Contract de Antrepriza

of 22 /22
Conf. univ. dr. Manuela Tăbăraș Contractul de antrepriză Contractul de antrepriză. Concept Definiția arătată mai sus este generică oricărui tip de antrepriză (cum ar fi: antrepriza de edificare a unei clădiri, de efectuare a unui raport de exepertiză sau unei evaluări, de confecționare a unor obiecte, etc.) Antrepriza este susceptibilă de cesiune, astfel că întâlnim în această materie contractul de subantrepriză. Contractul de subantrepriză. Concept. Prin contractul de subantrepriză, antreprenorul poate încredința unuia sau mai multor subantreprenori, executarea unor părți ori elemente ale lucrării sau serviciilor, cu excepția contractelor intuitu personae, care vizează de regulă, calitățile profesionale, experiența, numele și reputația unui profesionist antreprenor în contractul de antrepriză. Caractere juridice. Drept civil. Contracte speciale. Contractul de antrepriză este contractul prin care o persoană, denumită antreprenor, se obligă ca pe riscul său, să execute o anume lucrare materială sau intelectuală sau să presteze un anumit serviciu pentru beneficiar, în schimbul

Embed Size (px)

description

Contract de Antrepriza (Manuela Tabaras)

Transcript of Contract de Antrepriza

Conf. univ. dr. Manuela Tbra Contractul de antrepriz

Conf. univ. dr. Manuela Tbra Contractul de antrepriz

Contractul de antrepriz.

Concept

Contractul de antrepriz este contractul prin care o persoan, denumit antreprenor, se oblig ca pe riscul su, s execute o anume lucrare material sau intelectual sau s presteze un anumit serviciu pentru beneficiar, n schimbul unui pre.

Definiia artat mai sus este generic oricrui tip de antrepriz (cum ar fi: antrepriza de edificare a unei cldiri, de efectuare a unui raport de exepertiz sau unei evaluri, de confecionare a unor obiecte, etc.)Antrepriza este susceptibil de cesiune, astfel c ntlnim n aceast materie contractul de subantrepriz.Contractul de subantrepriz. Concept.Prin contractul de subantrepriz, antreprenorul poate ncredina unuia sau mai multor subantreprenori, executarea unor pri ori elemente ale lucrrii sau serviciilor, cu excepia contractelor intuitu personae, care vizeaz de regul, calitile profesionale, experiena, numele i reputaia unui profesionist antreprenor n contractul de antrepriz.Caractere juridice.

Contract cu titlu oneros.Contractul de antrepriz are caracter oneros, ntruct fiecare parte urmrete un avantaj patrimonial la ncheierea contractului, care const tocmai n contraprestia partenerului.

Caracter sinalagmaticContractul de antrepriz d natere la obligaii reciproce i interdependente n sarcina ambelor pri, fiecare dintre obligaii avndu-i cauza n obligaia celelilalte pri.

Contract comutativContractul de antrepriz este un contract comutativ, existena i ntinderea obligaiilor, clauze nsi alecontractului deantrepriz, sunt foarte bine cunoscute de pri nc de la momentul ncheierii contractului.

.

Caracter consensualntruct pentru realizarea antreprizei este suficient exprimarea acordului de voin al prii n forme neviciate de consimmnt, contractul de antrepriz este valabil ncheiat prin simplul acord de voin al prilor, indiferent c este succedat de predarea bunului i/sau a sultei.

Contract cu executare succesiv.Contractul de antepriz este un contract cu executare succesiv pentru c presupune efectuarea unor lucrri care nu se pot realiza dect cu trecerea timpului nefiind susceptibile de executare instantanee.

Contract intuitu personaeContractul de antrepriz are acest caracter deoarece beneficiarul a ncheiat contractul cu acel antreprenor n considerarea calitilor profesionale eseniale ale acestuia, a reputaiei, a modelelor produse anterior, chiar dac antreprenorul va duce sau organiza doar antrepriza i nu neaprat o va executa el nsui.

