direct sau prin numire. f. Strinii i apatrizii. Romnia ca stat de drept, democratic i-a deschis porile strinilor i apatrizilor care, n condiiile legii romne i a acordurilor internaionale, doresc s obin cetenia romn, protecie juridic prin azil politic sau drept de edere ndelungat.

16. Izvoarele dreptului constitutional prezentare succintan teoria general a dreptului, atunci cnd se analizeaz izvoarele dreptului sunt avute n vedere dou sensuri ale acestora: izvor de drept material, care desemneaz condiiile materiale, economice, politice, sociale din societate care determin formarea unei anumite ordini juridice i, izvor de drept formal, reprezentnd formele de exprimare a normelor juridice, ca reguli de conduit instituite sau acceptate de stat. Identificarea izvoarelor formale ale dreptului constituional poate fi fcut dup mai multe criterii, respectiv autoritatea emitent a actului i coninutul normativ al actului.Legea este principalul act juridic normativ adoptat de Parlament. Legile constitutionale sunt Constitutia si legile de revizuire a acesteia; Legile organice sunt legi foarte importante si sunt prevazute in mod expres in Constitutie; Legile ordinare se adopta in domenii care nu sunt prevazute ca reglementari prin lege organica.a) Constituia este izvorul principal al dreptului constituional, n condiiile n care toate normele Constituiei sunt n principal norme de drept constituional. Ca izvor formal de drept constituional, Constituia reflect raportul firesc dintre forele politice din momentul adoptrii ei, chiar dac n final este supus aprobrii prin referendum naional.b) Legea ca act juridic normativ al ParlamentuluiFundamentul juridic al statului de drept are la baz o Constituie democratic adoptat i o legalitate desvrit fundamentat pe constituionalitatea legilor. Din acest principiu se nate concluzia c imediat dup Constituie, ca for juridic, se situeaz legea.c) Regulamentele Parlamentului.n Constituie, cu privire la Parlament, sunt trecute numai elementele eseniale, definitorii, revenind acestuia ca prin intermediul Regulamentelor fiecrei Camere sau a Regulamentului Camerelor reunite s-i stabileasc n detaliu i n concret structura organizatoric, procedurile de funcionare etc. Regulamentele sunt acte cu caracter intern ale Parlamentului, au coninut normativ i trebuie s ndeplineasc condiiile de constituionalitate.d) Ordonanele Guvernului.Dei reprezint izvoare ale dreptului constituional numai actele adoptate sau emise de autoritile reprezentative, trebuie precizat c i Guvernul poate s creeze izvoare de drept constituional, cu respectarea celor dou condiii instituite de Legea fundamental, respectiv delegarea legislativ.e) Tratatele internaionale.Tratatele internaionale reprezint acte normative ncheiate de dou sau mai multe state cu posibilitatea de aderare i a altor state ulterior, dac n cuprinsul acestora se prevede expres o astfel de posibilitate.

