Contribuţii româneşti la zboruri spaţiale internaţionale

download Contribuţii româneşti la zboruri spaţiale internaţionale

If you can't read please download the document

description

Contribuţii româneşti la zboruri spaţiale internaţionale. Conţinut. Introducere Soiuz 40 Echipaj Dumitru Prunariu Dumitru Dediu Zborul Alte contributii Prezentul Webgrafie. Introducere. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of Contribuţii româneşti la zboruri spaţiale internaţionale

 • Contribuii romneti la zboruri spaiale internaionale

 • ConinutIntroducereSoiuz 40EchipajDumitru PrunariuDumitru DediuZborulAlte contributiiPrezentulWebgrafie

 • Introducere Omenirea a fost ntotdeauna preocupat de stele, planete, de cunoaterea cosmosului. La nceput se considera ca este imposibil s ajungi n spaiu Dar s-a dovedit contrariul. Nu unul, nici doi ci o mulime de oameni au reuit imposibilul. Ca alte ri, Romnia s-a implicat in cercetarea spaiului cosmic, avnd contribuii nsemnate

 • SOIUZ 40Soiuz 40 este denumirea unei misiuni cosmice care a avut loc n perioada 14-22 mai 1981, cu o durat de 7 zile, 20 ore, 41 minute i 52 secunde. Aceast misiune a fcut parte din programul Interkosmos iniiat de ctre URSS i care presupunea selectarea de cosmonaui cercettori din rile socialiste care urmau s participe alturi de cosmonaui rui la misiuni n spaiul cosmic.Misiunea Soiuz 40 a combinat cosmonaui din URSS i cosmonaui selectai din Romnia.

 • EchipajLeonid Popov comandantDumitru Prunariu cosmonaut cercettorEchipaj de rezervDumitru DediuIuri Romanenko

 • Dumitru PrunariuDumitru Dorin Prunariu (n. 27 septembrie 1952, Braov) este primul cosmonaut romn. La 14 mai 1981 a devenit primul i singurul romn care a zburat vreodat n spaiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spaial Interkosmos i a petrecut n spaiu 7 zile, 20 de ore i 42 de minute.

 • De mic copil mi-am dorit s zbor. nchideam ochii i simeam c plutesc peste muni, vi, descopeream lumi noi. M-au fascinat ntotdeauna abisul albastru, nlimile infinite. n final, am ajuns s zbor n Cosmos. Visele mplinite sunt ca un cerc de lumin pe trunchiul vieii, o iradiere benefic. n cosmos, universul tu apropiat nu mai este reprezentat de cas, strad, vecini, ci de nsi planeta natal. Pmntul, pe lng dimensiunea fizic pe care o poi aprecia direct, la adevrata ei valoare i mreie, are i o puternic dimensiune moral. Dintr-un zbor cosmic te ntorci mult mai stpn pe tine, mai matur, mai apropiat de oameni i de natur, cu o viziune mult mai global a fenomenelor i activitilor terestre. Cu toate c nu eti singur n aparatul de zbor, singurtatea, acolo sus, e destul de puternic. Te simi dintr-o dat rupt de ambientul tu natural, n care te-ai nscut i dezvoltat. (Dumitru Prunariu)

 • Trecea de la noapte la zi de 16 ori n 24 de ore. i tot de attea ori se produceau variaii de temperatur de 300 grade Celsius. Se mbrca n minimum 7 minute cu costumul greu de 13 kilograme. A nconjurat Pmntul de 125 de ori, parcurgnd 5.270.000 km, cu viteza de 28.500 km/or, n 7 zile, 20 de ore, 41 de minute i 52 de secunde. A fost primul romn care depea graniele planetei. i, de 25 de ani, tot singurul a rmas. Nimic nu s-a schimbat, acolo, sus, dar aici, pe Pmnt, multe nu mai snt cum erau. Romnia nici nu ndrznete s-i imagineze ct ar costa lansarea unui astronaut n spaiu. Zborul din 14 mai 1981 va rmne mult vreme unica izbnd cosmic romneasc. Iar braoveanul care a ieit n spaiul extraterestru unicul romn care poate spune cum e n imponderabilitate. (www.monitorulexpres.ro)

