Conventie cadru ects 2015

13
UNIVERSITATEA „OVIDIUS” din CONSTANŢA FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE CADRU GENERAL de organizare a stagiului de practică 1. În sensul Ordinului M.E.C. nr.3955/12.06.2008, termenii şi noţiunile folosite au următoarele semnificaţii: a) Stagiu de practică – activitatea desfăşurată de studenţi şi masteranzi, în conformitate cu planul de învăţământ. b) Organizator de practică – Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa. c) Partener de practică – firma economică sau instituţia care desfăşoară o activitate în corelaţie cu specializările cuprinse în planul de învăţămînt şi poate asigura procesul de instruire practică a studenţilor şi masteranzilor. d) Practicant – studentul sau masterandul care desfăşoară activităţile practice. e) Cadru didactic supervizor – persoana desemnată de organizatorul de practică, care asigură planificarea, organizarea şi supravegherea desfăşurării stagiului de practică. f) Tutore – persoana desemnată de partenerul de practică să asigure condiţiile de desfăşurare a stagiului de practică. g) Convenţie-cadru privind efectuarea stagiului de practică este- acordul încheiat între Facultatea de Ştiinţe Economice, partenerul de practică şi practicant. h) Portofoliu de practică – element ataşat Convenţiei-cadru.

description

ovidius constanta

Transcript of Conventie cadru ects 2015

UNIVERSITATEA OVIDIUS CONSTANA

UNIVERSITATEA OVIDIUS din CONSTANA

FACULTATEA DE TIINE ECONOMICE

CADRU GENERAL

de organizare a stagiului de practic

1. n sensul Ordinului M.E.C. nr.3955/12.06.2008, termenii i noiunile folosite au urmtoarele semnificaii:

a) Stagiu de practic activitatea desfurat de studeni i masteranzi, n conformitate cu planul de nvmnt.

b) Organizator de practic Facultatea de tiine Economice din cadrul Universitii Ovidius din Constana.

c) Partener de practic firma economic sau instituia care desfoar o activitate n corelaie cu specializrile cuprinse n planul de nvmnt i poate asigura procesul de instruire practic a studenilor i masteranzilor.

d) Practicant studentul sau masterandul care desfoar activitile practice.

e) Cadru didactic supervizor persoana desemnat de organizatorul de practic, care asigur planificarea, organizarea i supravegherea desfurrii stagiului de practic.

f) Tutore persoana desemnat de partenerul de practic s asigure condiiile de desfurare a stagiului de practic.

g) Convenie-cadru privind efectuarea stagiului de practic este- acordul ncheiat ntre Facultatea de tiine Economice, partenerul de practic i practicant.

h) Portofoliu de practic element ataat Conveniei-cadru.

2. Stagiul de practic al studenilor se va desfura pe durata a trei sptmni (15 zile lucrtoare) n perioada 26.05.2014-13.06.2014.3. Practica se va desfura n cadrul unor firme economice, care s corespund specializrii studenilor i s permit acestora o documentare corespunztoare n domeniile precizate n programa analitic de practic.

4. Instructajul de practic pentru studenii de la licen din anul II de la cursurile de ZI i ID, va avea loc n data de 26.05.2014 conform orarului i la slile ce vor fi afiate la avizierele specializrilor i pe site-ul facultii.5. Studenii strini sau cei din alte localiti pot efectua practica n uniti economice din localitatea n care i au domiciliul.

6. Studenii ncadrai (salariai) ntr-o unitate economic lucrativ vor efectua stagiul de practic n intreprinderea n care lucreaz. Dac unitile unde lucreaz nu au profil economic lucrativ (uniti colare, instituii sanitare, administraie public, armat) i nu permit documentarea conform tematicii, studenii vor efectua documentarea n firme economice de profilul specializrii respective.

7. Fiecare grup de studeni va fi sub ndrumarea unui cadru didactic supervizor i a unui tutore (din partea firmei-partener de practic).

