Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

download Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

of 94

 • date post

  02-Jun-2018
 • Category

  Documents

 • view

  251
 • download

  3

Embed Size (px)

Transcript of Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

 • 8/10/2019 Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

  1/94

  Profesor psiholog, Daniela Luca

  Profesor, Daniela Ramona Croitoru

  Disciplinarea pozitivpoate fi nvat?

  Ghid realizat n cadrul parteneriatului pentru nvare Grundtvig Learning Positive Discipline (LPD) coordonat de Liceul tefan Procopiu n perioada 1 august 2013-31 iulie 2015. Parteneriatul se desfoar n colaborare cu instituii din Romnia (Club Kiwanis Vaslui), Bulgaria, Ungaria, Estonia, Italia, Germania, Spania, Turcia, Polonia, Letonia. Parteneriatul pentru nvare Grundtvig Learning Positive Discipline (LPD) este

  finanat cu sprijinul Comisiei Europene. Aceast publicaie (comunicare) reflect numai punctul de vedere al autorului i Comisia European nu este responsabil pentru eventualautilizare a informaiilor pe care le conine.

 • 8/10/2019 Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

  2/94

  Disciplinarea pozitiv poate fi nvat?

  2

  CUPRINS

  Editura MEDI SIND

  Str. Donici, nr. 2, Tel./Fax: 0235 315 008; 0723 359148,E-mail: [email protected]

  ISBN: 978-606-8418-93-3

  Vaslui

  Octombrie 2014

  Disciplinarea pozitivpoate fi nvat?

  Autori:

  Profesor psiholog, Daniela Luca

  Profesor, Daniela Ramona Croitoru

  mailto:[email protected]:[email protected]
 • 8/10/2019 Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

  3/94

  Disciplinarea pozitiv poate fi nvat?

  3

  CUPRINS Prefa 4

  I . Ce este disciplinarea pozitiv? Scurt introducere 1. Ce este disciplinarea pozitiv?

  2. Stadii le de dezvoltare ale copil ului3. Comportamentul inadecvat al copii lor

  4. Disciplina pozitiv versus disciplina negativ (pedeapsa) 5. Rolul comunicrii n disciplinarea pozitiv 6. M etode i tehnici utile n disciplinarea pozitiv

  5

  5

  7

  11

  15

  23

  31

  I I . Exemple de bun practic: nvnd disciplinarea pozitiv

  39

  III. Studiu realizat pe baz de chestionar 65

  IV. Disciplinarea pozitiv proiecte de activiti 71

  Bibliografie 94

 • 8/10/2019 Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

  4/94

  Disciplinarea pozitiv poate fi nvat?

  4

  Prefa Disciplinarea pozitiv are rolul de a trezi interesul pentru o dimensiune adesea neglijat a

  relaiilor umane: cum se simte copilul n interaciunea cu prinii/adulii? Cum abordm evoluiacomportamental a copilului? Care sunt elementele fundamentale ale disciplinei pozitive cnd esteaplicat la persoane de vrste mici? Cum vei ti s practicai disciplina pozitiv?

  Evoluia copilului de la temperament la comportament i ulterior la personalitate poate fiobservat dup primele iniiative ale copilului de a reaciona la mediu. Din primul an de via,copilul ncepe s-i reperezinte foarte repede universul: mama, tata, casa, elemente care devincluze n procesul su de dezvoltare.

  Consider aceast lucrare ca un punct de start pentru cei interesai n a dezvolta un mediusntos i productiv pentru copii.

  Cu ajutorul informaiilor adunate aici se contureaz un ghid practic, sensibil la nevoileactuale ale copiilor, n care dumneavoastr, dragi prini vei putea da sens tuturor reetelor desucces n educarea copiilor.

  Astfel, indiferent dac elul dumneavoastr este de a stinge comportamentul nedorit alcopilului, de a nva s comunicai eficient alturi de copil, acest ghid prezint detaliat i didactic principalele asumpii i tehnici ale stilului de aducaie bazat pe disciplin pozitiv. Deci da,disciplinarea pozitiv poate fi nvat.

  Dar nu te poi transforma subit ntr-un printe/educator al disciplinei pozitive. Este nevoiede o constant ucenicie, de exerciii repetate nainte de a renuna la vechile obiceiuri ale educaieitradiionale (autoritatea adultului vs. obediena copilului) i de a aborda noua paradigm (echilibrulemoional al copilului vs. echilibrul emoional al familiei).

  Metoda propus n ghid este una progresiv: participai mai nti la activiti simple, coordonate de un expert iar ulterior trecei la aspectele mai complicate i anume, transpunereaabilitilor n viaa real.

  Dar reinei, realitatea orict de complex i de variat ar putea prea nu este niciodataltceva dect o acumulare mai multsau mai puin ordonat de lucruri simple. Astfel, urmndsfaturile din ghid, vei cunoate bucuria pe care o poate oferi abordarea disciplinei pozitive ca ometod accesibil de management a situaiilor complicate prin metode simple, umansite.

  Prof. Laic Daniela, director CJRAE Vaslui

 • 8/10/2019 Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

  5/94

  Disciplinarea pozitiv poate fi nvat?

  5

  I. Ce este disciplinarea pozitiv?

  1.Ce este disciplinarea pozitiv? Educarea copiilor reprezint unul dintre cele mai importante roluri pe care le are adultul,

  fie c este specialist sau printe. Educarea eficient este forma prin care copiii nvacomportamente pozitive pentru tot restul vieii, i ajut s creasc i s se dezvolte ntr -un modechilibrat i sntos din punct de vedere emoional i social. Educarea copilului presupunenvarea de comportamente pozitive i nu este o metod de supunere a copilului la regulileimpuse de adult. Procesul educaiei trebuie s se bazeze pe dezvoltarea ncrederii n sine acopilului.

  Termenul de disciplin este nrudit cu termenul de discipol. Discipolul este o persoancare urmeaz nvturile i stilul de via al altei persoane, urmnd modelul comportamentului sun diferite situaii. Prin urmare, a disciplina nseamn a nva.

  Disciplinarea pozitiv este o modalitate de a schimba comportamentele nedorite la copii prin ntrirea acelor aspecte pe care vrem s le obinem mai des, i nu prin sancionarea aciunilorcare nu ne plac la copil.Astfel, pe lng faptul c vor crete considerabil ansele unei schimbri pozitive, copilul va avea sentimentul valorii propriei persoane, va primi acea hran emoionalatt de necesar pentru evoluia sa. De obicei, prinii sunt preocupai mai mult de eliminareacomportamentului nedorit i mai puin de cultivarea comportamentului dorit. Disciplinarea pozitivcuprinde mai mult dect abordarea comportamentelor problematice. Disciplinarea pozitiv se refer

  i la ncurajarea i nvarea unor comportamente i atitudini adaptive. Dar acest segment aleducaiei copilului este deseori neglijat de ctre prini care se concentreaz n special asupra pedepsirii comportamentelor nedorite. Deseori, disciplina este confundat cu pedeapsa.

  Disciplinarea pozitiv: reprezint o serie de msuri folosite de aduli pentru a contura comportamentul unui copil i

  a impune anumite norme, pentru a stabili limite i a educa. Ea nu presupune folosireaviolenei, dei poate include impunerea unor penaliti dar nonviolente.

  nseamn focalizarea pe comportament i nu pe persoan. nseamn nvarea unor comportamente oferind copilului ct mai multe oportuniti de

  nvare, a unor abiliti eseniale pentru a deveni un copil responsabil i autonom,independent.

  nseamn focalizarea pe aspectele pozitive ale unui comportament. Copii au nevoie pentru anva comportamente s tie ce anume au fcut bine, au nevoie de ntrire/recompensareconstant, frecvent.

  se bazeaz pe autoritatea pozitiv. presupune participarea copilului la luarea unor decizii. se bazeaz pe construirea unor relaii de respect mutual ntre prini i copii. nseamn comunicarea clar a regulilor, ateptrilor i limitelor.

  Sursa:

  Adina Boti, Anca Tru, Disciplinarea pozitiv sau cum s disciplinezi fr s rneti,Editura ASCR, Cluj-Napoca, 2004, pp. 9-13

 • 8/10/2019 Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

  6/94

  Disciplinarea pozitiv poate fi nvat?

  6

  Sugestii de activiti i exerciii pentru temaCe este disciplinarea pozitiv?

  1. Ce este disciplina?

  Obiectiv: nelegerea conceptului de disciplin pozitiv Grup int: prini, profesori, educatori, asisteni maternali Timp: 10-15 minuteMetode: brainstorming, discuii, lucru pe echipe Materiale: flip-chart, coli de flip-chart, markereDesfurare:

  Participanii sunt mprii n 5 sau 6 grupe. Toate grupele primesc aceeai sarcin: s scrie,timp de trei minute, cuvintele care le vin n minte atunci cnd aud cuvntul disciplin.

  Reprezentantul fiecrei grupe va citi cuvintele identificate. Formatorul le va nota pe o foaiede flip-chart, menionnd i numrul repetrii unor cuvinte. Se fac comparaii i se trag concluzii. n final, formatorul prezint definiia pentru conceptul

  de disciplinare pozitiv.

  2. Rece i cald

  Obiectiv: contientizarea unor caracteristici ale disciplinrii pozitive Grup int: prini, profesori, educatori, asisteni maternali Timp: 15-20 minuteMetode: discuii, joc, brainstorming Materiale: -Desfurare:

  Formatorul va solicita unui paticipat s se ofere voluntar pentru acest joc. Acest participantva iei din ncpere n timp ce ceilali participani vor ascunde un obiect.

  Participantul-vountar va ncerca s gseasc obiectul ascuns n timp ce ceilali i vor oferiindicii: Cald, Rece, Corect, Greit.

  Dup gsirea obiectului, participantul-voluntar va prsi din nou camera. Ceilali vorascunde din nou obiectul i primesc instruciunea de a spune doar Nu, Rece, Greitatunci cnd participantul-voluntar este departe de obiectul ascuns. Ei nu vor oferi niciunindiciu atunci cnd participantul-voluntar este n apropiere de obiectul ascuns.

  Pornind de la acest joc, formatorul le solicit participanilor s identifice caracteristici aledisciplinrii pozitive. Prinii au tendina de a utiliza mai ales cuvntul NU (Nu ai voie..., Nu poi ..., Nu este bine ...). Este mai uor pentru o persoan s fac un anumit lucrudac tie ce se ateapt de la el.

  Pentru a consolida ideea c prinii trebuie s spun copiilor de ce nu au voie s fac unanumit lucru i ce au voie s fac, le poate solicita participanilor s refac o serie deafirmaii, precum: Nu scrie pe perete!, Nu alerga pe strad!, Nu trage pisica decoad!, Nu scrie pe perei!.

 • 8/10/2019 Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

  7/94

  Disciplinarea pozitiv poate fi nvat?

  7

  2. Stadiile de dezvoltare ale copilului

  Copilul rde: Iubirea i nelepciunea mea e jocul

  Tnrul cnt: Jocul i-nelepciunea mea-i iubire! Btrnul tace: Iubirea i jocul meu e-nelepciunea! (Lucian Blaga,Trei fee)

  Noiunea de stadiu de dezvoltare definete totalitatea trsturilor specifice unei anumiteetape de via comune pentru copiii de aceiai vrst. n dezvoltarea copilului, de la 0-18 ani, s-austabilit mai multe etape/stadii. Chiar dac aceste etape nu sunt identice ca limit de vrst n toateabordrile, diferenele sunt nesemnificative. coala romneasc de psihologie consider cdezvoltarea psihic a copilului cuprinde urmtoarele perioade:

  0 1 an - sugarul 1 3 ani - copilul mic (prima copilrie) 3 6 ani - precolaritatea 6 11 ani -colarul mic 11 14 ani - pubertate 14 18 ani -adolescen

  Atunci cnd vorbim despre stadiile de dezvoltare ale copilului, trebuie s avem n vederetrei domenii principale:

  Dezvoltarea fizicinclude tot ce ine de dezvoltarea corporal (nlime, greutate, muchi,glande, creier, organe de sim), abilitile motorii (de la nvarea mersului pn la nvareascrisului). Tot aici sunt incluse aspecte privind nutriia i sntatea.