17. Suprematia constitutieiAcest concept s-a impus nc de la primele constituii nescrise, explicndu-se prin aceea c se recunoate acestor norme constituionale valoarea juridic cea mai mare n stat. Aceste norme devin de la nceput norme principii, sau norme de referin. Prin coninutul su reglementar, Constituia cuprinde n general normele care reglementeaz modul legal i democratic de instituire a puterii, de exercitare i de meninere a acesteia.Recunoscndu-i Constituiei o poziie supraordonat, de lege a legilor, i operaiunile procedurale de adoptare, de modificare sau abrogare trebuie s fie diferite n bun parte fa de celelalte legi. n majoritatea cazurilor adoptarea, revizuirea sau abrogarea Constituiei este supus referendumului naional dup ce Adunarea Constituant (Parlamentului) a adoptat textul.Ca lege fundamental, Constituia trebuie s se situeze deasupra celorlalte legi al cror coninut este obligatoriu subsumat ei. Constituia oblig autoritatea suprem de legiferare s adopte legi conforme coninutului su. n caz contrar, aceast autoritate nu-i respect competena, i prin urmare, legea va fi declarat neconstituional, ceea ce echivaleaz cu nulitatea actului normativ neconstituional.18. Dezvoltarea constitutionala a statului roman pana in 1937rile romne, dei desprite din punct de vedere politic i administrativ au avut strnse legturi n planul dezvoltrii politice, al organizrii societii, fiind adoptate o serie de acte normative cu caracter constituional, declaraii de drepturi semnificative etc., pe care le vom prezenta succint. n anul 1740, Constantin Mavrocordat a emis o lege numit Aezmntul pentru Muntenia.La nceputul sec. XIX au fost adoptate unele Declaraii cu coninut principal politic dar cu tent de instituire a unor reguli juridice ulterioare precum Proclamaia de la Pades din 1821, a lui Tudor Vladimirescu sau Proiectul de Constituie al crvunarilor din 1822. Regulamentele organice astfel adoptate, n Muntenia i Moldova reprezint adevrate legi cu caracter constituional, conin dispoziii care privesc organizarea parlamentar, guvernamental-administrativ i judectoreasc. Aplicarea Regulamentelor s-a format de ndat ce au fost aprobate de Adunrile Obteti din fiecare tar, ceea ce a condus la alegerea unor noi domni n concordan cu codul juridic nou creat.Acestor acte constituionale le-au succedat dou declaraii de drepturi din 1848, n timpul evenimentelor revoluionare,care au cuprins i rile romne alturi de majoritatea rilor europene.Principatele RomneCongresul de la Paris din 1856 se ncheie cu adoptarea Conveniei privitoare la rile Romne, n baza creia s-au desfurat ulterior alegerile din 1859 care au condus la alegerea unui romn n fruntea celor dou state romne, Muntenia i Moldova, n persoana colonelului Alexandru Ioan Cuza, i evident la formarea mai nti a unei uniri personale statale romneti care se va transforma n curnd ntr-una real i la formarea Statului Romn Unitar Romn.Dup naterea statului modern romn, n urma Unirii celor dou Principate la 1859, ncepe o etap nou n dezvoltarea constituional, care a culminat cu adoptarea de ctre Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a: Statutul Dezvolttor al Conveniei de la Paris din 1858, act fundamental aprobat prin plebiscitul din 10 mai 1864, apreciat ca prima Constituie Romn n sensul modern. Principiile Constituiei din 1866 sunt:1. principiul suveranitii naionale;a) principiul guvernmntului reprezentativ;b) principiul separaiei puterilor;c) principiul irevocabilitii monarhului;d) principiul responsabilitii ministeriale;e) principiul supremaiei Constituiei asupra legilor;Constituia din 1866 va fi modificat n mai multe rnduri: n 1879 sunt fcute unele modificri n planul drepturilor civile i politice; n 1884 sunt modificate dispoziiile privitoare la regimul electoral la 29 iunie 1917 intervine o nou modificare cu privire la problema rural i cea a votului;ncepnd cu 10 mai 1884 Romnia a devenit Regat.Constituia din 1923Realizarea Marii Uniri din 1918 a impus i o nou Lege fundamental n anul 1923 s-a adoptat o nou Constituie care preia n coninutul su multe din prevederile precedentei Constituii, dar insereaz i multe principii i reguli noi, moderne i mai democratice cum sunt:1. accentuarea ideii democratice i reglementarea instaurrii democraiei;a) nscrierea ideii de legalitate ca fundament al activitii statului;b) controlul constituionalitii legilor;c) controlul legalitii actelor administrative de ctre autoritatea judectoreasc;d) inamovibilitatea magistrailor;e) reglementarea relaiilor de munc;f) proprietatea care din sacr i neviolabil este transformat n funcie social.19. Dezvoltarea constitutionala a statului roman intre 1938-1989Constituia din 1938Situaia politic general, premergtoare declanrii celui de-al doilea Rzboi Mondial, l-a silit pe Regele Carol al II-lea s ncerce o nou aezare constituional a statului, prin creterea puterilor Regelui i o restrngere a atribuiilor puterii legiuitoare care nu se comporta democratic i eficient.In condiiile n care eful statului se implica neconstituional n viaa politic, demite guvernul format n jurul partidului liberal i instaleaz un guvern de dreapta aflat sub controlul total al monarhului. Constituia dictaturii regale, din 1938, aduce modificri majore n viaa politico-social a Romniei avnd un caracter profund antidemocratic. Printre aceste reguli noi pe care le regsim n Constituia lui Carol al II-lea prevedea: consacrarea expres a preteniilor regelui; desfiinarea partidelor politice; restrngerea drepturilor i libertilor fundamentale; regele putea emite decrete cu putere de lege, ceea ce nseamn substituirea Adunrii NaionaleOrganizarea constituional n perioada 1940 1944Pierderea unei mari pri a teritoriului naional n vara anului 1940 a condus la o serie de msuri n plan constituional din partea Capului Statului. Preedintele Consiliului de Minitri devine astfel Conductorul Statului. La 6 septembrie 1940, Regele Carol al II-lea abdic de la Tronul Romniei, fiind urmat la tron de ctre fiul su, cunoscut ca Regele Mihai I. Acesta reconfirm actele regale ale tatlui su n privina puterilor ncredinate Generalului Ion Antonescu i restrnge nc din puterile regelui.Dup 6 septembrie 1940 au loc evenimente deosebite n planul vieii Romniei, Statul romn este declarat ca fiind Stat naional Legionar, ceea ce nseamn c Garda de Fier era recunoscut ca organism politicsocial. Pe aceste realiti politico-juridice se va desfura viaa politic a Statului Romn pn la 23 august 1944 cnd este demis i arestat ntreg Guvernul Antonescu, iar prin Decretul regal din 31 august 1944 este repus n vigoare Constituia din 1923 cu unele texte revizuite care va rmne n aplicare pn la 30 decembrie 1947. Constituia Republicii Populare Romne din 13 aprilie 1948Dup schimbarea formei de guvernmnt n urma loviturii de stat din 30 decembrie 1947, noul regim politic a trecut la adoptarea unei noi Constituii care s consacreze realitatea din Romnia de la acea dat. Din punct de vedere al coninutului, aceast constituie se remarc prin instituirea unui control total al statului asupra individului, restrngerea drepturilor i libertilor ceteneti, instituirea principiului unicitii puterii, desfiinarea controlului judectoresc asupra actelor administrative. Dispare pluripartitismul politic iar funcionarii publici devin funcionari de stat.Constituia Republicii Populare Romne din 24 septembrie 1952In 1952 este adoptat o nou constituie care consacr rolul fundamental al partidului unic, impune n organizarea administrativ a teritoriului sistemul sovietic al regiunilor i raioanelor, cel al sfaturilor populare ca organe ale puterii de stat n plan teritorial, crora li se recunoate personalitate juridic. Aceast Constituie consacr formal o serie de drepturi i liberti fundamentale, dar modul n care ele puteau fi efectiv exercitate era unul restrictiv. Constituia Republicii Socialiste Romnia din 21 august 1965i aceast lege fundamental continu tradiia celor dou Constituii adoptate dup schimbarea formei de guvernmnt, n sensul c menine consacrarea rolului fundamental al Partidului Comunist, stabilete formal unele din drepturile i libertile fundamentale, menine sistemul unicitii puterii i al aezrii pe principiul subordonrii ierarhice a tuturor organelor statului, n vrful acestei piramide a sistemului statal aflndu-se Marea Adunare Naional.De remarcat c dup 30 decembrie 1947 n structura puterii de stat a aprut o instituie nou, Prezidiul Republicii, care se va menine pn n 1961 cnd s-a transformat n Consiliul de Stat dup modelul celorlalte ri socialiste europene. Consiliul de Stat era format din parlamentari, fiind un miniparlament ce putea emite decrete cu putere de lege. Consiliul de Stat a continuat s existe i dup martie 1974 cnd a fost instituit funcia de Preedinte al Republicii.

20. Specificul constitutiei din 1938Situaia politic general, premergtoare declanrii celui de-al doilea Rzboi Mondial, l-a silit pe Regele Carol al II-lea s ncerce o nou aezare constituional a statului, prin creterea puterilor Regelui i o restrngere a atribuiilor puterii legiuitoare care nu se comporta democratic i eficient.n acest sens, regele Carol al II-lea, pentru care partidele politice constituiau un obstacol major n exercitarea autoritar a puterii, a dizolvat cele dou Camere ale Parlamentului la 19 noiembrie 1937 i s-au organizat noi alegeri la finele lunii decembrie 1937, fr ca n urma acestor alegeri un partid s obin majoritatea mandatelor n fiecare Camer.Pe acest fond politic critic i n condiiile n care eful statului se implica neconstituional n viaa politic, demite guvernul format n jurul partidului liberal i instaleaz un guvern de dreapta aflat sub controlul total al monarhului, crendu-se o instabilitate politic.Constituia dictaturii regale, din 1938, aduce modificri majore n viaa politico-social a Romniei avnd un caracter profund antidemocratic. Printre aceste reguli noi pe care le regsim n Constituia lui Carol al II-lea prevedea: consacrarea expres a preteniilor regelui; desfiinarea partidelor politice; restrngerea drepturilor i libertilor fundamentale; regele putea emite decrete cu putere de lege, ceea ce nseamn substituirea Adunrii NaionaleAdunarea Deputailor era compus din deputai alei de cetenii Romniei care au mplinit 30 de ani i au ca ndeletnicire agricultura i munca manual, comerul, industria ori ocupaii intelectuale. Alegerile se organizeaz pe sistemul scrutinului uninominal, dar pe circumscripii care s asigure reprezentarea felului de ndeletnicire a alegtorilor, aa numitul sistem al breslelor. Se poate constata c modul de elaborare i de adoptare se aseamn cu cel folosit de Cuza n privina Statutului din 1864.

