CVJ NR. 419, MARTI 30 IULIE 2013

16
Cotidian regional Apare de luni pânã vineri în toate localitãþile Vãii Jiului Redacþia ºi administraþia: str. 1 Decembrie 1918, nr. 100, Petroºani (Casa de Culturã) www.cronicavj.ro E-mail: [email protected] Telefon: 0374.906.687 16 pagini 1 LEU Cronica Vãii Jiului Fondat 2011 Anul II Nr. 419 Marti, 30 Iulie 2013 Înghiþiþi de praful de pe stradã N u mai pot respira din cauza prafului. Oamenii din Colonia Petroºani se sufocã pur ºi simplu în case. Asta se întâmplã din cauza lucrãrilor de canalizare, iar cei mai afectaþi sunt cei de pe strada Ecaterina Teodoroiu. >>> P >>> PAGINA AGINA A 4-A 4-A Pacienþii din Petrila aºteaptã ºi câte douã luni pentru a se interna în spital D e-abia s-a deschis cã deja este aglomeraþie peste mãsurã. Vorbim de Spitalul de la Petrila, care funcþioneazã în noua formulã de circa o lunã ºi unde ambele secþii sunt deja arhipline. >>> >>> PAGINA AGINA A 12-A 12-A Reprezentanþii SNÎMVJ ºi CEH ºi-au dat mâna P roblemele dintre Societatea Naþionalã de Închideri Mine ºi Complexul Energetic Hunedoara sunt rezolvate. >>> P >>> PAGINA AGINA A 3-A 3-A Apã ºi locuri la umbrã pentru muncitori O bligaþiile angajatorilor pe timp de caniculã. Reprezentanþii Inspectoratului Teritorial de Muncã din Valea Jiului aduc la cunoºtinþa angajatorilor o serie de mãsuri pe care trebuie sã le respecte în zilele în care temperaturile sunt ridicate. >>> >>> PAGINA AGINA A 13-A 13-A COSTEL A VRAM: „Un sfert din Valea Jiului aº vrea sã fie galben-albastrã”! C oordonatorul PNL din cele ºase localitãþi ale Vãii Jiului, Costel Avram, a explicat în cadrul unui interviu pentru „Cronica”, planurile sale politice cel puþin pânã la primul examen, scrutinul de anul viitor pentru alegerile europarlamentare. Avram þinteºte însã sus ºi vrea sã întreacã orice rezultat pe care l-a avut de la Revoluþie ºi pânã acum liberalii din Valea Jiului. Vrea ca mãcar un ºfert din Vale sã aleagã PNL în 2016 ºi nu doar atât. >>> P >>> PAGINILE AGINILE 10-1 10-11

description

CVJ NR. 419, MARTI 30 IULIE 2013

Transcript of CVJ NR. 419, MARTI 30 IULIE 2013

Page 1: CVJ NR. 419, MARTI 30 IULIE 2013

Cotidian regional Apare de luni pânã vineri în toate localitãþile Vãii Jiului Redacþia ºi administraþia: str. 1 Decembrie 1918, nr. 100, Petroºani (Casa de Culturã)

www.cronicavj.ro E-mail: [email protected] Telefon: 0374.906.687 16 pagini 1 LEU

Cronica Vãii JiuluiFondat 2011 Anul II Nr. 419

Marti, 30 Iulie 2013

Înghiþiþi de praful de pe

stradãN u mai pot respira din

cauza prafului.Oamenii din ColoniaPetroºani se sufocã pur ºisimplu în case. Asta seîntâmplã din cauza lucrãrilorde canalizare, iar cei maiafectaþi sunt cei de pe stradaEcaterina Teodoroiu.

>>> P>>> PAGINAAGINA AA 4-A4-A

Pacienþii dinPetrila aºteaptã

ºi câte douãluni pentru a seinterna în spital

D e-abia s-a deschis cãdeja este aglomeraþie

peste mãsurã. Vorbim deSpitalul de la Petrila, carefuncþioneazã în noua formulãde circa o lunã ºi unde ambelesecþii sunt deja arhipline.

>>>>>> PPAGINAAGINA AA 12-A12-A

ReprezentanþiiSNÎMVJ ºi CEHºi-au dat mâna

P roblemele dintreSocietatea Naþionalã

de Închideri Mine ºiComplexul EnergeticHunedoara sunt rezolvate.

>>> P>>> PAGINAAGINA AA 3-A3-A

Apã ºi locuri laumbrã pentru

muncitori

O bligaþiile angajatorilorpe timp de caniculã.

ReprezentanþiiInspectoratului Teritorial de Muncã din Valea Jiuluiaduc la cunoºtinþa angajatorilor o serie demãsuri pe care trebuie sã lerespecte în zilele în caretemperaturile sunt ridicate.

>>>>>> PPAGINAAGINA AA 13-A13-A

COSTEL AVRAM:

„Un sfert din Valea Jiului aº vrea sã fie galben-albastrã”!

C oordonatorul PNL din cele ºase localitãþi ale Vãii Jiului, Costel Avram, a explicat în cadrulunui interviu pentru „Cronica”, planurile sale politice cel puþin pânã la primul examen,

scrutinul de anul viitor pentru alegerile europarlamentare. Avram þinteºte însã sus ºi vrea sãîntreacã orice rezultat pe care l-a avut de la Revoluþie ºi pânã acum liberalii din Valea Jiului. Vrea camãcar un ºfert din Vale sã aleagã PNL în 2016 ºi nu doar atât. >>> P>>> PAGINILEAGINILE 10-110-111

Page 2: CVJ NR. 419, MARTI 30 IULIE 2013

Cronica Vãii Jiului | Marti, 30 Iulie 20132 Utile

Vrei ca afacerea ta sã fie cunoscutã?Vrei sã te dezvolþi?Vrei sã-þi gãseºti colaboratori serioºi

de afaceri?Vrei sã faci bani?

Cronica Vãii Jiului

Editat de S.C. MBD REPORTER MEDIA SRL PetroºaniTipãrit la SC Tipografia ProdCom SRL Tg-Jiu

Responsabilitatea materialelor aparþine înexclusivitate autorilor

Materialele marcate “Promovare”reprezintã PUBLICITATE

Cronica Vãii JiuluiWebsite:

www.cronicavj.ro

E-mail:[email protected]

Director:Marius MITRACHEMarius MITRACHE([email protected])Redactor sef: Ileana FIRÞULESCUIleana FIRÞULESCU([email protected])Editor coordonator:CarCarmenmen COSMANCOSMAN([email protected])Colectivul de redactie: MirMircea cea NISTORNISTOR([email protected])Diana MITRACHEDiana MITRACHE([email protected])MirMircea BUJORESCU cea BUJORESCU Luiza Luiza ANDRONACHEANDRONACHE([email protected])Maximilian GMaximilian GÂNJUÂNJU([email protected])Petru BOLOG CIMPPetru BOLOG CIMPA, DenisA, DenisRUS, Monika BACIURUS, Monika BACIUGabriela RIZEA,Gabriela RIZEA,Fotoreporter:Ovidiu POvidiu PÃRÃIANUÃRÃIANUDesktop publishing:Geza SZEDLACSEKGeza SZEDLACSEKAlexandru-Sorin TIÞESCUAlexandru-Sorin TIÞESCUMarketing & Publicitate: Mirabela MOISIUMirabela MOISIU

COTIDIAN REGIONAL CU CAPITALINTEGRAL PRIVAT - ISSN 1583-5138

VREMEA ÎN VALEA JIULUI

LLLLuuuuppppeeeennnniiii

VVVVuuuullllccccaaaannnn

Ziua SearaDimineaþaNoaptea

Ziua SearaDimineaþaNoaptea

Ziua SearaDimineaþaNoaptea

Ziua SearaDimineaþaNoaptea

PPPPeeeetttt rrrrooooººººaaaannnniiii

PPPPeeeettttrrrr iiii llllaaaa

Pentru o comunicare bunã ºi pentrurezolvarea eficientã a problemelor pecare le au abonaþii S. C. APA SERVVALEA JIULUI S.A. Petroºani la sedi-ul societãþii din Petroºani, str. CuzaVodã nr. 23 au loc audienþe:

Miercuri: 13 - 15:

ªef Departament ProducþieCristian IONICÃ

ªef Serviciu ComercialAlina PAVEL

Joi 10 – 12

DIRECTOR GENERAL Costel AVRAM

ªef Departament Exploatare Florin DONISA

ªef Serviciu Juridic Adriana DÃIAN

Director General, Costel AVRAM

APASERVINFORMEAZÃ

Casa de Culturã, Str. 1 Decembrie1918, nr. 100 PetroºaniTelefon 0374.906.687

wwwwwwwwwwww....ccccrrrroooonnnniiiiccccaaaavvvvjjjj ....rrrroooo

NNNNooooiiii ssssuuuunnnntttteeeemmmm ppppaaaarrrr tttteeeennnneeeerrrr iiii iiii ppppeeeeccccaaaarrrreeee îîîî iiii ccccaaaauuuuþþþþ iiii !!!!

[email protected]

DN7 IzvorulRece - HaltaGeoagiu DN7Halta Geoagiu -Orãºtie DN7Orãºtie - Spini

DN 7 Spini -Simeria Veche -Simeria DN7Mintia - Veþel

DN7 Veþel -Leºnic DN7Leºnic - Sãcãmaº

DN7 Ilia -Gurasada DN7Gurasada -Burjuc DN7Burjuc-Zam Deva, CaleaZarand; Sântuhalm; DN76 Câinelul deJos - Bejan Petroºani pe DN66 ºi B-dul 1Decembrie

Efectuez lucrãri de amenajãri interioare.Rigips, gresie, faianþã, parchet. Preþ avantajos. Contact 0735580774

Radare în Hunedoara

Preþurile afiºate au un scop pur informativ.Acestea pot varia în funcþie de staþia de carburant.

SC DRUPO SRL, cu sediulin Calan, str. Furnalistului, nr.14, tel. 0734.779.423, fax.0254541720, produce si comercializeaza la Baza deProductie din Petrosani (fostCONPET ), str. Fabricii, nr.11 urmatoarele produse:pavele, borduri carosabile side trotuar; rigole carosabile;dale pentru rigole carosabile;betoane diferite clase, la pre-turi avantajoase.

Page 3: CVJ NR. 419, MARTI 30 IULIE 2013

Cronica Vãii Jiului | Marti, 30 Iulie 2013 Actualitate 3

U n bãrbat a ajuns laspital în noaptea de

duminicã spre luni, dupã cemaºina în care s-a aflat s-aizbit de o stâncã ºi apoi s-arãsturnat pe marginea dru-mului. Accidentul a avutloc în zona Jiet, duminicã,în jurul orei 21.30, la circa12 km de Cabana Jieþ,aproape de Groapa Seacã.

“Am primit o solicitare peapelul unic 112 la ora 21: 36 ºine-am deplasat la faþa locului cuun echipaj SMURD ºi unul pentru descarcerare. Am ajunsla faþa locului ºi am vãzut cã erao Dacie papuc, iar echipajul dedescarcerare a procedat la scoaterea bateriei ºi îndepãrtarea de pe carosabil amaterialelor rezultate în urmaaccidentului. De altfel, o persoanã a fost preluatã deun echipaj de prim ajutor ºitransportatã la spital cu multipleleziuni”, ne-a declarat mr.Adrian Avram, comandatDetaºamentul de PompieriPetroºani.

Traficul în zonã a fost blocatzeci de minute, iar bãrbatul decirca 40 de ani care se aflã

acum sub îngrijiri medicale laSpitalul de Urgenþã Petroºani,nu era la volanul Daciei papuc.

