Curriculum Nou

download Curriculum Nou

of 34

 • date post

  12-Oct-2015
 • Category

  Documents

 • view

  22
 • download

  1

Embed Size (px)

description

Curriculum

Transcript of Curriculum Nou

 • Institutul de tiine ale Educaiei

  PROPUNERI DE RESTRUCTURARE A CURRICULUM-ULUI NAIONAL

  document de lucru

  iulie 2009

 • 2

 • 3

  CUPRINS

  Introducere .....................................................................................................................................4

  I. Demersuri europene actuale, cu implicaii la nivelul sistemelor educaionale...................5

  II. Diagnoza sistemului romnesc de nvmnt din perspectiva curriculum-ului colar: aspecte pozitive, dificulti, nevoi de restructurare ....................................................................9

  III. Un nou Cadru de referin pentru restructurarea curriculum-ului nvmntului preuniversitar: elemente de reper ..............................................................................................13

  3.1. Argumente pentru restructurarea curriculum-ului naional.............................................................. 13 3.2. Obiective ale restructurrii curriculum-ului naional ....................................................................... 18 3.3. Principii directoare n restructurarea curriculum-ului...................................................................... 18 3.4. Repere n definirea profilului de formare pentru absolventul nvmntului obligatoriu............... 19 3.5. Concepte-cheie de operare ............................................................................................................... 20 3.6. Rute de colarizare, modaliti de evaluare i certificare................................................................. 21 3.7. Propuneri de plan-cadru de nvmnt............................................................................................ 25 3.8. Aspecte specifice privind elaborarea programelor colare .............................................................. 29

  IV. Consecine ale implementrii cadrului de referin ...........................................................32

 • 4

  Introducere

  Prezentul document a fost elaborat de ctre o echip de cercettori ai Institutului de tiine ale Educaiei i are ca scop prezentarea unor propuneri de restructurare a curriculum-ului naional.

  Documentul propus realizeaz, ntr-o prim parte, o prezentare sintetic a demersurilor europene actuale care orienteaz sistemele de educaie din diferite ri i care constituie puncte de reper n promovarea unor msuri de politic educaional la nivel naional, inclusiv n domeniul curricular.

  Diagnoza sistemului romnesc de nvmnt din perspectiva curriculum-ului colar ofer o imagine de ansamblu asupra etapelor de schimbare a curriculum-ului naional realizate pn n prezent. De asemenea, capitolul prezint succint rezultatele diferitelor studii de analiz a curriculum-ului colar, care identific o serie de aspecte problematice la nivelul proiectrii curriculare sau principalele dificulti i constrngeri cu care se confrunt actorii colari n aplicarea acestuia.

  Urmtoarea parte a documentului propune elemente de reper pentru elaborarea unui nou cadru de referin al curriculum-ului nvmntului preuniversitar: argumente; obiective i prioriti; principii directoare; repere n definirea profilului de formare pentru absolventul nvmntului obligatoriu; concepte - cheie de operare; rute de colarizare, modaliti de evaluare i certificare. De asemenea, sunt prezentate propuneri de planuri-cadru de nvmnt pentru tot segmentul preuniversitar, evideniindu-se elementele de noutate ale acestora, precum i implicaiile la nivelul elaborrii programelor colare.

  Ultima parte a documentului realizeaz o trecere n revist a consecinelor implementrii restructurrilor curriculare propuse, la diferite niveluri ale sistemului de nvmnt romnesc.

 • 5

  I. Demersuri europene actuale, cu implicaii la nivelul sistemelor educaionale

  n ultimii ani, la nivelul Uniunii Europene s-au produs progrese susinute n realizarea efectiv a unui spaiu european extins al educaiei, n perspectiva cerinelor societii i economiei bazate pe cunoatere. Astfel, contextul european actual ofer o serie de documente de referin, cu rol important n regndirea, reorganizarea i armonizarea sistemelor de nvmnt, din perspectiva asigurrii calitii educaiei i a mobilitii profesionale i de studiu.

  Documentele europene cu impact i implicaii semnificative asupra schimbrilor introduse n sistemului de nvmnt romnesc sunt Recomandarea Parlamentului European i a Consiliului Uniunii Europene privind competenele-cheie din perspectiva nvrii pe parcursul ntregii viei1 i Cadrul European al Calificrilor (European Qualifications Framework EQF). Acestea au rol de repere decizionale majore pentru fundamentarea procesului de reform a nvmntului preuniversitar din Romnia i pentru faptul c sunt direct asociate cu strategia educaiei permanente.

