Diferite tipuri

download Diferite tipuri

of 4

 • date post

  28-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  229
 • download

  0

Embed Size (px)

description

mef

Transcript of Diferite tipuri

MASINI DE GAURIT

MASINI DE GAURITIn linii mari se pot aminti urmatoarele tipuri de masini de gaurit:

De banc

Cu coloana

Cu montant si coloana

Cu cap revolver

Cu cap multiax

Radiala

In coordinate

De gaurit adanc

In figura de mai sus este prezentata schema cinematica structurala, caracteristica majoritatii masinilor de gaurit, respectiv faptul ca arborele principal impreuna cu scula executa atat miscarea principala (de rotatie), cat si miscarea de avans (de translatie).

Masinile de gaurit radiale sunt destinate prelucrarii gaurilor in piese de dimensiuni mari (batiuri, carcase, cilindri de laminar, etc)

Masinile de gaurit snt masinile-unelte pe care se executa operatiile tehnologice de gaurire, largire, alezare, lamare, filetare si gaurire fina. Acestea constituie circa 20% din parcul total de masini-unelte aschietoare, deci o grupa numeroasa, asemenea strungurilor, masinilor de frezat sau de rectificat. Miscarea principala de aschiere - miscarea de rotatie - este executata de scula, de asemenea si miscarea de avans axial. Scula este montata in arborele principal, care n afara de faptul ca transmite momentul necesar gauririi, transmite si forta axiala necesara prelucrarii. Pe lnga aceste solicitari, axul principal, mai este solicitat si n directia radiala, de exemplu in cazul cind burghiul nu este ascutit corect.

Ca atare arborele principal trebuie astfel construit ca sa poata prelua aceste solicitari. De mentionat ca solicitarile radiale snt numai intimplatoare, deci masina nu poate fi folosita la operatiile unde forta de aschiere are si componenta radiala.In procesul de gaurire, cum s-a amintit, scula trebuie sa execute ambele miscari de aschiere (principala si de avans). Pentru a putea suprapune cele doua miscari, de valori diferite, axul principal al masinii are o forma constructiva speciala, cum se poate observa n figura.Marimea caracteristica a masinilor de gaurit este diametrul maxim al gaurii ce se poate prelucra in plin cu un burghiu elicoidal n semifabricat din otel cu rezistenta de 60-70 daN/mm2. Alte marimi caracteristice masinilor de gaurit sunt: lungimea maxima a cursei arborelui principal, distanta dintre arborele principal si ghidajele montantului sau coloana, si dimensiunile mesei de prindere a semifabricatului.

Aceste masini se compun dintr-o placa de baza 1, care sustine coloana 2 si bratul 3.

Pe ghidajele bratului 3, se deplaseaza capul de gaurire 4. Piesa de gaurit se poate fixa, in functie de dimensiuni, pe masa masinii 5, pe placa de baza 1, sau dupa necesitati, direct pe sol sau in gauri adanci in pardoseala, oriunde in limita a 3600 in jurul coloanei

_1194093374.bin

_1194093703.bin

_1194093299.bin