Delimitarea fa de alte contracte.

Contractul de antepriz se delimiteaz de contractul de vnzare cu care are anumite asemenri, n ipoteza n care antreprenorul folosete la realizarea lucrrii materiale procurate de el, pe cheltuiala lui, i incluse, alturi de preul muncii sale, n contract. Este evident c rspunsul nu poate fi dat dect n urma analizei intense a prilor de a vinde, respectiv a cumpra un bun gata confecionat sau de a realiza o creaie potrivit competenelor solicitate de client anteprenorului prin ncrederea ofertat extrem de larg de a i procura materialele destinate creerii lucrrii.

Legiuitorul arat c raportul juridic trebuie calificat drept vnzare i nu antrepriz, atunci cnd potrivit inteniei prilor, executarea lucrrii nu constituie scopul principal al contractului n raport de valoarea bunurilor furnizate.

n ceea ce privete distincia de contractul de mandat, legiuitorul a soluionat n modul cel mai simplu aceast veche dezbatere, prin aceea c potrivit Noului Cod Civil, mandatarul nu poate s ncheie acte juridice n numele i pe seama mandantului, ct vreme contractul de antrepriz presupune fapte i nu acte juridice.n ceea privete distincia anteprizei de contractul de munc, chiar dac raportul de munc nu este ca n primul caz de colaborare, ci este unul de subordonare i ierarhizare, avnd consecine diferite asupra rspunderii juridice dar i cu privire la legislaia diferit aplicabil celor dou raporturi juridice i efectelor lor.n msura n care nu au fost pltite de antreprenor, persoanele care au prestat o activitate pentru prestarea serviciilor sau executarea lucrrilor contractate de antreprenor, au aciune direct mpotriva beneficiarului pn la concurena sumei pe care acesta o datoreaz antreprenorului la momentul introducerii aciunii.n ceea ce privete contractul de locaiune, acesta presupune obligaia de a face iar contractul este onorat pentru folosina bunului predat, spre deosebire de antrepriz care se consider executat la momentul obinerii rezultatului final, moment n raport de care intervine i plata de cele mai multe ori.Cine poate ncheia un contract de antrepriz?

Teoretic, oricine care are abilitile necesare poate fi apreciat ca antreprenor, contractant al unei obligaii de executare a unui bun. .

Incapacitile prevzute n materia vnzrii se aplic i n materia antreprizei, pentru a se evita leziuni n reprezentarea persoanelor n nevoie n ceea ce privete patrimoniul lor.Preul antreprizei.Preul antreprizei este o condiie esenial, urmrit de antreprenor la ncheierea unui contract de antrepriz i poate consta n bani sau orice alte bunuri sau valori, ct i n orice prestaii ofertate de beneficiari.

Ca i n materia vnzrii, de care ns se delimiteaz, preul trebuie s fie serios i determinat sau cel puin determinabil.

Dac ns prile nu fac referiri n contractul de antrepriz referitoare la pre, beneficiarul va trebui s-i plteasc antreprenorului fie preul legal, ori preul calculat conform legii, ori preul evaluat conform uzanelor, n raport de munca depus i cheltuielile necesare pentru executarea lucrrii.Obligaiile prilor contractului de antrepriz.Obligaiile antreprenorului.Antreprenorul este obligat s execute lucrrile sau s presteze serviciul promis, aceasta fiind n esen, obligaia principal a antreprenorului i cauz a ncheierii actului juridic de ctre beneficiar.Executarea lucrrilor se face fie cu materialele antreprenorului fie cu materialele procurate de beneficiar.Dac prile nu au fcut referiri n contract privitoare la procurarea materialelor, regula este aceea c antreprenorul este obligat s execute lucararea cu materialele sale.Dac antreprenorul lucreaz cu materialele sale, el rspunde pentru calitatea lor n temeiul dipoziiilor aplicabile din materia contractului de vnzare.Dac antreprenorul a primit materialele destinate de la beneficiar el este obligat s le pstreze i s le ntrebuineze conform naturii i destinaiei lor dar i regulilor tehnice aplicabile fiecrui produc n parte alturi de obligaia de conservare i de paz, iar alturi de acestea, antreprenorul va trebui s justifice beneficiarului modul n care a ntrebuinat aceste materiale i de asemenea s-i restituie ceea ce a deinut n exces.O alt obligaie a antreprenorului const n informarea beneficiarului asupra stadiului executrii lucrrilor i de asemenea sa-l informeze pe acesta dac exist riscuri pentru lucrarea antamat urmare:

materialelor procurate beneficiarului i a celorlalte mijloace sau informaii puse la dispoziie de acesta;instruciunilor necorespunztoare date de beneficiar;apariiei unor mprejurri strine vinoviei sau rspunderii antreprenorului care sunt de natur s afecteze normala executare a lucrrii, trinicia ei sau folosirea potrivit destinaiei.

Rspunderea antreprenorului este diminuat dac, dei i-a ndeplinit obligaiile de ntiinare mai sus menionate, cumprtorul nu ia nicio msur n acest sens, situaie n care antreprenorul are chiar i dreptul de a rezilia contractul dac nu alege varianta moderat de a continua lucrrile de execuie pe riscul beneficiarului, sens n care pentru aplicarea publicitii, l-a i notificat pe beneficiar.Acest drept al antreprenorului de a continua executarea lucrrilor este limitat de natura periculoas a lucrrii, care n condiiile dezavuate ar fi de natur s amenine sntatea sau integritatea corporal a altor persoane, situaie n care are aadar, obligaia instituit pentru protejarea intereselor generale,de a solicita rezilierea contractului sub sanciunea de a rspunde pentru orice prejudicii cauzate de lucrare al crui risc l preia n ntregime.Tot referitor la rspunderea antreprenorului, legiuitorul a reglementat c dac anterior recepiei lucrarea piere total sau parial, din motive neimputabile beneficiarului, antreprenorul, dac a procurat materialul, este dator s o refac total sau parial, dup caz, pe cheltuiala sa n condiiile i termenele iniiale, obligaie de care s-ar putea exonera antreprenorul numai daca pierirea s-a datorat unui viciu al materialelor dac acestea au fost procurate de beneficiar.n acest din urm caz, aadar, beneficiarul va furniza din nou materialele, iar anteprenorul de bun-credin va suporta cheltuielile refacerii lucrrii.Este fr dubiu c n cazul n cara pierirea sau deteriorarea lucrrii s-a datorat antreprenorului, acesta ar trebui s suporte n ntregime att costul materialelor ct i cheltuielile de refacere a lucrrii.Dac ns lucrul comandat piere dup momentul recepiei lucrrii i prelurii lucrrii de ctre beneficiar, este o situaie n care antreprenorul va rmne rspunztor doar dac cauza pierii sau deteriorrii rezid din viciile lucrrii sau abaterii de la calitatea convenit cu beneficiarul .Antreprenorul datoreaz aadar, garanie contra viciilor lucrrii i pentru calitile convenite, potrivit regulilor generale din materia vnzrii referitoare la garania contra viciilor lucrului vndut.n ceea ce privete costul lucrrii de antrepriz, acesta este evident riguros reglementat la momentul ncheierii contractului, n preul determinat al lucrrilor sau serviciilor.Dac ns lucrrile devin mpovrtoare datorit costurilor crescute ale materiei prime i serviciilor, determinate de fluctuaiile economice, antreprenorul poate solicita modificarea preului iniial sub condiia justiticrii, motivrii, fiecrei creteri a preului.Trebuie menionat c aceast cerere a antreprenorului este justificat numai n msura n care creterea rezult din pre sau servicii care nu puteau fi prevzute de antreprenor la momentul ncheierii contractului.Dac preul este raportat la valoarea lucrrii executate, antreprenorul este inut s-i dea socoteal beneficiarului la cererea acestuia, despre stadiul lucrrii, pe etape de execuie i despre cheltuielile aferente fiecrei etape.Dac ns contractul are la baz un pre forfetar, global, beneficiarul nu poate s solicite reducerea lui pe motiv c serviciul a devenit n timp mai ieftin sau a necesitat mai puin munc, dar nici antreprenorul nu poate pretinde creterea preului datorit faptului c lucrarea cost mai mult, sau necesit mai mult munc urmare modificrilor condiiilor de executare prevzute iniial.

