Densitatea reţelei hidrografice

Click here to load reader

 • date post

  13-Apr-2016
 • Category

  Documents

 • view

  67
 • download

  2

Embed Size (px)

description

Densitatea reţelei hidrografice

Transcript of Densitatea reţelei hidrografice

 • Densitatea reelei hidrografice

 • Densitatea reelei hidrografice a unei regiuni sau a unui bazin hidrografic exprim raportul dintre lungimea total a reelei de ruri i canale i suprafaa teritoriului exprimat n km/km2. Aceast noiune oglindete att gradul de fragmentare a reliefului, ct i condiiile de formare ale scurgerii.

  raportul dintre lungimea total a rurilor din cuprinsul unui bazin (L) i suprafaa bazinului respectiv (F).

 • Exist o diferen ntre densitatea de drenaj i cea a reelei hidrografice, n sensul c n primul caz se iau n calcul toate cile drenajului superficial, iar n al doilea numai lungimea cilor de drenaj permanent i semipermanent. Densitatea reelei hidrografice reflect varietatea condiiilor geologice, hidrice, climatice etc. dintr-un teritoriu.

  Densitatea de drenaj poate da indicaii asupra evoluiei i fragmentrii reliefului, asupra scurgerii superficiale, a gradului de torenialitate a unui bazin hidrografic i chiar asupra debitelor de ap i de aluviuni n suspensie.

 • Digitizarea retelei hidrografice. Rezultat un layer de tip linie numit de exemplu APE 2. Realizarea unei structuri de tip plasa pentru arealul definit. Rezultatun layer de tip poligon numit de exemplu Fishnet pentru realizarea plasei vom folosi functia Create FishnetData Management Tools . Feature Class . CreateFishneteste important ca la parametrii Cell size width 1000,Cell size Height 1000, Number of Rows 0,Number of Colums 0 Rezultatul este un feature class de tip poligon numit de exemplu ReteaPatratele1km. Important este ca in tabelul atribut se creaza o coloana in care se creaza automat un identificator unic (FID).

 • 3. Vom folosi in continuare functia IntersectpentruReteaHidrografica cuReteaPatratele1km.Analysis Tools . Overlay . IntersectRezultatul va fi un nou Feature class numit spre exemplu Intersect Prin aceasta operatiune se va taia toata reteaua hidrografica cu ajutorul retelei de partatele. In plus toate segmentele de linii (retea hidrografica) vor primi (in tabelul atribut) indicativul partatelului din care fac parte.

 • 4. Vom crea apoi un tabel statistic in care vom insuma toate lungimile segmentelor de rau ce fac parte din fiecare patratel. Vom obtine astfel un tabel cu un numar egal de coloane cu cel al patratelor de 1km ce au in plus si indicatorul patratului. Pentru aceasta vom folosi : Analysis Tools . Statistics . Summary Statisticsca si parametrii de intrare vom flosi: Feature class: ApeTaiate, Camp statistic: Lungime operatie SUM, Case Field: Identificator Patrat Rezultat un tabel numit spre exemplu Intersect_Statistics

 • 5. Se incarca tabelul TabelTotalizator in ArcMap. 6. Se creaza o legatura de tip Join intre feature class Fishnet si Tabelul Intersect_Statistics pe baza atributului identificator patrat.

 • 7. Se exporta feature class Fishnet intr-un nou feature class numit DensitateFragmentare. 8. Feature class se simbolizeaza prin Clase de valori in funtie de valoarea insumata a lungimilor segmentelor de rau. ( Atentie aceasta valoare este in metrii. Pentru a ajunge la unitatea de masura ceruta km / kmp va trebui ca valoarea sa fie impartita la 1000)

 • Toate drepturile http://gisro.wordpress.com/