21. Organizarea constitutionala in perioada 1940 1944Pierderea unei mari pri a teritoriului naional n vara anului 1940, a condus la o serie de msuri n plan constituional din partea Capului Statului regele Carol al II-lea a suspendat Constituia din 1938 i a dizolvat Parlamentul. n aceeai zi, Generalul Antonescu este investit ca Preedinte al Consiliului de Minitri i primete puteri deosebite pentru conducerea statului romn, reducndu-se prerogativele regelui. Preedintele Consiliului de Minitri devine astfel Conductorul Statului. La 6 septembrie 1940, Regele Carol al II-lea abdic de la Tronul Romniei, fiind urmat la tron de ctre fiul su, cunoscut ca Regele Mihai I. Acesta reconfirm actele regale ale tatlui su n privina puterilor ncredinate Generalului Ion Antonescu i restrnge nc din puterile regelui.Rolul noului rege, Mihai I devine unul de protocol, era capul otirii, conferea decoraii, avea drept de graiere, amnistie ori reducere a pedepselor, acredita i primea ambasadori, ncheia tratate n numele regatului Romniei, numea minitri i subsecretari de stat cu contrasemntura Preedintelui Consiliului de Minitri (Conductorul Statului), putea modifica legile organice ori btea moneda.Actele cu caracter constituional dar contrare spiritului democraiei constituionale din septembrie 1940 au fost supuse aprobrii la 2 martie 1941, devenind n acest mod ca acte fundamentale ale Statului Romn i vor rmne n vigoare pn la cderea regimului antonescian.Pe aceste realiti politico-juridice se va desfura viaa politic a Statului Romn pn la 23 august 1944 cnd este demis i arestat ntreg Guvernul Antonescu, iar prin Decretul regal din 31 august 1944 este repus n vigoare Constituia din 1923 cu unele texte revizuite care va rmne n aplicare pn la 30 decembrie 1947.

22. Constitutiile socialiste: 1948, 1952, 1965Constituia Republicii Populare Romne din 13 aprilie 1948Dup schimbarea formei de guvernmnt n urma loviturii de stat din 30 decembrie 1947, noul regim politic a procedat la adoptarea unei noi Constituii care s consacre realitatea din Romnia de la acea dat. Prin aceast Constituie se ntrerupe istoria constituional-democratic a Romniei. Dispare pluripartitismul politic iar funcionarii publici devin funcionari de stat.Constituia Republicii Populare Romne din 24 septembrie 1952In 1952 este adoptat o nou constituie care consacr rolul fundamental al partidului unic, impune n organizarea administrativ a teritoriului sistemul sovietic al regiunilor, cel al sfaturilor populare ca organe ale puterii de stat n plan teritorial, crora li se recunoate personalitate juridic.Aceast Constituie consacr formal o serie de drepturi i liberti fundamentale, dar modul n care ele puteau fi efectiv exercitate era unul restrictiv. Spre exemplu, dreptul de asociere al cetenilor era recunoscut dac scopul urmrit nu este ndreptat n contra ordinii democratice stabilite prin Constituie.Constituia Republicii Socialiste Romnia din 21 august 1965i aceast lege fundamental continu tradiia celor dou Constituii adoptate dup schimbarea formei de guvernmnt, n sensul c menine consacrarea rolului fundamental al Partidului Comunist, stabilete formal unele din drepturile i libertile fundamentale, menine sistemul unicitii puterii i al aezrii pe principiul subordonrii ierarhice a tuturor organelor statului, n vrful acestei piramide a sistemului statal aflndu-se Marea Adunare Naional.

23. Adoptarea si revizuirea constitutiei,abrogareaAdoptarea Constituiei. Principii generaleIniiativa adoptrii Constituiei poate s aparin Parlamentului, partidelor politice sau iniiativei populare. Adoptarea unei Constituiei, n general se poate declana pe o evoluie fireasc a societii omeneti organizate n stat, sau motivat de un eveniment politic major n viaa societii aa cum a fost situaia din Romnia i din alte state europene vecine, dup evenimentele din 1989. Se poate spune c exist practic dou situaii care determin adoptarea unei Constituii.1. nu exist Constituie pentru c ea a fost nfrnt de o schimbare brusc n evoluia societii printr-o revoluie, lovitur de stat exist o Constituie i se urmrete printr-o alt constituie s se realizeze schimbri majore ca fundament, concepie i coninut pe plan constituional.n funcie de cele dou situaii de mai nainte se poate stabili cine este autoritatea competent s adopte noua Constituie. n cazul existenei Constituiei n vigoare, i a Parlamentului, se vor stabili condiiile elaborrii Proiectului de Constituie, cine l va elabora, tezele pe baza crora va fi elaborat proiectul.Constituiile romne, ncepnd cu Statutul dezvolttor al lui Cuza au intrat n vigoare dup cum urmeaz: Statutul dezvolttor al lui Cuza i Constituia din 1938 Constituiile din 1866 i din 1923; Constituiile socialiste 1948, 1952 i 1965; Constituia Romniei din 21 noiembrie 1991 Dup modul de adoptare a Constituiei sunt cunoscute urmtoarele categorii: Constituia parlamentar - se adopt de Parlament i este promulgat de eful statului Constituia acordat - se adopt de monarh ca stpn absolut, i n acest mod i exercit puterea. Constituia plebiscitar reprezint o form evoluat a constituiei acordate care se realizeaz de eful statului ns o supune aprobrii prin plebiscit Constituia Pact este considerat un contract ntre rege i popor Constituia-convenie este definit n acest mod fiindc este opera unei adunri numite Convenie, special aleas pentru a adopta Constituia i totodat pentru c se consider c aceast Convenie este intervenit ntre toi membrii societii cu privire la actul de executare a puterii printr-un contract social.

Revizuirea ConstituieiPrin revizuire sau modificare a Constituiei se urmrete punerea de acord a textului Constituiei n vigoare cu noile realiti i evoluii sociale, cu izvoarele materiale ale normelor juridice constituionale cu orientarea politic a rii. Revizuirea poate consta n abrogarea unor norme, modificarea altora sau completarea textului iniial cu alte norme, n concordan cu evoluia i necesitile realitilor sociale.Ca Lege fundamental i respectnd principiul simetriei n drept revizuirea trebuie realizat de ctre aceleai autoriti publice, cu aceeai procedur utilizat la adoptarea ei i n spiritul dispoziiilor constituionale ce reglementeaz revizuirea. Pot exista i constituii care nu permit dect limitat revizuirea, unele domenii de reglementare fiind imposibil de revizuit cum este i cazul actualei Constituii a Romniei care interzice revizuirea n privina: caracterului naional, independent, unitar i indivizibil al statului romn, forma republican de guvernmnt, integritatea teritoriului, independena justiiei etc.Legea de revizuire se public n Monitorul Oficial al Romniei i intr n vigoare dup aprobarea ei prin referendum, organizat ntr-un termen de 30 de zile de la data adoptrii proiectului sau a propunerii de revizuire. Trebuie precizat c Guvernul face propunerea, iar senatorii i deputaii sau cetenii vin cu proiectul de revizuire.Suspendarea ConstituieiUnele Constituii conin dispoziii care interzic suspendarea acestora sau a unor norme din coninutul lor ceea ce nseamn c oprirea cursului efectelor Constituiei poate interveni numai prin abrogare. n practica constituional a statelor, suspendarea legii fundamentale este generat de crize politice majore care impun autoritilor statului luarea unor msuri dure, ce pot conduce la suspendarea unora dintre drepturile politice fundamentale.Abrogarea ConstituieiAbrogarea are drept consecin ncetarea efectelor juridice ale unui act normativ. Ea poate fi expres sau tacit potrivit doctrinei i reglementrilor uzuale. Cum constituia reprezint un ansamblu juridic armonios structurat, este necesar ca abrogarea s se realizeze expres printr-o alt Constituie sau printr-o lege constituional de revizuire.

