Curs de tie Rutiera(Practic Sant Extrase Din tie

of 35 /35
LEGISLAŢIE RUTIERĂ Acte normative care reglementează circulaţia rutieră în România: Ordonanţa de Urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice; Hotărârea Guvernului România nr. 85/2003 pentru aprobarea regulamentului de aplicare a Ordonanţei. CLASIFICAREA DRUMURILOR PUBLICE a) De interes republican: 1. autostrăzi; 2. drumuri naţional – calotă roşie; b) De interes local: 1. drumuri judeţene – calotă albastră; 2. drumuri comunale – calotă galbenă sau albă; 3. drumuri din interiorul localităţilor – străzi, bulevarde etc. c) De exploatare – nu sunt deschise circulaţiei publice – sunt marcate la intrare cu inscripţii vizibile. SENS DE CIRCULAŢIE – reprezintă partea drumului public pe care toate vehiculele circulă în acelaşi sens fără să fie necesară o semnalizare specifică a sensurilor. Drumurile au două sensuri de circulaţie separate între ele de axa drumului care poate fi imaginară sau materializată prin marcaj longitudinal discontinuu sau continuu, simplu sau dublu. Axa drumului public este diferită de axa geometrică (axa de simetrie). DRUMUL CU SENS UNIC – drumul public pe care circulaţia se desfăşoară într-un singur sens. BANDĂ DE CIRCULAŢIE – spaţiul longitudinal al părţii carosabile, materializat sau nu prin marcaje dacă are o lăţime corespunzătoare pentru circulaţia cu uşurinţă a unui şir de vehicule. BENZI CE CIRCULAŢIE CU DESTINAŢIE SPECIALĂ a) Bandă suplimentară pentru vehicule lente – în general pe drumurile publice în rampă.

Embed Size (px)

Transcript of Curs de tie Rutiera(Practic Sant Extrase Din tie

LEGISLAIE RUTIERActe normative care reglementeaz circulaia rutier n Romnia: Ordonana de Urgen nr. 195/2002 privind circulaia pe drumurile publice; Hotrrea Guvernului Romnia nr. 85/2003 pentru aprobarea regulamentului de aplicare a Ordonanei.

CLASIFICAREA DRUMURILOR PUBLICEa) 1. autostrzi; 2. drumuri naional calot roie; b) De interes local: 1. drumuri judeene calot albastr; 2. drumuri comunale calot galben sau alb; 3. drumuri din interiorul localitilor strzi, bulevarde etc. c) De exploatare nu sunt deschise circulaiei publice sunt marcate la intrare cu inscripii vizibile. SENS DE CIRCULAIE reprezint partea drumului public pe care toate vehiculele circul n acelai sens fr s fie necesar o semnalizare specific a sensurilor. Drumurile au dou sensuri de circulaie separate ntre ele de axa drumului care poate fi imaginar sau materializat prin marcaj longitudinal discontinuu sau continuu, simplu sau dublu. Axa drumului public este diferit de axa geometric (axa de simetrie). DRUMUL CU SENS UNIC drumul public pe care circulaia se desfoar ntr-un singur sens. BAND DE CIRCULAIE spaiul longitudinal al prii carosabile, materializat sau nu prin marcaje dac are o lime corespunztoare pentru circulaia cu uurin a unui ir de vehicule. De interes republican:

BENZI CE CIRCULAIE CU DESTINAIE SPECIALa) Band suplimentar pentru vehicule lente n general pe drumurile publice n ramp. b) Band destinat mijloacelor de transport n comun PE ACESTE BENZI, CELELALTE VEHICULE NU AU VOIE S CIRCULE se subnelege c nu au voie s opreasc sau s staioneze. c) Banda de stocare n zona de preselectare a interseciilor. De obicei sunt prevzute cu semafoare care lucreaz difereniat pentru virajul la stnga. d) Banda de deaccelerare e) Banda de accelerare f) Banda de circulaie reversibil situat lng axul drumului, destinat circulaiei autovehiculelor ntr-un sens sau altul, n funcie de intensitate traficului. g) Banda de siguran se materializeaz numai pe autostrzi; se folosete numai n cazuri extreme: defeciuni tehnice; evitare de accidente, etc. VEHICUL orice mijloc de transport care circul pe drumul public.

2 CONDUCERE PREVENTIV Comportamentul rutier contient care asigur contracararea accidentului de circulaie prin: anticipare; evitare; alegerea celei mai bune variante (cu consecine minime); adaptarea la condiii de drum, trafic, meteo.

SEMNALIZAREA RUTIERPersoanele care folosesc drumurile publice trebuie s se conformeze semnificaiei mijloacelor de semnalizare rutier, agentului de circulaie i ale conductorilor de vehicule. CLASIFICARE: 1. 2. 3. 4. 5. Indicatoare rutiere; Marcaje rutiere; Semnale luminoase; Semnalele agentului de circulaie; Semnalele conductorilor de vehicule.

INDICATOARE RUTIEREIndicatoarele se instaleaz, de regul, pe partea dreapt a sensului de mers. Se pot instala sau repeta i n partea stng, n zona median a drumului, pe un refugiu ori spaiu interzis circulaiei vehiculelor, deasupra prii carosabile sau de cealalt parte a interseciei, n loc vizibil pentru toi participanii la trafic. Indicatoarele pot fi nsoite de panouri cu semne adiionale coninnd inscripii sau simboluri care le precizeaz, completeaz ori limiteaz semnificaia. Semnificaia unui indicator este valabil pe ntreaga lime a pri carosabile. Cnd indicatorul este instalat deasupra benzii sau benzilor, semnificaia lui este valabil numai pentru banda sau benzile astfel semnalizate. I. II. III. I. DE AVERTIZARE DE REGLEMENTARE a) a prioritii; b) de interzicere sau restricie; c) de obligare DE ORIENTARE SI INFORMARE

Indicatoare de avertizare au rolul de a avertiza participanii la trafic despre existena unui pericol pe drumul public, indicndu-le i natura acestuia. Nu introduc reguli de circulaie; ndeamn la o pruden sporit i implicit reducerea vitezei de deplasare. - Form triunghiular, contur rou, fond alb, nscris negru - Se monteaz pe supori cu vrful n sus. Obligaii La ntlnirea indicatoarelor de avertizare suntem obligai s reducem viteza de deplasare, mrim atenia. Pot fi nsoite de panouri adiionale care arat distana ntre indicator i locul periculos sau lungimea sectorului periculos. II. Indicatoare de reglementare au rolul de a ntiina participanii la trafic despre obligaiile, restriciile i interdiciile speciale pe care trebuie s la respecte. a) Indicatoare de reglementarea prioritii Reglementeaz ordinea de trecere ntr-o intersecie. 1. Indicatorul OPRIRE form octogonal, fond rou, nscris alb STOP, se monteaz n interseciile lipsite de vizibilitate Obligaii:

3 Se oprete la ntlnirea acestui indicator n locul n care avem vizibilitate maxim, fr a ptrunde n intersecie. Asigurarea de face din poziia oprit. Se acord prioritate tuturor vehiculelor care circul n intersecie, indiferent de direcia de mers. n situaia existenei marcajului de oprire, oprirea se face fr a depi linia continu transversal. n anumite intersecii poate fi presemnalizat cu indicatorul Cedeaz trecerea nsoit de plcu adiional unde este nscris distana i inscripia STOP. 2. Indicatorul CEDEAZ TRECEREA form triunghiular, vrful n jos, contur rou, fond alb. Se monteaz la intrarea n intersecii cu vizibilitate. Obligaii: Se reduce viteza, se asigur, se acord prioritate tuturor vehiculelor care circul prin intersecie indiferent din ce parte vin. Poate fi presemnalizat cu acelai indicator prevzut cu o plcu adiional unde este nscris unde este nscris distana pn la cotul interseciei 3. Indicatorul TRECERE LA NIVEL CU O CALE FERAT SIMPL SAU DUBL, FR BARIERE. Obligaii: Se oprete n dreptul indicatorului fr a-l depi. Se asigur de prezena ternului sau a altor vehicule feroviare, INDIVIDUAL. 4. Indicatorul PRIORITATE PENTRU CIRCULAIA DIN SENS INVERS. Se monteaz de-a lungul drumului, pe poriuni de drum ngustat. Este precedat de indicatorul DRUM NGUSTAT. Obligaii: Se oprete pentru acordarea prioritii vehiculelor care circul din sens invers; acestea vor ntlni obligatoriu PRIORITATE FA DE CIRCULAIA DIN SENS INVERS. 5. Indicatorul Drum cu prioritate/ Sfrit de prioritate. b) Indicatoare de interzicere sau restricie Semnificaia indicatoarelor de interzicere sau restricie ncepe sau este aplicabil din dreptul acestor indicatoare. n lipsa unei semnalizri care s precizeze lungimea sectorului pe care se aplic reglementarea, sau a unor indicatoare care s anune sfritul interdiciei sau al restriciei, semnificaia acestor indicatoare nceteaz n intersecia cea mai apropiat. Se interzice, pe anumite drumuri sau sectoare de drum, circulaia n ambele sensuri, sau ntr-un singur sens, se interzice accesul tuturor vehiculelor sau numai al unei categorii de vehicule sau vehicule ce depesc o anumit mas, lungime, lime sau nlime, de asemenea se impun limitri de vitez, se interzice efectuarea anumitor manevre. Au form rotund, contur Rou. c) Indicatoare de obligare Se arat direcia n care trebuie s circule (prin sgei), locul pe unde trebuie s circule (pietonii, biciclitii) n general rotunde, fond albastru. Indicatorul LA DREAPTA virajul la dreapta este obligatoriu. Are dou variante. Indicatorul 1: sgeat orizontal alb. Indicatorul 2: atenie, sgeata are codi. La indicatorul 1 fr a-l depi, la indicatorul 2 dup depirea lui (este montat n colul interseciei). III. Indicatoare de orientare i informare. Au rolul de a ndruma, de a furniza indicaii ce pot fi utile. Panouri adiionale Indicatoarele pot fi nsoite de panouri adiionale cu inscripii sau simboluri care le precizeaz semnificaia.

