curs1 rezistentaTEFS

of 15 /15
CALITATEA MOTRICĂ REZISTENŢA 2014

Embed Size (px)

description

rezistenta

Transcript of curs1 rezistentaTEFS

 • CALITATEA MOTRIC REZISTENA

  2014

 • DefiniieRezistena reprezint capacitatea organismului uman de a depune o activitate un timp ct mai ndelungat, fr scderea randamentului, n condiiile funcionrii economice a organismului, nvingerii oboselii i a unei restabiliri rapide(A.Demeter,1980).

 • Forme de manifestare ale rezistenei1. Dup masa muscular implicat:- rezisten general (angreneaz aproximativ 70% din masa muscular).- rezisten regional (angreneaz ntre 30 i 70% din masa muscular).- rezisten local (n efort este angrenat sub 30% din masa muscular).2. Dup activitatea n care se manifest:- rezisten general (solicitat de activitatea cotidian a individului).- rezisten specific (solicitat de o anumit ramur i prob sportiv).3. Dup procesele metabolice care furnizeaz energie:- rezisten aerob - solicitat de efort cu durata de peste 2 min;- rezisten anaerob alactacid(pn la 10 secunde), lactacid(ntre 10 secunde i 2 minute)

 • 4. n funcie de durata efortului, n regim aerob:- rezisten de scurt durat manifestat n eforturi cu durata de 2-10 minute;- rezisten de durat medie manifestat n eforturi cu durata cuprins ntre 10 i 30 minute;- rezisten de durat lung- solicitat de eforturi cu durate mai mari de 30 minute(Keul,1975, citat de C.Bota,1997)5. n funcie de modalitatea de combinare cu celelalte caliti motrice: - rezisten n regim de for, rezisten n regim de vitez, rezisten n regim de ndemnare.

 • Factori de condiionare ai rezistenei.

  Considernd criteriul resurselor energetice care stau la baza manifestrii ei, rezistena poate fi de dou feluri: aerob i anaerob.Rezistena aerob este condiionat de:* Factori morfologici: -tipul de fibre musculare-fibrele lente(roii) prezint un potenial metabolic oxidativ crescut; cantitatea de mioglobin. Mioglobina este o protein prezent n fibrele musculare scheletice i cardiace, cu rol n legarea oxigenului. Este cel mai important pigment care transport oxigen din esuturile musculare. Concentraiile mari de mioglobin din celulele musculare permit organismelor s in respiraia un timp mai ndelungat. numrul de mitocondrii; Mitocondriile sunt organite celulare ntlnite n toate tipurile de celule.

 • Funcia de baz a mitocondriei este s creeze energie pentru activitatea celular pe lng procesul de respiraie aerob. n acest proces, glucoza este sfrmat de ctre celulele din citoplasm pentru a forma un acid piruvic, care este transportat n mitocondrion. ntr-o serie de reacii, n care o parte este numit ciclul Krebs, acidul piruvic reacioneaz cu apa pentru a produce dioxid de carbon (CO2) i zece atomi de hidrogen.* Factori fiziologici: capilarizarea i reglarea periferic; capacitatea cardiovascular (VO2 maxim, debit cardiac, debit sistolic) i pulmonar; coordonarea intra i inter-muscular;VO2 max. parametru fiziologic care reprezint cantitatea cea mai mare de oxigen pe care un subiect o poate consuma timp de 1 minut i ea nu poate fi depit orict de mult ar crete efortul. D relaii despre capacitatea aerob a subiectului abilitatea organismului de a prelua oxigenul din aer, transportul acestuia de la plmni la esuturi, captarea i utilizarea lui la nivelul muchilor efectori. VO2 max. se msoar n ml O2/kg.corp/min sau n mei.

 • Debitul cardiac - Cantitatea de snge pompat de fiecare ventricol n fiecare minut - 3-18 litri.Debit sistolic - Volumul de snge eliberat de cord la fiecare sistol. Valoarea sa variaz ntre 70 si 90 ml la cordul adult normal. * Factori metabolici: rezervele energetice(pentru metabolismul aerob, rezervele de baz sunt reprezentate de glicogen i lipide.Glicogenul leste o poliglucid specific omului i animalelor fiind o form de depozitare a energiei, pe termen mediu, la nivelul ficatului i a muchilor. O macromolecul de glicogen muscular conine 6.000 de uniti de glucoz, iar glicogenul hepatic are 100.000 uniti de glucoz. Pe msur ce muchii i alte organe consum glucoza din snge, aceasta se completeaz prin hidroliza enzimatic a glicogenului din muchi i ficat. Geneza i hidroliza glicogenului are loc sub aciunea insulinei.* Factori psihici: voina, motivaia.