24. Legea ca act juridic normativ al parlamentuluiFundamentul juridic al statului de drept are la baz o Constituie democratic adoptat i o legalitate desvrit fundamentat pe constituionalitatea legilor. Dac legile constituionale sunt prin natura lor izvoare ale dreptului constituional, legile organice i cele ordinare sunt izvoare ale dreptului constituional doar cand reglementeaz relaii sociale ce privesc activitatea de exercitare i meninere a puterii n stat. Constituia Romniei stabilete domeniile de reglementare prin lege organic, i anume:a) sistemul electoral;b) organizarea, funcionarea i finanarea partidelor politice;c) statutul deputailor i al senatorilor;d) organizarea i desfurarea referendumului;e) organizarea Guvernului i a Consiliului Suprem de Aprare;f) regimul strii de mobilizare parial sau total a forelor armate;g) regimul strii de asediu i de urgen;h) infraciunile, pedepsele i executarea acestora;i) statutul funcionarilor publici;j) organizarea i funcionarea Consiliului Superior al Magistraturii si a instanelor judectoreti;k) regimul juridic al proprietii i al motenirii;l) organizarea nvmntului;m) organizarea administraiei publice locale, a teritoriului si autonomia local;n) regimul privind raporturile de munc, sindicatele, patronatele i protecia social;o) statutul minoritilor naionale din Romnia;

25. Controlul constitutionalitatilor legiiGarania meninerii supremaiei Constituiei n cadrul sistemului juridic al statului se asigur prin instituirea controlului de constituionalitate pentru legi i alte acte normative cu coninut de reglementare primar. Noiunea de lege are dou sensuri: sensul restrns i sensul larg.Prin instituirea controlului constituionalitii legilor se asigur garantarea supremaiei Constituiei n condiiile n care opoziia are posibilitatea s sesizeze autoritatea constituional dac n cadrul procedurii de adoptare a unei legi s-a opus adoptrii legii ori amendamentele propuse de ea au fost nesocotite de majoritatea parlamentar, ceea ce ar fi condus la nclcarea unor norme constituionale incidente n raport cu obiectul de reglementare ce este contestat.n acest mod se asigur un cadru normativ, legal i constituional i n concordan cu cerinele societii la un moment dat. n caz contrar Parlamentul ar deveni sclavul neadoptat al Constituiei.

26. Cetatenia romana notiune, definitie, regim juridic si principiiNoiunea de cetenie se afl n strns legtur cu o colectivitate uman organizat statal. Oamenii pot fi ceteni ai unui stat sau altul, i nu ceteni n general. Cnd se analizeaz noiunea de cetenie, sunt avute n vedere dou sensuri ale cuvntului: un sens juridic ce privete drepturi i obligaii si un sens politic, de apartenen a individului la o naiune.Cetenia este o instituie juridic, un ansamblu de norme ce reglementeaz modurile de dobndire i de pierdere a ceteniei, drepturile i obligaiile ce revin cetenilor.Cetenia reprezint o legtur juridic, politic i moral ntre individ i stat, acesta din urm fiind neles ca instituia politic cea mai nalt a unei colectiviti umane. Cetenia romn este acea calitate a persoanei fizice ce exprim relaiile permanente, social-economice, politice i juridice dintre persoana fizic i stat, dovedind apartenena sa la statul romn i atribuind persoanei fizice posibilitatea de a fi titularul tuturor drepturilor i ndatoririlor prevzute de Constituia i de legile Romniei.Aadar, cetenia romn d posibilitate celor care au aceast calitate s fie titularii tuturor drepturilor i ndatoririlor prevzute de legile rii.Regimul juridicCetenia romn este parte component a capacitii juridice a persoanei, pentru c numai cel care are cetenia romn are recunoscute i protejate toate drepturile i libertile prevzute de legea romn. Se poate concluziona c natura juridic a ceteniei romne este un element al capacitii juridice generale a persoanei.De asemenea, normele juridice ce stabilesc ntinderea drepturilor, libertilor i a ndatoririlor ce decurg din calitatea de cetean romn sunt tot norme de drept constituional.Legile romne privitoare la cetenie au avut n vedere realitatea romneasc, tradiiile, psihologia persoanei la ara de origine. Chiar i acele grupuri etnice minoritile naionale care se gsesc pe teritoriul Romniei i au cetenia romn au credina i mplinirea apartenenei la patria romn.Principiile ceteniei romne Numai cetenii romni sunt titularii tuturor drepturilor prevzute de Constituie i legile n vigoare. Strinii i apatrizii nu se bucur n egal msur de aceste drepturi i liberti ca i cetenii romni care au deplintatea drepturilor i libertilor pe care le poate avea o persoan fizic n spaiul romnesc.Anumite drepturi sunt recunoscute cetenilor romni ca drepturi exclusive comparativ cu strinii i apatrizii. Astfel de drepturi au nu numai coninut politic ci i unul economic, social dup cum vom arta n continuare. Exclusivitate de drepturi politice. Fac parte din aceast categorie dreptul de a alege, dreptul de a fi ales, dreptul de a ocupa o funcie public sau de demnitate public. O alt categorie de drepturi cu coninut politic este i dreptul de a nu fi extrdat sau expulzat, mprejurare de la care exist norme derogatorii excepionale i pe baz de reciprocitate. Drepturi economice i sociale. Intr aceast categorie: dreptul de a fi proprietar de terenuri n Romnia. Acest drept are un caracter tranzitoriu Cetenii romni sunt egali n drepturi i ndatoriri, fr nici o deosebire, indiferent de modul n care au dobndit cetenia romn. Cetenia este o problem de stat. Numai statul este n msur s stabileasc ntinderea drepturilor i a ndatoririlor cetenilor romni n spaiul de jurisdicie al Romniei. Prin cstorie nu se pierde i nu se dobndete cetenia romn. Cetenia romn este una personal, nu familial, pentru c drepturile i obligaiile sunt individuale.

