Despre Chestionare

download Despre Chestionare

of 50

 • date post

  28-Nov-2015
 • Category

  Documents

 • view

  130
 • download

  7

Embed Size (px)

description

Chestionarul

Transcript of Despre Chestionare

Cuprins

Chestionarul Instrument de cercetare n marketing

Cuprins

Capitolul I. Instrumente de cercetare ...............................................................2

1.1 Chestionarul .............................................................................................................. 2

1.1.1 Definire i aria de investigare ................................................................... 2

1.1.2 Tipuri de chestionare ..................................................................................3

1.1.3 Proiectarea chestionarelor .......................................................................... 8

1.1.4 Considerente conceptuale privind elaborarea chestionarelor ..................... 8

1.1.5 Metodologia elaborrii chestionarelor .........................................................9

1.1.6 Tipuri de ntrebri .................................................................................... 11

1.1.7 Limbajul folosit pentru formularea ntrebrilor ....................................... 15

1.1.8 Forma grafic a chestionarului ................................................................ 16

1.1.9 Instruciuni de completare a chestionarului ............................................. 16

1.1.10 Testarea chestionarului ......................................................................... 16

1.1.11 Codificarea rspunsurilor i stabilirea grilei de corelaie ntre ntrebri. 16

1.1.12 Controlul calitii rspunsurilor ............................................................ 12

Capitolul II. Cercetarea pe baz de chestionar parte practic ...... 18

2.1 Chestionar privind opinia consumatorilor legate de detergeni ............................. 18

2.1.1 Analiza cantitativ, procentual i grafic a ntrebrilor chestionarului 20

2.1.2 Analiza corelativ a ntrebrilor de la chestionar ................................... 35

2.2 Concluzii finale ..................................................................................................... 48

Bibliografie ............................................................................................ 50

CAPITOLUL I.

Instrumente de cercetare

Philip Kotler consider c, pentru culegerea datelor necesare cercetrii de marketing, se pot utiliza dou categorii de instrumente i anume chestionarul i aparatura specializat.

Avnd n vedere i opiniile altor specialiti de marketing, instrumentele considerate a fi cel mai des utilizate n cadrul cercetrii de marketing sunt: interviul i chestionarul.

1.1. Chestionarul

1.1.1. Definire i aria de investigare

n literatura de specialitate i n practica cercetrilor de marketing se apreciaz chestionarul ca fiind cel mai important i mai frecvent utilizat instrument pentru culegerea informaiilor necesare n prospectarea pieei. n acest sens, un reputat profesor al universitii din Londra, specialistul englez C.A.Moser, afirma n lucrrile sale c: ... o anchet nu poate fi mai bun dect chestionarul su, subliniind astfel locul central pe care l deine acest instrument n metodologia investigaiilor sociale.

Prin urmare, chestionarul este considerat de specialiti a fi cel mai eficient instrument de investigare, ceea ce justific utilizarea lui frecvent.

Chestionarul reprezint un instrument de cercetare flexibil, care permite culegerea datelor primare prin intermediul unor ntrebri, structurate dup principii bine definite, astfel nct s trezeasc interesul i s antreneze subiecii investiii pentru a rspunde ct mai sincer i ct mai clar la ntrebrile care le sunt adresate prin intermediul lui.

Printre avantajele utilizrii sale n cercetarea pieei se pot enumera: bogia tematic a datelor ce pot fi recoltate cu ajutorul lui, manevrare i prelucrare accesibil, posibilitatea administrrii lui n mod repetat la aceiai subieci sau la subieci diferii; de asemenea, n cercetrile de marketing longitudinale de tip panel, chestionarul are capacitate de a culege de la purttorii cererii att informaii de natur cantitativ, ct i de ordin calitativ.

Dei n ceea ce privesc costurile pe care le necesit nu este cel mai ieftin instrument de cercetare, el se folosete cu prioritate pentru culegerea datelor necesare celor mai variate teme. Astfel, poate fi utilizat att n cercetrile selective ce se efectueaz n rndul agenilor economici (ancheta de tip industrial), ct i pentru investigarea clienilor privind o multitudine de aspecte cum sunt:

a) Cunoaterea i studierea relaiilor economice dintre cerere, ofert i participanii la actele de piaa;

b) Analiza comportamentului de cumprare i de consum (motive, preferine, atitudini, deprinderi, intenii, obiceiuri, etc.);

c) Surprinderea formelor de manifestare ale cererii;

d) Testarea acceptabilitii pe pia a unor produse i servicii;

e) Funcionarea mecanismului distribuiei;

f) Surprinderea reaciei pieei pentru anumite niveluri de pre ale unor mrfuri;

g) Dimensionarea gamei de fabricaie n cadrul ntreprinderilor;

h) Cunoaterea resurselor umane n cadrul activitii manageriale desfurat de productorii i comercianii produselor cercetate;

i) Elaborarea strategiilor de marketing.

