Craciunul la români . . .

download Craciunul  la români . . .

If you can't read please download the document

Embed Size (px)

description

Muzica : “Iată, vin colindători!”. Craciunul la români. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of Craciunul la români . . .

 • Muzica : Iat, vin colindtori!

 • Probabil c nimic altceva nu poate defini mai bine spiritul unui popor dect strvechile sale tradiii i obiceiuri. Cltorul va fi surprins s descopere n Romnia un loc plin de legende, mituri i tradiii pstrate de-a lungul secolelor.

 • Decembrie este cea mai ateptat i mai ndrgit lun a anului de toat lumea, dar n special de copii. Marile bucurii pe care ni le aduce aceast ultim lun a anului sunt Srbtorile Crciunului, cu toate credinele i datinele care le nsoesc.

 • Pe 24 decembrie, n aceasta zi de Ajun a Crciunului, ncepe marea Srbtoare a Naterii Domnului. Primele semne le dau grupurile de colindtori, care pornesc din cas n cas, cu o traist ncptoare pe umr, pentru a le ura gazdelor fericire, sntate i prosperitate, primind pentru aceste urri cozonac, prjiturele, covrigi, nuci, mere i chiar colcei pe care gospodinele care respect tradiia le-au pregtit cu mult timp nainte.

 • Datina Bradului de Crciun este o practic veche, pe care unii o consider chiar mai veche dect cretinismul i care simbolizeaz pomul vieii. n Ajunul Crciunului, n fiecare cas se mpodobete cte un brad (cu beteal, globuri, figurine, ghirlande, bomboane, artificii i lumnri sau beculee). Noaptea, Mo Crciun aduce daruri, pe care le pune sub brad.

 • "Steaua" este un colind care ncepe din prima seara a Crciunului i se ncheie la Boboteaz. Cei care merg cu Steaua sunt mai ales copii ntre 7 i 14 ani. Obiceiul are o semnificaie religioas fiind legat de steaua care s-a aratat celor trei magi de la rsrit. Copiii merg la colindat cu o stea mare, din lemn, gtit cu hrtie colorat i crengue de brad.

 • n unele locuri, n noaptea Crcinului, putem ntlni i obiceiul cunoscut sub numele de Vicleimul (Viflaiemul, Vitleimul) sau Irozii, la care particip copiii. Personajele dramei sunt Irod i ceata sa de Vicleim: un ofier i soldai mbrcai n portul ostailor romani, trei crai sau magi( Melchior, Baltazar i Gaspar), un cioban, un prunc i, n unele pri, o paia.

 • Sursa de inspiraie a acestei piese de teatru o constituie evenimentul religios al Naterii lui Iisus. Dei cu caracter religios, Vicleimul interacioneaz cu celelate jocuri cu mti, mprumutnd diferite figuri, tipuri de mti i moduri de desfurare. Grupul de Vicleim activeaz timp de 2-3 zile n preajma Crciunului.

 • Pe lng acestea, al cror subiect este Naterea Domnului, romnii mai fac urri prin intermediul unor alte colinde, create pe baza unor obiceiuri laice: "Pluguorul", "Capra", "Ursul", "Sorcova". "Capra" este - de fapt - un om mascat, ascuns sub un costum larg, care ine deasupra capului un b n vrful cruia este cioplit un fel de cap de capr. Falca de jos a caprei este mobila, astfel nct gura acesteia se poate nchide sau deschide, dar mai ales poate clmpni, fcnd un zgomot specific.

 • n jurul caprei cnt i danseaz ali colindtori mascai i costumai specific, unii dintre acetia fiind instrumentiti cu acordeon, fluier, toba sau chiar vioara. Este un colind vesel, cu umor, care provine dintr-un strvechi ritual agricol, practicat pentru a aduce rodnicie n anul ce vine. Pe vremuri, n faa caprei se aruncau boabe de gru, orz sau porumb.

 • Asemntor cu Capra este obiceiul de a umbla cu Ursul, aceast datin avndu-i de asemenea originea ntr-un cult geto-dac, ce urmrea fertilizarea i purificarea solului i a gospodriei. Ursul este ntruchipat de un flcu care poart pe cap, pe umeri i pe spate blana unui astfel de animal, avnd n jurul urechilor nite ciucuri roii. Ursul este nsoit de un grup de colindtori mascai i costumai, care reprezint diverse animale sau personaje i care l a prin strigturi.

 • Crciunul reprezint pentru fiecare dintre noi un moment deosebit. E o srbtoare care ne face s ne privim viaa altfel, s-i vedem pe ceilali ntr-o lumin favorabil, s ne deschidem sufletul mai uor.

 • www.wikipedia www.images.google.ro www.animatedgif.net articole din reviste Muzica : Iat, vin colindtori!