El era pasager, iar din spuse-le acestuia, în maºinã mai eraudouã persoane, ºoferul ºi încãun bãrbat. Însã, când au ajunsla faþa locului, pompierii de ladescarcerare nu au gãsit penimeni, nici pe ºofer, nici pecelãlalt bãrbat. Victima, din

declaraþiile ulterioare, se parecã ar fi fost preluatã de o altãmaºinã pânã în punctul în carepe drum s-a intersectat cuambulanþa SMURD, care a preluat-o apoi în condiþii de siguranþã.

În privinþa ºoferului, el s-aprezentat singur la poliþie, însãa douã zi, luni dimineaþa, motivpentru care nici nu s-a maiputut stabili dacã fusese sau nubãut când a avut loc accidentul.El a declarat poliþiºtilor cã a plecat de acolo, nu pentru afugi, ci pentru a cãuta semnal latelefonul mobil pentru a puteasuna la 112. Oricum, el s-a alescu dosar penal pentru pãrãsirealocului accidentului ºi cu per-misul suspendat.

Luiza Luiza ANDRONACHE ANDRONACHE

”Trecerea înMinisterul Energiei vaajuta la o mai bunãcomunicare în relaþiacu ComplexulEnergetic Hunedoaraîn speþã cu domnulAndronache ºi peaceastã cale primelerezultate s-au vãzutdrept dovadã preþulnegociat, cantitatea decãrbune reglementatapânã la finele anului”,declarã directorul general al SNÎMVJ,Aurel Anghel.

Dupã protestulminerilor de la minele

neviabile de acumdouã sãptãmâni,SNÎMVJ va livra cãtreCEH o cantitate de220 de mii de tone dehuilã. Potrivit direc-toului, cantitatealunarã ar asigura bunafuncþionare a societãþii.

”O medie de 40000de tone pe lunã, mediacare ne-ar asigurafuncþionarea dacã nemenþinem acelaºi preþal cãrbunelui înfuncþionarea societãþiifãrã probleme.

Cãrbunele care afost pe stoc a fost în

jur la 10000 de tone,cãrbune aferent luniiiulie. Stocul avut, can-titatea livratã în primadecadã ºi activitateadin ultima decadã neva conduce la o canti-tate care sã ne asigureveniturile necesareunui salar corect dincare toþi minerii sã nuaibã de pierdut”, a maispus sursa citatã.

Suma la care estelivratã huila cãtre CEHeste de 57 de lei, maipuþin faþã de preþulconvenit dintre statul

român ºi ComisiaEuropeanã.

”La aceastã orãlivrãm cu 57 de lei peGcal. Preþul trebuia sãfie de 64 de lei, darcând Complexul îºi vareglementa pe piaþa ocantitate mai mare deenergie ºi va avea unpreþ mai bun de vânzare a energiei, seva negocia în fiecarelunã preþul Gcal cuComplexul. În ultimeledouã luni ºi cererea pepiaþa energiei a fostdestul de redusã, preþul

pe bursã al cãrbuneluia fost foarte mic ºi peun preþ de 43 de lei pebursã cu cheltuielile detransport aferente s-aajuns la preþul de 57de lei pe Gcal. Nuputem fi sancþionaþidacã pe total an neînchidem pe totalulvenituri total, cheltuieli.Negocierile se vor facelunar, am avut preþ ºide 69 de lei pe Gcal ºiatunci dacã media anu-alã conduce la un 64de lei, dacã activãmlucrãrile de închidere

de unde mai putemaduce bani ºi ne putemînchide pe cifre, nu nepoate sancþiona”, amai precizat AurelAnghel.

Dupã protestulminerilor, VarujanVosganian, ministrulEconomiei a precizatcã SNÎMVJ va fi inclusîn subordineaMinisterului Energiei.Acest lucru nu s-a rea-lizat în cadrul ºedinþeide Guvern de sãp-tãmâna trecutã.

Monika BACIUMonika BACIU

Reprezentanþii SNÎMVJ ºi CEH ºi-au dat mânaP roblemele dintre Societatea

Naþionalã de Închideri Mine ºiComplexul Energetic Hunedoara suntrezolvate. Aceasta este opinia directoruluigeneral al societãþii de închideri mine dinValea Jiului. Mai mult, directorul consi-derã cã trecerea SNÎMVJ în subordineaMinisterului Energiei ar fi o punte carear asigura o mai bunã comunicare.

Accident la Groapa Seacã

ªoferul a pãrãsit locul accidentului

Page 4: CVJ NR. 419, MARTI 30 IULIE 2013

S alarii tentantepentru

doamnele ºidomniºoarele dinValea Jiului, ºi nunumai. Se cautãreprezentante alesexului frumos pentru un site devideochat.

Acest anunþ sepoate vedea peaproape toþi stâlpii din

Valea Jiului, ofertafiind foarte tentantãdin punct de vedere

material. Salariul pentru un

astfel de loc de muncã

ar urma sã fie între900 ºi 4000 de dolari,sumã frumuºicã debani dacã stãm sã negândim la muncã pecare aceste doritoarear urma sã o presteze.

Aceastã ofertã nueste o noutate pentrulocuitoarele, ºi maimult decât atât pentrudoritoarele, din ValeaJiului. De-a lungul tim-pului am putut întâlnimai multe anunþuripentru o asemeneacarierã. Pe lângã aces-te oferte adãugându-seºi cele de dansatoareexotice sau escorte.

Indiferent de undear proveni anunþul, fiede pe internet, fie afiºeamplasate pe stâlpi, ºioricât de bine plãtitã arfi acesta muncã, anga-jatorii cer seriozitatemaximã ºi pentru cãeste un loc de muncãca un oricare altul carenecesitã acest lucru.

Monika BACIUMonika BACIU

Cronica Vãii Jiului | Marti, 30 Iulie 20134 Actualitate

N u mai pot respiradin cauza

prafului. Oamenii dinColonia Petroºani sesufocã pur ºi simplu încase. Asta se întâmplãdin cauza lucrãrilor decanalizare, iar cei maiafectaþi sunt cei de pestrada EcaterinaTeodoroiu.

Au sãpat ºanþuri ºi auîndurat utilajele grele, iaracum îndurã praful infernal.Tone de pãmânt pulverizatsunt ridicate zilnic în aer încolonia Petroºani, iaroamenii de acolo sunt pur ºisimplu exasperaþi. Asta decând întreg traficul greu afost deviat pe strada lor cepoartã numele de EcaterinaTeodoroiu.

„Zilnic, ne ferecãm încase din cauza prafului. Nuputem intinde o rufã lauscat, pentru cã avem copiiºi tot ce spãlãm se mur-dãreºte. De o sãptãmânã eaºa ºi cu cine am luat legã-

tura la primãrie, sau la ape,au spus cã nu pot þine aici omaºinã cu apã sã ude, darva trebui sã gãseascã totuºio soluþie”, spune un locuitoral acestei strãzi. „Praf, praf ºi iarãºi praf. De o sãptãmânã asta ni se întâm-plã. Nu avem ce face, nesufocãm. Greºeala e ºi aconstructorului ºi a tuturor,cã dacã ºtiau cã bagã circu-laþia pe strada asta, trebuiasã gãseascã soluþia. Sã oreasfalteze, sau sã stro-peascã din jumate în jumatede orã sau din sfert însfert”, spune un alt om,în

timp ce alþii ar fi dispuºi sãºi plãteascã pentru a nu maiavea praf. „Dacã e nevoie,plãtim maºina care sã ude,mãcar din douã în douã ore.Se vede foarte bine ce este,tot traficul e dirijat pe aripaasta. Suntem de acord cãaºa sunt lucrãrile, darrugãmintea noastrã ar fi casã facem ceva sã scãpãm.Vomsesiza Garda de Mediu,dar imediat, pentru cã astaar fi cea mai sigurã soluþie,cã ei au dreptul sã aplice ºisancþiuni”, spune un altlocuitor al strãzii, exasperatºi el de praful din casã.

În tot acest timp, cei dinprimãrie spun cã trimit omaºinã sã ude strada. Darde câteva ori pe sãptãmânã.Asta în timp ce e ineficientdin orã în orã, la temperatu-ra de afarã. „Pot sã vã spuncã noi am dus maºina custropitul de apã pe întreagastradã Ecaterina Teodoroiu.Acum, constructorul careface lucrarea în folosulregiei de apã a luat legãturacu dumnealor ºi, în fiecarezi, sau la douã zile ,înfuncþie de posibilitãþi,urmeazã sã stropeascã strada cu apã”, a declaratDaniel Viºan, director alServiciului Public pentruAdministrarea DomeniuluiPublic ºi Privat de laPetroºani.

Din pãcate, însã, soluþia

cu stropitoarea nu e eficien-tã, iar oamenii vor maiîndura praful. Asta pânã cevor fi gata lucrãrile pe stra-da Cuza Vodã ºi traficul va fimult diminuat. Apoi va maidura o vreme pânã ce ve fiturnat asfaltul ºi abia apoiva lua sfârºit calvarul.

Diana Diana MITRACHEMITRACHE

Înghiþiþi de praful de pe stradã

Faci bani arãtând bine

Ieºire din anonimat, prin videochat

Page 5: CVJ NR. 419, MARTI 30 IULIE 2013

Cronica Vãii Jiului | Marti, 30 Iulie 2013 Actualitate 5

N u mai ºtiucum sã îºi

facã treaba.Mãturãtorii auajuns sã fie huliþide localnicii, care,din cauza caniculei,nu mai suportãpraful.

Abia au ieºit lamãturat strãzile ºi au ºifost puºi sã stea înrepaus. Mãturãtorii nusunt agreaþi aproapedeloc de oamenii aflaþiîn trafic. Imediat ce îºiîncep munca, ei sunthuliþi ºi puºi sã stea înpauzã. Asta din cauzaprafului pe care îl faccu mãturile, însã, ei

spun cã nu au cum sãprocedeze altfel. „S-alegat o femeie demine. Cã dau cu mãtu-

ra ºi se facepraf ºi le mur-dãrescmaºinile. Eu nusunt vinovatã.Unde mã puneºeful, acolo fac tre-abã. Cã m-a pus sã nufac, pânã nu pleacã cumaºina din locul încare mãturam. Mi-a zissã nu fac praf cã îimurdãresc maºina”,spune o femeie, întimp ce alþi angajaþi lamãturã aprobã cã astali se întâmplã zilnic decând e foarte caldafarã.

Mãturãtorii sunt

scoºi pe strãzi încã dela primele ore, iar ºefiilor spun cã fiecare îºirespectã programul,iar praful este, înopinia celor dinprimãrie, inerent. „Lanoi nu au ajuns recla-maþii în acest sens, darva trebui ca ºi noi sãne facem programulnostru sãptãmânal ºi

zilnic de mãturatstradal ºi pietonal,aºa cã nu se potîmpotrivi mãturat-ului. Dacã deran-jeazã pe cinevacã se mãturã pe

stradã, e problema lui.Asta este!”, spuneDaniel Viºan ,direcorul ServiciuluiPublic de Administrarea Domeniului Public ºiPrivat din Petroºani.

Temperaturile ridi-cate ºi praful nu faccasã bunã, iar ideea dea curãþa strãzile petimpul nopþii nu poatefi aplicatã la noi. Astapentru cã angajaþiicare mãturã ar trebuisã fie remuneraþi core-spunzãtor ºi chiar sãprimeascã sporuri denoapte.

DianaDianaMITRACHEMITRACHE

D upã ce au fostsomaþi de câte ori, la

sfârºitul sãptãmânii tre-cute, proprietarii debaruri ºi restaurante dinCentrul Civic Petroºaniau fost cât pe ce sãrãmânã fãrã terase.

