dizertatie TVA.doc

of 96 /96
CAPITOLUL I DELIMITĂRII PRIVIND FISCALITATEA 1.1. Concepte, principii şi definiţii fiscale Fiscalitatea, în economia de piaţă îmbracă un dublu aspect pentru agentul economic. Ea se concretizează în prelevării obligatorii către stat, cu influenţă asupra trezoreriei întreprinderii, iar pe de altă parte poate folosi şi în interesul ei principiile şi metodele fiscale. Fiscalitatea se delimitează ca un sistem de percepere şi încasare a impozitelor şi taxelor, precum şi ca un ansamblu coerent de surse de drept care reglementează impunerea contribuabililor şi fundamentează juridic impozitele şi taxele. Sistemul fiscal este structurat pe trei competente interdependente:impozitele şi taxele ca venituri ale statului ,mecanismul fiscal şi aparatul fiscal. Între contabilitate şi fiscalitate există o relaţie complexă deoarece contabilitatea reprezintă o sursă privilegiată de informaţii pentru organele fiscale, majoritatea obligaţiilor fiind stabilite pe baza datelor din contabilitate. În ultimii ani s-a remarcat o anumită accentuare a rolului impozitelor pe plan economic şi social. Rolul cel mai important al impozitelor se manifestă pe plan financiar, deoarece acestea constituie mijlocul principal de procurare a resurselor financiare necesare pentru acoperirea cheltuielilor publice. 1

Embed Size (px)

Transcript of dizertatie TVA.doc

CAPITOLUL I

CAPITOLUL I

DELIMITRII PRIVIND FISCALITATEA

1.1. Concepte, principii i definiii fiscaleFiscalitatea, n economia de pia mbrac un dublu aspect pentru agentul economic. Ea se concretizeaz n prelevrii obligatorii ctre stat, cu influen asupra trezoreriei ntreprinderii, iar pe de alt parte poate folosi i n interesul ei principiile i metodele fiscale.Fiscalitatea se delimiteaz ca un sistem de percepere i ncasare a impozitelor i taxelor, precum i ca un ansamblu coerent de surse de drept care reglementeaz impunerea contribuabililor i fundamenteaz juridic impozitele i taxele.

Sistemul fiscal este structurat pe trei competente interdependente:impozitele i taxele ca venituri ale statului ,mecanismul fiscal i aparatul fiscal.

ntre contabilitate i fiscalitate exist o relaie complex deoarece contabilitatea reprezint o surs privilegiat de informaii pentru organele fiscale, majoritatea obligaiilor fiind stabilite pe baza datelor din contabilitate.n ultimii ani s-a remarcat o anumit accentuare a rolului impozitelor pe plan economic i social. Rolul cel mai important al impozitelor se manifest pe plan financiar, deoarece acestea constituie mijlocul principal de procurare a resurselor financiare necesare pentru acoperirea cheltuielilor publice.n activitile de exploatare financiar sau de investiii ale ntreprinderii se pot folosi metode i tehnici ale cror inciden fiscal ofer avantaje concretizate ntr-o situaie favorabil.

Aezarea i perceperea impozitelor se pot realiza numai prin utilizarea i punerea n funciune a unui mecanism fiscal, a unor metode, tehnici i instrumente fiscale, prin aplicarea crora s fie respectate principiile fiscale.

Sistemul fiscal este structurat pe trei componente interdependente : impozite i taxele ca venituri ale statului, mecanismul fiscal i aparatul fiscal.Impozitele i taxele reprezint veniturile bugetului de stat care provin de la persoanele juridice i fizice. n momentul ncasrii lor, impozitele i taxele nu au o destinaie special. Dup ncasarea lor, sunt utilizate n vederea efecturii cheltuielilor publice pentru realizarea funciilor i sarcinilor puterii i instituiile sale.

Mecanismul fiscal reprezint ansamblu de metode i tehnici de impunere privind veniturile fiscale ale statului precum i instrumentele impunerii.

Aparatul fiscal decurge din nsi legile care reglementeaz impozitele i taxele. Statul ndeplinete sarcinile fiscale prin instituiile autoritii publice (Parlament i Guvern).n domeniul fiscal sunt utilizate mai multe noiuni. Alturi de noiunea de fiscalitate este utilizat i cea de fisc, definit ca administraie, n sarcina revin calcul, perceperea i urmrirea plii impozitelor i taxelor datorate statului de ctre contribuabili. Impozitele i taxele reprezint fundamentul i motivaia pe care este construit fiscalitatea. Ele sunt instituie prin legi sau alte acte normative bazate pe legi.

Sistemul de impozite i taxe trebuie s ndeplineasc urmtoarele funcii:

a) finanarea cheltuielilor publice, urmrindu-se obiectivul de randamentul bugetar. Nivelul prelevrilor obligatorii este, n bun msur, determinat de mrimea cheltuielilor publice. Se pot distinge, din acest punct de vedere, sisteme fiscale mai liberale (n care sarcina fiscal suportat de contribuabili este mai redus i implicit intervenia statului prin cheltuielile publice este de asemenea, mai redus) i sisteme fiscale intevenioniste , n care statul i propune s finaneze mai multe activiti i are nevoie de resurse mai mari, mobilizate ndeosebi prin impozite i taxe (dar i prin mprumuturi sau alte resurse nefiscale);b) redistribuirea veniturilor conform principiului echitii, care poate fi interpretat n sensul c, pe de o parte, cheltuiala cu impozitul trebuie repartizat ct mai echitabil ntre contribuabili i, pe de alt parte , impozitul ar avea rolul de a corecta repartiia veniturilor primare, pentru a o face ct mai echitabil de aici tehnici precum progresivitatea impunerii;c) stabilirea activitii economice sau corectarea dezechilibrelor n scopuri de eficien economic.

Impozitul este un instrument de politic economic i poate juca un rol n sensul stimulrii, descurajrii sau stabilizrii unor componente. Aceast funcie este privilegiat sau nu dup cum ne situm ntr-un sistem mai intevenionist sau ntr-unul mai liberal. Se poate spune c aceast funcie se bazeaz, ntr-o msur, pe ipoteza potrivit creia funcionarea spontan a pieei nu permite realizarea optimului colectiv-fiscalitatea poate astfel s fie utilizat pentru a corecta unele eecuri ale pieei.La nivelul unei ri, ansamblu impozitelor i taxelor prevenite de la persoanele fizice i de la cele juridice formeaz sistemul fiscal

Precizarea funciilor sistemului fiscal permite i punerea n eviden a principiilor care stau la baza aprecierii eficienei sistemului fiscal:

1. Principiul randamentuluiImpozitul este apreciat n funcie de randamentul su bugetar. Obiectivul ar fi maximizarea randamentului impozitului pentru un cost dat sau diminuarea costului gestiunii sale pentru un randament dat.

2. Principiul simplicitii (al lipsei de arbitrariu)Impozitul trebuie s fie uor de administrat, uor de neles de ctre contribuabili, s fie prelevat potrivit unor reguli simple, clare i care s nu dea natere la nici un arbitrariu. 3. Principiul flexibilitiiImpozitul flexibil se adapteaz rapid la necesitile politicii conjuncturale. n acest context, flexibilitatea poate fi apreciat ca sensibilitatea bazei de impozitare la evoluia activitii economice i se apreciaz c, de exemplu, tehnica stopajului la surs permite o adaptare mai rapid a veniturilor fiscale ale statului la conjunctur.4. Principiul stabilitiiModificrile frecvente ale legislaiei fiscale sunt surs de ineficacitate i, n plus , un impozit vechi este mai uor acceptat de ctre contribuabili. Chiar dac acest principiu este aparent contradictoriu cu principiul flexibilitii, ntotdeauna este de dorit o anumit stabilitate a impozitului pentru a-i asigura pe contribuabili mpotriva arbitrariului , a le menine ncrederea n sistem i a permite ca deciziile lor s fie luate n condiiile unei ct mai mari certitudini.5. Principiul echivalenei

Sarcina fiscal suportat de contribuabil trebui s fie corelat cu avantaje pe care i le procur cheltuielile publice, prin accesul la bunurile i serviciilor publice. Acest principiu este mai degrab un deziderat. n teoria fiscal se apreciaz c modelul teoretic al echivalenei sufer numeroase limitri care i reduc aplicabilitatea practic. n contabilitate,se ridic o problem legat de aceast echivalen n legtur cu impozitul pe profit. 6. Principiul neutralitiiImpozitul nu trebuie s contravin unei mai bune administrri n economie, el trebuie s incite la o gestiune mai bun la nivelul contribuabilului. Aici se poate aduga i necesitate ca impozitul s se stabileasc dup reguli unitare pentru toi,fr discriminri directe sau indirecte. n teorie se afirm c neutralitatea impozitului depinde i de elasticitatea ofertei i a cererii pentru bunurile sau factorii de producie care fac obiectul impunerii. Cu ct elasticitatea este mai mic, cu att impozitul este mai neutru.7. Principiul echitiiContribuia fiecruia la acoperirea cheltuielilor publice trebuie s se fac n funcie de capacitile contributive. O problem o reprezint determinarea i msurarea acestor capaciti contributive care depind de considerente politice, economice, sociale, morale, filosofice. Indicatorii care se folosesc la determinarea capacitii contributive pot duce la alegerea unei structuri optime ntre trei categorii predominante de impozit: pe venit, pe capital i pe cheltuieli.8. Principiul legalitiiImpozitul trebuie s ai mereu la baz o reglementare legal. Reglementrile legale din domeniul impozitelor i taxelor au aprut i s-au impus de-a lungul timpului ca urmare a experienei acumulate de agenii fiscali i n urmare evoluiei doctrinei n domeniu. n Romnia se afl n plin elaborare un sistem fiscal care se dorete a fi performant.

S-au propus i s-au realizat sau urmeaz s se realizeze mecanisme la care se adaug o serie de faciliti care vin s stimuleze contribuabilul n vedere desfurrii unor activiti n msur s lrgeasc baza de impozitare sau s micoreze presiunea social asupra bugetului,astfel:

- scutirea sau reducerea impozitului pe profit, n cazul unor investiii;

- folosirea regimurilor de amortizare degresiv sau accelerat pentru recuperarea ct mai rapid a capitalului imobilizat;

- scutiri de taxe vamale, amnarea plii n vam a importului de echipamente tehnologice;- scutirea de TVA i taxe vamale a materiilor prime din import destinate obinerii de produse care vor fi reexportate;

- posibilitatea reportrii, timp de cinci ani, a deficitului fiscal;

- stimularea intrrii resurselor proprii prin permisiunea acordat unitilor patrimoniale de a constitui rezerve legale din profitul brut pn cnd acestea ating 20% din capitalul social;

- scutiri de impozite i taxe pentru investiii realizate n zone defavorizate;

- acordarea de stimulente pentru plat la scaden a obligaiilor fiscale.

Pentru ca prin impozit s se poat realiza obiectivele financiar,economice i sociale urmrite de stat ,la introducerea lor este necesar ca obligaiile fiscale s fie cunoscute i respectate att de organele fiscale ct i de contribuabili.

Parcurgerea problematicii fiscale oblig la prezentarea unor definiii fiscale denumite i elemente tehnice ale impozitului,a cror formulare reprezint o component a sistemului doctrinei fiscale. Se pot distinge astfel urmtoarele concepte:

Subiectul impozitului poate fi o persoan fizic sau juridic obligat prin lege s suporte plata unui impozit sau a unei taxe. n reglementrile fiscale subiectul impozabil se mai numete i contribuabil;

Obiectul impunerii este structura fiscal ce st la baza aezrii impozitului sau taxei, respectiv venitul, profitul, preul sau tariful.

