Dotari pentru magazine / Martie 2013

17
SOLUțII DE DISPLAY, COMUNICARE șI MERCANTIZARE. În sprijinul creșterii traficului și creării impulsului de cumpărare n ECHIPAMENTE DE FRIG. Tehnologiile nepoluante încep să se impună. Ce implicații sunt în retail? n SOLUțII IT. Furnizorii văd potențial în micul retail n SERVICII DE PLATă. De la opționale la necesare n TâRG. Inovație și eficientizare, cele două mari direcții dezbătute la EuroCIS 2013 n CATALOG FURNIZORI DOTăRI PENTRU MAGAZINE - MARTIE 2013 ediția a 9-a

Transcript of Dotari pentru magazine / Martie 2013

Page 1: Dotari pentru magazine / Martie 2013

Soluții de diSplay, comunicare și mercantizare. În sprijinul creșterii traficului și

creării impulsului de cumpărare n echipamente de frig. Tehnologiile nepoluante încep să

se impună. Ce implicații sunt în retail? n Soluții it. Furnizorii văd potențial în micul retail n

Servicii de plată. De la opționale la necesare n târg. Inovație și eficientizare, cele două mari

direcții dezbătute la EuroCIS 2013 n catalog furnizori

DoTărI pEnTru magazInE - marTIE 2013

ediția a 9-a

Page 2: Dotari pentru magazine / Martie 2013
Page 3: Dotari pentru magazine / Martie 2013
Page 4: Dotari pentru magazine / Martie 2013

4 magazinul progresiv | 03:2013

actualitate

În sprijinul creșterii traficului și creării impulsului de cumpărare

La nivel european, retailerii utilizează tot mai frec-vent soluții de ultimă generație, precum iluminatul la nivelul poliței, polița cu role și ecranele digitale special concepute pentru a rezista condițiilor grele

din magazine. Chiar și în românia, cererea pentru aceste soluții este în creștere, potrivit lui alexandru Chiru, Coun-try manager al furnizorului de dotări pentru magazine HL Display SrL.

Tot despre iluminarea rafturilor vorbește și mircea Ionică, Directorul general al companiei Baibia Kind, care susține că „o noutate o reprezintă folosirea surselor de iluminare LED, mult mai variate și cu costuri mult mai mici acum, ce se pot aplica pe fiecare poliță, pe contururi de raft, pe supra-structuri etc; acest lucru dă posibilitatea diferențierii la nivel vizual între diferite raioane sau chiar în interiorul aceluiași raft, creând o vizibilitate mult mai bună și un mesaj mult mai puternic către consumator”.

astfel, cuvântul de ordine este optimizarea vizibilității produselor la raft. pentru exemplificare, la raionul legume-fructe proaspete și panificație – două dintre categoriile-cheie în magazinul de proximitate – o soluție propusă de reprezentantul Baibia Kind este alegerea unor culori diferite de raft (verde pentru legume-fructe, etc) și a unor materiale mai naturale și mai „calde“, precum lemnul. Efectul poate fi amplificat prin dispunerea la raft a unor casete lumionase

mai ample care să permită afișarea imaginilor sugestive și, nu în ultimul rând, alegerea soluției optime de iluminare în zona respectivă. „practic, la o scară mai mică se pot aplica și în magazinele de proximitate soluțiile din supermarket sau hypermarket”, mai afirmă mircea Ionică.

alte categorii-cheie în retailul alimentar, precum legu-mele congelate, detergenții sau hrana pentru animale, au fost impulsionate în ultima perioadă de apariția unor sis-teme inovatoare de dispensere vrac. De altfel, directorul Hl Display românia, alexandru Chiru, consideră că vracurile reprezintă o nouă tendință în acest sector de piață. Cele mai recente implementări ale companiei au fost realizate în hypermarketuri, pe categoriile pet food (hrană pentru animale), produse congelate, fructe uscate și detergenți, cu furnizori precum mars, golden Foods și orlando’s.

Și în cazul companiei Best Store Solutions, o parte din noutățile introduse pe piață în 2012 și în acest an au fost în zona dispenserelor vrac, cât și a semnalizării și afișării prețului. „De asemenea, avem o gamă de produse special dezvoltată pentru rețelele locale de magazine (LKa) cu materiale adaptate pen-tru formatele mici de magazine”, precizează Ionuț georgescu, Commercial manager la Best Store Solutions. El mai vorbește și despre tendința de mercantizare cu soluții de afișare automată (pushere) care permit scăderea costurilor cu forța de muncă și optimizarea vizibilității și implicit a vânzărilor.

Fie că vorbim de designul mai îndrăzneț al accesoriilor și mobilierului din magazin, iluminarea rafturilor cu LED-uri sau de soluțiile de mercantizare automate, furnizorili de dotări pentru retail lansează an de an noutăți pe piață. Cum va fi marcat anul 2013 de ultimele noutăți? De mihaela popescu.

Soluții de diSplay, comunicare și mercantizare

Page 5: Dotari pentru magazine / Martie 2013
Page 6: Dotari pentru magazine / Martie 2013

6 magazinul progresiv | 03:2013

o altă tendință interesantă manifestată în Europa, în zona soluțiilor pentru dotarea magazi-nului, se referă la găsirea unor inovații în modul de diferențiere a retailerilor tradiționali de cei moderni. “pentru o mai clară diferențiere de magazinele din comerțul modern (IKa), magazinele de proximitate din Europa încep să folosească tot mai mult poSm-uri cu design retro, materiale învechite, și vând din ce în ce mai multe produse cu specific local, ale unor producători care nu pot penetra lanțurile mari de magazine”, afirmă Florin Vasile, Directorul Executiv al Display Solutions.