 • Rezistena anaerob este determinat de:- tipul fibrelor musculare- fibre albe(fazice);- rezervele energetice ATP, CP, glicogen muscular;- rezistena la acidoz, respectiv la acidul lactic acumulat intracelular i n snge.La aceti factori, n cazul ambelor tipuri de rezisten se adaug stabilitatea proceselor nervoase fundamentale (excitaia i inhibiia), n sensul meninerii unui raport constant n favoarea excitaiei, un timp ct mai ndelungat.

 • Metodica dezvoltrii rezistenei n cadrul educaiei fiziceCunoscndu-se factorii limitativi care condiioneaz dezvoltarea acestei caliti motrice, specialistul dispune de premisele conducerii unui proces de instruire eficient, care s fie n corelaie cu particularitile subiecilor implicai. n plus trebuie s se tie c(J.Weineck,1992):- copiii i adolescenii au o capacitate de efort anaerob redus, de aceea se vor folosi metode de instruire care s solicite capacitatea de efort aerob;- copiii cu vrsta cuprins ntre 3 i 5 ani pot fi angrenai ntr-un proces de instruire care s vizeze, printre alte componente, i dezvoltarea rezistenei, cu condiia ca acesta s fie condus tiinific;- n perioada de vrst cuprins ntre 7 i 10/11 ani, se va viza dezvoltarea rezistenei generale, prin eforturi de lung durat, n tempouri uniforme;

 • - capacitatea aerob crete progresiv pn la 10-12 ani;- se poate interveni asupra acestei caliti motrice n primul stadiu al pubertii, ca urmare a existenei unor proporii optime ntre dimensiunea i greutatea inimii, precum i cea a plmnilor;- cele mai adecvate metode de antrenament n timpul copilriei i a adolescenei, metoda eforturilor continue; se va evita metoda eforturilor repetate care s includ distane care solicit glicoliza anaerob;- rezultate favorabile n privina dezvoltrii rezistenei se obin i dup vrsta de 45 de ani, contribuindu-se astfel la ameliorarea strii generale de sntate a organismului.

 • Procedeele metodice folosite pentru dezvoltarea rezistenei (n antrenamentul sportiv).Rezistena se poate dezvolta prin metode bazate pe variaia intensitii i volumului. Principalul element de progres n dezvoltarea rezistenei l constituie variaia volumului. Parametrii de msurare a rezistenei n cadrul antrenamentului sunt: durata, distana, numrul de repetri.Procedee bazate pe variaia volumului efortului fizic: Procedeul eforturilor uniforme, cnd se menine n exersare aceeai intensitate i crete volumul(exprimat prin durat, distan, numr de repetri) n aceeai activitate sau de la o activitate la alta(lecie de antrenament, activiti fizice de ntreinere). Procedeul eforturilor repetate, cnd intensitatea efortului rmne tot constant, dar efortul se efectueaz cu un numr de repetri n cretere a aceeai uniti.

 • Procedee bazate pe variaia intensitii efortului fizic: Procedeul eforturilor variabile, cnd se menine aceeai unitate de efort(distan, durat, numr de repetri), dar se modific intensitatea, n sens de cretere i descretere. Procedeul eforturilor progresive, cnd se menine aceeai unitate de efort(distan, durat, numr de repetri), dar se modific intensitatea, numai nsens de cretere. Procedeul cu intervale, are drept caracteristic variaia volumului i a intensitii efortului. Variaia volumului se nregistreaz de la o lecie la alta, n timp ce variaia intensitii se ntlnete de la o repetare la alta, pe parcursul aceleiai lecii. Intervalul este reprezentat prin pauza dintre repetri, timp n care frecvena cardiac trebuie s revin la valori ct mai apropiate de cele de la nceperea efortului.

 • n funcie de evoluia valorilor frecvenei cardiace, se regleaz intensitatea fiecrei repetri, innd seama de particularitile fiecrui individ i de modul concret n care organismul acestuia rspunde solicitrilor.Pauza(cu durata precis de 90 secunde) dintre repetrile din activitate prin semnificaia sa a condus i la denumirea procedeului. Aceast pauz este de fapt intervalul, interval n cadrul cruia refacerea organismului nu trebuie s fie complet. Dup modul n care decurge aceast refacere (apreciat prin valoarea frecvenei cardiace), se regleaz sau nu intensitatea efortului pentru repetarea urmtoare fiind posibile urmtoarele trei variante:

 • Dac frecvena cardiac coboar n cele 90 de secunde de pauz spre valorile de la care a plecat, atunci n repetarea urmtoare se menine aceeai intensitate a efortului fizic(de obicei maxim). Dac frecvena cardiac coboar n cele 90 de secunde de pauz sau chiar n mai puine zeci de secunde spre valorile de la care a plecat, atunci n repetarea urmtoare trebuie s se creasc intensitatea efortului respectiv. Dac frecvena cardiac nu coboar n cele 90 de secunde de pauz spre valorile de la care a plecat, atunci n repetarea urmtoare trebuie evident s scad intensitatea efortului fizic.

 • ***