Creaإ£ie إںi epilepsie - ccdj.ro 206 APRILIE- tot ce are un epileptic, mai puإ£in epilepsia....

download Creaإ£ie إںi epilepsie - ccdj.ro 206 APRILIE- tot ce are un epileptic, mai puإ£in epilepsia. Emil Cioran,

of 54

 • date post

  30-Aug-2019
 • Category

  Documents

 • view

  0
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Creaإ£ie إںi epilepsie - ccdj.ro 206 APRILIE- tot ce are un epileptic, mai puإ£in epilepsia....

 • 2

  Creaie i epilepsie

  Suntei cu toii sntoi, dar nu avei nici cea mai vag idee ce fericiretrim noi, epilepticii, cu o secund naintea unei crize. Nu tiu dac aceastfericire dureaz secunde, ore sau luni, dar, credei-m, nu a schimba-opentru toate plcerile lumii.

  Dostoievski

  Am tot ce are un epileptic, mai puin epilepsia.Emil Cioran, Caiete I. 1957-1965

  n sine, orice idee este neutr, sau ar trebui s fie; dar omul o nsufleete,proiectndu-i n ea flacra i nebunia; impur, preschimbat n credin,ea se insereaz n timp, capt chip de eveniment: are loc astfel trecereade la logic la epilepsie... Aa se nasc ideologiile, doctrinele i farselensngerate.

  Emil Cioran, Tratat de descompunere

  Prima descriere a epilepsiei: Hipocrate (400 .e.n): morbus sacer(boala sfnt).

  Oamenii cred c epilepsia este divin, numai pentru c nu o neleg. idac ar considera divin tot ceea ce nu neleg, lucrurile divine nu ar aveasfrit.

  Hipocrate, Despre vechea medicin

  Despre crizele de epilepsie care veneau: ca un vrtej de gnduri i deimagini, timp n care cunotina mi se scufunda precum un vas ntr-o furtun.

  Gustave Flaubert

  Accesul [de epilepsie] este determinat de descrcrile electrice care seproduc n creier.

  John Hughlings Jackson (1875)

  ncpnarea de a scrie este o ncpnare de a vindeca, o ascez, oigien.

  Roland Barthes

  Tratamentul epilepsiei n Antichitate: snge nc cald, but, de la ungladiator proaspt sugrumat sau de nou ori ficat de gladiator. Tratamentindicat de Scribonius Largus, medicul mpratului Claudius.

 • 3

  Creaie i epilepsie

  Dostoievski a avut prima criz epileptic la vrsta de 9 ani. Ca adult,leina la cteva zile, vznd fulgere i simind o fericire aproapenepmntean nainte de a i pierde cunotina.

  n romanele sale sunt 30 de personaje epileptice.

  Viaa e linitea organelor.Paul Valry

  Boala druiete geniul.

  Spaima mea, o spaim mistic, ce m apleac spre tcere, ncepe n faagrandorii religioase a damnailor, n faa geniului-maladie i a maladiei geniu,n faa tipului de reprobai, de posedai, n care Sfntul i Criminalul seconfund.

  Thomas Mann

  Norma n materie de psihism uman este revendicarea i folosirea libertii,ca putere de revizuire i de instituire a normelor, revendicare ce implic nmod normal riscul nebuniei.

  Georges Canguilhem

  Aproape pretutindeni nebunia netezete calea ideii noi care sfrminterdicia obiceiului, a unei superstiii venerate.

  Nietzsche

  Frecvena epilepsiei la marii oameni ne ajut s sesizm natura epileptoida Geniului.

  Cesare Lombroso

  Noi avem un alt nceput de greeal, bolile. Ele ne stric judecata isimul. i dac cele mari le altereaz ntr-o msur nsemnat, nu m ndoiescc cele mici ne impresioneaz dup proporia lor.