Recuperarea investițiilor în tehnologii noi

Cât de accesibile sunt noile tehnologii pentru retai-lerii independenți autohtoni? „noile tehnologii nu au neapărat și prețuri foarte mari, numai că micii retaileri nu acordă importanța cuvenită mobilării și iluminării magazinuluii din faza de bugetare, ajun-gând să taie din costuri tocmai din acest buget. Întotdeauna am cosiderat că a face economii în zona de amenajare a magazinului și a alege soluții ieftine este primul pas spre o afacere ratată sau care nu va funcționa la adevărata ei capacitate. Este ca și cum, în loc să puneți gresie pe pardoseala maga-zinului, ați alege să funcționați pe șapă de ciment. poate merge și așa, dar clienții vor intra întotdeauna în magazinele care transmit un mesaj vizual corect și în concordanță cu specificul magazinului”, subli-niază mircea Ionică (Baibia Kind).

La rândul său, Florin Vasile (Display Solutions) atrage atenția că totul pleacă de la abordarea corectă a afacerii. „Dacă proprietarii magazinelor de proximitate nu înțeleg piața concurențială în adevăratul sens al cuvântului, dacă vânzătorii din aceste magazine nu înțeleg cât de importante sunt zâmbetul, salutul de la intrare și mulțumirile pentru vizită sau pentru cumpărături, atunci aceste maga-zine nu vor avea fondurile necesare derulării aface-rilor. În primul rând, fondurile vin din buzunarele clienților”, afirmă acesta.

Cu alte cuvinte, există riscul intrării într-un cerc vicios: un magazin care nu reușește să se apropie de clienți nu va avea vânzări suficient de mari pentru a face și investiții; neavând resurse pentru investiții, afacerea are șanse mari să–și piardă atractivitatea, ținând cont de mediul concurențial actual, astfel încât nu va reuși să-și mențină clienții și riscă ieșirea de pe piață.

La rândul său, alexandru Chiru vorbește despre posibilitățile de recuperare a investiției în dotări noi pentru magazine: „Sunt dovedite beneficiile uti-lizării noilor tehnologii: de la recuperarea rapidă a investiției până la crearea de trafic adițional și dez-voltarea cumpărăturilor de impuls. Sondajele indică

faptul că 80% dintre deciziile de cumpărare sunt luate direct în magazine, de aceea și micii retaileri sunt conștienți că o comunicare eficientă la raft cu ajutorul noilor tehnologii aduce profituri prin maxi-mizarea vânzărilor”.

una dintre soluțiile identificate de directorul HL Display, care le-ar permite retailerilor să achiziționeze noile tehnologii, ar fi proiectele în triunghi: retailer independent/brand/furnizor de soluții de comuni-care și mercantizare.

Ionuț georgescu (Best Store Solutions) subliniază faptul că retailerii ar trebui să aleagă soluțiile pentru dotarea magazinului nu doar pe bza prețului, ci în funcție de valoarea adăugată pe care acestea o aduc afacerii lor. rolul furnizorului de a puncta beneficiile cu adevărat relevante ale produselor și de a duce discuția dincolo de preț este foarte important. „avem diverse studii de caz ce indică durata medie în care retailerul își amortizează investiția, rata de creștere a vânzărilor și alte astfel de informații”, mai spune georgescu.

Așteptări pentru 2013

În ceea ce privește perspectiva de creștere a vân-zărilor de soluții de dotări pentru magazine în 2013, prognozele furnizorilor de profil sunt optimiste. „Dacă luăm în considerare tendința anilor anteriori, 2013 va fi un an mai bun decât cel care s-a înche-iat, din punctul de vedere al vânzării soluțiilor de comunicare în magazin și mercantizare. În ceea ce privește presiunea pe prețuri mici, faptul că suntem producători, având cinci fabrici proprii, ne permite să ne adaptăm”, subliniază alexandru Chiru (HL Display).

o prognoză optimistă este avansată și de direc-torul Baibia Kind: „Sperăm ca în acest an să reve-nim cât mai aproape de cifrele de dinainte de criză. Cât despre presiunea tot mai mare pe prețuri mici, răspunsul nostru este același ca și până acum: noi oferim calitate la un preț corect de peste 18 ani, iar calitatea are un preț care nu poate fi întotdeauna mic, dar care cu siguranță se va amortiza în timp și va genera beneficii clienților și partenerilor noștri”.

La rândul său, directorul executiv al Display Solutions spune că se așteaptă la încă un an greu pe piață, dar ținta de vânzări setată pentru 2013 este de creștere cu 12% față de anul anterior, pe fondul unor investiții realizate anul trecut pentru achiziția de utilaje tehnologice care permit mărirea capacității de producție. „Din punct de vedere al prețurilor, strategia firmei noastre a fost întotdeauna orientată către oferirea celui mai bun raport calitate/preț, nu aceea de a oferi cel mai mic preț. Ca atare, ne vom menține în acest standard, cu convingerea că din ce în ce mai mulți clienți ne vor aprecia pentru acest mod de abordare”, completează Florin Vasile. n

Soluții de diSplay, comunicare și mercantizare

Page 7: Dotari pentru magazine / Martie 2013
Page 8: Dotari pentru magazine / Martie 2013

8 magazinul progresiv | 03:2013

Tehnologiile nepoluante încep să se impună. Ce implicații sunt în retail?

În prezent, piața este dominată de echipamentele care utilizează freoni de traziție, cu impact nega-tiv redus asupra mediului. Lucrurile se schimbă chiar în acest moment, cei care dau tonul fiind

retailerii internaționali: o parte dintre magazinele pe care aceștia le-au inaugurat în ultimii ani utilizează doar echipamente pentru produsele congelate și refrigera-te cu sisteme de răcire hibride (cu un agent natural și freon de substituție definitivă precum r134a).

