Curs trasaturi caracteristici Masina de curent continuu

of 25 /25
104 Capitolul Capitolul 4 4 Maşina de curent continuu 4.1 Construcţia, regimurile şi principiul de funcţionare Prima construcţie de maşină de curent continuu a fost realizată de Ritchie în anul 1833. In deceniile următoare, până la sfârşitul secolului trecut, construcţia s-a perfecţionat şi pe măsură ce au fost observate şi explicate fenomenele electromagnetice ce însoţesc funcţionarea maşinii, au fost aduse o serie de îmbunătăţiri constructive. După aceea, îmbunătăţirile ţin de evoluţia calităţii materialelor, mai ales cele electroizolante, cât şi de evoluţia tehnologiilor. 4.1.1 Elemente constructive Ca orice maşină electrică rotativă, maşina de curent continuu este alcătuită din cele două armături, statorul şi rotorul. Statorul este partea fixă, alcătuită din jugul statoric (figura 4.1.a), care are funcţia şi de carcasă, polii principali (de excitaţie), care poartă înfăşurarea de excitaţie (vezi detaliul din figura 4.1.b), polii auxiliari (de comutaţie), care poartă înfăşurarea de comutaţie, scuturile laterale, care susţin lagărele cu rulmenţi sau de alunecare (la puteri mici), cât şi sistemul de perii şi portperii. a b Fig. 4.1 Secţiune transversală prin maşina de c.c. cu detaliu de pol principal Rotorul este partea mobilă a maşinii, alcătuit dintr-un pachet de tole, cu crestături pe exterior, care susţin o înfăşurare tip indus de curent continuu. Crestăturile sunt egale şi repartizate uniform pe circumferinţă. Pachetul de tole se găseşte fixat pe arborele maşinii, ca şi colectorul

Embed Size (px)

description

Curs trasaturi caracteristici Masina de curent continuu

Transcript of Curs trasaturi caracteristici Masina de curent continuu

 • 104

  C a p i t o l u l C a p i t o l u l 44

  Maina de curent continuu

  4.1 Construcia, regimurile i principiul de funcionare Prima construcie de main de curent continuu a fost realizat de Ritchie n anul 1833. In deceniile urmtoare, pn la sfritul secolului trecut, construcia s-a perfecionat i pe msur ce au fost observate i explicate fenomenele electromagnetice ce nsoesc funcionarea mainii, au fost aduse o serie de mbuntiri constructive. Dup aceea, mbuntirile in de evoluia calitii materialelor, mai ales cele electroizolante, ct i de evoluia tehnologiilor.

  4.1.1 Elemente constructive Ca orice main electric rotativ, maina de curent continuu este alctuit din cele dou armturi, statorul i rotorul. Statorul este partea fix, alctuit din jugul statoric (figura 4.1.a), care are funcia i de carcas, polii principali (de excitaie), care poart nfurarea de excitaie (vezi detaliul din figura 4.1.b), polii auxiliari (de comutaie), care poart nfurarea de comutaie, scuturile laterale, care susin lagrele cu rulmeni sau de alunecare (la puteri mici), ct i sistemul de perii i portperii.

  a b

  Fig. 4.1 Seciune transversal prin maina de c.c. cu detaliu de pol principal

  Rotorul este partea mobil a mainii, alctuit dintr-un pachet de tole, cu crestturi pe exterior, care susin o nfurare tip indus de curent continuu. Crestturile sunt egale i repartizate uniform pe circumferin. Pachetul de tole se gsete fixat pe arborele mainii, ca i colectorul

 • Capitolul 4 Maina de curent continuu 105

  i se rotete odat cu acesta. Tot pe arbore poate fi prevzut un ventilator, pentru mbuntirea evacurii de cldur din main, n timpul funcionrii. Carcasa (jugul statoric) este realizat din font sau oel turnat, mai rar din tabl groas de oel sudat. Ea constituie att cale de nchidere a fluxului inductor, ct i suport pentru susinerea polilor. Fie din turnare, fie prin sudare, carcasa este prevzut cu tlpi de susinere i fixare a mainii i cu o cutie de borne. Tot pe carcas este fixat plcua indicatoare, cu datele nominale ale mainii. O alt variant constructiv se ntlnete la mainile de curent continuu de putere mic i mai ales la motoarele destinate a fi alimentate de la instalaii de redresare cu semiconductoare. Jugul, mpreun cu polii, sunt realizai din tole de oel electrotehnic, de (0,5....1) mm grosime, tanate sub form adecvat (figura 4.2.). Acest tip constructiv se ntlnete, de exemplu, la mainile de c.c. pentru locomotivele electrice i diesel-electrice. In acest caz, ntregul jug statoric este introdus ntr-o carcas care joac numai rolul de protecie i fixare.

  Fig. 4.2 Tol statoric cu jug i poli inclui

  Polii de excitaie (principali) se realizeaz din tole de oel electrotehnic de (0,5....1) mm grosime, strnse i consolidate prin nituire (figura 4.1.b), sau cu bulon. Fixarea de jugul statoric se face tot cu bulon de strngere. Polii sunt formai din corpul polului, zona pe care se afl bobina nfurrii de excitaie i talpa polar, cu rol att n susinerea bobinei, ct i n repartizarea mai uniform a fluxului inductor spre rotor. Cele mai multe maini de c.c. se realizeaz n construcie tetrapolar (numrul de poli este 2p = 4). Bobinele nfurrii de excitaie se conecteaz ntre ele astfel nct s asigure sensul fluxului de excitaie de aa manier ca polii N i S s alterneze. Distana dintre axele a doi poli alturai (aceeai cu distana dintre axele neutre, reprezentate n figura 4.1) se numete pas polar ().

  Fluxul magnetic de excitaie este fluxul inductor, calificativul inductor fiind asociat n general statorului mainii de c.c. Capetele nfurrii de excitaie se scot la cutia de borne.

  La mainile de puteri mari (peste 10 kW), exist i o nfurare de compensare, care este plasat n crestturi practicate n tlpile polare, este conectat n serie cu nfurarea rotoric i are rolul de a compensa local fluxul magnetic de reacie produs de solenaia acesteia la funcionarea n sarcin (fluxul de reacie slbete fluxul de excitaie). Polii de comutaie (auxiliari) sunt aezai simetric, ntre polii de excitaie. Axele polilor de comutaie se plaseaz n axele neutre ale polilor principali (ca n figura 4.1). Construcia lor este asemntoare cu a polilor principali. Infurrile situate pe polii de comutaie se conecteaz ntre ele tot n sensul alternanei polaritilor i se nseriaz cu nfurarea rotoric (a indusului). Fluxul magnetic produs de solenaia polilor auxiliari n zona de comutaie are rol de a favoriza procesul de comutaie (schimbarea sensului curentului prin seciile nfurrii rotorice ).

