Contract de Asigurare

of 28 /28
TEMA: CONTRACTUL DE ASIGURARE. 2014 Evghenia GUGULAN 1

Embed Size (px)

description

dr. civil

Transcript of Contract de Asigurare

 • TEMA: CONTRACTUL DE ASIGURARE. 2014Evghenia GUGULAN*

  Evghenia GUGULAN

 • 1.Noiunea, clasificarea i caracterele juridice ale contractului de asigurare.2.Condiiile de validitate ale contractului de asigurare.3.Efectele contractului de asigurare.

  2014

  Evghenia GUGULAN

  *

  Evghenia GUGULAN

 • 1.1 NOIUNEA CONTRACTULUI DE ASIGURARE.Contractul de asigurare este acel contract n baza cruia o parte numit asigurat se oblig s plteasc celeilalte pri , numite asigurtor, prima de asigurare, iar asigurtorul se oblig s plteasc asiguratului sau beneficiarului de asigurare, la producerea riscului asigurat suma de asigurare ori despgubirea de asigurare n limitele i termenele convenite.

  2014

  Evghenia GUGULAN

  *

  Evghenia GUGULAN

 • 1.2 CLASIFICAREA CONTRACTULUI DE ASIGURARE1) n funcie de modul de realizare a raporturilor juridice de asigurare, distingem:Asigurarea prin efectul legii. Asigurarea prin efectul legii este caracteristic anumitor genuri de activiti i profesii, de regul, legate de risc. Astfel, lucrtorii de poliie beneficiaz de asigurare pentru daunele cauzate sntii pe timpul exercitrii obligaiunilor de serviciu, fr ca s fie ncheiat contract de asigurare ei beneficiaz de aceast asigurare prin efectul legii.Asigurarea contractual presupune apariia raporturilor contractuale drept rezultat a ncheierii contractului de asigurare.

  2014

  Evghenia GUGULAN

  *

  Evghenia GUGULAN

 • 2) n funcie de domeniul asigurrii, se deosebesc:Asigurrile de bunuri constituie acea asigurare unde obiectul asigurrii riscului sunt bunurile asiguratului sau beneficiarului de asigurare.Asigurrile de persoane presupune c se asigur valorile personal umane: viaa, sntatea, integritatea corporal, capacitatea de munc etc.Asigurrile de rspundere civil presupune asigurarea de anumite aciuni cauzatoare de daune, svrite de ctre asigurat sau n adresa lui i care genereaz raporturi de rspundere civil.

  2014

  Evghenia GUGULAN

  *

  Evghenia GUGULAN

 • 3) n funcie de riscul asigurat, asigurrile pot fi clasificate n:Asigurri pentru inundaii, trsnete, explozii, cutremure de pmnt; referitoare la cldiri, construcii, maini i instalaii, mijloace de transport.Asigurri pentru ploi toreniale, grindin, inundaii, furtuni, uragane, alunecri sau prbuiri de teren la culturile agricole.Asigurri pentru boli, epidemii i accidente ale animalelor;

  2014

  Evghenia GUGULAN

  *

  Evghenia GUGULAN

 • Asigurri pentru derapri, rsturnri, coliziuni i prbuiri sau alte accidente ale mijloacelor de transport;Asigurri pentru evenimente ce pot surveni n viaa persoanelor fizice;Asigurri de rspundere civil.

  2014

  Evghenia GUGULAN

  *

  Evghenia GUGULAN

 • 4) n funcie de obiectul asigurat exist:Asigurri de mijloace fixe: cldiri, maini, utilaje, instalaii, mijloace de transport etc.;Asigurri ale fondurilor de producie circulante: materii prime, materiale, combustibili etc.;Asigurri ale obiectelor de uz casnic ale cetenilor;Asigurri ale culturilor agricole i animalelor;Asigurri de persoane etc.

  2014

  Evghenia GUGULAN

  *

  Evghenia GUGULAN

 • 5) n funcie de teritoriul pe care se acord acoperirea prin asigurare deosebim:Asigurri interne care presupun realizarea asigurrii pentru fapte realizate pe teritoriul rii asigurtorului.Asigurri externe presupune prezena elementului de extranietate. Aceste categorii de asigurri privesc asigurarea de fapte ce pot avea loc att n interiorul rii asigurtorului, ct i n afara acestui teritoriu.

