Depozitul de Fructe

of 7 /7
Depozitul de fructe-legume, refrigerate şi congelate Caracteristici tehnice Spaţiul alocat depozitului de fructe-legume, refrigerate şi congelate (D3!!!), va fi de ....metrii pătraţi, din care X pentru fructe-legume, Z pentru congelate şi Y pentru refrigerate. În proiectarea depozitului am ţinut cont de faptul că produsele hotivitivole suferă în timpul păstrării o serie de procese metabolice şi anume: respiraţie, maturare, încolţire, iar condiţiile de păstrare variază de la un produs la altul. Spaţiul de depozitare este amenajat în conformitate cu normele agreate de Uniunea Europeană. Depozitul este amenajat cu rampe de încărcare şi descărcare pentru camionalele cu care se face aprovizionarea cu mărfuri şi distribuţia acestora către clienţi. Depozitul are formă dreptunghilară, cu recepţia şi expedierea pe latura frontală a sensului de intrare în parc, această formă fiin cea mai avantajoasă din puctul de vedere al preluării mărfii, păstrării dar şi expediţiei către clienţi. Depozitul deţiene spaţii spaţii proiectate pentru recepţia şi livrarea separată a fructelor-legumelor, produselor refrigerate dar si a celor congelate, coordonarea întregului spaţiu fiind făcută de un manager specializat. Acesta va fi susţinut de un sistem de alarmă în cazul unor eventuale acţiuni neplăcute.

description

DEp dE fRUcTE

Transcript of Depozitul de Fructe

Depozitul de fructe-legume, refrigerate i congelate

Caracteristici tehniceSpaiul alocat depozitului de fructe-legume, refrigerate i congelate (D3!!!), va fi de ....metrii ptrai, din care X pentru fructe-legume, Z pentru congelate i Y pentru refrigerate. n proiectarea depozitului am inut cont de faptul c produsele hotivitivole sufer n timpul pstrrii o serie de procese metabolice i anume: respiraie, maturare, ncolire, iar condiiile de pstrare variaz de la un produs la altul. Spaiul de depozitare este amenajat n conformitate cu normele agreate de Uniunea European. Depozitul este amenajat cu rampe de ncrcare i descrcare pentru camionalele cu care se face aprovizionarea cu mrfuri i distribuia acestora ctre clieni. Depozitul are form dreptunghilar, cu recepia i expedierea pe latura frontal a sensului de intrare n parc, aceast form fiin cea mai avantajoas din puctul de vedere al prelurii mrfii, pstrrii dar i expediiei ctre clieni.Depozitul deiene spaii spaii proiectate pentru recepia i livrarea separat a fructelor-legumelor, produselor refrigerate dar si a celor congelate, coordonarea ntregului spaiu fiind fcut de un manager specializat. Acesta va fi susinut de un sistem de alarm n cazul unor eventuale aciuni neplcute. Pricipalele obiective ale depozitului sunt meninerea calitii produselor depozitate, respectiv a proprietilor organoleptice i fizico-chimice. S-a optat pentru achiziionarea de instalaii de climatizare interioar ce asigur microclimatul n celulele frigorifice pentru meninerea n limitele optime a temperaturii, umiditii i compoziiei aerului, instalaii de atmosfer controlat pentru meninerea tuturor factorilor de climat interior specific fiecruit tip de produs depozitat i anume: temperatur, umiditate, concentraie de oxigen i bioxid de carbon. Depozitul este prevzut cu o ieire de siguran, iar pentru promptitudinea operaiunilor este construit o ramp de ncarcare i descrcare de 7 metrii. Pentru un flux continuu, spaiul este dotat cu o alee n faa depozitului i cale de acces ctre parcri.Instalaiile de iluminat (n general fluorescent) prevzute n depozit sunt difereniate: n hala de sortare iluminarea se face ct mai aproape de cea natural n celulele de depozitare nu este necesar lumina deoarece aceasta ar stimula sau intensifica unele procese nedorite (vegetaie, vestejire, etc) Pe aleile de circulaie i anexe, o lumin obinuit.