  Dezvoltarea cognitivinclude toate procesele mintale care intervin n actul cunoaterii saua adaptrii la mediul nconjurtor. n acest stadiu includem percepia, imaginaia, gndirea,memoria, nvarea i limbajul.

  Dezvoltarea psiho-socialeste centrat asupra personalitii i dezvoltrii sociale ca priale unui ntreg. Dezvoltarea emoional este i ea analizat, exprimnd impactul familiei isocietii asupra individului.

  Trebuie s reinem faptul c copii se dezvolt ntr -un ritm propriu. Uneori, prinii suntngrijorai n legtur cu dezvoltarea copilului, ntrebndu-se dac aceasta este n parametrinormali. n multe cazuri, problemele de comportament observate de unii prini sunt doar unindicator al faptului c copilul lor trece printr -una dintre etapele naturale de dezvoltare. De obicei, oadevrat problem de comportament dureaz mai mult de ase luni i se manifest n modconstant n diverse locur i i situaii.

  De reinut! Adulii trebuie s cunoasc caracteristicile diferitelor stadii de dezvoltare a copilului, dar nu

  trebuie s uite c copii au ritmuri individuale de dezvoltare i c diferenele dintre copii suntnormale i naturale. Atunci cnd prinii stabilesc dac uncomportament este sau nuadecvat, trebuie s aib n vedere civa factori, precum caracteristicile de vrst, mediul ncare se manifest comportamentul inadecvat, caracteristicile individuale ale copilului,standardele comportamentale ale familiei.

  Nevoile oamenilor (copii sau aduli) au fost organizate de ctre specialiti n mod piramidal. Dac aceste nevoi nu sunt satisfcute, organismul nu mai funcioneaz sntos, eficient,echilibrat. Acest set de nevoi faciliteaz sau blocheaz funcionarea organismului oamenilor. La

 • 8/10/2019 Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

  8/94

 • 8/10/2019 Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

  9/94

  Disciplinarea pozitiv poate fi nvat?

  9

  Formatorul va completa informaiile privind nevoile oamenilor (copii sau aduli) i vasublinia concluziile:Prinii sunt adesea att de preocupai de nevoile materiale, biologiceale copilului, de procurarea hranei n cel mai concret sens al cuvntului, nct adesea uit-sau nici mcar nu i pun problema- ct de important este pentru copilul lor cealalt hran,care nu se pune n farf urie: cea emoional.

  3. Legturi efective

  Obiectiv: identificarea unor modaliti de construire a legturile de afeciune ntre printe i copil,contientizarea necesitii pentru dezvoltarea emoional a copilului a constuirii unor legturiafective printe-copilGrup int: prini, bunici, profesori Timp: 15-20 minuteMetode: discuii, studiu de caz, brainstorming Materiale: -

  Desfurare: Facilitatorul va prezenta participanilor dou situaii, invitndu-i s-i exprime prereaavnd n vedere cteva ntrebri ajuttoare: Ce diferene exist ntre cele dou situaii?, Caresunt diferenele ntre relaia printe-copil n cele dou situaii?, Care vor fi consecineleasupra procesului de dezvoltare a copilului?, Care este mesajul pe care copilul l primete dela printe n fiecare din cele dou cazuri?.

  Exerciiul Legturi afective Situaia 1. Tatl se ntoarce de la locul de munc, stresat i foarte obosit. Copilul ateapt cunerbdare s-i exprime emoiile. Copilul ncearc s-i mbrieze tatl, dar acesta lrespinge, ridicnd glasul i spunnd c este foarte obosit i nu are chef de pierdut vremea cu prostii.Situaia 2. Tatl se ntoarce de la locul de munc, stresat i foarte obosit. Copilul ateapt cunerbdare s-i exprime emoiile. Tatl i copilul se mbrieaz. Cu rbdare i calm, tatl imprtete copilului dificultile de la munc i i spune copilului c se simte foarte obosit ic ar vrea s se odihneasc o perioad.

  Sursa: A toolkit on Positive Discipline with particular emphasis on South and Central Asia, 2007(Save the Children), pp. 43-44

  4. Interaciune versus afectivitate Obiectiv: contientizarea diferenei dintre legtura emoional i interaciunea fr afeciune Grup int: prini, bunici, profesori Timp: 15-20 minuteMetode: discuii, studiu de caz, activitate n grup Materiale: coli de flip-chart, markereDesfurare:

  Participanii sunt mprii n 5 grupe. Toate grupele primesc acceai sarcin de lucru: sanalizeze legtura cu oferul unui taxi i legtura stabilit cu partenerul sau cu un prietenapropiat. Reprezentantulfiecrei grupe va mprti celorlali ideile i opiniile lor.

  Facilitatorul va nota rspunsurile i comentariile pe foaia de flip-chart, apoi va sintetizarspunsurile i va sublinia concluziile.

 • 8/10/2019 Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

  10/94

 • 8/10/2019 Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

  11/94

  Disciplinarea pozitiv poate fi nvat?

  11

  3. Comportamentul inadecvat al copiilor

  Adulii se ngrijoreaz atunci cnd copii devin obraznici i au comportamente inadecvate.Muli oameni cred c copii s-au nscut cu probleme de comportament sau c acestea se datoreazunor factori externi precum faptul c au fost alintai de prini sau c provin dintr -o familie rea.Orice comportament are un anumit scop, fiind determinat de o anumit cauz. Prin identificareacauzei i/sau a scopului comportamentelor negative, aduli neleg de ce copii se comport astfel ivor ti ce trebuie s fac pentru a aciona n mod eficient i adecvat. Trebuie menionat faptul c nmulte cazuri copiii nu sunt contieni de cauzele care stau la baza comportamentelor lor inadecvate.

  Cei mai muli experi consider c comportamentele inadecvate ale copiilor pot fi mpriten patru mari categorii, n funcie de cauza principal care le determin: nevoia de atenie, putereasau lupta pentru putere, rzbunarea, resemnarea.

  De multe ori, comportamentele inadecvate ale copilului exprim nevoia sa de afeciune iatenie din partea prinilor i adulilor. De exemplu, adulii au tendina de a cuta atenie din parteacolegilor. Atunci cnd nu poate atrage atenia prin note bune sau premii, adolescentul va cuta altemodaliti, precum perturbarea activitii la clas. De cele mai multe ori, pentru a opri acesteabateri, adultul l va pedepsi pe copil. Cu toate acestea, copilul obine ceea ce dorete: ateniaadultului. Drept urmare, ei vor repeta aceste comportamente.

  De mici, copiii contientizeaz faptul c, prin aciunile lor, pot influena lumea din jurul lor.Dorina de a testa puterea este ceva natural. Dar unii copii cred ca sunt importani pentru ceilaliatunci cnd i pot manipula. Din acest motiv, copii depesc deseori limitele i i provoac pe adulicare au tendina de a pedepsi. Alteori, copii apeleaz la lupta pentru putere atunci cnd areimpresia c ncercrile sale de a atrage atenia nu au dat roade.

  Un copil care se crede nvins n lupta pentru putere se simte umilit i rnit i poate cutarzbunare prin cuvinte i aciuni ostile, prin refuzul de a coopera, prin subminarea autoritiiadulilor (prini, bunici, nvtori).

  Un copil poate crede c nu este la nlimea ateptrilor adulilor iar sentimentele deinadecvare pot fi exprimate prin retragere. Pentru a evita eecul, copilul va refuza sarcinile pe carecrede c nu le poate ndeplini. Tachinarea copilului sau ncercarea de a-l provoca s fac o treabmai bun l poate determina pe copil s se simt i mai puin capabil i mai puin apreciat. n unele

  cazuri, se ajunge la deprimare.Ce ar trebui s fac un adult n loc s aplice pedeapsa?

  n cazul comportamentului este determinat de nevoia de atenie, adultultrebuie: s ignore, atunci cnd se poate comportamentul inadecvat al copilului i s-i acorde atenie

  atunci cnd acesta se comport adevat; s se uite sever spre copil fr a-i adresa vreun cuvnt; s redirecioneze copilul spre un comportament pozitiv; s-i reaminteasc copilului sarcinile care trebuie ndeplinite, s-i dea libertatea de alegere; s aplice consecinele logice ale faptelor copilului; s stabileasc un program n care adultul va petrece mai mult timp cu adultul.

 • 8/10/2019 Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

  12/94

  Disciplinarea pozitiv poate fi nvat?

  12

  n cazul n care comportamentul este determinat de putere, adultul trebuie: s rmn calm i s nu se implice n lupta pentru putere, lsnd copilul s se liniteasc; nu

  uitai c pentru o ceart este nevoie de dou persoane; s ncurajeze cooperarea i s-i arate copiluluic-i nelege sentimentele, s mprteasc

  sentimentele lui referitoare la asemenea situaii, s discute cu el cum ar putea fi evitate nviitor asemenea probleme;

  s-i aminteasc copilului c ar putea s-i utilizeze puterea ntr -un mod mai constructiv;dac vei compromite puterea copilului, acesta va ncerca din nou s o testeze;

  s stabileasc un program n care adultul va petrece mai mult timp cu adultul.

  n cazul n care comportamentul este determinat de rzbunare, adultul trebuie: s rmn calm i s evite pedeapsa; s aib o atitudine prietenoas ct timp ateapt ca copilul s se liniteasc; s ncurajeze cooperarea n vederea rezolvrii problemelor, s construiasc ncrederea n

  relaia cu el;

  s-i arate copilului c este iubit i respectat; s stabileasc un program n care adultul va petrece mai mult timp cu adultul.

  n cazul n care comportamentul este determinat de resemnare, adultul trebuie: s se abin de la denigrare i critic; s stabileasc ore suplimentare de studiu; s mpart o sarcin n pai mici; s ncurajeze copilul atunci cnd realizeaz o parte din sarcin, chiar dac este cea mai

  uoar; s sublinieze punctele tari ale copilului; s nu arate mil excesiv; s stabileasc un program n care adultul va petrece mai multtimp cu adultul.Cnd copii se comport n mod inadecvat, adulii pot apela la diverse msuri pentru a le

  opri. Unele metode pot avea efecte pozitive, altele negative. Toate cele patru tipuri de cauze/scopuricare stau la baza comportamentelor inadecvate ale copiilor i pot determina pe aduli s aplice pesepse fizice i mentale. Iat care sunt principiile cheie pe care le pot aplica adulii pentrugestionarea eficient a acestor situaii: calm, nelegerea i respectarea copilului, aplicarea tehnicilorde disciplinare pozitiv. Atunci cnd copii i pun pe aduli la ncercare, pentru a nu se crea un cercvicios, adulii trebuie s cunoasc inteniile nedeclarate ale aciunilor copiilor. Apariia unuicomportament insistent al unui copil vrea s atrag atenia adultului spre ceea ce vrea s exprime nrealitate copilul.Adulii trebuie s aib mereu rbdarea i blndeea de a vedea dincolo de ceea ceface i ceea ce spune un copil.

  Prinii au tendina de a acorda mai mult atenie comportamentelor inadecvate alecopiilor. n schimb, comportamentele adecvate care nu creeaz probleme sunt deseori ignorate. Uncomportament al copilului care nu primete atenie din partea adultului, ncepe s se manifeste dince n ce mai puin. Din acest motiv, adulii trebuie s acorde mai mult atenie comportamenteloradecvate/pozitive ale copilului pentru ca ele s se manifeste i n viitor.

 • 8/10/2019 Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

  13/94

  Disciplinarea pozitiv poate fi nvat?

  13

  Sugestii de activiti i exerciii pentru temaComportamentul inadecvat al copiilor

  1. Cauze, sentimente, aciuni

  Obiectiv: consolidarea informaiilor privind cauzele/scopurile comportamentelor inadecvate alecopiilorGrup int: prini Timp: 30-35 minuteMetode: brainstorming, discuii, lucru pe echipe Materiale: flip-chart, coli de flip-chart, markereDesfurare:

  Participanii sunt mprii n 4 grupe, fiecare avnd de discutat cte o cauz/scop caredetermin comportamentele neadecvate ale copiilor: dorina de atenie, lupta pentru putere,rzbunarea i resemnarea.