Ultimul termen de platãal redevenþei pentru spaþiulînchiriat a fost data de 22iulie, drept pentru care,

vineri, 26 iulie, funcþionariide la primãrie s-au duspeste ei. Neavând ce face ºivãzându-se încolþiþi, patro-nii, cu chiu cu vai, au scosceva bani din buzunare.“Au venit ºi au plãtit chiarvineri o parte din datorie,nu toatã, e drept. Nu ammai desfiinþat terasele înacest caz, pentru cã nu esteîn interesul nostru. Oricum,pânã la urmã plãtesc, cãnici de anul trecut nu au

rãmas cu restanþe”, adeclarat Marian Popescu,city manager la primãriaPetroºani. Cele mai mari

datorii pentru spaþii sunt înzona centralã a Petroºaniu-lui, loc unde de altfel chiriilesunt ºi mai mari. Nu de

puþine lori, însã, s-au auzitvociferãri din partea patro-nilor cum cã redevenþa ar fiprea mare. În replicã, oficialii de la primãrie auafirmat cã la momentulsemnãrii contractului,aceºtia au fost de-acord cucuantumul solicitat, fãrãcomentarii.

De altfel, exemple deacest gen, de patroni carenu plãtesc chiria la primãriecu lunile, sunt ºi în altezone ale oraºului.

Luiza Luiza ANDRONACHE ANDRONACHE

Mãturãtorii – goniþi de localnici

Au scos banii din buzunar doar când s-au vãzut încolþiþi

Page 6: CVJ NR. 419, MARTI 30 IULIE 2013

Cronica Vãii Jiului | Marti, 30 Iulie 20136 Actualitate

Procurorii de laParchetul de pe lângãÎanlta Curte de Casaþieºi Justiþie au anunþat,luni, cã sunt urmãriteîn continuare, prinINTERPOL, mai multetezaure care formeazãobiectul aceleiaºi cauzeinstrumentate deParchetul de pe lângãCurtea de Apel AlbaIulia.

Astfel, sunt date înurmãrire un tezaur demonede Lysimach, dinaur (30 de kg.), dincare s-au recuperat 31piese, un tezaur demonede Koson din aur(25 de kg.), din care s-au recuperat 700piese, 5 scuturi regaledin fier, douã table dinbronz cuprinzând legileoraºului roman

Troesmis (Dobrogea),11 brãþãri spiralice dinaur, tezaure de denariromani (imitaþii dacice)etc. Reamintim cã,

recent,

procurori aiParchetului de pelângã Curtea de ApelAlba Iulia au recuperat,prin cerere de asistenþãjudiciarã internaþionalãdin Munchen, un lot de5 monede dacice dinaur de tip Koson, pre-cum ºi 14 piese depodoabã dacice, din

argint,reprezentând pãrþi dintezaurele sustrase de oasociaþie infracþionalãdin situl arheologicSarmizegetusa Regia,exportate ilegal ºi puseîn urmãrire prinINTERPOL.

M onedelerecuperate

vor ajunge laMuzeul Naþional deIstorie a României

Tezaurele au for-mat obiectul unoroperaþiuni de spãlareºi valorificare pe piaþainternaþionalã a anti-chitãþilor, fiind identifi-cate ºi indisponibilizatela o casã de licitaþii dinGermania, la solic-itarea Parchetului depe lângã Curtea deApel Alba Iulia. Lotulmonetar a fost predat

reprezentantuluiMinisterului Culturii, laConsulatul General alRomâniei dinMunchen, urmând a fidepus în custodiaMuzeului Naþional deIstorie a României dinBucureºti. Conformexperþilor: „cele cincimonede dacice, dinaur, recuperate recentdin Germania sunt sta-teri emiºi de regeleKoson (cca 44-29 a.C.). Dintre acestea,douã aparþin varianteicu monogramã perevers, iar celelalte treifac parte din variantafãrã mono-gramã. Ele aufost bãtute înatelierul mone-tar de laSarmizegetusaRegia în jurulanilor 44-29î.Hr.Fragmentul detezaur de 14podoabe dacicede argint, data-

bile în secolul I a.C.,conþine o brãþarã simplã, decoratã cucapete stilizate deºerpi, pandantive, cercei ºi verigi cucapetele rãsucite”.

Urmãrirea penalãeste efectuatã deParchetul de pe lângãCurtea de Apel AlbaIulia ºi organele poliþieijudiciare din cadrulI.G.P.R., Direcþia deInvestigaþii Criminale,Inspectoratele dePoliþie ale JudeþelorAlba ºi Hunedoara.

CarCarmenmenCOSMANCOSMAN

Cercetaþi pentrufurt calificat

D oi tineri riscã sã ajungã dupã gratiidupã ce au furat toate economiile

unui pensionar din comuna Criscior.

Cei doi hoþi, unul de 18 ani din Criºcior ºicelãlalt de 19 din comuna Luncoiu de Jos, auintrat în locuinþa bãtrânului de 74 de ani ºidupã ce au cotrobãit au dat peste cutia în careomul îºi þinea economiile.

Tinerii au furat peste 600 de lei, iar poliþiºtii au reuºit sã recupereze doar o parte

din bani. Cei doi tineri sunt cercetaþi înstare de libertatepentru comitereainfracþiunii de furt calificat.

M. M. GÂNJUGÂNJU

Prinºi cãfurau zgurãP atru hunedoreni sunt

cercetaþi de poliþiºtidupã ce au fost prinºi întimp ce furaserã circa 300de kilograme de zgurã.

„Politia MunicipiuluiHunedoara a fost sesizatã cuprivire la faptul cã în zonaIzvor se aflã mai multe per-soane care sustrag zgurã.Echipa operativã deplasatã la

faþa locului i-a identificat peGhiþã V., de 51 de ani, RobertV., de 29 de ani, AlexandruC., de 19 ani ºi Cãlin C., de21 de ani, toþi din Hunedoara,care încãrcaserã într-o cãruþã300 kg de zgurã.

În cauzã a fost întocmitdosar de cercetare penalã pentru comiterea infracþiuniide furt calificat”, a declaratinspectorul Bogdan Niþu,purtãtorul de cuvânt al IPJHunedoara. (M.G.)(M.G.)

Scotocesc piaþa neagrã internaþionalã

Tezaurele României, cãutate de procurori prin INTERPOLD upã ce au reuºit recuperarea din

Munchen aunui lot de 5 monededacice din aur de tip Koson, precum ºialte 14 piese de podoabã dacice dinargint, procurorii cautã în continuare ºi alte tezaure sutrase din siturile arheologice ºi traficate pe piaþa neagrãinternaþionalã.

Page 7: CVJ NR. 419, MARTI 30 IULIE 2013

Cronica Vãii Jiului | Marti, 30 Iulie 2013 Politic 7

D upã trecerealui

AlexandruLãutaru, fostulinspector ºcolargeneral, în tabãraPartiduluiMiºcarea Popularã,

PDL Petroºani sevede nevoit sã-lschimbe pe acestadin Consiliul Local.Urmãtorul pe lis-tele acestui partideste Marius Rad.

A plecat la MiºcareaPopularã pentru cãpromoveazã compe-tenþa. Acesta estemotivul principal pen-tru care AlexandruLãutaru a decis sãpãrãseascã PDL, dupã11 ani în care a fãcutparte din acest partidpolitic.

Preºedintele PDLPetroºani, spune cãdeocamdatã nu a venitînºtiinþarea oficialã cãAlexandru Lãutaruface parte din alt par-tid. „Deocamdatã nuavem nicio hârtie ofi-cialã.Vom vedea dacãdumnealui pleacã sau aplecat la PartidulMiºcarea Popularã.Atunci urmãtorul peliste este domnulMarius Rad”, adeclarat Tiberiu IacobRidzi, preºedinte PDLPetroºani. Lãutaru a

anunþat deja cã îºi vaînainta demisia, daraºteaptã decizia scrisãde la MiºcareaPopularã. La sfârºitulsãptãmânii trecute,Alexandru Lãutaru afost desemnat coordo-nator pentru consti-tuirea FilialeiHunedoara a PartiduluiMiºcarea Popularã.Decizia a fost luatã înºedinþa ComitetulNaþional de Iniþiativã alPartidului MiºcareaPopularã, când au fostdesemnaþi coordona-torii a 20 de filialejudeþene sau munici-pale ale PMP.Referitor la motivelecare l-au determinat sãtreacã în barcaPartidului MiºcareaPopularã, constitut maiales din rândulnemulþumiþilor dinPDL, fostul inspector

ºcolar general aljudeþului Hunedoara adeclarat cã acest faptse datoreazã, în princi-pal “relaþiei speciale pecare o am cu domnulDaniel Funeriu (n.r.fostul ministru alEducaþiei ºi membrufondator al FundaþieiMiºcarea Popularã)”.De asemena, Lãutaruspune cã a corodonat,împreunã cu IoenlChirigiu, înfiinþareaFundaþiei MiºcareaPopularã în

Hunedoara, aºa cã nua mai fost decât unpas pânã la trecerea lapartidul cu acelaºinume. “Este ceva nouîn ceea ce vor sã facã,sã punã pe primul loccompetenþa. Acestlucru m-a capacitate,m-a convins”, a expli-cat Alexandru Lãutarumotivele trecerii laPartidul MiºcareaPopularã.

CarmenCOSMAN

Pesediºti supãraþipe alegerea

lideruluiP reºedintele Organizaþiei PSD

Petroºani a plecat în concediu ºi ºi-a delegat atribuþiile cãtre un lider sindi-cal care ocupã ºi funcþia devicepreºedinte în partid. Membrii maivechi sunt nemulþumiþi de alegereafãcutã de Ioan Rus pe motiv cãînlocuitorul sãu nu are notorietate.

PSD Petroºani este condus pentru o lunã dezile de liderul sindical de la EM Livezeni, DanielSandu - vicepreºedinte al organizaþiei PSDPetroºani, dupã ce Ioan Rus a plecat în con-cediu tocmai în Singapore, la fiul sãu stabilitacolo.

În locul sãu, la conducerea partidului, l-adesemnat pe sindicalistul Daniel Sandu care areatribuþii limitate, nu poate semna ºi lua anga-jante în numele partidului. Chiar ºi aºa alegerealui Rus a nemulþumit aripa veche a PSDPetroºani. „Este ceartã între ei pentru cã ar fifost mai potrivit un vicepreºedinte vizibil, cunotorietate. Lui Sandu asta i se imputã, cã nuare notorietate. În rest nu are nimeni nimic cuel ci cu preºedintele Rus care a decis sã nu laseîn locul sãu un membru puternic”, a spus unuldintre pesediºtii. Preºedintele Ioan Rus, spuncontestatarii sãi, s-a temut de un puci în perioa-da în care el este în concediu.

„S-a asigurat ca sã nu fie dat jos. De astacred cã s-a temut, ca la întoarcere sã nu rãmânãfãrã funcþie”, mai spune unul dintre membriiPSD Petroºani. Practic, Ioan Rus n-ar putea fiînlãturat de la conducerea Organizaþiei PSD atâttimp cât a fost ales prin vot de majoritateamembrilor, chiar dacã existã încã o aripã înPSD Petroºani ce-l contestã.

Maximilian Maximilian GÂNJUGÂNJU

Dupã migrarea lui Lãutaru la Miºcarea Popularã

PDL Petroºani schimbã un ccoonnssiilliieerr llooccaall

Page 8: CVJ NR. 419, MARTI 30 IULIE 2013

Cronica Vãii Jiului | Marti, 30 Iulie 20138 Actualitate Actualitate 9

Monika BACIU

Examenul va avea locîn corpul A: B-dul 22Decembrie nr. 116(Liceu) ºi în corpul D: B-dul Dacia nr. 8 (ªcoalaGeneralã) a Colegiuluitehnic Transilvania dinDeva.

Peste 700 de per-

soane din judeþulHunedoara vor sã devinã dascãli. Astãzi lanivel naþional se vasusþine examenul în careviitoarelor cadre didac-tice le vor fi testatecunoºtinþele. În datade 30 iulie are loc examenul de titu-larizare. La niveluljudeþului peste 700 depersoane ºi-au depusdosarele pentru a

susþine acest examen.”Au fost depuse peste

700 de dosare pentruexamenul de titularizare.Majoritatea sunt pentru

posturile de educator,învãþãtor, dar ºi limbaromânã”, a declaratMarta Mate, purtãtor decuvânt al Inspectoratuluiªcolar Hunedoara.