Sursa impunerii arat din ce anume se pltete impozitul. n cazul impozitului pe avere aceasta se pltete din venitul de pe urma averii respective. n schimb la impozitul pe venit, obiectul impunerii coincide n toate cazurile cu sursa.

Baza de calcul, de regul,coincide cu obiectul impozitului, dar exist i excepii:de exemplu, la impozitul pe cldiri obiectul de calcul l reprezint cldirea,iar baza de calcul este reprezentat de valoarea sau taxele de succesiune.

Pltitorul de impozit este persoana obligat s efectueze calculul i plata obligaiei fa de buget. Pltitorul este, de regul, subiectul impozabil. Exist i unele excepii, n care pltitorul nu este i subiect al impozitului. De exemplu, la impozitul pe salarii subiectul este salariatul ,iar pltitorul este unitatea la care realizeaz salariul.Cota de impunere se exprim printr-o sum fix sau un procent care se aplic asupra bazei impozabile i cu ajutorul creia se determin impozitul datorat.

Cota procentual poate fi proporional i progresiv, iar cota fix este exprimat sub forma unui cuantum aplicat la baza de calcul sau la o parte din aceasta. Cotele procentuale proporionale rmn neschimbate n raport de baza de calcul.,iar cotele procentuale progresive se caracterizeaz prin faptul c se modific n funcie de mrimea bazei de calcul.

Termenul de plat reprezint perioada de timp n care se poate plti impozitul,fiind prevzut pe trane.

Facilitile fiscale acordate apar sub forma scutirilor, amnrilor, ealonrilor, reducerilor.

Drepturile pltitorului de impozite apar atunci cnd la scadena unui impozit s-a pltit o sum mai mare dect cea care trebuia pltit. Aceast problem poate fi rezolvat prin compensarea sumei pltit n plus cu suma ce trebuie pltit la scadena urmtoare sau cu o parte din aceast sum.

Dac compensarea nu este posibil se recurge la restituirea sumei pltit n plus. Dac pltitorul se consider nedreptit poate recurge la contestare.

Obligaiile pltitorului se stabilete prin lege i se refer la calcularea i vrsarea la termin a impozitelor;la organizarea evidenei impozitelor i taxele din care s rezulte cu exactitate baza de calcul,sumele de plat i modul cum s-au fcut plile.Impunerea const n identificarea tuturor categoriilor de persoane fizice sau juridice care dein sau realizeaz un anumit obiect impozabil, n evaluarea bazei de calcul a impozitului, n determinarea exact a cuantumului acestuia.Sanciunile apar atunci cnd nu se respect termenele legale de plat a impozitelor sau atunci cnd obligaia de plat este determinat incorect.

La nivelul ntreprinderii se delimiteaz i funcioneaz n condiii de eficien o gestiune fiscal , cum de astfel exist i o gestiune comercial sau financiar.Existena unei fiscaliti a ntreprinderii genereaz necesitatea crerii unui sistem informaional care s gestioneze mulimea regulilor fiscale privind obiectul impunerii,baza de calcul, cota de impunere, termenul de plat,facilitile i penalitile fiscale. Un asemenea sistem trebuie s aib un caracter preventiv i asiguratoriu privind drepturile i obligaiile fiscale, precum i sanciunile n cazul neregulilor

Pentru a aprecia calitatea aciunilor i deciziilor luate n cadrul gestiunii fiscale a ntreprinderii,se au n vedere cel puin dou criterii:

eficiena,atunci cnd ctigul realizat este evident;

conformitatea de ctre administraia fiscal a conformitii msurilor luate cu regulile.

Principalele obiective ale gestiunii fiscale sunt:

diminuarea sarcinii fiscale,ca pondere i ca mrime absolut n cifra de afaceri;

amnarea n timp a sarcinii fiscale; regularizarea n timp a nivelului profitului realizat de ntreprindere;

asigurarea ndeplinirii obligaiilor fiscale ale ntreprinderii.

Diminuarea sarcini fiscale presupune diminuarea profitului impozabil. Acest obiectiv se poate realiza prin utilizarea unor metode de evaluare,prin localizarea optim a profitului sau prin operaiuni de restructurare care s implice mai multe ntreprinderi.

Amnarea la timp a sarcinii fiscale este un obiectiv a crui importan crete n condiii de inflaie prin influena favorabil pe care o are asupra situaiei de trezorerie.

Pentru ntreprindere nu este ntotdeauna indicat s apeleze la diminuarea sau amnarea n timp a sarcinii fiscale. Exist situaii cnd este preferabil s se declare profituri mai mari dect cele efectiv realizate,fie pentru a realiza un nivel constant al profiturilor de la un exerciiu financiar la altul, fie din motive financiare sau comerciale. n astfel de situaii se pot folosi instrumentele fiscale.

Realizarea efectiv a obiectivelor gestiunii fiscale are loc prin politica fiscal a ntreprinderii, ca manier concret de utilizare a instrumentelor i tehnicilor specifice.1.2. Relaia contabilitate-fiscalitate

ntre contabilitate i fiscalitate exist o relaie complex deoarece contabilitate reprezint o surs privilegiat de informaii pentru organele fiscale,majoritatea obligailor fiscale fiind stabilite pe baza datelor din contabilitate.

ntre fiscalitate i contabilitate se ncearc s se precizeze influena uneia asupra celeilalte. Se pot identifica ,din lurile de poziii ale diferiilor autori romni i strini,urmtoarele posibiliti:

- contabilitatea este influenat de fiscalitate;

- contabilitate este dependent de fiscalitate;

- contabilitatea influeneaz fiscalitate.n toate cazurile exist o prere unanim acceptat i anume existena unei interdependene ntre fiscalitate i contabilitate.

Contabilitatea trebuie s asigure informaii pentru toi utilizatorii,respectiv investitorii de capital, fiscalitate ca reprezentant al statului,bancherii, clienii,furnizorii-ca parteneri de afaceri ai ntreprinderilor,organelor de sintez informaional ale guvernului i angajaii ntreprinderilor.

n raporturile dintre contabilitate i fiscalitate exist o problem important care const n faptul c principiile,regulile, normele i reglementrile proprii celor dou componente nu sunt asemntoare n toate cazurile. ntr-o contabilitate reglementat, informaia contabil este construit pe baza principiilor,regulilor i normelor proprii.n schimb, informaia fiscal servete ca baz de impozitare i taxare,conform principiilor, regulilor i normelor definite de dreptul fiscal.Pe plan european,relaia dintre contabilitate i fiscalitate este exprimat prin dou opinii: n Marea Britanie se afl o deconexiune ntre rezultatul contabil i cel fiscal; n Frana, Germania i ntr-o mic msur Italia,se observ o aliniere a regulilor contabile i cele fiscale.

n Frana legturile dintre rezultatul contabil i rezultatul fiscal sunt prevzute n decretul din 14 martie 1984. Dac ntre regulile contabile i cele fiscale apar neconcordane acestea trebuie s fie nscrise n tabelul 2058 privind situaia fiscal de determinare extracontabil a rezultatului.

Relaiile ntre fiscalitate i contabilitate sunt relaii de aliniere, deoarece acordarea facilitilor fiscale este nlesnit de contabilizarea acestora. Atunci cnd legile fiscale sunt absente sunt aplicate regulile contabile.

Exist i un punct de conflict ntre contabilitate i fiscalitate ce vizeaz evaluarea datoriilor i creanelor n monede strine. n timp ce n contabilitate operaiunile n devize sunt supuse principiului prudenei,rezultatul fiscal cuprinde pierderile i profiturile generate de operaiunile n devize, ca i cum ele ar fi fost realizate.ntreprinderile franceze utilizeaz cele dou metode de amortizare admise pe plan fiscal:metoda liniar i cea degresiv.

n Frana stocurile sunt evaluate pe baza metodelor costului mediu ponderat i primul intrat, primul ieit, cea ce conduce, n perioada de cretere a preurilor, la supraevaluarea stocului final.

Att contabilitatea ct i fiscalitatea ntrebuineaz un numr mare de provizioane.

n Germania relaiile dintre contabilitatea i fiscalitate sunt supuse principiului alinierii care la rndul su provine din principiul unicitii bilanului,ceea ce implic raporturi strnse ntre contabilitate i fiscalitate:de exemplu, obligaia de a contabiliza deducerile fiscale i calculul rezultatului fiscal pe baza documentelor de sintez Principiul prudenei este conceput ntr-o interpretare mai extensiv dect n Frana.

ntrebuinarea acestor norme contabile are drept consecin determinarea unui rezultat contabil subevaluat,fapt care se explic prin contextul economic i financiar al Germaniei. Deci rezultatul contabil nu poate fi utilizat ca indicator de performan al ntreprinderilor.Se face o distincie ntre bilanul contabil care se ntocmete pe baza regulilor contabile ale codului de comer i bilanul fiscal care se determin conform regulilor legii fiscale.Ca atare, exist o interdependen ntre cele dou bilanuri deoarece , pe de o parte, bilanul fiscal este bazat pe cel contabil, iar, pe de alt parte, dreptul fiscal oblig codificarea anumitor msuri n bilanul contabil pentru a beneficia de avantaje fiscale.

Spre deosebire de dreptul fiscal, norme contabile admit o evaluare la un nivel mai sczut a elementelor activului circulant pentru a ine cont de fluctuaiile viitoare a pieei.

n privina evalurii stocurilor, n contabilitate nu este obligatorie luarea n consideraie a cheltuielilor indirecte de producie, n timp ce dreptul fiscal oblig la luare n consideraie a acestor cheltuieli.

Pasivul bilanier conine excedentul amortizrilor fiscale deductibile fa de amortizrile admise n contabilitate. Datoriile i creanelor n moned strin sunt menionate la costul lor istoric n bilan.

n materie de impozitare a profitului, a fost introdus o lege contabil ce se aplic societilor comercial ncepnd cu 1 ianuarie 1987 i care face referiri la metoda impozitului amnat.

n Italia relaiile dintre contabilitate i fiscalitate sunt foarte strnse deoarece beneficiul impozabil este calculat pornind de la rezultatul contabil, avnd la baz respectarea regulilor fiscale. Rezultatul raportului dintre contabilitate i fiscalitate este aproape identic cu situaia din Frana.n ntreprinderi se practic dou tipuri de bilanuri:unul ntocmit conform normelor Codului civil, care este puin folosit n analizele de gestiune i altul retratat, care servete ca baz pentru analiza financiar.

ntreprinderile italiene utilizeaz metoda de amortizare liniar, deoarece amortizarea degresiv este interzis. De asemenea n materie de impozitare a profitului se aplic metoda impozitului exigibil.

n evaluarea stocurilor se aplic metoda ultimul intrat-primul ieit, care protejeaz ntreprinderile de efectele inflaiei. Stocurile sunt evaluate la cea mai mic valoare dintre costul de revenire i preul pieei. Din aceast cauz, n Italia nu exist provizioane pentru deprecierea preurilor i nici pentru creteri de preuri.