27. Dobandirea cetateniei romane1. Dobndirea ceteniei romne prin natereEste un mod originar, consacrat de legislaie. Potrivit acestui principiu copilul care se nate din prini ceteni romni dobndete cetenia romn. Acest mod se menine chiar i atunci cnd numai unul din prini este cetean romn iar cellalt are o alt cetenie sau este apatrid.2. Dobndirea ceteniei prin repatriereEste un mod dedus din coninutul actual al Legii nr. 21/1991 dup ultima modificare a acesteia, dei iniial era prevzut expres.3. Dobndirea ceteniei romne prin adopiePotrivit legii romne, copilul cetean strin care este adoptat de un cetean romn dobndete cetenia romn dac nu a mplinit vrsta de 18 ani. Dac adoptatorul cetean romn este cstorit cu o persoan ce nu are cetenia romn cei doi trebuie s decid care va fi cetenia copilului adoptat.4. Dobndirea ceteniei romne la cerereDin punct de vedere al frecvenei cazurilor, dobndirea ceteniei romne la cerere se situeaz dup primul mod, cel prin natere. Legea romn reglementeaz acest mod de dobndire a ceteniei, prin acordare, la cerere i el privete pe cetenii altor state, persoane care i manifest dorina, n scris, de a se integra n societatea romneasc. Pentru acordarea ceteniei romne fiecare persoan din cele dou categorii de enunate trebuie s ndeplineasc mai multe condiii:a) s-a nscut i domiciliaz la data formulrii cererii pe teritoriul Romniei sau, dei nu s-a nscut n Romnia domiciliaz legal n Romnia n mod statornic i continuu de cel puin 5 ani i c este cstorit cu un cetean romn. b) a mplinit vrsta de 18 ani, deci este major i are capacitate de exerciiu deplin.c) are un comportament, atitudine i aciuni ce dovedesc loialitate fa de statul i naiunea romn, i declar c nu a ntreprins i nu va ntreprinde n viitor aciuni mpotriva ordinii de drept sau siguranei naionale a statului romn;d) are asigurate mijloacele legale pentru un trai decent, respectnd legislaia Romniei;e) este cunoscut c avnd o bun purtare, nu a fost condamnat n ar sau n strintate pentru o infraciune care s-l fac nedemn de a fi cetean romn, cunoate limba romn suficient de bine i posed noiuni minime despre cultura i civilizaia romneasc.f) cunoate prevederile Constituiei i imnul naional.Acordarea ceteniei la cerere poate avea n vedere dou situaii:- o prim situaie privete pe cei care au avut cetenia romn, au dobndit o alt cetenie i acum doresc s redobndeasc cetenia romn pstrnd i cetenia actual, inclusiv domiciliul n strintate.- a doua situaie i vizeaz pe cei care nu au mai avut cetenia romn i doresc s dobndeasc cetenia romn, acestora revenindu-le obligaia de a domicilia n noua lor patrie i de a depune jurmntul de credin fa de Romnia.5. Situaia copilului gsit pe teritoriul RomnieiCopilului gsit fr acte pe teritoriul Romniei i despre ai crui prini nu se stie nimic trebuie s i se stabileasc statutul civil, cetenia. n acest sens legea romn dispune: copilul gsit pe teritoriul Romniei este cetean romn dac nici unul dintre prini nu este cunoscut. Dispoziia legii este incontestabil n interesul copilului i este fundamentat pe baza unei prezumii relative cu privire la faptul c cel puin unul din prini ar putea fi cetean romn. n msura n care ulterior se constat contrariul, n sensul c se stabilete cetenia strin a ambilor prini, iar copilul nu a mplinit 18 ani, acesta i va pierde cetenia romn; dac acesta a mplinit vrsta de 18 ani cetenia romn nu mai poate fi retras.

28. Pierderea cetateniei romane1. Retragerea ceteniei romneAcest mod de pierdere a ceteniei romne privete pe cei care nu au dobndit cetenia romn prin natere. Retragerea ceteniei se face printr-un act unilateral de putere i reprezint o sanciune aplicat celui n cauz. Ea poate interveni n situaii cum ar fi:a) cel care aflndu-se n strintate svrete fapte deosebit de grave prin care vatm interesele statului romn sau ii lezeaz prestigiul;b) cel care aflndu-se n strintate se nroleaz n forele armate ale unui stat cu care Romnia a rupt relaiile diplomatice sau cu care este n rzboi;c) cel care a obinut cetenia romn n mod fraudulos;d) cel care este cunoscut ca avnd legturi sau a sprijinit grupri teroriste2. Renunarea la cetenia romnPersoana care are ceteanie romn poate renuna la aceasta pe cale amiabil. Renunarea poate fi motivat de sederea ntr-o alt ar sau dorete s obin cetenia statului n cauz.Fiind o opiune a celui n cauz el trebuie s urmeze o procedur legal, n condiiile n care legea romn oblig statul la a-i proteja cetenii. n acest sens cel care solicit renunarea la cetenia romn trebuie s fac dovada c:- nu este nvinuit sau inculpat ntr-o cauz penal, sau nu are de executat o pedeaps penal;- nu este urmrit pentru debite ctre stat, persoane juridice sau persoane fizice din ar- a dobndit ori a solicitat i are asigurarea c va dobndi o alt cetenie.Cererea se face n mod individual i trebuie nsoit de actele doveditoare c ndeplinete condiiile prezentate mai nainte.3. Alte situaii ce conduc la pierderea ceteniei romnea) Adopia este un mod de pierdere a ceteniei romne care privete numai pe copii minori care sunt adoptai de cetenii strini. Dac adoptatorul, cetean strin solicit ca minorul adoptat s ia cetenia acestuia, minorul va pierde cetenia romn devenind cetean al statului de care aparine adoptatorul.b) Anularea, constatarea nulitii sau desfacerea adopiei unui minor de ctre un cetean romn. n asemenea situaii se fac unele distincii: dac minorul a crui adopie s-a anulat sau a fost declarat nul locuiete n strintate ori prsete Romnia el este considerat c nu a fost niciodat cetean romn, sub condiia s nu fi mplinit anterior pierderii calitii de adoptat vrsta de 18 ani.4. Situaia copilului gsit pe teritoriul Romniei. Acesta dobndete calitatea de cetean romn existnd prezumia c cel puin unul din prini ar fi cetean romn. Dac ulterior se constat c nici unul dintre prini nu era cetean romn, sau numai cel cunoscut era strin, i nu se poate dovedi c printele necunoscut era romn, copilul pierde cetenia romn, meninndu-se condiia ca acesta sa nu aiba mai mult de 18 ani.29. Definitia drepturilor si indatoririlor fundamentaleDefiniia drepturilor fundamentaleDrepturile fundamentale reprezint acele drepturi subiective eseniale pentru viaa, libertatea idemnitatea cetenilor, de neconceput pentru dezvoltarea liber a personalitii umane, reglementate i garantate prin Constituie, legile naionale, Tratatele i pactele internaionale semnate de Romnia sau la care acesta a aderat.Drepturile subiective sunt multiple pentru c viaa individului n colectivitate este complex, dar drepturile fundamentale sunt eseniale pentru ceteni. In timp n noile constituii ale statelor au fost nscrise n mod constant mai multe drepturi dect n constituiile precedente ceea ce denot o mondializare a drepturilor omului care devin drepturi fundamentale universale consacrate att n documente internaionale ct i n Constituiile naionale. n reglementrile interne i internaionale noiunea de drept este asociat cu cea de libertate.Definiia ndatoririlor fundamentaleIndatoririle fundamentale sunt obligaii eseniale ale cetenilor n vederea realizrii intereselor generale ale naiunii, care sunt nscrise n Constituie i a cror realizare este asigurat prin convingerea generat de contiina civic i juridic a individului sau prin intervenia forei de constrngere a statului.Fiecrui drept i corespund i ndatoriri, pentru c numai n acest mod se menine echilibrul vieii sociale. Ct privete drepturile i libertile fundamentale ele se reglementeaz i se studiaz concomitent cu ndatoririle fundamentale ale omului.ndatorirea fundamental este o obligaie a individului. Aceast obligaie se raporteaz la stat pentru c individul cere statului s-i recunoasc anumite drepturi fundamentale. Ca atare i statul poate s-i cear ceteanului s ndeplineasc ceva pentru el.