Primele rezultate vorfi afiºate la 5 august.Înregistrarea contestaþiilor la inspectoratele ºcolare ºitransmiterea acestora lacentrele de evaluare sevor face în perioada 5-6august, iar rezultatelefinale vor fi anunþate la8 august.

Evoluþia de creºtere aleului a fost influenþatã pedeoparte de vânzãrile devalutã la care au recursinvestitorii strãini pentru acumpãra titluri de statromâneºti, iar pe de alta descãderea aversiunii faþã de

risc pe pieþele inter-naþionale, cauzatã dedeclaraþiile oficialilorRezervei Federale ameri-cane referitoare laamânarea momentului încare va reduce programulprin care injecteazã lunar

85 miliarde de dolari îneconomia SUA.

Euro a început sãptãmâ-na la un curs mediu de4,4235 lei ºi a terminat-ola 4,3866 lei, în cinciºedinþe consecutive descãdere. Vineri, tranzacþiiles-au realizat în jurul pragu-lui de 4,39 lei, cotaþiile dela închidere fiind de4,3860 – 4,3890 lei. Omedie mai micã decât ceade la finele sãptãmânii tre-cute se înregistra în 31mai.

Luna viitoare este deaºteptat ca euro sã semenþinã în culoarul 4,40 –4,45 lei, august fiind deobicei o perioadã în careleul se apreciazã, urmare afluxului de valutã de lacasele de schimb, creat deromânii care se întorc înþarã în perioada concedi-ilor.

Pentru finalul anului însãar putea apare probleme,dacã ar fi sã-i credem pecei de la EconomistIntelligence Unit, careprognozeazã o medie pen-tru euro de 4,65 lei, iarpentru dolar una de 3,55

lei. Ei iau în considerareturbulenþele din economiazonei euro dar ºi limitareatipãririi de „dolari noi” decãtre Fed.

Cursul dolarului ameri-can a coborât de la 3,3542la 3,3029 lei, iar franculelveþian de la 3,3774 la3,5563 lei.

Afirmaþiile, de acumdouã sãptãmâni, alepreºedintelui RezerveiFederale americane, BenBernanke, în faþa comisi-ilor de specialitate aleCongresului ºi SenatuluiSUA, nu au lãmurit investi-torii în ceea ce priveºte

politica monetarã a bãnciicentrale americane.

Acesta a afirmat, pedeoparte, cã stareaeconomiei ºi a ºomajuluinu este atât de bunã pe câtse aºteaptã, ceea ce nece-sitã prelungirea programu-lui de relaxare cantitativã.

Pe de alta, el a confir-mat cã în urmãtoarele lunivolumul „banilor noi” injec-taþi în economia SUA, carese ridicã, în prezent la 85miliarde dolar lunar, va firedus.

În aceste condiþii,perechea euro/dolar a

urcat de la 1,3130 dolari,la începutul sãptãmânii, la1,33 dolari, la finele ei,închizând vineri pe pieþeleamericane la 1,3278dolari.

În spatele aprecierii euros-a aflat creºterea indicelu-lui Ifo, care mãsoarãmoralul întreprinzãtorilorgermani, dar ºi scãdereaºomajului din Spania, unadintre þãrile care se con-fruntã cu cea mai ridicatãratã dintre statele zoneieuro.

Analiza cuprindeperioada 22 – 26 iulie

Marius MITRACHE

Concursul organizat demagazinul FISHMASTER cusprijinul ENERGOFISH aadunat 16 echipe a câte doipescari, dotaþi cu undiþediversificate ºi momeli pen-tru crapi ºi amur, speciileþintã.

Concursul s-a desfãºuratpe parcursul a 24 de ore,iar participanþii au reuºitperformanþa de a prinde întotal 900 de kilograme depeºte.

Vremea a fost idealãdesfãºurãrii competiþiei, iardupã atâta “muncã” pescariiau fost serviþi cu mici,grãtare ºi bere rece din

partea organizatorilor.Participanþii au primit

articole de pescuit, valoareapremiilor oferite de organi-

zatori a fost de 2.000 de lei.Locul I – Echipa ªardi-

Þigãrean – 87,04 kg peºteLocul II – Echipa Chiper-

Aurel – 84,79 kg peºteLocul III – Echipa Jian-

Pavel– 78,14 kg peºte

Organizatorii au þinut sãprecizeze cã toþi peºtii cap-turaþi au fost eliberaþi.

Carmen COSMAN

Medicul DanMãrculescu, ºefulServiciului Judeþean deMedicinã LegalãHunedoara, spune cã, celmai probabil, craniul va fitrimis la Institutul deCriminalisticã dinBucureºti din cauzã cã, laDeva, nu se pot facedeterminãri mai amã-nunþite, aºa cum se impun

în acest caz.Reamintim

cã, la finelesãptãmânii trecute, unbãrbat a sunatla 112 ºi aanunþat cã adescoperit uncraniu umanîn Jiul deVest, în zona Minei LupeniSud.

“Am fost sesizaþi, printr-un apel la 112, cã

în Râul Jiul de Vest a fostgãsit un craniu uman.Ancheta a fost preluatã deprocurori din cadrulParchetului de pe lângã

Tribunalul Hunedoara”,declara la momentulrespectiv Adriana Voina, reprezentantul IPJHunedoara

Procurorii urmeazã sãstabileascã de undeprovine craniul, cum aajuns el în Râul Jiu ºi dacãeste vorba despre vreofaptã de naturã penalã,dar este nevoie ºi de efectuarea unei expertizede specialitate în acest caz.

În cadrul unei discuþiipurtate între reprezen-tanþii autoritãþilor dinVâlcea ºi Sibiu s-au luat încalcul douã variante -“Drumul regilor” ºi“Drumul Romanilor”,ultimul fiind preferat ºi depreºedintele Traian

Bãsescu, transmiteRomânia TV, citândAgerpres.

“La cât e de frumoasãTransalpina, poþi sã-i spuiºi Drumul regilor ºi Drumulromanilor. E foarte frumos.Nu m-am gândit. Drumul

romanilor poþi sã-i spuifãrã grijã. (Mi-a plãcut -n.red.) sãlbãticia în gener-al. Partea de Rânca mi-aplãcut cel mai mult”, aspus Traian Bãsescu,prezent duminica aceastaîn zona pentru a mâncabrânzã.

Aleºii ºi reprezentanþiiorganizaþiilor care seocupã de promovarea tur-isticã a zonei cred cã acestdrum reprezintã un brand

pentru þara noastrã ºi cãtrebuie sã aibã un numemult mai românesc, caresã facã trimitere la tradiþieºi la istorie.

DN 67C, cunoscut cã“Transalpina”, era folositodinioarã de ciobanii caretreceau munþii cu oile întranshumanta, urca pânãla 2.145 de metri altitu-dine ºi este cel mai lungdrum de munte din þarã,având 139,4 kilometri.

Viitorii profesori, în febraexamenelor

P rofesorii susþin astãzi (marþi-n.r.) proba scrisã a exam-enului de titularizare. Pentru sustinerea probei scrise,

candidaþii înscriºi la concursul pentru ocuparea posturilor ºicatedrelor vacante/ rezervate pentru anul ºcolar 2013-2014, sevor prezenta în sala de concurs, de la Centrul de examen nr. 1– Colegiul Tehnic ,,Transilvania” Deva în data de 30.07.2013.

Transalpina ºi-ar putea schimba denumireaA utoritãþile locale vor sã rebranduias-

ca drumul DN 67C, cunoscut ºi cã“Transalpina”, schimbându-i numele cuunul mai românesc, care sã atragã turiºti.

Euro a pierdut un procent în faþa leului

S ãptãmâna trecutã, moneda naþionalã aavut o evoluþie pozitivã faþã de princi-

palele valute, apreciindu-se, comparativ cufinalul celei precedente, cu aproape 4,2 banifaþã de euro, cu peste 7,5 bani faþã de dolari ºicu circa 2,5 bani faþã de francul elveþian.

Capturã record la concursul de pescuit organizat de FISHMASTER-ENERGOFISH

O capturã record, un crap românesc cecântãreºte nu mai puþin de 15,3 kilo-

grame a fost prins în cadrul concursului depescuit ce a avut loc pe balta BEN din satulStrei. Recordul a fost înregistrat de Mirelªardi, un împãtimit al pescuituitului.

Craniul gãsit în Jiu, expertizat la Bucureºti

C raniul uman descoperit la finele sãp-tãmânii trecute în apele Râului Jiul

de Vest va fi trimis, cel mai probabil, laBucureºti pentru expertizare.

Page 9: CVJ NR. 419, MARTI 30 IULIE 2013

Cronica Vãii Jiului | Marti, 30 Iulie 20138 Actualitate Actualitate 9

Monika BACIU

Examenul va avea locîn corpul A: B-dul 22Decembrie nr. 116(Liceu) ºi în corpul D: B-dul Dacia nr. 8 (ªcoalaGeneralã) a Colegiuluitehnic Transilvania dinDeva.

Peste 700 de per-

soane din judeþulHunedoara vor sã devinã dascãli. Astãzi lanivel naþional se vasusþine examenul în careviitoarelor cadre didac-tice le vor fi testatecunoºtinþele. În datade 30 iulie are loc examenul de titu-larizare. La niveluljudeþului peste 700 depersoane ºi-au depusdosarele pentru a

susþine acest examen.”Au fost depuse peste

700 de dosare pentruexamenul de titularizare.Majoritatea sunt pentru

posturile de educator,învãþãtor, dar ºi limbaromânã”, a declaratMarta Mate, purtãtor decuvânt al Inspectoratuluiªcolar Hunedoara.

Primele rezultate vorfi afiºate la 5 august.Înregistrarea contestaþiilor la inspectoratele ºcolare ºitransmiterea acestora lacentrele de evaluare sevor face în perioada 5-6august, iar rezultatelefinale vor fi anunþate la8 august.

Evoluþia de creºtere aleului a fost influenþatã pedeoparte de vânzãrile devalutã la care au recursinvestitorii strãini pentru acumpãra titluri de statromâneºti, iar pe de alta descãderea aversiunii faþã de

risc pe pieþele inter-naþionale, cauzatã dedeclaraþiile oficialilorRezervei Federale ameri-cane referitoare laamânarea momentului încare va reduce programulprin care injecteazã lunar

85 miliarde de dolari îneconomia SUA.

Euro a început sãptãmâ-na la un curs mediu de4,4235 lei ºi a terminat-ola 4,3866 lei, în cinciºedinþe consecutive descãdere. Vineri, tranzacþiiles-au realizat în jurul pragu-lui de 4,39 lei, cotaþiile dela închidere fiind de4,3860 – 4,3890 lei. Omedie mai micã decât ceade la finele sãptãmânii tre-cute se înregistra în 31mai.

Luna viitoare este deaºteptat ca euro sã semenþinã în culoarul 4,40 –4,45 lei, august fiind deobicei o perioadã în careleul se apreciazã, urmare afluxului de valutã de lacasele de schimb, creat deromânii care se întorc înþarã în perioada concedi-ilor.

Pentru finalul anului însãar putea apare probleme,dacã ar fi sã-i credem pecei de la EconomistIntelligence Unit, careprognozeazã o medie pen-tru euro de 4,65 lei, iarpentru dolar una de 3,55

lei. Ei iau în considerareturbulenþele din economiazonei euro dar ºi limitareatipãririi de „dolari noi” decãtre Fed.

Cursul dolarului ameri-can a coborât de la 3,3542la 3,3029 lei, iar franculelveþian de la 3,3774 la3,5563 lei.