  Pentru fiecare din aceste cauze/scopuri, membrii grupei vor nota pe foaia de flip-chart:aciuni ale copilului, sentimentele adultului, aciuni ale adultului. Reprezentantul fiecreigrupe va prezenta rezultatele discuiilor.

  Exerciiul poate fi aplicat i pentru un grup int format din profesori, fiind vorba de aciuniale elevilor la coal i de sentimentele, respectiv aciunile profesorilor.

  n ncheierea exerciiului, formatorul poate sublinia cteva dintre aciunile recomandateadulilor n cazul manifestrii unor comportamente inadecvate ale copiilor.

  2.Cauze/scopuri ale comportamentului neadecvat al copiilor varianta 1

  Obiectiv: identificarea cauzei/scopului comportamentelor inadecvate ale copiilorGrup int: profesoriTimp: 25-30 minuteMetode: studiu de caz, discuii, lucru pe echipe Materiale: fie de lucru, foi de flipchart, markere Desfurare:

  Participanii sunt mprii n 4 grupe. Fiecare grup va primi o fi de lucru. Timp de 5-7minute, membrii grupelor vor rezolva sarcina de lucru, apoi un reprezentant al fiecreigrupe va prezenta rezultatele celorlali.

  Situaie: Victor este un biat n vrst de 11 ani. El nu are rbdare s stea cuminte n sala declas. Se ridic n picioare i se plimb prin clas, i trage de tricou pe colegii lui, cnt. Nu areuit s finalizeze nici unul dintre exerciii.

  1. n opinia voastr, care este cauza/scopul comportamentului lui Victor?2. Cum v-ai simi dac ai fi profesorul lui Victor? 3. Cum ai reaciona dac ai fi profesorul lui Victor?

 • 8/10/2019 Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

  14/94

  Disciplinarea pozitiv poate fi nvat?

  14

  3.Cauze/scopuri ale comportamentului neadecvat al copiilor varianta 2

  Obiectiv: identificarea cauzei/scopului comportamentelor inadecvate ale copiilorGrup int: prini Timp: 25-30 minuteMetode: studiu de caz, discuii, lucru pe echipe Materiale: fie de lucru, foi de flipchart, markere Desfurare:

  Participanii sunt mprii n 4 grupe. Fiecare grup va primi o fi de lucru. Timp de 5-7minute, membrii grupelor vor rezolva sarcina de lucru, apoi un reprezentant al fiecreigrupe va prezenta rezultatele celorlali.

  Sursa: Sarah-Jane Clarke, Nyuyen Thi An, Luong Quang Hung, Pham Hong Hanh, Positive

  Discipline. Training Manual , Vietnam, 2009, pp. 15-38

  Situaie: Diana, o feti de cinci ani se tot nvrte prin camera unde mama, mpreun cu civacolaboratori, ncearc s lucreze, avnd nevoie de linite. Diana deschide televizorul, se apropie

  de musafiri i le pune ntrebri, o solict pe mam pentru diverse lucruri. Mama i reamintete ceste ocupat i c ar trebuie sa se joace n linite. Dar Diana repet n mod constant aceleaicomportamente. Mama devine din ce n ce mai nervoas. Dac nu erau colaboatorii, cu siguranar fi btut-o pe Diana.

  1. n opinia voastr, care este cauza/scopul comportamentului Dianei? 2. Cum v-ai simi dac ai fi mama Dianei? 3. Cum ai reaciona dac ai fi mama Dianei?

 • 8/10/2019 Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

  15/94

  Disciplinarea pozitiv poate fi nvat?

  15

  4. Disciplina pozitiv versus disciplina negativ (pedeapsa)

  Ce este predeapsa?

  Pedeapsa reprezint orice comportament pe care o persoan (de regul, un adult) l aplicunui copil n scopul schimbrii comportamentelor negative.

  Tipuri de pedepse Pedeapsa fizic cuprinde orice aciuni care cauzeaz durere sau rni corpului unui copil. Pedeapsa emoional include mustrarea, umilitul, njurturile, inducerea fricii,

  ridiculizarea, ameninrile sau ignorarea. Pedeapsa fizic este mai uor de observat, pe cnd pedeapsa emoional este mai greu de detectat.

  Retragerea recompenselor/privilegiilor.Copilului i este refuzat o experien plcut dincauza comportamentului su inadecvat. (Astzi nu ai fost cuminte, deci n seara asta nu tevei uita la televizor!)

  Sanciuni. Copilul trebuie s fac ceva din cauza comportamentului su greit. Sanciuniledate de prini n momente de criz i furie tind s fie severe. Sanciunile nu l nva pecopil comportamentul corect. n loc de sanciuni, prinii ar trebui s aplice sistemul reguli-consecine care l nva pe copil comportamentul adecvat i responsabilitatea.

  Violena verbal Violena verbal este o form de agresivitate asupra copilului. Copiii nu uit cnd primesc

  astfel de lovituri iar uneledintre ele las cicatrici emoionale i psihologice pe via.Violena sau abuzul verbal poate lua urmtoarele forme: insultare (injurii, poreclire, jigniri),

  ipete, ameninare (intimidare), nvinuire gratuit, critic neconstructiv. Violena sau abuzul verbal i face pe copii s gndeasc: nimeni nu m place, nu sunt bun

  de nimic, numai eu sunt de vin, mai bine nu m nteam. Efecte ale violenei verbale asupra copilului: depresie, performane mentale i fizice sczute,

  complexe de inferioritate, problem de sntate, comportament auto-distructiv, tendine agresive.

  Palma la fund. Pro i contraBtaia printeasc este un abuz, nu o metod de disciplinare! n societatea romneasc btaia

  printeasc este considerat o metod de disciplinare.Disciplina nu este acelai lucru cu pedeapsa.A disciplina nseamn a nva! Pedeapsa nu este elementul esenial al disciplinei, ci o metod de areaminti copiilor c prinii sunt serioi n ceea ce spun.

  Palma la fund este una dintre cele mai dezbtute metode de disciplinare a copilului. Exist otabr care spune nu oricrei forme de violen sau agresivitate asupra copilului, o alta care

  consider c btaia e rupt din rai i o alta de mijloc care merge pe premisa c din cnd n cndcte o palm la fund nu stric.Plmuirea este nc acceptat ca form de disciplinare a copiilor. Prinii apeleaz la aceast

  metod pentru a-l determina pe copil s nceteze comportamentul inadecvat sau pentru a corectaanumite forme de comportamente nedorite.

  Specialitii spun c plmuirea este ineficient pentru c nu reuete s nvee copilul uncomportament alternativ. Prima lecie pe care o nva copilul dup plmuire este c trebuie s sestrduiasc mai mult s nu mai fie prins atunci cnd va face ceva neadecvat. Atunci cnd prinii i plmuiesc copiii, de obicei spun doar De cte ori i-am spus s nu faci asta?, fr a oferi o soluie,un comportament aternativ. n plus, plmuirea, la fel ca orice alt form de agresivitate fizic,trasmite un mesaj greit copilului care va crede c agresivitatea fizic este un mod acceptabil de a

  rezolva probleme i c este n regul ca un adult s loveasc un copil.Sursa: http://www.copilul.ro/comunicare-copii/educatie-fara-violenta/Palma-la-fund-in-disciplina-copilului-a7750.html

 • 8/10/2019 Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

  16/94

  Disciplinarea pozitiv poate fi nvat?

  16

  Cum se poate pedepsi un copil n mod constructiv?Pedepsele trebuie aplicate cu msur n disciplinarea copilului. Printele ar trebuie s se

  concentreze pedisciplinarea pozitiv a copilului. Uneori poate apela la metode corecte iconstructive de pedepsire care l ajut pe copil s neleag c a greit.

  Atunci cnd pedepsete, printele trebuie s aib n vedere urmtoarele aspecte: pedepsireacomportamentului inadecvat al copilului, i nu persoana lui; menionarea clar a motivului pentru care este pedepsit; oferirea de soluii i comportamente alternative; calmarea nainte de aplicarea pedepsei.Metode de pedespire non-violente: tehnica time-out (excluderea/pauzele de tcere),

  ignorarea, interzicerea unor activiti preferate, confiscarea jucriei preferate.

  Care sunt diferenele dintre disciplina pozitiv i disciplina bazat pe pedeaps?

  Disciplina bazat pe pedeaps ... Disciplinarea pozitiv ...

  ... este o manifestare a autoritii printelui care vasolicita schimbarea comportamentului copilului subforma unui ordin.

  ... implic drepturi egale i respect reciproc.

  ... implic folosirea forei i supunere, copilulnvnd c agresivitatea este o cale pentruatingerea obiectivelor.

  ... implic libera alegere dnd copilului posibilitateade a decide i de a-i asuma responsabilitatea pentruconsecinele deciziilor sale.

  ... nu ofer copilului libertatea de a alege care nueste impulsionat s se gndeasc la greeala sa.

  ... ofer copilului o anumit libertate n alegerea pedepsei.

  ... dezvolt n copil sentimentul c doar adulii potrezolva problemele copiilor.

  ... dezvolt abilitatea copilului de a rezvola problemei de a gsi soluii.

  ... nu are legtur logic cu comportamentul

  inadecvat al copilului.

  ... are o legtur logic cu comportamentul inadecvat

  al copilului.... se adreseaz persoanei care are un comportamentinadecvat, fapt care poate avea ca urmri atitudinide rzbunare din partea persoanei pedepsite.

  ... se adreseaz comportamentului inadecvat al persoanei care astfel va nelege c a greit i vancerca s nu mai repete acel comportamentinadecvat.

  ... aduce n discuie i greelile din trecut alecopilului, astfel c copilul nva ceea ce nu trebuies fac, nu i ceea ce ar trebui s fac.

  ... se refer doar la o singur situaie n care copilul agreit i l nva pe copil ceea ce trebuie s fac ntr -oanumit situaie.

  ... poate ncuraja comportamentul inadecvat daccopilul dorete s atrag atenia printelui.

  ... stimuleaz nvarea comportamentelor dorite.

  ... dezvolt motivaia extrinsec a copilului care vancerca s evite anumite comportamente pentru ascpa de pedeaps.

  ... dezvolt motivaia intrinsec a copilului care vaevita comportamentele inadecvate prin propria voin,autodisciplin.

  ... consider greeala ca fiind neacceptabil. ... consider greeala ca fiind o oportunitate denvare i de mbuntire a comportamentului.

  ... implic uneori violen fizic i emoional. ... nu implic violen fizic i emoional.

  Prelucrare dup: Adina Boti, Anca Tru, Disciplinarea pozitiv sau cum s disciplinezi fr srneti, Editura ASCR, Cluj-Napoca, 2004, pp. 14-19

 • 8/10/2019 Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

  17/94

  Disciplinarea pozitiv poate fi nvat?

  17

  Sugestii de activiti i exerciii pentru temaDisciplina pozitiv versus disciplina negativ (pedeapsa)

  1.ntoarcerea la copilrie

  Obiectiv: nelegerea conceptului de pedeaps Grup int: profesori, prini, asisteni maternali, bunici Timp: 10-15 minuteMetode: brainstorming, discuii Materiale: foi de flipchart, markereDesfurare:

  Participanii sunt rugai s fac o scurt incursiune n copilria lor i s mprteasc dinexperiena lor, rspunznd la urmtoarele ntrebri: Ce greeli ai fcut n copilrie?, Ceau fcut adulii (prini/profesori)?, Ce pedepse ai primit?, Ce ai simit i ce ai nvatatunci cnd adulii v-au pedepsit pentru greeli?, Ai repetat aciunile prinilor votri n

  relaia cu copii?. Facilitatorul activitii va nota pe coala de flipchart pedepsele primite de cursani: pedepsefizice i pedepse emoionale.

  Facilitatorul va sublinia concluziile: Greeala este o oportunitate de nvare. Prinii trebuies-i nvee pe copii c greelile sunt excelente oportuniti de a nva i de asemeneatrebuie s ofere copiilor un model prin modul n care ei fac fa greelilor: prinrecunoaterea greelilor (activitatea X nu mi-a ieit cum doream, am facut o greeal,mi pare ru c am greit fa de tine) i prin identificarea unor soluii pentru rezolvarea problemei/greelii fr a cuta neaprat vinovaii (ce-a putea face s rezolv aveast problem?).

