DII ATESTAT OK GOOD.ppt

of 28 /28
Grup Şcolar de Arte şi Meserii al Cooperaţiei Meşteşugăreşti "Spiru Haret" Baia Mare Turismul clasic, cultural, balnear şi de afaceri în oraşul Mangalia tor ler Mirela Cozma Tehnician Turism 2015

Embed Size (px)

Transcript of DII ATESTAT OK GOOD.ppt

 • Grup colar de Arte i Meserii al Cooperaiei Meteugreti"Spiru Haret" Baia Mare

  Turismul clasic, cultural, balnear i de afaceri n oraul Mangaliandrumtor ElevProf. Zigler Mirela Cozma Dionisie Cls. a XIII a BTehnician Turism2015

 • TURISMUL Fenomenul turismului Turismul a devenit n zilele noastre o activitate la fel de important precum cea desfurat n alte sectoare-chei din economia mondial (industrie, agricultur, comer). Activitatea turistic este bine susinut de un valoros potenial turistic natural antropic difereniat de la ar la ar, n funcie de care sunt organizate diferite tipuri de turism. Mai cunoscute n practica turismului sunt: Turismul prezint ansamblul de msuri puse n aplicare pentru organizarea n desfurarea unor cltorii de agrement sau n alte scopuri

 • Relieful, reeaua hidrografic, peisajul, resursele naturale de factur balnear, monumentele naturii etc, la care se adaug i resursele antropice ca monumente de arhitectur i art, siturile arheologice i istorice .a. reprezint componente ale mediului ambiant i se constituie n resurse de ofert i atracie turistic, favorizante pentru desfurarea unor multiple forme de turism: de la drumeie, odihn i recreere, la turismul de sntate sau cel cultural etc.

 • Turismul Romniei A fost puternic influenat de ideologiile i personalitatea liderilor din rile comuniste.Prea puin atenie a fost acordat dezvoltrii turismului n imediata perioad de dup al Doilea Rzboi Mondial, iar cnd sectorul ofertelor turistice a luat natere, turismul Romniei a avut foarte puin de oferit. n momentul de fa, Romnia este pe punctul de a deveni o destinaie turistic important, dar nainte de toate va trebui sa-i estompeze anumite minusuri care nu i confer o poziie concurenial pe piaa internaional turistic.

 • Factorii de influenare a turismului Potenialul turistic este influenat de o serie de factori: factori naturali (care rmn , n general, neschimbai) i factori economici, demografici, politici, psihologici (ce sunt caracterizai printr-o dinamic accentuat dar i cu posibiliti de dirijare n sensul dorit). Turismul, mai mult ca oricare alt domeniu de activitate este dependent de mediul nconjurtor, acesta reprezentnd "materia sa prim",

 • Localizare si caracterizare Situat n sud-estul Dobrogei pe ruinele vestitei ceti Callatis, Mangalia ncearc dup 2500 de ani s redevin un important pol economic i cultural, pe coasta de vest a Mrii Negre. Dovezile arheologice ndreptesc plasarea ntemeierii cetii Callatis n sec.IV .Hr., n timpul domniei regelui macedonean Amyntos III. ncepnd din secolul al XI-lea, cetatea este cunoscut sub numele de Pangalia i era alturi de Constana i Varna, unul din cele mai importante porturi din Dobrogea. Cei peste 2.500 de ani de istorie demonstreaz binecuvntarea acestui loc, lca de toleran pentru civilizaiile i etniile care l-au populat de-a lungul timpului.