  Pascal

 • 4

  Nic

  ola

  e B

  AC

  AL

  BA

  SA

  ,

  Epilepsia este un grup deafeciuni ale celor maiintelectuale structuri alecreierului: cortexul cerebral,scoara. Este vorba de oactivitate anormal sau

  excesiv. Crizele epileptice au o traduceresenzitiv, motorie, afectiv i intelectual. Acestgrup de boli i trage numele din greaca veche.Epilepsia n greaca veche nseamn atac. Aurace le precede este un ansamblu de fenomenestranii vizuale, olfactive, psihice. Se poatemanifesta cu accese motorii convulsive sau fr,cu pierdere de cunotin sau doar simple absene.

  n Antichitate se bnuia o invadare a Eului dectre alii, fie divinitate, fie de CEL RU. Deaici, o sacralitate ce i s-a atribuit. Este deseoriimplicat i sentimentul religios sau o trirereligioas.

  Cnd ne botezm, ne ndumnezeim, nelepdm de Satana. Ce nseamn aceastaconcret? O aflm de la catolici, din zicerea nlatin a preotului ctre nou-nscut: Jur-te dar,duh necurat, iei i te deprteaz de la robul acestaa lui Dumnezeu. Cel ce-i poruncete ie, diavolblestemat, Satana rnduit la pedeapsa muncii deveci, e Acelai care a umblat ca pe uscat pevalurile mrii i a ntins mna lui Petru care pierea.Demon blestemat, mrturisete pedeapsa-irnduit i te deprteaz de la robul acesta al luiDumnezeu.

  Sacrul este un element n structura contiineii nu un stadiu n istoria acestei contiine(Eliade M.).

  Psihanalistul elveian Carl Gustav Jung (1875-1961) afirma c incontientul uman ar fi structuratreligios, deci c dimensiunea sacrului ar fi inerentfiinei umane.

  Creierul uman a fost alctuit genetic n aafel nct s se deschid n faa credinelorreligioase. Att timp ct creierul nostru vafunciona n aceast alctuire, Dumnezeu nu vadisprea, au declarat naii neuroteologiei (ceacare face pe baze imagistice legtura ntre nucleiicerebrali i tririle spiritual religioase) Newbergi dAquili de la Universitatea din Pennsylvania.

  Ar exista o adevrat reea de centri nervoiimplicai n sentimentul religios.

  Bunoar, epilepsia lobului temporal provoacinteresul brusc pentru religie, n 1990

  neuropsihologul american Michael Persinger ademonstrat c stimularea electromagnetic a lobilortemporali declaneaz senzaia de a avea alturi oprezen invizibil. n timpul rugciunii, la clugriicatolici franciscani se produce inactivarea zonei deorientare, deci o desenzorializare (Folea T.).

  n 2001, Andrew Newberg a analizat pe bazaemisiei de pozitroni activitatea cerebral a opt clugritibetani care utiliznd tehnici de control respirator auatins un nivel de meditaie ce produce o stare n careeste resimit o fuziune cu Universul. Cu ct meditaiaera mai profund, cu att scdea irigarea sanghin acortexului parietal superior. Aceast zon cerebraleste cea care permite individului s se orienteze nspaiu i s fac distincia ntre corpul su i mediulnconjurtor. ncetinirea activitii n cortexul parietalsuperior produce sentimentul fuziunii mistice cu Lumea.

  Cum se poate descrie un asemenea sentiment defuziune mistic?

  Iat descrierea acestei Unio mystica (cum odenumete biserica) fcut de Sfnta Tereza de Avila(sec. XVI):

  E un fel de lein ce i rpete puin cte puinrespiraia i toate forele trupului. Degeaba ai vrea svorbeti, nu poi s alctuieti discursul i chiar dacai reui, nu ai avea fora de a-l pronuna. Cci oricefor exterioar te prsete n timp ce fora tainterioar sporete. Este starea n care dou realiti,ce existau divizate, se contopesc.

  Omul este foarte bine echipat cognitiv pentru acrede, susine Newberg.