Chiar dac fiscalitatea impune unele reguli i proceduri ea ofer i posibilitatea de a alege un sistem de operaiuni care poate di exploatat de ntreprinderi:

alinierea regulilor contabile cu cele fiscale;

rezultatul contabil s fie apropiat de cel fiscal;

rezultatul s fie determinat fr s se mai fac apel la regulile prudenei;

amortizrile nu trebuie utilizate n scopul de a incita la investiii,iar provizioanele sunt rar constituite.

n Regatul Unit legile fiscal au efect mic asupra metodelor contabile. De exemplu:societile britanice pot opera de deduceri fiscale autorizate de lege fr a le contabiliza. Se ajunge astfel ca bilanul contabil s fie diferite de cel fiscal. Imaginea fidel, ca principiu dominat al contabilitii britanice, garanteaz o anumit libertate contabilului n elaborarea conturilor.

Amortizrile contabile trebuie s fie reintegrate pentru determinarea rezultatului fiscal.

n ceea ce privete evaluarea stocurilor , metoda ultimul intrat, primul ieit este interzis fiind aplicat metoda primul intrat, primul ieit care corespunde cerinelor principiului imaginii fidele.

Sistemul fiscal britani nu opereaz cu provizioane pentru pierderi e schimb valutar. Datoriile i creanelor n monede strine sunt convertite la nivelul cursului de nchidere, iar diferenele de curs afecteaz rezultatul.

n Romnia ,legturile dintre contabilitate i fiscalitate se caracterizeaz prin faptul c fiscul mprumut multe reguli din contabilitate.

Influenele contabilitii asupra dreptului fiscal se explic prin faptul c , pentru msurarea materiei impozabile, fiscul a fost s gseasc reguli de evaluare,de delimitare n timp , de amortizare etc. Ar fi inutil crearea de reguli proprii, n condiiile n care contabilitatea dispune deja de proceduri consacrate.Deoarece n Romnia att normele contabile ct i cele fiscale sunt elaborate de ctre Ministerul Finanelor, interdependena dintre contabilitate i fiscalitate este foarte strns, fcnd ca influenele fiscului asupra contabilitii s par i mai evidente.

ntre dreptul fiscal i dreptul contabil exist o diferen ce se poate explica prin diferena de finalitate dintre cele dou discipline.: n timp ce contabilitatea are ca obiectiv stabilirea bazelor de calcul pentru impozitele,fiscalitatea are ca sarcin stabilirea regulilor care s se adapteze ct mai bine funciilor contabile. 1.3. Principiile contabile i implicaiile fiscale

n relaia dintre fiscalitate i contabilitate exist i divergene pe lng numeroase elemente comune. n acest sens poate fi menionat diferena dintre rezultatul contabil i cel fiscal. n ceea ce privete TVA-ul, exist cazuri n care pri de TVA afecteaz cheltuielile ntreprinderii,situaie contrar regulii de neutralitate a acestui impozit cu rezultatul (este vorba de aceea ce se numete remanena TVA).Conform reglementrilor contabile amortizate cu Directiva a IV-a a Comunitii Europene i cu Standardele Internaionale de Contabilitate, principiile contabile generale sunt:

principiul continuitii activitii;

principiul permanenei metodelor;

principiul prudenei;

principiul independenei exerciiului;

principiul evalurii separate a elementelor de activ i de pasiv;

principiul intangibilitii;

principiul necompensrii;

principiul prevalenei economice asupra juridicului;

principiul pragului de semnificaie;

Principiul continuitii activitii

Acest principiu presupune c ntreprinderea i continu n mod normal

funciunea ntr-un viitor previzibil, fr a intra n imposibilitatea continurii activitii sau fr reducerea semnificativ a acestuia. Dac administratorii ntreprinderii au luat cunotin de unele elemente de nesiguran legate de anumite evenimente care pot duce la incapacitatea acesteia de a-i continua activitatea, aceste elemente trebuie prezentate n notele explicative. n cazul n care situaiile financiare nu sunt ntocmite e baza principiului continuitii,aceast informaie trebuie prezentat mpreun cu explicaii privind modul de ntocmire a raportrii financiare respective i motivele ce au stat la baza deciziei conform creia ntreprinderea nu i mai poate continua activitatea.Implicaii fiscale ale principiul continuitii activitii sunt puse n eviden la ntocmirea documentelor de sintez prin aplicarea unor metode i reguli precum repartizarea cheltuielilor pe mai multe exerciii, nregistrarea amortizrilor i provizioanelor, reportul deficitelor. Lipsa continuitii n activitatea unei ntreprinderi se concretizeaz n dizolvarea urmat de lichidare. Ea presupune schimbarea metodelor de evaluare folosite, fapt ce are influene evidente asupra patrimoniului, rezultatelor i situaiei financiare. Perspectiva fiscal se modific i ea, obligaiile fiscale mbrac forme specifice.Principiul permanenei metodelorAcest principiul presupune continuitatea aplicrii acelorai reguli i norme privind evaluarea, nregistrarea n contabilitate i prezentarea elementelor patrimoniale i a rezultatelor, asigurnd compatibilitatea n timp a informaiilor contabile.

Modificrile politicii contabile sunt permise doar dac sunt cerute de lege, de un standard contabil sau au ca rezultat informaiile mai relevante sau mai credibile referitoare la operaiunile ntreprinderii.

Este foarte important meniunea n notele explicative a oricrei modificri ale politicilor contabile, pentru ca utilizatorii s poat aprecia: dac noua politic contabil a fost aleas n mod adecvat; efectul modificrii asupra rezultatelor raportate ale perioadei i tendina real a rezultatelor activitii societii.Modificrile politicii contabile i a regulilor de evaluare au influene evidente i asupra regulilor fiscale.Principiul prudenei

Valoarea oricrui element trebuie s fie determinat pe baza principiului prudenei. n mod special se vor avea n vedere urmtoarele aspecte:

a) se vor lua n considerare numai profiturile recunoscute pn la data ncheierii exerciiului financiar;

b) se va ine seama de toate obligaiile previzibile i de pierderile poteniale care au luat natere n cursul exerciiului anterior, chiar dac asemenea obligaii sau pierderi apar ntre data nchiderii exerciiului i data ntocmirii bilanului;

c) se va ine seama de toate ajustrile de valoare datorate deprecierilor chiar dac rezultatul exerciiului financiar este profit sau pierdere;

Implicaiile fiscale ale principiului prudenei sunt : Cheltuielile care se nregistreaz pentru constatarea deprecierilor sau riscurilor probabile diminueaz rezultatul i implicit impozitul pe profit. n acelai timp, asimetria caracteristic prudenei contabile face ca, la acelai rezultat, s nu se adauge veniturile probabile. n acelai context, dac toate cheltuielile generate de aplicarea principiului prudenei ar fi recunoscute i acceptate ca deductibile din punct de vedere fiscal, atunci s-ar putea spune c statul particip activ, alturi de acionari, la acoperirea riscurilor la care este supus ntreprinderea. Reglementrile de natur fiscal sunt uneori restrictive n ceea ce privete implicaiile prudenei, limitnd deductibilitatea cheltuielilor cu provizioanele. n aceste condiii, regula contabil nu coincide cu regula fiscal, iar pentru respectarea imaginii fidele contribuabilul ar trebui s aplice principiul prudenei. Rezultatul contabil astfel obinut nu este acceptat de fisc i, pentru determinarea rezultatului fiscal, sunt necesare corecii specifice extracontabile. Se poate afirma c abordarea fiscal este mult mai optimist dect abordarea contabil a pierderilor i riscurilor probabile.Conform reglementrilor contabile romneti romneti, n contabilitate se pot nregistra, ca urmare a aplicrii principiului prudenei, urmtoarele categorii de provizioane:

provizioane pentru riscuri i cheltuieli (pentru litigii, amenzi i penaliti, despgubiri, daune i alte categorii incerte, pentru garanii acordate clienilor i alte provizioane pentru riscuri i cheltuieli);

pentru deprecierea imobilizrilor, stocurilor i a produciei n curs de execuie, creanelor, titlurilor de plasament;

Principiul independenei exerciiuluiConform acestui principiu se vor lua n considerare toate veniturile i cheltuielilor corespunztoare exerciiului financiar pentru care se face raportarea fr a se ine seama de data ncasrii sumelor sau a efecturii plilor.

Implicaiile fiscale ale principiului independenei exerciiului se observ la calcul profitului impozabil. Conform Legii nr.73/1996, profitul impozabil se calculeaz i se evideniaz lunar, cumulat de la nceputul anului, chiar dac plata lui are lor trimestrial. Consecina acestei prevederi legale, n planul tehnicii contabile, este c n fiecare lun trebuie pus fa n fa eforturile cu efectele corespunztoare. Cheltuielile calculate, precum i cheltuielile care se nregistreaz mai rar, dar care se refer i la alte perioade, trebuie mprite astfel nct s fie luate n calcul rezultatului lunilor n care se produc efectele lor. De asemenea, veniturile trebuie s aparin lunii n care se fac eforturile pentru obinerea lor. n ceea ce privete afectarea fiecrei perioade de gestiune numai cu cheltuielile i veniturile corespunztoare, se observ c regula fiscal nu difer de regula contabil. Singura diferen care exist ntre regula contabil i cea fiscal se refer la deductibilitatea provizioanelor.Principiul evalurii separate a elementelor de activ i pasiv

n vederea stabilirii valorii totale corespunztoare unei poziii din bilan se va determina separat valoarea aferent fiecrui element individual de activ i pasiv.Principiul intangibilitii

Bilanul de deschidere al unui exerciiu trebuie s corespund cu bilanul de nchidere a exerciiului precedent.

Principiul necompensrii

Conform acestui principiu este interzis a se efectua compensarea ntre posturile de activ i pasiv, ntre creane i datorii, ntre cheltuieli i venituri.

Principiul prevalenei economicului asupra juridicului

Informaiile prezentate n situaiile financiare trebuie s reflecte realitatea economic a evenimentelor i tranzaciilor , nu mai forma lor juridic.

Principiul pragului de semnificaie (importanei relative)

Orice element care are o valoare semnificativ trebuie prezentat distinct n cadrul situaiilor financiare. Elementele cu valori nesemnificative care au aceeai natur sau cu funcii similare trebuie nsumate, nefiind necesar prezentarea lor separat.

Principiul pragului de semnificaie este de origine anglo-saxon. Alturi de principiul prevalenei economicului asupra juridicului, importana relativ reprezint fundamentul conceptului de imagine fidel, n sens britanic.

Referindu-se la publicarea metodelor contabile i n particular, la importana relativ, norma IAS 1prezentarea situaiilor financiare prevede c situaiile financiare trebuie s afecteze evaluri sau deciziile.Importana relativ nu trebuie aplicat numai publicrii documentelor de sintez, ci i oricrei prelucrri contabile.Cele mai dese cazuri de afirmare a principiului importanei relative sunt cele legate de coninutul documentelor de sintez, de aplicarea i interpretarea altor principii de evaluare

ntre ultimii cinci principii contabile menionate i regulile fiscale nu exist divergene majore.

n afara principiilor definite explicit de reglementrile contabile mai poate fi menionat i principiul costului istoric.