De ce aceste schimbări majore? argumentul prin-cipal este protecția stratului de ozon și încetinirea fenomenului de încălzire globală. În urma dovedirii științifice a efectelor nocive asupra stratului de ozon produse de freoni, comunitatea internațională a impus o strategie de eliminare treptată a acestor substanțe - de înlocuire a lor fie cu altele sintetice mai puțin polu-ante, fie de revenire la fluidele naturale, precum amo-niacul și dioxidul de carbon.

Dacă ne referim doar la echipamentele pentru comercianții alimentari, amoniacul poate fi utilizat ca agent primar de răcire, în cascadă cu dioxidul de car-bon ca agent secundar, și cu propilen glicol pompat ca agent secundar. De asemenea, dioxidul de carbon poate fi folosit fie în sisteme frigorifice hibride, fie ca agent frigorific primar. În nordul și vestul Europei, există deja un număr considerabil de magazine care utilizează echipamente de frig pe bază de amoniac și dioxid de carbon. În cazul sistemelor frigorifice care funcționează cu amoniac, echipamentele de producție a frigului sunt amplasate în exteriorul magazinelor (de ex. instalații de tip „roof top”) din motive de securitate, deoarece amoniacul prezintă un risc ridicat de toxici-tate, flamabilitate și explozie.

„În ungaria funcționează încă din 2008 câteva hyper-marketuri care utilizează amoniac ca agent frigorific primar și dioxid de carbon și propilen glicol ca agenți frigorifici secundari. Eficiența energetică a acestora este cu circa 40% mai mare decât a celor care utilizează freoni”, exemplifică adrian Ion, managerul furnizorului de echipamente de frig pro refrigeration.

El mai spune că în ultimul timp începe să fie tot mai utilizat propanul ca agent frigorific (simbolizat prin r290) care reprezintă un înlocuitor excelent pentru freonul clasic, în special pentru vitrinele frigorifice cu

agregat încorporat utilizate în interiorul spațiilor mici de vânzare, eficiența energetică fiind superioară celor care funcționează cu freoni. Cât despre proiectele „de ultimă generație” implementate deja pe piața românească, reprezentantul pro refrigeration menționează câteva parteneriate cu clienți din IKa (lanțuri internaționale de magazine): „Împreună cu partenerul nostru Carrier am instalat în câteva supermarketuri din IKa echipa-mente cu sistem frigorific de tip «Hibride cooling» care funcționează cu Co2 pentru sistemul frigorific negativ și r134a (un freon de substituție definitivă – n. r.) pen-tru sistemul frigorific pozitiv. De asemenea, suntem în discuție cu un jucător din IKa pentru implementarea în cursul anului 2013 a unui sistem «full Co2» atât pentru congelate, cât și pentru refrigerate”.

La rândul său, reprezentantul furnizorului de echi-pamente de frig Coldline, gabriel Frînculescu – Sales manager al companiei – vorbește despre agenții de răcire naturali de tip izobutan: „Distribuim deja de peste trei ani echipamente frigorifice profesionale cu agenți de răcire de tip izobutan r600 și r290. această tranziție către agenți frigorifici naturali nu a afectat prețul mediu de vânzare al echipamentelor noastre de frig”.

Avantaje pentru utilizatori

potrivit managerului pro refrigeration, avantajele siste-melor care funcționează cu agenți naturali sunt costul redus al agenților frigorifici și costul redus de operare (uneori cu circa 40% mai mic decât în cazul agenților pe bază de gaze cu efect de seră), rata de pierdere a agentului frigorific din instalații fiind mult mai mică decât în cazul freonului.

adrian Ion atrage însă atenția că factorul care va schimba dramatic percepția retailerilor și a altor utiliza-tori de echipamente asupra amortizării investițiilor în sisteme noi de răcire, în următorii ani, va fi prețul ener-giei electrice, în condițiile în care este aproape sigur că energia electrică va continua să se scumpească.

aceeași idee este susținută și de către reprezentan-tul Coldline: „aparatele frigorifice profesionale ce utili-zează agenți de răcire nepoluanți au consumuri ener-getice mai mici decât cele ce utilizează încă freoni”, afirmă gabriel Frînculescu. n

Tranziția de la freoni la agenți de răcire naturali precum amoniacul, dioxidul de carbon și propanul, este schimbarea care va domina evoluția pieței echipamentelor de frig în următorii ani. Vestea bună pentru retaileri este că noile tehnologii, pe lângă faptul că sunt mai prietenoase cu mediul, sunt mai eficiente din punctul de vedere al consumului energetic. De mihaela popescu.

echipamente de frig

Citiți articolul integral pe www.magazinulprogresiv.ro

Page 9: Dotari pentru magazine / Martie 2013

magazinul progresiv | 03:2013 9

Furnizorii de soluții IT văd potențial în micul retail

Dezvoltarea retailului modern a reprezentat o mină de aur pentru o serie întreagă de companii furni-zoare de echipamente și servicii pentru magazine. Se deschid în continuare magazine noi, însă în cazul

rețelelor internaționale de retail, contractele sunt de cele mai multe ori „bătute în cuie” cu furnizori agreați la nivel de grup.

În aceste condiții, pentru furnizorii de echipamente, soluții software și accesorii, creșterea sau mai bine spus menținerea business-ului la nivelul anilor precedenți înseamnă concentra-rea pe lanțurile locale de retail, pe magazinele independente de la colțul blocului sau pe magazinele din mediul rural. pe acest segment au apărut mai multe soluții în ultimii ani, precum retail IQ, megastore sau „un magazin într-o cutie”.