8. Programul zilnic de desfurare a practicii este de 6 ore (ntre orele 9.00-15.00) n fiecare zi lucrtoare.

9. n urma documentrii practice, studenii vor ntocmi un caiet de practic, cuprinznd tratarea problemelor cuprinse n programa analitic de practic.

10. La ncheierea practicii studenii vor solicita semntura reprezentantului legal al partenerului de practic, tampila, semntura i calificativul acordat de tutore (slab, satisfctor, bine, foarte bine dupa caz). Acestea vor fi nscrise n documentul intitulat portofoliu de practic.

11. Colocviul de practic va consta n susinerea i argumentarea informaiilor cuprinse n caietul de practic i prezentarea portofoliului de practic semnat i completat. Caietul de practic trebuie s cuprind 20 de pagini (10%) redactate cu caractere Times New Roman de 12 la 1,5 rnduri.

Susinerea colocviului de practic pentru studenii de la studiile de licen ZI i ID , anul II, va avea loc n data de 08.09.2014, conform orarului i la slile ce vor fi afiate la avizierele specializrilor i pe site-ul facultii.

n urma susinerii colocviului de practic studentul practicant va primi o not (de la 1 la 10).

Studenii care nu au promovat colocviul de practic au dreptul s l susin din nou, n sesiunea de restane.

12. Prezentele prevederi, ct i tematica de practic i coninutul caietului de practic vor fi comunicate n detaliu studenilor la instructajul de practic, fiecare cadru didactic supervizor urmnd s urmreasc respectarea lor.

CONVENIE-CADRU privind efectuarea stagiului de practic

NR./

Prezenta convenie-cadru se ncheie ntre:

1. Universitatea Ovidius" din Constana, cu sediul n Constana, bd. Mamaia, nr. 124, tel./fax. 0241.606.467, reprezentat prin rector, prof.univ.dr. Bordeianu Ion, prinFacultatea de, denumit n continuare organizator de practic

2(societate comercial, instituie central sau local), cu sediul n (adresa), telefon,

reprezentat prin (numele i funcia), denumit n continuare partener de

practic

3. Dl./d-na, student() n anul universitar

la

Facultatea , specializarea , seria

grupa, nscut() la data de / / n localitatea, domiciliat n

localitatea, str., nr, bl, sc,

ap, judet, legitimat cu BI/CI seria, nr,

C.N.P./__/__/__/__/__/__/__/__/__/__/__/__/__/, tel., e-mail _

, denumit practicant.

ART. 1

Obiectul conveniei-cadru

(1) Convenia-cadru stabilete cadrul n care se organizeaz i se desfoar stagiul de practic de ctre practicant n vederea consolidrii cunotinelor teoretice i pentru formarea abilitilor, spre a le aplica n concordan cu specializarea la care este nscris.

(2) Stagiul de practic este realizat de practicant pentru dobndirea competenelor profesionale menionate n portofoliul de practic, parte integrant a prezentei convenii-cadru.

(3) Modalitile de derulare i coninutul stagiului de pregtire practic sunt descrise n prezenta convenie-cadru i n portofoliul de practic cuprins n anexa la prezenta convenie-cadru.

ART. 2

Statutul practicantului

Practicantul rmne, pe toat durata stagiului de pregtire practic, student al Facultii detiine Economice din cadrul Universitii "Ovidius" din Constana.

ART. 3

Durata i perioada desfurrii stagiului de practic

(1) Stagiul de practic va avea durata de 3 sptmni ( 15 zile lucrtoare). (2) Perioada desfurrii stagiului de practic este de 26.05.2014 pn la 13.06.2014ART. 4

Plata i obligaiile sociale

(1)Stagiul de pregtire practic (se bifeaz situaia corespunztoare):

Se efectueaz n cadrul unui contract de munc, cei doi parteneri putnd s beneficieze de prevederile Legii nr. 72/2007 privind stimularea ncadrrii n munc a elevilor i studenilor.