Conform principiului costului istoric bunurile se evalueaz, la intrarea n patrimoniu, la valoarea de intrare, numit i valoare contabil,iar la data ieirii din patrimoniu, evaluarea bunurilor se face tot la valoarea de intrare. n conturile de gestionare a mijloacelor, bunurile rmn nregistrate la valoarea de intrare, cu excepia efecturii de reevaluri. Pentru a menine costul istoric (valoare de intrare) n conturile de gestionare de pasiv contra activ (amortizri i provizioane).Aceste conturi au rolul de a aduce la nivel real reflectrile din conturile de gestionare a mijloacelor atunci cnd n mod deliberat mijloacele sunt lsate s figureze n conturile de gestionare la un nivel superior celui real. Atunci cnd la inventariere se constat o depreciere ireversibil se nregistreaz o amortizare suplimentar, iar dac se constat o depreciere reversibil se constituie un provizion pentru depreciere.Dac la intrarea n patrimoniu, n conturile de gestionare a mijloacelor nregistrarea se face la cost prestabilit, atunci costul istoric se formeaz adunnd sau scznd la costul prestabilit diferena de pre favorabil sau nefavorabil consemnat n conturile de regularizare asupra evalurii mijloacelor. Rolul acestor conturi este de a reflecta diferenele ce apar ntre preul de nregistra n conturile de gestionare a mijloacelor i valoarea lor de intrare.

Implicaiile fiscale ale principiului costului istoric pot fi puse n valoare n eviden cercetnd coninutul valorii de intrare. De regul, valoarea contabil se compune din elemente prin care se regsesc i cheltuieli, n sens contabil, adic sume care au fost nregistrate sau care puteau fi nregistrate n conturile din clasa 6. n fiscalitate prezint interes deductibilitatea cheltuielilor ponderea i momentul de realizare al acestora. Pentru a realiza o amnare a sarcinii fiscale, cheltuielile cuprinse n valoarea de intrare pot fi considerate cheltuieli ale perioadei,obinnd o deductibilitate imediat i integral a cheltuielilor. Includerea lor n cost ar nsemna amnarea acestei deductibiliti pn la nregistrarea amortizrii , n cazul imobilizrii.1.4. Fiscalitatea n context european In ultimii ani am asistat la o dezvoltare semnificativa a mediului de afaceri din Romnia, cauzat de creterea investiiilor autohtone, dar i a investiiilor strine; este de ateptat ca trendul de cretere pentru acestea din urma sa se accentueze semnificativ in condiiile aderrii Romniei la Uniunea Europeana la data de 1 ianuarie 2007. In acest context, fiscalitatea internaional a devenit din ce in ce mai important; orice analiz a situaiei financiar-fiscale a unei companii romneti trebuie sa fie fcut n strns legtur cu cea a grupului internaional de companii din care aceasta face parte. O planificare fiscala eficienta a activitii unei companii romneti trebuie sa aib in vedere att impozitele si taxele aplicabile n Romnia, ct si pe cele datorate n strintate. Aceasta consultanta se refera la identificarea implicaiilor fiscale care ar putea aprea la nivelul grupurilor de companii in legtura cu diferitele strategii de structurare a investiiilor n Romnia si/sau in strintate, de la momentul efecturii investiiei, n timpul dezvoltrii ei si pana la momentul vnzrii acesteia. Pregtirea unei strategii fiscale coerente trebuie sa se ea n considerare impozitele care pot aprea in legtura cu operaiunile fiecrei companii din grup in diverse jurisdicii fiscale, n ceea ce privete impozitele directe (impozit pe profit, impozit pe dividende, impozitul pe veniturile nerezidenilor), impozitele indirecte (TVA, taxe vamale, accize), dar i impozitele i contribuiile aferente diverselor pachete salariale alese pentru remunerarea personalului, n contextul unei mobiliti crescute a forei de munca. Ponderea diferitelor tipuri de impozite i taxe n contextul strategiei fiscale va varia n funcie de obiectivele proiectului desfurat, de domeniul specific de activitate al respectivei companii i de ariile de interes pentru viitor (de exemplu, extinderea pe plan internaional, reorganizarea activitii de distribuie, vnzarea unei linii de afaceri, obinerea unei finanri semnificative, schimbarea acionariatului etc). Mai mult dect att, o strategie fiscal fezabila trebuie sa ia n calcul i reglementrile specifice domeniului de activitate n care acioneaz un anumit investitor (cum ar fi in domeniul farmaceutic, sectorul de distribuie i alte industrii). In ceea ce privete analiz fiscal a tranzaciilor desfurate n cadrul unui grup, este necesar a se lua n considerare att legislaia interna a fiecrei jurisdicii fiscale implicate (Romnia i / sau alta ar, dup caz), ct i conveniile internaionale la respectivele ri sunt parte. Astfel sunt conveniile pentru evitarea dublei impuneri si combaterea evaziunii fiscale, care aloc dreptul de impunere a unor venituri ntre dou state; aceste convenii pot nu numai s reduc o anumit cota de impunere prevzut prin legislaia intern a unei ri, ci i s instituie o serie de metode prin care se evita dubl impunere a unor venituri n ambele state, prin acordarea de credit fiscal sau scutirea de impunere a acestor venituri, dup caz. Este de reinut, n acest caz, faptul ca o convenie de evitare a dublei impuneri prevaleaz asupra legislaiei romne, daca include prevederi mai favorabile dect aceasta din urma. Exista anumite condiii care trebuie ndeplinite pentru aplicarea prevederilor conveniei (daca sunt mai favorabile); aceste condiii pot fi stipulate fie chiar n textul conveniei - spre exemplu, legate de persoanele impozabile crora li se aplica acea convenie, anumite tipuri de impozite i taxe acoperite sau proceduri de urmat, ct si condiii cerute de Codul Fiscal pentru aplicarea conveniilor - cum ar fi, de exemplu, furnizarea unui certificat de rezidenta fiscal de ctre nerezidenii obinnd venituri din Romnia, n forma i condiiile cerute de legislaia n vigoare, sau depunerea unei documentaii specifice la autoritile fiscale romne pentru aplicarea cotei reduse de impozit n anumite situaii Trebuie menionat i faptul c, ncepnd de la data aderrii Romniei la Uniunea Europeana, vor deveni aplicabile i n Romnia directivele europene in domeniul fiscal. Un impact deosebit n impozitarea grupurilor internaionale de companii l au directivele din domeniul impozitelor directe menite s asigure un tratament fiscal neutru dividendelor, dobnzilor i redevenelor pltite ntre statele membre ale Uniunii Europene, precum i n cazul reorganizrilor. Toate aceste aspecte mai sus-menionate trebuie analizate i urmrite cu atenie n vederea efecturii unei analize fiscale pertinente a unei investiii, situaie n care trebuie sa se ia n calcul alternativele de investire i implicaiile fiscale aferente fiecreia dintre ele. De exemplu, n condiiile n care un grup de companii dorete s stabileasc o companie n Romnia, diversele structuri de acionariat pe care compania le-ar considera fezabile din punct de vedere al afacerii vor avea implicaii viitoare diferite din punct de vedere al impozitului pe dividende sau pe ctigul de capital, tot aa cum realizarea unei investiii prin achiziie de active sau de aciuni, ori chiar prin contribuii n natura, prezint riscuri i beneficii fiscale diferite. Mai mult dect att, n cazul prelurii unei companii sau unor doar a unor active (cum ar fi cele imobiliare, spre exemplu), este importanta analiza implicaiilor fiscale care pot aprea att pentru vnztor, ct i pentru cumprtor, pentru a putea construi o strategie eficient de negociere a preului de cumprare, dar i a eventualelor garanii ce ar trebui constituite inclusiv pentru acoperirea eventualelor costuri de taxe. Au fost situaii n care, n timpul verificrilor de tip due diligence efectuate n vederea unor achiziii, s-au descoperit impozite si taxe nenregistrate i nepltite, i uneori chiar poteniale impozite ascunse care s-ar fi cristalizat abia n viitor, n anumite circumstane . Dar nu numai momentul realizrii investitei iniiale este relevant pentru planificarea eficienta a unei afaceri, ci trebuie luate n calcul i profiturile impozabile estimate a fi obinute n toate etapele ciclului de viata al afacerii, eventualele faciliti fiscale de care s-ar putea beneficia pentru respectiva investiie, precum i pierderile estimate (de multe ori, n stadiile incipiente ale afacerii) i perioada pe care acestea ar putea fi reportate i compensate cu profiturile fiscale. O atenie deosebit trebuie acordat tratamentului fiscal al cheltuielilor, din punct de vedere al susinerii deductibilitii acestora. Mai mult dect att, n prognozarea fluxurilor de numerar viitoare ale companiilor romneti trebuie sa fie luat n considerare i impozitul pe veniturile nerezidenilor, n cazul n care prin relaia contractuala n baza creia se fac respectivele pli compania romneasc s-a angajat s suporte toate taxele aferente Din experiena noastr, tranzaciile efectuate n cadrul grupului trebuie s beneficieze de o atenie special, acestea trebuind efectuate la valoarea de pia, n conformitate cu reglementrile legale privind preturile de transfer. Implicaii fiscale variate pot aprea i n ceea ce privete limitarea deductibilitii cheltuielilor cu dobnd, poteniale impozite cu reinere la sursa etc, n funcie de sursele de finanare folosite. Uneori chiar din etapa de planificare a investiiilor trebuie investigate potenialele strategii de vnzare i implicaiile fiscale ale acestora. Astfel de implicaii pot sa aib n vedere impozitarea ctigurilor de capital, a dividendelor sau chiar taxa pe valoarea adugat. In ceea ce privete impozitarea ctigurilor de capital la vnzarea de aciuni de ctre acionari persoane fizice sau juridice strine, o importanta deosebita trebuie acordata tratatelor de evitare a dublei impuneri i modalitii de interpretare a acestora ntruct, n anumite situaii, impozitul datorate n Romnia pe aceste ctiguri de capital s-ar putea reduce chiar la zero, n situaia n care dreptul de impunere s-ar aloca statului unde este rezident vnztorul de aciuni. In acest context, este esenial cunoaterea detaliata a legislaiilor fiscale ale altor jurisdicii n care sunt implicai participanii la tranzaciile internaionale i a modului n care aceste legislaii interacioneaz cu legislaia romna. In concluzie, aspectele privind impozitarea unei companii romneti att la nivel local, ct i internaional sunt multiple i complexe, iar nelegerea lor este esenial n elaborarea unor strategii fiscale cu impact direct asupra profitabilitii i succesului att pe plan local, ct i la nivelul ntregului grup.CAPITOLUL II OBLIGAII FISCALE - TAXA PE VALOARE ADUGAT

2.1. Definiie i sfera de cuprindere

Taxa pe valoare adugat este un impozit indirect care se datoreaz bugetului de stat. Taxa pe valoare adugat este un impozit indirect care se stabilete asupra operaiunilor privind livrrile de bunuri mobile, transferul proprietilor bunurile mobile. Importul de bunuri, prestri de servicii i operaiunile asimilate.

Fiind n prezent cel mai important impozit indirect, taxa pe valoare adugat prezint o serie de caracteristici. Taxa pe valoare adugat este un impozit neutru, unic dar cu plata fracionat. Neutralitatea se refer la faptul c acest impozit, care nu permite nici un fel de discriminare, se prezint sub forma unei cote care se aplic tuturor activitilor economice. Taxa pe valoarea adugat se caracterizeaz prin transparen deoarece ea permite fiecrui agent economic s cunoasc exact i concret care este mrimea obligaiei de plat ce-i revine.O alt caracteristic a TVA este aceea c aplicare ei se face n ar n care produsul se consum i nu acolo unde se produce.