Există o dorință puternică din partea retailerilor independenți de a-și moderniza business-ul pentru a putea deveni compe-titivi. „am observat în ultimii ani că retailerii alimentari se gân-desc tot mai mult la diversificare și apropierea de clienți, scăde-rea timpului petrecut de client la casele de marcat, urmărirea stocurilor, reducerea pierderilor, astfel că soluțiile solicitate sunt în general dictate de aceste cerințe”, afrimă reprezentanții romprix, furnizor de marcatoare, scanere și etichete.

Tipul de soluții oferite micilior retaileri ține astfel cont de inte-resul acestora pentru eficientizarea business-ului. „am consta-tat în ultima vreme o cerere crescută din partea retailerilor ali-mentari pentru soluțiile poS bazate pe terminale touchscreen. acestea au o interfață de vânzare mai prietenoasă decât alte tipuri de echipamente specifice și pot preveni eventuale erori la încasare. Se mai caută soluții de retail management care să suporte un număr mare de produse și servicii în condițiile în care retailerii alimentari sunt interesați să aibă cât mai multe articole pe suprafețe de vânzare relativ reduse.

adaptarea înseamnă și optimizarea gamei de produse și servicii la un nivel pe care retailerii independenți să și-l poată permită. „retailul tradițional este tot mai interesat să devină competitiv în fața multinaționalelor. pentru acest segment, soluțiile sunt mai ieftine, iar în consecință amor-tizarea lor este mai rapidă, iar interesul mai ridicat”, adaugă reprezentanții romprix.

Soluții pentru retailerii indepenenți

Din ce în ce mai mulți retaileri independenți văd în utiliza-rea unei soluții de gestiune a magazinului o investiție nece-sară business-ului. „Se pot face economii semnificative prin investiția într-o soluție de gestiune informatizată deoarece comerciantul va putea monitoriza cu ușurință aspecte-cheie precum stocuri, prețuri la furnizori sau adaosuri comerciale”, explică reprezentanții magister Software.

pentru noul portofoliu de echipamente destinate clienților din retail, Sintezis românia a dezvoltat aplicația software megastore. Soluția oferă posibilitatea de vânzare prin utilizarea codurilor de bare sau prin intermediul unei interfațe de tip touchscreen. Se pot face, de asemenea, recepții, perisabilități, vânzări și inventare, raportul de gestiune urmând să fie calculat pe baza lor.

La rândul său compania rBC a lansat anul trecut retail IQ, o soluție adaptată magazinelor medii și mici, care poate fi confi-gurată pentru business-urile cu unul sau mai multe magazine. aplicația acoperă întreg lanțul de activitate din magazine, prin intermediul a trei module (poS, Back office și Head office).

Și magister Software a lansat în toamna anului trecut o soluție low-cost dedicată retailerilor independenți, mici sau debutanți, care doresc să treacă la o soluție de gestiune și vân-zare informatizată denumită „un magazin într-o cutie”, aceasta conținând atât componente software, cât și hardware. „Soluția un magazin într-o cutie a fost achiziționată de un număr mare de magazine alimentare, în special de cele sătești. nefiind vorba de costuri prohibitive, micii comercianți au fost dispuși să investească în tehnologii noi și să facă un pas spre moderni-zare”, au afirmat reprezentanții magister Software. n

odată cu stabilizarea retailului modern, furnizorii de soluții IT și echipamente stau cu ochii pe o piață încă nedezvoltată la adevăratul ei potențial – cea a retailerilor independenți, a magazinelor de cartier și a celor sătești. pentru aceștia au fost lansate o serie de soluții adaptate atât tehnic, cât și din punct de vedere al costului pentru a fi accesibile și business-urilor mici. De mihail Tănase.

Soluții it

Page 10: Dotari pentru magazine / Martie 2013
Page 11: Dotari pentru magazine / Martie 2013
Page 12: Dotari pentru magazine / Martie 2013

12 magazinul progresiv | 03:2013

cu o istorie de nici cinci ani pe piața din românia, serviciile de colectare plăți în magazine au crescut exponențial în ultima perioadă, fiind ajutate, pe de o parte, de eforturile furnizorilor pentru extinderea rețelei și de promovare, dar și de creșterea încrederii populației în acest tip de plăți. oferta de servicii a evo-luat și ea, de la cele de bază precum reîncărcarea car-telelor preplătite, plata diverselor utilități sau trans-fer de bani, până la abonamente de presă, cupoane de reducere, achiziția de jocuri, muzică sau software, roviniete sau bilete de autocar. pentru magazinele d proximitate, care rămân principala locație de ampla-sare a terminalelor, avantajele sunt numeroase: de la extinderea serviciilor oferite, trafic mai mare în maga-zin, până la posibilitatea de fidelizare a clienților și chiar obținerea unor venituri suplimentare.

Deși este greu de estimat valoarea acestei piețe, compani-ile de profil vorbesc în continuare de o dinamică pozitivă, raportând creșteri de două sau chiar trei cifre a volumelor tranzacționate, dar și a cifrei de afaceri. „Cele mai recente date pe care le putem pune la dispoziție sunt cele anunțate

Serviciile de plată, de la opționale la necesare

Servicii de plată

oficial de către grupul paypoint plc. pentru primul semes-tru al anului financiar 2012-2013, încheiat la data de 30 septembrie 2012. astfel, volumul tranzacțiilor plăți facturi realizate în decursul celor șase luni a atins 11,6 milioane de operațiuni, ceea ce reprezintă o creștere de 38% față de perioada similară a anului precedent. pentru cea de-a doua jumătate a anului financiar 2012-2013, rezultatele vor fi anunțate la sfârșitul lunii mai”, afirmă mugur Dogariu, managing Director paypoint românia, unul dintre cei mai mari jucători de profil. Și compania zebrapay a înregistrat o creștere substanțială: „numărul tranzacțiilor efectuate în anul 2012 este de peste 600.000, ceea ce reprezintă o creștere de peste 600% față de anul precedent. Cifra de afaceri a companiei a fost anul trecut de 14 milioane lei”, spune monica ungureanu, Sales & marketing manager al companiei. o evoluție similară se poate observa și în cazul business-ului rompay Solutions, despre care Teodora Con-stantin, Coordonator Comercial, declară că a crescut cu 500% în 2012 față de 2011. pe piața serviciilor de colectare plăți mai activează și compania payzone.