  2. Sunt de acord/Nu sunt de acord ...

  Obiectiv: consolidarea informaiilor despre conceptele de pedeaps i disciplin Grup int: profesori, prini, asisteni maternali, bunici Timp: 10-15 minuteMetode: brainstorming, discuii Materiale: fie de lucru Desfurare:

  Facilitatorul pregtete jetoane cu cteva afirmaii. Participanii vor trage cte un jeton, vorciti afirmaia cu glas tare i i vor spune prerea.

  Exerciiul Sunt de acord/Nu sunt de acord ... 1.Adultul este capul familiei, iar copilul este depedent de el.2. Un copil nu are nicio scuz atunci cnd i rspunde urt printelui sau se ceart cu el.3. Adulii sunt cei care trebuie s decid ce este bine i ce este ru.4. Adulii au ntotdeauna dreptate. 5. Adulii trebuie s fie foarte severi pentru a menine respectul copiilor.6. Am fost btut cnd eram copil i iat-m azi o persoan realizat.7. Adulii nu trebuie s-i arate emoiile n faa copiilor, precum frica sau durerea. 8. Dac copii nu tiu de fric, tind s devin obraznici i neasculttori.

  9. Adulii nu trebuie s-i justifice deciziile n faa adulilor.10. Copii se vor comporta mai bine dac adulii vor aciona n mod consecvent, cu respect,innd cont de emoiile i sentimentele lor.

 • 8/10/2019 Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

  18/94

  Disciplinarea pozitiv poate fi nvat?

  18

  11. Cu ct sunt mai multe reguli sttabilite, cu att este mai bine pentru relaia adult-copil.

  3. Care sunt diferenele dintre disciplina pozitiv i disciplina bazat pe pedeaps?

  Obiectiv: consolidarea informaiilor despre conceptele de pedeaps i disciplin Grup int: profesori, prini, asisteni maternali, bunici Timp: 25-30 minuteMetode: brainstorming, discuii Materiale: fie de lucru, coli de flip-chart, markereDesfurare:

  Facilitatorul prezint cteva deosebiri ntre disciplina pozitiv i disciplina bazat pe pedeaps. Facilitatorul subliniaz faptul c disciplina l nva pe copil cum s acioneze,fiind n legtur logic cu comportamentul neadecvat i ajutndu-l pe co pil s se simt bine.n schimb, pedeapsa doar spune copilului ce este ru, fr a-l nva ce trebuie s fac.

  n scopul consolidrii diferenelor dintre disciplina pozitiv i disiciplina negativ(pedeapsa), facilitatorul propune participanilor un exerciiu pe grupe. n funcie de numrul participanilor, acetia sunt mprii n 4-5 grupe. Fiecare grup primete aceeai sarcin delucru, anume o fi de lucru cu dou situaii. Grupele vor scrie pe foaia de flipchart cte unexemplu de pedeaps, respectiv disciplin pozitiv. Reprezentantul fiecrei grupe va prezenta exemplele.

  Dup finalizarea exerciiului, formatorul va sublinia faptul c disciplina i spune unui copil: lucrul pe care adultul nu dorete ca copilul s-l fac; ce simte adultul dincauza lucrului fcut de copil; motivul pentru care adultul nu dorete ca copilul s fac acel lucru; lucrul pe care adultul dorete ca copilul s-l fac.

  Situaia Pedeaps Disciplin pozitiv Situaia 1. Un copil de 4 ani arunccreioanele pe podea.Situaia 2. Un copil de 10 ani i petrecedup-amiezele uitndu-se la televizor, uitnddeseori s-i fac temele.

  4. Efectele pedepsei i disciplinrii

  Obiectiv: identificarea efectelor fizice i psihice ale pedepsei violente, respectiv disciplinei pozitiveGrup int: profesori, prini, asisteni maternali, bunici Timp: 25-30 minuteMetode: brainstorming, discuii, activitate pe grupe Materiale: coli de flip-chart, markereDesfurare:

  Participanii sunt mprii n 4 grupe. Primele dou grupe primesc ca sarcin de lucruidentificarea efectelor fizice, psihice i sociale ale pedepsei. Celelalte dou grupe primesc casarcin de lucru identificarea efectelor fizice, psihice i sociale ale disciplinrii pozitive.

  Reprezentatul fiecrei grupe prezint efectele identificate.

 • 8/10/2019 Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

  19/94

  Disciplinarea pozitiv poate fi nvat?

  19

  Consecine Pedeaps violent Disciplin pozitiv Consecine

  sociale nclcarea drepturilor copilului Distrugerea mediului prietenos n caretrebuie s triasc un copil

  Fric Modele violente de relaionare Comunicare redus ntre copil i adult Lipsa de autonomie i dependena deceilali Nencredere n aduli Izolare

  Promovarea drepturilor copiluluincredere fa de aduli Crearea unui mediu propice dezvoltrii

  armonioase i sntoase a copilului CooperareRespect fa de ceilali Modele non-violente de relaionare Abiliti de comunicare mbuntite(pentru a asculta, a exprima, a ierta)Abiliti de negociere irezolvare aconflictelorAbiliti de rezolvare a problemelor Integrare social

  Consecine

  psihice

  Degradarea imaginii de sine i a stimei

  de sineSentimente de vinovie Sentimente de nelinite i siguran Lips de ncredere Deteriorarea relaiilor de ataament Lipsa de autonomie i dependena deceilali Sentimente de frustrare, mnie irzbunare Instabilitate emoional nvare lent

  Dezvoltarea ncrederii n sine datorit

  imaginii de sine pozitive i a stimei desineSentimente de securitate istabilitateemoional AutonomieUurin n nvare

  Consecinefizice

  LeziuniDizabiliti Uneori chiar moarte

  Protecie i dezvoltare fizic sntoas

  5. S-l bat sau s nu-l bat?

  Obiectiv: identificarea efectelor pedepsei violente, respectiv disciplinei pozitive, contientizareaefectelor negative ale btii, identificarea unor motive pentru care prinii i bat copii Grup int: profesori, prini, asisteni maternali, bunici Timp: 20-25 minuteMetode: brainstorming, discuii, activitate pe grupe Materiale: coli de flip-chart, markereDesfurare:

  Participanii sunt mprii n cinci grupe. Fiecare grup primete sarcina de a identificaefectele btii. Un reprezentant al grupei va prezenta rezultatele. Facilitatorul va sintetizainformaiilor i, dac este cazul, va aduga altele. Se poate realiza o comparaie ntreefectele btii i cele ale disciplinei pozitive (vezi exerciiul anterior).

  Cu siguran muli dintre prini spun: Am luat btaie sau am mai primit cte o palm dincnd n cnd i nu am pit nimic!. Chiar dac acest lucru este adevrat uneori, asta nu nseamnc btaia este o form adecvat de disciplinare. Orict de suprai suntem, orict de mult a greit

  copilul, nu trebuie s batem copilul. ntr -adevr, undeori, de frica adultului, copilul va renuna lacomportamentul pentru care a fost pedepsit. S-ar prea c btaia i-a atins scopul. Dar s-ar putea ca btaia s-i afecteze personalitatea. Dup ce a fost btut copilul se simte umilit, njosit, neajutorat,

 • 8/10/2019 Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

  20/94

  Disciplinarea pozitiv poate fi nvat?

  20

  nendreptit, neiubit de prini, fr sprijin, nedorit.

  Formatorul va enumera cteva dintre consecinele pe termen lung ale btii aplicate nmod frecvent. Acesta:

  Adun n suflet mult frustrare, neputin, umilin, se simte singur i n nesiguran. Triete sentimente de fric, de pierdere a controlului, este nervos i poate deveni agresiv cu

  ceilali. Imaginea sa de sine este deteriorat, stima de sine scade, devine depresiv,inadaptat, un

  izolat care va ntmpina dificulti n stabilirea unor relaii cu ceilali. Poate avea chiarimpulsuri de autodistrugere.

  Performanele colare vor scdea. Este mai predispus la consumul de alcool sau droguri (atunci cnd va ajunge adolescent),

  poate intra n anturaje periculoase. Ca adult, poate ajunge agresorul copiilor si sau s provoace violen de gen.

  De asemenea, formatorul menioneaz faptul c aplicarea pedepsei poate avea consecinei asupra printelui. De multe ori acesta se simte vinovat dup ce pedepsete copilul, mai ales dacl-a pedepsit prea aspru, la mnie; va regreta ulterior c a folosit o metod care a avut efectenegative asupra copilului i nu a fost eficient n schimbarea comportamentului. De asemenea,relaia dintre printe i copil va avea de suferit: copilul va fi mai puin comunicativ cu printele, vacuta afeciune n alt parte, i va pierde ncrederea n printe, va ascunde unele lucruri fa de eletc.

  Formatorulmenioneaz cteva motive pentru care prinii i bat copii: prinii continu tradiia (proverbe i zicale romneti: btaia este rupt din rai, unde d

  mama crete); prinii nu au suficiente cunotine privind efectele negative ale btilor asupra personalitii

  i comportamentului copiilor; prinii consider c copii sunt proprietatea lor i prin urmare au dreptul de a-i bate (eu te-am fcut, eu te omor, eu i-am dat zile, eu i le iau);

  au primit acelai tratament cnd au fost copii; cred neficiena pedepsei; nu cunosc o alt metod prin care s obin rezultatul ateptat; adulii nu sunt capabili s-i controleze furia, descrcndu-se pe copii pentru a diminua

  tensiunea nervoas de terminat de diverse motive (problemele de la serviciu, pr ogramulncrcat, problemele financiare etc.).

  Pe lng problemele emoionale i comportamentale, copilul va nva un model agresivde disciplin, un model agresiv de gndire i relaionare.

  6. Ce ar trebui s fac un printe atunci cnd ...

  Obiectiv: identificarea unor comportamente pozitive ale prinilor n anumite situaii Grup int: profesori, prini, asisteni maternali, bunici Timp: 25-30 minuteMetode: discuii, activitate pe grupe, studiu de caz Materiale: coli de flip-chart, markereDesfurare:

  n funcie de numrul participanilor, se vor forma 5-6 grupe. Fiecare grup va primi acceaisarcin de lucru, anume o fi de lucru cu trei situaii ipotetice. Fiecare grup va nota pe ofoaie de flipchart cumar trebui s procedeze un printe n situaiile descrise. Cte unreprezentant al fiecrei grupe va prezenta rspunsurile. Facilitatorul pregtete jetoane cu

 • 8/10/2019 Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

  21/94

  Disciplinarea pozitiv poate fi nvat?

  21

  cte o situaie. Participanii vor trage cte un jeton, vor citi situaia cu glas tare i vor spunecum cred c ar trebui s procede un printe.

  Exerciiul Ce ar trebui s fac un printe atunci cnd ... Situaia 1. Eti n buctrie i pregteti masa de sear. Copilul tu de 3 ani se apropie defarfuriile cu sup fierbinte pe care tocmai le-ai pus pe mas. Cum reacionezi? Situaia 2. Tocmai ai intrat n buctrie i copilul tau de cinci ani tocmai a vrsat pe jos ontreag pung de cereale. Cum reacionezi?Situaia 3. Copilul tau de 7 ani este foarte obraznic i dei a fost rugat s nu mai ipe i s numai arunce jucriile prin camer, el nu a ncetat acest comportament. Mama ta i spune: Dece nu-i dai cteva palme?. Cum reacionezi?

  7. Forme de pedepas

  Obiectiv: identificarea tipurilor de pedepse

  Grup int: profesori, prini, asisteni maternali, bunici Timp: 10-15 minuteMetode: discuii, activitate pe grupe Materiale: coli de flip-chart, markereDesfurare:

  Participanii sunt mprii n 5 grupe. Fiecare grup primete sarcina ca, timp de 3 minutes noteze pedepse primite n copilrie sau pedepse aplicate propriilor copii. Reprezentantulfiecrei grupe va prezenta pedepsele notate pe foaia de flipchart. Facilitatorul va notarspunsurile pe o foaie de flip-chart mprit pe dou coloane, fr a face vreo meniunereferitoare la cele dou liste. Formatorul va solicita participanilor s identifice diferenadintre cele dou liste.