Pentru garania plii pentru lucrare, antreprenorul beneficiaz de o ipotec legal asupra lucrrii constituit i conservat potrivit legii.

Obligaiile beneficiarului.Una dintre primele obligaii ale beneficiarului contractului de antrepriz const n aceea c odat ntiinat de ctre antreprenor pentru luarea unor msuri n ideea asigurrii siguranei lucrrilor, iar beneficiarul nu dispune ntr-un termen potrivit cu mprejurrile luarea msurilor necesare, antreprenorul poate rezilia sau continua executarea acestora ns pe riscul exclusiv al beneficiarului.Beneficiarul are ns dreptul ca oricnd, nu doar n situaii excepionale, s controleze pe cheltuiala lui lucrarea pe parcursul executrii ei, fr ns a-l stingheri n mod nejustificat n exercitarea sarcinilor sale pe antreprenor precum i de a-i comunica acestuia rezultatul observailor sale.

Beneficiarul este obligat s recepioneze i s preia lucrarea de ndat ce a primit o comunicare de la antreprenor n acest sens. Teoretic, oricine care are abilitile necesare poate fi apreciat ca antreprenor, contractant al unei obligaii de executare a unui bun. .

Aadar, obligaia beneficiarului este ntreit, fiind dator att s verifice lucrarea i s o recepioneze, dar i s o preia, fie n termenul convenit de ctre antreprenor, fie ntr-un termen rezonabil potrivit naturii lucrrii i uzanelor din domeniu.Dac ns beneficiarul nu se prezint sau nu comunic nentrziat antreprenorului rezultatul verificrii, lucrarea se consider recepionat fr rezerve, astfel c beneficiarul nu mai are dreptul de a invoca viciile aparente ale lucrrii de neconformitate sau calitate.Beneficiarul are obligaia de plat a preului convenit cu antreprenorul, care poate consta ntr-o sum de bani sau n orice alte bunuri sau prestaii. De regul, cnd obiectul contractului este o lucrare, beneficiarul este obligat s-i plteasc antreprenorului preul la data i locul recepiei ntregii lucrri. Cu toate acestea, dispoziiile legale fiind supletive, nimic nu mpiedic prile s convin modaliti varii de plat a preului i/sau condiii de predare, recepie a acesteia (exist i anumite uzane neconsacrate, cum ar fi acelea din materia lucrrilor de construire, care se achit de beneficiar pe etape de construcie i se finalizeaz prin procesul verbal de recepie la terminarea lucrrii).n cazul n care lucrarea a pierit ori s-a deteriorat nainte de recepie, fr ns vreo culp din partea beneficiarului, antreprenorul nu va putea solicita preul lucrrii atunci cnd el a procurat materialul, avansnd cheltuielile de obinere ale lui sau atunci cnd, dei materialul a fost dat de ctre beneficiar, pieirea, distrugerea, deteriorarea lucrrii se datoreaz unei alte cauze dect acelora provenite din calitatea materialului.n ceea ce privete valoarea plii, ea va trebui s fie fcut de beneficiar la nivelul cuantumului stabilit contractual. Dac ns la ncheierea contractului a existat un deviz estimativ al preurilor, manoperei, antreprenorul va trebui s justifice orice cretere a preului, iar cererea va fi admisibil doar dac aceste creteri indicate argumentat de antreprenor nu puteau fi prevzute de antreprenor la momentul ncheierii contractului.Beneficiarul are ns dreptul s cear socoteal antreprenorului despre stadiul fiecrei lucrri, despre serviciile deja prestate, despre cheltuielile deja efectuate de acesta pe seama beneficiarului, dar doar dac preul este stabilit n funcie de valoarea lucrrilor sau a serviciilor. n ceea ce privete preul forfetar, aa cum am artat anterior, beneficiarul este obligat s-l achite chiar dac ar putea motiva c antreprenorul a lucrat mai puin dect s-a estimat, sau a nglobat n munca sa mai puine resurse dect erau estimate iniial.

