distribuitor cu sertar rotativ

download distribuitor cu sertar rotativ

of 17

 • date post

  04-Aug-2015
 • Category

  Documents

 • view

  181
 • download

  2

Embed Size (px)

description

proiect de diploma_mecatronica

Transcript of distribuitor cu sertar rotativ

Grup colar Theodor Diamant BOLDESTI-SCAIENI

PROIECTDistribuitor cu sertar rotativ

ndrumtor: profesor Ivan Amalia

Elev: Ionita Doinita cls.a XIIl-aA Specialitate: Tehnician-mecatronist

2010

CuprinsArgument ..................................................................................................4 Capitolul I .................................................................................................6 1. Distribuitoare pneumatice ...................................................................6 Capitolul II ................................................................................................8 2. Distribuitoare cu sertar rotativ ...........................................................8 2.1. Distribuitoare cu sertar rotativ conic ..............................................8 2.2. Distribuitoare cu sertar rotativ plan .............................................12 2.3. Distribuitoare cu supape .................................................................19 Capitolul III ............................................................................................20 3. ntretinerea, repararea i norme de securitate a muncii ...............20 Bibliografie...............................................................................................21

Argument Mecatronica reprezint o modalitate flexibil, multitehnologic de integrare a ingineriei mecanice, electronice, tiinta calculatoarelor i informatica n scopul realizrii de produse i sisteme inteligente.

O definiie mai precis i mai simplist a mecatronicii, i cu care sunt de acord majoritatea autorilor, este urmtoarea: MECANICA + ELECTRONICA + SOFTWARE = MECATRONICA Alte tiine care sunt utilizate n proiectarea produselor mecatronice sunt: optica, ergonomia, tehnologia i chiar tiinele economice. Distribuitoarele cu sertar rotativ au avantajul c sunt robuste, sigure n funcionare i asigur o etaneitate bun. Dup suprafaa pe care se realizeaz etanarea dintre sertar i corp, pot fi: distribuitoare cu sertar rotativ conic si distribuitoare cu sertar rotativ plan. Ambele distribuitoare asigur etanarea metal pe metal i din punct de vedere al prelucrrilor mecanice, cele mai pretenioase sunt distribuitoarele cu sertar rotativ conic.

Capitolul IDistribuitoare pneumaticePrin acionare pneumatic se nelege ansamblul de funciuni tehnice prin care se realizeaz transmiterea de energie mecanic de la elementul conductor la cel condus cu ajutorul energiei aerului comprimat. Ansamblul pneumatic cuprinde transmisia pneumatic i comanda pneumatic. Distribuitoarele sunt aparate de comand cu ajutorul crora se realizeaz acionarea de la distan a consumatorilor de aer comprimat. Prin acionare se nelege trimiterea aerului comprimat la fiecare din tipurile de motoare (cilindrii pneumatici) cu ajutorul aparatelor de comand se poate comanda de la distan pornirea i oprirea motoarelor (cilindrilor) pneumatici utiliznd energia aerului comprimat.

Figura 1.1 Distribuitoare pneumatice

Funcia unui distribuitor este de a repartiza aerul comprimat spre anumite circuite ale instalaiei pneumatice. innd cont de funciile distribuitoare, acestea pot fi: cu aciune direct cu aciune de urmrire Distribuitoarele discrete pot fi clasificate, la rndul lor, dup forma constructiv a elementului activ (sertarului) n: rotative rectilinii cu sertar cilindric plane cu supape Dup caracterul comenzii, distribuitoarele sunt cu comand: manual mecanic (prghii, came, etc.) pneumatic hidraulic electric

Capitolul II2.Distribuitor cu sertar rotativDenumirea de distribuitor cu sertar rotativ este impus de micarea organului de distribuie. Organul de distribuie este sertarul i prin micarea de rotaie asigur distribuia aerului comprimat la diveri consumatori. Micarea de rotaie a sertarului este asigurat, n general printr-un sistem de comand manual, cu dou sau trei poziii de lucru. Aceste distribuitoare sunt mult rspndite i forma lor constructiv este foarte variat.

2.1. Distribuitoare cu sertar rotativ conicSe caracterizeaz prin faptul c etanarea dintre corp i sertar se realizeaz pe o suprafa conic. Sunt aparate simple, robuste, cu cel mult patru orificii active, cu acionarea manual i cu deschiderile nominale ale orificiilor de lucru mici. Orificiile de lucru mari impun fore mari de acionare.

Figura 2.1.1. Distribuitor cu sertar rotativ conic (Robinet cu 3 ci) n figura 2.1.1. este reprezentat distribuitorul cu sertar rotativ conic denumit robinet cu trei ci. Este format din corpul 1, sertarul 2 i elementul de comand care const din cheia 3. Sertarul conic, denumit i cep, este meninut etan de resortul 4 prin intermediul pastilei 5.

n figura 2.1.2. este reprezentat un distribuitor cu sertar rotitor conic numit robinet cu 4 ci. Este de acceai construcie ca robinetul anterior cu diferena c sertarul are alt form constructiv. Prin rotirea sertarului se poate obine alimentarea alternativ a dou circuite. Aerul comprimat intr prin orificiul I i poate trece spre orificiul E1 sau orificiul E2. Circuitul care nu lucreaz este permanent n legtur cu atmosfera prin orificiul A.