Din analiza acestor trsturi caracteristice, rezult c TVA nu are numai rol pur tehnic, de colectare a veniturilor bugetare, ci constituie un important instrument de politic economic i fiscal prin care sunt contracarate dezechilibre macroeconomice.Conform Legii nr. 345/2002 privind taxa pe valoare adugat se cuprind n sfera de aplicare a taxei pe valoarea adugat operaiunile care ndeplinesc n mod cumulativ urmtoarele condiii:

- constituie o livrare de bunuri, o prestare de servicii efectuat cu plata sau o operaiune asimilat acestora;

s fie efectuate de persoanele impozabile; s rezulte din una dintre activitile economice: activiti economice, productorilor, comercianilor, prestri servicii, inclusiv activitile extractive, agricol i cele ale profesiunile libere sau asimilate, exploatarea bunurilor corporale sau necorporale n scopul obinerii de venituri.Prin persoana impozabil se nelege orice persoan, indiferent de statutul juridic, care efectueaz de o manier independent activiti economice,oricare ar fi scopul i rezultatul acestor activiti.Prin livrarea de bunuri se nelege transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor deinute de proprietar ctre beneficiar, direct sau prin persoanele care acioneaz n numele acestora.Se consider livrri de bunuri urmtoarele:

vnzarea de bunuri cu plata n rate;

trecerea n domeniul public a unor bunuri din patrimoniul persoanelor impozabile, n condiiile prevzute de legislaia referitoare la proprietatea public i regimul juridic al acestora, n schimbul unei despgubiri;

transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor n urma executrii silite.

Nu sunt considerate livrri de bunuri urmtoarele:

transferul total sau parial al activelor i pasivelor unei persoane impozabile, cu plata sau cu titlul gratuit, efectuat cu ocazia operaiunilor de fuziune i divizare a societilor comerciale;

aportul n natur la capitalul social al unei societi comerciale, n cazul n care beneficiarul este o persoan impozabil care are dreptul de a deduce total taxa pe valoare adugat, dac taxa ar fi aplicabil la transferul respectiv.

Se consider prestri servicii orice activitate care nu constituie livrare de bunuri. Aceste operaiuni pot fi:- orice munc fizic sau intelectual;

- lucrri de construcii-montaj;

- transport de persoane i mrfuri;

- servicii de pot i telecomunicaii,de transmisiuni radio i Tv;

- nchirierea, arendarea i concesionarea de bunuri mobile sau imobile;

- operaiuni de intermediere sau de comision;- reparaii de orice natur;

- cesiuni i concesiuni ale drepturilor de autor, brevete, licene, mrci de fabricaie i de comer, titluri de participare i alte drepturi similare;

- servicii de publicitate;

- operaiuni bancare, financiare de asigurare i/sau reasigurare;

- punerea la dispoziie de personal;

- mandatarea;

- asigurarea sau cedarea unei clientele, exclusivitatea asupra unei vnzri sau cumprri;

- angajamentul de a nu exercita o activitate economic sau un drept dintre cesiuni i concesiuni ale drepturilor de autor, brevete, licene, mrci de fabricaie i de comer, titluri de participare i alte drepturi similare;

- amenajarea de spaii de parcare,de depozitare i de camping;

- activitile hoteliere i de alimentare public;

- asigurarea accesului la reelele de comunicaii i a posibilitii de utilizare a acestora;

- prestaiile consilierilor, inginerilor, avocailor, notarilor publici, executorilor judectoreti, auditorilor,experilor contabili, birourilor de studii i alte prestaii similare, precum i prelucrarea de date i furnizarea de informaii;

- operaiuni de leasing.

Sunt asilimate cu prestrile de serviciu:

- utilizarea bunurilor care fac parte din activele persoanei impozabile n alte scopuri dect cele legate de activitatea sa economic sau pentru a fi puse la dispoziie, n vederea utilizrii n mod gratuit, altor persoane fizice sau juridice, dac taxa pe valoare adugat afernt acestor bunuri a fost dedus total sau parial,

prestri de servicii efectuate n mod gratuit de persoane impozabil n alte scopuri dect cele legate de activitatea sa economic, pentru uzul personal al angajailor si sau al altor persoane, dac taxa pe valoare adugat aferent acestor prestri a fost dedus total sau parialPrin importul de bunuri se nelege introducerea n ar de bunuri provenind din strintate de ctre orice persoan, indiferent de statutul su juridic, direct sau intermediari,plasate n regim vamal de import sau ]n regimuri vamale suspensive.Pltitorii de TVA.

Taxa pe valoare adugat datorat bugetului de stat se pltete de ctre:

- persoanele impozabile nregistrate ca pltitori de tax pe valoare adugat, pentru operaiunile taxabile realizate;- beneficiarilor prestrilor de servici taxabile, efectuate de persoane impozabile stabilite n strintate, indiferent dac beneficiarii sunt sau nu nregistrai ca pltitori de tax pe valoare adugat;

Dac o persoan impozabil nu are domiciliul stabil n Romnia i realizeaz prestri de servicii taxabile, aici pe teritoriul Romniei se va proceda astfel:

- prestatorul i poate desemna un reprezentant fiscal n Romnia, care are obligaia de a ndeplini, n numele persoanei stabilite n strintate, toate obligaiile prevzute n prezentul titlu, inclusiv obligaia de a solicita nregistrarea fiscal n scopul plii taxei pe valoare adugat, n numele persoanei stabilite n strintate.

- n cazul n care persoana stabilit n strintate nu i desemneaz un reprezentant fiscal n Romnia, beneficiarul serviciilor datoreaz taxa pe valoare adugat, n numele prestatorului.

Orice persoan impozabil trebuie s declare, nceperea, schimbarea i ncetarea activitii sale ca persoan impozabil.Condiiile n care persoanele impozabile se nregistreaz ca pltitor de tax pe valoare adugat sunt prevzure de legislaia privind nregistrarea fiscal a pltitorilor de impozite i taxe.

Orice persoan impozabil , nregistrat ca pltitor de tax pe valoare adugat, care realizeaz exclusiv operaiunii care nu dau drept de deducere, trebuie s solicite scoaterea din eviden ca pltitor de tax pe valoare adugat.

Orice persoan impozabil , nregitreaz ca pltitor de tax pe valoare adugat, trebuie s solicite scoaterea din eviden ca pltitor de tax pe valoare adugat, n caz de ncetare a activitii, n termen de 15 zile de la data actului n care se consemneaz situaia respectiv.

Tax pe valoare adugat datorat la bugetul de stat trebuie achitat nainte de scoaterea din eviden ca pltitor de tax pe valoarea adugat, cu excepia situaiei n care activitatea acesteia a fost preluat de ctre alt persoan impozabil, nregistrat ca pltitor de tax pe valoarea adugat.Orice persoan impozabil , nregistrat ca pltitor de tax pe valoare adugat, are obligaia s emit factur fiscal pentru livrrile de bunuri sau prestrile de servicii efectuate, ctre fiecare beneficiar.

Pentru prestrile de servicii efectuate de prestatori stabilii n strintate, pentru care beneficiarii au obligaia plii taxei pe valoare adugat, acetia din urm, dac sunt nregistrai ca pltitori de tax pe valoare adugat, trebuie s autofactureze operaiunile respective, prin emiterea unei facturi fiscale, la data primirii facturii prestatorului sau la data efecturii plii ctre prestator, n cazul n care nu s-a primit factura prestatorului pn la aceasta data.Operaiuni scutite de TVA

Urmtoarele operaiuni de interes general sunt scutite de tax pe valoare adugat:

- spitalizarea, ngrijirile medicale, inclusiv veterinare, i operaiunile strns legate de acestea, desfurate de uniti autorizate pentru astfel de activiti, indiferent de forma de organizare, precum spitalele, sanatorii, centre de sntate rurale sau urbane,dispensare , cabinete i laboratoare medicale,centre de ngrijire medical i de diagnostic, baze de tratament i recuperare, staii de salvare i alte uniti autorizate s desfoare astfel de activit, cantinele organizate pe lng aceste uniti, serviciile funerare prestate de unitile sanitare;

- prestri de servicii efectuate n cadrul profesiunii lor de ctre stomatologi i tehnicieni dentari, precum i livrarea de proteze dentare efectuat de stomatologi i tehnicieni dentari;

- prestrile de ngrijire i supraveghere efectuate de personal medical i paramedical;

- transportul bolnavilor i al persoanelor accidentate, n vechiul special amenajate n acest scop;

- livrrile de organe , de snge i de lapte, de provenien uman;

- activitatea de nvmnt prevzut de Legea nvmntului nr. 84/1995, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare desfurat de unitile autorizate, inclusiv activitatea cminelor i a cantinelor oragnizate pe lng aceste uniti, formarea profesional a adulilor

- prestrile de servicii i livrrile de bunuri strns legate de asistena i protecia social, efectuate de instituiile publice, instituii de interes public sau alte organisme recunoscute ca avnd caracter social;

- prestrile de servicii i livrrile de bunuri strns legate de protecia copiilor i tinerilor efectuate de ctre instituiile publice, instituii de interes public sau alte organisme recunoscute ca avnd caracter social;

- prestrile de servicii i livrrile de bunuri furnizate membrilor n interesul lor colectiv, n schimbul unei cotizaii fixe conform statutului, organizaii fr scop patrimonial ce au obiective de natur politic, sindical, religioas, fiziologic, filantropic sau civic n condiiile n care acest scutire nu provoac distorsiuni de concuren;

- serviciile ce au strns legtur cu practicarea sportului sau a educaiei fizice prestate de organizaii fr scop patrimonial n beneficiul persoanelor care practic sportul sau educaia fizic;

- prestrile de servicii culturale i livrrile de bunuri legate nemijlocit de acestea,efectuate de instituiile publice,

- prestrile de servicii i livrrile de bunuri efectuate de unitile ale cror operaiuni sunt scutite , cu ocazia manifestrilor destinate s le aduc asprijin financiar i organizate n profitul lor exclusiv, cu condiia ca aceste scutiri s nu produc distorsiuni concureniale;

- realizarea i difuzarea programelor de radio i televiziune, cu excepia celor de publicitate;

- vnzarea de filme sau licene de film destinate difuzrii prin televiyiune, cu excepia celor de publicitate,

- transportul bolnavilor sau rniilor cu vehicole speciale amenajate i autorizate n acest sens.

