Curs Subs Tit Tie

download Curs Subs Tit Tie

of 24

Transcript of Curs Subs Tit Tie

COROANA DE SUBSTITUTIEGENERALITAI1. Definiie:Coroana de substituie este o restaurare protetic unidentar de substituie a coroanei dentare, format dintr-un dispozitiv radicular, prevzut cu placut i inel i un dispozitiv coronar sub form de caset sau semicaset.

1

2. Indicaii:Metoda substituirii const n nlocuirea coroanei naturale a unui dinte cu o restaurare protetic agregat la rdcin. Ea se adreseaz dinilor cu tratament endodontic ce prezint distrucii coronare ntinse i care nu mai ofer suficient rezisten i retenie pentru o restaurare protetic cu agregare coronar. O restaurare protetic agregat la rdcin prezint un segment radicular i unul coronar, care poate fi un bont artificial (la dispozitivul corono-radicular) sau o coroan artificial (la coroana de substituie).2

3. Contraindicaii:Coroanele de substituie sunt contraindicate cnd rdcina este adnc situate n apofiza alveolar.

3

4. Cerine fa de coroana de substituie.Orice coroana de substituie, indiferent de particularitaile sale de construcie, de materialul din care va fi confecionat i procesele tehnologice, este alctuit din dou dispozitive: coroana i pivot. Din punct de vedere clinic si tehnic deosebim cerine generale fa de coroana de substituie i particulare faa de pivot.

4

Coroanele de substituie trebuie s corespund urmatoarelor cerine: s nu traumeze esuturile n zona coletului bontului radicular; s nchid ermetic canalul radicular; s aib o retenie corespunzatoare; s nu mareasc dimensiunea vertical de ocluzie; s corespund parametrilor fizionomici.

5

ETAPELE CLINICO-TEHNICE DE REALIZARE A COROANEI DE SUBSTITUIEEtapele tehnice constau n: Etapele clinice constau n: 1. examinarea pacientului n 1. realizarea modelului; scopul interveniei 2. confecionarea stomatologice; machetei; 2. diagnosticul i indicaia 3. ambalarea machetei, terapeutic; obtinerea tiparului; 3. preparaia dintelui; 4. topirea si turnarea 4. amprentarea; metalului; 5. proba i adaptarea 5. dezambalarea coroanelor; machetei; 6. cimentarea coroanei. 6. prelucrarea, finisarea coroanei.6

1.Realizarea modelului.Modelul reprezinta copia pozitiva a cmpului protetic redat cu cea mai mare exactitate. Este realizat prin turnarea pastei de ghips n amprent sau prin electroplacare.

7

Recomandari tehnologice pentru obtinerea caracteristicilor proporia appudr s fie ntotdeauna riguroas, conform instruciunilor date de producator. Orice variaie a proporiei va influena aspectul suprafeei, rezistena i expansiunea; spatularea mecanic (de preferat n vacuum) sau manual vor avea rezultate maxime dac vor fi efectuate ntr-un timp optim. Dac spatularea este efectuat mai mult, reacia de priz este brutal, fiind nsoit de o crestere a expansiunii;8

pasta de ghips este turnat i amprenta se vibreaz permanent, dar temperat; dimensiunea particulelor, timpul de priz, expansiunea i rezistena mecanic sunt factori fizici importani pe care unii productori i menioneaz pe eticheta ambalajului; deformarea amprentei se poate produce dac se rastoarn dup ce a fost umplut cu ghips i presat cu putere peste o alt cantitate de ghips de pe masa de lucru; impregnarea amprentei cu ap, glicerin sau ulei s-a constatat c reduce rezistena la rupere (zdrobire) a modelului de ghips care a fost turnat.9

2. Confecionarea machetei.Macheta pentru coroana de substituie Macheta viitoarei coroane prezint raport de contact intim cu modelul bontului dentar pe toate suprafeele lui.

Tehnici pentru obinerea machetei Tehnica racirii gradate; Tehnica prin picurare; Tehnica de obinere a capei prin ambutisarea unui disc din material plastic; Tehnica de obinere a machetei prin adiie dup conceptia scolii gnatologice; Folia de cear i picurare.

10

3. Ambalarea machetei; obinerea tiparului.Tiparul reprezint o cavitate delimitat de perei din material refractar. Apare ca faz intermediar n procesul tehnologic de confecionare a machetei i a viitoarei proteze. Tiparul se obine n urma efecturii a dou operaiuni: Prin acoperirea machetei cu past de mas de ambalat (cunoscut sub numele de ambalare) dup 20 30 min., se produce fenomenul de priz (devine un corp solid); Prin arderea machetei (cear sau mas plastic).11

4. Topirea turnarea.Reprezint faza tehnologic n care se materializeaz piesa protetic metalic. Aceast faz cuprinde urmatoarele operaiunii: de alegere calitativ i cantitativ a aliajului; de topirea lui; de introducere n tipar.12

5. Dezambalarea.Este marcat de evidenierea coroanelor turnate care fac corp comun cu tijele de turnare i conul de turnare. Masa de ambalat se fragmenteaz i se desprinde de pe metal odata cu introducerea n apa. ndeprtarea total se efectueaz fizic prin acionarea spatulei n locul unde persist sau prin-un jet de nisip (particule de grund) care este proiectat pe suprafaa microprotezei, fiind vehiculat de aerul comprimat.

13

6. Prelucrarea coroanei.Dup ce tijele sunt secionate urmeaz prelucrarea, finisarea i lustruirea microprotezei. Restaurrile protetice fixate n cavitatea bucal vor prezenta intotdeauna suprafee extrem de netede, suficient de lustruite, pentru a nu adera saliva i resturi alimentare, s se formeze depozite, care se coloreaz i devin neaspectuase.

14

COROANA DE SUBSTITUIE TIP RICHMONDAceasta construcie este alctuit din dispozitiv radicular compus, prezentat de pivotul sudat la inelul cu capac i consolidate cu dispozitivul coronar. n timpul de fa inelul cu capac sau capa se taneaz dup tehnologia confecionrii coroanelor metalice de nveli sau poate fi realizat prin turnare o dat cu dispozitivul radicular.

15

Coroana de substituie tip Richmond datorit inelului cu capac (capei) nchide bine canalul radicular i este un dispozitiv de protecie ce mpiedic ptrunderea salivei n canalul radicular care poate duce la descementarea lucrarii cu toate urmarile, ntrete pereii bontului supragingival i se contrapune forelor de rotaie.

16

Dezavantajele acestor construcii se reduce la tehnologia compus de confecionare, posibilitatea traumrii paradonului marginal de marginea inelului, dereglari de fizionomie din cauza vizibilitaii inelului. Dispozitivul radicular poate fi realizat i prin turnare. n acest scop este nevoie de amprenta canalului radicular, care poate fi obtinu prin metodele de modelare direct i indirect descris anterior.

17

Etapele tehnice de laborator1. Confecionarea modelului cu bont mobilizabil; Turnarea amprentei

18

19

2. Confectionarea machetei dispozitivului radicular compus din pivot, placuta inel;

20

3. Realizarea suprafetei interne; 4. Realizarea fetelor proximale;

21

5. Modelarea morfologica a suprafetei ocluzale;

22

6. Realizarea fetelor orale; 7. Realizarea fetei vestibulare; 8. Adaptarea cervicala si definitivarea marginilor;

23

9. Finisarea, toaleta si detensionarea machetei;

24