Nu se efectueaz n cadrul unui contract de munc.

Se efectueaz n cadrul unui proiect finanat prin Fondul Social European.

Se efectueaz n cadrul proiectului...............................................(2) n cazul angajrii ulterioare, perioada stagiului nu va fi considerat ca vechime n situaia n care convenia nu se deruleaz n cadrul unui contract de munc.

(3) Practicantul nu poate pretinde un salariu din partea partenerului de practic, cu excepia situaiei n care practicantul are statut de angajat al instituiei respective.

(4) Partenerul de practic poate totui acorda practicantului o indemnizaie, gratificare, prim sau avantaje n natur, specificate la art. 12.

ART. 5

Responsabilitile practicantului

(1) Practicantul are obligaia ca pe durata derulrii stagiului de practic s respecte programul de lucru stabilit i s execute activitile specificate de tutore n conformitate cu portofoliul de practic, n condiiile respectrii cadrului legal cu privire la volumul i dificultatea acestora.

(2) Pe durata stagiului, practicantul respect regulamentul de ordine interioar al partenerului de practic. n cazul nerespectrii acestui regulament, conductorul partenerului de practic i rezerv dreptul de a anula convenia-cadru, dup ce n prealabil a ascultat punctul de vedere al practicantului i al tutorelui i a ntiinat conducerea UOC i dup primirea confirmrii de primire a acestei informaii.

(3) Practicantul are obligaia de a respecta normele de securitate i sntate n munc pe care i le-a nsuit de la reprezentantul partenerului de practic nainte de nceperea stagiului de practic.

(4) De asemenea, practicantul se angajeaz s nu foloseasc, n niciun caz, informaiile la care are acces n timpul stagiului despre partenerul de practic sau clienii si, pentru a le comunica unui ter sau pentru a le publica, chiar dup terminarea stagiului, dect cu acordul respectivului partener de practic.

ART. 6

Responsabilitile partenerului de practic

(1) Partenerul de practic va stabili un tutore pentru stagiul de practic, selectat dintre salariaii proprii i ale crui obligaii sunt menionate n portofoliul de practic, parte integrant a conveniei-cadru.

(2) n cazul nerespectrii obligaiilor de ctre practicant, tutorele va contacta cadrul didactic supervizor, aplicndu-se sanciuni conform regulamentului de organizare i funcionare al UOC.

(3) nainte de nceperea stagiului de practic, partenerul are obligaia de a face practicantului instructajul cu privire la normele de securitate i sntate n munc, n conformitate cu legislaia n vigoare. Printre responsabilitile sale, partenerul de practic va lua msurile necesare pentru securitatea i sntatea n munc a practicantului, precum i pentru comunicarea regulilor de prevenire asupra riscurilor profesionale.

(4) Partenerul de practic trebuie s pun la dispoziia practicantului toate mijloacele necesare pentru dobndirea competenelor precizate n portofoliul de practic.

(5) Partenerul de practic are obligaia de a asigura practicanilor accesul liber la serviciul de medicina muncii, pe durata derulrii pregtirii practice.

ART. 7

Obligaiile organizatorului de practic

(1) Organizatorul de practic desemneaz un cadru didactic supervizor, responsabil cu planificarea, organizarea i supravegherea desfurrii pregtirii practice. Cadrul didactic supervizor, mpreun cu tutorele desemnat de partenerul de practic stabilesc tematica de practic i competenele profesionale care fac obiectul stagiului de pregtire practic.

(2) n cazul n care derularea stagiului de pregtire practic nu este conform cu angajamentele luate de ctre partenerul de practic n cadrul prezentei convenii, conductorul instituiei de nvmnt superior (organizator de practic) poate decide ntreruperea stagiului de pregtire practic conform conveniei-cadru, dup informarea prealabil a conductorului partenerului de practic i dup primirea confirmrii de primire a acestei informaii.