 • Caracteristici geografice

  Municipiul Mangalia, este situat la limita de sud est a rii, la aproximativ 45 km sud de Municipiul Constana i la aproximativ 11 km nord de punctul de frontier Vama Veche cu Bulgaria. Aezarea geografic: 43,49 latitudine nordic; 28,35 longitudine estic. Teritoriul administrativ al Municipiului Mangalia: 6200 ha. ort, distribuie, utilizare i depozitare. Aezarea privilegiat pe aceeai latitudine cu Monaco, San Remo i Nisa - a permis realizarea unei salbe de staiuni cu caracter estival, cu nume de fete sau de zei mitilogici: Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn. Clima este temperat cu influene mediteraneeane, marine, ceea ce face ca primavara s soseasc mai devreme, iar toamna s ntrzie aici mai mult.necesar.Localitati vecine Limanu/2 Mai (E87 - 9.00 km) Saturn (E87 - 5.00 km)

 • Relief, Flora, Fauna :

  Temperatura medie in lunile iunie -august depaseste 25 C. Precipitatiile sunt reduse , sub 400mm/an . Durata de stralucire a soarelui atinge ,summer , 10-12 H/day. Nebulozitatea este redusa . Vanturile dominante bat din directia N-E iar brizele de mare si de uscat racoresc vara aerul . Apa marii has o mineralizare de 15,5 g/l , in timpul verii atinge o temperatura de 25-26 C. Bioclimatul marin este bogat in aerosoli salini si in radiatie solarawith efect excitant asupra organismului. Indicatii terapeutice: hipotiroidism, limfatism , anemii secundare , rahitism, decalcifieri, unele afectiuni reumatismale. Pa malul marii sunt conditii ideale pentru: aerohelioterapie si talasoterapie. Climatul maritimRelieful Litoralului Romanesc este determinat de interactiunea morfologica a Podisului Dobrogeiwith Marea Neagra . De a lungul coastei marine trecerea intre podis si plataforma marina se face lin , pe o panta usoara cu numeroase plaje , cu acces facil in apa pe distante remarcabile . Aceasta , cat si faptul ca Marea Negra este lipsita de curenti litorali ,plante sau pesti periculosi o fac ideala pentru bai in mare si sporturi nautice.

 • O salba de lacuri marcheaza litoralul: Techirghiol, Tatlageac, Neptun, Belona, Siutghiol, Corbu, Sinoie, Navodari, Tasaul (Navodari). Dintre aceste nu este nevoie samai prezentam Lacul Techirghiol arhicunoscut in Romania si in lume pentru namolul vindecator. Obiectivul arheologic cel mai important de vizitat in zona litoralului este Cetatea Histria, aflata pe malul Lacului Sinoie.

  Nivelul de dezvoltare economico - socialaIndustria Principala ramura industrial ce caracterizeaz economia Municipiului Mangalia este cea de construcii navale, n ora existnd dou antiere de profil: Daewoo Mangalia Heavy Industries investiie a Concernului coreean Daewoo cu o infrastructur bine pus la punct i un plan de dezvoltare rapid n urmtorii trei ani; S.N. Mangalia R.A. cu capital de stat i activitate n domeniul reparaiilor i construciilor de nave militare i civile.

 • Dezvoltarea local este puternic susinut de Centrul Roman de Afaceri Marea Neagra, dotat cu un hotel modern i sli de conferin, unde se desfaoar cursuri i seminarii susinute att de romni ct i de strini i care se adreseaz unui spectru larg de oameni de afaceri.Agricultura Agriculturaeste foarte bine reprezentat n teritoriu datorit solurilor fertile, bogate n humus, ct i a faptului c ntreaga suprafa agricol este amenajat pentru irigat. Microclimatul din aceast zon este ideal pentru ntreaga varietate de soiuri cultivate att n domeniul horticulturii, ct i a culturilor de cmp. Nicieri soiurile de struguri nu gsesc condiii mai prielnice pentru a cumula cantiti nsemnate zahr dect n aceast zon litoral. Potenialul piscicol al zonei este exploatat de firme dotate cu pescadoare costiere i de societi axate pe creterea petilor n heletee i lacuri naturale.