Avnd n vedere faptul c o ntrebare se poate pune n mai multe feluri, cei care proiecteaz structura i coninutul chestionarului trebuie s stabileasc foarte atent tipurile de chestionare i de ntrebri cela mai adecvate, limbajul folosit (cuvintele cu care se formuleaz) i ordinea acestora. Pentru fiecrare ntrebare n parte trebuie s se analizeze ce importan are rspunsul pentru cercetarea n cauz i s se elimine apoi ntrebrile cele mai puin interesante, pentru a nu se supradimensiona n mod inutil chestionarul, ceea ce ar duce la costuri suplimentare pentru editarea i prelucrarea lui; de asemenea, nu trebuie s se pun la ncercare rbdarea celui chestionat, fapt care ar altera calitatea rspunsurilor sau care ar spori numrul nonrspunsurilor.

1.1.2. Tipuri de chestionare utilizate pentru cercetrile de marketing

Chestionarele care se folosesc pentru investigarea pieei se pot grupa tipologic n funcie de mai multe criterii i anume:

A) Dup coninutul concret al programului de cercetare, chestionarele pot fi:

Specializate De tip omnibusChestionarele specializate se utilizeaz atunci cnd prin programul de investigare se urmrete un singur scop principal cum ar fi: studierea preferinelor consumatorilor pentru diferite varieti de produse, cercetarea inteniilor de cumprare pentru un nou produs, investigarea deprinderilor de cumprare pentru anumite produse specifice, eficacitatea publicitii pentru un magazin de prezentare i desfacere, testarea comparativ cu ajutorul publicului a unor sortimente diferite de produse.

Chestionarele de tip omnibus se folosesc atunci cnd tema de cercetare este mult mai complex, cum ar fi de exemplu, studiul cererii i al preferinelor cumprtorilor privind produsele alimentare din import.

B) n funcie de natura ntrebrilor administrate, chestionarele pot produce date cantitative i factuale, precum i informaii calitative de opinie.

Pentru obinerea unor date cantitative se folosesc ntrebri nchise care permit un rspuns strict standardizat i asigur obinerea unor informaii privind cantitatea, structura, dinamica cererii, ofertei, preurilor i a altor factori ai pieei.

n a doua situaie se urmrete, n principal, latura cauzal-motivaional, chestionarul asigurnd informaii de natur explicativ care permit adncirea i nuanarea rezultatelor cercetrii.

Informaiile calitative de opinie sunt necesare pentru a putea cunoate i caracteriza opiniile, sugestiile i propunerile cumprtorilor.

C) Dup periodicitatea administrrii chestionarului, acesta poate fi utilizat:

Pentru o singur cercetare, situaie specific studiilor de marketing transversale Pentru mai multe cercetri ori n mod repetat n cercetrile de marketing longitudinale, cum sunt investigaiile de tip panel; caracterul periodic al administrrii chestionarului la intervale egale de timp i acelorai de interviu, determin particulariti n construcia acestui instrument de investigaie, cercetarea pstrndu-i astfel actualitatea.D) Dup locul de completare a chestionarului i implicit de derulare a anchetei: n practica cercetrilor de marketing chestionarul poate fi completat:

La sediul unitii economice (firmei), n cazul anchetelor industriale

n reeaua comercial de magazine, n cazul cercetrilor realizate n rndul consumatorilor

La domiciliul purttorului de informaii, situaie mai puin frecvent pe piaa mrfurilor alimentare dect pe cea a bunurilor de folosin ndelungat sau a articolelor vestimentare

Sub form de comunicare interactiv prin intermediul telefonului i al monitorului de televiziune, n fapt un sistem comunicaional rapid i eficient, ce activeaz periodic un panel de cumprtori sau de utilizatori

Pe strad sau n locuri publice (la trguri i expoziii naionale i internaionale), pentru testarea distribuiei preferinelor agenilor economici i a publicului consumator privind diferite articole din oferta de mrfuri, cunoaterea celor mai solicitate mrci de produse, etc.

E) n raport cu modul de administrare, chestionarele pot fi:

Chestionarele completate de operatorul de interviu, fie pe formularul tiprit, fie prin transmiterea pe band magnetic dup nregistrarea convorbirii sau a interviului prin telefon

Chestionarele autoadministrate, completate de nsui respondentul la ntrebri, tot prin nscrierea rspunsului pe formularul tipizat sau prin tastarea pe claviatura terminalului de la domiciliu (n cazul video chestionarelor) a cifrei (cifrelor) reprezentnd codul rspunsului pentru care s-a optat la ntrebrile ce apar pe ecranul monitorului.

Exemplu

CHESTIO