diversificarea serviciilor turistice in poiana brasov

download diversificarea serviciilor turistice in poiana brasov

of 94

 • date post

  16-Apr-2015
 • Category

  Documents

 • view

  129
 • download

  3

Embed Size (px)

description

turism

Transcript of diversificarea serviciilor turistice in poiana brasov

INTRODUCERE

Turismul reprezint un fenomen economico social specific civilizaiei moderne, puternic ancorat n viaa societii. Prin caracterul su de mas i coninutul complex, turismul antreneaz un vast potenial material i uman, cu implicaii importante asupra evoluiei economiei i societii, asupra relaiilor internaionale.

Activitatea de turism este considerat o prestaie de servicii, component a sectorului teriar. Turismul i gsete locul i rolul n cadrul unei societi pe 2 planuri: a) ca sfer de satisfacere a consumurilor complexe ce decurg din deplasarea i sejurul turitilor pentru a-i petrece integral sau parial timpul liber, deplasare i sejur, motivate de nevoia de odihn, recreere, informaie, cultur, satisfacerea unor pasiuni etc., al cror rezultat este refacerea forei de munc. b) ca sfera a comerului invizibil, surs de mrire a PNB. Turismul se constituie ca domeniu distinct n cadrul sectorului teriar, activitatea turistic fiind o activitate prestatoare de servicii. Studierea activitii turistice n ansamblul ei sau doar a unor aspecte ale acestui complex fenomen este deosebit de interesant i atractiv. Aceasta cu att mai mult deoarece este vorba de staiunea Poiana Braov, una dintre cele mai frumoase staiuni montane din Europa. Ea reprezint un atractiv obiect de studiu pentru cunoaterea diferitelor aspecte legate de activitatea turistic desfurat aici. S-a ales spre analiz n cadrul acestei lucrri, modalitile prin care se pot diversifica serviciile turistice n aceast staiune. Este nevoie de o astfel de diversificare deoarece Poiana Braov dorete s se impun att pe plan intern, ct i pe plan extern, ca o destinaie de vacan care satisface cele mai exigente cerine ale turitilor.

pg. 3

Staiunea montan de turism Poiana Braov este situat la o altitudine de cca. 1000m i posed o serie de avantaje : - turitii pot stabili legturi permanente cu alte zone i orae (Braov, Rnov, Zrneti, Bran, etc.), ei pot efectua excursii, vizite, putnd petrece timpul liber chiar dac condiiile meteo sunt nefavorabile; - posibilitatea asigurrii unui caracter polivalent i o exploatare continu att n sezonul de iarn ct i n cel de var. Un dezavantaj al staiunii l constituie altitudinea la care este prtia de schi, fa de alte staiuni montane. Drept urmare, grosimea stratului de zpad precum i durata meninerii acesteia este mic, respectiv scurt. Sezonul de schi, cnd are loc i o suprasolicitare a prtiei, se concentreaz n lunile XII, I, II, sezon completat sau descompletat cu inversiunile de temperatur din lunile martie i aprilie. Solicitarea aerului ozonat din staiune, duce la practicarea n acest sens a drumeiei, nlesnit de infrastructura de transport. Acest fapt face ca pe plan local s se promoveze noi produse turistice prin panouri publicitare. Calitatea cadrului natural este cea care cultiv sentimentul de frumos n rndul turitilor. Lucrarea de fa este structurat pe patru capitole, demarnd cu prezentarea aspectelor teoretice legate de serviciile turistice n general, apoi se va prezenta staiunea Poiana Braov din punct de vedere al aezrii i al potenialului turistic, att cel natural ct i cel antropic. n capitolul 2 al lucrrii se va analiza oferta i cererea turistic n staiunea analizat. Capitolul 3 prezint principalele ci de valorificare ale potenialului turistic din staiune, mijloacele de diversificare ale serviciilor turistice precum i modalitile de promovare ale activitii turistice din Poiana Braov. n capitolul 4 s-a realizat un studiu de caz al staiunii Poiana Braov i anume : Prezentarea staiunii; Oferta actual i valorificarea acesteia; Dezvoltare i promovare. Poiana Braov reprezint ntr-adevr o staiune montan care are toate condiiile s concureze cu cele mai renumite staiuni de profil din Europa. Pentru aceasta mai este ns necesar s se in cont de mbuntirile care trebuie aduse bazei tehnico materiale astfel nct calitatea serviciilor turistice oferite s se ridice la nivelul cerut de turismul actual.

pg. 4

Cap.1: CONSIDERAII TEORETICE PRIVIND SERVICIILE TURISTICE Pentru abordarea tiinific a lucrrii se impune prezentarea succint a unor elemente teoretice privind serviciile turistice. Definiiile formulate de majoritatea specialitilor n domeniul serviciilor pun un accent deosebit pe faptul c acestea constituie "o activitate al crei rezultat este nematerial i, n consecin, nestocabil"1. Prin urmare, prestarea unui serviciu nu se concretizeaz, n esen, n produse cu existen de sine stttoare.