4 MARCAJE RUTIERE a) Longitudinale: - de separare a sensurilor de circulaie: discontinuu, continuu, dublu, mixt; - de delimitare a benzilor: cu circulaie normal, cu circulaie reversibil, de accelerare, de deaccelerare, de stocare, pentru vehicule lente, destinate mijloacelor de transport n comun, delimitare a prii carosabile. b) Transversale: - de oprire; - de cedare a trecerii; - de traversare pentru pietoni; - de traversare pentru bicicliti; - pentru spaii interzise; - pentru spaii nguste. Marcajul longitudinal format dintr-o linie continu simpl sau dubl,interzice trecerea cu vehiculul peste el. Marcajul format dintr-o linie continu aplicat pe bordura trotuarului sau la marginea prii carosabile, interzice staionarea vehiculelor pe aceea parte a drumului. Marcajul longitudinal format dintr-o linie discontinu simpl sau dubl permite trecerea peste aceasta. Marcajul longitudinal format dintr-o linie continu i una discontinu alturate are pentru conductorul de vehicul, semnificaia liniei celei mai apropiate n sensul de mers. SEMNALE LUMINOASE a) Ale semaforului electric. SINGURUL semnal care permite intrarea n intersecie este cel de culoare VERDE. n cazul n care sunt aplicate sgei direcionale se va circula numai n direcia sau direciile indicate. Se interzice intrarea ntr-o intersecie chiar dac semnalul luminos ori un indicator de prioritate permis, dac din cauza aglomerrii circulaiei conductorul de vehicul risc s rmn imobilizat, stnjenind sau mpiedicnd desfurarea traficului. Semnalul de culoare ROIE interzice trecerea. Se va opri naintea marcajului de oprire sau, dup caz, traversare de pietoni, iar n lipsa acestuia, n dreptul semaforului. Dac semnalul este instalat deasupra sau de cealalt parte a interseciei i nu exist marcaje de oprire, conductorii de vehicule vor opri nainte de colul interseciei. Semnalul de culoare GALBEN, mpreun cu cel de culoare roie interzic trecerea. b) Semnalul lmpii cu lumin galben intermitent are rol de avertizare, oblig la reducerea vitezei, permite trecerea, cu respectarea semnalizrii rutiere a regulilor de circulaie aplicabile n acest loc. c) Semnalele cu lumini alternativ intermitente i avertizare sonor la trecerile la nivel cu calea ferat nu permit trecerea. SEMNALE AGENTULUI DE CIRCULAIE Se respect cu precdere fa de celelalte semne sau reguli de circulaie. Braul vertical: oprire pentru toate vehiculele i pietonii care se apropie de intersecie. Braul orizontal: oprire pentru vehiculele i pietonii care dac ar continua deplasarea ar intersecta braul agentului de circulaie.

5 Balansarea n plan vertical a unei lumini roii pe timp de noapte nseamn oprire pentru conductorii de vehicule care se ndreapt spre aceast lumin. Micarea braului n plan vertical nseamn reducerea vitezei. Rotirea vioaie a braului nseamn mrirea vitezei. La semnalul agenilor de circulaie care nsoesc coloane oficiale de autovehicule, conductorii de vehicule sunt obligai s opreasc vehiculele n afara prii carosabile sau ct mai aproape de bordur, pn la trecerea coloanei. SEMNALE CONDUCTORILOR DE VEHICULE Luminoase, sonore, cu braul. Pentru a preveni un pericol sau pentru a nu stnjeni circulaia, conductorii vehiculelor semnalizeaz prin mijloace de avertizare sonor, cu luminile farurilor, cu semnalizatoarele luminoase sau cu braul. Semnalizarea prin mijloacele luminoase de mai sus nu scutete pe conductorii vehiculelor de obligaia micorrii vitezei i a lurii tuturor msurilor pentru evitarea oricrui accident. Conductorii autovehiculelor sunt obligai s semnalizeze la schimbarea direciei de mers i depire numai cu luminile intermitente ale semnalizatoarelor, n raport cu schimbarea direciei de mers. Intenia de a schimba direcia de mers sau de a depi se semnalizeaz, n localiti cu cel puin 50 m nainte de efectuarea manevrei iar n afara localitilor cu cel puin 100 m nainte de efectuarea manevrei. Oprirea se semnalizeaz cu lumina roie a lanternelor din spate. Conductorii autovehiculelor sunt obligai ca de la lsarea serii i pn n zorii zilei precum i atunci cnd plou torenial, ninge abundent sau este cea dens, ori alte condiii meteorologice ce reduc vizibilitatea pe drum, s foloseasc dispozitivele de iluminare astfel: n timpul opririi sau staionrii pe partea carosabil luminile de poziie sau staionare. n mers, att n localiti ct i n afara acestora luminile de ntlnire sau de drum. n cazul n care din sens opus se apropie un autovehicul, este obligat ca, de la o distan de cel puin 200m s foloseasc luminile de ntlnire sau de drum. Semnalizarea prin schimbarea luminii de ntlnire cu lumina de drum se folosete pe timp de noapte la intersecii care nu sunt dirijate prin semnale luminoase sau agent de circulaie, precum i n condiii de vizibilitate redus. Semnalizrile cu mijloace de avertizare sonor nu pot fi folosite: n zonele de aciune a indicatorului Claxonarea interzis. n localiti ntre orele 22-06 sau tot timpul prin decizia primriilor; La mai puin de 25m fa de cei crora li se adreseaz; Este interzis folosirea avertizorului sonor n mod abuziv. Semnalizarea cu mijloace de avertizare sonor sau cu lumini se face n mod obligatoriu ori de cte ori e necesar pentru evitarea unui pericol imediat. Conductorii de autovehicule trebuie s pun n funciune luminile de avarie, n mode succesiv, n ordinea opririi i n cazul n care aceast manevr este impus de blocarea circulaiei pe sensul de mers. Omul conductorul sistemului circulaiei rutiere Omul este factor component ai sistemului circulaiei rutiere dar i conductorul acesteia. n aceast calitate omul are rolul principal la desfurarea traficului n condiii de securitate. OBLIGAII: Orice conductor trebuie s posede calitile fizice i psihice necesare, i s poat, fizic i mental s conduc.