 • Turismul

  Minunata rivier romneasc beneficiaz de farmecul deosebit al Mrii Negre (a treia mare european ca ntindere i a doua ca adncime; salinitate redus; 17-18 0/00 la rm; temperatura apei vara: 200-250C). n Marea Neagr nu exist cureni, plante sau peti periculoi. Platforma litoral coboar lin de pe plaj eliminandu-se asfel orice factor de risc. Sezonul de var a nceput n ultimii ani s se prelungeasc pe toat perioada anului, datorit bazelor de tratament geriatrice i balneologice ce atrag din ce n ce mai muli turiti, n special strini. Thalassoterapia i turismul balnear sunt recunoscute pe plan internaional. Valoarea bazei turistice locale este amplificat de existena a 3 mari baze de tratament balnear pentru turitii de pe tot globul care exploateaz n mod fericit celebrele nmoluri sapropedice precum i apele mezotermale sulfuroase din zon (Sanatoriul Balnear Mangalia, Bazele de tratament din cadrul Complexelor Mangalia, H.Hora-Saturn i Doina-Neptun). Totalul locurilor de cazare este de aproximativ 100.000 mprite relativ uniform pe staiuni.

 • Perspectivele unui oras european Mangalia

  A fost puternic influenat de ideologiile i personalitatea liderilor din rile comuniste. Prea puin atenie a fost acordat dezvoltrii turismului n imediata perioad de dup al Doilea Rzboi Mondial, iar cnd sectorul ofertelor turistice a luat natere, turismul Romniei a avut foarte puin de oferit. n momentul de fa, Romnia este pe punctul de a deveni o destinaie turistic important, dar nainte de toate va trebui sa-i estompeze anumite minusuri care nu i confer o poziie concurenial pe piaa internaional turistic.

  A fost puternic influenat de ideologiile i personalitatea liderilor din rile comuniste. Prea puin atenie a fost acordat dezvoltrii turismului n imediata perioad de dup al Doilea Rzboi Mondial, iar cnd sectorul ofertelor turistice a luat natere, turismul Romniei a avut foarte puin de oferit. n momentul de fa, Romnia este pe punctul de a deveni o destinaie turistic important, dar nainte de toate va trebui sa-i estompeze anumite minusuri care nu i confer o poziie concurenial pe piaa internaional turistic.

 • TurismuL clasic

  A fost puternic influenat de ideologiile i personalitatea liderilor din rile comuniste. Prea puin atenie a fost acordat dezvoltrii turismului n imediata perioad de dup al Doilea Rzboi Mondial, iar cnd sectorul ofertelor turistice a luat natere, turismul Romniei a avut foarte puin de oferit. n momentul de fa, Romnia este pe punctul de a deveni o destinaie turistic important, dar nainte de toate va trebui sa-i estompeze anumite minusuri care nu i confer o poziie concurenial pe piaa internaional turistic. A fost puternic influenat de ideologiile i personalitatea liderilor din rile comuniste. Prea puin atenie a fost acordat dezvoltrii turismului n imediata perioad de dup al Doilea Rzboi Mondial, iar cnd sectorul ofertelor turistice a luat natere, turismul Romniei a avut foarte puin de oferit. n momentul de fa, Romnia este pe punctul de a deveni o destinaie turistic important, dar nainte de toate va trebui sa-i estompeze anumite minusuri care nu i confer o poziie concurenial pe piaa internaional turistic. A fost puternic influenat de ideologiile i personalitatea liderilor din rile comuniste. Prea puin atenie a fost acordat dezvoltrii turismului n imediata perioad de dup al Doilea Rzboi Mondial, iar cnd sectorul ofertelor turistice a luat natere, turismul Romniei a avut foarte puin de oferit. n momentul de fa, Romnia este pe punctul de a deveni o destinaie turistic important, dar nainte de toate va trebui sa-i estompeze anumite minusuri care nu i confer o poziie concurenial pe piaa internaional turistic.