Vnzarea bunurilor neridicate la termen.Vnzarea bunurilor neridicate la termen reprezint o sanciune pentru beneficiar i o garanie legal oferit antreprenorului care este inut de dou limite eseniale, diligena unui mandatar cu titlu gratuit ce-l oblig s gseasc cele mai bune condiii de vindere a acestui bun al beneficiarului, pe care nu poate s-l ngrdeasc n prerogativa de a beneficia de maximizarea operaiunii de vnzare, a doua limita constituind-o momentul vinderii care trebuie s fie ulterior finalizrii lucrrii, dar i ulterior ntiinrii beneficiarului despre acest aspect.Aadar, n limitele artate mai sus, dac antreprenorul s-a obligat s execute o lucrare cu materialul beneficiarului sau s presteze un serviciu cu privire la un bun predat de beneficiar, iar beneficiarul nu ridic bunul n termen de ase luni de la momentul convenit pentru finalizarea lucrrii sau pentru recepia lucrrii cu limitele artate mai sus, antreprenorul este ndreptit s vnd bunurile, iar din preul obinut s rein contravaloarea lucrrii i a cheltuielilor de vnzare, diferena consemnnd-o la dispoziia beneficiarului. Ipoteca legal. Pentru garantarea plii preului datorat pentru lucrare antreprenorului, acesta beneficiaz de o ipotec legal asupra lucrrii executate n scopul recuperrii cu prioritate din lucrarea executat a creanei datorate, ipoteca constituindu-se i conservndu-se n condiiile legale prevzute de art. 2377 C. Civ., adic prin nscriere n cartea funciar sau n orice registru de publicitate de orice natur dac acest lucru este posibil i regulamentar.

Decesul beneficiarului.ncetarea contractului de antrepriz.

Decesul antreprenorului sau incapacitatea sa de a mai executa.Decesul unei persoane de cele mai multe ori atrage ncetarea contractului. n cazul contractului de antrepriz, contractul va nceta numai dac aceasta face imposibil sau inutil executarea sa.

n schimb, diferit de primul caz, decesul antreprenorului are consecine mult mai dure asupra vieii contractului, ca i dobndirea unei incapaciti de ctre acesta, ns efectele acestei situaii se manifest diferit, n funcie de stadiul lucrrii executate de acesta pn la intervenirea acestei situaii.Astfel, n cazul n care antreprenorul decedeaz sau devine incapabil, iar contractul s-a ncheiat tocmai n considerarea calitilor lui, deci are natur juridic intuitu personae, contractul de antrepriz nceteaz, iar beneficiarul este inut s recepioneze partea deja executat dac o poate folosi, situaie n care el va trebui, n proporie cu valoarea lucrrii utile siei, s plteasc parte din preul convenit.Beneficiarul are n acest caz dreptul, sub condiia plii unei indemnizaii adecvate, s cear predarea materialelor pregtite i a planurilor pe cale de a fi puse n executare, cu respectarea ns a dispoziiilor legale privind drepturile de proprietate intelectual.

Rezoluiunea/rezilierea contractului.

Rezoluiunea contractului aa cum am vzut pn n acest moment poate fi solicitat i obinut att de antreprenor, ct i de beneficiar, cu condiia aducerii unor justificri temeinice.Cu toate acestea, beneficiarul are dreptul de a obine rezilierea, respectiv rezoluiunea contractului n cazurile n care, fr nicio justificare:

1. respectarea termenului stabilit prin contract pentru recepia lucrrii a devenit vdit imposibil; 2. lucrarea sau serviciul nu se execut n modul convenit sau n lipsa acestuia, ntr-un termen rezonabil stabilit de beneficiar potrivit cu mprejurrile, iar antreprenorul nu remediaz lipsurile constatate i nu schimb pentru viitor modul de executare al lucrrii; 3. nu se execut alte obligaii ce revin antreprenorului potrivit legii sau n temeiul contractului.