30. Extradarea si expulzareaStatul romn i apr proprii ceteni, care au dobndit cetenia n mod legal, exercitndu-i puterea de comand i decizie pe teritoriul tarii. Pentru motive temeinice i n mod excepional pe baza unei convenii internaionale, ceteanul romn poate fi extrdat. Trebuie precizat c n asemenea cazuri statul romn nu renun la puterea sa suveran ci este un participant activ i responsabil la circuitul de valori juridice universale.Extrdarea este o instituie juridic n temeiul creia un stat poate s cear altui stat pe teritoriul cruia s-a refugiat unul din cetenii si ca s i-l predea. Cererea de extrdare este un act de asisten judiciar n materie penal, i nu trebuie vzut ca o sanciune.Expulzarea permite autoritilor publice dintr-un stat s oblige o persoan s prseasc ara. Privete exclusiv pe cei care nu sunt ceteni romni. Este o msur de siguran i intr n competena de soluionare a autoritii judectoreti. Expulzarea colectiv sau individual nu poate fi motivat de religia, rasa, culoarea sau alte elemente individuale ale celor n cauz, ci de motivele pe care judectorul nu le poate cenzura.

31. Accesul liber la justitie si dreptul de aparareAccesul liber la justiieNici o lege nu poate s interzic accesul liber la justiie al persoanelor fizice i juridice crora li se recunoate dreptul la un proces echitabil i la soluionarea cauzelor ntr-un termen rezonabil. Statul de drept i democraia nu pot fi concepute fr libertatea oricarui cetean de a se adresa autoritii judectoreti ori de cte ori consider c i-a fost nclcat un drept sau un interes legitim de ctre ali ceteni sau de ctre autoritile i instituiile publice.Constituia ocrotete numai interesele legitime ceea ce nseamn c n concepia legiuitorului constituant exist mai multe categorii de interese, dar ocrotite sunt numai cele legitime, fr s le exemplifice sau enumere. Legitimitatea interesului va rezulta din dezbaterile n contradictoriu n faa instanei de judecat, singura n msur s interpreteze legea. Dinamica vieii sociale creeaz interese legitime n mod continuu pe care numai instana de judecat le poate selecta i aprecia ca atare.Dreptul la aprareAsigurarea regulilor i a principiilor ce guverneaz libertatea individual este legat i de asigurarea dreptului la aprare, conceput ca o garanie n temeiul cruia persoana fizic poate s conteste acuzaiile ce i se aduc, s se apere mpotriva acestor acuzaii i s evidenieze nevinovia sa. Acest drept funcioneaz n domeniul dreptului penal si ori de cte ori o persoan este chemat n faa unei autoriti publice, sau cnd persoana apreciaz c i-au fost nclcare anumite drepturi subiective i interese legitime i este nevoit s cheme n judecat o persoan fizic sau juridic.Realizarea acestui drept la aprare se materializeaz prin dreptul persoanei de a-i alege un avocat sau dreptul de a fi aprat, asistat de un avocat din oficiu.

32. Libertatea individualaLibertatea individual i sigurana persoanei sunt inviolabile. Astfel, libertatea individual se refer n primul rnd la libertatea fizic, dar i la cea psihic i are n vedere dreptul omului de a se comporta i mica liber si de a nu fi supus unei forme sau alteia de restricie. Este interzis sclavia sau orice alt form de micare. Importana acordata siguranei persoanei se justific prin neafectarea libertii individuale si prin a nu se crea o situaie umilitoare, jignitoare sau de alt natur. Restrngerea libertilor individuale poate interveni n caz de reinere ori arestare.Reinerea este o msur preventiv pe care o poate dispune organul de cercetare sau de urmrire penal i nu poate depi 24 de ore. Reinerea este interzicerea de a prsi locul n care se face cercetarea asupra unor fapte. Reinerea nu trebuie s fie abuziv sau icanatorie.Arestarea este cea mai grav msur cu efecte asupra libertii individuale i are consecine asupra reputaiei persoanei, a vieii si a fericirii sale. Arestarea se face atunci cnd cel n cauz prezint un pericol public. Arestarea poate fi dispus doar de judector numai pe baza unui mandat de arestare. Durata arestrii nu poate fi mai mare de 30 de zile. Legea romn d drept celui arestat de a cere punerea n libertate provizorie dac achit o cauiune sau n cadrul activitilor de control judiciar declanat la cererea celui arestat cu respectarea legii. Legislaia modern recunoate dou principii: prezumia de nevinovie i legalitatea pedepsei.

33. Dreptul la libera circulatie si inviolabilitatea domiciliuluiDreptul la liber circulaiePrin recunoaterea i garantarea acestui drept se asigur libertatea de micare a ceteanului, care se raporteaz att la teritoriul naional ct i n afara acestuia, cu respectarea legislaiei. n plan intern, libera circulaie const n garania c fiecare cetean poate merge n orice loc din Romnia, i poate stabili domiciliul sau reedina n orice localitate.n afara teritoriului statului romn, dreptul la liber circulaie presupune posibilitatea de a se deplasa ca turist, om de afaceri, reprezentant oficial al statului romn i de a reveni oricnd n ar. Stabilirea unui cetean ntr-un stat membru al UE nu-i creaz acestuia statutul de emigrant, avand drept de edere permanent n orice stat membru al Uniunii cu respectarea legislaiei statului de reedin.Inviolabilitatea domiciliuluiRespectarea personalitii umane, a intimitii private implic att inviolabilitatea domiciliului, ct i libertatea de alegere a domiciliului. Ocrotirea domiciliului prin garantarea inviolabilitii lui nseamn interdicia ptrunderii n domiciliul unei persoane, a altei persoane sau a unei autoriti publice fr acceptul titularului domiciliului. Cum orice regul poate avea i excepii, i n acest caz legea reglementeaz faptul c n situaii deosebite se poate dispune percheziia domiciliara prin mandat de arestare sau a unei hotrri judectoreti. Ordinul de ptrundere n domiciliul fr acordul titularului acestuia se d numai de judector. 34. Dreptul la proprietate privataDreptul la proprietate privat face parte din categoria drepturilor naturale. El privete dreptul persoanelor fizice de a dobndi bunuri n proprietate, de a le folosi i dispune liber de acestea inclusiv s le nstrineze. ntotdeauna dreptul de proprietate poate fi exercitat n limitele legii, ceea ce nseamn c pentru motive de ordin public sau alte considerente, prin lege se pot stabili anumite limitri ale lui. Statul garanteaz proprietatea ce a fost obinut pe ci legale, iar naionalizarea unor bunuri proprietate privat este total interzis. Naionalizarea este o procedur politic i juridic de trecere silit din proprietatea privat n proprietatea public a unor bunuri, fr despgubire i fr justificare.Constituia prevede c autoritile publice pot dispune exproprierea bunurilor numai pentru o cauz de utilitate public i dup plata unei despgubiri. Dreptul de proprietate este un drept absolut dar nu i un drept discreionar. Pentru c o persoan fizic are nu numai drepturi de proprietate n patrimoniul su ci i obligaii. Cetenii romni au dreptul la motenire.

35. Libertatea constiintei de exprimareLibertatea contiinei este posibilitatea unei persoane de a-i exprima public punctul su de vedere despre tot ceea ce ne nconjoar. Aceast libertate are dou componente: libertatea gndurilor, a opiniilor si libertatea credinei religioase. Pe lng garantarea libertii contiinei, legea impune manifestarea unui spirit de toleran i respect reciproc, interzice manifestrile de orice fel care ar putea conduce la dominanta pe motive religioase. Libertatea de contiin presupune drepturi i obligaii.Libertatea contiinei este un drept complex, legat de fiina uman si de libertatea acesteia.Libertatea de exprimare se manifest n exteriorizarea gndirii, n exprimarea acesteia prin cuvnt, prin scris, pres, radio, televiziune, etc., dar i oral prin manifestri publice si discursuri. Este interzis cenzura de orice fel. Cu toate acestea, cenzura poate fi de natur administrativ sau financiar. Cenzura administrativ const n interzicerea la vedere a publicrii unor articole de pres, a unor emisiuni radio-TV, suspendarea apariiei unei publicaii, a licenei de emisie radio sau TV. Libertatea de exprimare trebuie exercitat n limitele normalitii vieii sociale fiind interzise exprimri publice n scris sau vorbit care pot aduce atingere demnitii, onoarei, reputaiei, vieii particulare a persoanei i dreptului su la propria imagine.