  2014

  Evghenia GUGULAN

  *

  Evghenia GUGULAN

 • 6) n funcie de natura raporturilor care se stabilesc ntre asigurat i asigurtor asigurarea poate fi:Direct. n cazul asigurrii directe relaiile de asigurare apar nemijlocit ntre asigurtor i asigurat, care este persoan ce beneficiaz de despgubirea de asigurare sau plata de asigurare.Indirect. La asigurarea indirect (reasigurarea) are loc o asigurare a asigurtorului direct, ambele pri fiind societi comerciale de asigurare. 2014

  Evghenia GUGULAN

  *

  Evghenia GUGULAN

 • 7)n funcie de natura juridic a raporturilor de asigurare, deosebim1:Asigurri comerciale, care presupun asigurarea prilor la anumite contracte de fapte comerciale;Asigurri comercial-civile, unde una din pri la contract este asigurat de fapte comerciale, iar cealalt de fapte civile.

  2014

  Evghenia GUGULAN

  *

  Evghenia GUGULAN

 • 8) n funcie de obligativitatea asigurrii, deosebim:Asigurare obligatorie, care presupune obligativitatea ncadrrii n raporturile juridice de asigurare. Aceast obligaie apare fie n virtutea realizrii unei activiti legate de risc, fie n virtutea existenei riscului iminent.Asigurare facultativ, care presupune facultatea persoanei de a ncheia contractul de asigurare. Poate privi deasemenea i domeniile ce sunt supuse asigurrii obligatorii, dar privesc, de regul, clauze mai specifice.

  2014

  Evghenia GUGULAN

  *

  Evghenia GUGULAN

 • Este un contract sinalagmatic Este un contract cu titlu oneros i aleatoriu Este un contract generator de drepturi Este un contract cu coninut patrimonial

  2014

  Evghenia GUGULAN

  *

  Evghenia GUGULAN

 • Este un contract consensual Este un contract ce poate fi ncheiat att personal ct i prin reprezentant Este un contract numit, tipic i reglementat Este un contract de executare succesiv Este un contract, de regul, principal, dar poate aprea drept unul accesoriu.2014

  Evghenia GUGULAN

  *

  Evghenia GUGULAN

 • Este un contract, de regul, de adeziune, dar poate fi i negociabil Este un contract irevocabil Este un contract afectat de modaliti2014

  Evghenia GUGULAN

  *

  Evghenia GUGULAN

 • 2.1. Legalitatea La ncheierea contractului de asigurare presupune respectarea condiiei, dup care se admite totul ceiea ce nu se interzice. Astfel, spre exemplu, se consider ncheiate cu nclcarea condiiei de asigurare acele contracte, care presupune un interes ilicit, asigurarea prejudiciului suportat la jocuri, pareuri, loterii, eventualelor cheltuieli la care poate fi supus persoana n scopul eliberrii ostaticilor etc.

  2014

  Evghenia GUGULAN

  *

  Evghenia GUGULAN

 • 2.2. Capacitatea de a ncheia contractul de asigurare o are:1) Avnd calitatea de asigurat orice persoan fizic sau juridic, care n condiiile generale posed capacitate juridic de a ncheia contractul.2) Avnd calitatea de asigurtor orice persoan juridic constituit, inclusiv i cu capital strin, n scopul desfurrii activitii de asigurare pe baz de licen.3) Avnd calitatea de beneficiar de asigurare orice persoan ter persoan, creia asigurtorul i va despgubi cazul asigurat n baza contractului de asigurare.

  2014

  Evghenia GUGULAN

  *

  Evghenia GUGULAN

 • 2014

  Evghenia GUGULAN

  *

  Evghenia GUGULAN

 • 2.4. Obiectul n contractul de asigurare. Astfel, obiectul intrinsec al contractului de asigurare l formeaz: asigurarea riscului asigurat; plata primei de asigurare; plata despgubirii de asigurare; ntiinarea referitor la producerea cazului asigurat; pstrarea confidenialitii informaiei despre asigurare;

  2014

  Evghenia GUGULAN

  *

  Evghenia GUGULAN

 • Obiectul extrinsec al contractului de asigurare l formeaz: riscul asigurat, care reprezint acea valoare material sau nematerial, pe care prile n contractul de asigurare o protejeaz. Din categoria valorilor supuse asigurrii pot aprea: viaa i sntatea asiguratului, bunurile, rspunderea civil etc.; prima de asigurare, care reprezint suma de bani, pe care urmeaz a o plti asigurtorului asiguratul asigurtorului.