Cu toate acestea, un alt caz de rezoluiune sau reziliere a contractului de antrepriz este permis n ipoteza n care antreprenorul nu poate ncepe sau continua executarea lucrrii din cauza nendeplinirii tot fr justificare de ctre beneficiar a propriilor obligaii, situaie n care antreprenorul este ndreptit s obin rezoluiunea ori rezilierea contractului mpreun cu daune-interese, dac justific i un alt prejudiciu.

Contractul de antrepriz pentru lucrri de construcii.

Concept.

Prin contractul de antrepriz pentru lucrri de construcii, antreprenorul se oblig sa execute lucrri care, potrivit legii, necesit autorizaie de construcii.

Aadar, antrepriza n construcii este o varietate a contractului de antrepriz i este destinat lucrrilor de construcii crora, n temeiul legii 10/1995 privind calitatea n construcii i respectiv, potrivit legii 50/1991privind autorizarea executrii lucrrilor de construcii, le este necesar o autorizaii de construire.

Trebuie reinut c exist o sfer, este adevrat relativ restrns, de lucrri de construcii care se pot realiza n mod legal i fr obinerea unei autorizaii de construire, cum sunt amenajrile interioare, recompartimentrile, astfel nct putem nelege c reglementarea legiuitorului nu este restrictiv, fiind evident c aceste lucrri pot fi executate prin intermediul unui contract de antrepriz pentru construcii.

Un alt aspect care trebuie notat este c, n funcie de complexitatea lucrrii, putem ntlni un unic antreprenor, dar putem ntlni i formula antreprenorului general care d n subantrepriz anumite lucrri n funcie de complexitatea i specializarea lor, altor antreprenori i subantreprenori, subantrepriza fiind aadar perfect admisibil cu excepia contractelor de antrepriz intuitu personae.n situaia subantreprizei, potrivit dreptului comun, beneficiarul i subantreprenorul nu au aciune direct unul mpotriva celuilalt, iar antreprenorul rspunde pentru fapta subantreprenorului n faa beneficiarului, ca pentru propria sa fapt.n mod excepional, angajaii antreprenorului care nu au fost pltii, se pot adresa direct mpotriva beneficiarului printr-un mecanism legal constituit, avnd natura juridic a unei garanii legale, mpotriva beneficiarului, pn la concurena sumei pe care acesta din urm o datora antreprenorului la momentul introducerii aciunii.

Obligaiile beneficiarului contractului de antrepriz pentru lucrri de construcii.

Beneficiarul este obligat s permit antreprenorului, la cererea acestuia i sub condiia utilitii, folosirea cilor de acces, a instalaiilor proprii de alimentare cu ap i a altor utiliti ce deservesc imobilul.Totodat, beneficiarul avnd toate informaiile utile de la profesionistul antreprenor specializat n lucrri de construire, trebuie s obin toate autorizaiile cerute de lege pentru executarea lucrrii, ns nimic nu mpiedic prile s modifice ciclul legal prin reglementarea obligaiei vnztorului de a face astfel de modificri.

Controlul executrii lucrrii.

Aa cum am artat i n cazul contractului de antrepriz obinuit, beneficiarul are dreptul ca oricnd n cursul executrii contractului, dar fr a stnjeni activitatea normal a antreprenorului, s controleze stadiul de execuie, calitatea i aspectul lucrrilor dar i a materialelor utilizate, precum i orice alte aspecte referitoare la ndeplinirea de ctre antreprenor a sarcinilor contractuale.