(3) n urma desfurrii cu succes a stagiului de practic, organizatorul va acorda practicantului numrul de credite specificate n prezentul contract, care vor fi nscrise i n Suplimentul la diplom, potrivit reglementrilor Europass (Decizia 2.241/2004/CE a Parlamentului European i a Consiliului).

ART. 8

Persoane desemnate de organizatorul de practic i partenerul de practic

Cadrul didactic supervizorTutore

Numele i prenumele:Numele i prenumele:

Funcia:

Funcia:

Telefon:

Telefon:

E-mail:

E-mail:

ART. 9

Evaluarea stagiului de pregtire practic prin credite transferabile

Numrul de credite transferabile ce vor fi obinute n urma desfurrii stagiului de practic este de 3.ART. 10

Raportul privind stagiul de pregtire practic

(1) n timpul derulrii stagiului de practic, tutorele mpreun cu cadrul didactic supervizor vor evalua practicantul n permanen, pe baza unei fie de observaie/evaluare. Vor fi evaluate att nivelul de dobndire a competenelor profesionale, ct i comportamentul i modalitatea de integrare a practicantului n activitatea partenerului de practic (disciplin, punctualitate, responsabilitate n rezolvarea sarcinilor, respectarea regulamentului de ordine interioar al ntreprinderii/instituiei publice etc.).

(2) La finalul stagiului de practic, tutorele elaboreaz un raport, pe baza evalurii nivelului de dobndire a competenelor de ctre practicant. Rezultatul acestei evaluri va sta la baza notrii practicantului de ctre cadrul didactic supervizor.

(3) Periodic i dup ncheierea stagiului de practic, practicantul va prezenta un caiet de practic care va cuprinde: denumirea modulului de pregtire;

competene exersate;

activiti desfurate pe perioada stagiului de practic;

observaii personale privitoare la activitatea depus.

ART. 11

Sntatea i securitatea n munc. Protecia social a practicantului

(1) Practicantul anexeaz prezentului contract dovada asigurrii medicale valabil n perioada i pe teritoriul statului unde se desfoar stagiul de practic.

(2) Partenerul de practic are obligaia respectrii prevederilor legale cu privire la sntatea i securitatea n munc a practicantului pe durata stagiului de practic.

(3) Practicantului i se asigur protecie social conform legislaiei n vigoare. Ca urmare, conform dispoziiilor Legii nr. 346/2002 privind asigurrile pentru accidente de munc i boli profesionale, cu modificrile i completrile ulterioare, practicantul beneficiaz de legislaia privitoare la accidentele de munc pe toat durata efecturii pregtirii practice.

(4) n cazul unui accident suferit de practicant, fie n cursul lucrului, fie n timpul deplasrii la lucru, partenerul de practic se angajeaz s ntiineze asigurtorul cu privire la accidentul care a avut loc.

ART. 12

Condiii facultative de desfurare a stagiului de pregtire practic

(1) Indemnizaie, gratificri sau prime acordate practicantului:

(2) Avantaje eventuale (plata transportului de la i la locul desfurrii stagiului de practic, tichete de mas, acces la cantina partenerului de practic etc.):

(3) Alte precizri:

Prezentul contract se ncheie n trei exemplare originale, cte unul pentru fiecare parte contractant. Din partea Universitii, pentru rector, va semna decanul facultii ale crei cursuri sunt urmate de practicant.

Organizator de practic Partener de practic Practicant

Universitatea "Ovidius" din Constana ...................................... ...............................

Cadru didactic supervizor Tutore

............................................... .............................................

ROMANIA

MINISTERUL EDUCAIEI NAIONALE

UNIVERSITATEA "OVIDIUS" DIN CONSTANA

B-dul Mamaia 124, 900527 Constana

Tel./Fax: 40-241- 606467, 511512, 618372, 0723151222

E-mail: HYPERLINK "mailto:[email protected]" [email protected]

Webpage: HYPERLINK "http://www.univ-ovidius.ro/" www.univ-ovidius.ro