 • Ai fost primul i singurul romn din istorie care a zburat n spaiu. De ce nu v-a clcat nimeni pe urme? Este o opiune politic, adic s fii acceptat, pe plan politic, de un stat care lanseaz cosmonaui. nainte de 89, era posibil, pentru c noi fceam parte din programul Intercosmos. Nu tiu dac era mai bine sau mai ru, dar pe planul acesta era un sistem care funciona. n plus, costurile sunt foarte mari. Pentru formarea i lansarea unui singur cosmonaut, este nevoie de 30 de milioane de dolari. Nu tiu cine scoate atia bani din buzunar. Becali? Cuneanu? iriac? Ei probabil se gndesc la alte investiii.(interviu acordat revistei Monden in ianuarie 2008, publicat pe siteul www.ecultural.ro)

 • Dumitru DediuDumitru Dediu (n. Mitic Dediu, 12 mai 1942, Galai) este un fost cosmonaut romn, n prezent deinnd gradul de comandor n rezerv al Forelor Aeriene Romne.

 • ZborulLa 12 mai 1981, Dumitru Prunariu a fost confirmat n mod oficial ca primul nominalizat n cadrul zborului spaial romno-sovietic, alturi de cosmonautul sovietic colonel Leonid Popov - comandant de echipaj. Acesta era un cosmonaut experimentat i mai efectuase un zbor cu o durat de 186 de zile, la bordul staiei cosmice Saliut-6". Cosmonautul romn Dumitru Dediu i cosmonautul sovietic Iuri Romanenko au fost numii ca membri ai echipajului de rezerv. Dumitru Dediu a primit vestea cu resemnare, mai ales c aceasta a venit chiar n ziua lui de natere: "Nu a fost uor - recunoate el - dar asta-i soarta, tiam de la nceput c numai unul dintre noi va zbura". Dintre toi candidaii din programul Interkosmos, Prunariu a fost singurul cosmonaut care a obinut la examenele i testrile finale calificative maxime, n contradicie cu Dediu care a trebuit s repete unele examene pentru a putea fi declarat calificat mcar n echipajul de rezerv.

 • Pentru mine, scopul ntregii pregtiri l-a constituit zborul cosmic, aa cum era i normal. n toat perioada de pregtire nu m-am gndit niciodat ce va urma dup aceea, afirm Dumitru Prunariu.

 • La 15 mai, nava cosmic Soiuz-40 se cupleaz la complexul orbital Saliut 6 Soiuz T-4. Momentul cuplrii a fost imortalizat pe film din interiorul staiei orbitale. Primul care a trecut prin deschiztura trapelor deschise ale celor dou obiecte cosmice, a fost Prunariu.

 • Programul de cercetare fiind ncheiat, a avut loc revenirea din spaiul cosmic n data de vineri, 22 mai 1981, la ora 16,58, ora Romniei. Capsula de coborre a navei spaiale Soiuz 40 (2/3 din nav nu se recupereaz) a aterizat n condiii aproape normale pe pmnt, conform programului, n zona stabilit de pe teritoriul Uniunii Sovietice, la 225 kilometri sud-est de oraul Djezkazgan, din stepa Kazahstanului. Aterizarea a fost cu unele peripeii, parauta deschizndu-se cu 4 secunde ntrziere, la mai puin de 9.600 km cum era prevzut, ceea ce a prilejuit tuturor mari emoii. Descriind momentele de imediat dup aterizare, Prunariu relateaz: "Trecerea la greutatea normal a fost cumplit. M trezesc luat pe sus de patru membri ai echipei de cutare i sunt aezat lng Popov care sttea pe un ezlong. Am impresia c sunt de plumb i c pmntul se clatin sub mine. La cinci minute dup cosmos, ca o mngiere, aud vorbindu-se romnete, mrturisea cosmonautul, referindu-se la Alexandru Stark, reporterul acreditat s relateze evenimentul. Aa ameit cum era, ajutat de ceilali oficiali, Prunariu s-a ndreptat spre capsul s semneze pe ea, conform obiceiului.