Alte operaiuni scutite de taxa pe valoare adugat:

a) activitile de cercetare-dezvoltare i inovare pentru realizarea programelor,subprogramelor i proiectelor, precum i aciunilor cuprinse n Planul naional de cercetare-dezvoltare i inovare n programele nucleu i n plnurile sectoriale;b) livrrile de bunuri i/sau prestrile de servicii efectuate de productorilor agricoli individuali;

c) urmtoarele operaiuni bancare i financiare,

d) gestiunea fondurilor comune de plasament i a fondurilor comune de creana efectuate de Fondul de garantare a depozitelor n sistemul bancar precum i alte organisme constituite n acest scop,

e) operaiuni de asigurare i reasigurare, precum i prestrile de servicii aferente acestor operaiuni efectuate de intermediarii n operaiuni de asigurare;

f) activitile de organizare i exploatare a jocurilor de noroc,efectuate de Compania Naional Loteria Romn i contribuabilii autorizai de ctre Comisia de coordonare,avizare i atestare a jocurilor de noroc;

g) livrrile de bunuri i/sau prestrile de servicii realizate cu deinui de unitile din sistemul penitenciarilor;

h) lucrrile de construcii,amenajri, reparaii i ntreinere executate pentru monumente comemorative ale combatanilor,eroilor,victimelor de rzboi i ale Revoluiei din decembrie 1989, precum i pentru muzee,case memoriale, monumente istorice i de arhitectur;

i) ncasrile din taxele de intrare la castele,muzee, trguri i expoziii, grdini zoologice i botanice, biblioteci precum i operaiunile care intr n sfera de aplicare a impozitului pe spectacole;

j) editarea/tiprirea i /sau vnzarea de manuale colare i/sau de cri, exclusiv activitatea de publicitate;k) livrrile de proteze de orice fel, accesorii ale acestora, precum i de produse ortopedice;

l) transportul feroviar al localnicilor n Delta Dunrii i pe relaiile Orova-Moldova Nou, Brila- Hrova, Galai- Grindu;

m) valorificarea obiectelor i vesmintelor de cult, tiprirea crilor de cult, teologice sau cu coninut bisericesc, necesare practicrii cultului, precum i a celor asimilate obiectelor de cult;

n) transferul dreptului de proprietate al bunurilor ctre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare, ca efect al drii n plata pentru stingerea obligaiei de plata a debitului, total sau parial , conform prevederilor art.26 alin.(2) din Ordonana de urgen a Guvernului nr.51/1998 privind valorificarea unor active bancare;

o) arendarea, concesionarea i nchirierea de bunuri imobile , cu urmtoarele excepii:

operaiunile de cazare caer sunt efectuate n cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcie similar, inclusiv nchirierea terenurilor amenajate pentru camping;

nchirierea amplasamentelor pentru staionarea vechicolelor;

nchirierea utilajelor i a mainilor fixate n bunurile imobile;

nchirierea seifurilor;

Sunt scutite de taxa pe valoare adugat activitile persoanelor impozabile cu venituri din operaiuni taxabile declarate sau, dup caz, realizate anual, de pn la 1,5 miliarde de lei n cursul unui an fiscal, persoanele impozabile au obligaia s solicite nregistrarea ca pltitori de taxa pe valoare adugat n conformitate cu prevederile legele n vigoare.2.4. Baza de impozitare i metoda de calcul a TVA-ului

Baza de impozitare reprezint contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor

prestate, exclusiv taxa pe valoare adugat. Baza de impozitare se determin integral la data livrrii bunurilor, prestrii serviciilor sau, dup caz, la ntocmirea factuirilor, chiar dac n contract se prevede plata n rate sau la anumite termene.

Baza de impozitare a taxei pe valoarea adugat este constituit din :

pentru livrrile de bunuri i /sau prestrile de servicii, altele dect cele

prevazute la lit.b) i lit. c) , din tot ceea ce constitie contrapartid obinut sau care urmeaz a fi obinut de furnizor sau prestator din partea cumprtorului, beneficiarului sau a unui ter, inclusiv subveniile directe legate de preul acestor operaiuni, exclusiv taxa pe valoare adugat; preurile de achiziie sau, n lipsa acestora, preul de cost, determinat la

momentul livrrii /prestrii, pentru operaiuni prevzute la art.3 alin.(4) i la art.4 alin.(3).

compensaiei pentru operaiunile prevzute la art.3 alin.(3) lit.b) i la art.4

alin.(2).

n baza de impozitare fac parte urmtoarele:

impozitele ,taxele, dac prin lege nu se prevede astfel, exclusiv taxa pe

valoarea adugat;

cheltuielile accesorii cum ar fi: comisioanele,cheltuieli de ambalare, transport

i asigurare, decontate cumpratorului sau clientului.

Nu se cuprind n baza de impozitare urmtoarele:

rabaturile, remizele, risturnele, scopurile i alte reduceri de pre acordate de furnizorul direct clienilor n vederea stimulrii vnzrilor, n condiiile prevzute n contractele ncheiate;

penalizrile, precum i sumele reprezentnd daune-interese stabilite prin hotrre judectoreasc definitiv, solicitate pentru nendeplinirea total sau parial a obligaiilor contractuale.Nu se exclud din baza de impotizare orice sume care, n fapt, prezint contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate;

dobnzile percepute pentru: pli cu ntrziere, vnzri cu plata, operaiuni de leasing;

sumele achitate de furnizor sau prestator n contul clientului i care apoi se deconteaz acestuia;

ambalajele care circul ntre furnizorii de marf i clieni, prin schimb, fr facturare.

Taxa de reclam i publicitate i taxa hotelier care sunt percepute de ctre autoritile publice locale prin intermediul prestatorilor.

Baza de impozitare se reduce corespunztor:

- n cazul refuzurilor totale sau pariale privind cantitatea , preurile sau alte elemente cuprinse n facturi, sau n alte documente legal aprobate, precum i n cazul retururilor de pn la 15% din presa scris;

- n situaia n care reducerile de pre prevzute la alin.(3) lit.a) sunt acordate conform contractelor ncheiate dup livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor;

- n cazul n care cumprtorii returneaz ambalajele n care s-a expediat marfa, pentru ambalajele care circul prin facturare.Cotele de impozitare i calculul taxei pe valoarea adugatn Romnia cota standard a taxei pe valoarea adugat este de 19% i se aplic operaiunilor impozabile, cu excepia celor scutite de taxa pe valoare adugat.Cota de taxa pe valoarea adugat este aplicabil este cea n vigoare la data la care ia natere faptul generator al taxei pe valoarea adugat. Pentru cazurile n care excibilitatea taxei pe valoarea adgat nu coincide cu faptul generator, se aplic cotele n vigoare la data la care taxa devine exigibil.

Pentru stabilirea taxei colectate incluse n preul de vnzare cu amnuntul se utilizeaz cota recalculat care se calculeaz astfel:Cota taxei x 100

Cota taxei + 100

2.5. Obligaiile pltitorilor de TVA.Potrivit legii nr. 345/1.06.2002 privind taxa pe valoare adugat stabilete urmttoarele categorii de obligaii ale persoanelor impozabile care realizeaz operaiuni taxabile sau operaiuni scutite cu drept de deducere:

- obligaii cu privire la nregistrarea la organelor fiscale;

- obligaii cu privire la ntocmirea documentelor;

- obligaii cu privire la evidena operaiunilor;

- obligaii cu privire la plata taxei pe valoarea adugat;

Pentru persoanele care sunt nregistrate la organele fiscale ca pltitori de TVA i primirea ntiinrii de luare n eviden,agenii economici care realizeaz operaiuni impozabile sunt obligai s consemneze livrrile de bunuri i prestri de servicii n facuri fiscale sau n alte documente specifice i s completeze toate datele prevzute n acestea. Pentru situaiile n care livrrile de bunuri sau prestrile de servicii cu valoarea TVA-ului mai mare de 50 milioane, la aceste documente se anexeaz i copie de pe documentul legal care atest calitatea de pltitor de tax pe valoarea adugat.

Pentru livrrile de bunuri i prestri servicii care se efectueaz continuu, cum sunt energie electric, energie termic, gaze naturale, apa, servicii telefonice i alte asemenea factura fiscal trebuie emis la data la care intervine exicibilitatea taxei pe valoarea adugat, cu excepiile prevzute n alte acte normative.

n cazul operaiunilor de leasing intern, a operaiunilor de nchiriere, concesionare sau arendare de bunuri, factura fiscal trebuie emis la fiecare din datele specificate n contract, pentru plata ratelor, chiriei, redevenei sau arendei dup caz.n cazul n care se fac ncasri n avans, fa de data prevzut n contract se emite factura fiscal la data ncasrii avansului.

Persoanele impozabile nregistrate ca pltitor de TVA nu au obligaia s emit facturi fiscale n urmtoarele operaiuni:

- transport cu taximetre, precum i transport de persoane pe baza de bilete de cltorie sau abonament;

- vnzri de bunuri i/sau prestri de servicii consemnate n documente specifice aprobate prin acte normative n vigoare;

- vnzri de bunuri i/sau prestri de servicii pentru populaie pe baza de documente fr nominalizri privind cumpratorul.

Evidena contabil trebuie inut potrivit legii, astfel nct s permit determinarea bazei de impozitare,a taxei colectate i a taxei deductibile.Pltitorii de TVA au obligaia s achite taxa pe valoare adugat datorat,potrivit decontului ntocmit lunar, pn la data de 25 ale lunii urmtoarele inclusiv.

Orice persoan obligat la plata taxei pe valoarea adugat poart rspunderea pentru calcularea corect i plata la termen legal a taxei pe valoarea adugat ctre bugetul de stat i pentru depunerea la termen a deconturilor de tax pe valoarea adugat, la organul fiscal competent confrom prezentului titlu i cu legislaia vamal n vigoare.

Taxa pe valoarea adugat se administreaz de ctre organele fiscale i de autoritile vamale, pe baza competernelor lor, aa cum sunt precizate n prezentul titlu, n normele procedurale n vigoare i n legislaia vamal n vigoare.CAPITOLUL III ALTE OBLIGAII FISCALE3.1. Impozitul pe profit

Sunt obligate la plata impozitului pe profit, urmtoarele persoane, denumite n continuare contribuabili:

persoanele juridice romne;

- persoanele juridice strine care desfoar activitate prin intermediul unui sediu permanent n Romnia;

- persoane juridice strine i persoane fizice nerezidente care desfoar activitate n Romnia ntr-o ascoiere fr personalitate juridic;

- persoane juridice strine care realizeaz venituri din / sau n legtur cu proprieti imobiliare situate n Romnia sau din vnzarea /cesionarea titlurilor de participare deinute la o persoan juridic romn;

- persoanele fizice rezidente asociate cu persoane juridice romne, pentru veniturile realizate att n Romnia ct i n strintate din asocieri fr personalitate juridic; n acest caz, importul datorat de persoana fizic se calculeaz, se reine i se vars de ctre persoana juridic romn.

Sunt scutite de la plata impozitului pe profit: trezoreria statului- instituiile publice, pentru fondurile publice, inclusiv pentru veniturile proprii i disponibilitile realizate i utilizate potrivit Legii nr. 500/2002 privind finanele publice, cu modificrile ulterioare, i Legii nr. 273/2006 privind finanele publice locale, cu modificrile i completrile ulterioare, dac legea nu prevede altfel;- persoanele juridice romne care pltesc impozitul pe veniturile microntreprinderilor, n conformitate cu prevederile cuprinse n titlul IV;

fundaiile romne constituite ca urmare a unui legat;

- cultele religioase, pentru: venituri obinute din producerea i valorificarea obiectelor i produselor necesare activitii de cult, potrivit legii, venituri obinute din chirii, alte venituri obinute din activiti economice, venituri din despgubiri n form bneasc, obinute ca urmare a msurilor reparatorii prevzute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate, cu condiia ca sumele respective s fie utilizate, n anul curent i/sau n anii urmtori, pentru ntreinerea i funcionarea unitilor de cult, pentru lucrri de construcie, de reparaie i de consolidare a lcaurilor de cult i a cldirilor ecleziastice, pentru nvmnt, pentru furnizarea, n nume propriu i/sau n parteneriat, de servicii sociale, acreditate n condiiile legii, pentru aciuni specifice i alte activiti nonprofit ale cultelor religioase, potrivit Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioas i regimul general al cultelor;

instituiile de nvmnt particular acreditate, precum i cele autorizate, pentru veniturile utilizate, n anul curent sau n anii urmtori, potrivit Legii nvmntului nr. 84/1995, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare i Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 174/2001 privind unele msuri pentru mbuntirea finanrii nvmntului superior, cu modificrile ulterioare;

- asociaiile de proprietari constituite ca persoane juridice i asociaiile de locatari recunoscute ca asociaii de proprietari, potrivit Legii locuinei nr. 114/1996, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare, pentru veniturile obinute din activiti economice i care sunt sau urmeaz a fi utilizate pentru mbuntirea utilitilor i a eficienei cldirii, pentru ntreinerea i repararea proprietii comune;

Fondul de garantare a depozitelor n sistemul bancar, constituit potrivit legii;

Fondul de compensare a investitorilor, nfiinat potrivit legii.

