Curs Arhitectura-Instalatie Alimentare Apa

download Curs Arhitectura-Instalatie Alimentare Apa

of 69

 • date post

  17-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  24
 • download

  5

Embed Size (px)

description

Instalatie Alimentare Apa

Transcript of Curs Arhitectura-Instalatie Alimentare Apa

2

Instalaii funcionale. Destinaie. Tipuri.Instalaiile funcionale ce deservesc Exigene calitative impuse sistemulor tehnice instalaii funcionale.Liberalizarea comerului mondial finalizat prin acordul GATT n 1994 a condus la o competiie acerb a productorilor. Aceasta impune ns o susinere legislativ adecvat. Pentru fundamentarea acesteia este necesar considerarea ntr-o manier unitar a exigenelor partenerilor implicai respectiv conjugarea eforturilor tuturor organismelor i actorilor implicai. Pe plan european armonizarea normelor europene este o aciune de baz a pieei comune care urmrete ca prescripiile tehnice (i normele naionale s nu constituie bariere n calea schimbului liber de produse (i servicii.

Organismul abilitat pentru elaborarea normelor europene unitare este Comitetul European de Normalizare (CEN). Normele CEN devin imperative pentru toi participanii la piaa comun, respectiv toi membrii Comunitii Europene, precum i pentru aspiranii la aceast pia.Sistemul calitatii in constructii se aplica in mod diferentiat in functie de categoriile de importanta ale constructiilor, conform regulamentelor si procedurilor de aplicare a fiecarei componente a sistemului.

Clasificarea in categorii de importanta a constructiilor se face de ctre proiectant in functie de complexitate, destinatie, mod de utilizare, grad de risc sub aspectul sigurantei, precum si dupa considerente economice.

n Romnia sistemul calitii n construcii a fost legalizat prin intermediul Legii nr.10 din 1995.

Aceast lege preia exigenele eseniale impuse prin Directiva Consiliului Europei nr.89/106/CEE i anume:

Rezisten i stabilitate;

Siguran n exploatare;

Siguran la foc;

Igiena, sntatea oamenilor, refacerea i protecia mediului;

Izolaie termic, hidrofug i economia de energie;

Protecia mpotriva zgomotului.

Evaluarea corect a performanelor unei instalaii nu se poate realiza numai pe baza respectrii acestor exigene motiv pentru care n conformitate cu prevederile standardelor internaionale (ISO 6241, ISO 7162, ISO 9001-9004...) precum i ale standardelor romneti (STAS 12400/1,2-1988) la nivel naional s-a elaborat ghiduri de performan pentru instalaiile sanitare, termice, de ventilare n care sunt stabilite categoriile de exigene specifice fiecarui tip.Prin aceste ghiduri se impun condiiile minime de calitate pentru instalaii, n ansamblul lor precum i modul de determinare i respectiv verificare a acestora. Fiecrei categorii de cerine i s-au asociat unul sau mai multe criterii de performan pentru care sunt stabilite n mod concret modul de determinare, valorile prescrise i referinele care stipuleaz cele enunate anterior (norme, standarde, documentaii tehnice).

n plus, fiecare element component al instalaiei trebuie s rspund la o serie de cerine/exigene specifice, impuse prin standardele de calitate de produs.

1.Instalaia sanitar de alimentare cu ap . 1.1.Definitie.Instalaia sanitar de alimentare cu ap este un sistem de tip deschis, constituit din ansamblul de elemente interconectate, care satisfac nevoia de ap a sistemului complex cldire i implicit a utilizatorilor acesteia, oamenii, prin preluarea apei de la o surs exterioar cldirii sistemul centralizat de alimentare cu ap sau o surs local, corectarea parametrilor apei preluate n funcie de nevoile specifice (ridicarea presiunii, prepararea apei calde, ameliorarea caracteristicilor fizice, chimice i biologice, asigurarea debitului de consum), transportarea ei pn la punctele de consum i distribuia n funcie de cerina folosinei, fr a crea prejudicii omului, cldirii sau mediului. Deci instalaia sanitar poate fi considerat, din perspectiva sistemic, ca un sistem complex de elemente interconectate i concomitent ca o verig, respectiv un subsistem al lanului sistemic mediu sistem alimentare cu ap cldire om (figura 3.1.). n consecin, orice abordare a CONCEPTULUI acesteia, respectiv orice evaluare, bazat pe conceptul de performan, trebuie s in cont de interaciunile reciproce dintre elementele componente ale instalaiei (respectiv influena performanelor materialelor, echipamentelor), de conexiunile cu celelalte sisteme ( calitatea apei n sistemul de alimentare, nivelul de zgomot din ncpere, sntatea consumatorului...), precum i de interaciunile ap-elemente sistem (coroziune, depunere de tartru...).

Instalaiile sanitare trebuie s fie astfel concepute nct,

n timpul exploatrii s asigure cerinele utilizatorului,

s prezinte siguran in funcionarea la

parametrii caltativi i

cantitativi impui,

s asigure securitatea

utilizatorilor i

cldirii i de asemenea

sa asigure conservarea acestor performane pe toat durata de exploatare.