 • 106 M. Morega, MAINI ELECTRICE

  Att polii principali, ct i cei auxiliari se realizeaz din tole de oel feromagnetic. La cele mai multe maini nu este nevoie s se izoleze tolele ntre ele, deoarece fluxul magnetic ce strbate circuitul magnetic al statorului nu variaz n timp i nu apar cureni turbionari; lamelarea se face din motive tehnologice (operaia de tanare a tolelor este automat). La motoarele de c.c. care lucreaz n regim de sarcin variabil, la cele alimentate prin convertoare statice de frecven sau n cazul celor incluse n sisteme de acionare cu reglaj de turaie prin slbire de flux, particularitile de funcionare implic apariia fluxurilor variabile n timp, aa nct se impune izolarea tolelor din circuitul magnetic statoric pentru reducerea pierdierilor prin cureni turbionari. Miezul rotoric este realizat dintr-unul sau mai multe pachete de tole; tolele au grosimea de (0,5....1) mm i sunt izolate ntre ele. Rotorul are un numr Z de crestturi uniform distribuite pe circumferina exterioar (fig. 4.1). Rotorul reprezint indusul mainii de curent continuu, el gsindu-se sub influena cmpului magnetic inductor (de excitaie), produs de solenaia polilor principali. Pasul polar () se poate exprima la nivelul rotorului n trei moduri (n asociaie cu seciunea transversal din fig. 4.1a):

  - ca unghi la centru: = (2) / (2p) [rad];

  - ca arc de cerc la periferia rotorului cu diametrul exterior D: = (D) / (2p) [m];

  - ca numr de crestturi aflate sub incidena unui pol: = Z / (2p) [crest.].

  Infurarea rotoric (a indusului) este aezat n cele Z crestturi ale rotorului; este o nfurare nchis i format din secii, elemente de nfurare care se repet identic i se succed la parcurgerea nfurrii. Exist dou tipuri de baz de nfurri de c.c.: buclat i ondulat, clasificare fcut dup forma seciilor. In figura 4.3 a i b sunt reprezentate schemele desfurate i schemele electrice echivalente pentru aceste dou tipuri de nfurri. In cele dou scheme desfurate s-au pus n eviden, prin reprezentare cu linie mai groas, cte dou secii succesive, pentru a se vedea att forma lor specific, ct i modul de aezare a laturilor lor: la nfurarea buclat, seciile care se succed n parcursul nfurrii au laturile plasate sub incidena aceleiai perechi de poli, n timp ce la nfurarea ondulat, seciile succesive sunt plasate n zone ce in de perechi de poli diferite. La ambele tipuri, latura de ducere, respectiv cea de ntoarcere a unei secii se afl sub incidena a doi poli alturai (deci de polariti diferite).

  Infurarea indusului este compus din mai multe spire (o secie poate fi compus din una sau mai multe spire), plasate n crestturi, colectorul are attea lamele cte secii are nfurarea rotoric, corespunznd (pentru construciile uzuale) i la numrul de crestturi rotorice. Numrul de perii este egal cu numrul de poli i periile sunt plasate, din punct de vedere electromagnetic, n axa neutr a polilor (decalarea lor se practic numai n cazuri speciale). Capetele fiecrei secii sunt racordate la lamele diferite ale colectorului. Periile sunt poziionate pe lamele de colector, conectate cu laturi de secie aflate n axa neutr a polilor inductori. Laturile seciilor sunt plasate n crestturi (n dou straturi, izolate ntre ele), izolate fa de miez i consolidate cu pan la deschiderea crestturii. Capetele nfurrii sunt consolidate cu bandaje. Infurarea rotoric este supus forelor centrifuge, de aceea se impune o consolidare mecanic bun. Colectorul este realizat din lamele de cupru, dispuse radial, izolate ntre ele i fixate pe un butuc plasat pe arbore. El se rotete odat cu arborele mainii. La fiecare lamel este racordat punctul comun dintre o latur de ntoarcere i una de ducere, aparinnd la dou secii succesive n parcursul nfurrii.

 • Capitolul 4 Maina de curent continuu 107

  Datele nfurrii: Z=16; 2p=4 deschiderea bobinei cu pasul polar y1 = = Z/2p = 4

  schema electric echivalent cu 2a = 4 ci de curent n paralel

  a. Infurare buclat simpl

  Datele nfurrii: Z=19; 2p=4 pasul polar = Z/2p = 4 i pasul de ducere y1 = 5 pasul rezultant y = 9

  schema electric echivalent cu 2a = 2 ci de curent n paralel

  b. Infurare ondulat simpl

  Fig. 4.3 Schema desfurat i schema electric echivalent a unor nfurri de c.c.

 • 108 M. Morega, MAINI ELECTRICE

  Periile colectoare sunt fixate n portperii i sunt imobile fa de rotor i colector. Ele calc pe colector, realiznd un contact alunector i permit culegerea t.e.m. induse n conductoarele nfurrii, astfel nct colectorul mpreun cu periile colectoare joac rolul unui convertor mecanic de frecven, ntre tensiunea redresat la bornele mainii (la perii) i tensiunea alternativ din nfurare. Periile vin n contact cu lamelele de colector conectate la conductoare care se afl n axa neutr a polilor (axa de simetrie dintre doi poli vecini), zon n care cmpul magnetic schimb polaritatea trecnd prin valoarea zero, deci zon n care i curentul prin conductor schimb n mod natural polaritatea (comut). Alimentarea nfurrii de excitaie a mainii de c.c., indiferent de regimul de funcionare (motor sau generator) se face de la o surs de tensiune continu, care poate fi exterioar (excitaie independent sau separat), sau se asigur prin autoexcitaie (adic poate fi chiar maina de c.c. cnd ea lucreaz ca generator, sau aceeai surs care o alimenteaz ca motor, schemele electrice de conectare a excitaiei fiind identice n cele dou regimuri). Conectarea nfurrii (nfurrilor) de excitaie la bornele mainii se poate face n serie, paralel, compound (asociere ntre serie i paralel) sau se pot realiza combinaii de excitaie independent i autoexcitaie. Dup modul n care este alimentat, nfurarea de excitaie difer din punct de vedere constructiv (numr de spire, seciune de conductor). In figura 4.4 este prezentat convenia de simbolizare a bornelor pentru maina de curent continuu.

  Fig. 4.4 Simbolizarea bornelor la maina de curent continuu

  C1

  C1

  B1

  B1

  A1

  A2

  B2

  B2

  C2

  C2

  F1 F2 E1 E2 D1 D2

  A1 A2 nfurarea indusului B1 B1 + B2 B2 nfurarea de comutaie C1 C1 + C2 C2 nfurarea de compensare D1 D2 nfurarea de excitaie serie E1 E2 nfurarea de excitaie derivaie F1 F2 nfurarea de excitaie independent

 • Capitolul 4 Maina de curent continuu 109

  4.1.2 Tensiunea electromotoare indus Se consider o construcie simplificat, care constituie principiul constructiv al mainii de curent continuu i ajut la nelegerea producerii tensiunii electromotoare induse i a redresrii tensiunii (fig. 4.5).

  a. Schi explicativ pentru principiul de funcionare al generatorului de c.c.

  b. Asocierea sensurilor mrimilor vectoriale implicate

  Fig. 4.5 Spir aflat n micare n cmp magnetic

  Spira reprezentat are capetele conectate la cte o lamel de colector din cupru, pe care calc periile P1 i P2. Spira se poate roti n jurul axei, mpreun cu lamelele de colector, n cmpul constant i uniform, de inducie B stabilit ntre cei doi poli N i S, fie de nite magnei permaneni, fie de o nfurare parcurs de curent continuu i plasat pe cei doi poli. Periile P1 i P2 sunt fixe, iar odat cu rotaia spirei, lamelele trec succesiv n contact cu periile. In figura 4.6.a este reprezentat forma de variaie n spaiu a induciei B dup coordonata unghiular , ce marcheaz traseul conductoarelor n miscarea lor circular n zona de sub poli, cu turatia n, respectiv cu viteza v. Datorit fenomenului de inducie prin micare (v. Anexa III), n cele dou laturi ale spirei se induc tensiuni electromotoare, care se compun pentru a da valoarea instantanee a tensiunii la capetele spirei,

  ue12 t( ) = v B( )0

  l

  dl + v B + ( )( )0

  l

  dl = vlB ( ) vlB + ( ), (4.1)