Afirmaþiile, de acumdouã sãptãmâni, alepreºedintelui RezerveiFederale americane, BenBernanke, în faþa comisi-ilor de specialitate aleCongresului ºi SenatuluiSUA, nu au lãmurit investi-torii în ceea ce priveºte

politica monetarã a bãnciicentrale americane.

Acesta a afirmat, pedeoparte, cã stareaeconomiei ºi a ºomajuluinu este atât de bunã pe câtse aºteaptã, ceea ce nece-sitã prelungirea programu-lui de relaxare cantitativã.

Pe de alta, el a confir-mat cã în urmãtoarele lunivolumul „banilor noi” injec-taþi în economia SUA, carese ridicã, în prezent la 85miliarde dolar lunar, va firedus.

În aceste condiþii,perechea euro/dolar a

urcat de la 1,3130 dolari,la începutul sãptãmânii, la1,33 dolari, la finele ei,închizând vineri pe pieþeleamericane la 1,3278dolari.

În spatele aprecierii euros-a aflat creºterea indicelu-lui Ifo, care mãsoarãmoralul întreprinzãtorilorgermani, dar ºi scãdereaºomajului din Spania, unadintre þãrile care se con-fruntã cu cea mai ridicatãratã dintre statele zoneieuro.

Analiza cuprindeperioada 22 – 26 iulie

Marius MITRACHE

Concursul organizat demagazinul FISHMASTER cusprijinul ENERGOFISH aadunat 16 echipe a câte doipescari, dotaþi cu undiþediversificate ºi momeli pen-tru crapi ºi amur, speciileþintã.

Concursul s-a desfãºuratpe parcursul a 24 de ore,iar participanþii au reuºitperformanþa de a prinde întotal 900 de kilograme depeºte.

Vremea a fost idealãdesfãºurãrii competiþiei, iardupã atâta “muncã” pescariiau fost serviþi cu mici,grãtare ºi bere rece din

partea organizatorilor.Participanþii au primit

articole de pescuit, valoareapremiilor oferite de organi-

zatori a fost de 2.000 de lei.Locul I – Echipa ªardi-

Þigãrean – 87,04 kg peºteLocul II – Echipa Chiper-

Aurel – 84,79 kg peºteLocul III – Echipa Jian-

Pavel– 78,14 kg peºte

Organizatorii au þinut sãprecizeze cã toþi peºtii cap-turaþi au fost eliberaþi.

Carmen COSMAN

Medicul DanMãrculescu, ºefulServiciului Judeþean deMedicinã LegalãHunedoara, spune cã, celmai probabil, craniul va fitrimis la Institutul deCriminalisticã dinBucureºti din cauzã cã, laDeva, nu se pot facedeterminãri mai amã-nunþite, aºa cum se impun

în acest caz.Reamintim

cã, la finelesãptãmânii trecute, unbãrbat a sunatla 112 ºi aanunþat cã adescoperit uncraniu umanîn Jiul deVest, în zona Minei LupeniSud.

“Am fost sesizaþi, printr-un apel la 112, cã

în Râul Jiul de Vest a fostgãsit un craniu uman.Ancheta a fost preluatã deprocurori din cadrulParchetului de pe lângã

Tribunalul Hunedoara”,declara la momentulrespectiv Adriana Voina, reprezentantul IPJHunedoara

Procurorii urmeazã sãstabileascã de undeprovine craniul, cum aajuns el în Râul Jiu ºi dacãeste vorba despre vreofaptã de naturã penalã,dar este nevoie ºi de efectuarea unei expertizede specialitate în acest caz.

În cadrul unei discuþiipurtate între reprezen-tanþii autoritãþilor dinVâlcea ºi Sibiu s-au luat încalcul douã variante -“Drumul regilor” ºi“Drumul Romanilor”,ultimul fiind preferat ºi depreºedintele Traian

Bãsescu, transmiteRomânia TV, citândAgerpres.

“La cât e de frumoasãTransalpina, poþi sã-i spuiºi Drumul regilor ºi Drumulromanilor. E foarte frumos.Nu m-am gândit. Drumul

romanilor poþi sã-i spuifãrã grijã. (Mi-a plãcut -n.red.) sãlbãticia în gener-al. Partea de Rânca mi-aplãcut cel mai mult”, aspus Traian Bãsescu,prezent duminica aceastaîn zona pentru a mâncabrânzã.

Aleºii ºi reprezentanþiiorganizaþiilor care seocupã de promovarea tur-isticã a zonei cred cã acestdrum reprezintã un brand

pentru þara noastrã ºi cãtrebuie sã aibã un numemult mai românesc, caresã facã trimitere la tradiþieºi la istorie.

DN 67C, cunoscut cã“Transalpina”, era folositodinioarã de ciobanii caretreceau munþii cu oile întranshumanta, urca pânãla 2.145 de metri altitu-dine ºi este cel mai lungdrum de munte din þarã,având 139,4 kilometri.

Viitorii profesori, în febraexamenelor

P rofesorii susþin astãzi (marþi-n.r.) proba scrisã a exam-enului de titularizare. Pentru sustinerea probei scrise,

candidaþii înscriºi la concursul pentru ocuparea posturilor ºicatedrelor vacante/ rezervate pentru anul ºcolar 2013-2014, sevor prezenta în sala de concurs, de la Centrul de examen nr. 1– Colegiul Tehnic ,,Transilvania” Deva în data de 30.07.2013.

Transalpina ºi-ar putea schimba denumireaA utoritãþile locale vor sã rebranduias-

ca drumul DN 67C, cunoscut ºi cã“Transalpina”, schimbându-i numele cuunul mai românesc, care sã atragã turiºti.

Euro a pierdut un procent în faþa leului

S ãptãmâna trecutã, moneda naþionalã aavut o evoluþie pozitivã faþã de princi-

palele valute, apreciindu-se, comparativ cufinalul celei precedente, cu aproape 4,2 banifaþã de euro, cu peste 7,5 bani faþã de dolari ºicu circa 2,5 bani faþã de francul elveþian.

Capturã record la concursul de pescuit organizat de FISHMASTER-ENERGOFISH

O capturã record, un crap românesc cecântãreºte nu mai puþin de 15,3 kilo-

grame a fost prins în cadrul concursului depescuit ce a avut loc pe balta BEN din satulStrei. Recordul a fost înregistrat de Mirelªardi, un împãtimit al pescuituitului.

Craniul gãsit în Jiu, expertizat la Bucureºti

C raniul uman descoperit la finele sãp-tãmânii trecute în apele Râului Jiul

de Vest va fi trimis, cel mai probabil, laBucureºti pentru expertizare.

Page 10: CVJ NR. 419, MARTI 30 IULIE 2013

C oordonatorulPNL din cele

ºase localitãþi aleVãii Jiului, CostelAvram, a explicat încadrul unui interviupentru „Cronica”,planurile sale politicecel puþin pânã laprimul examen,scrutinul de anulviitor pentrualegerile europarla-mentare. Avramþinteºte însã sus ºivrea sã întreacã oricerezultat pe care l-aavut de la Revoluþie ºipânã acum liberaliidin Valea Jiului. Vreaca mãcar un ºfert dinVale sã aleagã PNL în2016 ºi nu doar atât.

REPORTER - A trecut mai binede jumãtate de ande când sunteþimembru PNL. Aþi renunþat la ofuncþie depreºedinte deorganizaþie pentrua fi un simplu liberal. Cel puþinpentru o vreme. Ameritat înscriereaîn PNL?

COSTELCOSTELAAVRAM: VRAM: Ca sãrespectãm adevãrulistoric, nu eu amrenunþat la funcþia depreºedinte al uneiorganizaþii judeþene ciam fost nevoit sãrenunþ. Printr-o deciziearbitrarã, Vadim ahotãrât sã mã destituiepentru cã eu am fostîn concediu pe când elera la Þebea. Poate cãa fost mai bine aºa.Degringolada în partidera evidentã încã depe atunci ºi faptul cãastãzi avem doi lideriîn PRM, care se excludunul pe altul, spunetotul. E un conflictcare se va termina,

vorba vine, la tribunaliar rãzboiul va fi fãrãde sfârºit. El se va ducepânã când va pieri ºiultimul membru. Eu n-am fost deloc un sim-plu membru în PNL.Preºedintele Moloþ m-anumit, de la bunînceput, preºedinteinterimar la Petrila ºi aafirmat în public cã aavut mânã bunã. Dacãa meritat sã mã înscriuîn PNL? Am zis de laînceput, fãcând un jocde cuvinte, cã am ple-cat din România Mareca sã ajung în partidulcelor care au fãuritRomânia Mare. Privindîn urmã aº zice cã mãaflam pe un drum lungcare trebuia sã ducã,într-un final fericit,

într-o autostradã. Nupoate sã-þi parã rãucând pãrãseºti undrum de þarã ca sã poþicircula pe patrubenzi...

- Recent aþi fostales preºedinte alPNL Petrila, orga-nizaþie care pânãîn acest an a fostaproape inexisten-tã în politica dinValea Jiului. Ceobiective aveþi fixa-te pentru aceastãorganizaþie?

E cam mult spus cãam ajuns într-o organi-zaþie inexistentã pânãacum un an. PNLPetrila are trei con-silieri în condiþiile în

care USL-ul petrilean amers pe liste separate.Partea proastã e cã, ºidupã alegeri USL-ul,nu a vrut sã facã omajoritate în consiliullocal. Practic, ºi acum,liberalii petrileni suntîn opoziþie când, înmod firesc, ar fi trebuitsã se afle la putere. Euzic cã liberalii mei nuau fost inexistenþi darau fost foarte puþinvocali. Ori tocmai înopoziþie þi se poateauzi vocea mai puter-nic ºi mai clar. Niciacum nu am reuºit sã-idetermin, în totalitate,sã fie niºte voci dis-tincte ºi pline de per-sonalitate. Ce obiectivele-am fixat colegilormei? Sã ajungã la putere ºi sã arate lumiicã sunt niºte demniurmaºi ai liberalilor luiMiocu, cei care auclãdit Valea industrialã.Simplu, nu-i aºa?

- Cum aveþi degând sã-i atrageþipe simpatizanþi laorganizaþia dinPetrila ºi nunumai, astfel încâtsã se poatã vorbide organizaþii puternice?

- Într-o zonã preponderant munci-toreascã, cum esteValea Jiului, oameniivoteazã, în mod

tradiþional, cu stânga.Pentru ca electoratulsã treacã de la stângala dreapta nu e o operaþie foarte simplã.Dacã e sã discutãm întermeni adecvaþi circu-laþiei pe drumurile publice aº zice cã etimpul ca lumea sã seopreascã la apariþiaculorii roºii ºi sã sepregãteascã sã tra-verseze atunci cândapare culoarea gal-benã. Ideea mea e cãcei care au ajuns înfuncþii de conducerepentru cã sunt liberalisau pentru cã au fostsusþinuþi de liberali trebuie sã-i determinepe cei nehotãrâþi sã nise alãture. Fiecare dinaceºti oameni trebuiesã conºtientizeze cã s-au realizat, pentru cãcei mulþi au muncit ºis-au sacrificat pentruei. Acum e momentulca ºi cei puþini, aflaþi învârful piramideisociale, sã întoarcãbinele fãcut de partidulcare i-a propulsatacolo. A venit vremeaca ºi noi sã-i întrebãmce au fãcut ºi ei pentrupartid ºi pentru ceimulþi. Cred cã fiecaretrebuie sã gãseascãmijloacele potrivitepentru a convingeoamenii cã liberalismule chiar o soluþie.Inclusiv pentru ValeaJiului. Nu cred în

soluþii miraculoase ºinici în personalitãþilemesianice în stare sãinfluenþeze mulþimile îna-i urma necondiþio-nat. Dacã ele existã,au obiceiul sã se arateextrem de rar…

- Sunteþi coordo-nator al organiza-þiilor liberalilordin Valea Jiului.Ce planuri aveþipentru a le face sãconteze la urmã-toarele alegeri ºisã nu se maimulþumeascã doarcu locuri de consilieri locali oriviceprimar

- Planurile sunt clareºi nu lasã loc de com-promisuri. Liberalii dinVale trebuie sã aduneun sfert din voturileoamenilor prezenþi laurne. Acum doar laVulcan se poate vorbide atingerea acestuitarget. Ei au 5 consierilocali, Petrila are 3,Petroºaniul a avut 3(locul lui Simota a fostluat de un pesedist), iarcelelate organizaþii dinVale au câte doi con-silieri. Avem doar doiviceprimari laPetroºani si Aninoasa..Judecând la rece, stãmdestul de prost. Eu îmipropun ca, în 2016,sã avem trei primar liberali în Valea Jiului.Colaboratorii mei ºtiu cã nu-mi placjumãtãþile de mãsurã.Acum voi face oexcepþie spunându-vãcã, deocamdatã, mãmulþumesc cu primariliberali în 3 din cele 6localitãþi ale Vãii Jiului.