36. Secretul corespondentei si dreptul la petitionareSecretul corespondeneiPotrivit Constituiei, secretul scrisorilor, telegramelor, al convorbirilor telefonice i altor mijloace legale de comunicare, fax, telefax etc., este inviolabil. Orice coresponden de la oricine nu poate fi deschisa dect de cel sau cei crora le este adresat, iar n cazul ajungerii eronate la o alt persoan dect cea vizat, trebuie returnat adevratului destinatar. Nimnui nu-i este permis s fac public o informaie transmis prin astfel de corespondene, chiar i atunci cnd a luat cunotin involuntar de acest fapt.Personalului din pot sau telefonie i este interzis s fac publice informaii de care a luat cunotin ntmpltor prin natura activitii lor profesionale, direct sau indirect. Pentru aceti funcionari se aplic regulile privind secretul profesional, secretul de serviciu. n caz contrar, acest personal poate deveni subiect special al infraciunii de violare a secretului corespondenei.Dreptul la petiionare poate fi exercitat fie individual, fie de un grup de ceteni constituit pentru realizarea unui scop, sau de ctre persoane juridice legal constituite. Petiiile trebuie s priveasc drepturi i interese ale celor care le formuleaz i trebuie semnate. Autoritile publice au obligaia de a examina petiia i comunica un rspuns petentului n de 30 de zile. Dreptul de petiionare poate fi nscris n rndul dreptului de acces liber la justiie pentru c cel nemulumit de soluionarea petiiei poate promova o aciune n justiie.

37. Restrangerea drepturilor si libertatilor fundamentaleLegea fundamental reglementeaz un principiu de drept important: exercitarea cu bun credin a drepturilor i libertilor fundamentale, avnd n vedere c orice abuz n aceast direcie are consecinte asupra drepturilor i libertilor altor persoane.Chiar dac drepturile i libertile fundamentale sunt protejate i garantate exist i situaii cnd exerciiul acestor drepturi sau liberti s poat fi restrns pe o perioad de timp limitat.Potrivit Constituiei, msura restrngerii exerciiului drepturilor se poate realiza numai prin lege i numai dac se impune, a drepturilor i libertilor cetenilor, pentru prevenirea consecinelor unei calamiti naturale, ale unui dezastru, sau pentru desfurarea instruciei penale. Legea fundamental stabilete regimul legal al msurii, caracterul excepional al acestuia, precum i proporionalitatea msurii n raport cu situaia generatoare a acesteia pentru a nu fi afectate grav drepturile persoanei nsi.

38. Indatoririle fundamentale ale cetatenilor romaniConstituia Romniei stabilete care sunt ndatoririle fundamentale ale cetenilor romni. Drepturilor subiective le corespund i ndatoriri, iar Statul nu poate avea el doar obligaii fa de proprii ceteni fr s le impun acestora anumite obligaii.1. Fidelitatea fa de arndatorirea de fidelitate fa de ar este declarat ca fiind sacr. Cetenilor crora le sunt ncredinate demniti publice i militarii rspund de ndeplinirea cu credin a obligaiilor ce le revin drept pentru care la intrarea n funcie au obligaia s depun jurmntul de credin. Sunt inclui n aceast categorie Preedintele Romniei, membrii Parlamentului, membrii Guvernului, aleii locali. De asemenea, strinii i apatrizii care dobndesc cetenia romn au obligaia depunerii jurmntului de credin.2. Aprarea riiCetenii au dreptul i obligaia s apere Romnia, s ndeplineasc ndatoririle militare stabilite prin lege, s participe la orice aciuni legale necesare aprrii rii. Aprarea patriei nu trebuie neleas ca o lupt cu arma n mn ci ea are o component mai precum fidelitatea fa de poporul romn. n Constituie este prevzut o categorie aparte de ceteni, voluntarii care pot participa la diferite operaiuni de instruire, n condiiile care vor fi stabilite prin lege organic.3. Obligaia de a contribui la cheltuielile publiceToi cetenii au obligaia s contribuie la cheltuielile publice prin impozite i taxe locale. In prezent exist impozite difereniate pe venituri.4. Buna credin n exercitarea drepturilor i a libertilor fundamentaleAtt cetenii romni ct i strinii i ce se gsesc sub incidena legii romne au ndatorirea fundamental de a-i exercita drepturile i libertile constituionale cu bun credin i cu respect total fa de drepturile i libertile celorlali. 39. Notiunea de putere politica si putere de statPuterea public este legat de apariia statului. Numai statul este n msur s creeze premisele dezvoltrii puterii politice, pentru c are posibilitatea de a institui reguli juridice obligatorii, iar poporul dispune de dreptul su de autoguvernare i de a ncredina propria putere unor structuri ce se constituie n stat. Ct privete puterea de stat, denumit i putere public, aceasta reprezint forma i relaiile sociale prin care se organizeaz, funcioneaz i se realizeaz puterea politic. Forma de organizare statal a puterii politice se materializeaz n trei categorii de autoriti publice consacrate: autoritile legislative, autoritile administrative i autoritile judectoreti.Puterea politicEste o relaie social n cadrul creia poporul dispune de dreptul la autoconducere i de a ncredina propria putere unei anumite ordini sociale. Puterea politic se nfptuiete prin vot sau prin autoritile publice rezultate n urma votului.Organizarea grupului uman creeaz elementul social, potrivit cruia fiecare membru aparine grupului, elementul etic, elementul estetic constnd n interesul comun i al fiecrei persoane n parte si elementul politic. Puterea politic este obiectiv, se nate de la sine pe cnd puterea public (de stat) apare i se manifest dup trecerea unei anumite perioade de timp, dup apariia statului.Puterea public (de stat)Este puterea de previziune, de decizie i de coordonare care aparine aparatului conductor al rii; este vorba de guvernani, care determina i s conduc ansamblul politicii naionale cu tot ce implic ea n ordinea intern, precum i n cea internaional.Puterea de stat se nate din puterea politic si este forma de organizare a puterii politice i a relaiilor sociale n interiorul crora institutiile dispun de dreptul de conducere.Organizarea puterii politice ca putere public se materializeaz printr autoriti: funcia legislativ realizat de autoritile legislative; funcia executiv realizat de autoritile administrative funcia jurisdicional realizat de ctre autoritile judectoreti.Cele dou noiuni putere politic i putere public se afl ntr-o relaie bazat pe cele dou elemente care le genereaz, elementul instituional i elementul formal.n privina modului de manifestare a puterii de stat se poate spune c aceasta este format din relaiile sociale n cadrul crora autoritile publice dispun de instrumente adecvate de manifestare. Puterea de stat este o putere politic instituionalizat identificabil prin organele (autoritile) statului i cele de la nivelul comunitilor locale.