  unde s-a notat cu

  =22p

  pasul polar, adic distana dintre axele a doi poli succesivi, msurat

  aici n radiani, ca si coordonata unghiular . Datorit condiiei de simetrie

  B ( ) = B + ( ) , rezult c

  ue12 = 2vlB ( ) (4.2)

  v

  dl B

  idl B dF

  v

  B

  idl

  B

  dF idl

 • 110 M. Morega, MAINI ELECTRICE

  este tensiunea nregistrat la capetele 1 - 2 ale spirei i a crei form de und este reprezentat n figura 4.6.b. Datorit poziiei fixe a periilor, peria P1 va fi mereu n contact cu o lamel de colector conectat la o latur de spir care parcurge jumtatea de rotaie de sub incidena polului N. Pe parcursul celeilalte jumti de rotaie a aceleiai laturi de spir, sub incidena polului S, lamela de colector la care ea este conectat se afl n contact cu peria P2. Astfel, peria P1 se va afla tot timpul la un potenial pozitiv, corespunztor alternanelor pozitive ale tensiunii ue12, n timp ce peria P2 se va afla la un potenial negativ, corespunztor alternanelor negative ale tensiunii ue12. Deci, tensiunea la perii uP1P2 are forma redresat din figura 4.6c. a. repartiia n spaiu a induciei si spira care se roteste cu turatia n, respectiv cu viteza v = Dn = 2 p n

  b. variaia n timp a tensiunii la capetele spirei

  c. variaia n timp a tensiunii la perii

  Fig. 4.6 Formele de und explicative pentru principiul de funcionare al mainii de c.c.

  Construcia reprezentat n figura 4.5 a devenit astfel un generator de tensiune redresat. In cazul real al unei nfurri de main de curent continuu (fig. 4.3), format din a perechi de ci de curent n paralel (respectiv 2a circuite identice conectate n paralel la aceeai pereche de perii), N conductoare active repartizate uniform (fiecare spir avnd dou conductoare active), se noteaz cu N/(2a) numrul de conductoare pe calea de curent. Se consider o zon de lrgime bi, aflat sub incidena unui pol, unde se presupune cmpul de excitaie constant, de valoare

  B , iar n rest egal cu zero (linia punctat din fig. 4.6a); bi este aproximativ egal cu lrgimea tlpii polare. Fa de pasul polar, aceast zon reprezint o fraciune i, numit factor de acoperire polar:

  t=/2n 0

  ue12

  T

  t 0

  uP1P2

  T

  B

  0

  1 2

  N S

  B

  + 2

 • Capitolul 4 Maina de curent continuu 111

  i =bi

  . (4.3)

  Cu aceste precizri, prin compunerea tensiunilor electromotoare induse (uei),

  corespunztoare la fiecare conductor (i) al nfurrii, aflat pe una dintre cele N/2a ci de curent, se poate stabili expresia t.e.m. induse (E) n nfurarea real a mainii ca valoare medie pe un pas polar

  E = 1

  N2a0

  uei d =N2a1

  vl B0

  ( )d N2a vliB . (4.4)

  Dac se exprim viteza conductoarelor, respectiv viteza periferic a rotorului, n funcie de turaia n, numrul de perechi de poli p i pasul polar adic: v = 2pn i fluxul magnetic inductor (de excitaie) pe pol are expresia

  = B ( )0

  d0

  l

  d z i l B ; (4.5)

  rezult expresia t.e.m. care se folosete larg n teoria mainii de curent continuu:

  == nkNnapE e , (4.6)

  unde s-a notat cu ke o constant care ine de construcia mainii (N, a, p). Se observ dependena direct proporional a t.e.m. de turaie i de fluxul magnetic inductor.

  4.1.3 Cuplul electromagnetic Dac n structura reprezentat n fig. 4.5. se adaug un receptor la bornele circuitului exterior periilor, atunci prin spir se va nchide un curent de intensitate i, cu sensul stabilit prin convenia de sensuri de la generatoare (v. Anexa II). Acest curent va avea o form de variaie n timp similar cu a t.e.m. n circuitul interior spirei (fig. 4.6b), respectiv n exterior (fig. 4.6c), datorit redresorului mecanic format din colector i perii. Un conductor de lungime l, parcurs de curentul i i care se afl n cmp magnetic de inducie B , va fi supus unei fore electrodinamice (v. Anexa III), orientat n cazul din fig. 4.5. n sens invers vitezei de rotaie (pentru regulile de asociere a sensurilor se poate consulta Anexa II),

  F ( ) = dF = i dl B ( )( )0

  l

  . (4.7)

  Forele electrodinamice care acioneaz asupra laturilor spirei creaz cupluri. Prin compunerea tuturor cuplurilor medii elementare (mi) ce acioneaz asupra tuturor conductoarelor din cele 2a ci de curent, considernd diametrul D al indusului (rotorului) i curentul rotoric total n circuitul exterior rezultat din compunerea curenilor prin fiecare conductor: I = 2ai, se poate stabili expresia valorii medii a cuplului electromagnetic

 • 112 M. Morega, MAINI ELECTRICE

  M = 2a 1

  mi ( )i=1

  N2a

  0

  d = 2a 1

  D2

  N2a

  I2a

  lB ( )d 0

  1

  D2

  I N2a

  liB , (4.8)

  unde se aplic expresia (4.5) pentru fluxul magnetic inductor i se exprim pasul polar =D/(2p). Rezult

  =

  =

  = IkIkIapNM me 2

  121 , (4.9)

  unde, dup cum se observ, cuplul electromagnetic depinde de elementele constructive (N, a, p) i variaz direct proporional cu fluxul magnetic de excitaie i curentul de sarcin I.

  Din ecuaiile (4.6) i (4.9) se deduce c n

  EIM

  =2

  , unde EIPe = este puterea

  transmis pe cale electromagnetic n main. Expresia: nPM e

  =2

  a cuplului electromagnetic

  este valabil pentru toate mainile electrice rotative.

  4.1.4 Caracterizarea regimurilor de motor i generator. Domenii de utilizare Fenomenele prezentate anterior permit explicarea principiului de funcionare al generatorului electric de c.c. Pe scurt: rotind o spir, respectiv o nfurare tip indus de c.c., cu turaia n, n cmp magnetic uniform i constant n timp B , n fiecare conductor apare o t.e.m. indus, iar prin compunerea tuturor rezult n nfurare tensiunea indus E cu expresia (4.6). Dac circuitul exterior nfurrii se nchide printr-un consumator (un rezistor), acesta va fi strbtut de un curent I , iar cuplul electromagnetic produs n main are expresia (4.9) i orientarea opus turaiei, fiind deci un cuplu rezistent pentru motorul de antrenare al arborelui. Generatorul de c.c. convertete puterea mecanic primit la arbore, n putere electric furnizat unui circuit de sarcin, pe la borne (fig. 4.5). In cazul motorului de c.c., condiiile date sunt urmtoarele: la periile P1P2 se aplic o tensiune continu, care duce la apariia unui curent I (n figura 4.7a sensul curentului este asociat cu al tensiunii dup regula de la receptoare - vezi Anexa II). La nivelul spirei aflate n cmp magnetic uniform i constant, de inducie B, ca n figura 4.7a, curentul se nchide cu sensul de la peria P1, prin lamela de colector aflat n contact cu ea, prin spir, prin cealalt lamel i peria P2. Periile sunt fixe, dar spira i lamelele de colector se pot roti. Astfel, la fiecare rotaie complet, curentul i variaz n timp, avnd o alternan pozitiv i una negativ (fig. 4.7b). Frecvena lui este deci proporional cu turaia spirei n i cu numrul de perechi de poli p ai mainii (fenomenele electromagnetice se repet sub fiecare pereche de poli).