Bineînțes, cifrele trebuie corelate cu nivelul de dezvoltare, specificul și strategia fiecărei companii în parte. Spre exem-plu, paypoint, unul dintre pionerii introducerii acestui ser-viciu pe piața din românia, a optat doar pentru terminale asistate de un operator și nu în sistem self-service. rețeaua companiei numără în prezent peste 7.000 de terminale amplasate în magazine de proximitate din toată țara. “ne bucurăm de o acoperire foarte bună și în mediul rural unde, în multe cazuri, paypoint este singurul canal de colectare a plăților. punem accent pe amplasarea terminalelor paypoint în magazine de proximitate, unde consumatorii își pot achita facturile odată cu achiziționarea bunurilor de larg consum”, explică mugur Dogariu, precizând că segmentul comerțului tradițional deține o pondere semnificativă în portofoiul de clienți. pe viitor, compania vizează extinde-rea și pe segmentul retailului modern, care să consolideze rețeaua la nivel național, iar parteneriatul cu profi este un bun exemplu în acest sens.

De cealaltă parte, pentru companiile care au mizat pe terminale cu autoservire (self-service), retailul modern a fost primul vizat în planul de expansiune. „În prezent am dez-voltat o rețea ce cuprinde peste 460 de terminale de plată cu autoservire, 51% fiind amplasate în spații comerciale ce fac parte din sfera comerțului modern, 37% în spații comer-ciale tradiționale și 12 % în zone cu trafic intens în afara unor spații comerciale (stradal, în gări, în stațiile metrorex, în puncte de lucru ale furnizorilor de utilități) pentru a faci-lita accesul la punctele de plată și a nu restrânge programul de utilizare a terminalelor în functie de cel al magazinelor”, subliniază Teodora Constantin, de la rompay Solutions.

De cealaltă parte, există și modele de business care îmbină cele două tipuri de terminale, precum cel al zebrapay care are în portofoliu 600 de terminale de tip self-service și 250 de terminale de tip poS. n

Articol de Romina ArdeleanCitiți continuarea articolului pe www.magazinulprogresiv.ro

Page 13: Dotari pentru magazine / Martie 2013

magazinul progresiv | 03:2013 13

Inovație și eficientizare, cele două mari direcții dezbătute la EuroCIS 2013

Ediția din acest an a EuroCIS s-a desfășurat între 19 și 21 februarie, la Düsseldorf. În cifre, s-a înregistrat o creștere de 10% a numărului de participanți și un număr 233 de expozanți din 22 de țări, comparativ

cu 2012. Și din punct de vedere al spațiului expozițional s-a înregistrat o creștere cu 8%, până la 6.810 mp. Vorbind despre această balanță pozitivă, ulrich Spaan, membru al Board-ului EHI retail Institute, unul dintre principalii parteneri ai organizatorilor, a declarat: „Faptul că Euro-CIS continuă să suscite interesul întregii industrii nu face decât să întărească importanța strategică pe care o are tehnologia în retail”.

Magazinul de mâine, o simbioză între real și virtual

multe dintre temele acoperite de EuroCIS 2013 au avut legătură directă cu schimbările dramatice din segmentul telefoanelor mobile și al tabletelor, datorat inovațiilor teh-

nologice. Integrarea internetului, a telefoanelor mobile și a social media într-un business care până nu demult însemna doar magazine fizice a fost un subiect discutat în profun-zime de către furnizori și retaileri. Și studiul „Trenduri IT în retail”, prezentat de către EHI retail Institute, arată că numă-rul retailerilor care au mizat pe strategia multi-canal în 2012 aproape s-a dublat față de anul anterior, una din două com-panii luând în calcul integrarea multi-canal pe viitor. De altfel, multe dintre prezentările ținute în cadrul multi-Chan-nel Forum, de-a lungul celor trei zile de târg, au încercat să răspundă la întrebările legate de această temă și să vină cu studii de caz relevante. Spre exemplu, Wolfgang obera-uer de la compania google a încercat să ofere o imagine a modului cum va arată magazinul și actul de cumpărare al viitorului, cu retailerii online care vor deschide magazine de prezentare, în timp ce operatorii de rețele vor integra din ce în ce mai mult internetul în strategia lor. „magazinul viitoru-lui va lua multe forme, de la «click and collect», Drive-In și magazine virtuale ale brandurilor de retail deja consacrate.

În ciuda perioadei de recesiune prelungită, EuroCIS 2013 reușește să reconfirme statutul de cel mai mare târg de tehnologii pentru retail, adunând peste 7.000 de vizitatori. așa cum anticipasem încă de anul trecut, tema cea mai fierbinte a fost integrarea noilor oportunități de business – precum internet, telefonie mobilă sau social media – și comerțul offline. În termeni de subiecte de discuție devenite deja clasice, s-a observat o cerere puternică pentru soluții de managementul lanțului de aprovizionare, soluții de plată și de promovare la punctul de vânzare, dar și de prevenire a pierderilor din magazin ca urmare a furturilor. De romina ardelean.

târg

Page 14: Dotari pentru magazine / Martie 2013

14 magazinul progresiv | 03:2013

În plus, datorită sistemelor de check-out mobile, hărților in-store și realității augmentate, experiența de cumpărare va deveni o simbioză între elementele vir-tuale și cele ale retailului clasic”, adaugă acesta.