 • Turismul cultural

  A fost puternic influenat de ideologiile i personalitatea liderilor din rile comuniste. Prea puin atenie a fost acordat dezvoltrii turismului n imediata perioad de dup al Doilea Rzboi Mondial, iar cnd sectorul ofertelor turistice a luat natere, turismul Romniei a avut foarte puin de oferit. n momentul de fa, Romnia este pe punctul de a deveni o destinaie turistic important, dar nainte de toate va trebui sa-i estompeze anumite minusuri care nu i confer o poziie concurenial pe piaa internaional turistic. Turismul balnear A fost puternic influenat de ideologiile i personalitatea liderilor din rile comuniste. Prea puin atenie a fost acordat dezvoltrii turismului n imediata perioad de dup al Doilea Rzboi Mondial, iar cnd sectorul ofertelor turistice a luat natere, turismul Romniei a avut foarte puin de oferit. n momentul de fa, Romnia este pe punctul de a deveni o destinaie turistic important, dar nainte de toate va trebui sa-i estompeze anumite minusuri care nu i confer o poziie concurenial pe piaa internaional turistic.

 • Turimul de afaceri

  A fost puternic influenat de ideologiile i personalitatea liderilor din rile comuniste. Prea puin atenie a fost acordat dezvoltrii turismului n imediata perioad de dup al Doilea Rzboi Mondial, iar cnd sectorul ofertelor turistice a luat natere, turismul Romniei a avut foarte puin de oferit. n momentul de fa, Romnia este pe punctul de a deveni o destinaie turistic important, dar nainte de toate va trebui sa-i estompeze anumite minusuri care nu i confer o poziie concurenial pe piaa internaional turistic.

 • Obiectivele turistice ale zonei Mormntul princiar-movila Documaci situat n vecintatea oraului, complexul funerar este format dintr-un mormnt de mari dimensiuni orientat est-vest i o construcie de form rectangular a crei funcionalitate nu a putut fi stabilit nc. Petera Movile situat n zona numit La Movile aflat la vest de oraul Mangalia. Descoperit n anul 1986 ntr-un pu minier, a devenit una dintre cele mai vestite peteri din lume. Este o peter mic, de 240 m lungime, cu galerii scunde i nespectaculoase, ns conine un ecosistem subteran unic, bogat n specii adaptate la mediul cavernicol, i care este bazat n ntregime pe energia chimic rezultat din oxidarea hidrogenului sulfurat. Laboratorul GESS de la Mangalia situat pe malul mrii, n vecintatea unui foraj cu ap sulfuroas, laboratorul a fost inaugurat n vara anului 1995 i nscut pentru a facilita cercetrile de biologie i ecologie din zona Movile.

 • Petera Limanu , un labirint de istorie aflat nu departe de btrnul Callatis, ntr-un loc unde s-au ntlnit de mii de ani drumurile pescarilor cu ale corbierilor, contrabanditilor, negutorilor, aceasta a cptat un nimb de legend.

  Rezervaia Pdurea Hagieni este una din cele mai valoroase piese ale patrimoniului natural dobrogean. Rezervaia uimete prin diversitatea peisajului att de deosebit de cel al litoralului situat la numai civa kilometri, ct i prin raritile de flor i faun care i-au gsit refugiu n aceast insul de vegetaie nconjurat acum de culturi agricole: bli cu vegetaie acvatic i palustr, stepe pietroase aflate n plin soare, coaste i rpe de calcar, plcuri de arbuti spinoi, luminiuri cu vegetaie de step i pduri umbroase de diferite esene, predominant fiind cea de tip submediteraneean. Pentru un loc binecuvntat de natur i de istorie, pentru un ora care tie s se valorifice i s-i impun imaginea i personalitatea, viitorul este unul singur: cel european.