  Conductorul strbtut de curent este sub aciunea forelor electrodinamice (ec. (4.7)); ca i n cazul anterior al generatorului, acest efect explic apariia cuplului electromagnetic. Expresia cuplului pentru maina real este similar ecuaiei (4.9), iar orientarea sa este stabilit de regula produsului vectorial (Anexa II), cum se arat n figura 4.7. Forele electrodinamice pun conductoarele n micare, iar n cazul de fa singura micare permis este cea de rotaie a spirei n jurul axei. Cuplul electromagnetic rotete deci rotorul n sensul su, fiind un cuplu activ (motor). La deplasarea spirei n cmp magnetic, apare t.e.m. indus prin micare, la fel ca i la generator, avnd, pentru maina real, aceeai expresie (4.6).

 • Capitolul 4 Maina de curent continuu 113

  a. Schi explicativ pentru principiul de funcionare al motorului de c.c.

  b. Forma de und a intensitii curentului prin spir

  Fig. 4.7 Spir parcurs de curent i aflat n cmp magnetic

  Astfel, motorul de c.c. convertete puterea electric absorbit la borne, n putere mecanic furnizat unui mecanism acionat prin cuplajul de la arbore.

  In figura 4.8. este schiat o seciune transversal printr-o main cu o singur pereche de poli, utilizat curent n explicarea fenomenelor din maina de c.c.. In figura 4.9. se reprezint echivalarea mainii de c.c. cu dou bobine cu miez feromagnetic, parcurse de curent continuu, echivalare fcut din punct de vedere al fenomenelor electromagnetice din main, ce vor fi explicate n 4.3. In cazul a periile sunt plasate n axa neutr a polilor inductori, iar n cazul b ele sunt decalate din axa neutr. Dup cum se observ, nfurarea indusului poate fi echivalat (d.p.d.v. al cmpului magnetic creat), cu o bobin parcurs de curent continuu, avnd capetele legate la perii.

  a. Periile plasate in axa neutr

  b. Periile decalate din axa neutr

  Fig. 4.8 Seciune transversal printr-o main de c.c. bipolar

  Fig. 4.9 Element electric echivalent al indusului mainii de

  c.c. Maina de curent continuu este utilizat: ca motor n acionri unde este necesar un reglaj larg de turaie i la unele acionri unde motorul trebuie s aib o caracteristic mecanic de tip moale (vezi 1.4.), de exemplu n metalurgie, dar mai ales n transporturi (metrou, tramvai, troleibuz, electrocar, etc.), iar ca generator este utilizat la grupurile electrogene, ca excitatoare la generatoarele sincrone, surs independent de tensiune pe vehicule (funcionnd n tampon cu bateria de acumulatori), etc.

 • 114 M. Morega, MAINI ELECTRICE

  4.2 Caracteristica magnetic a mainii de c.c.

  Caracteristica magnetic la funcionarea n gol (I = 0) a mainii de curent continuu reprezint dependena dintre fluxul magnetic util i curentul de excitaie: = (Iex). Se consider o main la care fluxul inductor (de excitaie) este produs de o solenaie de c.c., aezat pe polii principali, cu wep spire pe fiecare pol, parcuse de curentul Iex. Construcia caracteristicii magnetice se face considernd circuitul magnetic corespunztor unei perechi de poli (fig. 4.10.a). Este necesar determinarea acelei solenaii utile pe perechea de poli, pentru stabilirea unei anumite valori a induciei n ntrefier B.

  a. Poriune de circuit magnetic n lungul unei linii de cmp

  b. Reprezentarea calitativ a caracteristicii magnetice

  Fig. 4.10 Caracteristica magnetic la maina de c.c.

  Procedura urmrete determinarea tensiunilor magnetice pe fiecare poriune distinct a circuitului magnetic, n lungul unei linii de cmp ce urmeaz traseul "fibrei medii" a tubului de flux care se nchide da la un pol de excitaie la cel vecin, trecnd prin: jugul statoric, corpul polului, talpa polar, ntrefier, dintele rotoric, jugul rotoric i apoi simetric, prin aceleai zone aferente polului vecin, pentru a forma un circuit nchis (fig. 4.10.a). Pentru fiecare poriune de circuit magnetic se cunosc dimensiunile geometrice (respectiv lungimile i seciunile) i proprietile magnetice (respectiv permeabilitatea magnetic).

  Impunndu-se o anumit valoare medie a induciei n ntrefier (uzual B = 0,7....0,9 T) se poate estima fluxul magnetic la nivelul ntrefierului. Se consider c fluxul ce trece printr-un pol se mparte egal spre cei doi poli vecini; rezult c tubul de flux care se ia n considerare n acest calcul este jumtate din fluxul unui pol:

  12 = B

  0

  2

  0

  l

  ,z( )dd z 12ilB ,

  unde este pasul polar, l este lungimea mainii, iar i este factorul de acoperire polar (mrimi definite n 4.1.1 i 4.1.2). Neglijnd dispersiile, aceast valoare a fluxului se conserv n tot circuitul magnetic reprezentat n figura 4.10a. In acest caz, cunoscnd suprafeele prin care se nchide fluxul, se poate determina inducia magnetic medie, la nivelul fiecrei poriuni de circuit: poli, jug statoric, jug rotoric, dini rotorici.

 • Capitolul 4 Maina de curent continuu 115

  Din caracteristica de magnetizare B(H) pentru materialul respectiv rezult intensitatea cmpului magnetic n poriunea respectiv de circuit magnetic (Hp, Hjs, Hjr, Hd). Prin aplicarea teoremei lui Ampre (v. Anexa III) pe fiecare poriune de circuit, se calculeaz tensiunea magnetic care corespunde acelei poriuni. Prin nsumarea tensiunilor magnetice n

  ntrefier (

  =0

  d lHum ), n dinii rotorici ( =dh

  dmd lHu0

  d ), n jugul rotoric

  ( =jrl

  jrmjr lHu0

  d ), n poli ( =pl

  pmp lHu0

  d ) i n jugul statoric ( =jsl

  jsmjs lHu0

  d ) se obine

  solenaia de excitaie corespunztoare unei perechi de poli:

  mjsmjrmpmdmexepep uuuuuIw ++++== 2222 , (4.10)

  Construcia caracteristicii se face punct cu punct, pentru diverse valori ale induciei B, rezultnd curba = (Iex) sau = (ep) (fig. 4.10b), valabil pentru funcionarea n gol a mainii, deoarece la funcionarea n sarcin, peste fluxul de excitaie se suprapune i fluxul de reacie a indusului. Pentru o construcie riguroas a caracteristicii magnetice trebuie s se in seama i de fluxurile de dispersie. Un exemplu practic de determinare a caracteristicii magnetice la funcionarea n gol a mainii de c.c. este prezentat n lucrarea [M, 1]. Observaie. La funcionarea n sarcin (I = const. 0), intervine fenomenul de reacie a indusului (care se trateaz n continuare n 4.3.1) i care afecteaz forma caracteristicii magnetice prezentate. Astfel, caracteristica magnetic la funcionarea n sarcin este definit ca dependena = (Iex, I); n figura 4.10.b s-a reprezentat cu linie punctat forma calitativ a acestei caracteristici, punndu-se n eviden scderea valorii fluxului la acelai curent de ezcitaie. Cmpul de reacie are ca efect slbirea cmpului inductor i la multe construcii se practic compensarea lui (maina se echipeaz cu nfurarea de compensaie) pentru a menine forma caracteristicii magnetice de la funcionarea n gol la funcionarea n sarcin.