6 S nu conduc autovehiculul dup ce a consumat buturi alcoolice, produse sau substane stupefiante medicamente cu efecte similare, precum i n cazul n care este bolnav, rnit sau ntr-o stare avansat de oboseal de natur a pune n pericol sigurana circulaiei. S posede permis de conducere, corespunztor categoriei din care face parte autovehiculul pe care dorete sa-l conduc. S aib tot timpul controlul vehiculului su. n timpul mersului s nu angajeze discuii cu ceilali cltori ori s aib preocupri care i-ar pute distrage, de manier periculoas, atenia s nu foloseasc mijloace de telefonie mobil, cu excepia celor de tip mini libere, ori instalaii de sonorizare, astfel nct s depeasc nivelul de zgomot admis; S se prezinte la verificarea medical atunci cnd sunt trimii de organele de poliie ori periodic; S aib n autovehicul trusa medical de prim ajutor, triunghiuri reflectorizante i stingtor de incendii omologate. S acorde prioritate pietonilor angajai n traversarea drumurilor publice, per trecerile marcate sau semnalizate cu indicator. Atunci cnd drumul este prevzut cu cel puin dou benzi de circulaie pe sens, conductorul de autovehicul trebuie s acorde prioritate de trecere pietonilor angajai n traversare pe sensul lui de mers. S aib asupra lor: Permisul de conducere; Dovada efecturii inspeciei tehnice periodice; Certificatul de nmatriculare; Cartea de identitate (buletinul) a conductorului auto; Alte documente prevzute de lege. S opreasc imediat autovehiculul: Oprirea conductorilor de vehicule i a pietonilor este obligatorie la semnalele date de: a) agenii de cale ferat la trecerea la nivel; b) lucrtorii de drumuri, n zona lucrrilor pe partea carosabil; c) conductorii coloanelor de militari sau a grupurilor organizate de pietoni d) membrii patrulelor colare de circulaie, la trecerile pentru pietoni din apropierea colilor; e) la semnalul nevztorilor, dat prin ridicarea bastonului alb, atunci cnd acetia traverseaz strada. La apropierea autovehiculelor cu nsemnele poliiei i ale pompierilor, aflate n misiune,care au n funciune semnalele luminoase de culoare roie i albastr, respectiv roie, concomitent cu cele sonore, conductorii celorlalte autovehicule sunt obligai s opreasc de ndat n afara pri carosabile sau cnd este posibil, ct mai aproape de partea dreapt a prii carosabile i s permit trecerea acestora. La apropierea de autovehicule cu regim de circulaie prioritar, care au n funciune semnalele luminoase de culoare albastr, concomitent cu cele sonore, conductorii celorlalte autovehicule sunt obligai s reduc viteza, s elibereze banda pe care se deplaseaz autovehiculul prioritar ori s circule ct mai aproape de bordur, sau acostament, iar la intersecii, s la acorde prioritate de trecere. La semnalul regulamentar al agentului de poliie, s nmneze, la cerere, agentului de poliie, documentele prevzute mai sus, precum i cele referitoare la natura i greutatea bunurilor transportate. Alte obligaii ale conductorilor de vehicule S conduc n aa fel nct s nu stropeasc pietonii, cldirile i celelalte vehicule atunci cnd pe drum exist ap sau noroi. S pstreze fa de vehiculul pe care n urmeaz o distan corespunztoare pentru a putea evita lovirea n cazul cnd ace autovehicul ncetinete viteza sau oprete brusc.

7 Conductorul autoturismului i pasagerul care ocup locul din fa sunt obligai s poarte centura de siguran n timpul circulaiei att n localiti ct i n afara acestora. Dac autoturismul este dotat cu centuri de siguran pentru pasagerii din spate acetia sunt obligai s le foloseasc. Copii cu vrsta sub 3 ani se transport numai cu dispozitive de reinere omologate. Se excepteaz de la obligaia de a purta centura de siguran, n interiorul localitilor: atunci cnd se execut manevra de mers napoi; femeile n stare vizibil de graviditate; taximetritii; instructorii auto n timpul orelor de pregtire. S curee tbliele cu numrul de nmatriculare. S nu lase n timpul mersului, liber volanul. S nu circule fr motiv ntemeiat cu vitez redus. S nu deschid uile n timpul mersului. S conduc cu atenie sporit cnd ntlnesc autovehicule echipate cu lumini giratoare de culoare galben autovehicule purtnd inscripia coal sau un semn distinctiv n form de disc galben n centrul cruia se afl semnul exclamrii. S nu transporte mai multe persoane dect numrul locurilor stabilite n certificatul de nmatriculare; s nu transporte copii de pn la 12 ani pe scaunul din fa al autovehiculului. S permit controlul strii tehnice a vehiculului, precum i al bunurilor transportate. S ajute la scoaterea de pe partea carosabil sau la deplasarea lng bordur a autovehiculului rmas n pan sau avariat ntr-un accident. Se interzice: S transporte n i pe autoturism obiecte a cror lungime sau lime depete dimensiunile acestuia. S aplice pe parbriz, lunet sau pe geamurile laterale afie, reclame publicitare sau nscrisuri de natur a conferi liber trecere, acces sau prioritate n circulaia pe drumurile publice sau ce restrng sau estompeaz vizibilitatea n timpul mersului. S foloseasc un autovehicul care eman noxe peste limita legal admis ori al crui zgomot n mers sau n staionare s nu depeasc pragul fonic prevzut de lege. S svreasc acte sau gesturi obscene, s profeseze injurii, s adreseze expresii jignitoare sau vulgare, s amenine cu acte de violen pe ceilali participani la trafic, de natur s provoace indignarea ori s lezeze demnitatea i onoarea acestora. S circule cu autovehiculul avariat mai mult de 30 zile de la data producerii avariei. Remorcarea n cazul rmnerii n pan a autovehiculelor ori remorcilor, conductorii acestora sunt obligai s le scoat imediat n afara prii carosabile sau s le deplaseze lng bordur. Dac nu pot fi deplasate trebuie puse n funciune luminile de avarie i instalate triunghiurile de presemnalizare. Triunghiul de presemnalizare se instaleaz n spatele vehiculului i pe aceeai band, la o distan de cel puin 3m de acesta. n localiti se poate aeza la o distan mai mic. Se interzice folosirea triunghiului de presemnalizare sau a luminilor de avarie n mod nejustificat sau pentru a simula o rmnere n pan n locurile unde oprirea sau staionarea sunt interzise. Autovehiculele sau remorcile cu defeciuni la sistemul de iluminare i semnalizare luminoas nu pot fi conduse sau remorcate, pe timpul nopii sau n condiii de vizibilitate redus, fr s aib n funciune, obligatoriu pe partea stng, n fa, o lumin de ntlnire i, n spate, una de poziie. Conductorii autovehiculelor trgtor i, respectiv, remorcat, trebuie s posede permise de conducere valabile pentru categoriile din care face parte fiecare dintre autovehicule.

8 Remorcarea trebuie s se realizeze prin intermediul unei bare metalice de cel mult 4 m. autoturismul al crui echipament de frnare nu este defect poate fi remorcat cu o legtur flexibil omologat, n lungime de 3-5 m. Conductorul autovehiculului remorcat este obligat s semnalizeze corespunztor semnalelor efectuate de vehiculul trgtor. Atunci cnd sistemul de iluminare i semnalizare, nu funcioneaz, este interzis remorcarea acestuia pe timpul nopii i n condiii de vizibilitate redus, iar ziua poate fi remorcat dac pe partea din spate este aplicat inscripia Fr semnalizare, precum i indicatorul Alte pericole. Se interzice remorcarea cnd drumul este acoperit cu polei, ghea sau zpad. Zona rezidenial i pietonal Conductorii de vehicule sunt obligai s circule cu o vitez maxim de 20km/h, s nu staioneze n afara spaiilor anume destinate, s nu stnjeneasc sau mpiedice circulaia pietonilor chiar dac, n acest scop, trebuie s opreasc. DEPLASAREA VEHICULELOR Toate vehiculele, inclusiv cele trase sau mpinse circul pe partea dreapt a drumului public n direcia de mers iar pietonii pe partea stng. Persoanele care circul pe drumul public se vor conforma: Semnalelor agentului de circulaie Regulilor de circulaie Semnificaiei fiecrui mijloc de semnalizare rutier Semnalelor conductorilor de vehicule. n timpul deplasrii vehiculele sunt obligate s pstreze o distan suficient sau corespunztoare fa de marginea din dreapta drumului, fa de vehiculele pe lng care circul, n acelai sens sau n sens opus i fa de vehiculul din fa. Excepie: biciclitii trebuie s pstreze o distan de 25 m fa de autovehiculul din fa. Poziia n timpul mersului Acolo unde sunt aplicate marcaje, conductorul de vehicul nu va trece peste linia continu, simpl sau dubl, nici peste marcajul de spaii interzise. Marcajul discontinuu are caracter orientativ, putndu-se trece peste el numai dac conductorul de vehicul schimb banda de circulaie, direcia d emers sau cnd s-a angajat n depire. Aceste manevre se vor executa numai dup ce s-a semnalizat intenia efecturii manevrei i s-a asigurat c nu pericliteaz circulaia celorlali conductori care l preced sau l urmeaz, ori cu care se va ncrucia. Aceste obligaii revin i atunci cnd nu sunt marcaje. Cnd sensul de circulaie este marcat de o linie continu i una discontinu se va respecta semnificaia liniei cea mai apropiat de vehicul n direcia de mers. Nu se pot folosi mai multe benzi deodat. n cazul n care drumul are dou sau mai multe benzi pe sensul de mers, vehiculele vor fi conduse pe banda situat lng acostament sau bordur. Celelalte benzi vor fi folosite succesiv, de la dreapta spre stnga, dac banda de circulaie utilizat este ocupat, cu obligaia de a reveni pe banda din dreapta atunci cnd acest lucru este posibil. Pe drumul public cu cel mult dou benzi pe sens i cu o a treia band pa care este amplasat linia de tramvai lng axul drumului, conductorii de vehicule pot folosi aceast band, cu obligaia s lase liber calea tramvaiului la apropierea acestuia. Pe un drum public cu minim trei benzi pe sens, cnd conductorii a dou vehicule circul n aceeai direcie dar pe benzi diferite i intenioneaz s se nscrie pe banda liber dintre ei, cel acre circul pe banda din dreapta este obligat s permit celui care vine din stnga s ocupe acea band. Obligaii la preselectarea direciei de mers Zona de preselectare este spaiul de 50m pn la colul interseciei pe direcia de mers.