  Pedepse cu violen- exemple Pedepse fr violen- exempleipete

  Ameninri Insultri

  Trasul de ureche, de pr etc. Palme peste cap, peste fund etc

  SmunciriArdereaCiupit

  Lovirea cu rigla, cureaua, furtunul etc.Comparaii

  Umilirea n publicRidiculizare, porecle

  Indiferen BlamareLegareTcere

  Nu te mai iubesc Izolarea ntr-o camer, ntr -o ncpere

  Punerea la col cu faa la perete

  Interdicia de a mai iei cu prietenii o perioad Interdicia de a se mai juca

  Interdicie la internet, televizor Mergerea mai devreme la culcareFr bani de buzunar o perioad

  Teme suplimentareSarcini suplimentare

  Copierea unui text de 100 de oriLipsirea de unele obiecte, jucrii preferate

 • 8/10/2019 Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

  22/94

  Disciplinarea pozitiv poate fi nvat?

  22

  8. Balana

  Obiectiv: contientizarea efectelor pedepselor corporale Grup int: profesori, prini, asisteni maternali, bunici Timp: 15-20 minuteMetode: discuii, brainstormingMateriale: coli de flip-chart, psot-it (de dou culori) Desfurare:

  Formatorul deseneaz o balan pe o foaie de flip-chart, apoidistribuie post-it-uri participanilor, solicitnd acestora s notezeefecte ale pedepsei corporale, apoi s le lipeasc pe balana, fie la aspecte pozitive,fie la aspecte negative. La sfritul exerciiului, formatorul poate adresa ntrebarea:Practicarea pedepsei corporale are mai multe beneficii sau mai multe aspecte negative?.

  Exerciiul se poate aplica i n scopul realizrii unei comparaii ntre sentimentele, tririle iemoiile care nsoesc pedeapsa, respectiv tehnicile de disciplinare pozitiv.

  Sursa: Philippa Ramsden, Dr. Buvaneswari, Positive Discipline Techniques to promote Positive Behaviourin Children. Training Manual for Facilitators, Save the Children, Finlanda, 2008, pp. 9-10.

  9. Neglijarea

  Obiectiv: contientizarea faptului c neglijarea este o form de violen asupra copilului,contientizarea efectelor neglijrii asupra copilului Grup int: profesori, prini, asisteni maternali, bunici Timp: 25-30 minuteMetode: discuii, brainstorming, activitate pe grupeMateriale: coli de flip-chart, psot-it (de dou culori)

  Desfurare: Participanii sunt mprii n trei grupe. Fiecare grup primete cte o sarcin: Tipuri deneglijare, Consecinele neglijrii asupra copiilor, Factorii de risc sau ce fel de prini ineglijeaz copiii?. Cte un reprezentant din fiecare grup va prezenta rezultatelediscuiiilor.

  Formatorul va sumariza concluziile. Neglijarea poate fi de mai multe tipuri:alimentar,vestimentar, medical, educaional, emoional, abandonul. Neglijarea afecteaz negativatt dezvoltarea fizic a copilului, ct i pe cea emoional.Efectele psihologice aleneglijrii: teama, izolarea, lipsa de ncredere n ceilali, depresia, tulburri de panic, deficitde atenie i hiperactivitate, furie, frustrare, performane sczute, comportamenteantisociale, tulburri de personalitate, comportament violent etc. Factori de risc generali: prini neglijai n copilrie, dificulti psihologice ale prinilor, prini care nu ausuficiente informaii despre dezvoltarea copilului, prini care se simt copleii deresponsabilitile printeti, familii dezorganizate etc.

  Surse: A toolkit on Positive Discipline with particular emphasis on South and Central Asia, 2007

  (Save the Children), pp. 31-32 Pepa Homo Goicoechea, Love, power and violence. A transcultural comparision of physical

  and psychological punishment patterns(Save the Children Spania), p. 37 Sarah-Jane Clarke, Nyuyen Thi An, Luong Quang Hung, Pham Hong Hanh, Positive

  Discipline. Training Manual , Vietnam, 2009, pp. 39-56 Ghid pentru profesioniti. Btaia printeasc nseamn violen, Chiinu, 2006 www.copilul.ro

 • 8/10/2019 Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

  23/94

 • 8/10/2019 Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

  24/94

  Disciplinarea pozitiv poate fi nvat?

  24

  dezvoltarea echilibrat a acestuia. Tehnicile de disciplinare pozitiv necesut un stil de comunicareasertiv deoarece, pe de o parte, adultul trebuie s impun nite limite, dar, pe de alt parte, trebuies fie deschis la nevoile i sentimentele copilului.

  Comunicarea ca baz a educrii presupune dou aspecte importante: ascultarea reflexiv(activ) i comunicarea mesajului.

  Ascultarea reflexiv implic nelegerea a ceea ce simte i ce vrea s spun copilul i apoirepetarea de ctre adult a ideilor exprimate de copil, ntr -un mod n care acesta s se simt nelesi acceptat. Ascultarea reflexiv l ajut pe copil/adult s gndeasc dincolo de problema care aaprut i s exploateze diverse soluii pentru problem. ntrebri utile: De ce eti trist?, Dac aifi n locul prietenului tu, ce-ai simi?, Ce-ai face?.

  Nu uitai! adultul trebuie s transmit copilului mesajul c i nelege sentimentele astfel nct acesta

  s se simt ascultat i acceptat, i nu respins; astfel, copilul este ncurajat s spun mai

  multe despre problema pe care o are; ascultarea reflexiv nu nseamn doar o simpl repetare a cuvintelor copilului; ascultarea reflexiv nseamn i discreie atunci cnd se constat c copilul prefer s

  pstreze tcerea asupra unor aspecte; copilul nu trebuie forat s-i mprteascsentimentele;

  rspunsurile impulsive date copiilor pot crea nenelegeri; folosirea neadecvat a ascultrii reflexive poate bloca comunicarea; comunicarea eficient reprezint un prim pas spre meninerea unei relaiia decvate cu

  copilul.

  Iat cteva comportamente care faciliteaz ascultarea reflexiv: nu vorbi despre tine; nu schimba subiectul chiar dac subiectul este lipsit de importan pentru tine (cu siguran,

  pentru copil este foarte important); nu critica; nu nega sau ignora sentimentele copilului; nu te preface c ai neles; punei ntrebri despre preocuprile copilului, nelinitile sale, nevoile i probleleme sale; fii atent lalimbajul non-verbal;

  Profesorul esteincorect.

  Niciodat nu va face ceva bun n

  clas!

  Aa DA: neleg c eti suprat i c te simi

  nendreptit! Care crezic este soluia? Ce ai

  dori s faci tu pentru ambunti lucrurile?

  Aa NU: Profesorul tie ce trebuie s facla clas. Tu eti doar

  un copil aa c numai insista i du-te i

  nva lecia!

 • 8/10/2019 Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

  25/94

  Disciplinarea pozitiv poate fi nvat?

  25

  Cum tie copilul c l ascultai? Pentru a ti c este ascultat, copilul trebuie s primeasc un rspuns. Exist dou tipuri de

  rspunsuri: nchise i deschise. Rspunsul nchis este cel care indic faptul c cel care ascult nu aauzit i nu a neles ceea ce i s-a spus. Princontrast, rspunsul deschis indic faptul c cel careascult a auzit ceea ce i-a spus alt persoan i c a neles mesajul din spatele cuvintelor.

  Etapele ascultrii reflexive n cazul unui copil aflat n dificultate: 1. Reflecie asupra sentimentelor copilului i asupra coninutului mesajului. Copii trebuie s

  simt c sunt ascultai i nelei.

  2. Validarea sentimentului copilului. Adultul trebuie s spun ceva astfel nct copilul sneleag c sentimentele lor sunt naturale i acceptate.

  3. ncurajarea copilului. Copilul trebuie s se gndeasc la punctele sale tari i la succeselesale anterioare n legtur cu vorbitul n public.

  4. Sprijinirea copilului n gsirea unei soluii.

  Sunt dezamgitde Dana pentruc nu a vrut s

  se joace cumine. Nu tiu ce

  s cred ...

  Rspuns nchis:

  Pi, lucrurile numerg

  ntotdeauna cumvrem noi. Aa e

  viaa.

  Rspuns deschis:

  Simi c nimnuinu-i pas de tine

  i te simi prsit.

  Copilul:mi este foarte fric s prezint proiectul n public.

  Tata: Eti speriat cnd faci prezentri n faa maimultor oameni?

  Tata: Muli oameni au aceast fric de a vorbi n public. Chiar i eu aveam aceast tem,nainte de a deveni profesor.

  Tata: Tu eti foarte descurcre. i aminteti cnd ai participat la concursul Micul orator?

  Tata: Cum crezi c vei depi aceast situaie? Cum te vei pregti?

  http://www.google.ro/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&docid=faKEnKU8hHXZdM&tbnid=nDnMJYbc-jUt9M:&ved=0CAUQjRw&url=http://www.pageresource.com/clipart/people/families/page2.html&ei=rY7WU-WPGIGX1AXNkYCADw&bvm=bv.71778758,d.bGQ&psig=AFQjCNF2R9YqIOg70L8Wi-MlU6Qt0KA3KA&ust=1406656546841693
 • 8/10/2019 Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

  26/94

  Disciplinarea pozitiv poate fi nvat?

  26

  Dac este utilizat corect, ascultarea reflexiv poate avea trei beneficii principale: Adultul obine informaii mai multe de la copil cci ascultarea reflexiv l ncurajeaz pe

  acesta s spun mai multe, s-i deschid sufletul. Dezvoltarea relaieiadult-copil. Ascultarea reflexiv dezvolt ingredientele unei relaii

  deschise, bazat pe ncredere (acceptare, empatie). Ascultarea reflexiv determin o energie motivaional n sufletul copilului deoarece adultul

  i accept sentimentele, l ncurajeaz dar i las iniiativa de a gsi soluii pentru problemasa.

  Mesajul la persoana nti. Prin utilizarea mesajului la persoana nti se transmitcopilului sentimentele provocate decomportamentul sau afirmaiile lui. Mesajul este centratasupra propriei persoane i nu asupra copilului.

  Etape n construirea unui mesaj la persoana nti: descrierea comportamentului pe care nu l agreaz adultul (Cnd ...) exprimarea de ctre adult a sentimentelor determinate de comportamentul respectiv (M

  simt ...); descrierea consecinelor comportamentului copilului (Din cauz c ...).

  Bariere n comunicarea adultului cu copilul

  ameninrile (produc team, supunere, resentiment, ostilitate): "F aa, dac nu ..."; a da ordine (folosirea puterii asupra altuia): "Nu mai ntreba de ce, f-o fiindc aa spun

  eu!"; critica (descurajeaz iniiativa): "Nu munceti destul"; insulta: "Numai un idiot ar spune asta"; etichetarea: "Eti un lene"; interogarea: "Ce-ai fcut de la 10.00 la 12.00? Ct timp i-a luat s termini ce aveai de

  fcut? Ce-ai fcut dup? Unde ai fost?"; lauda n scopul manipulrii: "Dar ie i iese aa de bine! Nu vrei s-l faci i pe al meu?"; sfat necerut (cnd persoana nu vrea altceva dect s fie ascultat): "De ce nu faci aa?";

  Eu m duc afar s joc fotbal cu prietenii mei!

  Aa NU: Iar te-aimbrcat cu

  hainele tale cele bune!