 • Numrul turitilor romni i strini cazai n pensiunile turistice, ca urmare a creterii numrului unitilor de cazare, a cunoscut o cretere continu n perioada 1998-2000. Astfel, ponderea n 1999 a numrului de turiti cazai n pensiuni turistice (fa de 1998) a crescut cu 6,41% (creterea mai mare a cunoscut-o numrul turitilor strini cazai), iar n 2000 creterea a fost de 5,65%, numrul turitilor strini cazai n pensiuni fiind n cretere, dar nu att de semnificativ ca n anul precedent. n 2000 o cretere semnificativ a cunoscut numrul turitilor romni cazai n pensiunile din zona Mangalia 6,03%.Evoluia n timp a numrului de turiti cazai n pensiunile turistice din zona Mangalia (1998-2000)

  AnTuriti romni%Turiti straini%Total turiti%19982987 -1316 -4303 -19993031+ 1,471548+ 17,634579+ 6,4120003214+ 6,031624+ 4,9 4838+ 5,65

 • Calculul coeficientului de utilizare a capacitii de cazare: Nr. nnoptri turist CUC = ---------------------------------- x 100 % Nr. locuri disp. x 365 zileTabelul IV.3. Calculul indicatorului ofertei de locuri de cazare (nr. locuri):

  Calculul duratei medii a sejurului:Nr. nnoptri turist Durata medie a sejurului = ---------------------------- zile Nr. total al turitilor

  1998 1999 2000Nr. nnoptri turist 13.727 22.893 24.190Nr. locuri cazare 376 806 1286CUC 10% 7,76% 5,15%

 • Tabel IV.4. Durata medie a sejurului (zile):

  Calculul indicatorului densitii turistice:n raport de populaie:Nr. turiti dp = ---------------------- populaia total dp = ---------------------- % populaia total

  1998 1999 2000Nr. nnoptri turist 13.727 22.893 24.190Nr. total turiti 4303 4579 4838Dms [zile] 3,19 4,99 5

 • b. n raport de suprafa Nr. turiti dt = ---------------------- km2 suprafaa totalncepnd cu 1997, ANTREC a editat anual un catalog ce include oferta turistic rural la nivelul ntregii ri. Broura cuprinde oferta turistic din cele 5 zone ale rii (Moldova i Bucovina, Dobrogea, Muntenia i Oltenia, Maramure, Criana i Banat, Transilvania). Fiecare echipament turistic este prezentat cu ajutorul unor pictograme ce include:numr persoane ce pot fi cazatesuprafaanumr camere cu 1,2,3 paturinumr de bi televizornumr de duuri masina de spalatTelefon acceptare animalenclzire curtemic dejun limba straina vorbita de gazd (F;G;E;R;I;S)Toalet distanta la cel mai apropiat oras din zontelevizor

 • AniiCapacitate de cazareSosiri (mii)nnoptri (mii)Indicii de utilizare net a capacitii n funciune (%)Existent (locuri)n funciune (mii locuri-zile)199014944223386,81696,212447,653,2199512119612124,31042,96859,856,620001225989571,7757,84801,950,2200112065010532,2745,94900,546,5200211946611149,3754,24582,941,1

 • Structurile de primire turistic cu funciuni de cazare turistic, in iulie 2003

  Judeul Constana numrTotal851Hoteluri i moteluri300Hanuri turistice-Cabane turistice1Campinguri i uniti tip csut48Vile turistice i bungalouri447Tabere de elevi i precolari13Pensiuni turistice39Sate de vacan-Pensiuni agroturistice-Hoteluri pentru tineret1Hosteluri1Popasuri turistice-Spaii de cazare pe nave1

 • Responsabiliti n dezvoltarea turismului durabil Turismul durabil este definit ca un turism care este, din punct de vedere ecologic, acceptabil pe termen lung i viabil din punct de vedere financiar, respectnd ntru totul valorile sociale i culturale ale populaiilor locale. Pentru ca dezvoltarea turistic s se realizeze pe principii durabile, cei n cauz trebuie s in seama de componentele durabilitii i anume: mediul nconjurtor, ce reprezint materia prim pentru desfurarea aciunilor turistice; economia, care permite susinerea unei anumite eficiene a turismului ca afacere att pentru micii ntreprinztori locali ct i pentru marii touroperatori; oamenii, att din prisma unor condiii sociale satisfctoare pentru turiti ct i prin prisma avantajelor pentru populaia local. Turismul trebuie, deci, s integreze dezvoltarea durabil.