Compartimentul pentru legume-fructen depozitul din Botoani, legumele i fructele vor fi mprite n funcie de gradul de umiditate i temperatura la care trebuiesc depozitate, astfel legumele vrac (cartofi, ceap, etc.) vor fi separate de rdcinoase, iar n cazul fructelor se aplic acelai tratament. Fructele i legumele vor fi recepionate pe rampa de aprovizionare i introducere n stocaj. n depozitul nou deschis, fiecare sortiment de legume i fructe va fi ambalat n ldie sau cutii de carton n funcie de tipul mrfii.

Figura 1: Imagine din interiorul camerei de depozitare a fructelor i a legumelor

Compartimentul pentru prodsuse congelateDepozitele frigorifice, denumite i frigorifere sau antrepozite frigorifice, sunt spaii rcite, destinate pstrrii produselor alimentare. Elemetle de pe podea i tavan pentru meninerea temperaturii sczute sunt executate din panori isolate cu spum poliuretanic ntrit i expandat. Camerele frigorifice sunt dotate cu rafturi cu crlige i system de agare cu crlige. Capacitatea de ngheare i congelare rapid a camerei ajunge la o temperatur a camerei de minus 35C.

Figura 2: Imagine din interiorul camerei frigorifice

Figura 3: Imagine cu sistemul de rcire a depozitului

Compartimentul pentru produse refrigerateNivelul temperaturii aerului necesar in depozitele de produse refrigerate este determinat de tipul de produse depozitate. Pentru asigurarea temperaturii necesare a aerului, instalatia frigorifica aferenta depozitului se va dimensiona in corelare cu caracteristicile produselor respective. Limitele admisibile intre care poate varia temperatura aerului din depozit sunt de asemenea determinate de caracteristicile produselor.In interiorul spatiilor frigorifice de depozitare a produselor refrigerate trebuie asigurata o puritate cat mai mare a aerului. Poluarea aerului interior este determinata de zestrea initiala de incarcatura microbiologica si de substante chimice poluante, de degajarile de substante sau mirosuri ale produselor, precum si de dezvoltarea microorganismelor in timpul ventilarii aerului. Pentru micsorarea poluarii aerului interior este necesara o improspatare, de obicei periodica. Aerul proaspat introdus, trebuie filtrat si tratat termic pana la atingerea temperaturii de regim interior. Daca debitul de aer proaspat introdus este relativ mare, atunci, pentru a asigura neperturbarea parametrilor aerului interior, se procedeaza la o tratare completa, in sensul aducerii lui la nivelul aerului interior atat ca temperatura, cat si ca umiditate. In acest fel se evita si pericolul condensarii vaporilor de apa pe suprafata produselor. Deoarece la temperaturile uzuale ale aerului din spatiile de depozitare a produselor refrigerate, ca de altfel si din spatile frigorifice de refrigerare, microorganismele psihrofile au conditii de dezvoltare, se impun masuri severe de asigurare a curateniei si masuri suplimentare de dezinfectie.Un prim aspect igienico-sanitar este legat de incarcatura microbiana initiala a produselor care urmeaza a fi refrigerate sau depozitate in stare refrigerata. In acest sens se impune respectarea tututror masurilor preliminare racirii care sa asigure o incarcatura microbiana minima a produselor, masuri care depind de natura acestor produse si care vor fi analizate in capitolele de aplicatii ale tehnologiilor frigorifice.Al doilea aspect al asigurarii igienei este legat de spatiile tehnologice propriu-zise. Curatenia permanenta in interiorul spatiilor racite este strict necesara. Pentru aceasta se vor indeparta resturile de produse si oricare corpuri straine care constituie focare de contaminare microbiologica. Spalarea spatiilor tehnologice se face cu apa calda sub presiune si detergent. Dupa curatire si spalare urmeaza operatia de dezinfectare care se efectueaza de regula numai dupa golirea de produse a spatiului respectiv si decongelarea completa a racitoarelor de aer.

Figura 3: Imagine din interiorul camerei pentru produsele refrigerate