Curs 1 Sem1 2004

download Curs 1 Sem1 2004

If you can't read please download the document

 • date post

  05-Feb-2016
 • Category

  Documents

 • view

  2
 • download

  0

Embed Size (px)

description

dwd

Transcript of Curs 1 Sem1 2004

 • METODOLOGIA CERCETRII TIINIFICE

  CURS 1

 • INTRODUCERECercetarea, depinznd de punctul de vedere din care este privit la un moment dat, poate fi descris ca:

  O cutare a cunoaterii i nelegerii lucrurilorO experien interesant i cteodat, utilUn proces de calificareO carierUn stil de viaUn proces esenial pentru asigurarea succesului comercialUn mod de mbuntire a calitii vieii Un impuls de satisfacere a ego-uluiJustificarea alocrii de fonduri pentru un departament i justificarea funcionrii sale (Tony Greenfield Research Methods)

 • Cercetarea tiinific ar putea fi definit ca un proces de lrgire a cunotinelor realizat printr-o atent i obiectiv observare, investigare i experimentare, avnd ca int descoperirea sau interpretarea unor noi informaii.n stomatologie datele obinute prin cecetare tiinific pot fi utilizate pentru:a elucida anumite aspecte din etiologia unei anumite boli,pentru a identifica persoanele care sunt supuse unui anumit risc de mbolnvire,a determina nevoile unui anumit grup populaional,a stimula interesul public ntr-o anumit problem de sntate public,a evalua eficiena unui program de sntate n curs de desfurare, saua evalua acurateea tiinific a unui articol sau comunicri

 • Tipuri de cercetri:

  Cercetare empiric i teoretic

  Cercetare de baz cercetare aplicat

 • Cercetare empiric i teoretic

  ntr-o abordare filosofic, exist dou tipuri de cercetri: empiric i teoretic. Cercetarea n domeniul sntii urmeaz, de cele mai multe ori, modelul empiric, prin faptul c este bazat pe observaie i experien mult mai mult dect pe teorii i modele abstracte. Cercetrile epidemiologice, de exemplu, se bazeaz pe colectarea sistematic a observaiilor privind un anumit fenomen, ce intereseaz grupuri de populaie bine definite. Chiar dac n epidemiologie sau n alte ramuri ale sntii este posibil un studiu abstractizat folosind modele matematice, nu se pot realiza progrese fr a compara rezultatele obinute teoretic cu datele colectate la nivelul populaiei studiate.

 • Cercetare de baz cercetare aplicat

  Din punct de vedere funcional, cercetarea poate fi mprit n cercetare de baz (pur) i cercetare aplicat. Cercetarea pur se refer la cunoaterea unor fapte sau fenomene ce nu au o utilitate imediat sau un el bine precizat. Cercetarea aplicat este orientat spre rezolvarea unei anumite probleme avnd un scop bine definit; este de cele mai multe ori generat de o nevoie perceput, i este orientat spre gsirea de soluii pentru o problem existent. Exist o veche controvers ntre beneficiile pe care le aduce societii fiecare dintre aceste dou tipuri de cercetare: n timp ce o parte susine c cercetarea, fiind suportat de ctre societate, trebuie s se adreseze soluionrii unor probleme imediate ale omului, o alt fraciune susine c investigaia tiinific este mai productiv cnd decurge liber i cele mai mari progrese n tiin s-au datorat cercetrii pure. Este general recunoscut faptul c trebuie s existe un echilibru ntre cele dou tipuri de cercetare, societile avansate tehnologic avnd rolul de a suporta o parte semnificativ a cercetrii pure.

 • Prin metodologie se desemneaz tiina efecturii cercetrii (methodos = drum, cale, logos = tiin), o disciplin general n care se dezvolt modalitile de realizare a cunoaterii tiinifice i privete ansamblul elementelor care intervin n cercetare

  n contextul acestui curs, metodele tiinifice i de cercetare reprezint procedee folosite n studii i investigaii de o mare importan n descoperirea unor fapte sau informaii care permit mbuntirea nelegerii strii de sntate sau boal.

 • Modaliti, procedee folosite n cercetare:

  analogia observarea de asemnri ntre problema de rezolvat i o alt problem a crei soluionare este cunoscut Alegere de soluii la ntmplare Edison Generalizarea cnd o problem este stufoas, se poate schia o versiune simplificat, care s cuprind datele ei esenialemprirea spargerea problemei ntr-o serie de sub-probleme care pot fi mai abordabileAdunarea o problem dificil poate fi uurat prin adugarea unei componente (sub-problem)Scderea ndeprtarea unor componete din problema originar. Acest procedeu este folosit n simulri Particularizarea gsirea unui caz ce conine un set mai limitat de caracteristici cum ar fi abordarea unui model bidimensional n cazul unei probleme tridimensionale.

 • Dilatarea sau contracia unele probleme sunt mai uor de rezolvat dac se modific scara sau numrul de variabileInversarea privirea dintr-un punct de vedere opus. n loc de cnd vine trenul acesta n gar?, cnd vine gara la acest tren?Restructurarea n studiile clinice, nu se ntreab dac un tratament anumit vindec boala, ci dac lipsa tratamentului determin absena vindecriiMetoda lui Pappus se presupune c problema este rezolvat i se calculeaz de-a ndoarselea.Metoda lui Tertullus se presupune c nu exist o soluie i se ncearc s se dovedeasc acest lucru.