9 La interseciile cu marcaje, conductorii de vehicule se vor ncadra pe benzile corespunztoare direciei de mers voite, cu cel puin 50m nainte de intersecie, avnd obligaia de a respecta semnificaia indicatoarelor i marcajelor. La interseciile fr marcaje se ocup din mers, de la o distan de cel puin 50m, urmtoarele poziii: Cei care vor s schimbe direcia de mers spre dreapta, banda din dreapta Cei care vor s schimbe direcia de mers spre dreapta, banda din dreapta Cei care vor s circule pe direcia nainte, oricare dintre benzi. Dac n intersecii circul i tramvaie, iar spaiul dintre ina din dreapta i trotuar nu permite circulaia pe dou benzi, toi conductorii de vehicule indiferent de direcia de mers voit, vor circula pe o singur band, lsnd liber traseul tramvaiului. Dac tramvaiul este oprit n staie fr loc de refugiu pentru pietoni vehiculele vor fi oprite n ordinea sosirii, n satele acestuia, urmnd s fie repuse n micare numai dup ce uile tramvaiului au fost nchise. Obligaii la schimbarea benzilor de circulaie Se semnalizeaz intenia schimbrii poziiei de mers a vehiculului, n vederea schimbrii benzii de circulaie, respectndu-se distana minim de semnalizare (50m n localiti, 100m n afara localitilor). n cazul schimbrii mai multor benzi se vor respecta obligaiile de mai sus pentru fiecare band schimbat. NU SE TAIE BENZILE diagonal. Prin distan minim de semnalizare se nelege distana parcurs din momentul semnalizrii i pn n momentul schimbrii poziiei de mers. Obligaii la pornirea de pe loc: 1. Se asigur de nchiderea uilor. 2. Se regleaz poziia scaunului 3. Se regleaz poziia oglinzilor retrovizoare 4. Se regleaz i se fixeaz centura de siguran 5. Se asigur c pe drumul public nu se afl vehicule n mers, care prin pornirea de pe loc pot fi stnjenite n deplasare. Dac sunt le vom acorda prioritate. 6. Se semnalizeaz cu semnalizator stnga intenia schimbrii poziiei autovehiculului, fa de poziia iniial 7. Se elibereaz frna de ajutor (frna de mn). Conductorul de vehicul care intenioneaz s porneasc de pe loc sau s opreasc, s ntoarc, s ias dintr-un rnd de vehicule staionate sau s intre ntr-un asemenea rnd, s vireze spre dreapta sau spre stnga pentru schimbarea benzii ori direciei de deplasare sau s mearg napoi este obligat s efectueze aceste manevre numai dup ce a semnalizat i s-a asigurat c o poate face fr a pune n pericol participanii la trafic care l urmeaz, preced ori cu care urmeaz s se ntlneasc, innd cont de poziia i viteza acestora. Schimbarea direciei de mers spre stnga n cazul autovehiculelor care intr ntr-o intersecie circulnd pe acelai drum n aliniament (linie dreapt), dar n sensuri opuse, se efectueaz prin stnga centrului interseciei, fr a intersecta traiectoria acestora. DEPIREA Prin depire se nelege manevra, care const n trecerea unui vehicul n faa altui vehicul aflat n mers sau oprit pe drumul public. Faptul c vehiculele de pe o band circul mai repede dect vehiculele de pe celelalte benzi, nu se consider depire.

10 Regul general: Depirea se execut numai pe partea stng n sensul de mers, cu dou excepii: a) Vehiculele ale cror conductori au semnalizat intenia de a vira la stnga, se depesc prin dreapta dac exist spaiul suficient. b) Tramvaiele se depesc pe partea dreapt cu dou excepii: 1. Cnd ntre linia din dreapta i bordur nu exist spaiu suficient pentru executarea depirii, tramvaielor N MERS se depesc pe partea stng 2. Pe drumurile cu sens unic, tramvaiele i numai ele se depesc la alegere. Tramvaiele oprite n staii c loc de refugiu pentru pietoni, se depesc cu vitez redus numai pe partea dreapt. ATENIE, ntre refugiu i bordura din dreapta nu pot fi depite alte vehicule. Tramvaiele oprite n staii fr loc de refugiu NU SE DEPESC. Obligaiile conductorului care execut depirea 1. 2. Se asigur c, n locul respectiv, manevra este posibil i permis. Se asigur n fa c: a) din sens opus nu se apropie alt vehicul b) vehiculul pe care intenioneaz sa-l depeasc nu a semnalizat intenia de a vira la stnga. Se asigur n spate c nu exist alt vehicul angajat n depirea sa. Toate asigurrile trebuie s fie temeinice i continue. Va semnaliza INTENIA de a se angaja n depire (de la 50m n localiti i 100m n afara localitilor, nainte de a schimba direcia de mers) i se va angaja n depire numai dup ce s-a convins c aceasta nu reprezint un pericol. Depirea se va face ntr-un timp i spaiu ct mai scurt, dar n limitele vitezei legale. Angajarea n depire se va face fr ezitri, pstrndu-se n timpul deplasrii o distan lateral suficient fa de vehiculul depit. Reintrarea pe partea dreapt a drumului se va face dup o prealabil asigurare c aceasta se face fr pericol pentru vehiculul depit, respectndu-se distana minim de semnalizare. DUP EXECUTAREA DEPIRII, NU SE REDUCE VITEZA I NU SE OPRETE DECT N CAZURI EXCEPIONALE Obligaiile conductorului ce urmeaz a fi depit S nu mreasc viteza i s se angajeze ct mai aproape de marginea din dreapta drumului. 2. Cnd este depit de poliie, salvare, pompieri, va reduce i viteza. 3. Cnd este depit de coloane oficiale, nsoite de poliie, are obligaia s opreasc n afara prii carosabile. Este de la sine neles c, n caz de depire, unele obligaii incumb i conductorilor autovehiculelor care vin din sens opus; acetia observnd c exist un pericol de coliziune cu autovehiculul aflat n depire, trebuie s micoreze viteza i s ia orice msuri, aflate n sfera posibilitilor lor pentru a evita coliziunea. INTERZICEREA DEPIRII 1. 2. 3. n zona de aciune a indicatoarelor de interzicere a depirii. n orice loc unde vizibilitatea este redus sub 50m. (vrf de ramp, n curbe, etc.) Pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri i n tuneluri. Prin excepie, pot fi depite n aceste locuri vehiculele cu traciune animal, motocicletele i 1.

3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

11 bicicletele, dac lungimea segmentului de vizibilitate a drumului este mai mare de 20m, iar limea, de cel puin 7m. 4. n intersecii cu circulaia nedirijat 5. La treceri pentru pietoni semnalizate cu indicatoare sau marcaje 6. la treceri la nivel cu calea ferat i la mai puin de 50m de acestea 7. n staii de tramvai cnd tramvaiul este oprit iar staia nu este prevzut cu refugiu pentru pietoni. Tramvaiul poate fi depit n staii cu refugiu pentru pietoni 8. n situaia cnd vehiculul ce ar urma s fie depit este angajat n depirea altui vehicul oprit sau mers (TRIPLARE) dac prin aceast manevr se trece peste axa care desparte cele dou sensuri de circulaie ale drumului. 9. n situaia cnd se apropie din sens opus un alt vehicul i cnd pentru realizarea depirii ar fi necesar s treac peste axa care desparte cele dou sensuri de circulaie ale drumului (TRIPLARE DIN FA). 10. n locul unde s-a format o coloan de vehicule n ateptare, dac prin aceasta se intr pe sensul opus de circulaie Nerespectarea normelor legale referitoare la manevra de depire (att cel care depete ct si cel care este depit) atrage sancionarea cu amend a 6 puncte de penalizare. Trecerea pe lng vehiculele care circul din sens opus: La ntlnirea a dou vehicule care circul din sensuri opuse, conductorii acestuia sunt obligai s circule mai aproape de marginea din dreapta a prii carosabile, n sensul lor de mers. Dac mersul nainte este obturat de un obstacol care impune trecerea pe sens opus, conductorul vehiculului este obligat s reduc viteza i, la nevoie, s opreasc pentru a permite trecerea vehiculelor care circul din sens opus. 1. Pe drumurile publice nguste conductorii de vehicule se vor conforma semnalizrii existente. 2. Pe drumurile publice n ramp vehiculele care coboar sunt obligate s opreasc pentru a permite trecerea vehiculelor care urc, dac nu se poate sau este periculoas trecerea unele pe lng alte. n cazurile 1 i 2, dac unul dintre vehicule trebuie s execute o manevr de mers napoi, ansamblul de vehicule trece naintea oricrui alt vehicul, vehiculul greu naintea celui uor, iar autobuzul nainte autovehiculului de transport mrfuri. Vitezele de deplasare i distana ntre vehicule Viteza deplasare trebuie s fie o vitez care s asigure deplasarea vehiculului n condiii de siguran, funcie de drumul parcurs, condiii de vizibilitate i condiii atmosferice. Vitezele fiind stabilite ca maxime nu pot fi depite n nici un fel de situaii, neexistnd excepii. Conductorii de autovehicule trebuie s adapteze viteza innd seama de mprejurrii, n special de caracteristicile i starea drumului, de intensitatea circulaiei, astfel nct s poat opri vehiculul n limitele cmpului su de vizibilitate ctre nainte, precum i n faa oricrui obstacol previzibil. La viteze mari se reduce cmpul vizual, se scurteaz timpul necesar observrii, analizrii, lurii deciziei, acionrii n vederea evitrii unei situaii periculoase aprute n trafic. Vitezele maxime legale Limita maxim de vitez n localiti este 50 km/h; Pe anumite sectoare de drum din interiorul localitilor, administratorul drumului poate stabili pentru autoturisme i limite de viteze superioare, dar nu mai mult de 80 km/h. Se pot stabili i limite de vitez inferioare dar nu mai puin de 30 km/h. Limitele maxime de vitez, n afara localitilor sunt: a) pe autostrzi 130 km/h