Noi tehnologii, noi oportunități

Studiul „Trenduri IT în retail”, a mai arătat faptul că bugetele alocate acestui segment sunt în creștere, tehnologiile mobile fiind în postura de vedetă atunci când vine vorba de investiții și inovație. Implicațiile adopției acestor soluții noi sunt, pe de o parte, la nivel de procese operaționale și, pe de altă parte, la nivel de servicii oferite cumpărătorilor. aceasta înseamnă că retailerii investesc deopotrivă atât în device-uri mobile pentru proprii angajați, cât și în dezvoltarea de aplicații pentru terminalele mobile ale cumpărătorilor. mai mult de jumătate dintre companiile cu care au stat de vorbă cei de la EHI retail Institute plănuiesc să folosească tabletele în magazine și aproape 40% și-ar dori să le folosească de asemenea ca suport pentru forța de vânzări.

răspândirea rapidă a telefoanelor mobile inteli-gente și a tabletelor în rândul consumatorilor are un impact direct asupra industriei care se vede nevoită să adopte mult mai repede aceste tehnologii. numărul celor care accesează internetul după telefonul mobil sau folosesc tableta pentru a-și face cumpărăturile, a scana coduri Qr sau pentru a căuta informații despre produse și servicii este și el în creștere. un studiu rea-lizat anul trecut de către E-Commerce-Center Handel în rândul utilizatorilor de internet arată că nu mai puțin de jumătate dintre respondenți caută informații pe telefonul mobil înainte de a ajunge în magazin, iar peste o treime dintre aceștia au accesat internetul pentru informare chiar în timp ce se aflau în magazin. prin urmare, pentru retaileri totul se rezumă la a face viața cumpărătorului cât mai ușoară prin implemen-tarea unor servicii care să vină în întâmpinarea acestor nevoi. printre acestea se numără:Ü disponibilitatea informațiilor despre produse sau servicii prin e-mail, mesaje text (SmS sau mmS) sau pe internet, cum ar fi, spre exemplu, statusul unei livrări în curs sau informații privind garanția unui obiect deja achiziționat;Ü acces direct la informații despre produse prin inter-mediul codurilor Qr plasate la raft;Ü Qr shopping: acces direct la anumite produse aflate în oferta magazinelor virtuale prin intermediul coduri-lor Qr plasate strategic în stații de metrou, gări, stații de autobuz sau chiar în supermarket; Ü răscumpărarea voucherelor prin intermediul telefo-nului mobil, prin scanarea unui cod de bare sau a unui cod Qr la casele de marcat;Ü aplicații mobile prin care se poate accesa oferta online a magazinului, se pot salva vouchere, se dau detalii despre schemele de loializare, se pot găsi

magazine în apropierea locației utilizatorului, se pot vedea ofertele în curs, dar se poate verifica și disponi-bilitatea unui produs la raft;Ü posibilitatea de a plăti prin card contacless la casa de marcat.

Tehnologii de ultimă generație pentru prevenția furturilor

potrivit unui studiu recent al Centrului Britanic pen-tru Cercetări în retail (Crr), pierderile la nivel global suferite de retaileri în intervalul iunie 2010 - iunie 2011 s-au ridicat la aproximativ 1,45% din vânzările totale. Cercetarea are la bază un eșantion de aproape 1.200 de companii din 43 de țări, reprezentând circa 250.000 de supermarketuri și magazine. astfel, nu mai puțin de 43% din acestea sunt atribuite furturilor din magazin, atât persoane individuale, cât și bande de hoți organi-zate. un procent de 35% din pierderi este atribuit fur-turilor interne și erorilor de operare - fie ale furnizorilor de marfă, fie ale furnizorilor de servicii logistice. având în vedere aceste cifre, nu este de mirare că retailerii și-au majorat bugetele de investiții alocate măsurilor de protecție a magazinului și de prevenție a furturilor, iar o mare parte dintre soluțiile prezentate la EuroCIS 2013 au venit în întâmpinarea acestei necesități, de la ultimele sisteme de supraveghere video, la reducerea riscului de furt prin soluții care ajută la minimizarea contactului cu banii, până la sisteme electronice de prevenție și/sau detectare a furturilor, bazate pe teh-nologii precum EaS (Electronic article Surveillance) sau rFID (radio-frequency identification).

Soluții premiate

Cu ocazia târgului a avut loc și cea de-a 6-a ediție a decernării premilor retail Technology awards Europe (rETa). pentru fiecare dintre secțiunile analizate – cea mai bună experiență de cumpărare, cea mai bună soluție in-store și cea mai bună soluție a unei companii – au existat câte trei câștigători cu „drepturi egale”.

printre câștigătorii primei categorii se numără și doi retaileri alimentari. Edeka grümmer a dezvoltat un serviciu bancar special în cooperare cu micros - un dezvoltator de soluții software pentru sistemele poS și managementul informației. prin acest serviciu, clienții pot retrage sume de bani, să facă investigații privind balanța contului și alte tranzacții de la poS. Spre deo-sebire de sistemele deja implementate în piață, în acest caz clienții nu sunt nevoiți să facă nicio achiziție pentru a retrage bani. Tot în cadrul acestei secțiuni a fost premiată altă fascie a retailerului german, Edeka Südwest. plecând de la observația că oamenii sunt tot mai preocupați de protejarea mediului, retailerul oferă transparență totală asupra procesului de producție prin intermediul unui sistem de identificare inovativ. Informațiile sunt valabile pentru brandul local „unsere

târg

Page 15: Dotari pentru magazine / Martie 2013

magazinul progresiv | 03:2013 15

Heimat – echt & gut” („patria noastră – adevărat și bun”) și pot fi accesate prin intermediul unui portal la care sunt conectați peste 1.000 de furnizori. aici au acces angajați și clienți deopotrivă. De aseme-nea, informațiile pot fi accesate și scanând codu-rile Qr ale produselor. astfel, consumatorii pot afla informații exacte despre originea fiecărui articol în parte, dar și detalii despre producător.

