Curriculum_ Asistent Regizor Artistic

download Curriculum_ Asistent Regizor Artistic

of 109

 • date post

  13-Apr-2016
 • Category

  Documents

 • view

  17
 • download

  3

Embed Size (px)

description

1

Transcript of Curriculum_ Asistent Regizor Artistic

MINISTERUL EDUCAIEI, CERCETRII I TINERETULUI

MINISTERUL EDUCAIEI, CERCETRII I TINERETULUIAnexa nr. 4 la Ordinul MEdCT nr. 5173 din 29.08.2008CURRICULUM

pentru anul ICALIFICARE:Asistent regizor artistic BUCURETI

2008Autori:Paul PROTOPOPESCUDirector de imagine , PRO CINEMA s.r.l.

Colegiul Tehnic "MEDIA", Bucureti

Dan Adriana

profesor inginer, gr. I, Colegiul Tehnic Media, BucuretiOlteanu Matei

profesor inginer, gr. I, Colegiul Tehnic Media, Bucureti

Ciobanu Mariana Violetaprofesor, gr. II, Colegiul Tehnic Media, Bucureti

Consultan:

CENTRUL NAIONAL DE DEZVOLTARE A NVMNTULUI PROFESIONAL I TEHNIC

Paula POSEA expert CNDIPT

Nota introductiv:

n conformitate cu procesele de evoluie care se produc la toate nivelurile n ara noastr i care sunt impuse de necesitatea promovrii unei economii de pia, are loc i dezvoltarea procesului de reform a nvmntului profesional i tehnic, reform care are ca principal obiectiv asigurarea de specialiti n toate domeniile de activitate, cu o pregtire profesional superioar, capabili a rspunde cerinelor legislaiei rii noastre i ale Uniunii Europene.

nvmntul postliceal ofer ansa oricrui absolvent de liceu s obin o calificare la un nivel avansat, care-i faciliteaz integrarea pe piaa muncii.

Adaptarea la noile cerine ale economiei de pia, presupune nsuirea acelor competene care s dezvolte n rndul elevilor naltul profesionalism, iniiativa, perspicacitatea, abilitatea de a opera eficace ntr-un cadru economic dinamic i concurenial.

Competenele incluse n calificarea de nivel 3 avansat - Asistent regizor artistic formeaz viitorilor absolveni abiliti legate de:

Constructia dramaturgica a productiilor tv Difuzarea n direct a programelor de televiziune

Valentele artistice ale materialelor video Montajul programelor de televiziune

Coordonarea echipelor audio video

Dobandirea calitatilor necesare lucrului in echipa si asumarea responsabilitatilor in relaiacu Realizatorul , Redactorul sau Regizorul artisticPe lng activitile specifice, editorul, i va dezvolta competene cheie importante necesare unei bune comunicri att cu factorii de creaie artistic ct i n cadrul serviciului de nregistrare, montaj i postprocesare sau n cadrul serviciului de difuzare emisiuni de televiziune, i va dezvolta competene de utilizare a aparaturii specifice, va aplica continuu tehnici de mbuntire a calitii activitii la locul de munc si isi va dezvolta un sistem de analiza prin care va evalua rezultatele muncii sale.

Curriculum-ul a fost structurat pe module care vizeaz att prezentarea conceptelor, principiilor i noiunilor eseniale care formeaz sistemul teoretic, ct i aplicabilitatea metodelor i procedurilor larg utilizate n diferite demersuri la locul de munc ;i se parcurge pe durata a doi ani.Unele module au distribuite, conform planului de nvmnt, ore de instruire teoretic dar i ore de pregtire practic. Orele de pregtire practic se recomand a fi realizate la agentul economic pentru a asigura cadrul optim pentru dezvoltarea competenelor profesionale.

PLAN DE NVMNT

coala postlicealAnul IDomeniul: Producie mediaCalificarea : Asistent regizor artisticModulul I:

Comunicare profesional n limba modernTotal ore/an128

din care: instruire practic-

Modulul II:

Tehnologia informaiilor i comunicaiei aplicatTotal ore/an64

din care: instruire practic-

Modulul III:

Comunicare profesionalTotal ore/an64

din care: instruire practic-

Modulul IV:

Noiuni generale de limbaj vizual Total ore/an96

din care: instruire practic 32

Modulul V:

Noiuni de baz privind imaginea Total ore/an128

din care : instruire practic32

Modulul VI:

Noiuni de baz privind regia Total ore/an128

din care: instruire practic64

Modulul VII:

Comunicare vizuala Total ore/an64

din care: instruire practic-

Modulul VIII:

Studii de film si televiziune Total ore/an64

din care: instruire practic -

Modulul IX:

Conceptul de mediaTotal ore/an64

din care: instruire practic-

Modulul X:

Prelucrarea imaginilor digitaleTotal ore/an64

din care: instruire practic64

Total ore/an:27 ore/sptmn x 32 sptmni864 ore

din care:pregtire practic6ore/sptmn x 32 sptmni192 ore

Stagii de pregtire practic: 30 ore/sptmn x 3 sptmni/an= 90 ore

TOTAL : 954 ore/an Not : Orele de instruire i orele din stagiile de pregtire practic vor fi coordonate de ctre profesorii de specialitate.

