Cursuri imunologie

download Cursuri imunologie

of 595

 • date post

  26-Sep-2015
 • Category

  Documents

 • view

  107
 • download

  14

Embed Size (px)

description

Cursuri imunologie Fundeni.

Transcript of Cursuri imunologie

 • Curs 15: Imunitate microbiana siimunoparazitologie

  Imunitatea microbiana si imunoparazitologie

  Imunitatea nespecifica(innascuta)

  Imunitatea specifica(adaptativa)

  Infectia microbiana

  Infectia virala

  Infectia parazitara

  Cursul 15 - Imunologie- Prof. Dr. Ileana Constantinescu

 • Imunitatea nespecifica(innascuta) Imunitatea nespecifica se refera la mecanismul de aparare care nu

  necesita recunoasterea specifica a antigenului, dar care amplifica protectia prin mecanism imun specific.

  Mecanismul imunitatii innascute presupune fagocitoza, raspunsuri inflamatorii acute, interferon de tip I si TNF.

  Abilitatea noastra de a combate multitudinea de microorganisme care patrund in organism nostru zilnic depinde atat de mecanismul specific cat si de cel nespecific. Unele mecanisme nespecificice permit fie distrugerea microorganismelor, fie impiedica raspandirea acestora la nivelul portii de intrare.

  De exemplu, bacteriile sunt fie distruse la nivelul pielii de ph-ul acid creat prin eliberarea de acid lacic de catre glandele sudoripare, fie sunt distruse de secretii mucoase cum ar fi saliva sau lacrimile, care contin lizozim, o enzima care distruge peretele celular al bacteriilor gram-pozitive producand moartea acestora.

  Cursul 15 - Imunologie- Prof. Dr. Ileana Constantinescu

 • Odata ce microorganismul a patruns in organism, se declanseaza alte mecanisme nespecifice.Fagocitoza este un proces prin care neutrofilele si macrofagele captureaza microorganismele ceadera la suprafata lor si apoi le distruge in compartimentele lizozomale intracelulare. In interiorulcelulei, organismul captat este distrus de anioni superoxid, hidrogen peroxid sau de mediul cu phscazut din compartimentul lizozomal care contine numeroase enzime ce participa la distrugereamicroorganismului. Unii indivizi sunt vulnerabili la infectiile cronice, cei cu boli granulomatoasecronice spre exmplu, deoarece celulele lor fagocitare nu pot produce anioni superoxid. In concluzie,patrunderea microorganismului in corp induce un raspuns inflamator acut impotrivamicrorganismului, care presupune producerea de proteine plasmatice ce ajuta la combatereainfectiei. Aceste proteine plasmatice includ proteina C reactiva si complementul, ambelecontribuind la acoperirea bacteriilor pentru a facilita fagocitoza acestora de catre neutrofile simacrofage.

  Un numar de cytokine contribuie de asemenea la mecanismul nespecific de control al expansiuniimicroorganismelor in corp.

  Interferonii de tip I (IFNs), IFN-alfa si IFN-beta, sunt produsi de macrofage si respectiv fibroblasti, caraspuns la o infectie virala. Interferonii de tip I inhiba replicarea virala, cresc exprimarea MHC declasa I si scad exprimarea MHC de clasa II, inclinand astfel raspunsul imun preferential catreraspunsul mediat celular CD8+ si crescand activitatea NKC (natural killer cell) pentru a distrugecelulele infectate viral. De asemenea, TNF-alfa este produs de macrofagele activate de endotoxine(componente active ale bacteriilor Gram-negative) pentru a induce aderarea neutrofilelor laendoteliul vascular. Aceasta aderare a neutrofilelor la endoteliul vascular creste numarul de celulecare adera la locul inflamatiei si astfel, creste sinteza de proteine plasmatice de catre neutrofilecare sunt asociate cu raspunsul inflamator acut. Interleukina-1 (IL-1) este o alta cytokina carecontroleaza expansiunea microorganismelor in corp prin abilitatea ei de a induce febra si, intr-unmod similar cu cel al TNF-alfa, creste sinteza de proteine plasmatice de catre neutrofile simacrofage asociate cu raspunsul inflamator acut.

  Cursul 15 - Imunologie- Prof. Dr. Ileana Constantinescu

 • IMUNITATE SPECIFICA(ADAPTATIVA) Imunitatea specifica constituie mecanisme de protectie care presupun recunoasterea specifica a

  antigenului. Mecanismul imunitatii specifice include procese implicate in imunitatea mediata umoral si celular.

  Infectia bacteriana Rolul imunitatii umorale Cel mai eficient mecanism de a elimina bacteriile extracelulare este prin fagocitoza. Acesta este procesul

  prin care o celula fagocitara precum macrofagele, monocitele si neutrofilele capteaza bacteria care adera la suprafata lor si apoi o distrug in compartimentul lizozomal intracelular. Totusi, un numar de organisme moarte, precum pneumococii incapsulati, nu adera bine nespecific la celulele fagocitare.

  Mecanismele imune specifice trebuie folosite pentru a promova aderarea bacteriilor extracelulare la celulele fagocitare. Aceste mecanisme presupun producerea de anticorpi IgM si IgG si activarea complementului.