La secțiunea „Cea mai bună soluție in-store”, unul dintre premii a fost adjudecat de către divizia turcă a retailerului de origine elvețiană migros. acesta împreună cu microStrategy, un provider de soluții de business inteligente - precum rapoarte și analize integrate pe baza unui software de monitorizare - a dezvoltat o platformă de informare denumită „my office app” care poate fi folosită atât pe calculator, cât și pe tablete. prin intermediul acestei aplicații, managerii de magazin pot accesa diverse date și analize, precum planograme, informații despre pro-duse, analize privind campaniile promoționale, etc. astfel, nu doar cei de la sediul central au acces în timp real la aceste informații, ci și cei din magazine.

Ceilalți doi câștigători de la secțiunea aceasta au fost retailerii real Hypermarket și rewe. primul dintre aceștia a dezvoltat un hub de monitorizare a procesului comercial pe toate canalele și de informare mai rapidă a celor implicați, menit să răspundă provocărilor aduse de o strategie multi-canal. Cel de-al doilea, rewe, a dezvoltat o soluție IT care să îmbunătățească performanța și să ajute la managementul unor categorii mai dificile, precum produsele proaspete.

La ultima categorie, distincțiile au fost acordate unor companii precum garant-moebel-gruppe & oxid, care au realizat un proiect pentru comerțul online de mobilă, sau mediaSaturn & gicom care prin intermediul unei tehnologii inovative poate cal-cula în timp real prețul unui produs, ținând cont de condițiile contractuale specifice (bonusuri, discoun-turi, costuri de marketing, etc.). premiile rETa Europe 2013 sunt sponsorizate de IBm și Toshiba. n

Următoarea ediție a EuroCIS va avea loc între 16 – 20 februarie 2014, în cadrul EuroShop Düsseldorf.

târg

O mare parte dintre soluțiile prezentate la EuroCIS 2013 se adresează prevenției furturilor

din magazin care au ajuns la un nivel record. Printre

acestea se numără sisteme de supraveghere video, la

reducerea riscului de furt prin soluții care ajută la minimizarea

contactului cu banii, până la sisteme electronice de prevenție

și/sau detectare a furturilor, bazate pe tehnologii ca EAS

(Electronic Article Surveillance) sau RFID (Radio-frequency

identification).

Page 16: Dotari pentru magazine / Martie 2013

16 magazinul progresiv | 03:2013

compania tipuri de SoluŢii pentru magazine

perSoana de contact (pentru clienŢi din retail) telefon e-mail WeBSite

SoluŢii SoftWare și echipamente

anzi Soft

Soluţii software (programe de gestiune, de vânzări, de

management, soluţii hardware (poS Touch Screen, poS cu tastatură programabilă, pC

fiscal, kit fiscal, scanere, cântare cu etichetare)

mihai olteanu - director vânzări 0745150163 [email protected] www.anzisoft.ro

magister SoftwareSoluţii software, staţii de lucru specializate, echipamente şi

dotări magazine

Florin mihai paraschiv - director comercial 0318210150 [email protected],

[email protected]

www.magister.ro, www.smartpos.ro, www.smartcash.ro

mB Distribution Soluţii fiscale şi de gestiune; soluţii gestionare depozite Stan Savu 0212317989 [email protected] www.mbd.ro

printec romania

Soluţii end-to-end de vânzare, solutii de loialitate, Self

Shopping şi Self Checkout, etichete electronice pentru

rafturi, sisteme poS, cititoare de coduri de bare, imprimante

n/a 0212310609 [email protected] www.printec.ro

romanian Business Consult

Soluţii integratel; soluţii software şi hardware; soluţii de

supraveghere video; sisteme Self-Scanning & Self-Checkout; echipamente pentru magazine

(poS-uri, periferice, cititoare de coduri de bare, cântare,

feliatoare)

Daniel Bejan - business development manager 0212332500 [email protected];

[email protected]

www.rbc.com.ro; www.retail-iq.ro;

www.rbc-logistics.ro

romprix Eximmarcatoare de cod, pret şi dată; etichete; imprimante; cântare

termice; sisteme antifurtmirela uşurelu 0722130082 [email protected] www.romprix.ro,

www.etichete.ro

Sintezis Birotica

Solutii de vanzare, gestiune si echipamente (poS-uri,

imprimante, cantare, cititoare coduri de bare,case de marcat)

pentru dotarea magazinelor

Levente Levai - director comercial

0728 110 295 [email protected] www.sintezis.ro

BiT Software Soluţii software n/a 0368412121 [email protected] www.bitsoftware.eu/ro/

BpC Com International Cântare, case de marcat n/a 0744369659 [email protected] www.cantare-platforme.ro/

CSB romania Soluţii software n/a www.csb-system.com

Epson Imprimante, echipamente n/a 0214025024 [email protected] www.epson.eu

glykon poS-uri, cântare, imprimante n/a 0372718747 [email protected] www.glykon.ro