Pentru asigurarea unei finaliti a acestui drept conferit beneficiarului, legea instituie o obligaie imperfect beneficiarului de a comunica n scris antreprenorului constatrile sale i soluiile propuse sau instruciunile date. Obligaia este imperfect pentru c i sanciunea este de aceeai manier, nendeplinirea obligaiilor conduce la necunoaterea de ctre antreprenor a nemulumirilor clientului beneficiar i la continuarea lucrrilor n aceeai manier pe rspunderea, de data aceasta, a beneficiarului.La finalizarea acelei fraciuni dintr-o lucrare ce devine ascuns de alte lucrri ulterioare datorit tehnicilor de construire, montrii unor elemente de construcii, legea impune ca antreprenorul i beneficiarul s constate mpreun existena prii finalizate i conformitatea acesteia cu dispoziiile legale i clauzele contractului. Ca procedur, prile pot s reglementeze contractual procedura recepionrii de lucrri intermediare, dar dac prile au omis s fac acest lucru, antreprenorul l va convoca pe beneficiar la locul executrii lucrrii, nuntrul unei termen rezonabil, stabilit potrivit uzanelor, conform naturii lucrului, locului siturii acestuia, vreme, anotimp etc. iar n cazul n care beneficiarul nu se prezint conform convocatorului, notificrii, antreprenorul poate ntocmi singur actul de constatare al lucrrii ce urmeaz a fi acoperit.Dac, n cursul executrii unei lucrri, se constat erori de calcul, erori de aprovizionare i mutare, erori tehnice, etc. n temeiul crora ns s-a ncheiat contractul, antreprenorul este obligat s sesizeze de ndat, beneficiarul i proiectantului n principiu culpabil, constatrile sale mpreun cu propunerile de remediere n msura n care acestea intr n domeniul pregtirii sale profesionale, situaie n care beneficiarul, avnd i avizul proiectantului, va lua msurile corespunztoare. In lipsa acestor solicitate msuri, sau dac ele sunt necorespunztoare n continuare, antreprenorul poate s suspende executarea lucrrilor cu ntiinarea de ndat, att a beneficiarului, ct i a proiectantului.

Recepia lucrrilor n contractul de antrepriz n construcii.

Ca i n materia contractului de antrepriz obinuit i n materia antreprizei n construcii, odat cu recepia final a lucrrii fr obiecii, riscurile lucrrii trec exclusiv asupra beneficiarului, la momentul semnrii acestei recepii primiri.Cu toate acestea, rspunderea pentru vicii subzist n sarcina antreprenorului iar termenele de garanie contra viciilor lucrrii sunt cele stabilite de legea special.

Rspunderea proiectanilor

Rspunderea proiectanilor este reglementat prin lege special i privete etapa pre-predare, n faza de post-utilizare contribuia proiectanilor fiind nesemnificativ.Rspunderea arhitectului i a inginerului deriv din deficiene ale expertizelor i planurilor furnizate de acetia, sau din lipsa de diligen sau supraveghere a lucrrilor.

Rspunderea antreprenorului este generat de deciziile de execuie ale antreprenorului eronate, acesta fiind exonerat de rspundere numai dac dovedete cauza viciilor care s constea n deficiene ale expertizelor sau planurilor arhitectului sau inginerului, de reinut, ales de ctre beneficiar.

Oricare dintre executani va fi exonerat de rspundere dac dovedesc c viciile rezult din decizii luate de beneficiar cu privire la metode tehnice de construire, materialele folosite, alegerea subantreprenorilor etc.n ceea ce privete aciunea n rspundere pentru vicii, prescripia aciunii ncepe s curg de la data recepiei finale sau dup caz, a mplinirii termenului acordat antreprenorului prin procesul-verbal de recepie final, n scopul nlturrii viciilor. Prescripia dreptului la aciune pentru viciile lucrrii proiectate ncepe s curg odat cu prescripia dreptului la aciune pentru viciile lucrrilor executate de antreprenor, afar numai dac viciile lucrrilor de proiectare au fost descoperite anterior, caz n care termenul de prescripie ncepe s curg de la data descoperirii.

Drept civil. Contracte speciale.