  Aa DA: Cnd iei cu

  hainele tale bune la joac,ele se uzeaz repede, iar eum ngrijorez pentru c nu

  ne putem permite scum rm haine noi.

  http://www.google.ro/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&docid=52RDCFHqgxd3kM&tbnid=BNuC876TWldj7M:&ved=0CAUQjRw&url=http://www.clipartbest.com/clipart-KijMbEyiq&ei=8nzWU7qTJeeY1AXF2oCIDA&bvm=bv.71778758,d.bGQ&psig=AFQjCNGHzyjet5Tagd26dKFWE_tEZ08GPg&ust=1406652011309812http://www.google.ro/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&docid=52RDCFHqgxd3kM&tbnid=BNuC876TWldj7M:&ved=0CAUQjRw&url=http://www.clipartbest.com/clipart-KijMbEyiq&ei=8nzWU7qTJeeY1AXF2oCIDA&bvm=bv.71778758,d.bGQ&psig=AFQjCNGHzyjet5Tagd26dKFWE_tEZ08GPg&ust=1406652011309812http://www.google.ro/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&docid=52RDCFHqgxd3kM&tbnid=BNuC876TWldj7M:&ved=0CAUQjRw&url=http://www.clipartbest.com/clipart-KijMbEyiq&ei=8nzWU7qTJeeY1AXF2oCIDA&bvm=bv.71778758,d.bGQ&psig=AFQjCNGHzyjet5Tagd26dKFWE_tEZ08GPg&ust=1406652011309812
 • 8/10/2019 Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

  27/94

  Disciplinarea pozitiv poate fi nvat?

  27

  schimbarea subiectului: "Las c-o s-i treac... S-i povestesc ce film am vzut asear"; punerea n prim-plan a propriei persoane: "S m fi vzut pemine cnd mi s-a

  ntmplat..."; refuzul de a accepta problema: "Nu avem ce discuta. Eu nu vd nici o problem aici"; ncurajarea prin negarea existenei problemei: "Nu fi nervos"; "Nu te teme, va merge";

  "Vei fi bine". (sursa: www.ercis.ro)

  Cele mai eficiente mesaje sunt cele mesajele tip eu/mesajele la persoana nti.

  Surse: A toolkit on Positive Discipline with particular emphasis on South and Central Asia, 2007

  (Save the Children), pp. 98-103 Adina Boti, Anca Tru, Disciplinarea pozitiv sau cum s disciplinezi fr s rneti,

  Editura ASCR, Cluj-Napoca, 2004, pp. 36-53 www.ercis.ro

  Sugestii de activiti i exerciii pentru temaRolul comunicrii n disciplinarea pozitiv

  1.Stilurile de comunicare

  Obiectiv: recunoaterea celor trei tipuri de comunicare: pasiv, agresiv, asertiv. Grup int: profesori, prini, asisteni maternali, bunici Timp: 20-25 minuteMetode: brainstorming, discuii, activitate n grup Materiale: foi de flipchart, markereDesfurare:

  Participanii sunt mprii n cinci grupe. Toate grupele primesc aceeai sarcin. Facilitatorul prezint urmtoarea situaie: Dan i Nicu din clasa a IV-a sunt n pauz i stau

  n aceeai banc scriind un exerciiu la matematic. La un moment dat, Dan se ridic brusci l atinge pe Nicu care i pteaz caietul. Nicu se uit la dan i i spune ...

  Fiecare grup va continua scenariu, menionnd cte un rspuns pentru fiecare din cele 3stiluri. Reprezentantul f iecrei grupe va prezenta rspunsurile.

  2.Expresii negative/expresii pozitive

  Obiectiv: exersarea abilitilor de transformare a expresiilor negative n expresii pozitive,contientizarea faptului c expresiile pozitive pot fi transformate ntr -un instrument util n educaiacopiilorGrup int: profesori, prini, asisteni maternali, buniciTimp: 10-15 minuteMetode: brainstorming, discuii, activitate n grup Materiale: foi de flipchart, markereDesfurare:

  Participanii sunt mprii n cinci grupe. Fiecare grup va enumera minim 5 expresii

  negative pe care le-au folosit n ultima perioad n comunicarea cu copiii i le vortransforma n expresii negative.

 • 8/10/2019 Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

  28/94

  Disciplinarea pozitiv poate fi nvat?

  28

  Expresii negative - exemple Expresii pozitive exemple

  Nu eti bun de nimic! N-ai minte nici ct o ceap degerat Ai nnebunit, sau ce ai? Eti nendemnatic Oare de de nu eti i tu bun ca fratele tu? Ai s ajungi ca unchiul tau, n pucrie! Nu m mai bate la cap, descurc-te! Eti att de timid, nu tiu ce vei face n viitor M doare capul din cauza ta. Vrei s mmbolnvesc?

  tiu c eti detept i te vei descurca lamatematic foarte bine dac vei face ctevaore de pregtire suplimentar. Ai foarte mult energie! Te rog,ia-o maincet, c eu nu mai reuesc s in pasul cu tine Chiar dac ai greit, ai nvat ceva din asta! Oamenii dunt diferii i anumite lucruri se potdepi Sunt obosit i am nevoie de puin linite.tiu c tu vei nelege acest lucru.

  3.Ascultarea reflexiv Obiectiv: exersarea abilitilor de ascultare reflexiv Grup int: profesori, prini, asisteni maternali, bunici Timp: 10-15 minuteMetode: discuii Materiale: -Desfurare:

  Participanii stau n cerc. Facilitatorul explic regulile exerciiului. Primul participant spuneo propoziie, un lucru care n ngrijoreaz (Cteodat m bate foarte tare, mi este teamc nu o s m descurc foarte bine la acest examen etc.). Urmtorul participant rspunde

  utiliznd ascultarea reflexiv. Jocul continu cu toi participanii. Facilitatorul va sublinia concluziile. Ascultarea reflexiv reprezint o bun metod pentruaduli (prini sau profesori) de a-i nelege pe copii, de a promova respectul i nelegerea,de a mbunti relaiile prini-copii i profesori-elevi. Ascultarea reflexiv i poate ajuta pe profesori i pe prini s identifice dificultile i preocuprile copiilor n timp util i srezolve situaiile neplcute fr aplicarea pedepselor.

  Adaptare dup Sarah-Jane Clarke, Nyuyen Thi An, Luong Quang Hung, Pham Hong Hanh, Positive Discipline. Training Manual , Vietnam, 2009, pp. 121

  4.Bariere n comunicare

  Obiectiv: exersarea celor patru pai n ascultarea reflexivGrup int: profesori, prini, asisteni maternali, bunici Timp: 10-15 minuteMetode: discuii, activitate de grup Materiale: coli de flipchart, markere, fie de lucru Desfurare:

  Participanii sunt mprii n cinci grupe. Fiecare grup primete cte o fi de lucru cu bariere n comunicarea dintre aduli i copii. Fiecare grup va selecta 5 bariere i vameniona pentru fiecare posibile sentimente ale copiilor.

  De exemplu, atunci cnd copilul este nterupt, el nu se simte respectat i nu mai vrea smprteasc sentimentele i gndurile sale. Atunci cnd adultul i d copilului sfaturi,copilul ar putea simi c nu este neles deoarece adultul nu este n situaia sa, motiv pentru

 • 8/10/2019 Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

  29/94

 • 8/10/2019 Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

  30/94

  Disciplinarea pozitiv poate fi nvat?

  30

  Despre ascultare

  Este nevoie de un mare om pentru a fi un bun asculttor ! (Calvin Coolidge)

  Am nvat s scriu ascultndu-i pe oameni vorbind. nc mai cred c cea mai bun scrierede-a mea se datoreaz mai degrab auzitului, dect cititului. (G. Jones, scriitor american)

  Am fcut progrese datorit faptului c am avut n jurul meu oameni mai detepi dect mine pe care i-am ascultat . (Henry Kaiser, industria american)

  Prima datorie a iubirii este de a asculta (Paul Tillich)

  Cred c una din leciile pe care le-am nvat este aceea c nu exist substitut pentruatenie. (Diane Sawyer)

  De la ascultare vine nelepciunea, de la vorb vine pocina (proverb italian)

  Ascultarea, nu imita ia, poate fi cea mai sincer form de linguire. Dac vrei s influenezi pe cineva, ascult ce spune. Cnd termin de vorbit, ntreb-l ce nu ai neles. (JoyceBrothers, autor, psiholog).

  Cei mai muli dintre oamenii de succes pe care i-am cunoscut sunt dintre cei care mai multascult dect vorbesc. (Bernard Baruch, om de afaceri)

  Pare destul de nepotrivit ca ntr-o societate cu mijloace sofisticate de comunicare s suferimde lips de asculttori (Erma Bombeck)

  Muli oameni pot asculta, dar de fapt puini aud (Harvey Mackay)

  Cei mai muli au sentimentul c ceea ce vor s spun celorlali este mai important dect ceeace ne-ar spune alii (Nido Qubein)

  Caut mai nti s nelegi, apoi s fii neles (Stephen Covey)

  mi place s ascult. Am nvat mult ascultnd. Cei mai muli oameni nu ascult (ErnestHemingway)

  n timp ce dreptul de a vorbi este nceputul libertii, nececitatea de a asculta face acestdrept important . (Walter Lippmann, autor, jurnalist).

  Un brbat este pe jumtate ndrgostit de orice femeie care-l ascult. (Brendan Francis)

  Un bun asculttor ncearc s neleag foarte bine ceea ce spune cealalt persoan. n celedin urm, el poate s nu fie de acord, dar nainte de dezacord, trebuie s tie exact cu ce nueste de acord . (Kenneth A. Wells)

 • 8/10/2019 Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

  31/94

  Disciplinarea pozitiv poate fi nvat?

  31

  6. Metodei tehniciutile n disciplinarea pozitiv

  Atunci cnd copilul nva un comportament nou, sunt recomandate urmtoarele metode:

  definirea clar a comportamentului care trebuie nvat de ctre copil (dac comportamentuleste prea complex, acesta se poate descompune n pai mici); utilizarea ndrumrii (verbal, fizic, prin modelare); recompensarea aproximrilor succesive ale comportamentului dorit pentru a-l ncuraja pe

  copil s continue; retragerea treptat a ndrumrii pe msura nvrii comportamentului de ctre copil; recompensarea comportamentului dorit din cnd n cnd.

  Atunci cnd se dorete consolidarea unui anumit comportament, sunt recomandateurmtoarele metode:

  utilizarea recompensei care crete posibilitatea repetrii acestuia; controlul mediului deoarece acesta favorizeaz un anumit comportament.Atunci cnd copilul tie ce se ateapt de la el i totui nu vrea s fac acel lucru, se pot

  utiliza urmtoarele metode: metoda consecinelor logice i naturale (se aplic atunci cnd copilul nu vrea s fac un

  anumit lucru i acest lucru l afecteaz pe el n cea mai mare msur); contractul comportamental (se aplic atunci cnd copilul nu vrea s fac un anumit lucru i

  acest lucru l afecteaz att pe copil ct i pe printe); extincia (se aplic atunci cnd se dorete eliminarea unui comportament nedorit); excluderea (se aplic atunci copilul este prea nervos pentru a se putea discuta cu el).

  Metoda consecinelor logice i naturale Comportamentele noastre au consecine; unele consecine sunt naturale, altele apar datorit

  interveniei umane. Dac ne-am uitat umbrela i plou, vom fi udai. Dac nu mncm, ne va fifoame. Dac nu ne mbrcm corespunztor, ne va fi frig sau foarte cald. Acestea sunt consecinelenaturale. n schimb, consecinele logice necesit intervenia adulilor sau a altor copii. Dac uncopil stric o jucrie, prinii nu i vor mai cumpra alta pentru a-l nva pe copil s fie responsabilcu jucriile sale.

  Este foarte important s existe o relaie logic ntre comportamentul neadecvat al copilului iconsecine. Utilizarea acestei metode este important din dou motive principale:

  copilul nva s fie responsabil pentru comportamentele sale, este ncurajat s iadecizii responsabile, este implicat n rezolvarea problemelor;

  aceast tehnic poate nlocui pedeapsa; copii pot nva comportamente adecvatefr a fi certai sau btui de ctre aduli iar acest lucru contribuie la mbuntirearelaiei dintre adult (printe/profesor) i copil.

  Aa cum se spune, experiena este cel mai bun nvtor. Copilul nva din consecinele pr opriilor comportamente. Dar, n aplicarea acestei tehnici, adultul trebuie s fie atent ca nu cumvacopilul sau o alt persoan s fie puse ntr -o situaie periculoas.

  Aplicarea metodei consecinelor logice i naturale este eficient atunci cnd nu se transformn pedeaps. Pentru a se evita acest lucru, trebuie avute n vedere trei principii importante (cei trei Rai metodei consecinelor logice):

  relevana, adic legtura logic ntre comportamentul inadecvat i consecine.