 • Alte contribuiiIn 1529 la Sibiu Conrad Haas construieste prima racheta in trepte.In 1907 Henri Coanda incearca, la Pirotehniile Armatei din Bucuresti, un motor-racheta pentru propulsia avioanelor. In 1917 la Sighisoara, Hermann Oberth realizeaza proiectul unei rachete militare uriase, cu combustibil lichid. Proiectul sau nu intereseaza autoritatile militare austro-ungare si germane a vremii.In 1934 Henri Coanda breveteaza inventia sa propulsia aerodinelor cu un jet de fluid care se scurge pe suprafata Altui fluid, deviindu-l, care se presupune ca ar sta la baza propulsiei OZN-urilor.In 1937 tot Hermann Oberth proiecteaza o racheta inalta de 24 m, cu combustibil lichid, care poate transporta o incarcatura utila de 3,5 tone. In 1938 va proiecta la Medias doua avioane cu motor-racheta.

 • In 1941 acesta va primi cetatenia germana (pe care nu o solicitasera) si este concentrat fortat la Peenemunde, pe litoralul Marii Baltice, unde functiona poligonul de rachete militare a Germaniei naziste.La data de 3 octombrie 1942, racheta germana V2, construita de Werner Von Braun si la care romanul Hermann Oberth a avut peste 70 de rezolvari, este primul obiect facut de mana omului, ce ajunge in spatiul cosmic, atingand altitudinea de 84,5 km.Dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial si infrangerea Germaniei naziste, atat Werner Von Braun cat si Hermann Oberth, vor fi preluati de autoritatile militare americane, transportati in SUA, fiind concentrati (in 1958) la Poligonul Huntsville- Alabama SUA, unde vor lucra la programul spatial american, si inclusiv la constructia rachetei Saturn, care a dus primul om pe Luna, in 1969.Poligonul Huntsville-Alabama SUA

 • Si Henri Coanda va lucra, intre 1945-1969, la laboratoarele militare americane US Air Force si Diamont. In 1970 Romania adera la programul spatial sovietic Intercosmos, seriile Vertical, Saliut si Cosmos. Prima participare va fi la nivel de echipamente. Romanii au contribuit la peste 30 de misiuni spatiale, stiintifice si tehnologice.In 1971 Romania este membru-fondator a Organizatiei Internationale de Telecomunicatii prin Satelit. In 1977 este operationala statia Intelsat Cheia, cu doua antene avand diametrul de 32 m.In 1991 este infiintata Agentia Spatiala Romana- Romanian Space Agency- ROSA, in prezent directorul ei fiind Marius Ioan Piso.

 • In luna decembrie 2008, Goliat este primul microsatelit artificial romanesc, lansat cu racheta Vega. Goliat este un cub cu latura de 10 cm, si cantareste un kilogram. Misiunea Goliat a fost finantata de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, in cadrul programului national de Cercetare in Excelenta, si are un rol educational si experimental, fiind primul microsatelit lansat in spatiul cosmic, in cadrul unui program al ROSA.In 1999 se infiinteaza la Ramnicu-Valcea, Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica- ARCA. Dintre realizarile acesteia, mentionam racheta inovativa in 3 trepte HAAS, sonda spatiala ELE sau sistemul cu echipaj Stabilo.La data de 4 octombrie 2010, ARCA lanseaza racheta Helen-2, de pe o nava a marinei militare romane, in cadrul concursului Google Lunar X Prize, destinat trimiterii unui robot pe Luna, de catre o organizatie neguvernamentala. Racheta Helen-2 a atins altitudinea de 40 km.

 • i n prezentZeci de studeni din Romnia particip la un proiect al Ageniei Spaiale Europene n care nva s fac satelii, unul pentru Pmnt, altul pentru Lun. Pentru a construi satelii care ajung n spaiu nu e suficient s te pricepi la partea tehnic. E nevoie i de management, al timpului i al banilor.Dan Prvu (22 de ani) face teste ntr-un laborator de la subsolul Facultii de Inginerie Aerospaial, n complexul Politehnicii Bucureti din strada Gheorghe Polizu.

 • WebGrafiewww.wikipedia.rowww.adevarul.rowww.ecultural.roromanian-spotters.forumer.ro Imagini selectate cu ajutorul images.google.com