12 b) pe drumurile expres sau cele europene 100 km/h c) pe celelalte categorii de drumuri 90 km/h Se interzice conductorilor de vehicule s circule cu vitez sub limita minim admis, s reduc brusc viteza ori s efectueze o oprire neateptat fr motiv ntemeiat. Cazurile n care se reduce viteza: 1. La trecerea prin intersecii cu circulaie nedirijat. 2. Pe poduri, sub poduri sau n tuneluri. 3. La curbe periculoase sau lipsite de vizibilitate. 4. La trecerile la nivel cu calea ferata, prevzuta cu bariere sau semibariere. 5. La trecerea pe lng grupuri si coloane, indiferent daca acestea se afla in mers sau staioneaz. 6. La trecerea pe lng animale. 7. In piee aglomerate. 8. Cnd se circula din direcie opusa tramvaielor, troleibuzelor si autobuzelor oprite n staii pe drumurile cu o singur band pe sens. 9. Atunci cnd autovehiculul care circula naintea sa, semnalizeaz intenia de a schimba banda de circulaie sau direcia de deplasare. 10. La depirea troleibuzelor, autobuzelor si tramvaielor oprite in staii cu loc de refugiu. 11. Pe timp de cea, ploi toreniale si ninsori abundente. 12. Pe drumuri cu denivelri, pe cele alunecoase, cu polei sau zpada, mzga sau piatra cubica umeda. 13. In apropierea locurilor frecventate de copii. Unde este instalat indicatorul Copii. 14. La trecerile pentru pietoni prevzute cu indicator sau marcaje. 15. In locurile unde sunt instalate indicatoare cu semnificaia Animale. 16. La schimbarea direciei de mers prin viraje. Alte cazuri de reducere a vitezei 1. La culoarea galben care funcioneaz intermitent; 2. La balansarea braului n plan vertical al agentului de circulaie; 3. Pe timpul nopii, n cazul n care din sens contrar se apropie un autovehicul suntem obligai ca de la o distan de cel puin 200 m s folosim lumina de ntlnire concomitent cu reducerea vitezei; 4. n cazul unor defeciuni survenite pe parcurs, iar autovehiculul mai poate circula, va putea merge la cel mai apropiat punct de reparare, cu o vitez care sa-i asigure evitarea oricrui accident. 5. La ntlnirea indicatoarelor de avertizare. Reguli referitoare la manevre n timpul mersului PRIORITATEA I PIERDEREA PRIORITII Def.: Prioritatea reprezint dreptul pe care l are un vehicul de a trece naintea altui vehicul atunci cnd se ntlnesc. Conductorul vehiculului trebuie s tie ce prioritate aplic i n ce situaie se afl fa de ceilali participani la trafic (inclusiv al ctelea trece ntr-o intersecie; nu se face deosebire ntre vehicule). REGULI DE PRIORITATE Prioritatea de dreapta (general) prioritate acordat de lege. Se aplic n intersecii nedirijate i n toate cazurile de egalitate. PRIMUL TRECE CEL CARE VINE DIN DREAPTA, indiferent de numrul vehiculelor care sosesc simultan, de direcia n care vor s se deplaseze i forma interseciei.

13 Mijloacele de reglementare a prioritii - semnalele agentului de circulaie - semnalele luminoase ale semaforului electric - indicatoarele de reglementare a prioritii Oprire Cedeaz trecerea Trecerea la nivel cu o cale ferat simpl (dubl), fr bariere Trecere pentru pietoni Prioritatea drumului cu prioritate prioritate acordat de indicator. - Drum cu prioritate - Intersecie cu drum fr prioritate Prioritate fa de circulaia din sens invers prioritate acordat de indicator. Se aplic pe sectoarele de drum ngustat. Semnul adiional arat la ce categorie de vehicule se refer indicatorul. Celelalte vehicule, care circul pe sensul opus, vor ntlni obligatoriu indicatorul Prioritate pentru circulaia din sens invers Prioritatea de ramp prioritate acordat de lege: Se aplic pe sectoarele de drum cu decliviti Au prioritate vehiculele care urc fa de cele care coboar. Prioritate special Prioritate acordat de lege: - Pompieri, Salvare, Poliie Cazurile n care conductorii de vehicule au prioritate Vehiculele care vin din dreapta, ntr-o intersecie nedirijat i n toate cazurile de egalitate, ntr-o intersecie dirijat prin egalitate se nelege situaia n care dou autovehicule ptrund, n intersecie, pe semnalul de culoare verde al semaforului sau au prioritate acordat de indicatorul Drum cu prioritatedar se ncrucieaz pentru c unul dintre ele sau ambele vireaz la stnga, la fel i n cazul cnd dou autovehicule ptrund n intersecie dar au ntlnit Cedeaz trecerea sau Oprire. La ntlnirea indicatorului Drum cu prioritate sau Intersecie cu drum fr prioritate La ntlnirea indicatorului Prioritate fa de circulaia din sens invers Vehiculele care urc rampa fa de cele care coboar panta, atunci cnd limea prii carosabile nu permite trecerea concomitent n siguran a dou vehicule unul pe lng altul. Vehiculele care circul pe drumul public, fa de cele care ies din curi, gangur, garaje. Vehiculele aflate n micare pe un drum public au prioritate fa de vehiculele care se pun n micare. n cazurile de egalitate tramvaiele n micare au prioritate ATENIE nu i n cazul cnd acesta vireaz stnga Vehiculele poliiei, pompierii, salvrii atunci cnd se deplaseaz la intervenii. Cazurile n care conductorii de vehicule pierd prioritatea Vehiculul care intra pe un drum public venind de pe u drum lateral, de categorie inferioar Vehiculul care intr ntr-o intersecie nedirijat fa de vehiculele care circul dinspre dreapta. Vehiculele care circul pe un drumul public pe care este instalat u7nul din indicatoarele cu semnificaia Cedeaz trecerea sau Oprire La semnalul agentului de circulaie, atunci cnd li se adreseaz La semnalul de culoare roie sau galben al semaforului electric La indicatorul prioritate pentru circulaia din sens invers Vehiculele care coboar panta fa de cele care urc rampa, atunci cnd limea prii carosabile nu permite trecerea concomitent n siguran a dou vehicule unul pe lng altul. Vehiculele care se pun n micare sau cele care ies din curi, ganguri ori garaje, fa de vehiculele care circul pe drumul public, indiferent de direcia de mers. Fac excepie