  2014

  Evghenia GUGULAN

  *

  Evghenia GUGULAN

 • suma de asigurare, care reprezint o sum bneasc determinat convenit de ctre pri, pe care asigurtorul urmeaz s-o plteasc asiguratului sau terei persoane. despgubirea de asigurare, care constituie o sum de bani, echivalent valorii daunei i care asigurtorul urmeaz s-o plteasc asiguratului sau terei persoane.

  2014

  Evghenia GUGULAN

  *

  Evghenia GUGULAN

 • obligaia depozitarului de a restitui fructele bunului depozitat;obligaia deponentului de a confirma restituirea bunului de ctre depozitar;obligaia depozitarului de a nu folosi bunul depozitat;obligaia deponentului de a restitui cheltuielile suportate de depozitar pentru pstrarea bunului;dreptul depozitarului de retenie asupra bunului transmis n depozit n cazul n care deponentul nu achit plata pentru depozit sau nu despgubete cheltuielile pentru pstrarea bunului depozitat.

  2014

  Evghenia GUGULAN

  *

  Evghenia GUGULAN

 • cazul asigurat, care constituie faptul sau mprejurarea (evenimentul sau riscul asigurat) la survenirea cruia asigurtorul este obligat s despgubeasc prin contractul de asigurare. Riscul asigurat trebuie s fie viitor i posibil, deci incert. termenul de asigurare, care constituie perioada de timp pe durata cruia, la survenirea cazului asigurat, asigurtorul se oblig la plata despgubirii de asigurare.

  2014

  Evghenia GUGULAN

  *

  Evghenia GUGULAN

 • 2.5. Cauza n contractul de asigurare reprezint scopul asigurrii posibilitii financiare a asiguratului n cazul survenirii daunei la producerea cazului asigurat, i scopul asigurtorului de a primi o prim de asigurare de la asigurat, iar la survenirea cazului asigurat de a achita plata sau despgubirea de asigurare.

  2014

  Evghenia GUGULAN

  *

  Evghenia GUGULAN

 • 2.6. Forma Scris a contractului de asigurare, cerut pentru opozabilitate. Astfel, ncheierea contractului de asigurare poate fi constatat prin confirmarea plii primei de asigurare. Totodat nu se admite dovada ncheierii contractului de asigurare prin proba cu martori sau chiar i prin nceput de nscris.

  2014

  Evghenia GUGULAN

  *

  Evghenia GUGULAN

 • 3.1.Efectele ncheierii contractului de asigurare. Drept rezultat a ncheierii contractului de asigurare, principalul efect este dobndirea de ctre pri a drepturilor i obligaiilor contractuale.2014

  Evghenia GUGULAN

  *

  Evghenia GUGULAN

 • 3.2.Efectele neexecutrii sau executrii necorespunztoare a contractului de asiguraren cazul n care una din prile contractuale nu-i onoreaz obligaiile contractuale, cealalt parte este n drept s cear, dup caz, fie executarea silit a obligaiei contractuale cu sau fr repararea daunelor cauzate drept rezultat a neexecutrii sau executrii necorespunztoare, fie rezilierea contractului, cu sau fr dezdunare. 2014

  Evghenia GUGULAN

  *

  Evghenia GUGULAN

 • 3.3.Efectele expirrii termenului de asigurare i a ncetrii contractului de asigurareLa expirarea termenului de asigurare, asigurtorul nu mai este obligat s despgubeasc cazurile asigurate produse. Termenul de asigurare expir, conform prevederilor legislaiei civile, la orele 24 a ultimei zile din termenul convenit. Astfel, cazul asigurat produs la ora 00.01 a urmtoarei zile nu va mai nimeri sub incidena contractului de asigurare.

  2014

  Evghenia GUGULAN

  *

  Evghenia GUGULAN

  *