  A crede n ce? ntr-o entitate superioar, desinvizibil, aflat la originea lumii.

  n 2005, psihologul Laura Koenig de laUniversitatea de la Minnesota, SUA, a demonstrat cnivelul de religiozitate este genetic determinat.Experienele s-au fcut pe loturi mari de gemeni monoi bizigoi. Pe baza acestora s-a demonstrat influenageneticului asupra religiozitii i c aceast influense manifest amplificat progresiv n decursul vieii.

  Dac fiecare motenete un creier care l conducespre credin, ce anume din structura creierului lmpinge spre Dumnezeu?

  O prim lmurire a adus-o studiulneurotransmitorilor, mesagerii chimici ce conecteazneuronii ntre ei.

  n 1990, studiind efectele asupra creierului a aanumitelor substane psihedelice, substane ce provoacmodificarea percepiei senzoriale, halucinaii, senzaiacontopirii cu lumea (substane din care face parte LSDsau psylocina i care sunt definite mai ales prin

  Morbus sacer, morbus demonicus?

 • 5

  posibilitatea de a provoca halucinaii) s-a vzut mareaasemnare dintre structura chimic a acestora iserotonin (metabolit al aminoacidului triptofan) cu rolde neurotransmitor cerebral implicat n senzaia defoame, sete, n mecanismul somnului.

  Prea puin serotonin n creier duce la depresie.Studiul creierului de sinucigai a demonstrat scdereadramatic a serotoninei.

  Serotonina este n creier uneliberator al altui neurotransmitor,glutamatul. Drogurile psihedelicepclesc structurile de eliberare aglutamatului dndu-se dreptserotonin.

  n 2003 J. Borg (UniversitateaKarolinska din Stockholm) ademonstrat c religiozitatea depindede concentraia intracerebral deserotonin.

  Pe suprafaa neuronilorserotoninergici sunt dispui receptorii5HT1A. Aceti receptori scadcantitatea de serotonin eliberat ncreier. Cu ct numrul acestorreceptori este mai sczut, cu attreligiozitatea este mai mare (miracoleacceptate, viziuni mistice, credina ntr-un al aseleasim).

  Un chestionar bazat pe 238 de ntrebri evalueaz25 de aspecte fundamentale ale personalitii umane.Este aa numitul chestionar TCI (Temperament andCharacter Inventory). Din cele 25 aspectefundamentale ale personalitii, religiozitatea s-adovedit a fi unicul parametru corelat cu densitateareceptorilor 5HT1A.

  Serotonina nu este unica molecul a credinei.Pot fi implicai i ali neurotransmitori, ntre caredovedii pn acum au fost opioizii (Revoy N.). Decisuntem fcui pentru a crede.

  Este aceasta dovada existenei lui Dumnezeu?Pentru unii da, pentru alii este numai un rezultat al

  adaptrii n cursul evoluiei lumii vii. Religia este unprodus natural, rezultat al evoluiei (Baril D).

  Religia este un mecanism de adaptare bazat pestratagema psihic descoperit de psihologi n 1970 idenumit iluzie de control.

  O piruet cognitiv ce neag realitatea prin iluziac o poi (chiar ilogic) controla. Este mecanismul cest la baza credinei c boala i moartea este cevace se ntmpl numai altora.

  Iluzia de control are efecte fiziologice benefice.Expunerea pe termen lung la o situaie periculoas

  pe care nu o poi influena (rzboi, epidemie,catastrof) duce la starea biologic numit inhibiiaaciunii. Tahicardia, hipertensiunea arterial,

  creterea nivelului sanghin de adrenalin i corticoiziduc final la degradare biologic.

  Reacia noastr la pericol este celebrul fugi saulupt. Dar dac nu ai unde s fugi i cu cine s lupi?

  Atunci n fapt nu i rmne dect autoagresiuneaprin aciunea excesiv prelungit a unor mecanismebiochimice i hemodinamice ce nu i gsesc finalitatea.

  Poi opri acceleraia n gol ainhibiiei aciunii prin cheia decontact a iluziei de control.

  Religia reprezint un ansamblude r