Cronica Vãii Jiului | Marti, 30 Iulie 201310 Politic

Luni 10:00 - 16:00 Marþi 14:00 - 19:00 Miercuri 10:00 - 16:00 Vineri 10:00 - 14:00 Joi ora 11:00 audienþe cu preºedintele Consiliului Judeþean, Mircea Ioan MOLOÞ

Programul de audienþe la biroul CJH

din Petroºani

Lupeni: B-dul Pãcii, Bl. 3AB, parter0254.560.987 Email: [email protected]

În magazinul VERITAS vã aºteptãm cu promoþii dePÂNÃ LA - 25% la produsele selectate.

În limita stocului disponibil.

COSTEL AVRAM:

„Un sfert din Valea Jiului aº vrea sã fie galben-albastrã”!

Page 11: CVJ NR. 419, MARTI 30 IULIE 2013

Cronica Vãii Jiului | Marti, 30 Iulie 2013 Politic 11- Vorbind de

alegeri, ce procentsperaþi sã atingeþi lanivelul Vãii Jiului laalegerile locale din2016?

- Aº vrea, aºa cum am mai spus-o de fiecaredatã, ca un sfert dinValea Jiului sã fie galben-albastrã ºi sãurmãreascã, pas cu pas,zborul în sus al sãgeþiiliberale.

- Tot mai des se vorbeºte de o dorinþã a dvs. de a reveni laConsiliul JudeþeanHunedoara pefuncþia devicepreºedinte. Seexclude din start ocandidaturã la ceade preºedinte alCJH, în 2016?

- Deºi se zice cã suntun om bine informat, eun-am auzit cã s-ar vorbi,pe la colþuri, despre oasemenea dorinþã. Ceeace mã intereseazã, acum,este sã arãtãm care eforþa noastrã, a celor dinVale, la alegererile pen-tru parlamentul euro-pean ºi la prezidenþiale.Sunt douã teste majorepentru a mãsura concretforþa unui partid. Apoiavem tot timpul sã facemcalcule, sã ne evaluãm

ºansele ºi sã hotãrâm înconsecinþã.

- Cum este relaþiadintre dvs. ºi lideriijudeþeni de partidepolitice? Ce au apre-ciat de când sunteþila conducerea orga-nizaþiilor din Vale ºice v-au reproºat?

- Bunã. Bunã între-bare. Adevãrul e cã atâttimp cât am fostvicepreºedinte laConsiliul judeþean amîncercat sã am o relaþieamicalã cu toatã lumea.Cu liberalii mei am, aºacum e firesc, o relaþiefoarte bunã. În plus, cupreºedintele Moloþ am orelaþie bazatã pe odeplinã încredere reci-procã. Laurenþiu Nistor,preºedintele PSD-uluihunedorean, îmireproºeazã ºi acum cã

n-am ales sã intru în partidul sãu. Cu PetreMãrgineanu de la PC amo relaþie de amiciþie, caºi cu Dorin Gligor - ºefulPDL-ului judeþean. Nuºtiu ce apreciazã sau cenu apreciazã cei amintiþimai înainte la liberalulAvram. Eu cred cãînainte de a fi oamenipolitici trebuie sã fimoameni civilizaþi. Iaroamenii civilizaþi nuspun, în public, decâtceea ce este corect dinpunct de vedere politic.Înaltã ordine de idei, celmai aprig reproº l-amavut din partea OlguþeiVasilescu, primãriþaCraiovei, cu care amavut, pe vremea cândamândoi eram peremiºti,o relaþie amicalã. Acum,deºi amândoi facemparte din USL, Olguþanu-mi mai rãspunde latelefon. Ea mã voia pestânga iar eu am ales sãacþionez pe dreapta. Daraºa cum, în fotbal, vorexista douã Universitãþi(una a Olguþei ºi una allui Mititelu) iar în politicã- douã PRM-uri (unul allui Vadim iar altul al luiFunar) tot aºa trebuie sãse obiºnuiascã ºi Olguþacu faptul cã USL-ul ecompus din douã partide. Unul al ei iaraltul al meu…

Maximilian Maximilian GÂNJUGÂNJU

E xcluderea lui VadimTudor din Partidul

România Mare are ecou ºiîn Valea Jiului. Un fostmembru PRM, Dorelªchiopu este de pãrere cãexcluderea lui Vadim Tudorera un lucru previzibil. Maimult ªchiopu, spune cã discuþiile cu Vadim Tudorerau imposibile.

”Din pãcate una de neevitat.Trebuie sã fim cinstiþi cu noi ºitrebuie sã observãm cã în2012 Partidul România Mare aobþinut un scor foarte slab,nedrept dar acesta este scoruloficial ºi din pãcate dupã multeinsistente nu s-a putut lega odiscuþie cu domnul Vadim pemarginea situaþiei din PRM. Elcontinua sã creadã cã avem35% ºi cã au furat alþii ca încodru. Nu poþi pleca într-orezolvare a problemelor dacãnu pleci de la date reale. Suntconvins ºi acum cã Românianu poate trece peste crizãdecât cu principiile PRM.Partidul nu a greºit atât de multîncât sã nu merite sã intre înParlament”, a declarat Dorelªchiopu, fost membru PRM.

Eºecul Partidului RomâniaMare la alegerile de anul trecuta fost rãsunãtor. Potrivit fostu-lui membru de partid, acestlucru se datoreazã doar luiVadim Tudor.

”Partidul România Mare are,

tot din punct de vedere doctri-nar, ideologic sã reprezinteromânii în ParlamentulRomâniei ºi mai departe.Problemele Partidului RomâniaMare au fost strict interne, deorganizare. Am avut ºi avem

duºmani, sunt destui duºmanidin afarã, dar nu poþi rezolvaproblema cu ceilalþi dacã nu îþirezolvi problemele interne.Dacã nici nu poþi discutadespre ele, atunci primacondiþie sã rezolvi o problemãeste sã discuþi, iar asta nu s-aputut realiza cu preºedinteleVadim Tudor”, a mai spusªchiopu.

La momentul în care Dorelªchiopu a decis sã îºi deademisia din cadrul PRMHunedoara, acesta a precizatcã votul sãu de excludere a luiCorneliu Vadim Tudor a fostunul necesar, dupã ce în ultimiiani partidul a fost implicat în cancan-uri extrem de mediatizate. Dorel ªchiopu amai spus la momentul respectivcã a decis sã plece din PRMpentru cã acest partid seîndreaptã cãtre un „rãzboi fratricid” pentru care el nu estepregãtit. Vadim Tudor a fostexclus din PRM, sâmbãtã, cândGheorghe Funar a fost alespreºedinte.

Monika BACIUMonika BACIU

Excluderea lui Vadim, cu ecou în Valea Jiului

Page 12: CVJ NR. 419, MARTI 30 IULIE 2013

CarmenCOSMAN

Peste 4 milioane deeuro, majoritatea dinfonduri europene, aufost alocate pentrureabilitareaAmbulatoriului de la

Spitalul de UrgenþãPetroºani, sumaincluzând ºi aparaturamedicalã de ultimãgeneraþie ce va fiadusã aici. Lucrãrilede reabilitare suntaproape finalizate, iardin toamnã vom

putea vorbi despre oPoliclinicã modernã.„Lucrãrile laAmbulatoriu suntaproape finalizate. Întoamna aceasta tre-buie sã fie gata, cu totce înseamnã dotareacu aparaturã medicalãºi mobilier”, a declaratprimarul municipiuuiPetroºani, TiberiuIacob – Ridzi.

Licitaþia pãentruechipamentele med-icale a fost adjudecatãde o firmã din

Bucureºti, care areexeprienþa con-tractelor similare ºicu alte instituþiisanitare mari dinþarã, iar valoareatotalã a contractuluieste de 4.105.000de lei. La licitaþieau participat 5firme ºi este pentruprima datã când olicitaþie mare nueste contestatã. Deaparaturã medicalã

modernã vor beneficiacabinetele medicale deChirurgie,Recuperare, Urologie,Oftalmologie, ORL,Anatomie patologicã,Ortopedie, Pediatrie,Interne, Cardiologie,Ginecologie,Gastroenterologie,Dermatologie,Neurologie,Radiologie, Dializã ºiLaborator clinic.„Foarte importanteste cã am reuºit sãachiziþionãm ºi untomograf de ultimãgeneraþie, care îi ajutãatât pe bolnavi, dar ºiSpitalul în contractulcu Casa de Asigurãride Sãnãtate”, a maispus primarul Iacob –Ridzi. De asemena,secþiile Ambulatoriuluide specialitate vor fidotate ºi cu mobiliernou, valoarea contrac-tului deja încheiat fiindde 359.000 de lei.

Cronica Vãii Jiului | Marti, 30 Iulie 201312 Actualitate

MonikaBACIU

”La sfârºitullunii iulie ºiînceputul luniiaugust vom ºticât am plãtit peluna iulie, amplãtit pe primulsemestru undevala 1,8 miliardede lei dar nu aufost numai util-itãþi au fost ºilucrãri deîntreþinere,reparaþii ºi igien-izãri la etajul doial spitalului. Noiam alocat pentrusemestrul unu ºi

am ºi plãtit ºi larectificare vomgãsi soluþii,oricum utilitãþilepentru tot ceeace înseamnãinstitutile publice

din oraºul Petrilaconstitue prior-itãþi la plãþilelunare”, a spusprimarul oraºuluiPetrila, IliePãducel.

Administraþialocalã din Petrila,în subordineacãreia se aflãsediul secþieiexterne suportãcheluielilecurente aleunitãþii medicale.

”Plãtim util-itãþile respectivcurent, apã, gaz,telefoane, pazã,femei de servicipentru cã seplãtesc utilitãþilela spitalul Petrila

pentru servicilemedicale efectu-ate în secþiaexterioarã a spi-talului Petroºaniîn centrul med-ical de sãnãtatemultifuncþional ºicentrul medicalde permanentãfixã. Toatefuncþioneazã înacea clãdire, estebine ºi mãcaratât sã putemface ºi noi pen-tru cetãþeniioraºului Petrila”,a mai spus pri-marul.

Începând cudata de 1 iulie, laPetrila s-adeschis oficialsecþia externã aspitalului dinPetroºani. Aicifuncþioneazãdouã specializãri,boli cronice,respectiv îngrijiripaleative.

Cautã bani pentru plata utilitãþilorA dministraþia localã de la Petrila cautã

soluþii pentru plata utilitãþilor de lasecþia externã a Spitalului de Urgenþã dinPetroºani. De plata utilitãþilor responsabilisunt cei din Petrila, care îºi fac calculelepentru a vedea cât vor plãti pentru primalunã de activitate.

LuizaANDRONACHE

“Spitalul estearhiplin, dacã pot sãzic aºa, inclusiv cu pro-gramãri în avans, cutoate cele 30 de paturiocupate.