  4.3 Fenomene electromagnetice specifice funcionrii n sarcin a mainii de curent continuu

  4.3.1 Reacia indusului Fenomenul de reacie a indusului intervine la funcionarea n sarcin a mainii, cnd curentul ce strbate nfurarea rotoric este nenul, iar solenaia respectiv creaz aa numitul cmp magnetic de reacie, care se compune cu cmpul magnetic inductor (de excitaie, sau principal), dnd natere cmpului magnetic rezultant. In figura 4.11 sunt prezentate (n cazul unei maini bipolare) spectre calitative pentru: cmpul inductor (a), cmpul de reacie, n cazul plasrii periilor n axa neutr a polilor inductori, numit cmp de reacie transversal (b) i cmpul rezultant (c).

 • 116 M. Morega, MAINI ELECTRICE

  a. cmpul inductor b. cmpul de reacie c. cmpul rezultant

  Fig. 4.11 Spectre de cmp magnetic pentru ilustrarea reaciei transversale

  Denumirile sunt asociate axelor de simetrie ale mainii: axa polilor este denumit i ax longitudinal, iar axa neutr a polilor este axa transversal. Dup cum se observ, cmpul rezultant este orientat dup o ax oarecare. In figura 4.12 s-au reprezentat grafic distribuiile cmpurilor din main, considerate la nivelul ntrefierului, n raport cu coordonata unghiular , care se msoar aici ncepnd din axa neutr a polilor, unde cmpul inductor este nul. Cmpul de reacie transversal are efect magnetizant pe o parte a zonei de inciden a unui pol i efect demagnetizant pe cealalt parte. In figurile 4.11 i 4.12 reprezentarea calitativ a cmpului rezultant s-a fcut ca pentru medii liniare, prin superpoziie i idealiznd geometria armturilor. In realitate, cmpul magnetic rezultant este afectat de saturaie i de eventuale nesimetrii ale construciei mainii, iar n figura 4.12 s-a sugerat efectul saturaiei prin linia punctat pe caracteristica cmpului rezultant.

  Fig. 4.12 Repartiia spaial a cmpurilor magnetice inductor, de reacie i rezultant

  In cazul poziiei decalate a periilor fa de axa neutr, cmpul de reacie se poate descompune dup direcia longitudinal i cea transversal. Apare astfel cmpul de reacie longitudinal, care are aceeai orientare (cmp magnetizant) sau orientare opus (cmp demagnetizant) fa de cmpul inductor, dup cum periile sunt deplasate n sensul de rotaie sau n sens opus i dup cum maina funcioneaz ca motor sau ca generator [B, 1]. Cmpul magnetic de reacie transversal se poate compensa local, cu cmpuri care prezint o distributie similar, dar orientate n sens opus. Soluiile constructive curente adopt

 • Capitolul 4 Maina de curent continuu 117

  nfurarea de comutaie, aezat pe poli plasai n axele neutre ale polilor principali, respectiv nfurarea de compensare, plasat n crestturi practicate n tlpile polare. Ambele nfurri sunt nseriate cu nfurarea indusului, deci parcurse de acelai curent i au sensul de bobinare astfel nct s produc fluxuri opuse fluxului de reacie transversal. O reprezentare a cmpurilor de compensare produse simultan de nfurarea de comutaie i de cea de compensare se d n figura 4.13, comparativ cu reprezentarea cmpului transversal de reacie.

  a. cmp de reacie transversal b. cmpuri de compensare (al nfurrii de comutaie i al nfurrii de compensare)

  Fig. 4.13 Soluia de compensare local a reaciei transversale.

  Fenomenul de reacie a indusului are influen asupra funcionrii n sarcin a mainii; de exemplu, n cazul motorului derivaie, cmpul de reacie slbete cmpul inductor, astfel c la cureni mari de sarcin, cnd reaciunea devine important, slbirea fluxului modific forma caracteristicii mecanice i afecteaz stabilitatea motorului. Aceast problem este reluat n 4.5.3, la studiul caracteristicilor mecanice ale motoarelor de c.c. Un alt efect negativ se manifest asupra fenomenelor electromagnetice din zona axei neutre a polilor inductori, zona de comutaie. Rspunsul polilor de comutaie la cmpul de reacie transversal trebuie s fie proporional cu nsui cmpul de reacie i s se produc cu o constant de timp ct mai redus. In acest scop se iau msuri constructive, anume: conectarea nfurrii de comutaie n serie cu nfurarea indusului pe de o parte i realizarea polilor de comutaie din tole izolate i lsnd o lrgime mai mare a intrefierului n dreptul lor dect pentru polii principali, pe de alt parte.

  4.3.2 Comutaia Ca urmare a rotirii indusului, periile colectoare sunt n situaia de a scurtcircuita, pentru un interval de timp Tk, seciile ce trec dintr-o cale de curent n alta (fig. 4.14a). In acest interval de timp curentul seciei variaz de la (+ia) la (-ia), ca n reprezentarea din figura 4.14b, fenomen numit comutaia curentului. Circuitul seciei scurtcircuitat de perii este sediul unor tensiuni electromotoare induse, a cror sum raportat la rezistena electric echivalent a circuitului (format de secie, lamele, peria care le scurtcircuiteaz i contactul perie - lamele) d valoarea curentului de scurtcircuit n secie.

 • 118 M. Morega, MAINI ELECTRICE

  a. Secie aflat n proces de comutaie b. Forma de und a curentului prin secie

  Fig. 4.14 Explicativ pentru procesul de comutaie

  Secia care comut este parcurs n principal de cmpul magnetic transversal (de reacie) i de fluxul magnetic propriu. Aceste cmpuri induc tensiuni electromotoare n circuitul seciei care comut, conform urmtoarelor fenomene:

  - t.e.m. indus prin micare de cmpul de reacie transversal

  rsrt Bwvle 2= , (4.11)

  unde l este lungimea laturii seciei, v este viteza de deplasare a conductoarelor, ws este numrul de spire pe secie, iar Br este inducia cmpului de reacie transversal; - t.e.m. indus prin pulsaie de fluxul magnetic propriu s, care variaz prin suprafaa mrginit de secie n intervalul Tk:

  tiL

  te ssL d

  ddd

  =

  = , (4.12)

  unde Ls este inductivitatea proprie a seciei.

  In cazul decalrii periilor din axa neutr, comutaia se produce ntr-o zon unde intervine i influena cmpului inductor, printr-o t.e.m. indus prin micare:

  isE Bwvle 2= . (4.13)

  Secia care comut se gsete de asemenea sub influena cmpului produs de nfurarea de compensare. In cazul prezenei polilor de comutaie, cmpul magnetic de inducie Bk produs de solenaia nfurrii de comutaie duce la apariia unei t.e.m. induse prin deplasare,

  ksk Bwvle 2= . (4.14)

  Prezena tensiunilor electromotoare induse n secia aflat n proces de comutaie

  afecteaz acest fenomen. Dac tensiunile electromotoare ert i eL sunt datorate fenomenelor electromagnetice din main i sunt duntoare procesului de comutaie, t.e.m. ek este produs

 • Capitolul 4 Maina de curent continuu 119

  n mod special pentru a compensa efectul lor i a mbunti comutaia, iar dimensionarea polilor i nfurrii de comutaie se face special pentru acest scop, impunndu-se condiia:

  e = ert + eL + ek = 0. (4.15) In cazul decalrii periilor, prezena polilor de comutaie este inutil. Decalarea poate s fie util (practicat n sensul de rotaie la generator i n sens opus turaiei la motor), la mainile de puteri mici, realizndu-se un efect de reacie longitudinal demagnetizant, dar n acelai timp se mut procesul de comutaie din axa neutr a polilor unde cmpul de excitaie este nul, ntr-o zon unde cmpul de excitaie poate juca rolul pe care, la mainile mari, l are cmpul produs de solenaia de comutaie. Procesul de comutaie condiioneaz buna funcionare a mainii. O comutaie defectuoas are ca urmare uzarea periilor i a colectorului, prin efectul scnteilor puternice care o nsoesc. In afar de utilizarea polilor auxiliari exist i alte msuri constructive care au efecte favorabile asupra comutaiei, referitoare la alegerea unor anumite tipuri de perii, sau la modul de realizare a nfurrilor rotorice.