  Peretele celular si capsula majoritatii bacteriilor sunt polizaharide si, astfel, actioneaza ca antigene independente de celulele T pentru producerea de anticorpi. Acest mecanism particular pentru inducerea productiei de anticorpi este bun pentru gazda deoarece produce moduri prin care bacteria poate activa direct celulele B sa produca anticorpi IgM. In plus, este posibila producerea de anticorpi IgG prin acest mecanism, dar doar atunci cand sunt prezente cytokine derivate din celulele T, precum IL-4 si IFN-alfa.

  Aceste citokine sunt produse de celule T ce au fost activate fie prin expunerea la un superantigen sau prin interactia cu APC reprezentand antigen procesat bacterian in asociere cu MHC de clasa II. Asa cum e descris, anticorpii IgM si IgG se leaga fie de antigene bacteriene de suprafata sau de toxine secretate bacterial astfel activand componentele C3 ale complementului. Componenta complement se leaga de receptorii complement pe celulele fagocitare a promova fagocitoza bacteriilor acoperite cu anticorpi sau toxina. In plus, anticorpii IgG care se leag atat la antigeni bacteriali de suprafa celular cat i la toxinele secretate se leag de receptori speciali pe celulele fagocitare care se leag la poriunea Fc a anticorpilor IgG numita receptori Fcy. Legarea complexului antigen IgG la receptorii Fc promoveaz, de asemenea, fagocitoza eficient.

  Acest mecanism de imunitate specifica se aplic persoanelor care primesc vaccin cu toxina tetanic. n aceste cazuri, toxina lansata de bacteria tetanosului este legat de IgG care a fost produs mpotriva ei. Complexul toxina tetanica-IgG se leaga apoi la fagocite prin receptorul Fc i promoveaz distrugerea toxinei.

  Cursul 15 - Imunologie- Prof. Dr. Ileana Constantinescu

 • Rolul imunitatii mediate celular

  IFN- joaca un rol critic in protectia impotriva bacteriilor intracelulare. Activareamacrofagelor de catre IFN- produs de celulele T este faza critica de protectieimpotriva organismelor bacteriene intracelulare. In acest mod, IFN- stimuleazamulte macrofage catre fagocitoza si distruge microorganismele.

  Unele bacterii, inclusiv Listeria monocytogenes, Mycobacterium tuberculosis siMycobacterium leprae, sunt captate de fagocite dar sunt, in esenta, rezistente ladegradarea prin enzimele lizozomale din cauza lipsei de fuziune intre veziculelelizozomale si veziculele in care microorganismele cresc. Ca o consecinta, acesteorganisme supravietuiesc in interiorul celulei si, prin urmare, nu pot fi recunoscutede orice anticorp ce poate circula in ser . In schimb, mecanismele imune mediatecelular sunt activate pentru a proteja gazda.

  Desi aceste microorganisme sunt, in esenta rezistente la enzimele lizozomale dininteriorul macrofagelor, cateva macrofage sunt activate, inducand fuziunea dintrevezicule lizozomale si vezicule continand microorganismul si permit producerea defragmente de peptide, ce se pot asocia eficient cu MHC clasa I si II. Celulele Timplicate in raspunsul imun mediat celular includ celulele T CD8 + si CD4 + cedevin activate la recunoasterea receptorului celulei T a antigenelor bacterieneprezentate de macrofage in asociere cu molecule MHC de clasa I si, respectiv II.Activarea celulei T induce productia de IFN-y, care, la randul sau, duce la activareaulterioara a macrofagelor, inclusiv a acelor macrofage ce nu sunt infectate.

  Cursul 15 - Imunologie- Prof. Dr. Ileana Constantinescu

 • Mecanisme umorale de imunitate specifica impotriva infectiei bacteriene

  Cursul 15 - Imunologie- Prof. Dr. Ileana Constantinescu

 • Acest mecanism pentru dezvoltarea imunitatii impotrivaunui anume organism intracelular explica de ce gazda nunumai ca este imuna la o provocare ulterioara cuorganismul intracelular original, dar, de asemenea, esteimun la o provocare ulterioara cu alte microorganismeintracelulare in acelasi timp.

  Dupa cum se arata, microorganismul Mycobacteriumtuberculosis original ce produce un tubercul, stimuleazaexpansiunea catorva celule T tuberculoase specifice ce potfi prezente in gazda. Prin expunerea ulterioara la tubercul sila un alt microorganism fara legatura, populatia extinsa decelule T specific tuberculoase devine activata pentru asecreta IFN-, care, la randul sau, actioneaza asupramacrofagelor pentru a activa fagocitoza. Deoarece functiilemacrofagelor sunt antigen-nespecifice, oricemicroorganism in mediul unei macrofage activate va fieliminat. Prin urmare, specificitatea acestui raspuns imunconsta in activarea clonei extinse de celule T specificepentru recunoasterea organismului original.

  Cursul 15 - Imunologie- Prof. Dr. Ileana Constantinescu

 • Granuloamele rezulta dintr-o colectie de macrofageactivate, care se acumuleaza intr-o zona datorita stimulariiantigenice cronice ce rezulta din prezenta cronica abacteriilor intracelulare foarte rezistente.

  Un rezultat clinic al raspunsurilor imune mediate celularimpotriva bacteriilor intracelulare este dezvoltareagranuloamelor. Prezenta acestor granuloame estediagnostic pentru infectiile micorobacteriene cronice.

  De asemenea, este clar ca subseturi CD4 + pot fi implicatediferentiat in raspunsuri imune mediate celular impotrivadiferitelor tipuri de lepra. In lepra le