 • CONCLUZIITurismul, factor al dezvoltrii durabile.1. Toi participanii la dezvoltarea turismului trebuie s salvgardeze mediul natural, avnd n vedere obinerea de creteri economice sigure, continue i durabile, menite s satisfac n mod echitabil nevoile i aspiraiile generaiilor prezente i viitoare; 2. Trebuie s se dea prioritate tuturor formelor de desfurare a turismului, care conduc la economisirea de resurse preioase i rare, n mod deosebit ap i energie, i s dea prioritate i s se ncurajeze de ctre autoritile publice naionale, regionale i locale evitarea, pe ct posibil, a producerii de deeuri; 3. Ealonarea n timp i spaiu a fluxurilor de turiti i vizitatori, n mod special a celor care rezult din concedii pltite sau vacane colare, i o distribuire mai echilibrat a srbtorilor trebuie privit ca o reducere a presiunii activitilor turistice asupra mediului i mbogirea impactului benefic asupra industriei turismului i economiei locale;

 • 4. Infrastructura turismului trebuie proiectat i activitile turistice programate n aa fel nct s se protejeze motenirea natural compus din ecosisteme i biodiversitate i s se pstreze speciile de animale ameninate. 5. Turismul natural sau ecoturismul sunt recunoscute n mod deosebit ca fiind determinante pentru mbogirea pozitiei turismului, dat fiind respectul pentru motenirea natural i populaiile locale i sunt n concordan cu capacitatea de absorbie a locurilor respective.

 • BIBLIOGRAFIE1.Gldean N., Staicu G., Ecologie i protecia mediului, Ed. Economic Preuniversitaria, Bucureti, 20022.Florina Bran, Melinda Candea, Irina Cimpoeru, Organizarea, amenajarea si dezvoltarea durabila a spatiului geografic , Ed. Universitara, 2006 3. http://www.ecomagazin.ro/ecoturism-turism-durabil/ http://www.e-referate.ro/referate/Dezvoltarea_unui_turism_durabil2007-06-27.htmlhttp://www.biblioteca-digitala.ase.ro/biblioteca/carte2.asp?id=65&idb=

 • http://www.google.ro/imgres?imgurl=http://www.princeradublog.ro/wp-content/uploads/sustainable-development-4.jpg&imgrefurl=http://www.princeradublog.ro/jurnal/pasii-viitoarelor-luni/&usg=__OISwhin6rTff4Gwi1SDJHjz3Djs=&h=302&w=315&sz=15&hl=ro&start=0&zoom=1&tbnid=AMHPqrjBb04Z5M:&tbnh=159&tbnw=166&ei=V7LcTaueCszWsgaW-vjkDg&prev=/search%3Fq%3Dturismul%2Bdurabil%26um%3D1%26hl%3Dro%26sa%3DN%26biw%3D1140%26bih%3D649%26tbm%3Disch&um=1&itbs=1&iact=rc&dur=532&sqi=2&page=1&ndsp=14&ved=1t:429,r:8,s:0&tx=105&ty=82

  http://www.google.ro/imgres?imgurl=http://www.scritube.com/files/turism/619_poze/image002.jpg&imgrefurl=http://www.scritube.com/geografie/turism/ECOTURISMUL-MODEL-DE-DEZVOLTAR94798.php&usg=__uVOve8hgqJOqlGb2rzKvqzKc7ms=&h=261&w=495&sz=12&hl=ro&start=12&zoom=1&tbnid=EiLRFwRDbheoYM:&tbnh=69&tbnw=130&ei=trLcTdKPApDWsgbZ8ZDyDg&prev=/search%3Fq%3Dturismul%2Bdurabil%26um%3D1%26hl%3Dro%26sa%3DN%26biw%3D1140%26bih%3D649%26tbm%3Disch0%2C570&um=1&itbs=1&biw=1140&bih=649