  4.4 Regimul staionar de generator Generatorul de curent continuu primete energie mecanic de la maina de antrenare i are nfurarea de excitaie parcurs de curent, deci are asigurat fluxul de excitaie n circuitul su magnetic. Este produs energie electric la bornele nfurrii indusului i ea poate fi furnizat unui circuit de sarcin. Asocierea polaritilor tensiunii i curentului la borne se face dup regula de la generatoare (v. Anexa II i fig. 4.15).

  4.4.1 Ecuaiile de funcionare i schema electric Se consider cazul generatorului cu excitaie independent (separat) (fig. 4.15), iar ecuaiile sale de funcionare reprezint, dup cum urmeaz:

  U = E RI Up (4.16)

  E = ken (4.17)

  = Iex,I( ) (4.18)

  M = ke2I = kmI (4.19)

  Fig. 4.15 Schema electric a generatorului cu excitaie separat

  - ecuaia de tensiuni (4.16) - rezultat prin aplicarea teoremei a II-a a lui Kirchhoff pe circuitul indusului, unde R este rezistena echivalent la bornele generatorului (incluznd rezistena nfurrii indusului i rezistenele nfurrilor de compensare i comutaie, conectate n serie cu circuitul indusului, dac maina are astfel de nfurri), iar Up este cderea de tensiune la perii, reprezentnd tensiunea pe perechea de perii aflat n circuitul indusului; valoarea sa depinde de proprietile materialului din care sunt realizate periile i

 • 120 M. Morega, MAINI ELECTRICE

  este aproximativ constant la funcionarea n sarcin, ncepnd de la cca. 20% din curentul nominal, respectiv este neglijabil sub aceast valoare; - expresia tensiunii electromotoare induse n nfurarea rotoric (a indusului) (4.17), preluat din 4.1.2, ec.(4.6); - caracteristica magnetic ( 4.18) stabilit dup modelul din 4.2, n general neliniar, dar aproximat cu o dependen liniar n multe aplicaii; la mainile echipate cu nfurare de compensare, influena curentului de sarcin I este compensat i caracteristica magnetic pstreaz forma de la funcionarea n gol, ( )exI= . - expresia cuplului electromagnetic (4.19) preluat din 4.1.3, ec. (4.9).

  Ecuaiile (4.16) (4.19) sunt asociate figurii 4.15 i caracterizeaz funcionarea generatorului cu excitaie independent n regim staionar; pentru generatoarele cu autoexcitaie se pot formula ecuaii de funcionare de acelai tip.

  4.4.2 Bilanul de puteri i randamentul generatorului de curent continuu Categoriile de pierderi care apar la funcionarea n sarcin a generatorului de curent continuu (vezi detalii n Anexa IV) sunt urmtoarele: - pierderi de tip Joule n circuitul electric al rotorului (PJ) i n circuitul nfurrii de excitaie (Pex), cu expresiile: PJ = RI2, respectiv Pex = RexIex2; dac maina este echipat cu nfurri de comutaie i de compensare, se calculeaz i pentru acestea pierderi de tip Joule; - pierderi n miezul feromagnetic rotoric, datorate efectelor fluxului magnetic variabil n timp prin materiale feromagnetice: pierderi prin cureni turbionari i prin histerezis (PFe);

  - pierderi mecanice de frecare i ventilaie (Pfv);

  - pierderi de tip Joule datorate rezistenei electrice de contact a periilor pe colector (Pp), cu expresia IUP pp = ;

  - pierderi suplimentare n fier, localizate n dinii rotorului i n tlpile polare, sau n conductoarele nfurrii rotorice, datorate repartiiei neuniforme a curentului alternativ n seciunea conductorului (Ps); n comparaie cu celelalte categorii de pierderi, pierderile suplimentare au o pondere foarte redus i pot fi neglijate.

  Puterea absorbit de generator este de tip mecanic i provine de la motorul de antrenare. In figura 4.16. se d o imagine sugestiv a circulaiei puterii active prin generatorul de curent continuu, sub forma unei scheme arbore. Randamentul generatorului se exprim conform relaiei (4.20), unde s-a inut seama de faptul c se prefer utilizarea mrimilor msurate electric, exprimare considerat mai precis:

  G =P2

  P2 + P=

  UIUI + Pex + PJ + PFe + Pp + Pfv( )

  . (4.20)

 • Capitolul 4 Maina de curent continuu 121

  Fig. 4.16. Bilanul de puteri la generatorul de c.c

  Observaie. Trebuie reinut c puterea nominal a unui generator de c.c. este egal cu

  produsul dintre tensiunea i intensitatea curentului, valori nominale, n circuitul de sarcin i reprezint puterea util a generatorului (cedat sarcinii), n regimul nominal de funcionare.

  4.4.3 Caracteristici de funcionare. Aplicaii tipice. Se va face n continuare o prezentare a principalelor tipuri de caracteristici de funcionare pentru generatorul cu excitaie independent, urmnd ca pentru generatoarele cu autoexcitaie s fie puse n eviden doar elementele specifice acestora. Pentru determinarea experimental a caracteristicilor de funcionare ale generatorului cu excitaie independent este necesar realizarea schemei de montaj din figura 4.17, asigurndu-se permanent antrenarea rotorului generatorului la turaie constant.

  Fig. 4.17 Schema electric de determinare a caracteristicilor generatorului

  de c.c.

  Caracteristica de funcionare n gol este definit ca dependena dintre tensiunea la bornele nfurrii rotorice i intensitatea curentului de excitaie, cnd circuitul de sarcin este deschis, adic U0 = U0(Iex), n condiiile n = const., I = 0. Aceast dependen reprezint, la alt scar, caracteristica magnetic la funcionarea n gol (I = 0), deoarece n acest regim ec. (4.16) devine U0 = E = ken, iar n condiia n = const. i innd cont de ec. (4.18), rezult: U0 = (ken)(Iex) = const (Iex) . Caracteristica de mers n gol, reprezentat n figura 4.18. este caracterizat prin prezena celor dou ramuri: ascendent i descendent, datorate histerezisului materialelor magnetice din compunerea circuitului magnetic i obinute la variaie monoton a curentului de excitaie, avnd ca puncte caracteristice cele dou valori ale tensiunii remanente. Dac ncercarea se efectueaz asupra unui generator care nu a mai funcionat, sau are miezul demagnetizat, curba ascendent va ncepe din origine, cu alte cuvinte Ur1 = 0.

 • 122 M. Morega, MAINI ELECTRICE

  Fig. 4.18 Caracteristica de funcionare n gol a generatorului de c.c.