Banca Naional a Romniei;

Fondul de garantare a pensiilor private, nfiinat potrivit legii.

Persoanele juridice fr scop patrimonial,cum ar fi: organizaiile nonprofit, organizaiile sindicale i organizaiile patronale sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru urmtoarele tipuri de venituri:

cotizaiile i taxele de nscriere ale membrilor;

contribuiile bneti sau n natur ale membrilor i simpatizanilor;

taxele de nregistrare stabilite potrivit legislaiei n vigoare;

- veniturile obinute din vize, taxe i penaliti sportive sau din participarea la competiii i demonstraii sportive;

- donaiile i banii sau bunurile primite prin sponsorizare;

- dividendele i dobnzile obinute din plasarea disponibilitilor rezultate din venituri scutite;

veniturile pentru care se datoreaz impozit pe spectacole;

resursele obinute din fonduri publice sau din finanri nerambursabile;

- veniturile realizate din aciuni ocazionale precum: evenimente de strngere de fonduri cu tax de participare, serbri, tombole, conferine, utilizate n scop social sau profesional, potrivit statutului acestora;

- veniturile excepionale rezultate din cedarea activelor corporale aflate n proprietatea organizaiilor nonprofit, altele dect cele care sunt sau au fost folosite ntr-o activitate economic;

- veniturile obinute din reclam i publicitate, realizate de organizaiile nonprofit de utilitate public, potrivit legilor de organizare i funcionare, din domeniul culturii, cercetrii tiinifice, nvmntului, sportului, sntii, precum i de camerele de comer i industrie, organizaiile sindicale i organizaiile patronale;

- sumele primite ca urmare a nerespectrii condiiilor cu care s-a fcut donaia/sponsorizarea, potrivit legii, sub rezerva ca sumele respective s fie utilizate de ctre organizaiile nonprofit, n anul curent sau n anii urmtori, pentru realizarea scopului i obiectivelor acestora, potrivit actului constitutiv sau statutului, dup caz;

veniturile realizate din despgubiri de la societile de asigurare pentru

pagubele produse la activele corporale proprii, altele dect cele care sunt utilizate n activitatea economic;

- sumele primite din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice, potrivit prevederilor titlului III.

Cotele de impozitare

Cota de impozit pe profit care se aplic asupra profitului impozabil este de 16%; Contribuabilii care desfoar activiti de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor sau pariurilor sportive, inclusiv persoanele juridice care realizeaz aceste venituri n baza unui contract de asociere, i la care impozitul pe profit datorat pentru activitile prevzute n acest articol este mai mic dect 5% din veniturile respective sunt obligai la plata unui impozit de 5% aplicat acestor venituri realizate.Plata impozitului se face astfel:

a) contribuabilii, societi comerciale bancare, persoane juridice romne, i sucursalele din Romnia ale bncilor, persoane juridice strine, au obligaia de a plti impozit pe profit anual, cu pli anticipate efectuate trimestrial, actualizate cu indicele de inflaie (decembrie fa de luna decembrie a anului anterior), estimat cu ocazia elaborrii bugetului iniial al anului pentru care se efectueaz plile anticipate. Termenul pn la care se efectueaz plata impozitului anual este termenul de depunere a declaraiei privind impozitul pe profit,

b) contribuabilii, alii dect cei prevzui la lit. a), au obligaia de a declara i plti impozitul pe profit trimestrial pn la data de 25 inclusiv a primei luni urmtoare trimestrului pentru care se calculeaz impozitul, dac n prezentul articol nu se prevede altfel.

ncepnd cu anul 2010, aceti contribuabili urmeaz s aplice sistemul plilor anticipate prevzut pentru contribuabilii menionai la lit. a).

3.2. Impozitul pe venitul din salarii

Impozitul pe salarii reprezint o component de baz a impozitului pe venitul global. Venitul global realizat de persoanele fizice i supuse impozitrii este format din salarii, venituri realizate din activiti independente, venituri din cedarea folosinei bunurilor, precum i veniturile din strintate.

Salariul, ca pre al muncii nchiriate ntreprinztorului, este cumul din elemente negociabile ale contractelor colective i individuale de munc Contractul colectiv de munc este convenia ncheiat ntre patron sau organizaia patronal, pe de o parte, i salariai, reprezentani prin sindicate ori n alt mod prevzu de lege, de cealalt parte, prin care se stabilesc clauzele privind condiiile de munc.Veniturile din salarii reprezint toate veniturile n bani i n natur obinute de o persoan fizic ce desfoar o activitate n baza unui contract individual de munc, indiferent de perioada la care se refer, de denumirea veniturilor sau de forma sub care se acord, inclusiv indemnizaiile pentru incapacitate temporar de munc. Veniturile din salarii cuprind:

- salariul de ncadrare - care se stabilete prin negocieri colective sau individuale ntre patron i salariai sau reprezentanii acestora;

- sporuri care se acord pentru:vechime n munc, condiii de munc grele,vtmtoare, periculoase, nocive,radiaii;lucru n timpul nopii; lucru pe antier, folosirea limbilor strine n timpul serviciului, exercitarea de funcii suplimentare;

- indemnizaii din activitile desfurate ca urmare a unei funcii de demnitate public,stabilit conform legii;

- indemnizaii din activitile desfurate ca urmare a unei funcii alese n cadrul persoanelor juridice fr scop lucrativ;

- drepturile la sold lunar, indemnizaiile, primele, premiile,sporurile i alte drepturi ale personalului militar, acordate potrivit legii;

- indemnizaia lunar brut , precum i suma din porfitul net, cuvenite administratorilor la companii/societi naionale,societi comerciale la care statul sau o autoritate a administraiei publice locale este acionar majoritar, precum i la regiile autonome;

- sumele primite de reprezentani n adunarea general a acionarilor, n consiliul de administraie i n comisia de cenzori;

- indemnizaia lunar a asociatului unic, la nivelul valorii nscrise n declaraia de asigur sociale;

- sumele acordate de persoanele juridice fr scop patrimonial i alte entiti nepltitoare de impozit pe profit, peste limita de 2,5ori nivelul legal stabilit pentru indemnizaia primit pe perioada delegrii n alt localitate, n ar i n strintate, n interesul serviciului, pentru salariai din instituiile publice;

orice alte sume sau avantaje de natur salarial ori asimilate salariailor.

- adosuri ce reprezint plata pentru munca suplimentar, cota parte care se repartizeaz salariailor, indemnizaiile pentru conducere;

- recompense i premii de orice fel;

- sumele primite pentru concediu de munc i indemnizaiile de concediu;

- sumele primite din fondul de asigurri sociale n caz de incapacitate temporar de munc i maternitate;

- sumele primite pentru concediul privind ngrijirea copilului pn la 2 ani;

- sumele primite pentru concedii medicale privind ngrijirea copiilor cu handicap accentuat sau grav,pn la ndeplinirea de ctre copii a vrstei de 18 ani;

- avantaje n natura - constituie o parte a remuneraiei stabilit sub forma bunurilor i serviciilor: tichete de mas , tichete cadou, cadouri oferite de ctre angajai copiilor minori ai angajailor cu ocazia Patelui, Crciunului, 1 iunie, 8 martie, iar valoarea acestor cadouri nu trebuie sa depeasc valoarea de 120 lei., contravaloarea cheltuielilor de cazare, indemnizaiei de delegare,etc.

- compensrile reprezint o sum fix care se acord pentru creterea preurilor, indiferent de mrimea salariului;

- indexrile reprezint suma rezultat din aplicarea unui procent la salariul de baz ca urmare a creterii preurilor;

alte drepturi i indemnizaii de natur salarial.

Venitul anual net din salarii al unui contribuabil se stabilete prin deducerea din venitul salarial brut a urmtoarelor cheltuieli:- contribuiile obligatorii datorate de contribuabil, dup caz;

- o cota parte de 15% din deducerea personal de baz aferent fiecrei luni,acordat,o dat cu deducerea personal de baz, cu titlul de cheltuieli profesionale, la locul de munc unde se afl funcia de baz.

Pltitorii de salarii i de venituri asimilate salariailor au obligaia de a calcula i de a reine impozitul aferent veniturilor fiecrui luni,la data efecturii plii acestor venituri, precum i de-a vira la bugetul de stat pn la data de 25 inclusiv ale lunii urmtoare celei pentru care se pltesc aceste venituri.Pltitorii de venituri de natur salarial au urmtoarele obligaii:

- s determine venitul net anual impozabil din salarii, ca diferen ntre venitul net anul din salarii i urmtoarele:deduceri personale, cotizaia de sindicat ,acolo unde este cazul;

- s stabileasc diferena dintre impozitul calculat la nivelul anului i cel calculat i reinut lunar, sub forma plilor anticipate n cursul anului ,pn n ultima zi a lunii februarie a anului fiscal urmtor.

- s efectueze regularizarea acestor diferene de impozit, n termen de 90 zile , numai pentru persoanele fizice care ndeplinesc anumite condiii.

Pltitorul de venituri are obligaia s completeze formularele , fiele fiscale, pe ntreaga durat de efectuare a plii salariilor, i dup caz , s recalculeze i s regularizeze anual impozitul pe salarii.Conform HG.nr.1193/1999 exist dou modele de fis fiscal:

- fia fiscal pentru funcia de baz:FF1

- fia fiscal pentru veniturile din salarii, altele dect cele de la funcia de baz:FF2

Angajai permaneni care au realizat i alte venituri de natura celor care se nglobeaz (venituri din salarii, altele dect cele de la funcia de baz,venituri din activiti independente, venituri din cedarea folosinei bunurilor)sunt obligai s ntiineze n scris angajatorul despre acest fapt n perioada 1-15 ianuarie a anului urmtor celui pentru care se face regularizarea. Sunt angajai permaneni persoanele fizice care pe ntreaga perioad a anului fiscal si-au desfurat la un singur angajator.

3.3. Taxele vamaleTaxele vamale sunt reglementare de OG nr.26/1993, Legea nr.102/1994, Legea nr.626/1997, HG.nr.329/1999.

Taxele vamale reprezint sumele percepute de stat n momentul n care bunurile trec grania rii n vederea exportului, importul sau tranzitului.

Conform legislaiei romneti taxele vamale se calculeaz pentru importul de bunuri i servicii. Taxele se stabilesc prin aplicarea cotei procentuale asupra valorii n vam, exprimat n lei.

Valoarea n vam a mrfurilor importate se determin potrivit regulilor prevzute n Acordul privind aplicarea art. VII din Acordul general pentru tarife i comer: cheltuieli de transport pe parcursul extern ale mrfurilor;

cheltuieli de ncrcare, de descrcare i de manipulare conexe transportului mrfurilor importate, pe parcurs extern;

costul asigurrii pe parcursul extern.