Figura 2.1.2. Distribuitor cu sertar rotitor conic (Robinet cu 4 ci)

n figura 2.1.3. este reprezentat un distribuitor cu sertar rotativ conic de o form special, numit robinet de control. Se compune din corpul 1,sertarul conic 2, elementul de comand manual format din cheia 3 i resortul 4 de meninere a etaneitii prin intermediul pastilei 5. ntre corp i cep se afl o buc 6 din alam, corpul fiind din oel carbon, iar cepul din oel inoxidabil.

Figura 2.1.3. Distribuitor cu sertar rotativ conic (Robinet de control)

n figura 2.1.4. este reprezentat un alt distribuitor utilizat n comenzile pneumatice numai pentru nchiderea i deschiderea unui circuit. Se compune din corpul 1, sertarul conic 2, sistemul de comand manual cu cheia 3, resortul 4 i dopul 5.

Figura 2.1.4. Distribuitor cu sertar rotativ conic (Robinet cu 2 ci)

2.2. Distribuitoare cu sertar rotativ planSe caracterizeaz prin faptul c etanarea dintre corp i sertar se realizeaz pe o suprafa plan. Sunt aparate de distribuie foarte mult rspndite deoarece au o form constructiv uor de realizat, sunt robuste, sigure n funcionare i pot fi acionate manual, cu piciorul i uneori mecanic.n figura 2.2.1. este reprezentat distribuitorul, cu sertar rotativ plan denumit distribuitor cu 4 ci.Aparatul se compune din corpul 1, nchis i susinut de capacul 2, iar la interior se afl elementul de distribuie format din sertarul 3 ce poate fi acionat din exterior de mnerul 4 prin intermediul tijei 5. Etanarea sertarului pe corp se asigur iniial de resortul 6, iar n prezena aerului comprimat prin autoetanare. Figura 2.2.1. Distribuitor cu sertar rotativ plan (Distribuitor cu 4 ci)

O alt construcie de distribuitor cu sertar rotativ plan, denumit robinet distribuitor, este reprezentat n figura 2.2.3. Aparatul se compune din corpul 1, sertarul 2, capacul 3, maneta 4, axul 5 i resortul 6, elemente ce au acelai rol ca la distribuitoarele de mai sus. Acest aparat este realizat pentru debite mai mari de aer comprimat.

Figura 2.2.3. Distribuitor cu sertar rotativ plan (Robinet distribuitor)

n figura 2.2.4. este un distribuitor cu sertare rotativ plan denumit distribuitor cu 4 + 5 ci. Acesta prezint avantajul c elimin pericolul suprapunerii comenzilor pneumatice la doi consumatori de aer comprimat, consumatori ce nu au voie s funcioneze simultan.

Figura 2.2.4. Distribuitoare cu sertare rotativ plan (Distribuitor cu 4 + 5 ci)

Aparatul se compune din suportul 1 pe care se fixeaz corpul 2 i 3 cu capacele 4,manetele 5 de form special, ce pot roti sertarele 6 i 7, bolul 8, ce asigur centrarea celor dou manete, sistemul de blocare al manetei ce nu este acionat, format din distanierul 9 i bilele 10 i n final sistemul de fixare a manetei n poziia de lucru respectiv, format din resortul 11, ghidajele 12 i alte bile ca la poziia 10. n scopul ungerii suprafeelor de frecare aparatul este prevzut cu ungtorul 13.

O construcie de distribuitor cu sertar rotativ plan, dar acionat cu piciorul, este reprezentat n figura 2.2.5. Aparatul se compune din suportul 1, pe care se monteaz corpul 2 al distribuitorului, capacul 3, n care se afl sertarul 4 de distribuie cu resortul 5 de etanare, precum i sistemul de acionare al elementului de distribuie format din pedalele 6 i 7, sistemul de prghii 8 i tija 9. Pedalele se fixeaz de suport prin axul 10. Principiul de funcionare al aparatului este acelai cu al distribuitoarelor cu sertar rotativ plan redate anterior, dar cu posibilitile de realizare a circuitelor stabilite n semnul convenional printr-o acionare cu piciorul asupra pedalei din stnga sau pedalei din dreapta.

Figura 2.2.5. Distribuitor cu sertar rotativ plan acionat cu piciorul

n ateliere de ntreinere i reparaii se iau urmtoarele msuri pentru protecia mpotriva accidentrilor i deteriorrii instalaiilor: temperatura de lucru n interiorul atelierului trebuie s fie optim 18-24 C; msuri de mecanizare i automatizare a operaiilor grele cu risc crescut de accidentri; curarea aerului de gaze praf, aburi, prin ventilaie; atelierele trebuie s fie iluminate corespunztor att ziua ct i noaptea; protejarea instalaiilor electrice i legarea acestora la pmnt; verificarea nainte de utilizare a tuturor instalaiilor de ridicat (cabluri, lanuri, scripei); ancorarea mainilor i instalaiilor n timpul transportului; evitarea staionrii muncitorilor n raza aciunii mainilor, instalaiilor i a macaralelor; respectarea regulilor prescrise pentru personalul care manevreaz substanele necesare splrii pieselor, interzicerea folosirii flcrii deschise i deprtarea de locurile de sudare; verificarea strii utilajelor i dispozitivelor folosite; ndeprtarea achiilor de pe maini; respectarea regulilor de depozitare a pieselor i uneltelor de lucru.

Intretinerea,repararea si no