  Determinarea experimental propriu-zis se realizeaz lsnd circuitul indusului n gol (K deschis pe schema din fig. 4.17), i antrennd arborele generatorului la n = const.; Ur1 se msoar la nceput, cu Kex deschis, dup care se nchide Kex i se crete monoton curentul de excitaie, prin varierea reostatului Rex, determinnd ramura ascendent, pn la o tensiune la borne cu cca. 20% mai mare dect cea nominal (U0 1,2Un). In sens invers se procedeaz pentru ramura descendent, msurnd n final Ur2 cu Kex deschis.

  Caracteristica extern este definit ca dependena: U = U(I), n condiiile: n = const., Iex = const. i este reprezentat grafic n figura 4.19. Determinarea experimental se face stabilind un curent de excitaie care este apoi meninut constant; se msoar tensiunea la borne la mersul n gol U0 i dup nchiderea ntreruptorului K pe circuitul de sarcin, se variaz reostatul de sarcin Rs pentru ncrcarea n sarcin a generatorului (creterea curentului I). Pentru o main prevzut cu nfurare de compensare a reaciei indusului ( = const. la variaia curentului de sarcin), caracteristica este definit de ec.(4.16) unde E = const., deci reprezint o dreapt. Dac maina nu are nfurare de compensare, fluxul rezultant scade fa de valoarea de la gol, pe msur ce crete curentul de sarcin, astfel c scade i E fa de valoarea sa de la mersul n gol. Caracteristica este n acest caz mai cztoare i neliniar, dup cum este reprezentat calitativ n figura 4.19.

  Fig. 4.19 Caracteristica extern a generatorului cu

  excitaie independent

  Diferena dintre valoarea tensiunii la borne la mersul n gol i valoarea la un curent oarecare de sarcin se numete cdere de tensiune i se exprim n voli, sau procente din tensiunea de mers n gol i are ca domeniu de valori uzuale u = (5....10)%; de exemplu, pentru generatorul compensat

 • Capitolul 4 Maina de curent continuu 123

  RIUUU == 0 , iar [ ]% 1000

  0UUUu = . (4.21)

  Caracteristica extern permite i calculul curentului de scurtcircuit. Valoarea acestui

  curent de avarie rezult pe caracteristica din fig. 4.19 la intersecia dintre caracteristic i axa absciselor, adic la U = 0, sau din ec. (4.16), punnd aceeai condiie. Astfel,

  RU

  RUE

  I psc 0

  = . (4.22)

  Caracteristica de reglaj reprezint dependena: Iex = Iex(I), n condiiile: U = Un = const., n = const. i este reprezentat n figura 4.20. Determinarea ei experimental se realizeaz pe schema din figura 4.17, cu K i Kex nchise, variind att Rs, ct i Rex, astfel nct, la diveri cureni n circuitul de sarcin, tensiunea la borne s fie meninut constant.

  Fig. 4.20 Caracteristica de reglaj a generatorului cu

  excitaie independent

  In cazul generatoarelor cu autoexcitaie derivaie este important, n primul rnd, cunoaterea fenomenului de autoexcitaie i a condiiilor necesare pentru producerea sa. In figura 4.21 este reprezentat schema electric de funcionare a generatorului n gol (ntreruptorul K deschis), cu nfurarea de excitaie conectat n derivaie cu bornele nfurrii indusului, iar n figura 4.22, caracteristica de funcionare n gol a generatorului cu excitaia alimentat separat. Se remarc neglijarea histerezisului i faptul c s-a ridicat caracteristica pentru ambele polariti ale curentului de excitaie.

  Funcionarea normal corespunde caracteristicii din cadranul I, unde s-a reprezentat i dreapta de sarcin a circuitului de excitaie. Punctul de funcionare stabil se afl la intersecia dintre cele dou caracteristici. Se observ c pentru obinerea unui astfel de punct stabil de funcionare, adic pentru realizarea autoexcitaiei, este nevoie s fie ndeplinite condiiile: 1. s existe o magnetizare remanent a miezului, ceea ce echivaleaz cu Ur 0, necesar iniierii procesului de autoexcitaie; 2. fluxul de excitaie s magnetizeze miezul n sensul magnetizaiei remanente, ceea ce face ca, la creterea curentului de excitaie, punctul de funcionare s nainteze pe caracteristica din cadranul I i nu pe cea din cadranul II, adic U s creasc fa de valoarea Ur; 3. rezistena echivalent a circuitului de excitaie (este vorba de rezistena nfurrii de excitaie nseriat cu rezistena reostatului de reglaj) s fie mai mic dect o anumit valoare critic, astfel nct punctul de funcionare s fie stabil (intersecia dintre dreapta

 • 124 M. Morega, MAINI ELECTRICE

  circuitului de excitaie i caracteristica de mers n gol s se fac doar ntr-un punct). Valoarea rezistenei critice este aproximativ egal cu panta caracteristicii de mers n gol.

  Fig. 4.21 Schema electric a generatorului cu

  autoexcitaie derivaie

  Fig. 4.22 Producerea fenomenului de

  autoexcitaie

  Caracteristica extern a generatorului cu autoexcitaie derivaie se definete ca dependena: U = U(I), n condiiile Rex = const i n = const., ridicarea ei experimental fiind posibil (pe schema din figura 4.21) prin varierea rezistenei Rs, cu ntreruptorul K nchis pe sarcin. In figura 4.23 se d o reprezentare calitativ a unei astfel de caracteristici. Dup cum se observ pe schema electric (fig. 4.21), curentul din indusul generatorului se divide ntre circuitul de sarcin i circuitul de excitaie. Cei doi cureni I i Iex nu mai sunt independeni i nu se pot regla separat; de aceea, caracteristica extern nu mai poate fi definit la Iex = const., ca la generatorul cu excitaie independent, ci la Rex = const. Pe de alt parte, panta caracteristicii externe este mult mai cztoare dect n cazul generatorului cu excitaie separat, deoarece scderea tensiunii la borne conduce la diminuarea curentului i deci a fluxului de excitaie, ceea ce are ca urmare o scdere a t.e.m. induse i cu att mai mult a tensiunii la borne. Regimul de scurtcircuit la generatorul derivaie nu este un regim de avarie, deoarece, prin scurtcircuitarea bornelor, tensiunea aplicat circuitului de excitaie se reduce la zero i fluxul de excitaie din main este datorat exclusiv magnetizaiei remanente; astfel, t.e.m. indus este mult inferioar celei din regim normal.

 • Capitolul 4 Maina de curent continuu 125

  Fig. 4.23 Caracteristica extern a generatorului derivaie

  Desigur c i n acest caz, ca i la generatorul cu excitaie independent, fenomenul de reacie a indusului la mainile fr nfurare de compensare conduce la scderi i mai mari ale tensiunii la borne U, pe msur ce crete curentul de sarcin I. Studiul generatorului cu autoexcitaie serie se face pe o schem electric ca cea din figura 4.24. Necesitatea existenei unui curent prin nfurarea de excitaie face ca generatorul cu excitaie serie s nu poat funciona n gol. Caracteristica sa de mers n gol se ridic cu excitaia alimentat separat. Autoexcitaia generatorului serie se poate realiza numai la funcionarea n sarcin, cu o rezisten de sarcin mai mic dect rezistena critic. Caracteristica extern a generatorului cu autoexcitaie serie se definete ca dependena: U = U(I) , unde I = Iex, n condiia n = const. Forma sa este prezentat calitativ n figura 4.25. Dup cum se observ, la cureni de sarcin mici (respectiv flux de excitaie sczut), caracteristica este cresctoare, cretere limitat de saturaia circuitului magnetic i abia la cureni de sarcin mari, cnd fluxul de excitaie rmne practic constant datorit saturaiei, generatorul are o caracteristic obinuit, descresctoare.