  Copilul trebuie s constate c exist o legtur clar ntre cauz i efect.

 • 8/10/2019 Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

  32/94

  Disciplinarea pozitiv poate fi nvat?

  32

  adultul trebuie s-l trateze pe copil curespect i demnitate. Aplicarea consecinelornu va fi nsoit de critici sau umiline. Adultul va rmne calm i nu va ridicavocea. Adultul trebuie s fie ferm i nu va negocia.

  adultul trebuie s fierezonabil/realistic n aplicarea acestei metode; adultul nutrebuie s impun consecinele prin utilizarea autoritii i a agresivitii. Aplicareaconsecinelor logice nu trebuie s fie nici prea scurt, nici prea lung.

  Dac aceste trei principii nu sunt respectate, aplicarea metodei consecinelor naturale ilogice nu va fi eficient i poate avea urmri negative pentru copil precum resentimente, rzbunare, pierderea ncrederii.

  Deosebiri ntre pedeaps i consecine logice

  Extincia (ignorarea)Extincia se refer la ignorarea comportamentului inadecvat n scopul reducerii frecvenei,

  duratei i intensitii acestuia. La nceputul aplicrii aceste tehnici de disciplinare, frecvena, duratai intensitatea comportamentului inadecvat nu va scdea. Dimpotriv, va crete. Treptat, uncomportament care nu primete nicio rsplat va nceta n cele din urm. Se poate ntmpla ca,dup o perioad, comportamentul nedorit disprut prin extincie s se manifeste din nou (situaiecunoscut sub denumirea de recuperare spontan). Dac nu este recompensat, comportamentul sedispare din nou. Acest proces de recuperare spontan rareori se ntmpl i a doua oar. Trebuiecautate soluii pentru ca comportamentul nedorit s nu primeasc ncurajri din alte pri (bunici, prieteni de joac). Stingerea unui comportament este mai eficient atunci cnd este dublat dencurajarea pozitiv.

  Specialitii recomand aceast tehnic de disciplinare atunci cnd printele are de afce cu un

  comportamentneadecvat iritant i constant. Nu se aplic n situaiile grave, n care siguranacopilului este n pericol, ci doar n acele comportamente suprtoare, cum sunt rosul unghiilor, bgarea degetului n gur sau nas, injuriile, lovirile, ipetele continue.Este vorba de acele

  Pedeapsa Consecine logice

  Adultul se impune prin folosirea autoritii. Pune accent pe realitate situaiei, pe respectreciproc.

  Este arbitrar, nu are ntotdeauna o legturtotal cu comportamentul inadecvat.

  Reprezint ntotdeauna consecina logic acomportamentului neadecvat al copilului.

  Presupune suprapunerea comportamentuluiinadecvat cu personalitatea copilului,

  implic judecat moral.

  Separ fapta de fptuitor, nu implic judecat moral.

  Face referire la comportamentele inadecvatedin trecut.

  Au n vedere doar comportamentele prezente i viitoare.

  Implic ameninri, lips de respect, critici. Implic discutarea comportamentului ntr -un climat prietenos, calm.

  Impune ascultare. Permite alegeri.

  Presupune furie i ton ridicat. Presupune calm i ton normal.

  Atitudine neprietenoas Atitudine prietenoas, dar ferm

  Prelucrare dup Sarah-Jane Clarke, Nyuyen Thi An, Luong Quang Hung, Pham HongHanh, Positive Discipline. Training Manual , Vietnam, 2009, pp. 76-77.

 • 8/10/2019 Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

  33/94

  Disciplinarea pozitiv poate fi nvat?

  33

  comportamente prin care copilul vrea s atrag atenia printelui sau pentru a-l enerva. Cu ct printele i acord mai mult atenie, fie chiar i negativ, cu att copilul va continua mai mult. Deaceea, uneori este bine ca printele s ignore comportamentul copilului.

  Potrivit specialitilor, ignorarea nu este acelai lucru cu neglijarea copilului. Ignorarea esteun comportament activ, deoarece implic decizia de a nceta orice form de comunicare, darurmrindu-l ndeapr oape i acordndu-i o atenie tacit, fr a interaciona cu copilul. Ignorareaimplic i strduina printelui de a lua o poziie relaxant i de a fi calm n faa copilului, fapt carel-ar putea dezarma i l-ar putea face s nceteze comportamentul nedorit.Sursa: http://www.copilul.ro/comunicare-copii/educatie-fara-violenta/Cum-pedepsesti-un-copil-in-mod-constructiv-a10069.html

  Excluderea (time out/pauzelede tcere)Excluderea este o metod eficient de disciplinare care, potrivit specialitilor, este aplicabil

  mai ales copiilor cu vrste ntre 2 i 9 ani, mai ales n cazul acceselor de furie. Dar utilizarea sa esteoarecum controversat avnd n vedere cnerespectarea unor anumite principii, o poate transforma

  n pedeaps (situaia este similar cu metoda consecinelor logice). Se recomand aplicareaexcluderii dup ce au fost ncercate i alte metode de disciplinare.Scopul aceste metode este izolarea unui copil care are un comportament inadecvat sau

  pentru a preveni un asemenea comportament. n timpul aplicrii acestei metode, copilul trebuie sstea separat ntr-un pentru a se calma i a se gndi la comportamentul su inadecvat.

  Aceast metod trebuie utilizat rar i pentru a perioad scurt de timp (att ct este necesar pentru calmarea att a copilului, ct i a adultului). Dac excluderea este utilizat des devineineficient i poate avea consecine negative asupra dezvoltrii copilului (furie, resentimente,rzbunare).

  Durata de excludere depinde de vrsta copilului. Un sfat din partea specialitilor: cte unminut de excludere pentru fiecare an de vrst. n cazul unor abateri mai grave se pot adugaminute suplimentare.Ce trebuie s fac adultul pentru ca metoda excluderii s nu se transforme n pedeaps?

  atunci cnd adultul ndeprteaz copilul de locul n care a avut accesul de furie trebuie s ofac calm, fr ridicarea tonului, fr ncruntare, fr bruscarea copilului; n caz contrar,copilul va considera excluderea o pedepas;

  aplicarea excluderii imediat dup manifestarea comportamentului nedorit, acest lucru permind copilului s fac mai uor legtura dintre comportamentul su i aplicareaexcluderii; adultul poate oferi copilului posibilitatea alegerii ntre exludere i alte alternative pozitive;

  aplicarea excluderii nu trebuie nsoit de insulte; copilul nu trebuie s simt fric sauumilin;

  excluderea nu trebuie s dureze foarte mult,ci doar att ct este necesar pentru calmareacopilului;

  dup terminarea perioadei de excludere, adultul trebuie s explice copilului de ce a procedatastfel, de ce comportamentul su este neadecvat i neacceptat; discuia se va purta cu calm,fr ipete sau moral.Dac adultul a folosit excluderea de mai multe ori iar comportamentul copilului nu a suferit

  modificrile ateptate, motivele ar putea fi: copilul este pre mic pentru a nelege motivele excluderii; excluderea a fost aplicat de prea multe ori, devenind ineficient, cci copilul s-a

  obinuit cu ea; copilul poate avea o aversiune profund fa de izolare;

 • 8/10/2019 Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

  34/94

  Disciplinarea pozitiv poate fi nvat?

  34

  Time-inO alt metod disciplinar estetehnica time-in. Dar, n timp ce metoda time-out prezint unele

  aspecte controversate n ceea ce privete succesul ei (copilul este pus la col sau trimis n cameralui, ntr-o pauz de tcere, pentru a se calma i medita asupra aciunilor lui; copilul trebuie s-inbue emoiile, nu s i le exprime i s nvee s le controloze), fapt care poate crea anumitefrustrri), tehnica time-in este o variant mai sigur i mai eficient n dezvoltarea pe termen lung acopilului.Pai de urmat n aplicarea tehnicii time-in:

  pstrarea calmului; stabilirea spaiului unde copilul i printele vor rmne singuri; discuie cu copilul pentru a identifica problemele i cauzele comportamentului

  nedorit. Copilul trebuie lsat s se exprime liber, calm i respectuos. Printeletrebuies ghideze astfel discuia nct s descopere cauzele comportamentului dorit.Comunicarea imediat ajut copilul s-i exprime liber sentimentele i emoiile, s-icontroloze emoiile i s neleag unde greete.

  repararea greelii de ctre copil. Reuita tehnicii const n a pune copilul s reia sau

  s urmeze instruciunile pe care printele i le-a cerut iniial i pe care le-a refuzat sauignorat.

  Sursa: http://www.copilul.ro/comunicare-copii/educarea-copiilor/Time-in-in-dezvoltarea-copilului-a14659.html

  ntrirea Atunci cnd adultul dorete s creasc frecvena, intensitatea sau durata unui comportament

  dorit poateutiliza ncurajarea. Metode precum excluderea sau extincia l descurajeaz pe copil srecurg la comportamentul inadecvat, dar este mai eficient metoda ncurajrii comportamentelordorite.

  n funcie de aplicarea sa, ntrirea poate fi: acor darea unui stimul cu valoare pozitiv ca urmare a efecturii comportamentului int estenumit ntrire pozitiv. A spune Foarte bine! dup rspunsul unui elev, a oferi dulciuri pentru respectarea unor reguli impuse, a zmbi dup o glum, a asculta cu atenie discursulunei persoane, toate acestea sunt situaii de acordare a ntririlor cu valoare pozitiv, caresporesc frecvena comportamentelor int.

  Retragerea sau evitarea unui stimul cu valoare negativ ca urmare a efecturiicomportamentului int poart numele de ntrire negativ. Elevulefectueaz un anumitcomportament pentru a evita un stimul negativ. Multe din comportamentele noastrecotidiene sunt ntreinute de ntriri negative: ne splm pe dini pentru a evita cariile, lummedicamente pentru a evita durerile, recurgem la o diet strict pentru a evita ngrarea,conducem cu vitez n limite legale pentru a evita suspendarea carnetului de ofer.Efectum anumite comportamente (lum medicamente, mncm echilibrat, conducem legal) pentru aevita stimulii negativi (durerea, ngrarea, pierderea carnetului auto). Muli experi consider c aplicarea ntririi este mult mai eficient dect aplicarea pedepsei

  n modelarea comportamentului pe termen lung. Pedeapsa se concentreaz pecomportamentulnegativ, n timp ce ntrirea se concentreaz asupra comportamentelor dorite. Copiii rspund mai pozitiv la ntriri dect la pedepse. O combinaie echilibrat ntre ntrirea negativ i cea pozitvare efective pozitive n gestionarea unei clase de elevi, de exemplu.

  Studiile arat c lauda specific este mai eficient dect cea general. Adic, un profesor, nloc s spun Bravo, Ionel, te-ai descurcat bine! ar putea aduga ... te-ai descurcat bine lacaracterizarea lui Ion!. n sala de clas, lauda trebuie administrat n mod egal. Chiar dac clasa ede nivel mediu i doar doi copii au note mai mari, cu siguran i ceilali fac uneori anumite progrese. De asemenea, studiile arat c lauda este mai eficient dac se petrece n mod neregulat.

 • 8/10/2019 Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

  35/94

  Disciplinarea pozitiv poate fi nvat?

  35

  Elevii care nu tiu cnd urmeaz o recompens se vor comporta mai bine dect cei care tiu c profesorul face aprecieri doar la lucrrile scrise.