  Recomandarea Parlamentului European i a Consiliului Uniunii Europene privind competenele-cheie din perspectiva nvrii pe parcursul ntregii viei contureaz, pentru absolvenii nvmntului obligatoriu, un profil de formare european structurat pe opt domenii de competen. Competenele sunt definite ca ansambluri de cunotine, deprinderi i atitudini care urmeaz s fie formate pn la finele colaritii obligatorii. Structurarea acestor competene-cheie se realizeaz la intersecia mai multor paradigme educaionale i vizeaz att domenii academice (de exemplu Comunicarea sau competenele n Matematic, tiine i tehnologie), precum i aspecte inter- i transdisciplinare, metacognitive, realizabile prin efortul mai multor arii curriculare.

  Dezbaterile pe tema competenelor-cheie au atins multe paliere, iar abordrile la nivel curricular sunt diferite. O posibil explicaie a varietii situaiilor existente ine i de aspectele specifice ale modului n care competenele-cheie au fost concepute. Acestea sunt considerate o combinaie specific de cunotine, de abiliti i de atitudini adecvate contextului de care are nevoie fiecare individ pentru mplinirea i dezvoltarea personal, pentru cetenia activ, pentru incluziune social i pentru angajare pe piaa muncii Acest fapt este important n configurarea unui cadru curricular menit s contribuie la aplicarea cunoaterii de tip colar n via. Dar cele opt domenii de competen au legturi diferite cu aspectele enunate mai sus. De exemplu, pentru piaa muncii, unele domenii au o legtur evident este cazul educaiei antreprenoriale sau a competenei digitale; n cazul altora, legtura sau utilitatea este mediat de aspecte care in de dezvoltarea personal sau de un bagaj de achiziii de tip procedural fr de care nu este posibil viaa profesional. De aici deriv complexitatea modurilor n care referina numit competen-cheie poate fundamenta regndirea curriculum-ului colar n ansamblu.

  1 Recommendation of the European Parliament and of the Council on Key competences for lifelong learning,

  2006/962/EC.

 • 6

  Schimbrile implementate n sistemul romnesc de nvmnt n contextul prelungirii nvmntului obligatoriu la 10 ani au vizat explicit racordarea la prevederile documentului european (n varianta acestuia din 2003). Dei consistente la nivelul planurilor cadru de nvmnt i al modului n care acestea structureaz parcursul educaional al elevului, mai ales prin filiere i specializri liceale, demersurile menionate nu au fost de aceeai amploare la nivelul elaborrii programelor colare, oprindu-se n multe cazuri numai la nivel declarativ.

  O imagine sintetic a modului n care competenele-cheie se coreleaz cu ariile curriculum-ului intenionat din Romnia este redat n tabelul de mai jos.

  Tabel 1. Relaionarea competenelor-cheie cu ariile curriculare din sistemul de nvmnt romnesc

  Competene cheie Arii curriculare

  Relaii directe

  comunicare n limba matern Limb i comunicare

  comunicare n limbi moderne Matematic i tiine ale naturii

  competene matematice, n tiine i Om i societate tehnologii

  competene digitale Arte

  competene metacognitive (a nva Educaie fizic i sport s nvei)

  competene interpersonale, Tehnologii interculturale, sociale i civice

  competene antreprenoriale Consiliere i orientare

  sensibilizare i exprimare cultural Relaii inter-,

  transcurriculare

  Cadrul European al Calificrilor (European Qualifications Framework EQF) este o propunere de recomandare ctre Parlamentul European, care vizeaz contribuia la armonizarea i la corelarea sistemelor naionale de educaie i de formare, pornind de la obiective comune din domeniile pregtirii forei de munc i ale educaiei permanente. Rolul cadrului european al calificrilor este s faciliteze mobilitatea profesional i geografic a celor care nva. Elementul-cheie pe care-l propune documentul este conceptul de rezultate ale nvrii2 dobndite ntr-un demers de nvare permanent, mai mult dect legate de o instituie, de curriculum sau de pregtirea pentru o anumit calificare.

  2 Sintagma rezultatele nvrii depete formularea mai general de centrare pe elev, punnd accent pe

  aspectele posibil de cuantificat ale nvrii de tip procedural, nu pe cunoaterea declarativ.

 • 7

  Principiile care stau la baza documentului sunt cele ale transparenei i ncrederii reciproce. Se ateapt c EQF va facilita transferul, transparena i recunoaterea calificrilor descrise ca rezultate ale nvrii, evaluate i certificate de un organism abilitat la nivel naional sau sectorial. O schimbare esenial fa de documentele anterioare este c acest cadru al calificrilor trebuie s capteze i s valideze diferitele niveluri de competene indiferent de contextul n care au fost dobndite (medii formale i non-formale de educaie i de antrenament pentru asumarea de multiple roluri). Utilitatea unui asemenea sistem de referin european privete clarificarea terminologiilor naionale i definirea calificrii n termenii unui proces de fo