14 autovehiculele din serviciile regulate de transport public care se pun n micare din staiile prevzute cu alveole. La apropierea de o staie de troleibuz sau autobuz prevzut cu alveol, din care conductorul unui astfel de vehicul semnalizeaz intenia de a iei, conductorul de autovehicul care circul pe banda de lng acostament sau bordur este obligat s reduc viteza i, la nevoie, s opreasc pentru a-i permite reintrarea n trafic. Vehiculele care execut virajul la stnga fa de cele care circul din sens opus. Vehiculele care execut manevra de ntoarcere. Toate vehiculele pierd prioritatea fa de vehiculele poliiei, pompierilor sau salvrii atunci cnd se deplaseaz la intervenii. Toate vehiculele pierd prioritatea (inclusiv tramvaiele), fa de pietonii angajai n traversarea drumului public pe trecerile de pietoni semnalizate cu indicator sau marcaj. Tramvaiul care efectueaz virajul spre stnga fa de vehiculele din sens opus. Vehiculul care intr ntr-o intersecie cu circulaie n sens giratoriu fa de cel care circul n interiorul acesteia. Vehiculul care efectueaz un viraj spre stnga sau spre dreapta i se intersecteaz cu un biciclist care circul pe o pist pentru biciclete, semnalizat ca atare. Conductorul de vehicul care constat c vehiculele care circul naintea lui semnalizeaz intenia de a schimba banda de circulaie sau direcia de deplasare este obligat s asigure condiiile pentru realizarea acestor manevre n deplin siguran. Nerespectarea normelor legale referitoare la prioritatea de trecere se sancioneaz cu amend contravenional i 4 puncte de penalizare. NTOARCEREA Pentru a putea ntoarce vehiculul de pe un sens de mers pe cellalt prin manevre nainte napoi sau prin viraj, conductorul acestuia este obligat s semnalizeze i s se asigure c din fa, din spate sau din lateral nu circul n acel moment nici un vehicul. Obligaii: 1. Se asigur c, n locul respectiv, manevra este posibil i permis 2. Pentru a putea ntoarce vehiculul de pe un sens pe cellalt sens de circulaie, prin manevre nainte i napoi sau prin viraj, conductorul este obligat s semnalizeze i s se asigure c din fa, spate sau din lateral nu circul n acel moment nici un vehicul. 3. S aleag locul i, dac este cazul, s opreasc pentru a putea ntoarce fr a stnjeni circulaia celorlalte vehicule. 4. Conductorul vehiculului care execut manevra de ntoarcere pierde prioritatea de trecere. 5. Atunci cnd drumul este prevzut cu benzi, ntoarcerea se va face de lng axul drumului, iar cnd exist linie de tramvai, aceasta se va lsa liber. 6. Manevra se execut cu vitez redus. Se interzice ntoarcerea autovehiculului: 1. n toate cazurile cnd oprirea este interzis. Se excepteaz interseciile unde aceast manevr se poate executa 2. n zona de aciune a indicatorului ntoarcerea interzis 3. Pe drumurile cu sens unic 4. Pe drumurile cu marcaj axial continuu 5. n locurile unde soliditatea drumului nu permite 6. La trecerile peste calea ferat i la o distan mai mic de 50m de trecerea peste calea ferat de o parte i de alta. 7. La trecerile pentru pietoni

15 8. n curbe i alte locuri unde vizibilitatea este redus sub 50 m 9. Pe poduri, sub poduri, n tuneluri, pe viaducte i pasaje denivelate 10. n vrf de ramp sau la mai puin de 50 m de o parte i de alta a acesteia. Mersul napoi cu autovehiculul Se interzice: - n toate cazurile cnd se interzice ntoarcerea cu excepia drumului cu sens unic - pe o distan mai mare de 50 m - la ieirea din curi, garaje, ganguri ori alte spaii laterale drumului n cazul n care vizibilitatea n spate este mpiedicat, manevra autovehiculului napoi se face prin pilotarea de o alt persoan, aflat n afara vehiculului. OPRIREA a) oprirea voluntar sau voit (din voina de a opri) b) oprirea obligatorie sau fortuit (independent de voina sa) a) Oprire voluntar imobilizarea voluntar a unui vehicul pentru o durat de cel mult de 5 minute; peste acea durat se consider staionare voluntar Oprirea sau staionarea voluntar pe drumul public este permis numai n condiiile n care nu prezint pericol sau nu stnjenete circulaia. Poziia n care se oprete voit este numai pe partea dreapt a drumului, pe sensul de mers, paralel cu marginea din dreapta drumului. Pe drumurile cu sens unic, oprirea i staionarea voluntar a vehiculelor sunt permise i pe partea stng dac rmne liber cel puin o band de circulaie. Pe drumurile din afara localitilor oprirea se va face n afara spaiului prii carosabile. Oprirea se va face prin reducerea treptat i din timp a vitezei. Dup oprire nu se vor deschide uile dect dup o asigurare temeinic. Oprirea este obligatorie: - ntr-o intersecie la ntlnirea indicatorului Oprire - la indicatorul Cedeaz trecerea, dac pe drumul prioritar circul vehicule - dac lumina semaforului electric este roie sau galben - la trecerile la nivel cu calea ferat fr bariere - n spatele tramvaiului n ordinea sosirii, dac tramvaiul este oprit n staie fr loc de refugiu - la semnalul regulamentar al agentului de poliie - la semnalul agenilor de cale ferat postai la trecerile la nivel - la semnul orbilor care traverseaz strada (ridicarea bastonului alb) - la trecerea pa lng un accident - la comiterea unui accident - la acordarea prioritii impus de regulile de circulaie - ori de cte ori este necesar pentru evitarea unui pericol imediat. INTERZICEREA OPRIRII 1. n toate cazurile n care este interzis depirea 2. n zona de aciune a indicatorului OPRIREA INTERZIS i a marcajului cu semnificaia de interzicere a opririi 3. pe sectoarele de drum unde sunt instalate indicatoarele cu semnificaia Drum ngustat, Prioritate pentru sau fa de circulaia din sens invers 4. n locul unde este instalat indicatorul Trecere pentru pietoni sau pe marcajul de traversare pentru pietoni la mai puin de 25 m nainte i dup acestea. 5. n dreptul altui vehicul oprit pe partea carosabil, dac prin aceasta se stnjenete circulaia a dou vehicule venind din sensuri opuse, precum i n dreptul marcajului

16 longitudinal continuu, dac conductorii celorlalte vehicule care circul n acelai sens ar fi obligai, din aceast cauz s treac peste acest marcaj 6. pe poduri i sub poduri, n tuneluri rutiere 7. n curbe i pe sectoarele de drum cu vizibilitate redus sub 50 m 8. la o distan mai mic 50 m nainte de o trecere la nivel cu calea ferat. 9. la mai puin de 50 m nainte de trecerea indicatorului staie pentru mijloacele de transport n comun 10. n intersecii, inclusiv cele cu sens giratoriu, i n zona de preselecie unde sunt aplicate marcaje continue iar n lipsa acestora la o distan mai mic de 5 m de cloul interseciei. 11. n locuri unde observarea unui indicator sau al unui semnal luminos ar fi mpiedicat 12. pe pistele obligatorii pentru pietoni i/sau bicicliti ori pe benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule semnalizate ca atare 13. pe platforma cii ferate sau de tramvai ori n apropierea acestora, dac circulaia vehiculelor pe ine ar putea fi stnjenit sau mpiedicat 14. pe autostrzi, pe drumurile expres si pe cele naionale europene (E) Se sancioneaz cu amend contravenional i 2 puncte de penalizare. STAIONAREA Staionarea voluntar este imobilizarea voluntar a unui vehicul pentru o durat mai mare de 5 min. La prsirea vehiculului, conductorul este obligat: 1. s scoat cheia din contact 2. s introduc maneta schimbtorului de vitez ntr-o treapt de vitez inferioar sau mararier. 3. s-l asigure cu frna de ajutor 4. s ridice geamurile i s ncuie uile. INTERZICEREA STAIONRII 1. n toate cazurile n care oprirea este interzis 2. n zona de aciune a indicatorului Staionare interzis i a marcajului cu semnificaia de interzicere a staionrii 3. pe drumurile publice, cu o lime mai mic de 6 m 4. n dreptul cilor de acces care deservesc proprietile alturate drumurilor publice 5. pe partea carosabil a DRUMURILOR NAIONALE 6. n pant sau n ramp pe toat lungimea ei 7. n locuri unde este instalat indicatorul Staionare alternant, n alt zi sau perioad dect cea permis, sau indicatorul Zon de staionare cu durat limitat, peste durata stabilit. Oricrui vehicul care staioneaz pe timp de noapte pe partea carosabil a unui drum public, acolo unde staionarea este permis, trebuie s i se semnaleze prezena att prin aprinderea lanternelor de poziie, ct i prin lumina roi din spate, dac locul de staionare este neiluminat. Ne este permis staionarea pe drumurile publice n timpul nopii a tractoarelor, a remorcilor, a vehiculelor cu traciune animal ori a celor trase sau mpinse Se sancioneaz cu amenda contravenionala si 3 puncte de penalizare. Se interzice oprirea sau staionarea pe trotuare. (Amend i 2 puncte de penalizare). Autoritatea competent poate permite oprirea sau staionarea pe trotuar numai dac rmne liber cel puin un culoar de minimum 1,5 m lime dinspre marginea opus prii carosabile, pentru circulaia pietonilor.