  Fig. 4.24 Schema electric a generatorului

  de c.c. cu excitaie serie Fig. 4.25 Caracteristica extern a generatorului

  de c.c. cu excitaie serie Forma atipic a caracteristicii externe a generatorului cu excitaie serie face ca acest generator s fie utilizat n anumite aplicaii speciale, ca de exemplu la alimentarea unor rezistene de valoare constant, sau apare ca regim de funcionare n cazul frnrii dinamice a motoarelor de c.c. serie ( 4.5.7). Generatorul de c.c. cu excitaie compound are nfurarea de excitaie principal conectat n derivaie i o nfurare de excitaie secundar, conectat n serie cu bornele nfurrii indusului, ntr-una dintre variantele prezentate n figura 4.26.

 • 126 M. Morega, MAINI ELECTRICE

  Fig. 4.26 Variante de conectare a nfurrilor generatorului compound. Infurarea derivaie fiind nfurarea de excitaie principal, ea este cea care imprim forma caracteristicii externe, n timp ce nfurarea serie produce un flux suplimentar, care aduce o uoar ajustare acestei caracteristici (fig. 4.27).

  Fig. 4.27 Caracteristici externe ale generatorului compound

  Uzual, nfurarea serie contribuie la creterea fluxului de excitaie pe msur ce maina se ncarc n sarcin, n scopul compensrii cderilor de tensiune i a influenei fluxului de reacie; astfel, nfurarea serie este practic o nfurare de "compensare"; solenaiile celor dou nfurri de excitaie produc fluxuri care se nsumeaz, iar acest tip de compoundaj se numete adiional. Dac solenaia nfurrii serie produce un flux magnetic orientat n sens opus celui de excitaie, atunci compoundajul se numete diferenial. In figura 4.27 s-au prezentat comparativ caracteristici externe ale generatorului cu excitaie compound, n mai multe cazuri tipice: - maina fr excitaie adiional - generatorul derivaie (fr compoundaj); - maina cu excitaia adiional care menine tensiunea la borne n sarcin nominal, la aceeai valoare cu cea de la mers n gol - generatorul echicompoundat; - maina cu excitaia adiional care are caracteristica extern cresctoare - generatorul supracompoundat; - maina cu excitaia diferenial care accentueaz caracterul cztor al caracteristicii externe - generatorul subcompoundat. Observaie. La generatorul compound trebuie s se in seama de ndeplinirea condiiilor de autoexcitaie; problema este identic cu cea a generatorului derivaie, deoarece la funcionarea n gol efectul nfurrii de excitaie serie nu intervine. Forma caracteristicii externe explic, de cele mai multe ori, de ce un anumit tip de generator este preferat n anumite aplicaii. Iat n continuare cteva exemple. Generatoarele compound sunt utilizate n aplicaii specifice, precum: generatoare subcompoundate pentru sudur (regimul nominal este practic cel de scurtcircuit), generatoare

 • Capitolul 4 Maina de curent continuu 127

  supracompoundate pentru alimentarea unor sarcini la tensiune cu plaj larg de variaie (ex: motoarele de c.c. care acioneaz laminoare); sunt de asemenea utilizate generatoarele echicompoundate n aplicaii la calea ferat. Generatoarele de sudur alimenteaz arcul electric dintre electrozii de sudare, principala condiie de utilizare fiind asigurarea continuitii arcului. Grupurile electrogene sunt construite dintr-un motor de antrenare (de curent continuu, asincron, sau un motor cu ardere intern) i generatorul de curent continuu care trebuie s aib o caracteristic extern foarte cztoare, conform condiiilor procesului de sudare (curent de sarcin mare, tensiune foarte redus, practic regim de scurtcircuit). Variantele constructive care se utilizeaz sunt: generator cu excitaie independent, sau cu excitaie derivaie subcompoundat, adic cu o nfurare suplimentar serie, conectat diferenial (fig. 4.27, curba d). Reglajul tensiunii de ieire se face reglnd solenaia nfurrii serie, care este prevzut cu prize. Astfel de grupuri convertizoare se fabric la IME Bucureti, cu motoare asincrone de antrenare i avnd tensiunea nominal a generatorului de 34 V sau 44 V, iar curentul de sarcin maxim de 370 A, respectiv 625 A. Tahogeneratoarele de curent continuu sunt utilizate ca traductoare de turaie, att n msurarea direct a turaiei, ct i n sistemele de reglare automat. Principiul de msurare al tahogeneratorului se bazeaz pe ecuaia de tensiuni a generatorului de curent continuu (4.16), la funcionarea n gol, I = 0:

  = nkEU e0 . La flux de excitaie constant, asigurat de obicei de magnei permaneni realizai din materiale cu stabilitate mare n timp a proprietilor magnetice i cu ciclu de histerezis ct mai ngust (alnico, magnico, etc.), tensiunea produs de generator este proporional cu turaia. Tahogeneratoarele se cupleaz rigid cu arborele mecanismului a crui turaie se msoar. Exist multe variante de servomotoare utilizate n acionrile automate, care se fabric i se livreaz cu tahogeneratorul ncorporat n aceeai carcas cu motorul. Amplificatoarele electrice rotative sunt realizate dintr-un lan de generatoare de curent continuu cu excitaie independent, conectate ca n figura 4.28. Fiecare generator cu excitaie independent realizeaz o amplificare a semnalului electric aplicat excitaiei, n semnalul rezultat la bornele indusului, iar o cascad de generatoare cu excitaie independent realizeaz amplificarea n trepte a unui semnal aplicat iniial primului circuit de excitaie:

  1121 UKKKKU iii = . (4.23)

  Fig. 4.28 Cascad de amplificatoare electrice rotative.

 • 128 M. Morega, MAINI ELECTRICE

  Pe baza acestui model exist mai multe variante constructive. Avantajele utilizrii amplificatoarelor electrice rotative comparativ cu cele electronice constau n robustee mecanic, fiabilitate sporit, putere mare, ntreinere simpl, etc. Surse independente de energie electric sub forma generatoarelor de curent continuu cu arborele antrenat de un motor cu ardere intern (sau uneori chiar electric) se ntlnesc de exemplu instalate pe vehicule i alimenteaz consumatorii locali (nclzire, iluminat, diverse servicii), funcionnd n tampon cu o baterie de acumulatori pe care o ncarc n timpul mersului normal al motorului de antrenare. Iat cteva exemple: - pe locomotive se folosesc generatoare derivaie i compound (echicompoundate) cu tensiunea de ieire joas, de cel mult 110 V; - pe aeronave se utilizeaz generatoare special construite, cu greutate i gabarit ct mai reduse, pentru a funciona la turaie ridicat (10000...20000) rot/min, avnd excitaie derivaie sau mixt, capabile s asigure o funcionare ct mai sigur, n orice poziie, la mare altitudine, n condiiile unor regimuri tranzitorii rapide; - pe autovehicule era iniial utilizat aa numitul dinam, un generator de c.c. derivaie; dinamul este n prezent aproape complet nlocuit pe autovehicule de un generator sincron, numit i alternator (studiat n 3.4.1), dar este folosit pentru alimentarea farului de la biciclet i la alimentarea unor lmpi portabile. Tot ca surs independent de tensiune continu este utilizat generatorul de curent continuu derivaie, ca excitatoare pentru generatoarele sincrone din centralele electrice. El este plasat pe acelai ax cu generatorul sincron i rotit mpreun cu acesta, de ctre turbina de antrenare.