Csatelul Huniazilor

of 10 /10

Embed Size (px)

description

Csatelul Huniazilor. Castelul Corvinilor sau Castelul Huniazilor este un castel din Hunedoara, cel mai important monument de arhitectură gotică din Transilvania. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of Csatelul Huniazilor

Page 1: Csatelul Huniazilor
Page 2: Csatelul Huniazilor

•Castelul Corvinilor sau Castelul Huniazilor este un castel din Hunedoara, cel mai important monument de arhitectură gotică din Transilvania.

Page 3: Csatelul Huniazilor

Este o construcţie impunătoare, cu acoperişuri înalte şi divers colorate, cu turnuri şi turnuleţe, ferestre şi balcoane împodobite cu dantelara pietrei cioplite.

Page 4: Csatelul Huniazilor

•A fost ridicat în secolul XV de către Iancu Hunedoara, pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaşti.

Page 5: Csatelul Huniazilor

•O legenda in versuri spune ca vechiul castru, peste care a aparut mai tarziu actualul castel, a fost construit in urma unei intreceri intre trei zane. Ele si-au propus sa construiasca fiecare cate un castel. La doua dintre cele doua zane castelul s-a daramat, iar castelul celei de-a treia –pe care l-a construit cu ajutorul lui Dumnezeu- “si azi se vede”. Suparate, primele doua zane s-au infuriat pe reusita celei de la Hunedoara si au izgonit-o, ba chiar au aruncat dupa ea cu o bucata mare de fier,dar nu au reusit sa o nimereasca. Au nimerit insa muntele, caruia i-au taiat varful :Retezat.

Page 6: Csatelul Huniazilor

Dupa o batalie, trei turci au cazut prizonieri in cetatea din Hunedoara. Ei au facut o intelegere cu Ioan (Iancu) de Hunedoara: urmau sa fie eliberati daca sapau in stanca si dadeau de apa. Abia dupa 15 ani, cei trei au reusit sa isi tina ramasagul, dand de apa la 28 de metri adancime. Intre timp Ioan de Hunedoara a murit, iar turcii nu au primit de la sotia acestuia, Elisabeta Szilagyi, libertatea promisa. Mai mult, aceasta a pus ca prizonierii sa fie ucisi.

Page 7: Csatelul Huniazilor

  Se spune ca prezenta corbului (cu un inel in cioc) pe blazonul familiei Corvinilor este legata de o intamplare traita de Ioan de Hunedoara. Acesta primise de la tatal sau natural - Sigismund de Luxemburg – un inel de aur. Aflat intr-o calatorie, inelul i-a fost smuls de un corb. Pasarea a zburat cu obiectul in cioc insa Ioan ar fi reusit sa-l doboare si sa-si recupereze bijuteria.

Page 8: Csatelul Huniazilor

Adresa: Curtea Castelului nr. 1 - 3, Hunedoara Program: 9:00 - 17:00; luni: inchis

Telefon: 0254-711.423

Page 9: Csatelul Huniazilor

Pentru a descoperii mai multe despre acest uimitor castel, va invitam sa-l vizitati si sa va lasati purtati de valurile timpului odata cu el.