17 PARCAREA Reprezint STAIONAREA N LOCURI SPECIAL AMENAJATE semnalizate cu indicatoare sau marcaje. Poziia vehiculului respect regulamentul locului de parcare. TRECEREA LA NIVEL CU CALEA FERAT Loc destinat traversrii cii ferate de ctre drumul public. a) treceri la nivel cu calea ferat pzit - cu barier; - semibarier; - cu semnalizare luminoas. Obligaii la trecerea la nivel cu calea ferat pzit A) Atunci cnd se permite trecerea 1. se reduce viteza 2. se asigur c pe calea ferat nu se apropie ceva (vehicul feroviar) 3. se respect semnalele agenilor de cale ferat 4. la trecerile la nivel cu calea ferat cu semnalizare luminoas, oprirea se face la perceperea semnalului sonor care precede apariia semnalului rou alternativ B) Atunci cnd nu se permite trecerea 1. se oprete naintea barierelor n ordinea sosirii 2. nu se oprete n dreptul strzilor paralele cu calea ferat 3. ne se pleac de lng vehicul 4. la permiterea trecerii, ordinea traversrii va f ordinea n care s-a oprit b) treceri la nivel cu calea ferat nepzit Indiferent de felul trecerii la nivel cu calea ferat, conductorii sunt avertizai prin indicator. Pentru cele pzite se monteaz la 150 m de bariera trecerii (din afara localitilor) pe acelai stlp cu panoul suplimentar cu benzi nclinate, iar n localiti la 50 m de bariera trecerii. n zona ultimului panou, cel cu o sigur band nclinat,sunt interzise ultimele manevre. Panourile sunt din 50 m 50 m. Dup traversarea cii ferate, 50 m, singura manevr interzis este ntoarcerea. Obligaii la trecerea la nivel cu calea ferat nepzit: 1. se oprete pentru asigurare la marcajul de oprire sau n lipsa acestuia n dreptul indicatorului fr a depii 2. se asigur c pe calea ferat nu circul nimic 3. traversarea cii ferate se va face cu vitez redus OPRIREA PENTRU ASIGURARE I REASIGURARE SE FACE INDIVIDUAL Excepie: Trecerile la nivel cu calea ferat peste liniile industriale. Sunt semnalizate cu indicatoarele Alte pericole, sau Cedeaz trecerea nsoit de semnul adiional trecere la nivel cu calea ferat industrial, asigurarea se face din mers, reducnd viteza. Se oprete la semnalul agenilor de cale ferat sau la apariia trenului. TRECEREA PENTRU PIETONI Loc destinat traversrii prii carosabile de ctre pietoni. OBLIGAII - de a reduce viteza, dac nu se afl nimeni angajat n traversare - de a acorda prioritate pietonilor aflai pe trecere PE TRECERILE PENTRU PIETONI TOATE MANEVRELE SUNT INTERZISE CIRCULAIA N INTERSECII Def. Se numete intersecie orice ntretiere de drumuri indiferent de forma sub care se intersecteaz, sau mrimea drumurilor intersectate. Interseciile sunt: Dirijate; Nedirijate OBLIGAII

18 Dac se execut viraj, se REDUCE VITEZA. Se va menine semnalizatorul n funciune pe tot timpul pe care se circul prin zona de preselectare. Schimbarea direciei de mers spre stnga, n cazul autovehiculelor care intr ntr-o intersecie circulnd pe acelai drum n aliniament, dar din sensuri opuse, se efectueaz prin stnga centrului interseciei, fr intersectarea traiectoriei acestora. Virajul la dreapta se va executa pe o traiectorie ct mai redus (ct mai aproape de bordur) Se ocup locul corespunztor direciei de mers, nainte de a intra n zona de preselectare Se asigur de prezena indicatoarelor respectndu-le Se respect felul de dirijare al interseciei Noaptea se semnalizeaz prin schimbarea alternativ a fazei lungi cu cea scurt, de cteva ori Se permite depirea n interseciile dirijate NU i n cele nedirijate Se identific fluxurile de vehicule i pietoni ce converg ctre intersecie i inteniile acestora Chiar dac semnalele luminoase l autorizeaz, nu trebuie s se angajeze ntr-o intersecie n cazul n care aglomeraia este foarte mare nct exist posibilitatea de a rmne imobilizat n intersecie Se vor respecta regulile de prioritate i de pierdere a prioritii

Intersecia dirijat: - este considerat dirijat dac ordinea de trecere este stabilit de unul din mijloacele de reglementare a prioritii de intersecie. Intersecia nedirijat: - prioritatea de trecere aparine vehiculelor care vin din dreapta, indiferent de direcia n care urmeaz s circule Circulaia n intersecii cu sens giratoriu Def. Se numete intersecie cu sens giratoriu intersecia care are la mijloc un rondou, un monument sau un marcaj rotund de spaiu interzis i indicatorul Sens giratoriu montat pe fiecare drum care ptrunde n intersecie. Obligaii: La intrarea n intersecia cu sens giratoriu, nu avem prioritate, se acord prioritate vehiculelor care circul n intersecie. - se ocolete centru interseciei prin dreapta, n sensul artat de sgeile de pe indicatorul sens giratoriu - se permite ntoarcerea prin ocolirea centrului interseciei. Interzicerile n intersecii - depirea (numai n interseciile nedirijate) - oprirea (n intersecii i n zona de preselecie unde sunt aplicate marcaje continue, iar n lipsa acestora la o distan mai mic de 5 m de colul interseciei) Circulaia pe autostrzi: - indiferent de numrul benzilor pe autostrad circulaia se face, de regul, pe banda de lng acostament - celelalte benzi vor fi folosite numai n vederea executrii manevrei de depire pe autostrzi sunt interzise circulaie autovehiculelor cu gabarite sau mase depite, a vehiculelor care prin construcie sau alte cauze, nu pot depi viteza de 50 km/h, precum i nvarea conducerii unui vehicul, manifestaiile, competiiile sportive, cortegiile. - conductorii de autovehicule care intr pe autostrzi folosind banda de intrare trebuie s cedeze trecerea autovehiculelor care circul pe prima band a autostrzilor. Pe autostrzi se interzice: - circulaia pe banda de urgen - abandonarea autovehiculelor

19 - s efectueze manevra de ntoarcere sau de mers napoi ori s ptrund n zona median, inclusiv pe racordrile dintre cele dou pri carosabile - s remorcheze un autovehicul rmas n pan dincolo de cea mai apropiat ieire de pe autostrad sau s intre pe autostrad cu un vehicul remorcat - staionarea ori parcarea autovehiculelor n alte locuri dect cele special amenajate. Obligaii n caz de accident Conductorul vehiculului implicat n accident de circulaie de pe urma cruia a rezultat moartea sau vtmarea integritii ori sntii unei persoane sau n orice alt accident de circulaie care, prin urmri, constituie o fapt neprevzut de legea penal este obligat: S opreasc, s anune imediat poliia, s nu modifice sau s tearg urmele accidentului i s nu prseasc locul faptei. S nu schimbe poziia vehiculelor ori a obiectelor rmase la locul faptei i care provin din accident att ct se impune pentru evitarea agravrii consecinelor accidentului. S transporte rniii la cea mai apropiat unitate sanitar, n lipsa altor mijloace de transport, dup care s revin imediat la locul accidentului. Conductorul care a transportat rniii trebuie s se legitimeze i s comunice numrul de nmatriculare al vehiculului, unitii sanitare. S nu consume buturi alcoolice, substane ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora, dup producerea evenimentului, pn la recoltarea probelor biologice. Orice persoan care este implicat sau are cunotin despre producerea unui accident de circulaie este obligat s anune poliia apelnd numrul unic pentru urgene 112 i s transporte persoanele accidentate la cea mai apropiat unitate sanitar, numai dac prin aceasta nu se agraveaz starea de sntate a victimelor. Conductorii implicai n accidente n urma crora au rezultat numai pagube materiale i care nu constituie fapte prevzute de legea penal sunt obligai: S scoat imediat vehiculele n afara prii carosabile ori, dac nu este posibil, i nici nu pot s i continue circulaia s le deplaseze ct mai aproape de bordur, semnalizndu-le prezena. Conductorul implicat ntr-un accident de circulaie de pe urma cruia au rezultat numai pagube materiale este obligat s l anune n termen de 48 de ore la cea mai apropiat unitate de poliie. S solicite eliberarea autorizaiei de reparaie. PERMISUL DE CONDUCERE este valabil pentru una sau mai multe categorii de autovehicule: Categoria B: Autovehiculele a cror mas maxim autorizat nu depete 3500 kg i al cror numr de locuri pe scaune n afara locului conductorului, nu este mai mare de 8. Ansamblul de vehicule format dintr-un vehicul din categoria B i o remorc n cazul n care masa total maxim autorizat a ansamblului nu depete 3500 kg, iar masa total a remorcii nu depete masa proprie a autovehiculului trgtor. Posesorul permisului de conducere valabil pentru categoria B are dreptul s conduc i vehicule din categoria Tr. tractor. n termen de 30 de zile de la schimbarea oricror date nscrise n permisul de conducere, titularul este obligat s solicite eliberarea unui nou permis de conducere. Reinerea permisului de conducere Permisul de conducere se reine n urmtoarele situaii: - ca urmare a unei hotrri judectoreti rmase definitive ANULARE - la schimbarea numelui ori a domiciliului titularului - cnd titularul a fost declarat inapt pentru a conduce autovehicule pe drumurile publice de ctre o instituie medical autorizat RETRAGERE - cnd este deteriorat. Permisul de conducere se reine i n cazurile de suspendare a dreptului de a conduce sau de anulare.