Logicode Imprimante n/a 0364409108 [email protected] www.logicode.ro

LLp Bucharest Soluţii software n/a 0212245516 [email protected] www.llpgroup.ro

milo Trading 2000 poS-uri, cântare, imprimante n/a 0788480890 [email protected] www.milo-trading.ro/

novensys Corporation

Soluţii software, imprimante, cântare n/a 0312281000 [email protected] www.novensys.com

printec Soluţii software, sisteme de plăţi electronice n/a 212310609 [email protected] www.printec.ro

Singular Logic Soluţii software n/a 0213141129 [email protected] www.singularlogic.ro

SiSteme de Securitate/monitorizare

Eutron Invest romania

protecţie antifurt şi control acces, soluţii de amenajare

a magazinului, soluţii pentru ghidarea clienţilor, soluţii

de procesare a numerarului, contorizare clienţi

orest mitroi - director divizie retail şi logistica 0726336168 [email protected] www.eutron.ro

Quartz matrix

Contorizare trafic persoane şi autovehicule, supraveghere

video, porţi antifurt, sisteme de securitate, comunicaţii date/

voce, sonorizare

Florin Șerbănuţă - Security & Communications Division

manager0727432363 [email protected] www.countek.ro

uTI Security & Fire Solutions Sisteme antiefracţie şi antifurt n/a 0212012300 [email protected] http://uti.eu.com/

catalog furnizori

Page 17: Dotari pentru magazine / Martie 2013

magazinul progresiv | 03:2013 17

compania tipuri de SoluŢii pentru magazine

perSoana de contact (pentru clienŢi din retail) telefon e-mail WeBSite

echipamente de frig și climatizare

Coldline

Echipamente de frig, echipamente pentru producţie cofetărie, ciocolată, îngheţată

gabriel Frînculescu - director vanzari 0744699335 [email protected] www.coldline.ro

Daikin airconditioning Central Europe -

romania

Echipamente de frig, Sisteme de aer condiționat

comercialalexandru rusu 0722409147 [email protected],

[email protected] www.daikin.ro

Eurato Echipamente de frig, instalatii, camere frigorifice Borbély László 0724646903 [email protected] www.eurato.ro

pro refrigeration

mobilier şi echipamente frigorifice, sisteme de

economisire a energiei electrice in instalatiile şi

sistemele frigorifice

adrian Ion - manager 0758499131 [email protected] www.prorefrigeration.ro

Bilancia Exim Echipamente de frig n/a 0724212802 [email protected] www.bilancia.ro/

DaaSEchipamente de frig, sisteme

de climatizare, poS-uri, rafturi

adrian Craioveanu 0720333894 [email protected] www.daas.ro

Frigorex Echipamente de frig Viorel Buiuc 0744517968 [email protected] www.frigorex.roFrigotehnica Echipamente de frig n/a 0212503441 [email protected] www.frigotehnica.ro

maxigel Echipamente de frig, rafturi, cărucioare n/a 0720990800 [email protected] www.maxigel.ro

midal group Echipamente de frig n/a 0212504757 [email protected] www.midal.roTC românia (Crown

Cool SrL)Echipamente de frig, sisteme

de climatizare n/a 0726308900 [email protected] www.tcromania.com

rafturi și moBilier magazine

Baibia Kind rafturi şi accesorii, mobilier pentru birouri şi vestiare Laura Stanca 0743166904 [email protected] www.baibia.ro

Eurato rafturi metalice şi de prezentare Kádár Levente 0730555840 [email protected] www.eurato.ro

rpS ShopfittingSisteme de mobilier pentru

amenajarea spaţiilor comerciale

Denisa Dragomir 0743558456 [email protected] www.rps-shopfitting.ro

Eurofit rafturi, cărucioare, accesorii n/a 0212563939 [email protected] www.eurofit.ro

Hyper Line Consult rafturi, vitrine frigorifice, cărucioare, accesorii n/a 0259422343 [email protected] www.hyperline.ro

marlex Impex rafturi, mobilier n/a 0722247242 [email protected] www.marlex.rorotte rom rafturi, mobilier, cărucioare n/a 0214906260 [email protected] www.rottegroup.eu

SiSteme de mercantizare și comunicare la raft

Best Store Solutions

Comunicare şi mercantizare la raft; echipamente rafturi; dispensere pentru produse

vrac

Ionut georgescu 0731024407 [email protected] www.bestore.ro

Display Solutions

producţie, creaţie şi montare materiale publicitare

(poSm-uri , expo standuri, signalistică şi casete

luminoase tip roof-top, printuri indoor/outdoor)

Florin Vasile 0212333099 [email protected] www.displaysolutions.ro

artmatchSisteme de afişaj,

de mercantizare, de comunicare la raft, etichete

n/a 0256305000 [email protected] www.artmatch.net

alto Display Sisteme de afişaj şi signalistică n/a 0213519024 [email protected] www.altodisplay.ro

HL Display româniaSisteme de afişaj, de

mercantizare, signalistică şi etichetare

n/a 0213194811 [email protected] www.hl-display.com/en-gB/

multinr Standuri, etichete n/a 0742209351 [email protected] www.multinr.ro

Servicii de plată

paypoint romaniaplăți în numerar și încărcare electronică prin terminale

instalate în magazinen/a 021-

409.1410 [email protected] www.paypoint.com/romania

rompay Solutions Terminale de plată Teodora Constantin 0758049992 [email protected] www.rompays.ro

zebra pay Terminale de tip self-service sau poS n/a 0372776060 [email protected] www.zebrapay.ro

payzone Terminale de plată n/a 0212333191 [email protected] www.payzone.ro

catalog furnizori