1.1. Coninutul i structura serviciilor turistice

Pentru o perioad lung de timp importana activitilor de servicii a fost neglijat, serviciile fiind ncadrate n sfera neproductiv a economiei. Aceast situaie s-a schimbat radical n decursul ultimelor dou, trei decenii pornind de la urmtoarele ipoteze:

Numai serviciile pot crea locuri de munc n numr suficient de mare pentru a rezolva sau limita problema omajului. Sectorul teriar nu este ngrdit dect de reglementri care sunt repuse n discuie n cadrul unui proces de liberalizare a schimburilor internaionale. Oferta de servicii difereniate i adaptate la cerere este un element esenial al competitivitii ntreprinderilor, oricare ar fi domeniul lor de activitate.

Definiiile enunate au o arie larg de cuprindere, de la cele bazate pe un singur criteriu de difereniere ntre bunuri i servicii, pn la cele detaliate care enun mai multe caracteristici ale serviciilor, sau dup caz, diferitele genuri de activiti din sfera serviciilor. Principala idee desprins din majoritatea definiiilor clasific serviciile ca fiind activiti al cror rezultat este nematerial i nu se concretizeaz ntr-un produs cu existen de sine stttoare, ns exist foarte multe servicii care se concretizeaz n bunuri materiale, cum ar fi: alimentaia public, serviciile cinematografice, editoriale, de informatica, etc. Sinteza teoretic i practic privind definirea serviciilor i delimitarea lor de bunuri conduce la concluzia c acestea reprezint o activitate uman, cu un coninut generalizat

1

Ecolle,E. Leconomie des services, Ed. PUF, Paris,2000,pag 7.

pg. 5

avnd ca rezultat efecte utile, imateriale i intangibile destinate satisfacerii unei nevoi sociale2. Serviciile turistice au rolul de a concretiza oferta turistic, prin intermediul acestora oferta turistic devenind real. Analistul Philip Kotler formuleaz n felul urmtor definiia unui serviciu: "Orice aciune sau execuie pe care un subiect o poate efectua pentru un altul, care este eminamente intangibil i care nu are drept consecin transferul proprietii asupra unui lucru, este un serviciu. Producerea sa poate s fie sau s nu fie legat de cea a unui bun material..." 3 Una din caracteristicile cele mai importante ale ofertei turistice este rigiditatea, care poate s scad foarte mult prin intermediul serviciilor turistice, care reprezint elementul cel mai dinamic al ofertei. Produsul turistic, care este rezultatul asocierii ntre resurse, bunuri i servicii turistice ca fiind determinat i individualizat ntre celelalte produse turistice, n principal, prin aciunea prestaiilor (serviciilor) turistice. Foarte multe ri, prin intermediul dezvoltrii i diversificrii serviciilor turistice au reuit s-i sporeasc potenialul turistic, chiar dac acesta era mai modest, n schimb alte ri sau zone care dein resurse turistice deosebite, de excepie, n-au putut s se includ n circuitul turistic sau s le valorifice la potenialul lor din cauza absenei sau nedezvoltrii serviciilor turistice. Serviciile turistice sunt cele care adapteaz produsul turistic la nevoile specifice ale grupurilor de turiti, sau chiar la nivelul fiecrui turist n parte. Succesiunea de prestaii turistice (organizare i comercializare a ofertei turistice, transport, cazare, restauraie, agrement, tratament, producerea i distribuirea de bunuri de consum turistic) argumenteaz apartenena turismului n sfera teriarului. Complexitatea serviciilor turistice, rezultat din caracteristicile specifice, trsturile proprii ale fiecrui serviciu n parte duc la recunoaterea specificitii turismului. Trsturile proprii, mecanismele specifice de funcionare i proporia variat a serviciilor turistice care intr n alctuirea ofertei produsului turistic, duc nu numai la2

Ioncic, M. Economia serviciilor, Ed. Uranus, Bucureti, 2000, pag 10. Ioncic, M. Economia serviciilor, Ed. Uranus, Bucureti, 2000, pag 13.

33

pg. 6

argumentarea specificitii de asamblare a turismului ci i a imprimrii unei multitudini de forme de manifestare specifice n ntreaga activitate turistic. Cerinele turismului actual, de a fi un important mijloc de cretere a calitii vieii ce pot ndeplini prin rolul serviciilor turistice de asigurare a condiiilor pentru refacerea plcut i util a timpului liber. De asemenea, creterea calitii vieii are loc n urma consumului prestaiei turistice care duce la dobndirea de ctre turist a unui plus de informaii, cunotine, educaie etc. Serviciile turistice contribuie la creterea timpului liber, la sporirea frumuseii mediului nconjurtor i la protejarea acestuia. Toate aceste considerente despre rolul serviciilor turistice "duc la concluzia c acestea se dovedesc a fi componenta determinant i dominant a ofertei turistice."4 n continuare o alt definiie luat n considerare ar putea fi aceea c "serviciul turistic reprezint un ansamblu de activiti ce au ca obiect satisfacerea tuturor nevoilor turistului n perioada n care se deplaseaz i n legtur cu aceasta."5 Activitile din componenta serviciului turistic sunt destinate pe de o parte satisfacerii unor nevoi curente zi de zi ale consumatorului turistic iar, pe de alta parte a unor nevoi specifice turismului i formelor acestuia. Coninutul prestaiei turistice se mbogete continuu pe msura creterii cerinelor turismului contemporan, una din cerinele acestuia fiind asigurarea odihnei active a turistului. Aciunile de "loisir activ" innd s devin o parte din ce n ce mai important a serviciilor turistice din cauza unor fenomene care au dus la sporirea solicitrilor pent