Pregtirea practic pentru modulele de specialitate se desfoar ntr-o zi / sptmn x 6 ore / zi n laboratoarele colii sau la agenii economici.Stagiile de pregtire practic se vor desfura la agenii economici, sub ndrumarea profesorului de specialitate, cu clasa mprit pe grupe.La finalul stagiului de pregtire elevii vor realiza un proiect care s abordeze coninuturi si competene din toate modulele studiate pe parcursul anului .

Pentru modulele de comunicare profesional n limba modern 1 i 2 curriculumul este comun, bazndu-se pe aceeai unitate de competene din standardul de pregtire profesional.Modulul I

COMUNICARE PROFESIONAL N LIMBA MODERN 1

A. NOT DE PREZENTARE

Principii

Curriculumul de COMUNICARE PROFESIONAL N LIMBA MODERN, nivel 3+ pentru COALA POSTLICEAL a fost elaborat avndu-se n vedere urmtoarele:

nevoile de comunicare profesional n limba modern ale absolvenilor de coal postliceal

existena unei uniti de competen Comunicare profesional n limba modern, nivel 3+ n componena fiecrei calificri de nivel 3+ din Sistemul Naional al Calificrilor din Romnia;

reperele specifice de elaborare a curriculumului pentru nvmntul profesional i tehnic prin organizarea modular a studiului domeniilor cunoaterii specifice care intr n componena calificrii;

reperele impuse de OMEdC Nr. 3973 / 27 .04.2005 cu privire la aprobarea Metodologiei de elaborare, avizare i aprobare a standardelor de pregtire profesional i a curriculumului pentru nvmntul postliceal, i a Reperelor metodologice pentru proiectarea standardelor de pregtire profesional i a curriculumului la nvmntul postliceal, n noua structur a sistemului de nvmnt profesional i tehnic din Romnia;

documentele europene privind achiziionarea competenelor cheie n cadrul parcursului colar i n cadrul nvrii pe toat durata vieii;

necesitatea de a oferi prin curriculum un rspuns adecvat cerinelor socio-profesionale, exprimat n termeni de achiziii finale uor evaluabile la ncheierea parcursului colar i de formare prin coala postliceal. Prezentul curriculum ine seama de organizarea nvmntului postliceal i de structura Unitii de competen Comunicare profesional n limba modern, nivel 3+, i a fost elaborat urmrindu-se:

A. practica raional a limbii. Prin dezvoltarea competenelor de receptare, de producere i de interaciune, elevul va putea, n limitele cunotinelor dobndite, s decodifice i s produc, att oral ct i n scris, n contexte profesionale, mesaje corecte i adecvate funcional i comunicativ.B. formarea i dezvoltarea de competene de comunicare i interaciune. Elevul va fi capabil s utilizeze contient i adecvat funcional modaliti i tehnici de comunicare i interaciune (oral i n scris) n diverse contexte comunicative profesionale i sociale.C. dezvoltarea unor tehnici de munc intelectual n vederea nvrii pe toat durata vieii. Elevul va nva s utilizeze strategii i tehnici de studiu prin care s valorifice cunotine i deprinderi achiziionate prin studiul altor discipline, inclusiv al disciplinelor tehnice de specialitate, s utilizeze informaii din tabele, scheme, grafice, s foloseasc dicionare i alte tipuri de lucrri de referin, alte surse de informare, inclusiv bazele de date i Internetul.

n aceste condiii, proiectarea curricular pornete de la trei puncte de reper:

a) Unitatea de competen Comunicare profesional n limba modern, nivel 3+ din componena fiecrei calificri;

b) documentele Comisiei Europene referitoare la dezvoltarea competenelor cheie;

c) Cadrul European Comun de Referin pentru limbi: nvare, predare, evaluare publicat de Consiliul Europei n 1998 i revizuit n 2000.

Din aceast perspectiv, curriculumul de fa construiete, pe baza achiziiilor dobndite pn la sfritul nvmntului liceal, competene de comunicare necesare pentru o comunicare profesional n limba modern adecvat situaional / acceptat social prin nsuirea de cunotine, deprinderi i atitudini specifice domeniului socio-profesional de activitate i contribuie n plus i la dezvoltarea i aprofundarea de competene cheie n alte dou dintre cele opt domenii de competene cheie (domenii asumate i de sistemul de nvmnt romnesc) identificate la nivel european: (5) a nva s nvei (Learning to learn), (6) competene interpersonale, interculturale, sociale i civice (Interpersonal, intercultural, social and civic competences).

Structura programei

Parcursul de nvare se realizeaz pe baza unei proiectri curriculare i didactice care mbin competene i tipuri de coninuturi, cu particularizarea coninuturilor tematice i funcionale la specificul domeniului de profesionalizare.

Programa colar pentru modulul Comunicare n limba modern, nivelul 3+ este realizat dup modelul de proiectare de curriculum modular, n conformitate cu prevederile din Anexa II la OMEdC Nr. 3973 / 27 .04.2005 Repere metodologice pentru proiectarea standardelor de pregtire profesional i a curriculumului la nvmntul postliceal. Se asigur astfel corelarea programei cu unitatea de competen Comuni