Noi ne ocupãm sãasigurãm servicii core-spunzãtoare, sã plãtimutilitãþile necesaredesfãºurãrii activitãþii.Pe ambele secþii suntfãcute programãripânã la sfârºitul luniiseptembrie”, ne-adeclarat Ilie Pãducel,primarul OraºuluiPetrila.

De altfel, în nici olunã, aici s-a doveditcã un spital în oraº eraun lucru mai multdecât necesar, ba mai

mult, cã numãrul actu-al de paturi, ºi acestaobþinut cu greu, estechiar insuficient. ªi înplus, aici ar mai finevoie de încã osecþie.

“Numãrul de paturieste mic la ambelecompartimente, ºi lacel de interne ºi la celde îngrijiri paleative.ªi, sincer sã fiu, ar maitrebui câteva paturi,undeva la 15- 20 ºi peRecuperare”, a maiprecizat primarul de laPetrila.

Spital din Petrila s-aredeschis în data de15 iunie într-un cadrufestiv, dupã ce unitateaa stat închisã aproapedoi ani din cauza reor-ganizãrii sistemuluisanitar românesc.

Pacienþii din Petrila aºteaptã ºi câte douã luni

pentru a se interna în spital

D e-abia s-a deschis cã deja esteaglomeraþie peste mãsurã.

Vorbim de Spitalul de la Petrila, care funcþioneazã în noua formulã decirca o lunã ºi unde ambele secþiisunt deja arhipline. Pacienþii vin zilnic sã se interneze pe atât pesecþia de interne, cât ºi pe cea deîngrijiri paleative.

Lucrãrile de modernizare la Ambulatoriuldin Petroºani, pe ultima sutã de metri

A mbulatoriu modern ºiaparaturã medicalã de ultimã

generaþie. Asta va aduce toamna laAmbulatoriul Spitalului deUrgenþã Petroºani, aflat în plinproces de modernizare.

Page 13: CVJ NR. 419, MARTI 30 IULIE 2013

Monika BACIU

”Existã obligaþiipentru asigurarea unuimicroclimat corespun-zãtor chiar dacã nudepãºim indicele deconfort, 80 de unitãþiºi 37 de grade, adicãnu trebuie sã ajungemla o temperaturã atâtde ridicatã mai ales înspaþii închise. Acoloun de mai sunt ºi sursede cãldurã trebuieasiguratã microclimati-zarea prin instalaþiiadecvate.

În ceea ce privesttemperaturile extremereglementate prinordonanþa 99 aici nereferim doar la mãsurisuplimentare atuncicând temperaturadepãºeºte 37 de gradesau indicele de confortde 80 de unitãþi. Laactivitãþile în aer liber,în mod special, anga-jatorul este obligat sãasigure lucrãtorilorposibilitatea de a seretrage în locuriumbroase, sã asigurede la doi la patrul litrii

de apã pe lucrãtor petimpul zilei.

În conditile în carese pot retrage în locuriumbroase se ia în con-siderare ºi reorgani-zarea activitãþii în sen-sul cã se lucreazã dedimineaþã pânã la ora11 ºi se reia activi-tatea dupã masã, decicând este canicula maimare lucrul este oprit,sau se poate ajunge la

sistarea de activitate.Alt aspect de care tre-buie sã þinã cont anga-jatorii ºi care nu estereglementat de ordo-nanþã 99, sã se asigure cã cei carelucreazã în condiþii decãlduri extreme suntapþi din punct devedere medicalpentru cã suntoameni cuhipertensiune

sau cardiaci care nude puþine ori s-auexpus la hipocalcemiisau au leºinat ºi autrebuit duºi la spital,indiferent dacã lucrusub cerul liber sau înspaþii închise.

Pânã la aceastãdatã nu au fost tem-peraturi extreme darnoi pe toatã campaniade varã avem o cam-panie continuã”, adeclarat Ileana Bodea,ºef SSM-ITM ValeaJiului.

Mai mult, când seînregistreazã tempera-turi extreme, angaja-torii sunt verificaþi deinspectorii ITM.

”Atunci când tem-peraturile se apropiede cele extreme la

orice comtrol ºideplasare în terenmergem pe conºtienti-zare ºi prevenire. Înconditile în care sun-tem informaþi cã sedepãºesc temperaturilede 37 de grade sauindicele de confort 80de unitãþi atunci se faccampanii ºi angajatorular trebui sã fieconºtient cã în astfel decazuri sã îºi ia mãsurilecare se impun”, a maispus Ileana Bodea.

Cel mai importantlucru este ca muncitoriicare îºi desfãºoarãactivitatea în aer libersã respecte orele depauzã, iar angajatoriisunt obligaþi sã le asigure necesarul deapã.

Luiza ANDRONACHE

Pe lângã apa care obliga-toriu trebuie consumatã,platã sau mineralã ºi careuneori se eliminã extrem derapid din corp, fãrã a aveatimp sãhidrateze þesu-turile,specialiºtiirecomandã ºiconsumul defructe ºi delegume pentrucã acesteaasigurã nece-sarul de lichidepentru organ-ism.

„Deshidratarea aparedin cauza transpiraþiei exce-sive. Corpul încearcã sã-ºiregleze temperatura, sã omenþinã constantã, iar printranspiraþie se pierd foarte

multe sãruri minerale, iaratunci persoanele cardiace,care oricum au probleme,trebuie sã acorde o impor-tanþã acestui aspect”, adeclarat un medic nutriþionist de la Deva.

ªi, pe lîngã disconfortul

termic pe care-l aducecanicula, caldura excesivaaccentueaza un fenomenneplacut si anume umflareapicioarelor. Problemele apar

ºi atunci cînd trebuie sã staiore în ºir la birou.

“Picioarele se umflã,apare retenþia de apã, iarvasele se dilatã.

Atunci este bine sãoptãm ºi pentru o alimen-taþie sãnãtoasã, îmbogãþitãchiar cu suplimente ali-mentare cum ar fi plantecare sã îmbunãtãþeascã cir-culaþia, sã protejeze vaselede sânge ºi sã le tonifice”, amai spus specialistul înnutriþie.

Astfel, cu toþii ar trebuisã avem grijã la ce dietã

avem în aceastãperioadã, pentru cãuna nepotrivitã,cu siguranþãne poateafecta.Meteorologiiau emisatenþionãri decod galben decaniculã zileletrecute pentru

mare parte din þarã,iar unele judeþe aufost chiar subameninþarea de codportocaliu.

Cronica Vãii Jiului | Marti, 30 Iulie 2013 Actualitate 13

Apã ºi locuri la umbrã pentru muncitori

O bligaþiile angajatorilor pe timpde caniculã. Reprezentanþii

Inspectoratului Teritorial de Muncãdin Valea Jiului aduc la cunoºtinþaangajatorilor o serie de mãsuri pecare trebuie sã le respecte în zileleîn care temperaturile sunt ridicate.

Reguli de nutriþie ºi comportamentpe timp de caniculã

T emperaturile ridicate din ultimele zilene dau tuturor batai de cap, iar unii

dintre noi facem cu greu faþã valului canicu-lar. Însã, ca modalitate de confort în astfelde zile, medicii spun cã o alimentatie core-spunzãtoare ne poate proteja sãnãtatea ºichiar ne încarcã cu energie.

Page 14: CVJ NR. 419, MARTI 30 IULIE 2013

Cronica Vãii Jiului | Marti, 30 Iulie 201314 Program & Horoscop

21 martie* * *20

aprilie

21

aprile

* * *21 mai

22

iunie

* * *22 iulie

22

mai

* * *22 iunie

23 iulie* * *22

august

23 august

* * *22

septembrie

23octombrie

* * *22

noiembrie

23septembrie

* * *22

octombrie

23 noiembrie

* * *20

decembrie

21

decembrie

* * *20 ianuarie

21

februarie

* * *20 martie

21ianuarie

* * *20

februarie

Dimineaþa primiþi un cadou de lao persoanã dragã. Aveþi ocapacitate de comunicaredeosebitã ºi colaboraþi excelentcu cei din jur. Spre searã esteposibil ca un grup de prieteni sãvã invite la o petrecere. Ar fibine sã vã feriþi de excese.

Dispuneþi de multã energia fizicãºi intelectualã, ceea ce vã încura-jeazã sã începeþi noi activitãþi ºisã faceþi planuri de viitor, în spe-cial legate de casã. Prietenii ºirudele vã ajutã sã terminaþi olucrare complexã. Detaºaþi-vãde problemele financiare care vãfrãmântã.

Este momentul sã porniþi oafacere plãnuitã mai demult. Vãavantajeazã capacitatea de a luadecizii corecte. Sunteþi foartecomunicativ ºi puteþi sã vã faceþinoi prieteni fãrã prea mult efort.Sunt favorizate ºi activitãþilelegate de cãmin.

Dimineaþa vã hotãrâþi sã vãschimbaþi programul stabilit pen-tru azi. S-ar putea sã organizaþio petrecere, împreunã cu câþivaprieteni. Puteþi sã vã ocupaþi deprobleme financiare, dar evitaþiorice fel de speculaþii.

Este o zi favorabilã schimbãrilorimportante pe toate planurile. Vãputeþi baza pe sprijinul prietenilorºi al partenerului de viaþã.Sunteþi foarte diplomat, comuni-caþi cu uºurinþã ºi aveþi ocazia sãvã afirmaþi pe plan social.

Aveþi un succes deosebit în soci-etate ºi în afaceri. Dimineaþahotãrâþi sã plecaþi într-o cãlãtorieimportantã. S-ar putea sãîntâmpinaþi dificultãþi, dar reuºiþisã vã descurcaþi. Spre searã, vãbucuraþi de laude din parteaîntregii familii.

Sunteþi foarte bine dispus ºi luaþidecizii inspirate în problemele denaturã financiarã. Vã puteþiocupa de afaceri delicate ºi aveþiposibilitatea sã terminaþi lucrãriîncepute mai demult.

Uºurinþa cu care comunicaþi vãfavorizeazã relaþiile cu per-soanele din anturaj.Perspectivele unei cãlãtorii îninteres personal devin tot maiclare. Sunt ºanse sã obþineþicâºtiguri frumoase.

Dimineaþa luaþi o hotãrâre princare vã schimbaþi tot programulzilei. Este posibil sã vã întâlniþi cucâþiva prieteni ºi sã începeþipregãtirile pentru o petrecere.

Sunteþi plin de entuziasm ºi puspe schimbãri. Acum estemomentul sã vã faceþi planuri deviitor. Este o zi prielnicã pentruinvestiþii, afaceri ºi cãlãtorii îninteres personal.

Vã îmbunãtãþiþi considerabil situ-aþia financiarã. Luaþi bani atât dela serviciu, cât ºi dintr-o afacere.Aveþi ocazia sã faceþi o investiþierentabilã, pe termen lung.Menajaþi-vã sãnãtatea. Evitaþisurmenajul!

Aveþi încredere în forþele propriiºi daþi dovadã de spirit de aven-turã. Nu riscaþi prea mult. Este ozi favorabilã cãlãtoriilor în interesde familie, din care vã puteþiîntoarce cu mari satisfacþii.