40. Trasaturi generale ale puterii de statPuterea politic se nate n interiorul societii, fiind regsita ca manifestare a puterii de stat. Puterea de stat are anumite trsturi comune i altor tipuri de putere care ns nu sunt de stat, i anume:1. Caracterul social al puterii const n faptul c a aprut i se menine ca urmare a manifestrii unor fapte sociale n cadrul grupului social.a) Caracterul organizat al puterii de stat. Puterea de stat ca existen n sine i ca manifestare n societate se prezint numai ca o putere concret exercitat prin autoriti i instituii publice. Instituionalizarea puterii de stat este prima condiie ca statul s se constituie si sa se manifeste pe plan intern i extern;b) Caracterul oficial de constrngere al puterii de stat. Puterea se nate din suveranitate, iar suveranitatea pentru a fi exercitat n interesul grupului social trebuie organizat. n aceste condiii puterea de stat este una oficial i obligatoriec) Puterea de stat. ntr-o societate uman nu poate exista dect o putere ca rezultat al voinei generale a poporului. A accepta contrariul nseamn a admite c exist stat n stat.Pentru a se putea menine puterea de stat trebuie s existe permanent o armonie ntre interesul comun al membrilor colectivitii naionale, titularul suveranitii naionale i modul de manifestare a puterii, prin structurile de putere, altfel spus modul n care puterea rspund interesului general.

41. Statul de dreptStatul de drept sau de legalitate este acel stat n care puterea a fost obtinuta prin mijloace democrtice, exist o Constituie care asigur egalitatea membrilor colectivitii, deci toi cetenii au obligia s respecte legea, indiferent de poziia lor social.n cadrul statului de drept, asigurarea garaniilor, drepturilor i libertilor persoanelor se face prin existena unor autoriti speciale, care vegheaz continuu la respectarea Constituiei i a legilor, exist o separaie a puterilor, o limitare a fiecrei puteri, astfel nct s nu poat s se substituie una celeilalte.Dintre organele specifice statului de drept, amintim: Curtea Constituional, cu rolul de a verifica concordana dispoziiilor din actele Parlamentului; Curtea de Conturi, vegheaz asupra modului de cheltuire a banilor publici de ctre autoritile publice; Instituia Avocatul Poporului, ce are rolul de aprare a drepturilor i libertilor cetenilor n faaautoritilor publice.Competena unei autoriti reprezint totalitatea atribuiilor, a drepturilor i obligaiilor ce au fost stabilite prin lege acelei autoriti. Competena se stabilete numai prin lege. n baza caracterului obligatoriu, orice autoritate public are posibilitatea dar i obligaia de a-i duce la ndeplinire sarcinile. Competena este material i teritorial. Competena material este ansamblul atribuiilor, al problemelor ce le poate soluiona o autoritate public. Exist autoriti care au competene materiale generale sau competene speciale; Competena teritorial pornete de la teritoriul asupra cruia se poate manifesta o autoritate public. Astfel, Guvernul are o competen teritorial naional, deci pe ntreg teritoriul rii, Consiliul judeean are competena teritorial pe raza judeului.Realizarea deplin a principiilor statului de drept nu se poate nfptui fr ca judectorii s se bucure de independen, garanie extrem de important n nfptuirea actului de justiie.

42. Partidul politic: diferite tipuri de partide si sisteme de partide politiceDefiniia partidului politic:Partidele politice sunt asociaii libere ale cetenilor cu drept de vot prin care se urmrete definirea i exprimarea voinei politice a cetenilor asociai care i afirm clar i deschis vocaia i aptitudinea guvernrii. Asocierea cetenilor ntr-un partid exprima voina i dorina acestora de a prelua puterea politic, de a veni la putere i prin aceasta s direcioneze politica naional. Diferite tipuri de partide politice:Partidele pot fi de stnga, de dreapta, de centru sau intermediare: centru-stnga, centru-dreapta. Aceste poziionri nu sunt absolute i nu cuprind neaprat toate orientrile politico-ideologice.Clasificri ale partidelor politice pot fi fcute i dup alte criterii, cum ar fi criteriul apartenenei membrilor partidului. n acest sens se poate vorbi despre:a) Partide confesionale ce au la baz orientarea religioas cretini, catolici, protestani etc.b) Partidele regionale sunt expresia unui patriotism local, a unor frustrri ale membrilor de partid dintr-o anumit parte a rii.c) Partidele de clas pun accent pe clasele sociale aprnd astfel partidele muncitoreti, partidele agrariene, partidele rneti, socialiste, partidele comuniste, etc.d) Partidele etnice au la baz asocierea etnic. Au aprut i s-au dezvoltat ca o modalitate de nchegare a unei uniti a popoarelor aflate sub regim colonial sau semicolonial i pentru a lupta n vederea eliberrii i crearea statelor independente.e) Partidele naionale tind spre o ieire a teritoriului de influen de sub o anumit tutel politico-statal.Sisteme de partide politice:a) Bipartitismul este format din dou partide care se succed periodic la putere.Are la baz un acord politic ntre cele dou asupra problemelor de baz ale societii. Alternana la putere se realizeaz pe baza alegerilor libere i nu administrativ. In Romania au existat n perioada interbelic: PNL si PNT, dei mai erau i alte partide mici cu un numr mic de locuri n Parlament.b) Multipartitismul presupune existena a mai mult de dou partide care au fora de a promova la putere, ceea ce nseamn c atunci cnd un singur partid nu deine majoritatea parlamentar trebuie s apeleze la coaliie de partide.c) Partidul unic este un sistem partidic cu un singur actor cruia prin legea fundamental i se asigur rolul de conductor. Acesta elimin opoziia politic i parlamentar.d) Alianele politice. Dou sau mai multe partide politice pot forma o alian politic pe baza unui protocol care se depune la Tribunalul Bucureti cu cererea de nscriere a sa n Registrul de eviden a alianelor politice.

43. Organizarea, functionarea si rolul partidelor politicePartidele politice sunt produsul dreptului de asociere pentru a crea competiie n viaa public i politic a unei societi. Constituiile moderne reglementeaz problema partidelor politice n principiu.Exista partide politice, formaiuni politice i coaliii politice. Scopul partidelor politice trebuie s fie politic, altfel spus s se nscrie n limitele permise de lege i s tind la preluarea puterii in mod democratic.Un partid politic este o asociaie a cetenilor cu drept de vot. Asocierea acestora este liber i le acord calitatea de membri ai partidului. Partidele politice se organizeaz i funcioneaz ca persoane juridice de drept public, dobndind calitatea de subiect n raporturile de drept constituional. De altfel, partidele sunt singurele asociaii ale cetenilor crora prin lege li se recunoate calitatea de persoan juridic de drept public, fiindc ele i propun s accead la putere. Partidele se organizeaz i la nivel local fiindc numai prin structuri locale si teritoriale se poate impune la nivel naional.Partidele politice se constituie n jurul unor personaliti promotoare ale unei ideologii la care se aliaz i alii, de unde concluzia c partidele se formeaz de sus n jos, de la vrf la baz fa de sindicate care se constituie de la baz ctre vrf. Exist posibilitatea ca un partid politic s aib un numr impresionant de membri, dar s nu aib sprijin popular peste numrul membrilor si.Partide unice specifice statel