 • n mod formal, orice cercetare este format din 4 pri (etape):

  Consultarea literaturii de specialitateDezvoltarea de teoriiTestarea teoriilorReflectarea i integrarea noiunilor

 • Analiza literaturii din domeniu Identificarea unor goluri n literaturSe previne reinventarea roiiSe poate pleca dintr-un punct unde s-au oprit cercetri anterioareSe identific persoanele care lucreaz n acelai domeniu, se stabilesc contacte, reele de cercetareSe mbuntete gama cunotinelor n domeniul cercetatSe ncadreaz propria cercetare ntr-un context intelectual, putndu-se compara cu alte lucrri n domeniuSe identific puncte de vedere opuseSe identific informaii sau idei ce pot fi relevante pentru proiectSe identific metode care pot fi relevante proiectului

 • Elaborarea teoriilor

  Este cel mai creativ pas al procesului de cercetare, i pentru unii cel mai incitant.n unele cazuri, colectarea informaiilor precede elaborarea unor teorii, cteodat urmeaz acesteia.Procesul de dezvoltare a unor teorii prin observarea unor cazuri individuale definete inducia.Metoda alternativ este deducia, care reprezint procesul de a trage concluzii n ceea ce privete anumite cazuri particulare pornind de la principii generale

 • Testarea teoriilorTestele sunt folosite pentru verificarea gradului n care teoria elaborat satisface exigenele. Tipurile de verificri difer n funcie de cerinele i ambiiile teoriei formulatePentru ca teoria s aib aplicabilitate general, metodele de testare aparin statisticii Dac teoria are pretenia de a fi valabil doar n anumite situaii particulare, verificarea ei se face utiliznd alte mijloace. Termenul de triangulaie se folosete atunci cnd se verific dac surse diferite i metode diverse au determinat aceleai concluzii

 • Reflectarea i integrarea

  Implicaii:

  S-a acoperit un gol din literaturS-a dat o soluie unei probleme identificabile din domeniuRezultatele au contrazis idei acceptate n domeniuIdei existente n domeniu sunt mai plauzibile n contextul noilor dateSe precizeaz situaii unde teorii mai vechi sunt aplicabile Se d o nou perspectiv unor idei existenteSe genereaz noi ntrebri Se sugereaz noi metode de cercetare n domeniu

 • Componentele unui proiect de cercetareAlegerea i formularea problemei

  Formularea problemei este baza dezvoltrii unei propuneri de cercetare, aceasta incluznd ipoteze i obiective, metod, plan de lucru i buget. Permite celui care investigheaz s descrie problema sistematic, descriind importana ei, prioritatea rezolvrii acesteia la nivel naional i local. Trebuie precizat ce cercetri se au n vedere. Formularea trebuie s fie precis i concis, dar trebuie s includ punctele eseniale. Proiectele formulate trebuie s pun accentul pe probleme de prioritate local sau naional.

  Ipoteza sau ipotezele cercetrii, dac exist, trebuie s fie indicate clar. Valoarea tiinific a muncii depinde de originalitatea i logica cu care sunt formulate ipotezele. Trebuie ca metodele de testare a ipotezelor s fie de bun calitate tiinific.

 • 2 Structurarea cercetrii

  Selecia strategiilor de cercetare depinde de obiectivele studiului. Acestea trebuie s cuprind:Strategii descriptive i de supraveghere utiliznd interviul, chestionare sau informaii existenteStrategii observaionale sau analitice, incluznd studii prospective sau retrospective Strategii experimentale, incluznd studii pe animale, experimente clinice, studii clinice profilactice, studii cvasi-experimentaleStrategii operaionale incluznd observaia i studii longitudinale

  Eantionarea reprezint modalitatea de selectare a unui lot de studiu. Se descriu metode de selectare i stabilire a mrimii lotului de studiu.

  n cazul experimentelor se descriu grupurile de control. Grupul de studiu i de control trebuie s prezinte caracteristici (variabile) ct mai apropiate, exceptnd factorii care sunt studiai. Astfel, trebuie realizate planuri pentru testarea identitii grupurilor.

 • Colectarea datelor

  Propunerea de proiect de cercetare trebuie s includ strategii de colectri de informaii pentru a micora posibilitatea apariiei de confuzii, ntrzieri i erori. Cnmd este necesar, proiectul trebuie s includ testri pilot a metodelor de cercetare i a structurii studiului. Trebuie ca msurtorile s aibe relevan i validitate.

  Analiza i interpretarea Planurile pentru analiza datelor sunt parte integrant a structurii studiului, deoarece se evit situaia de a se constata la sfritul studiului c anumit informaie, sau informaii eseniale nu a (au) fost colectat (e), sau c unele dintre informaii nu pot fi incluse n analiz sau au fost colectate ntr-o form necorespunztoare i deci inutilizabil.

  Raportul

  Trebuie subliniate strategii i planuri pentru diseminarea rezultatelor cercetrii. Trebuie precizat, n special, distribuia rezultatelor la poteniali utilizatori la nivel local sau naional.

 • Cercetarea n domeniul sntiiCercetarea n sntate, fie empiric sau teoretic, pur sau aplicat, se va gsi la gra