Cronica Vãii Jiului nu îºi asumã rãspunderea pentru modificãrile operate ulterior în programe de posturile de televiziune

9:50 Legendele palatului: con-cubina regelui 10:30 Legendele palatului:concubina regelui 11:10 Legendele palatului:doi bãrbaþi pentru o soartã (r)11:50 Legendele palatului:doi bãrbaþi pentru o soartã (r)12:30 Vara pe val (r)13:00 Împreunã în Europa!14:00 Telejurnal 15:00 Teleshopping 15:30 Maghiara de pe unu17:00 Vara pe val 17:30 Lumea modei17:40 Legendele palatului:doi bãrbaþi pentru o soartã 18:20 Legendele palatului:doi bãrbaþi pentru o soartã 19:00 Dosarele secolului XX

10:00 În gura presei 11:10 Mireasã pentru fiul meu13:00 Observator 14:00 Mireasã pentru fiul meu16:00 Observator 17:00 Acces direct19:00 Observator 20:00 Observator special 20:30 Vânãtoarea de mafioþi22:30 În puii mei0:00 Nikita

7:00 ªtirile Pro TV10:00 Tânãr ºi neliniºtit (r)11:00 Fã ce zice mama (r)13:00 ªtirile Pro TV14:00 Tânãr ºi neliniºtit 15:00 Copilul17:00 ªtirile Pro TV17:30 Happy Hour 19:00 ªtirile Pro TV20:30 Serviþi, vã rog!22:30 ªtirile Pro TV23:00 Þintã umanã0:00 Fãrã milã

9:30 O varã tra-la-la (r)11:30 Teleshopping 11:45 Danni Lowinski13:00 Teleshopping 13:30 Cireaºa de pe tort (r)14:30 Teleshopping 15:00 Focus 15:30 Dragul de Raymond16:00 Iubiri secrete (r)17:00 Trãsniþii (r) 18:00 Focus 18 19:00 Focus Sport19:30 Cireaºa de pe tort

9:45 Destine împlinite (r)10:45 Teleshopping 11:00 Culoarea fericirii12:00 Destinul regelui13:15 Grupul Vouã (r)13:45 Taxi Driver (r)14:45 Sã v-amintiþiDuminica... (r)18:30 ªtiri Naþional TV19:15 Destine împlinite0:15 Suflete pereche21:15 Rãzboinicul

10:00 Cei 7 ani de acasã (r)11:30 ªatra (r)12:30 ªtirile Kanal D 13:15 Te vreau lângã mine14:45 Teleshopping 15:30 Dragostepunctro (r)16:45 Dragoste ºi pedeapsã18:45 ªtirea zilei 19:00 ªtirile Kanal D 20:00 Iffet22:15 Voinþã de femeie23:15 Crezi cã eºti normal?

7:00 ªtirile dimineþii 11:00 Talk B1 12:00 ªtirile B1 13:00 ªtirile B1 14:00 Talk B1 15:00 ªtirile B1 16:00 Talk B1 17:00 Butonul de panicã 18:30 Aktualitatea B1 20:00 ªtirile B1 21:00 Sub semnul întrebãrii 23:00 Lumea lui Banciu0:00 ªtirile B1

10:15 Que bonito amor (r)11:10 Doamne de poveste(rep., col., a-n) - Minibiografie11:15 Teleshopping 11:30 Intrigi ºi seducþie (r)12:30 Teleshopping 12:45 Iubiri vinovate (r)13:45 Doamne de poveste(rep., col., a-n) - Minibiografie13:50 Teleshopping 14:15 Dragostea învinge15:15 100 de poveºti celebre 15:30 Eva Luna

9:45 Gimnastica de dimineaþã10:00 ªtirile Digi Sport10:15 Fotbal Club11:00 ªtirile Digi Sport11:15 Fotbal Club12:00 ªtirile Digi Sport12:15 Fotbal Club13:00 ªtirile Digi Sport13:15 Digi Sport Special14:00 ªtirile Digi Sport 14:15 Digi Sport Special14:30 Fotbal European15:30 ªtirile Digi Sport16:00 Fotbal Club 17:30 ªtirile Digi Sport 18:00 Fanatik Show 19:00 Fotbal: Dinamo Tbilisi -Steaua 20:45 Digi Sport Special 22:15 ªtirile Digi Sport22:30 Fotbal European 23:30 ªtirile Digi Sport

Page 15: CVJ NR. 419, MARTI 30 IULIE 2013

Cronica Vãii Jiului | Marti, 30 Iulie 2013

ColectivulPrimãrieimunicipiuluiLupeni este alã-turi de primarul CornelResmeriþã în greauaîncercare pricinuitã dedecesul tatãlui sãu,

RESMERIÞÃNICOLAE

(78 ani)În faþa acestei triste

despãrþiri, exprimãmsincere condoleanþefamiliei ºi un gând demângâiere ºi alinare.

Dumnezeu sã-l odihneascã în pace!

Colectivul cotidianu-lui Cronica Vãii Jiuluitransmite sincere con-doleanþe familieiResmeriþã ºi este alã-turi în greaua încer-care prin care trece, ladecesul tatãlui,

RESMERIÞÃNICOLAE

Dumnezeu sã-l odihneascã în pace!

Actualitate 15

S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A.Petroºani anunþa restricþii în

furnizarea apei potabile pentrumarþi, 30 iulie 2013 în oraºul

Petrila, între orele 08,00 - 15,00.Zona afectatã: Cartier Brãtianu.

Motivul restricþiei - Montarehidranþi pe reþeaua nouã de dis-

tribuþie apã potabilã, Str. ªoimilor.

Mulþumim pentru înþelegere.

Cu deosebitã stimã, Director General, Costel AVRAM

RESTRICÞII APÃ

Maximilian GÂNJU

Legea îi obligã sã recu-pereze datorii de câþivabani chiar dacã au ocheltuialã mai mare cuîntocmirea documentaþieipentru titlul de executare.Primarul localitãþii Haþeg,Marcel Goia recunoaºtecã sunt situaþii unde pen-tru unele sume de câþivalei se cheltuieºte maimult, însã trebuie sãrespecte legislaþia.

„O sumã exactã înprivinþa datoriilor pe carele avem de recuperat nuam acum pentru cã suntîn concediu ºi nu aº vreasã vã dau o cifrã inexac-tã.

Cert este cã vrem sã

recuperãm restanþele,avem nevoie de bani labugetul local. I-amchemat pe datornici ºi laconciliere pentru cãaceasta este procedura ºiunde este cazul am emistitluri executorii.

Pentru unele creanþe i-am chemat în instanþã pedatornici. Nu sunt valorifoarte mari dar trebuie sãparcurgem procedura ºi

sã recuperãm datoriile labugetul local. ªi pentruaceste datorii (n.r. cre-anþe de câþiva lei ) tre-buie parcursã proceduraºi emisã somaþie.

Nu putem ºterge aces-te datorii pentru cã vineCurtea de Conturi ºi teîntreabã de ce nu le-ai

recuperat. Nu avem nicio ºansã sã ºtergem aces-te datorii mici, dacã e de50 de bani atunci larestanþã figureazã 50 debani ºi eºti obligat de legesã o recuperezi”, a expli-cat primarul oraºuluiHaþeg, Marcel Goia.

Primãria a trecut la executarea datornicilor

Maximilian GÂNJU

Ceremonia a avut locpe bulevardul din locali-tate spre searã, astfel ca

participanþii sã nu aibãde suferit din cauza tem-peraturilor caniculareînregistrate în ValeaJiului. „Alãturi de cele-lalte simboluri naþionale:

drapelul, stema ºiConstituþia, ImnulNaþional al Românieieste un reper pentrufiecare dintre noi.

Pentru aceastã zi aminvitat FanfaraMunicipiului Vulcan, sãaminteascã tuturor cumsunã Imnul Naþional alRomâniei”, a spus pri-marul localitãþii Vulcan,Gheorghe Ile.

Vânzãri Vând teren intravi-

lan în suprafaþã de 800mp în zona parc Brãdet.Contact 0727150264.Preþ negociabil.

Vând/închiriezgaraj zona Poarta 2Gerom la stradã.Relaþii la0734.543.820

Ziua Imnului Naþional-sãrbãtoritãcu fanfara la Vulcan

A utoritãþile locale din Haþeg vor sãîncaseze cât mai mult din datoriile

pe care agenþii economici din localitatele au bugetul local ºi au trecut laemiterea de titluri executorii pe numeledatornicilor. Numai cã, în unele cazuri,ce primesc inspectorii fiscali locali pemere dau pe pere.

A utoritãþile locale din municipiulVulcan au organizat ieri o

ceremonie care sã le aminteascã localnicilor de sãrbãtorirea imnului.

Page 16: CVJ NR. 419, MARTI 30 IULIE 2013

Monika BACIU

”Pânã la aceastã datã nuam mai primit bani, noi amfãcut solicitãri, ne-amadresat ministerului deresort însã ni s-a spus cãeste necesarã o evaluarenaþionalã, o prioritizare aobiectivelor ºi în mãsura încare fondurile le vor per-mite ne vor avea învedere”, a declarat vicepri-marul municipiuluiPetroºani, Dorina Niþã.

Din aceastã cauzãlucrãrile sunt stopate, iaradministraþiile publice suntpuse în postura de a con-tracta împrumuturi pentrucontinuarea investiþiilor.

”Noi am luat în calcul ºiipoteza în care noi nu vomprimi bani de la bugetul destat ºi în consiliul local amavut un proiect de hotãrâreprin care am luat în calculposibilitatea de a ne împru-muta continuând din surseproprii”, a maispus

sursacitatã.

În cazul în careexecutivul va aloca, în viitor,fonduri pentru acestproiect, atunci administraþia

localã va redirecþiona baniipentru plata împrumutului.

”Modul in

care este gândit acestîmprumut pe care noi vrem

sã-l luãm permite toc-mai aceastã variantã.Adicã în conditile încare ne vin bani de laminister aceia sã fieutilizaþi pentru dome-niul schiabil”, a maiprecizat viceprimarulmunicipiului Petroºani.

Pentru StatiuneaParâng proiectul esteextrem de generos, iarpentru implementarealui s-a aprobat sumatotalã de aproape 80de milioane de euro,

un proiect care ar trebui sãse întindã pe o perioadã de4 – 5 ani, în functie de alo-catiile de la buget. Însã, lacum vin banii, e greu de

crezut cã termenele vorputea fi respectate.

Pânã acum s-alucrat în munte,lucrãrile fiind axatepe dezvoltarea

domeniului schiabil, valoarea deconturilor fiindde aproximativ 31 de mil-ioane de lei.

Au fost finalizate lucrãrile la insta-latiile de producere dezãpadã artificialã, adicã 4fixe si mai multe mobile, aufost montati stâlpii pentrutelescaunul TS 3 care face

legãtura între Hotel Rusu sicota 1.700 din Parâng, iarinstalatia a fost proiectatãdupã un model preluat demunicipalitatea dinPetrosani din statiuneaInnsbruck.

În plus, au fost amena-jate si pârtiile, pânã la urmãprincipala atractie a celorcare iubesc sporturile deiarnã. Investitia privinddomeniul schiabil dinParâng a fost câstigatã deasocierea de firme formatãdin Kranz Eurocenter Pitesti– Acomin Cluj siDoppelmayer Austria.Autoritãtile locale spun cãacesta este cel mai mareproiect implementat pânãacum în România si, pelângã ce s-a fãcut pânãacum, mai trebuie sã fie ter-minat telescaunul TS3, sãse amenajeze TS4 si atuncise poate spune cã sedeschide cam 70% din sta-tiune.

Potrivit proiectului finan-tat de MDRT, domeniulschiabil din Parâng se vaîntinde pe o suprafatã de150 hectare si va avea 17pârtii. De asemenea, pentruacces, intre Petrosani si sta-tiunea montanã Parâng arurma sã fie amenajate douãtelegondole, iar în munte 7telescaune care sãdeserveascã pârtiile de schi.

Cronica Vãii Jiului | Marti, 30 Iulie 201316 Actualitate

Forþaþi de Guvern pentru contractare de împrumuturi

G uvernul ”forþeazã” administraþiilelocale sã contracteze împrumuturi.

Nealocarea de fonduri de cãtre Guvern pentru proiectele începute de administraþiilelocale duce la blocaj. Anul acesta Guvernulnu a mai alocat bani pentru dezvoltareadomeniului schiabil din Parâng, motiv pentru care aici nu mai continuã lucrãrile.