1.2. Obiective vizate la concepia instalaiilor interioare de alimentare cu ap.

Conceperea unei instalaii sanitare care s respecte criteriile de calitate i performan impuse prin actualele standarde de calitate, pe toat durata vieii (i chiar i dup ieirea acestora din uz) este o problem complex care ine de domeniul proiectrii optimale.

Pentru satisfacerea tuturor exigenelor impuse unei construcii performante proiectarea optimal a unei instalaii sanitare presupune:

Stabilirea unei dotri corespunztoare gradului de confort impus i destinaiei cldirii deservite;

Alegerea materialelor, echipamentelor, obiectelor i armturilor sanitare astfel nct, acestea s contribuie la asigurare optim a funciunilor, cu consumuri minime de materiale i energie, precum i cheltuieli minime de exploatare i ntreinere, pe ntreaga durat de via i fr s pericliteze sntatea oamenilor i mediul nconjurtor;

Stabilirea unei scheme flexibile care s permit:

racordarea la surse alternative (de exemplu alimentarea cu ap a vaselor closet s fie realizat fie cu ap menajer uzat preepurat, fie cu ap de ploaie);

utilizarea de resurse recuperate;

realizarea de economii de resurse (ap, materiale, energie, financiare, for de munc) ;

Alegerea traseului i amplasamentului reelei, respectiv echipamentelor pe baza exigenelor de siguran, stabilitate, economicitate, funcionabilitate, acustice, tehnologice, estetice;

Dimensionarea optimal a elementelor componente pe baza unor criterii complexe care s ia n consideraie ponderea fiecrei exigene i contribuia fiecrei componente a instalaiei la rezultatul global;

Crearea premiselor de integrare a instalaiei sanitare n ansamblul cldirilor inteligente prin prevederea pe ct posibil a elementelor necesare racordrii la sistemele de gestiune tehnic, telegestiune, gestiunea automat n vederea asigurrii unei funcionri controlabile, reglabile sau autoreglabile.

Proiectarea optimal a unei instalaii de alimentare cu ap reclam:

cunotiinele de natur expert ale proiectantului;

o serie de informaii tehnice (specificaiile productorilor de materiale i echipamente);

cadru legislativ (legi, normative, stasuri, ghiduri de proiectare, ...)

metode de calcul adecvate;

formularea foarte clar a exigenelor utilizatorilor.Proiectarea unei instalaii de alimentare cu ap se realizeaz n prezent n urmtoarea succesiune de etape:

stabilirea soluiei (schema funcional - constructiv, traseul i elementele componente ale instalaiei, precum i materialele i tehnologii utilizate pentru realizare), pe baza cunotiinelor de natur expert (care in de experiena proiectantului) i a o serie de calcule tehnico - economice pentru selectarea variantei optime, calcule, care pentru o soluie propus estimeaz anumite mrimi (de regul costurile de investiie, necesarul de resurse ,...). calculul de dimensionare a instala(iilor de alimentare cu ap( (dimensionarea conductelor reelei, dimensionarea echipamentelor);

stabilirea detaliilor de execuie.

1.3. Exigene calitative impuse sistemelor de instalaii sanitare de alimentare cu apa

1.3.1.Exigentele calitative ale sistemelor de instalaii sanitare de alimentare cu apa.Vizeaza:

Asigurarea cofortului sanitar pentru utilizatori: caliatea apei asigurat, n raport cu destinaia acesteia: de but/potabil; pentru utiliyari energetice; pentru splat rufe; pentru udat i stropit spaii verzi; pentru splare vase closet; pentru stins incendii; pentru diferite utilizri tehnologice (vopsitorii,). Not: Caracteristicile apei destinate consumului uman, respectiv ale apei preluate din sistemul de alimentare cu ap trebuie s respecte o serie de exigene calitative. Exigenele impuse vizeaz n general sntatea omului dar acestea prezint interes i pentru caracterizarea sntii sistemului de transport, respectiv a instalaiei. Normele sanitare pentru apa potabil reprezint limitele acceptate, din punct de vedere sanitar (respectiv din punctul de vedere al nocivitii directe sau indirecte asupra organismului uman) ale concentraiilor n care se poate gsi o substan n apa analizat. Stabilirea acestor norme se realizeaz pe baza unor criterii toxicologice, organoleptice, ecologice, etc. fixate de Organizaia Mondial a Sntii. Cu precizarea c aceste norme sanitare reflect nivelul cunotiinelor tiinifico-tehnice actuale trebuie menionat faptul c ele nu sunt imuabile ci sunt supuse i ele mbogirii coninutului calitativ ca urmare a achiziiilor eseniale ale tiinelor care au ca obiect calitatea vieii pe de-o parte respectiv mecanismele tehnice de determinare, pe de alt parte. n acest sens de exemplu, cercetri foarte recente au pus n eviden importana deosebit pe care o are asupra meninerii strii de tineree, a organismelor vii n general i n special al celor umane, coninutul de deuteriu din apa de but, care conform acestor studii depete de circa 10 ori limita acceptat din punct de vedere biologic. Ori, n normele sanitare actuale nu se regsete un indicator al coninutului de deuteriu. O alt precizare se poate face asupra faptului c nu toate rile au aceleai norme sanitare, de