20 Reinerea certificatului de nmatriculare - cnd inspecia tehnic a expirat - cnd n autovehicul este instalat un dispozitiv antiradar - autovehiculul are montate mijloace specifice de avertizare luminoas i sonor cu nclcarea prevederilor legale - pentru nerespectarea regulilor referitoare la transportul produselor periculoase - atunci cnd se circul cu autovehiculul avariat mai mult de 30 de zile de la data producerii avariei - cnd dispozitivele de iluminare i semnalizare luminoas sunt defecte, farurile nu sunt reglate sau sunt montate alte dispozitive dect cele omologate - cnd sistemele de frnare sunt defecte - cnd mecanismul de direcie prezint uzuri peste limitele admise - cnd anvelopele au alte dimensiuni ori sunt uzate peste limita legal admis - cnd zgomotul n mers sau staionare depete limita legal admis - cnd motorul emite noxe poluante peste limita legal admis - cnd autovehiculul are aplicate pe parbriz, lunet sau geamurile laterale, reclame sau nscrisuri de natur a conferii liber trecere ori care restrng vizibilitatea n timpul mersului - plcuele cu numere de nmatriculare nu sunt conforme cu standardele - deintorul nu face dovada ncheierii asigurrii auto de rspundere civil Suspendarea dreptului de a conduce Se aprob n cazurile: - cnd titularul a acumulat cel puin 15 puncte de penalizare ntr-un an - cnd titularul a acumulat cel puin 10 puncte de penalizare n decurs de 6 luni de la data expirrii duratei de suspendare - la conducerea unui autovehicul sub influena buturilor alcoolice sau a substanelor ori produse stupefiante - la conducerea vehiculului cu defeciuni tehnice grave la sistemul de frnare sau la mecanismul direcie - la depirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv - pentru nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu calea ferat: a) traversarea cii ferate atunci cnd barierele sau semibarierele sunt coborte, n curs de coborre sau ridicare; b) semnalul cu lumini roii i/sau semnalul sonor sunt n funciune. - pentru nerespectarea semnalelor poliitilor la trecerea coloanelor oficiale sau intercalarea ori ataarea la o astfel de coloan - pentru neoprirea la semnalul regulamentar al poliistului, n scopul sustragerii de la control dac a fost necesar urmrirea pentru oprire - pentru nerespectarea semnificaiei culorii roii a semaforului, a regulilor privind prioritatea de trecere ori a celor de depire, dac prin aceasta s-a produs un accident, dac nu, punct de penalizare - pentru neanunarea i/sau neprezentarea la unitatea de poliie competent, n 48 de ore de la implicarea ntr-un accident, dac acesta a avut ca urmare pagube materiale n cazul n concursului de contravenii care atrag i puncte de penalizare, suspendarea exercitrii dreptului de a conduce se stabilete dup cum urmeaz: - pe o perioad de 30 de zile, dac nsumate cu punctele de eviden, totalizeaz 15 puncte - pe o perioad de 60 de zile, dac nsumate cu punctele de eviden, totalizeaz 16-20 puncte - pe o perioad de 90 de zile, dac nsumate cu punctele de eviden, totalizeaz peste 20 puncte Perioadele de suspendare pot fi reduse, dar nu mai puin de 30 de zile, dac titularul permisului absolv un curs de siguran rutier.

21 Anularea permisului de conducere - Ca urmare a unei hotrri judectoreti rmase definitive pentru infraciunile care au avut ca urmare moartea sau vtmarea grav a integritii corporale ori a sntii unei persoane ori distrugerea unuia sau mai multor vehicule svrite ca urmare a nerespectrii regulilor de circulaie. - La punerea n circulaie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori remorc nenmatriculate - La punerea n circulaie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu numr fals de nmatriculare ori tractarea unei remorci cu numr fals de nmatriculare. - La conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul care nu are drept de circulaie n Romnia sau a unui autovehicul al crui certificat de nmatricularea fost reinut pentru defeciuni tehnice grave la sistemul de direcie ori frnare i ale crui plcue cu numerele de nmatriculare au fost retrase - La conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de ctre o persoan al crei permis de conducere este necorespunztor categoriei din care face parte autovehiculul respectiv, ori acesta i-a fost retras sau anulat, ori creia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendat. - La conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de ctre o persoan care are o mbibaie alcoolic de peste 0,8 g/l alcool pur n snge, ori o concentraie ce depete 0,4 mg/l alcool pur n aerul expirat sau care se afl sub influena unor substane sau medicamente cu efecte similare acestora - La refuzul, mpotrivirea sau sustragerea unei persoane de a se supune recoltrii probelor biologice n vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de produse sau substane stupefiante - La prsirea locului accidentului fr ncuviinarea poliiei care efectueaz cercetarea locului faptului precum i modificarea sau tergerea urmelor accidentului de ctre conductorul oricrui vehicul angajat ntr-un accident de circulaie de pe urma cruia a rezultat uciderea sau vtmarea integritii corporale a sntii unei persoane ori dac accidentul s-a produs ca urmare a unei infraciuni. Msuri de prim ajutor - Controlul eficient al respiraiei se face cu ajutorul unei oglinzi inut n dreptul buzelor - Pentru tratarea plgilor dezinfecia se face cu: cloramin, ap oxigenat - La scoaterea accidentailor din autovehicul se are n vedere s nu se agraveze leziunile existente - Garoul se menine aplicat cel mult 2 ore, se aplic deasupra plgii - Gravitatea unei hemoragii se stabilete n funcie de viteza pierderii sngelui - Oprirea hemoragiei la cap, trunchi se face prin aplicarea compreselor sterile i a pansamentului compresiv - Pansarea rnilor se face cu tifon steril - Persoanele rnite i aflate n stare de incontien se aeaz pe spate cu capul mai jos dect corpul - O persoan grav rnit se ridic cu atenie meninndu-se n acelai plan capul, gtul i toracele - Cnd victima a pierdut mult snge este indicat s o aezai n poziie culcat cu faa n sus i picioarele s fie mai sus dect nivelul corpului - La transportul victimei se asigur funciile respiratorii i de circulaie a sngelui - Astuparea cilor respiratorii poate fi cauzat de intrarea unor corpuri strine pe cile respiratorii - Cnd gura victimei rmne ncletat respiraia artificial se va face prin nrile victimei - Deblocarea cilor respiratorii se face la locul accidentului prin intervenii normale - Victimele unui accident se scot de sub autovehicul prin ridicare - n cazul fracturilor se impune imobilizarea cu ajutorul atelelor

22 Accidentaii care au arsuri multiple vor fi transportai urgent la spital fr alte intervenii n cazul stopului cardiac masajul se face prin apsare ritmic cu podul palmelor suprapuse pe toracele victimei n dreptul inimii - Transportarea victimei cu fractur la coloan se face imobilizat pe spate (pe o platform) i fr a o zdruncina - Substanele antiseptice se folosesc pentru dezinfectarea plgilor De reinut - Remorc uoar 750 kg - Pantele se coboar cu aceeai treapta de vitez cu care s-a urcat rampa (se recomanda). - Pentru scoaterea din derapaj a autovehiculului se rotete uor volanul n aceeai direcie cu deraparea fr a aciona frna sau pedala de ambreiaj. - Pe timp de cea sau n alte condiii atmosferice care mpiedic vizibilitatea peste 20 m, autovehiculele aflate n mers sau staionate, vor fi iluminate i n timpul zilei, iar conductorii acestora sunt obligai sa dea semnale sonore si sa rspund n acelai fel la semnalele date de ceilali participani la trafic. - Inspecia tehnic a autovehiculului se face periodic n funcie de felul autovehiculului i destinaia lui - Autovehiculele vor fi echipate cu dou sisteme de frnare: frna de serviciu (acioneaz pe toate cele patru roi, este frna de picior) i frna de ajutor sau de mn (acioneaz numai pe roile din spate). Cele dou sisteme de frnare trebuie s fie bine reglate, s acioneze eficient i independent unul de altul. - Este interzis montarea la autovehicule a altor lumini, a luminilor de alt culoare, ori de alt intensitate, altui avertizor sonor dect cele omologate, precum i circulaia pe drumurile publice cnd acestea sunt defecte care lipsesc - Pierderea, furtul sau distrugerea certificatului de nmatriculare sau a permisului de conducere trebuie declarat organului de poliie cel mai apropiat n termen de 48 de ore de la constatarea faptului. - Rspunderea pentru nclcarea regulilor de circulaie n timpul cursurilor de pregtire practic revin exclusiv instructorului. - n trafic internaional inscripia RO ACVAPLANARE: pelicul de ap pe carosabil, datorit vitezei de deplasare neadecvate (foarte mare). Autovehiculul plutete pe aceast pelicul de ap efectul fiind pierderea controlului autovehiculului (TOTAL) DERAPAJ: - deplasarea prii din spate a autovehiculului, spre stnga sau spre dreapta, din cauza alunecrii. Apare din cauza vitezei de deplasare neadecvate condiiilor de drum,la bruscarea volanului, la frnri brute. -