Potrivit legislaiei romneti sunt scutite de la plata taxelor vamale la import urmtoarele categorii de bunuri:

a) ajutoare i donaii cu caracter social, umanitar, cultural , sportiv, didactic, primite de organizaii, fundaii sau asociaii non-profit cu caracter umanitar sau cultural, ministere i alte organe ale administraiei publice centrale sau locale, sindicate i partide politice, administraii de cult, federaii, asociaii sau cluburi sportive, uniti i instituii colare de stat i particulare, cabinete medicale i uniti sanitare, fr a fi destinate sau folosite pentru activiti ce pot constitui ameninri la sigurana naional. Fac excepii de la prevederile prezentului alineat urmtoarele categorii de bunuri: alcool i produse alcoolice, tutun i produse din tutun, cafea;

b) mostrele fr valoare comercial, materiale publicitare, de reclam i documentare;

c) bunurile strine care devin, potrivit legii, proprietatea statului;

d) bunurile din import destinate unor activiti non-profit provenite din ajutoare, mprumuturi nerambursabile, precum i din programe de cooperare tiinific i tehnic, cultural, sportiv i didactic, acordate Romniei de guvernare strine, de organisme internaional i de organizaii non-profit i de caritate;

e) bunurile de origine romn;

f) bunurile reparate n strintate sau bunurile care le nlocuiesc pe cele necorespunztoare calitativ, returnate partenerilor externi n perioada de garanie;g) bunuri care se napoiaz n ar ca urmare a unor expedieri eronate;

h) echipamentele pentru protecia mediului;

i) alte bunuri prevzute n legii speciale.

Condiiile care trebuie ndeplinite pentru ca bunurile enumerate mai sus s beneficieze de scutiri de tax vamal sunt:

- s fie trimise de expeditor ctre destinatar fr nici un fel de obligaii de plat;

s nu fac obiectul unor comercializri ulterioare,

s nu fie utilizate pentru prestaii ctre teri, aductoare de venituri;

s fie cuprinse n patrimoniul persoanei juridice i nregistrare n evidena contabil proprie;

s fie folosite numai n scopurile pentru care au fost importate.

De regul, valoarea n vam se determin i se declar de ctre importator care este obligat s depun la biroul vamal o declaraie pentru valoarea n vam, nsoit de facturi sau de alte documente de plat a mrfii i a cheltuielilor pe parcurs extern.

3.4. Accize i alte taxe speciale

Accizele amortizat sunt taxe speciale de consum care se datoreaz bugetului de stat, pentru urmtoarele produse provenite din producia intern sau din import:

bere;

vinuri;

buturi fermentare , altele dect berea i vinuri;

produse intermediare;

alcool etilic;

produse de tutun;

uleiuri minerale.

Produsele evideniate mai sus sunt supuse accizelor n momentul producerii n Romnia sau la momentul importului lor n ar.

Acciza este exigibil n momentul eliberrii pentru consum sau cnd se constat pierderi sau lipsuri de produse accizabile.

Eliberarea pentru consum presupune:

- orice ieire a produselor accizabile din regimul suspensiv;

- orice producie de produse accizabile n afara regimului suspensiv;

- orice import de produse accizabile, dac produsele accizabile nu sunt plasate n regim suspensiv;

- utilizarea de produse accizabile n interiorul antrepozitului fiscal, astfel dect ca materie prim;

- orice deinere n afara regimului suspensiv a produselor accizabile care nu au fost introduse n sistemul de accizare, n conformitate cu prezentul titlu;

Nu se consider eliberare pentru consum micarea produselor accizabile din antreprozitul fiscal ctre:

- un alt antrepozit fiscal n Romnia, autorizat pentru respectivele produse accizabile;

- o alt ar.

Este interzis deinerea unui produs accizabil n afara antrepozitului fiscal, dac acciza pentru acel produs nu a fost pltit.

Sunt scutite la plata accizelor produsele accizabile atunci cnd sunt destinate pentru:

- livrarea n contextul relaiilor consulare sau diplomatice;

- organizaiile internaionale recunoscute ca atare de ctre autoritile publice ale Romniei, n limitele i n condiiile stabilite prin conveniile internaionale, care pun bazele acestor organizaii, sau prin acorduri ncheiate la nivel statal sau guvernamental;

- forele umane aparinnd oricrui stat-parte la Tratatul Atlanticului de Nord, cu excepia Forelor Armate ale Romniei;

- rezerva de stat i rezerva de mobilizare, pe perioada n care acest regim.

Accizele nu se aplic pentru importul de produse accizabile aflate n bagajul cltorilor i al altor persoane fizice , cu domiciliul n Romnia sau n strintate, n limitele i n conformitate cu cerinele prevzute de legislaia vamal n vigoare.Momentul datorrii accizelor l constituie:

- data efecturii livrrii, pentru produsele din producia intern;

- data efecturii livrrii buturilor alcoolice, pentru alcoolul etilic rafinat utilizat ca materie prim pentru obinerea acestora n cazul unitilor care dein att secii de producere a alcoolului etilic rafinat, ct i secii de producere a buturilor alcoolice;

- data nregistrrii declaraiei vamale de import - pentru importatori;

- data cumprrii - pentru agenii economici achizitori;

- data vnzrii, pentru bunurile provenite de la persoane fizice, n scopul comercializrii sau ca urmare a amanetrii.

Pentru iei i gazele naturale din producia intern, agenii economici autorizai datoreaz bugetului de stat impozit n momentul livrrii.

Impozitul datorat preced taxa pe valoarea adugat i se calculeaz prin aplicarea unor sume stabilite n echivalent Euro pe unitatea de msur asupra cantitilor livrate.

Sunt scutite de plata acestor accize cantitile de iei i gaze naturale din producia intern, exportate direct de ageni economici productori.

Plata i declararea accizelor i impozitelor asimilate

Accizele i importul de iei i gazele naturale din producia intern se pltesc n

lei. Valoarea sumelor exprimate n echivalent Euro, la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naional a Romniei pentru ultima zi a fiecrei luni.

Acest curs se utilizeaz pentru calculul accizelor i a altor impozite indirecte pe toat durata lunii imediat urmtoare.

Agenii economici pltitori de accize sau de alte impozite indirecte sunt obligai s se nregistreze ca pltitori de astfel de impozite la organele fiscale teritoriale, conform dispoziiilor legale privind nregistrarea fiscal.

Agenii economici pltitori de accize, care au efectuat tranzacii cu produse supuse accizelor prin documente fiscale ce ulterior au fost pierdute, distruse sau deteriorate, au obligaia ca n termen de 30 zile calendaristice din momentul nregistrrii pierderii, distrugerii sau deteriorrii s reconstituie pe baza evidenelor contabile accizelor aferente acestor tranzacii.

Plata accizelor i a impozitului la ieiul i gazele naturale din producia intern se efectueaz lunar, pn la data de 25 inclusiv a lunii urmtoare pe baza declaraiei privind obligaiile de plat la bugetul de stat.

3.5. Impozite i taxele locale

Impozitele i taxele locale constituie venituri ale bugetelor locale ale unitilor administrativ-teritoriale i sunt reglementate de OG nr.36/2002. Lista impozitelor i taxelor locale cuprinde: impozitul pe cldiri, impozitul i taxa pe teren, taxa asupra mijloacelor de transport, taxe pentru eliberarea certificatelor, avizelor i autorizaiilor, taxa pentru folosirea mijloacelor de reclam i publicitate, impozitul pe spectacole, taxa hotelier i alte taxe locale. n afara impozitelor i taxelor enumerate, se las la latitudinea Consiliilor locale instituirea unor taxe pentru finanarea unor servicii publice la nivel local, cu condiia ca acestea s asigure cel puin acoperirea cheltuielilor de finanarea, ntreinerea i funcionarea acestor servicii.

Impozitul pe cldiri este anual i se datoreaz de ctre contribuabil pentru cldirile aflate n proprietatea lor, indiferent de locul unde sunt situate i de destinaia acestora. Pentru stabilirea impozitului pe cldiri datorat de persoanele fizice , la dimensionarea unei cldiri se are n vedere suprafaa constituit care se determin prin nsumarea suprafeelor seciunilor tuturor nivelurilor sale, inclusiv a celor situate la subsol.Impozitul pe cldiri n cazul persoanelor fizice, se calculeaz prin aplicarea cotei de 0,2%n medul urban i 0,1% n mediul rural asupra valorii impozabile a cldirii, determinat potrivit criteriilor i normelor de evaluare prevzute de OG.nr.36/2002. n cazul persoanelor fizice care dein mai multe cldiri cu destinaia de locuin, altele dect cele nchiriate, impozitul pe cldiri se majoreaz dup cum urmeaz:

15% pentru prima cldire, n afara celei de la adresa de domiciliu;

50% pentru cea de a doua cldire, n afara celei de la adresa de domiciliu;

75% pentru cea de a treia cldire, n afara celei de la adresa de domiciliu:

100% pentru cea de a patra cldire i urmtoarele n afara celei de la adresa de domiciliu.

Impozitul pe cldiri , n cazul persoanelor juridice , se calculeaz prin aplicarea cotei stabilite de Consiliile locale, care poate fi cuprins ntre 0,5%-1,5% asupra valorii de inventar cldiri, nregistrat n contabilitatea acestora. Dac persoanelor juridice nu au efectuat nici o reevaluare a cldirilor ncepnd cu anul 1998 pn la data intrrii n vigoare a OG nr.36/2002, cota impozitului pe cldiri este ntre 3%-5% aplicat la valoarea de inventar a cldirii, pn la data primei reevaluri , nregistrat n contabilitate.Pentru cldirile ce fac obiectul contractelor de leasing financiar impozitul pe cldiri se determin asupra valorii negociabile ntre pri, nscrise n contract i se datoreaz de ctre proprietar.

Cldirile dobndite n cursul anului se impun cu ncepere de la data de nti a lunii urmtoare celei n care acestea au fost dobndite. Impozitul se calculeaz proporional cu perioada rmas pn la sfritul anului.

OG nr.36/2002 prevede la articolul 9 c n situaiile de dezafectare, demolare, dezmembrare sau distrugere a cldirilor precum i de transfer al dreptului de proprietate asupra cldirilor, n timpul anului, scderea de la impunere se face cu ncepere de la data de ntia lunii urmtoare celei n care s-a produs una dintre situaiile amintite.

Impozitul pe cldiri se stabilete pe baza declaraiei de impunere depuse de contribuabili i se pltete trimestrial n patru rate egale: pn la 15 martie, pn la 15 iunie, pn la 15 septembrie i pn la 15 noiembrie.

Impozitul i taxa pe teren se stabilete anual, n sum fix pe metru ptrat de teren, n mod difereniat, n intravilanul localitilor, pe ranguri de localiti i zone, iar n extravilanul localitilor, pe ranguri de localiti i categorii de folosin a terenurilor pe zone. Impozitul este datorat de contribuabilii care dein terenuri n municipii, orae i comune.

ncadrarea terenurilor pe zone i categorii de folosin, n intravilan i extravilan, se face de ctre Consiliile locale n funcie de : poziia terenurilor fa de centrul localitii;

reelele edilitare;

alte elemente specifice fiecrei uniti administrativ-teritoriale

Pentru terenurile dobndite n cursul anului, impozitul pe teren se datoreaz de la data de nti a lunii urmtoare celei n care acestea au fost dobndite, proporional cu perioada rmas pn la sfritul anului fiscal.Pentru terenurile proprietate public i privat a statului sau a unitilor administrativ-teritoriale, aflate n administrarea sau n folosina regiilor autonome, a societilor comerciale i a altor persoane juridice, utilizate n alte scopuri dect pentru agricultur i silvicultur, acestea datoreaz taxa pe teren, care se stabilete n aceleai condiii ca i impozitul pe teren. Excepie fac terenurile ocupate de drumuri i ci ferate pentru care contribuabilii datoreaz o tax pe teren care se stabilete anual, n lei/km. Unitile de transport feroviar sunt scutite de tax pe teren.Impozitul i taxa pe teren se stabilete pe baza declaraiei de impunere a contribuabilului i se pltesc trimestrial