  Contractul comportamental Astfel de contracte scrise pot fi ncheiate attntre prini i copii, ct i ntre profesori i

  elevi. Condiiile pe care trebuie s le ndeplineasc un contract comportamentale: ateptrile ambelor pri trebuie s fie exprimate clar i nelese de partea cealalt; egalitate ntre ambele pri; nici o parte nu trebuie s simt c cellalt a obinut mai

  mult; trebuie s fie rezonabil i posibil de aplicat pentru ambele pri; negocierea termenilor;

  Stabilirea regulilor casei reprezint o tehnic de disciplinare pozitiv deoarece idirecioneaz pe copii i i ajut s ating obiectivele pe care prinii i le-au propus pentrudezvoltarea lor. Un copil obinuit cu regulile casei va manifesta frecvent i relativ uor

  comportamente care sarisfac ateptrile prinilor. Sugestii pentru stabilirea regulilor casei: o regul bun precizeaz cu claritate comportamentul ateptat; regulile trebuie afiate ntr -un loc care asigur accesul tuturor membrilor familiei; stabilirea unui numr limitat de reguli (5-7 reguli) deoarece prea multe reguli nseamn un

  control sporit asupra vieii copilului. Regulile eficiente reglemteaz doar acele situaii cugrad de risc pentru sntatea, dezvoltarea i sigurana copilului i familiei sale sau acelea ncare sentimentele i drepturile altor pesoane ar putea fi grav afectate.

  implicarea copiilor n stabilirea limitelor i regulilor. Este important ca printele s asculte punctul de vedere al copilului n ceeace privete att stabilirea regulilor i limitelor, dar ila stabilirea consecinelor ce decurg din nerespectarea unei reguli.

  o regul corect reglementeaz n egal msur comportamentul fiecrui membru alfamiliei. De exemplu, o regul precum ntotdeauna trebuie s bai la u nainte de a intran camera prinilor este nedreapt deoarece se aplic doar copiilor. Formularea corecteste: Ciocnim la u nainte de a intra n camera oricrui membru al familiei.Astfel suntregulile casei, nu regulile copilului.

  regulile trebuie s fie specifice i uor de neles, pentru a nu lsa loc de confuzii i deinterpretri. Astfel cresc ansele de a fi respectate. De exemplu, regula Trebuie s nesplm pe dini nu este specific deoarece nu precizeaz frecvena cu care trebuie realizatacest lucru.

  o regul bun spune ce trebuie s se fac, nu ce nu trebuie s se fac; prinii sunt primii care trebuie s respecte regulile pentru c comportamentul lor este

  observat de copil i trebuie s fie un model pentru acesta; stabilirea de recompense i consecine pentru respectarea, respectiv nclcarea regulilor

  casei; regulile casei se schimb pe msur ce copiii cresc.

  Sursa: http://www.copilul.ro/comunicare-copii/educatie-fara-violenta/Disciplinarea-copiilor-despre-limite-reguli-si-consecinte-a5509.html

 • 8/10/2019 Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

  36/94

 • 8/10/2019 Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

  37/94

  Disciplinarea pozitiv poate fi nvat?

  37

  3.Observarea comportamentelor

  Obiectiv: contientizarea faptului c observarea adulilor de ctre copii reprezint o metod denvare a comportamentelor

  Grup int: prini

  Timp: 15-20 minuteMetode: brainstorming, discuii, activitate n grup Materiale: foi de flipchart, markereDesfurare:

  Participanii sunt mprii n cinci grupe. Fiecare grup trebuie s noteze pe foaia de flip-chart rspunsuri la ntrebarea Ce lecii de via credei c poate nva copilul dintr -ocsnicie sau relaie de cuplu?. Reprezentantul fiecrei grupe va prezenta rezultatelediscuiilor.

  Concluzii: Csnicia sau relaia de cuplu reprezint un model de via i educaie pentrucopil. Csnicia este o surs din care copilul nva cele mai multe i mai importante lecii i

  i formeaz principii i valori sntoase pentru viitor. Familia este un puternic instrumentde nvare pentru un copil i influeneaz direct modul n care copilul va privi la maturitateideea de cuplu, de familie. De asemenea, n familie, copilul poate deprinde principii precumrespectul fa de ceilali, angajamentul i responsabilitatea, spiritul de echip, rezolvareaconflictelor pe cale panic.

  4.Regulile casei

  Obiectiv: exersarea abilitilor de aplicare a tehnicilor de disciplinare, consolidarea informaiilordesprestabilirea regulilor casei Grup int: prini Timp: 20-25 minuteMetode: brainstorming, discuii, activitate n grup Materiale: foi de flipchart, markereDesfurare:

  Participanii sunt mprii n patru grupe. Membrii fiecrei grupe vor ntocmi cte un set dereguli ale casei, respectnd sugestiile furnizate anterior de formator.Reprezentantulfiecrei grupe va prezenta rezultatele discuiilor.

  Formatorul va reaminti de ce este necesar stabilirea regulilor casei.

  5.Tehnici de disciplinare n funcie de vrst

  Obiectiv: exersarea abilitilor de aplicare a tehnicilor de disciplinare n funcie de vrsta copiilor Grup int: prini, bunici, asisteni maternali Timp: 30-35 minuteMetode: brainstorming, discuii, activitate n grup Materiale: foi de flipchart, markereDesfurare:

  Participanii sunt mprii n ase grupe. Fiecare grup primete o tem specific: grupa 1:0-18 luni, grupa 2:18 luni-3 ani, grupa 3: 4-6 ani, grupa 4: 6-11 ani, grupa cinci: 11-14 ani,grupa 6:14-18 ani.Fiecare grup va nota pe foaia de flip-chart comportamente nedorite alecopiilor, precum i tehnici de disciplinare pe care le-ar putea aplica. Reprezentantul fiecreigrupe va prezenta rezultatele discuiilor.

  Concluzii:Tehnicile de disciplinare i educare ale copilului trebuie aplicate n funcie deateptrile pe care le au prinii de la copii la anumite vrste. De exemplu, un printe nu-i

 • 8/10/2019 Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

  38/94

  Disciplinarea pozitiv poate fi nvat?

  38

  poate explica unui bebelu de cteva luni c este pedepsit pentru c i-a lovit fratele, pentruc nu nelege. De asemenea, un copil de 15 ani nu poate s stea la col pentru c a greit,aceasta fiind o metod depit n raport cu dezvoltarea copilului.

  De exemplu, pentru bebelui sunt inutile tehnici precum explicaii i instruciuni verbale,excluderea, impunerea limitelor, pedepsele.

  Copiii cu vrste ntre 18 luni i 3 ani rspund foarte bine la tehnici de disciplinare bazate peredirecionarea comportamentului, instruciuni verbale/explicaii. Nu sunt eficiente metode precum setul de reguli i consecine, pedepsele.

  Pe msur ce copilul nainteaz n vrst va rspunde la din ce n ce mai multe metodedisciplinare. Perioada anilor 4-12 ani este cea ncare comportamentul se modeleaz cel mai bine i mai uor.

  Pentru vrsta 13-18 ani, metodele care funcioneaz cel mai bine sunt comunicarea iexplicaiile/instruciunile verbale, sistemul reguli-consecine. Cu vorba bun, un printereuete s ctige ncrederea copilului i s l orienteze spre un comportament adecvat.Metode precum excluderea sau redirecionarea comportamentului sunt depite pentru

  vrsta lui. Exerciiul este util pentru trecerea n revist a metodelor i tehnicilor de disciplinar e pozitiv.

  Sursa informaiilor : http://www.copilul.ro/comunicare-copii/dezvoltarea-morala-la-copii/Tehnici-disciplinare-in-functie-de-varsta-copilului-a8693.html

  6.Decalogul unui printe de nota 10

  Obiectiv: sintetizarea unor principii, tehnici i metode caracteristici disciplinrii pozitive Grup int: prini, bunici, profesori, asisteni maternali Timp: 30-35 minuteMetode: brainstorming, discuii, activitate n grup Materiale: foi de flipchart, markereDesfurare:

  Participanii sunt mprii n cinci grupe. Fiecare grup trebuie s realizeze decalogul unui printe de nota 10, sintetiznd informaiile nsuite despre disciplinarea pozitiv.Reprezentantul fiecrei grupe va prezenta rezultatele discuiilor. Formatorul va nota pe foaiade flip-chart elementele comune care apar la toate grupele.

  Sugestii: Fii calm!, Fii afectuos!, Fii rbdtor!, Fii onest!, Fii ferm!, Fii respectuos, Fii prezent! etc.

  Surse: A toolkit on Positive Discipline with particular emphasis on South and Central Asia, 2007

  (Save the Children), pp. 71-116 Adina Boti, Anca Tru, Disciplinarea pozitiv sau cum s disciplinezi fr s rneti,

  Editura ASCR, Cluj-Napoca, 2004, pp. 54-81 http://www.netplaces.com/new-teacher/behavior-management/positive-and-negative-

  reinforcement.htm www.copilul.ro

  http://www.netplaces.com/new-teacher/behavior-management/positive-and-negative-reinforcement.htmhttp://www.netplaces.com/new-teacher/behavior-management/positive-and-negative-reinforcement.htmhttp://www.netplaces.com/new-teacher/behavior-management/positive-and-negative-reinforcement.htmhttp://www.netplaces.com/new-teacher/behavior-management/positive-and-negative-reinforcement.htmhttp://www.netplaces.com/new-teacher/behavior-management/positive-and-negative-reinforcement.htmhttp://www.netplaces.com/new-teacher/behavior-management/positive-and-negative-reinforcement.htm
 • 8/10/2019 Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

  39/94

 • 8/10/2019 Disciplinarea Pozitiva Se Poate Invata

  40/94

  Disciplinarea pozitiv poate fi nvat?

  40

  2 seminarii europene: Tehnici de disciplinare pozitiv i Comunicarea n cadruldisciplinrii;

  activiti de documentare i sistematizare a informaiilor pentru elaborarea unui program dedezvoltare a abilitilor de disciplinare pozitiv n rndul adulilor (Tools for teaching

  positive discipline) i sesiuni de lucru pe tema discipinrii pozitive; realizarea unei cercetri (Educaia copiilor referitoare la disciplinarea pozitiv. Repere i practici actuale n Europa) pentru a identifica repere i practici actuale referitoare laeducaia n familien cele 10 ri partenere pentru a identifica unele percepii privindmetodele eficiente de disciplinare a copilului i pentru a stabili de asemnri i deosebiri;

  activiti de diseminare i valorizare a parteneriatului; activiti de monitorizare i evaluare a parteneriatului.

  Principala problem care a determinat naterea acestui proiect de refer la faptul cmulti aduli nu dein cunotinele i abilitile necesare pentru a gestiona comportamentele problematice ale copiilor pe baza dezvoltrii unor relaii pozitive, fiind preocupai mai mult deeliminarea comportamentului nedorit i mai puin de cultivarea comportamentului dorit. Potrivitspecialitilor, atunci cnd vine vorba de educarea copilului, disciplinarea pozitiv care prespupunei stimularea comportamentelor pozitive, este neglijat, jumatate din aduli recurgnd la metodeviolente de educare (violen fizica, verbal, emoional). Sursa pentru agravarea unor probleme decomportament ale copiilor este chiar modul adulilor de a gestiona aceste probleme.

  Dou activiti derulate la nceputul proiectului au fost: constituirea echipei de proiect(staff) i selecia grupului int (learners/cursani). Au fost selectai circa 60 de learners care prezint urmtoarele caracteristici:

  25% dintre learners sunt din mediul rural; 87% sunt persoane de sex feminin, 13% persoane de sex masculin; 40% sunt persoane cu studii medii; cursanii au vrste cuprinse ntre 19 i 51 de ani; predomin persoane cu vrsta ntre 30 i 45

  de ani; 35% dintre cursani (learners) sunt prini ai elevilor din liceul nostru ei manifestndu-i

  dorina de a descoperi metode de rezolvare a conflictelor cu copii lor, i, prin urmare,mbuntirea relaiilor cu acetia. Participnd la activitile proiectului, ei sper s-imbunteasc cunotinele teoretice despre disciplinarea pozitiv, s descopere metode itehnici de disciplinare adecvate comportamentului propriilor copii favoriznd astfeldezvoltarea unor relaii mai bune. Muli dintre ei recunosc c nu dein cunotinele iabilitile necesare pentru a gestiona comportamentele problematice ale copiilor i recunoscc sunt mai mult preocupai de eliminarea comportamentului nedorit i mai puin de

  TIAI C ...? Potrivit unui studiu realizat de organizaia nonguvernamentalSalvai Copiii n anul 2011, copiii continu s fie abuzai (emoional,

  fizic sau verbal) de ctre adulii din viaa lor (prini, profesori,ngrijitori, angajai n instituii de protecia copilului). Potrivit aceluiai studiu (realizat n 37 de ri), 86% dintre cop